Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    6. ஸேலத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    6. Selattheragāthāvaṇṇanā

    பரிபுண்ணகாயோதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஸேலத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ க³ணபாமொக்கோ² ஹுத்வா தீணி புரிஸஸதானி ஸமாத³பெத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்து² க³ந்த⁴குடிங் காரெத்வா கதபரியோஸிதாய க³ந்த⁴குடியா ஸபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கூ² ச திசீவரேன அச்சா²தே³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தே³வலோகே ஏவ வஸித்வா ததோ சுதோ தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ அங்கு³த்தராபேஸு ஆபணே நாம ப்³ராஹ்மணகா³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா ஸேலோதி லத்³த⁴னாமோ அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ தீஸு வேதே³ஸு, ப்³ராஹ்மணஸிப்பேஸு ச நிப்ப²த்திங் க³ந்த்வா தீணி மாணவகஸதானி மந்தே வாசெந்தோ ஆபணே படிவஸதி. தேன ச ஸமயேன ஸத்தா² ஸாவத்தி²தோ நிக்க²மித்வா அட்³ட⁴தேளஸஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் அங்கு³த்தராபேஸு சாரிகங் சரந்தோ ஸேலஸ்ஸ, அந்தேவாஸிகானஞ்ச ஞாணபரிபாகங் தி³ஸ்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³ விஹரதி. அத² கேணியோ நாம ஜடிலோ ஸத்து² ஆக³மனங் ஸுத்வா தத்த² க³ந்த்வா ஸத்³தி⁴ங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்தா²ரங் ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா ஸகே அஸ்ஸமே பஹூதங் கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் படியாதே³தி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ ஸத்³தி⁴ங் தீஹி மாணவகஸதேஹி ஜங்கா⁴விஹாரங் அனுவிசரந்தோ கேணியஸ்ஸ அஸ்ஸமங் பவிஸித்வா ஜடிலே கட்ட²பா²லனுத்³த⁴னஸம்பாத³னாதி³னா தா³னூபகரணங் ஸஜ்ஜெந்தே தி³ஸ்வா, ‘‘கிங் நு கோ² தே, கேணிய, மஹாயஞ்ஞோ பச்சுபட்டி²தோ’’திஆதி³ங் புச்சி²த்வா தேன ‘‘பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா மயா ஸ்வாதனாய நிமந்திதோ’’தி வுத்தே ‘‘பு³த்³தோ⁴’’தி வசனங் ஸுத்வாவ ஹட்டோ² உத³க்³கோ³ பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ தாவதே³வ மாணவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா கதபடிஸந்தா²ரோ ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ப⁴க³வதோ காயே பா³த்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி தி³ஸ்வா ‘‘இமேஹி லக்க²ணேஹி ஸமன்னாக³தோ ராஜா வா ஹோதி சக்கவத்தீ, பு³த்³தோ⁴ வா லோகே விவட்டச்ச²தோ³, அயங் பன பப்³ப³ஜிதோ, நோ ச கோ² நங் ஜானாமி ‘பு³த்³தோ⁴ வா, நோ வா’, ஸுதங் கோ² பன மேதங் ப்³ராஹ்மணானங் வுத்³தா⁴னங் மஹல்லகானங் ஆசரியபாசரியானங் பா⁴ஸமானானங் ‘யே தே ப⁴வந்தி அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ , தே ஸகே வண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அத்தானங் பாதுகரொந்தீ’தி அஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹி ஸம்முகே² ட²த்வா பு³த்³த⁴கு³ணேஹி அபி⁴த்த²வீயமானோ ஸாரஜ்ஜதி மங்குபா⁴வங் ஆபஜ்ஜதி அவேஸாரஜ்ஜப்பத்ததாய அனநுயோக³க்க²மத்தா, யங்னூனாஹங் ஸமணங் கோ³தமங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வெய்ய’’ந்தி ஏவங் பன சிந்தெத்வா –

    Paripuṇṇakāyotiādikā āyasmato selattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarabhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto gaṇapāmokkho hutvā tīṇi purisasatāni samādapetvā tehi saddhiṃ satthu gandhakuṭiṃ kāretvā katapariyositāya gandhakuṭiyā sabhikkhusaṅghassa bhagavato mahādānaṃ pavattetvā satthāraṃ bhikkhū ca ticīvarena acchādesi. So tena puññakammena ekaṃ buddhantaraṃ devaloke eva vasitvā tato cuto devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde aṅguttarāpesu āpaṇe nāma brāhmaṇagāme brāhmaṇakule nibbattitvā seloti laddhanāmo ahosi. So vayappatto tīsu vedesu, brāhmaṇasippesu ca nipphattiṃ gantvā tīṇi māṇavakasatāni mante vācento āpaṇe paṭivasati. Tena ca samayena satthā sāvatthito nikkhamitvā aḍḍhateḷasahi bhikkhusatehi saddhiṃ aṅguttarāpesu cārikaṃ caranto selassa, antevāsikānañca ñāṇaparipākaṃ disvā aññatarasmiṃ vanasaṇḍe viharati. Atha keṇiyo nāma jaṭilo satthu āgamanaṃ sutvā tattha gantvā saddhiṃ bhikkhusaṅghena satthāraṃ svātanāya nimantetvā sake assame pahūtaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādeti. Tasmiñca samaye selo brāhmaṇo saddhiṃ tīhi māṇavakasatehi jaṅghāvihāraṃ anuvicaranto keṇiyassa assamaṃ pavisitvā jaṭile kaṭṭhaphālanuddhanasampādanādinā dānūpakaraṇaṃ sajjente disvā, ‘‘kiṃ nu kho te, keṇiya, mahāyañño paccupaṭṭhito’’tiādiṃ pucchitvā tena ‘‘buddho bhagavā mayā svātanāya nimantito’’ti vutte ‘‘buddho’’ti vacanaṃ sutvāva haṭṭho udaggo pītisomanassajāto tāvadeva māṇavakehi saddhiṃ satthāraṃ upasaṅkamitvā katapaṭisanthāro ekamantaṃ nisinno bhagavato kāye bāttiṃsamahāpurisalakkhaṇāni disvā ‘‘imehi lakkhaṇehi samannāgato rājā vā hoti cakkavattī, buddho vā loke vivaṭṭacchado, ayaṃ pana pabbajito, no ca kho naṃ jānāmi ‘buddho vā, no vā’, sutaṃ kho pana metaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ ‘ye te bhavanti arahanto sammāsambuddhā , te sake vaṇṇe bhaññamāne attānaṃ pātukarontī’ti asammāsambuddho hi sammukhe ṭhatvā buddhaguṇehi abhitthavīyamāno sārajjati maṅkubhāvaṃ āpajjati avesārajjappattatāya ananuyogakkhamattā, yaṃnūnāhaṃ samaṇaṃ gotamaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthaveyya’’nti evaṃ pana cintetvā –

    818.

    818.

    ‘‘பரிபுண்ணகாயோ ஸுருசி, ஸுஜாதோ சாருத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘Paripuṇṇakāyo suruci, sujāto cārudassano;

    ஸுவண்ணவண்ணோஸி ப⁴க³வா, ஸுஸுக்கதா³டோ²ஸி வீரியவா.

    Suvaṇṇavaṇṇosi bhagavā, susukkadāṭhosi vīriyavā.

    819.

    819.

    ‘‘நரஸ்ஸ ஹி ஸுஜாதஸ்ஸ, யே ப⁴வந்தி வியஞ்ஜனா;

    ‘‘Narassa hi sujātassa, ye bhavanti viyañjanā;

    ஸப்³பே³ தே தவ காயஸ்மிங், மஹாபுரிஸலக்க²ணா.

    Sabbe te tava kāyasmiṃ, mahāpurisalakkhaṇā.

    820.

    820.

    ‘‘பஸன்னநெத்தோ ஸுமுகோ², ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;

    ‘‘Pasannanetto sumukho, brahā uju patāpavā;

    மஜ்ஜே² ஸமணஸங்க⁴ஸ்ஸ, ஆதி³ச்சோவ விரோசஸி.

    Majjhe samaṇasaṅghassa, ādiccova virocasi.

    821.

    821.

    ‘‘கல்யாணத³ஸ்ஸனோ பி⁴க்கு², கஞ்சனஸன்னிப⁴த்தசோ;

    ‘‘Kalyāṇadassano bhikkhu, kañcanasannibhattaco;

    கிங் தே ஸமணபா⁴வேன, ஏவங் உத்தமவண்ணினோ.

    Kiṃ te samaṇabhāvena, evaṃ uttamavaṇṇino.

    822.

    822.

    ‘‘ராஜா அரஹஸி ப⁴விதுங், சக்கவத்தீ ரதே²ஸபோ⁴;

    ‘‘Rājā arahasi bhavituṃ, cakkavattī rathesabho;

    சாதுரந்தோ விஜிதாவீ, ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸ இஸ்ஸரோ.

    Cāturanto vijitāvī, jambusaṇḍassa issaro.

    823.

    823.

    ‘‘க²த்தியா போ⁴கீ³ ராஜானோ, அனுயந்தா ப⁴வந்தி தே;

    ‘‘Khattiyā bhogī rājāno, anuyantā bhavanti te;

    ராஜாபி⁴ராஜா மனுஜிந்தோ³, ரஜ்ஜங் காரேஹி கோ³தமா’’தி. –

    Rājābhirājā manujindo, rajjaṃ kārehi gotamā’’ti. –

    ச²ஹி கா³தா²ஹி ப⁴க³வந்தங் அபி⁴த்த²வி.

    Chahi gāthāhi bhagavantaṃ abhitthavi.

    தத்த² பரிபுண்ணகாயோதி அபி⁴ப்³யத்தரூபானங் த்³வத்திங்ஸாய மஹாபுரிஸலக்க²ணானங் பரிபுண்ணதாய அஹீனங்க³பச்சங்க³தாய ச பரிபுண்ணஸரீரோ. ஸுருசீதி ஸுந்த³ரஸரீரப்பபோ⁴. ஸுஜாதோதி ஆரோஹபரிணாஹஸம்பத்தியா, ஸண்டா²னஸம்பத்தியா ச ஸுனிப்³ப³த்தோ. சாருத³ஸ்ஸனோதி ஸுசிரம்பி பஸ்ஸந்தானங் அதித்திஜனகங் அப்படிக்கூலங் ரமணீயங் சாரு ஏவ த³ஸ்ஸனங் அஸ்ஸாதி சாருத³ஸ்ஸனோ. கேசி பனாஹு ‘‘சாருத³ஸ்ஸனோதி ஸுந்த³ரனெத்தோ’’தி. ஸுவண்ணவண்ணோதி ஸுவண்ணஸதி³ஸவண்ணோ. அஸீதி ப⁴வஸி, இத³ங் பத³ங் ‘‘பரிபுண்ணகாயோ அஸீ’’திஆதி³னா ஸப்³ப³பதே³ஹி யோஜேதப்³ப³ங். ஸுஸுக்கதா³டோ²தி ஸுட்டு² ஸுக்கதா³டோ². ப⁴க³வதோ ஹி தா³டா²ஹி சந்த³கிரணா விய த⁴வலரஸ்மியோ நிச்ச²ரந்தி. வீரியவாதி வீரியபாரமீபாரிபூரியா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தவீரியாதி⁴ட்டா²னதோ சதுப்³பி³த⁴ஸ்ஸ ஸம்மப்பதா⁴னஸ்ஸ ஸம்பத்தியா ச அதிஸயயுத்தோ.

    Tattha paripuṇṇakāyoti abhibyattarūpānaṃ dvattiṃsāya mahāpurisalakkhaṇānaṃ paripuṇṇatāya ahīnaṅgapaccaṅgatāya ca paripuṇṇasarīro. Surucīti sundarasarīrappabho. Sujātoti ārohapariṇāhasampattiyā, saṇṭhānasampattiyā ca sunibbatto. Cārudassanoti sucirampi passantānaṃ atittijanakaṃ appaṭikkūlaṃ ramaṇīyaṃ cāru eva dassanaṃ assāti cārudassano. Keci panāhu ‘‘cārudassanoti sundaranetto’’ti. Suvaṇṇavaṇṇoti suvaṇṇasadisavaṇṇo. Asīti bhavasi, idaṃ padaṃ ‘‘paripuṇṇakāyo asī’’tiādinā sabbapadehi yojetabbaṃ. Susukkadāṭhoti suṭṭhu sukkadāṭho. Bhagavato hi dāṭhāhi candakiraṇā viya dhavalarasmiyo niccharanti. Vīriyavāti vīriyapāramīpāripūriyā caturaṅgasamannāgatavīriyādhiṭṭhānato catubbidhassa sammappadhānassa sampattiyā ca atisayayutto.

    நரஸ்ஸ ஹி ஸுஜாதஸ்ஸாதி ஸமதிங்ஸாய பாரமீனங், அரியஸ்ஸ வா சக்கவத்தீவத்தஸ்ஸ பரிபூரிதத்தா ஸுட்டு² ஸம்மதே³வ ஜாதஸ்ஸ நரஸ்ஸ, மஹாபுரிஸஸ்ஸாதி அத்தோ². ஸப்³பே³ தேதி யே மஹாபுரிஸபா⁴வங் லோகே அக்³க³புக்³க³லபா⁴வங் ப்³யஞ்ஜயந்தீதி ப்³யஞ்ஜனாதி லத்³த⁴வோஹாரஸுப்பதிட்டி²தபாத³தாதி³பா³த்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணஸங்கா²தா தம்ப³னக²துங்க³னக²தாதி³அஸீதிஅனுப்³யஞ்ஜனஸங்கா²தா ச ரூபகு³ணா, தே அனவஸேஸா, தவ காயஸ்மிங் ஸந்தீதி வசனஸேஸோ.

    Narassa hi sujātassāti samatiṃsāya pāramīnaṃ, ariyassa vā cakkavattīvattassa paripūritattā suṭṭhu sammadeva jātassa narassa, mahāpurisassāti attho. Sabbe teti ye mahāpurisabhāvaṃ loke aggapuggalabhāvaṃ byañjayantīti byañjanāti laddhavohārasuppatiṭṭhitapādatādibāttiṃsamahāpurisalakkhaṇasaṅkhātā tambanakhatuṅganakhatādiasītianubyañjanasaṅkhātā ca rūpaguṇā, te anavasesā, tava kāyasmiṃ santīti vacanaseso.

    மஹாபுரிஸலக்க²ணாதி புப்³பே³ வுத்தப்³யஞ்ஜனானேவ வசனந்தரேன நிக³மெந்தோ ஆஹ.

    Mahāpurisalakkhaṇāti pubbe vuttabyañjanāneva vacanantarena nigamento āha.

    இதா³னி தேஸு லக்க²ணேஸு அத்தனா அபி⁴ருசிதேஹி லக்க²ணேஹி ப⁴க³வந்தங் தோ²மெந்தோ ‘‘பஸன்னநெத்தோ’’திஆதி³மாஹ. ப⁴க³வா ஹி பஞ்ச வண்ணபஸாத³ஸம்பத்தியா பஸன்னநெத்தோ. பரிபுண்ணசந்த³மண்ட³லஸதி³ஸமுக²தாய ஸுமுகோ². ஆரோஹபரிணாஹஸம்பத்தியா ப்³ரஹா. ப்³ரஹ்முஜுக³த்ததாய உஜு. ஜுதிமந்ததாய பதாபவா.

    Idāni tesu lakkhaṇesu attanā abhirucitehi lakkhaṇehi bhagavantaṃ thomento ‘‘pasannanetto’’tiādimāha. Bhagavā hi pañca vaṇṇapasādasampattiyā pasannanetto. Paripuṇṇacandamaṇḍalasadisamukhatāya sumukho. Ārohapariṇāhasampattiyā brahā. Brahmujugattatāya uju. Jutimantatāya patāpavā.

    இதா³னி தமேவ பதாபவந்ததங் ஆதி³ச்சூபமாய விபா⁴வெந்தோ ‘‘மஜ்ஜே² ஸமணஸங்க⁴ஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஆதி³ச்சோவ விரோசஸீதி யதா² ஆதி³ச்சோ உக்³க³ச்ச²ந்தோ ஸப்³ப³ங் தமக³தங் வித⁴மெத்வா ஆலோகங் கரொந்தோ விரோசதி, ஏவங் த்வம்பி அந்தோ சேவ ப³ஹி ச ஸப்³ப³ங் அவிஜ்ஜாதமங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா ஞாணாலோகங் கரொந்தோ விரோசஸி.

    Idāni tameva patāpavantataṃ ādiccūpamāya vibhāvento ‘‘majjhe samaṇasaṅghassā’’tiādimāha. Tattha ādiccova virocasīti yathā ādicco uggacchanto sabbaṃ tamagataṃ vidhametvā ālokaṃ karonto virocati, evaṃ tvampi anto ceva bahi ca sabbaṃ avijjātamaṃ viddhaṃsetvā ñāṇālokaṃ karonto virocasi.

    த³ஸ்ஸனீயரூபதாய அங்கீ³க³தானங் த³ஸ்ஸனஸம்பத்தீனங் ஆவஹனதோ, கல்யாணேஹி பஞ்சஹி த³ஸ்ஸனேஹி ஸமன்னாக³தத்தா ச கல்யாணத³ஸ்ஸனோ. உத்தமவண்ணினோதி உத்தமவண்ணஸம்பன்னஸ்ஸ.

    Dassanīyarūpatāya aṅgīgatānaṃ dassanasampattīnaṃ āvahanato, kalyāṇehi pañcahi dassanehi samannāgatattā ca kalyāṇadassano. Uttamavaṇṇinoti uttamavaṇṇasampannassa.

    சக்கவத்தீதி சக்கரதனங் வத்தேதி, சதூஹி ஸம்பத்திசக்கேஹி வத்தேதி, தேஹி ச பரே வத்தேதி. பரஹிதாய இரியாபத²சக்கானங் வத்தோ ஏதஸ்மிங் அத்தீ²தி சக்கவத்தீ. அத² வா சதூஹி அச்ச²ரியத⁴ம்மேஹி ச ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ச ஸமன்னாக³மேன பரேஹி அனபி⁴ப⁴வனீயஸ்ஸ ஆணாசக்கஸ்ஸ வத்தோ ஏதஸ்மிங் அத்தீ²திபி சக்கவத்தீ. ரதே²ஸபோ⁴தி ரதி²கேஸு ஆஜானீயஉஸப⁴புரிஸோ, மஹாரதி²கோதி அத்தோ². சாதுரந்தோதி சதுஸமுத்³த³ந்தாய பத²வியா இஸ்ஸரோ. விஜிதாவீதி விஜிதவிஜயோ. ஜம்பு³ஸண்ட³ஸ்ஸாதி ஜம்பு³தீ³பஸ்ஸ, பாகடேன ஹி இஸ்ஸரியானி த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ. சக்கவத்தீ பன ஸபரித்ததீ³பானங் சதுன்னம்பி மஹாதீ³பானங் இஸ்ஸரோவ.

    Cakkavattīti cakkaratanaṃ vatteti, catūhi sampatticakkehi vatteti, tehi ca pare vatteti. Parahitāya iriyāpathacakkānaṃ vatto etasmiṃ atthīti cakkavattī. Atha vā catūhi acchariyadhammehi ca saṅgahavatthūhi ca samannāgamena parehi anabhibhavanīyassa āṇācakkassa vatto etasmiṃ atthītipi cakkavattī. Rathesabhoti rathikesu ājānīyausabhapuriso, mahārathikoti attho. Cāturantoti catusamuddantāya pathaviyā issaro. Vijitāvīti vijitavijayo. Jambusaṇḍassāti jambudīpassa, pākaṭena hi issariyāni dassento evamāha. Cakkavattī pana saparittadīpānaṃ catunnampi mahādīpānaṃ issarova.

    க²த்தியாதி ஜாதிக²த்தியா. போ⁴கீ³தி போ⁴கி³யா. ராஜானோதி யே கேசி ரஜ்ஜங் காரெந்தா. அனுயந்தாதி அனுகா³மினோ ஸேவகா. ராஜாபி⁴ராஜாதி ராஜூனங் பூஜனீயோ ராஜா ஹுத்வா, சக்கவத்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. மனுஜிந்தோ³தி மனுஸ்ஸாதி⁴பதி, மனுஸ்ஸானங் பரமிஸ்ஸரோதி அத்தோ².

    Khattiyāti jātikhattiyā. Bhogīti bhogiyā. Rājānoti ye keci rajjaṃ kārentā. Anuyantāti anugāmino sevakā. Rājābhirājāti rājūnaṃ pūjanīyo rājā hutvā, cakkavattīti adhippāyo. Manujindoti manussādhipati, manussānaṃ paramissaroti attho.

    ஏவங் ஸேலேன வுத்தே ப⁴க³வா ‘‘யே தே ப⁴வந்தி அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, தே ஸகே வண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அத்தானங் பாதுகரொந்தீ’’தி இமங் ஸேலஸ்ஸ மனோரத²ங் பூரெந்தோ –

    Evaṃ selena vutte bhagavā ‘‘ye te bhavanti arahanto sammāsambuddhā, te sake vaṇṇe bhaññamāne attānaṃ pātukarontī’’ti imaṃ selassa manorathaṃ pūrento –

    824.

    824.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி ஸேல, (ஸேலாதி ப⁴க³வா) த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Rājāhamasmi sela, (selāti bhagavā) dhammarājā anuttaro;

    த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி, சக்கங் அப்படிவத்திய’’ந்தி. – இமங் கா³த²மாஹ;

    Dhammena cakkaṃ vattemi, cakkaṃ appaṭivattiya’’nti. – imaṃ gāthamāha;

    தத்ராயங் அதி⁴ப்பாயோ – யங் மங் த்வங், ஸேல, யாசஸி, ‘‘ராஜா அரஹஸி ப⁴விதுங் சக்கவத்தீ’’தி, எத்த² அப்பொஸ்ஸுக்கோ ஹோஹி, ராஜாஹமஸ்மி, ஸதி ச ராஜத்தே யதா² அஞ்ஞோ ராஜா ஸமானோபி யோஜனஸதங் வா அனுஸாஸதி, த்³வே தீணி சத்தாரி பஞ்ச யோஜனஸதானி வா யோஜனஸஹஸ்ஸங் வா சக்கவத்தீ ஹுத்வாபி சதுதீ³பபரியந்தமத்தங் வா, நாஹமேவங் பரிச்சி²ன்னவிஸயோ. அஹஞ்ஹி த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ ப⁴வக்³க³தோ அவீசிபரியந்தங் கத்வா திரியங் அபரிமெய்யலோகதா⁴துயோ அனுஸாஸாமி. யாவதா ஹி அபதா³தி³பே⁴தா³ ஸத்தா, அஹங் தேஸங் அக்³கோ³. ந ஹி மே கோசி ஸீலேன வா…பே॰… விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனேன வா ஸதி³ஸோ நத்தி², குதோ பி⁴ய்யோ. ஸ்வாஹங் ஏவங் த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ, அனுத்தரேனேவ சதுஸதிபட்டா²னாதி³பே⁴த³போ³தி⁴பக்கி²யஸங்கா²தேன த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி, ‘‘இத³ங் பஜஹத², இத³ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதா²’’திஆதி³னா ஆணாசக்கங். ‘‘இத³ங் கோ² பன, பி⁴க்க²வே, து³க்க²ங் அரியஸச்ச’’ந்திஆதி³னா (மஹாவ॰ 14; ஸங்॰ நி॰ 5.1081) பரியத்தித⁴ம்மேன த⁴ம்மசக்கமேவ வா. சக்கங் அப்படிவத்தியந்தி யங் சக்கங் அப்படிவத்தியங் ஹோதி ஸமணேன வா…பே॰… கேனசி வா லோகஸ்மிந்தி.

    Tatrāyaṃ adhippāyo – yaṃ maṃ tvaṃ, sela, yācasi, ‘‘rājā arahasi bhavituṃ cakkavattī’’ti, ettha appossukko hohi, rājāhamasmi, sati ca rājatte yathā añño rājā samānopi yojanasataṃ vā anusāsati, dve tīṇi cattāri pañca yojanasatāni vā yojanasahassaṃ vā cakkavattī hutvāpi catudīpapariyantamattaṃ vā, nāhamevaṃ paricchinnavisayo. Ahañhi dhammarājā anuttaro bhavaggato avīcipariyantaṃ katvā tiriyaṃ aparimeyyalokadhātuyo anusāsāmi. Yāvatā hi apadādibhedā sattā, ahaṃ tesaṃ aggo. Na hi me koci sīlena vā…pe… vimuttiñāṇadassanena vā sadiso natthi, kuto bhiyyo. Svāhaṃ evaṃ dhammarājā anuttaro, anuttareneva catusatipaṭṭhānādibhedabodhipakkhiyasaṅkhātena dhammena cakkaṃ vattemi, ‘‘idaṃ pajahatha, idaṃ upasampajja viharathā’’tiādinā āṇācakkaṃ. ‘‘Idaṃ kho pana, bhikkhave, dukkhaṃ ariyasacca’’ntiādinā (mahāva. 14; saṃ. ni. 5.1081) pariyattidhammena dhammacakkameva vā. Cakkaṃ appaṭivattiyanti yaṃ cakkaṃ appaṭivattiyaṃ hoti samaṇena vā…pe… kenaci vā lokasminti.

    ஏவங் அத்தானமாவிகரொந்தங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ ஸேலோ புன த³ள்ஹீகரணத்த²ங் –

    Evaṃ attānamāvikarontaṃ bhagavantaṃ disvā pītisomanassajāto selo puna daḷhīkaraṇatthaṃ –

    825.

    825.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஜானாஸி, (இதி ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ) த⁴ம்மராஜா அனுத்தரோ;

    ‘‘Sambuddho paṭijānāsi, (iti selo brāhmaṇo) dhammarājā anuttaro;

    த⁴ம்மேன சக்கங் வத்தேமி, இதி பா⁴ஸத² கோ³தம.

    Dhammena cakkaṃ vattemi, iti bhāsatha gotama.

    826.

    826.

    ‘‘கோ நு ஸேனாபதி போ⁴தோ, ஸாவகோ ஸத்து²ரன்வயோ;

    ‘‘Ko nu senāpati bhoto, sāvako satthuranvayo;

    கோ தேதமனுவத்தேதி, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தித’’ந்தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;

    Ko tetamanuvatteti, dhammacakkaṃ pavattita’’nti. – gāthādvayamāha;

    தத்த² கோ நு ஸேனாபதீதி த⁴ம்மரஞ்ஞோ போ⁴தோ த⁴ம்மேன பவத்திதஸ்ஸ சக்கஸ்ஸ அனுபவத்தனகோ ஸேனாபதி கோ நூதி புச்சி².

    Tattha ko nu senāpatīti dhammarañño bhoto dhammena pavattitassa cakkassa anupavattanako senāpati ko nūti pucchi.

    தேன ச ஸமயேன ப⁴க³வதோ த³க்கி²ணபஸ்ஸே ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ நிஸின்னோ ஹோதி, ஸுவண்ணபுஞ்ஜோ விய ஸிரியா ஸோப⁴மானோ. தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴க³வா –

    Tena ca samayena bhagavato dakkhiṇapasse āyasmā sāriputto nisinno hoti, suvaṇṇapuñjo viya siriyā sobhamāno. Taṃ dassento bhagavā –

    827.

    827.

    ‘‘மயா பவத்திதங் சக்கங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா) த⁴ம்மசக்கங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Mayā pavattitaṃ cakkaṃ, (selāti bhagavā) dhammacakkaṃ anuttaraṃ;

    ஸாரிபுத்தோ அனுவத்தேதி, அனுஜாதோ ததா²க³த’’ந்தி. – கா³த²மாஹ;

    Sāriputto anuvatteti, anujāto tathāgata’’nti. – gāthamāha;

    தத்த² அனுஜாதோ ததா²க³தந்தி, ததா²க³தங் அனுஜாதோ, ததா² க³தேன ஹேதுனா அரியாய ஜாதியா ஜாதோதி அத்தோ².

    Tattha anujāto tathāgatanti, tathāgataṃ anujāto, tathā gatena hetunā ariyāya jātiyā jātoti attho.

    ஏவங் ‘‘கோ நு ஸேனாபதி போ⁴தோ’’தி ஸேலேன வுத்தபஞ்ஹங் ப்³யாகரித்வா யங் ஸேலோ ஆஹ ‘‘ஸம்பு³த்³தோ⁴ படிஜானாஸீ’’தி தத்த² நங் நிக்கங்க²ங் காதுகாமோ ‘‘நாஹங் படிஞ்ஞாமத்தேனேவ படிஜானாமி, அபி சாஹங் இமினா காரணேன பு³த்³தோ⁴’’தி ஞாபேதுங் –

    Evaṃ ‘‘ko nu senāpati bhoto’’ti selena vuttapañhaṃ byākaritvā yaṃ selo āha ‘‘sambuddho paṭijānāsī’’ti tattha naṃ nikkaṅkhaṃ kātukāmo ‘‘nāhaṃ paṭiññāmatteneva paṭijānāmi, api cāhaṃ iminā kāraṇena buddho’’ti ñāpetuṃ –

    828.

    828.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஞ்ஞாதங், பா⁴வேதப்³ப³ஞ்ச பா⁴விதங்;

    ‘‘Abhiññeyyaṃ abhiññātaṃ, bhāvetabbañca bhāvitaṃ;

    பஹாதப்³ப³ங் பஹீனங் மே, தஸ்மா பு³த்³தொ⁴ஸ்மி ப்³ராஹ்மணா’’தி. – கா³த²மாஹ;

    Pahātabbaṃ pahīnaṃ me, tasmā buddhosmi brāhmaṇā’’ti. – gāthamāha;

    தத்த² அபி⁴ஞ்ஞெய்யந்தி சத்தாரி ஸச்சானி சத்தாரி அரியஸச்சானி. சதுன்னஞ்ஹி ஸச்சானங் அரியஸச்சானஞ்ச ஸாமஞ்ஞக்³க³ஹணமேதங் யதி³த³ங் அபி⁴ஞ்ஞெய்யந்தி. தத்த² அரியஸச்சேஸு யங் பா⁴வேதப்³ப³ங் மக்³க³ஸச்சங், யஞ்ச பஹாதப்³ப³ங் ஸமுத³யஸச்சங், தது³ப⁴யக்³க³ஹணேன தேஸங் ப²லபூ⁴தானி நிரோத⁴ஸச்சது³க்க²ஸச்சானிபி க³ஹிதானேவ ஹொந்தி ஹேதுக்³க³ஹணேனேவ ப²லஸித்³தி⁴தோ. தேன தத்த² ‘‘ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ஸச்சி²கதங், பரிஞ்ஞெய்யங் பரிஞ்ஞாத’’ந்தி இத³ம்பி வுத்தமேவ ஹோதி. ‘‘அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஞ்ஞாத’’ந்தி வா இமினா ச ஸப்³ப³ஸ்ஸபி ஞெய்யஸ்ஸ அபி⁴ஞ்ஞாதஸம்பு³த்³த⁴பா⁴வங் உத்³தே³ஸவஸேன பகாஸெத்வா ததே³கதே³ஸங் நித்³தே³ஸவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பா⁴வேதப்³ப³ஞ்ச பா⁴வித’’ந்திஆதி³மாஹ. அத² வா ‘‘பா⁴வேதப்³ப³ங் பா⁴விதங், பஹாதப்³ப³ங் பஹீன’’ந்தி இமினா அத்தனோ ஞாணபஹானஸம்பதா³கித்தனமுகே²ன தங்மூலகத்தா ஸப்³பே³பி பு³த்³த⁴கு³ணா கித்திதா ஹொந்தீதி ஆஹ ‘‘தஸ்மா பு³த்³தொ⁴ஸ்மி, ப்³ராஹ்மணா’’தி. அபி⁴ஞ்ஞெய்யஅபி⁴ஞ்ஞாதக்³க³ஹணேன ஹி ஸப்³ப³ஸோ விஜ்ஜாவிமுத்தீனங் க³ஹிதத்தா ஸப²லங் சதுஸச்சபா⁴வங் ஸத்³தி⁴ங் ஹேதுஸம்பத்தியா த³ஸ்ஸெந்தோ பு³ஜ்ஜி²தப்³ப³ங் ஸப்³ப³ங் பு³ஜ்ஜி²த்வா பு³த்³தோ⁴ ஜாதொஸ்மீதி ஞாயேன ஹேதுனா அத்தனோ பு³த்³த⁴பா⁴வங் விபா⁴வேதி.

    Tattha abhiññeyyanti cattāri saccāni cattāri ariyasaccāni. Catunnañhi saccānaṃ ariyasaccānañca sāmaññaggahaṇametaṃ yadidaṃ abhiññeyyanti. Tattha ariyasaccesu yaṃ bhāvetabbaṃ maggasaccaṃ, yañca pahātabbaṃ samudayasaccaṃ, tadubhayaggahaṇena tesaṃ phalabhūtāni nirodhasaccadukkhasaccānipi gahitāneva honti hetuggahaṇeneva phalasiddhito. Tena tattha ‘‘sacchikātabbaṃ sacchikataṃ, pariññeyyaṃ pariññāta’’nti idampi vuttameva hoti. ‘‘Abhiññeyyaṃ abhiññāta’’nti vā iminā ca sabbassapi ñeyyassa abhiññātasambuddhabhāvaṃ uddesavasena pakāsetvā tadekadesaṃ niddesavasena dassento ‘‘bhāvetabbañca bhāvita’’ntiādimāha. Atha vā ‘‘bhāvetabbaṃ bhāvitaṃ, pahātabbaṃ pahīna’’nti iminā attano ñāṇapahānasampadākittanamukhena taṃmūlakattā sabbepi buddhaguṇā kittitā hontīti āha ‘‘tasmā buddhosmi, brāhmaṇā’’ti. Abhiññeyyaabhiññātaggahaṇena hi sabbaso vijjāvimuttīnaṃ gahitattā saphalaṃ catusaccabhāvaṃ saddhiṃ hetusampattiyā dassento bujjhitabbaṃ sabbaṃ bujjhitvā buddho jātosmīti ñāyena hetunā attano buddhabhāvaṃ vibhāveti.

    ஏவங் நிப்பரியாயேன அத்தானங் பாதுகரித்வா அத்தனி கங்கா²விதரணத்த²ங் ப்³ராஹ்மணங் உஸ்ஸாஹெந்தோ –

    Evaṃ nippariyāyena attānaṃ pātukaritvā attani kaṅkhāvitaraṇatthaṃ brāhmaṇaṃ ussāhento –

    829.

    829.

    ‘‘வினயஸ்ஸு மயி கங்க²ங், அதி⁴முச்சஸ்ஸு ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Vinayassu mayi kaṅkhaṃ, adhimuccassu brāhmaṇa;

    து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, ஸம்பு³த்³தா⁴னங் அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Dullabhaṃ dassanaṃ hoti, sambuddhānaṃ abhiṇhaso.

    830.

    830.

    ‘‘யேஸங் வே து³ல்லபோ⁴ லோகே, பாதுபா⁴வோ அபி⁴ண்ஹஸோ;

    ‘‘Yesaṃ ve dullabho loke, pātubhāvo abhiṇhaso;

    ஸோஹங் ப்³ராஹ்மண பு³த்³தொ⁴ஸ்மி, ஸல்லகத்தோ அனுத்தரோ.

    Sohaṃ brāhmaṇa buddhosmi, sallakatto anuttaro.

    831.

    831.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ அதிதுலோ, மாரஸேனப்பமத்³த³னோ;

    ‘‘Brahmabhūto atitulo, mārasenappamaddano;

    ஸப்³பா³மித்தே வஸே கத்வா, மோதா³மி அகுதோப⁴யோ’’தி. – கா³த²த்தயமாஹ;

    Sabbāmitte vase katvā, modāmi akutobhayo’’ti. – gāthattayamāha;

    தத்த² வினயஸ்ஸூதி வினேஹி சி²ந்த³. கங்க²ந்தி விசிகிச்ச²ங். அதி⁴முச்சஸ்ஸூதி அதி⁴மொக்க²ங் கர ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி ஸத்³த³ஹ. து³ல்லப⁴ங் த³ஸ்ஸனங் ஹோதி, ஸம்பு³த்³தா⁴னந்தி யதோ கப்பானங் அஸங்க்²யெய்யம்பி பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞோ லோகோ ஹோதி. ஸல்லகத்தோதி, ராகா³தி³ஸல்லகத்தனோ. ப்³ரஹ்மபூ⁴தோதி ஸெட்ட²பூ⁴தோ. அதிதுலோதி துலங் அதீதோ, நிருபமோதி அத்தோ². மாரஸேனப்பமத்³த³னோதி ‘‘காமா தே பட²மா ஸேனா’’தி (ஸு॰ நி॰ 438; மஹானி॰ 28; சூளனி॰ நந்த³மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 47) ஏவங் ஆக³தாய மாரஸேனாய பமத்³த³னோ. ஸப்³பா³மித்தேதி க²ந்த⁴கிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரமச்சுதே³வபுத்தமாரஸங்கா²தே ஸப்³ப³பச்சத்தி²கே . வஸே கத்வாதி அத்தனோ வஸே கத்வா. மோதா³மி அகுதோப⁴யோதி குதோசி நிப்³ப⁴யோ ஸமாதி⁴ஸுகே²ன, ப²லனிப்³பா³னஸுகே²ன ச மோதா³மி.

    Tattha vinayassūti vinehi chinda. Kaṅkhanti vicikicchaṃ. Adhimuccassūti adhimokkhaṃ kara ‘‘sammāsambuddho’’ti saddaha. Dullabhaṃ dassanaṃ hoti, sambuddhānanti yato kappānaṃ asaṅkhyeyyampi buddhasuñño loko hoti. Sallakattoti, rāgādisallakattano. Brahmabhūtoti seṭṭhabhūto. Atituloti tulaṃ atīto, nirupamoti attho. Mārasenappamaddanoti ‘‘kāmā te paṭhamā senā’’ti (su. ni. 438; mahāni. 28; cūḷani. nandamāṇavapucchāniddesa 47) evaṃ āgatāya mārasenāya pamaddano. Sabbāmitteti khandhakilesābhisaṅkhāramaccudevaputtamārasaṅkhāte sabbapaccatthike . Vase katvāti attano vase katvā. Modāmi akutobhayoti kutoci nibbhayo samādhisukhena, phalanibbānasukhena ca modāmi.

    ஏவங் வுத்தே ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தாவதே³வ ப⁴க³வதி ஸஞ்ஜாதபஸாதோ³ பப்³ப³ஜ்ஜாபெக்கோ² ஹுத்வா –

    Evaṃ vutte selo brāhmaṇo tāvadeva bhagavati sañjātapasādo pabbajjāpekkho hutvā –

    832.

    832.

    ‘‘இத³ங் பொ⁴ந்தோ நிஸாமேத², யதா² பா⁴ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Idaṃ bhonto nisāmetha, yathā bhāsati cakkhumā;

    ஸல்லகத்தோ மஹாவீரோ, ஸீஹோவ நத³தீ வனே.

    Sallakatto mahāvīro, sīhova nadatī vane.

    833.

    833.

    ‘‘ப்³ரஹ்மபூ⁴தங் அதிதுலங், மாரஸேனப்பமத்³த³னங்;

    ‘‘Brahmabhūtaṃ atitulaṃ, mārasenappamaddanaṃ;

    கோ தி³ஸ்வா நப்பஸீதெ³ய்ய, அபி கண்ஹாபி⁴ஜாதிகோ.

    Ko disvā nappasīdeyya, api kaṇhābhijātiko.

    834.

    834.

    ‘‘யோ மங் இச்ச²தி அன்வேது, யோ வா நிச்ச²தி க³ச்ச²து;

    ‘‘Yo maṃ icchati anvetu, yo vā nicchati gacchatu;

    இதா⁴ஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே’’தி. –

    Idhāhaṃ pabbajissāmi, varapaññassa santike’’ti. –

    கா³த²த்தயமாஹ. யதா² தங் பரிபாகக³தாய உபனிஸ்ஸயஸம்பத்தியா சோதி³யமானோ.

    Gāthattayamāha. Yathā taṃ paripākagatāya upanissayasampattiyā codiyamāno.

    தத்த² கண்ஹாபி⁴ஜாதிகோதி, நீசஜாதிகோ, தமோதமபராயணபா⁴வே டி²தோ.

    Tattha kaṇhābhijātikoti, nīcajātiko, tamotamaparāyaṇabhāve ṭhito.

    ததோ தேபி மாணவகா ஹேதுஸம்பன்னதாய தத்தே²வ பப்³ப³ஜ்ஜாபெக்கா² ஹுத்வா –

    Tato tepi māṇavakā hetusampannatāya tattheva pabbajjāpekkhā hutvā –

    835.

    835.

    ‘‘ஏதங் சே ருச்சதி போ⁴தோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனங்;

    ‘‘Etaṃ ce ruccati bhoto, sammāsambuddhasāsanaṃ;

    மயம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாம, வரபஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே’’தி. –

    Mayampi pabbajissāma, varapaññassa santike’’ti. –

    கா³த²மாஹங்ஸு, யதா² தங் தேன ஸத்³தி⁴ங் கதாதி⁴காரா குலபுத்தா.

    Gāthamāhaṃsu, yathā taṃ tena saddhiṃ katādhikārā kulaputtā.

    அத² ஸேலோ தேஸு மாணவகேஸு துட்ட²சித்தோ தே த³ஸ்ஸெந்தோ பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச யாசமானோ –

    Atha selo tesu māṇavakesu tuṭṭhacitto te dassento pabbajjañca yācamāno –

    836.

    836.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணா திஸதா இமே, யாசந்தி பஞ்ஜலீகதா;

    ‘‘Brāhmaṇā tisatā ime, yācanti pañjalīkatā;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரிஸ்ஸாம, ப⁴க³வா தவ ஸந்திகே’’தி. – கா³த²மாஹ;

    Brahmacariyaṃ carissāma, bhagavā tava santike’’ti. – gāthamāha;

    ததோ ப⁴க³வா யஸ்மா ஸேலோ ஹெட்டா² வுத்தனயேன பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே தேஸங்யேவ திண்ணங் புரிஸஸதானங் க³ணஜெட்டோ² ஹுத்வா ரோபிதகுஸலமூலோ, இதா³னி பச்சி²மப⁴வேபி தேஸங்யேவ ஆசரியோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, ஞாணஞ்சஸ்ஸ தேஸஞ்ச பரிபக்கங், ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வஸ்ஸ ச உபனிஸ்ஸயோ அத்தி², தஸ்மா தே ஸப்³பே³வ ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வேன பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³பா³ஜெந்தோ –

    Tato bhagavā yasmā selo heṭṭhā vuttanayena padumuttarassa bhagavato kāle tesaṃyeva tiṇṇaṃ purisasatānaṃ gaṇajeṭṭho hutvā ropitakusalamūlo, idāni pacchimabhavepi tesaṃyeva ācariyo hutvā nibbatto, ñāṇañcassa tesañca paripakkaṃ, ehibhikkhubhāvassa ca upanissayo atthi, tasmā te sabbeva ehibhikkhubhāvena pabbajjāya pabbājento –

    837.

    837.

    ‘‘ஸ்வாகா²தங் ப்³ரஹ்மசரியங், (ஸேலாதி ப⁴க³வா) ஸந்தி³ட்டி²கமகாலிகங்;

    ‘‘Svākhātaṃ brahmacariyaṃ, (selāti bhagavā) sandiṭṭhikamakālikaṃ;

    யத்த² அமோகா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜா, அப்பமத்தஸ்ஸ ஸிக்க²தோ’’தி. – கா³த²மாஹ;

    Yattha amoghā pabbajjā, appamattassa sikkhato’’ti. – gāthamāha;

    தத்த² ஸந்தி³ட்டி²கந்தி பச்சக்க²ங். அகாலிகந்தி மக்³கா³னந்தரப²லுப்பத்திதோ ந காலந்தரே பத்தப்³ப³ப²லங். யத்தா²தி யங்னிமித்தா . மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியனிமித்தா ஹி பப்³ப³ஜ்ஜா அமோகா⁴ அனிப்ப²லா, யத்தா²தி வா யஸ்மிங் ஸாஸனே அப்பமத்தஸ்ஸ ஸதிவிப்பவாஸரஹிதஸ்ஸ தீஸு ஸிக்கா²ஸு ஸிக்க²தோ.

    Tattha sandiṭṭhikanti paccakkhaṃ. Akālikanti maggānantaraphaluppattito na kālantare pattabbaphalaṃ. Yatthāti yaṃnimittā . Maggabrahmacariyanimittā hi pabbajjā amoghā anipphalā, yatthāti vā yasmiṃ sāsane appamattassa sativippavāsarahitassa tīsu sikkhāsu sikkhato.

    ஏவஞ்ச வத்வா ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ப⁴க³வா அவோச. தாவதே³வ தே ஸப்³பே³ இத்³தி⁴மயபத்தசீவரத⁴ரா ஹுத்வா ஸட்டி²வஸ்ஸிகத்தே²ரா விய ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பரிவாரேஸுங். ஸோ ஏவங் பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ ஸத்தமே தி³வஸே ஸபரிஸோ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.40.208-303) –

    Evañca vatvā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti bhagavā avoca. Tāvadeva te sabbe iddhimayapattacīvaradharā hutvā saṭṭhivassikattherā viya bhagavantaṃ abhivādetvā parivāresuṃ. So evaṃ pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto sattame divase sapariso arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.40.208-303) –

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, வீதி²ஸாமீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, vīthisāmī ahosahaṃ;

    மம ஞாதீ ஸமானெத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Mama ñātī samānetvā, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, புஞ்ஞக்கெ²த்தோ அனுத்தரோ;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, puññakkhetto anuttaro;

    ஆஸி ஸோ ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ.

    Āsi so sabbalokassa, āhutīnaṃ paṭiggaho.

    ‘‘க²த்தியா நேக³மா சேவ, மஹாஸாலா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Khattiyā negamā ceva, mahāsālā ca brāhmaṇā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹா அனீகட்டா², ரதி²கா பத்திகாரகா;

    ‘‘Hatthārohā anīkaṭṭhā, rathikā pattikārakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘உக்³கா³ ச ராஜபுத்தா ச, வேஸியானா ச ப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Uggā ca rājaputtā ca, vesiyānā ca brāhmaṇā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ஆளாரிகா கப்பகா ச, ந்ஹாபகா மாலகாரகா;

    ‘‘Āḷārikā kappakā ca, nhāpakā mālakārakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ரஜகா பேஸகாரா ச, சம்மகாரா ச ந்ஹாபிதா;

    ‘‘Rajakā pesakārā ca, cammakārā ca nhāpitā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘உஸுகாரா ப⁴மகாரா, சம்மகாரா ச தச்ச²கா;

    ‘‘Usukārā bhamakārā, cammakārā ca tacchakā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘கம்மாரா ஸொண்ணகாரா ச, திபுலோஹகரா ததா²;

    ‘‘Kammārā soṇṇakārā ca, tipulohakarā tathā;

    பஸன்னசித்தா ஸுமனா, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Pasannacittā sumanā, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ப⁴தகா சேடகா சேவ, தா³ஸகம்மகரா ப³ஹூ;

    ‘‘Bhatakā ceṭakā ceva, dāsakammakarā bahū;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘உத³ஹாரா கட்ட²ஹாரா, கஸ்ஸகா திணஹாரகா;

    ‘‘Udahārā kaṭṭhahārā, kassakā tiṇahārakā;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘புப்பி²கா மாலிகா சேவ, பண்ணிகா ப²லஹாரகா;

    ‘‘Pupphikā mālikā ceva, paṇṇikā phalahārakā;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘க³ணிகா கும்ப⁴தா³ஸீ ச, பூவிகா மச்சி²காபி ச;

    ‘‘Gaṇikā kumbhadāsī ca, pūvikā macchikāpi ca;

    யதா²ஸகேன தா²மேன, பூக³த⁴ம்மங் அகங்ஸு தே.

    Yathāsakena thāmena, pūgadhammaṃ akaṃsu te.

    ‘‘ஏத² ஸப்³பே³ ஸமாக³ந்த்வா, க³ணங் ப³ந்தா⁴ம ஏகதோ;

    ‘‘Etha sabbe samāgantvā, gaṇaṃ bandhāma ekato;

    அதி⁴காரங் கரிஸ்ஸாம, புஞ்ஞக்கெ²த்தே அனுத்தரே.

    Adhikāraṃ karissāma, puññakkhette anuttare.

    ‘‘தே மே ஸுத்வான வசனங், க³ணங் ப³ந்தி⁴ங்ஸு தாவதே³;

    ‘‘Te me sutvāna vacanaṃ, gaṇaṃ bandhiṃsu tāvade;

    உபட்டா²னஸாலங் ஸுகதங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ காரயுங்.

    Upaṭṭhānasālaṃ sukataṃ, bhikkhusaṅghassa kārayuṃ.

    ‘‘நிட்டா²பெத்வான தங் ஸாலங், உத³க்³கோ³ துட்ட²மானஸோ;

    ‘‘Niṭṭhāpetvāna taṃ sālaṃ, udaggo tuṭṭhamānaso;

    பரேதோ தேஹி ஸப்³பே³ஹி, ஸம்பு³த்³த⁴முபஸங்கமிங்.

    Pareto tehi sabbehi, sambuddhamupasaṅkamiṃ.

    ‘‘உபஸங்கம்ம ஸம்பு³த்³த⁴ங், லோகனாத²ங் நராஸப⁴ங்;

    ‘‘Upasaṅkamma sambuddhaṃ, lokanāthaṃ narāsabhaṃ;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabraviṃ.

    ‘‘இமே தீணி ஸதா வீர, புரிஸா ஏகதோ க³ணா;

    ‘‘Ime tīṇi satā vīra, purisā ekato gaṇā;

    உபட்டா²னஸாலங் ஸுகதங், நிய்யாதெ³ந்தி துவங் முனி.

    Upaṭṭhānasālaṃ sukataṃ, niyyādenti tuvaṃ muni.

    ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ புரதோ, ஸம்படிச்ச²த்வ சக்கு²மா;

    ‘‘Bhikkhusaṅghassa purato, sampaṭicchatva cakkhumā;

    திண்ணங் ஸதானங் புரதோ, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Tiṇṇaṃ satānaṃ purato, imā gāthā abhāsatha.

    ‘‘திஸதாபி ச ஜெட்டோ² ச, அனுவத்திங்ஸு ஏகதோ;

    ‘‘Tisatāpi ca jeṭṭho ca, anuvattiṃsu ekato;

    ஸம்பத்திஞ்ஹி கரித்வான, ஸப்³பே³ அனுப⁴விஸ்ஸத².

    Sampattiñhi karitvāna, sabbe anubhavissatha.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஸீதிபா⁴வமனுத்தரங்;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, sītibhāvamanuttaraṃ;

    அஜரங் அமதங் ஸந்தங், நிப்³பா³னங் ப²ஸ்ஸயிஸ்ஸத².

    Ajaraṃ amataṃ santaṃ, nibbānaṃ phassayissatha.

    ‘‘ஏவங் பு³த்³தோ⁴ வியாகாஸி, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ ஸமணுத்தரோ;

    ‘‘Evaṃ buddho viyākāsi, sabbaññū samaṇuttaro;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ஸோமனஸ்ஸங் பவேத³யிங்.

    Buddhassa vacanaṃ sutvā, somanassaṃ pavedayiṃ.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிங் அஹங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    தே³வாதி⁴போ பஞ்சஸதங், தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Devādhipo pañcasataṃ, devarajjamakārayiṃ.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ;

    தே³வரஜ்ஜங் கரொந்தஸ்ஸ, மஹாதே³வா அவந்தி³ஸுங்.

    Devarajjaṃ karontassa, mahādevā avandisuṃ.

    ‘‘இத⁴ மானுஸகே ரஜ்ஜங், பரிஸா ஹொந்தி ப³ந்த⁴வா;

    ‘‘Idha mānusake rajjaṃ, parisā honti bandhavā;

    பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, வாஸெட்டோ² நாம ப்³ராஹ்மணோ.

    Pacchime bhave sampatte, vāseṭṭho nāma brāhmaṇo.

    ‘‘அஸீதிகோடி நிசயோ, தஸ்ஸ புத்தோ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Asītikoṭi nicayo, tassa putto ahosahaṃ;

    ஸேலோ இதி மமங் நாமங், ச²ளங்கே³ பாரமிங் க³தோ.

    Selo iti mamaṃ nāmaṃ, chaḷaṅge pāramiṃ gato.

    ‘‘ஜங்கா⁴விஹாரங் விசரங், ஸஸிஸ்ஸேஹி புரக்க²தோ;

    ‘‘Jaṅghāvihāraṃ vicaraṃ, sasissehi purakkhato;

    ஜடாபா⁴ரிகப⁴ரிதங், கேணியங் நாம தாபஸங்.

    Jaṭābhārikabharitaṃ, keṇiyaṃ nāma tāpasaṃ.

    ‘‘படியத்தாஹுதிங் தி³ஸ்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்;

    ‘‘Paṭiyattāhutiṃ disvā, idaṃ vacanamabraviṃ;

    ஆவாஹோ வா விவாஹோ வா, ராஜா வா தே நிமந்திதோ.

    Āvāho vā vivāho vā, rājā vā te nimantito.
