Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴ககதா²வண்ணனா
Senāsanakkhandhakakathāvaṇṇanā
2827. ஆஸந்தி³கோதி சதுரஸ்ஸபீட²ங். அதிக்கந்தபமாணோதி ஹெட்டா² அடனியா வட்³ட⁴கிஹத்த²தோ உச்சதரப்பமாணபாத³கோ. ஏகபஸ்ஸதோ தீ³கோ⁴ பன உச்சபாத³கோ ந வட்டதி. யதா²ஹ – ‘‘உச்சகம்பி ஆஸந்தி³கந்தி வசனதோ ஏகதோபா⁴கே³ன தீ³க⁴பீட²மேவ ஹி அட்ட²ங்கு³லாதி⁴கபாத³கங் ந வட்டதி, சதுரஸ்ஸஆஸந்தி³கோ பன பமாணாதிக்கந்தோபி வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 297).
2827.Āsandikoti caturassapīṭhaṃ. Atikkantapamāṇoti heṭṭhā aṭaniyā vaḍḍhakihatthato uccatarappamāṇapādako. Ekapassato dīgho pana uccapādako na vaṭṭati. Yathāha – ‘‘uccakampi āsandikanti vacanato ekatobhāgena dīghapīṭhameva hi aṭṭhaṅgulādhikapādakaṃ na vaṭṭati, caturassaāsandiko pana pamāṇātikkantopi vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
ததா²தி இமினா ‘‘அதிக்கந்தபமாணோ’’தி இத³ங் பச்சாமஸதி. பஞ்சங்க³பீட²ந்தி சத்தாரோ பாதா³, அபஸ்ஸேனந்தி இமேஹி பஞ்சங்கே³ஹி யுத்தபீட²ங். ஸத்தங்க³ந்தி தீஸு தி³ஸாஸு அபஸ்ஸயே யோஜெத்வா கதங். தஞ்ஹி சதூஹி பாதே³ஹி, தீஹி அபஸ்ஸேஹி ச யுத்தத்தா ‘‘ஸத்தங்க³பீட²’’ந்தி வுத்தங். ஏஸ நயோ மஞ்சேபி. யதா²ஹ – ‘‘ஸத்தங்கோ³ நாம தீஸு தி³ஸாஸு அபஸ்ஸயங் கத்வா கதமஞ்சோ, அயம்பி பமாணாதிக்கந்தோ வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 297).
Tathāti iminā ‘‘atikkantapamāṇo’’ti idaṃ paccāmasati. Pañcaṅgapīṭhanti cattāro pādā, apassenanti imehi pañcaṅgehi yuttapīṭhaṃ. Sattaṅganti tīsu disāsu apassaye yojetvā kataṃ. Tañhi catūhi pādehi, tīhi apassehi ca yuttattā ‘‘sattaṅgapīṭha’’nti vuttaṃ. Esa nayo mañcepi. Yathāha – ‘‘sattaṅgo nāma tīsu disāsu apassayaṃ katvā katamañco, ayampi pamāṇātikkanto vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
2828. தூலோனத்³தா⁴தி உபரி தூலங் பக்கி²பித்வா ப³த்³தா⁴. க⁴ரேயேவாதி கி³ஹீனங் கே³ஹேயேவ நிஸீதி³துங் வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘நிஸீதி³து’’ந்தி இமினாவ ஸயனங் படிக்கி²த்தங். ஸீஸபாதூ³பதா⁴னந்தி ஸீஸூபதா⁴னஞ்சேவ பாதூ³பதா⁴னஞ்ச. ச-ஸத்³தோ³ பி-ஸத்³த³த்தே² ஸோ ‘‘அகி³லானஸ்ஸா’’தி எத்த² ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³போ³, தேன அகி³லானஸ்ஸாபி தாவ வட்டதி, பகே³வ கி³லானஸ்ஸாதி தீ³பேதி.
2828.Tūlonaddhāti upari tūlaṃ pakkhipitvā baddhā. Ghareyevāti gihīnaṃ geheyeva nisīdituṃ vaṭṭatīti sambandho. ‘‘Nisīditu’’nti imināva sayanaṃ paṭikkhittaṃ. Sīsapādūpadhānanti sīsūpadhānañceva pādūpadhānañca. Ca-saddo pi-saddatthe so ‘‘agilānassā’’ti ettha ānetvā sambandhitabbo, tena agilānassāpi tāva vaṭṭati, pageva gilānassāti dīpeti.
2829. ந கேவலங் கி³லானஸ்ஸ ஸீஸபாதூ³பதா⁴னமேவ வட்டதி, அத² கோ² இத³ம்பீதி த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸந்த²ரித்வா’’திஆதி³. உபதா⁴னானி ஸந்த²ரித்வாதி ப³ஹூ உபதா⁴னானி அத்த²ரித்வா. தத்த² சாதி தஸ்மிங் உபதா⁴னஸந்த²ரே. பச்சத்த²ரணகங் த³த்வாதி உபரி பச்சத்த²ரணகங் அத்த²ரித்வா.
2829. Na kevalaṃ gilānassa sīsapādūpadhānameva vaṭṭati, atha kho idampīti dassetumāha ‘‘santharitvā’’tiādi. Upadhānāni santharitvāti bahū upadhānāni attharitvā. Tattha cāti tasmiṃ upadhānasanthare. Paccattharaṇakaṃ datvāti upari paccattharaṇakaṃ attharitvā.
2830. திரியந்தி வித்தா²ரதோ. முட்டி²ரதனந்தி பாகதிகமுட்டி²கரதனங். தங் பன வட்³ட⁴கீனங் வித³த்தி²மத்தங். மிதந்தி பாகடிதங் பமாணயுத்தங் ஹோதீதி யோஜனா. கத்த²சி பொத்த²கேஸு ‘‘மத’’ந்தி பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, ஸோ ந க³ஹேதப்³போ³. தீ³க⁴தோதி பி³ம்போ³ஹனஸ்ஸ தீ³க⁴தோ. தி³யட்³ட⁴ந்தி தி³யட்³ட⁴ஹத்த²ங் வா த்³விஹத்த²ங் வா ஹோதீதி குருந்தி³யங் வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. இத³மேவ ஹி ‘‘ஸீஸப்பமாணபி³ம்போ³ஹன’’ந்தி அதி⁴ப்பேதங். யதா²ஹ –
2830.Tiriyanti vitthārato. Muṭṭhiratananti pākatikamuṭṭhikaratanaṃ. Taṃ pana vaḍḍhakīnaṃ vidatthimattaṃ. Mitanti pākaṭitaṃ pamāṇayuttaṃ hotīti yojanā. Katthaci potthakesu ‘‘mata’’nti pāṭho dissati, so na gahetabbo. Dīghatoti bimbohanassa dīghato. Diyaḍḍhanti diyaḍḍhahatthaṃ vā dvihatthaṃ vā hotīti kurundiyaṃ vuttanti sambandho. Idameva hi ‘‘sīsappamāṇabimbohana’’nti adhippetaṃ. Yathāha –
‘‘ஸீஸப்பமாணங் நாம யஸ்ஸ வித்தா²ரதோ தீஸு கண்ணேஸு த்³வின்னங் கண்ணானங் அந்தரங் மினியமானங் வித³த்தி² சேவ சதுரங்கு³லஞ்ச ஹோதி, மஜ்ஜ²ட்டா²னங் முட்டி²ரதனங் ஹோதி. தீ³க⁴தோ பன தி³யட்³ட⁴ரதனங் வா த்³விரதனங் வாதி குருந்தி³யங் வுத்தங். அயங் ஸீஸப்பமாணஸ்ஸ உக்கட்ட²பரிச்சே²தோ³, இதோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதி, ஹெட்டா² பன வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 297).
‘‘Sīsappamāṇaṃ nāma yassa vitthārato tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānaṃ antaraṃ miniyamānaṃ vidatthi ceva caturaṅgulañca hoti, majjhaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanaṃ hoti. Dīghato pana diyaḍḍharatanaṃ vā dviratanaṃ vāti kurundiyaṃ vuttaṃ. Ayaṃ sīsappamāṇassa ukkaṭṭhaparicchedo, ito uddhaṃ na vaṭṭati, heṭṭhā pana vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
2831. சோளந்தி பிலோதிகா. பண்ணந்தி ருக்க²லதானங் பண்ணங். உண்ணாதி ஏளகாதீ³னங் லோமங். திணந்தி த³ப்³ப³திணாதி³ யங் கிஞ்சி திணங். வாகந்தி கத³லிஅக்கமகசிவாகாதி³கங். ஏதேஹி பஞ்சஹி பூரிதா பி⁴ஸியோ தூலானங் க³ணனாவஸா ஹேதுக³ப்³பா⁴னங் ஏதேஸங் பஞ்சன்னங் க³ப்³பா⁴னங் க³ணனாவஸேன பஞ்ச பா⁴ஸிதாதி யோஜனா.
2831.Coḷanti pilotikā. Paṇṇanti rukkhalatānaṃ paṇṇaṃ. Uṇṇāti eḷakādīnaṃ lomaṃ. Tiṇanti dabbatiṇādi yaṃ kiñci tiṇaṃ. Vākanti kadaliakkamakacivākādikaṃ. Etehi pañcahi pūritā bhisiyo tūlānaṃ gaṇanāvasā hetugabbhānaṃ etesaṃ pañcannaṃ gabbhānaṃ gaṇanāvasena pañca bhāsitāti yojanā.
2832. பி³ம்போ³ஹனக³ப்³ப⁴ங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘பி⁴ஸீ’’திஆதி³. பஞ்சேவாதி யதா²வுத்தசோளாதி³பஞ்சேவ. ததா² தூலானி தீணிபீதி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தீணி தூலானி ருக்க²தூலங் லதாதூலங் போடகிதூல’’ந்தி (சூளவ॰ 297) அனுஞ்ஞாதானி தீணிபி தூலானி. எத்த² ச ருக்க²தூலங் நாம ஸிம்ப³லிருக்கா²தீ³னங் யேஸங் கேஸஞ்சி ருக்கா²னங் தூலங். லதாதூலங் நாம கீ²ரவல்லிஆதீ³னங் யாஸங் காஸஞ்சி வல்லீனங் தூலங். போடகிதூலங் நாம போடகிதிணாதீ³னங் யேஸங் கேஸஞ்சி திணஜாதிகானங் அந்தமஸோ உச்சு²னளாதீ³னம்பி தூலங். லோமானி மிக³பக்கீ²னந்தி ஸீஹாதி³சதுப்பதா³னங், மோராதி³பக்கீ²னங் லோமானி. இமேதி பி⁴ஸிக³ப்³பா⁴த³யோ இமே த³ஸ பி³ம்போ³ஹனஸ்ஸ க³ப்³பா⁴தி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
2832. Bimbohanagabbhaṃ dassetumāha ‘‘bhisī’’tiādi. Pañcevāti yathāvuttacoḷādipañceva. Tathā tūlāni tīṇipīti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tīṇi tūlāni rukkhatūlaṃ latātūlaṃ poṭakitūla’’nti (cūḷava. 297) anuññātāni tīṇipi tūlāni. Ettha ca rukkhatūlaṃ nāma simbalirukkhādīnaṃ yesaṃ kesañci rukkhānaṃ tūlaṃ. Latātūlaṃ nāma khīravalliādīnaṃ yāsaṃ kāsañci vallīnaṃ tūlaṃ. Poṭakitūlaṃ nāma poṭakitiṇādīnaṃ yesaṃ kesañci tiṇajātikānaṃ antamaso ucchunaḷādīnampi tūlaṃ. Lomāni migapakkhīnanti sīhādicatuppadānaṃ, morādipakkhīnaṃ lomāni. Imeti bhisigabbhādayo ime dasa bimbohanassa gabbhāti sambandho.
2833. ஏவங் கப்பியங் பி⁴ஸிபி³ம்போ³ஹனக³ப்³ப⁴ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அகப்பியங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘மனுஸ்ஸலோம’’ந்திஆதி³. லோமேஸு மனுஸ்ஸலோமஞ்ச புப்பே²ஸு ப³குலபியங்கு³புப்பா²தி³கங் ஸப்³ப³ங் புப்ப²ஞ்ச பண்ணேஸு ச ஸுத்³த⁴ங் கேவலங் தமாலபத்தஞ்ச ந வட்டதீதி யோஜனா. ‘‘ஸுத்³த⁴’’ந்தி இமினா தமாலபத்தங் ஸேஸக³ப்³பே⁴ஹி மிஸ்ஸங் வட்டதீதி ப்³யதிரேகதோ தீ³பேதி.
2833. Evaṃ kappiyaṃ bhisibimbohanagabbhaṃ dassetvā idāni akappiyaṃ dassetumāha ‘‘manussaloma’’ntiādi. Lomesu manussalomañca pupphesu bakulapiyaṅgupupphādikaṃ sabbaṃ pupphañca paṇṇesu ca suddhaṃ kevalaṃ tamālapattañca na vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Suddha’’nti iminā tamālapattaṃ sesagabbhehi missaṃ vaṭṭatīti byatirekato dīpeti.
2834. மஸூரகேதி சம்மச²விபி⁴ஸிபி³ம்போ³ஹனே.
2834.Masūraketi cammachavibhisibimbohane.
2835. ‘‘ஸுத்³த⁴’’ந்தி இமினா ப்³யதிரேகதோ த³ஸ்ஸிதமேவத்த²ங் ஸரூபதோ விபா⁴வேதுமாஹ ‘‘மிஸ்ஸ’’ந்திஆதி³.
2835. ‘‘Suddha’’nti iminā byatirekato dassitamevatthaṃ sarūpato vibhāvetumāha ‘‘missa’’ntiādi.
2836. திரச்சா²னக³தஸ்ஸ வாதி அந்தமஸோ க³ண்டு³ப்பாத³ஸ்ஸாபி. காரெந்தஸ்ஸாதி சித்தகம்மகட்ட²கம்மாதி³வஸேன காராபெந்தஸ்ஸ வா கரொந்தஸ்ஸ வா.
2836.Tiracchānagatassa vāti antamaso gaṇḍuppādassāpi. Kārentassāti cittakammakaṭṭhakammādivasena kārāpentassa vā karontassa vā.
2837. ஜாதகந்தி அபண்ணகஜாதகாதி³ஜாதகஞ்ச. வத்து²ந்தி விமானவத்து²ஆதி³கங் பஸாத³ஜனகங் வா பேதவத்து²ஆதி³கங் ஸங்வேக³ஜனகங் வா வத்து²ங். வா-ஸத்³தே³ன அட்ட²கதா²க³தங் இத⁴ த³ஸ்ஸிதபகரணங் ஸங்க³ண்ஹாதி. பரேஹி வாதி எத்த² வா-ஸத்³தோ³ அவதா⁴ரணே, தேன பரேஹி காராபேதுமேவ வட்டதி, ந ஸயங் காதுந்தி தீ³பேதி. ஸயங் காதும்பீதி எத்த² அபி-ஸத்³தோ³ பகே³வ காராபேதுந்தி தீ³பேதி.
2837.Jātakanti apaṇṇakajātakādijātakañca. Vatthunti vimānavatthuādikaṃ pasādajanakaṃ vā petavatthuādikaṃ saṃvegajanakaṃ vā vatthuṃ. Vā-saddena aṭṭhakathāgataṃ idha dassitapakaraṇaṃ saṅgaṇhāti. Parehi vāti ettha vā-saddo avadhāraṇe, tena parehi kārāpetumeva vaṭṭati, na sayaṃ kātunti dīpeti. Sayaṃ kātumpīti ettha api-saddo pageva kārāpetunti dīpeti.
2838. யோ பன பி⁴க்கு² த்³வீஹி வஸ்ஸேஹி வா ஏகேன வா வஸ்ஸேன யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வுட்³ட⁴தரோ வா ஹோதி த³ஹரதரோ வா, ஸோ தேன பி⁴க்கு²னா ஸமானாஸனிகோ நாம ஹோதீதி யோஜனா.
2838.Yo pana bhikkhu dvīhi vassehi vā ekena vā vassena yassa bhikkhuno vuḍḍhataro vā hoti daharataro vā, so tena bhikkhunā samānāsaniko nāma hotīti yojanā.
2839. ‘‘ஸத்தவஸ்ஸேன பஞ்சவஸ்ஸோ’’தி இத³ங் த்³வீஹி வஸ்ஸேஹி வுட்³ட⁴னவகானங் ஸமானாஸனிகத்தே உதா³ஹரணங். ‘‘ச² வஸ்ஸேன பஞ்சவஸ்ஸோ’’தி இத³ங் ஏகவஸ்ஸேன வுட்³ட⁴னவகானங் ஸமானாஸனிகத்தே உதா³ஹரணங்.
2839.‘‘Sattavassena pañcavasso’’ti idaṃ dvīhi vassehi vuḍḍhanavakānaṃ samānāsanikatte udāharaṇaṃ. ‘‘Chavassena pañcavasso’’ti idaṃ ekavassena vuḍḍhanavakānaṃ samānāsanikatte udāharaṇaṃ.
2840. யங் திண்ணங் நிஸீதி³துங் பஹோதி, தங் ஹெட்டா² தீ³கா⁴ஸனங் நாமாதி யோஜனா. ‘‘ஸமானாஸனிகா மஞ்சே நிஸீதி³த்வா மஞ்சங் பி⁴ந்தி³ங்ஸு, பீடே² நிஸீதி³த்வா பீட²ங் பி⁴ந்தி³ங்ஸூ’’தி (சூளவ॰ 320) ஆரோபிதே வத்து²ம்ஹி ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, து³வக்³க³ஸ்ஸ மஞ்சங் து³வக்³க³ஸ்ஸ பீட²’’ந்தி (சூளவ॰ 320) அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘த்³வே’’தி ஸமானாஸனிகே த்³வே ஸந்தா⁴ய வுத்தங்.
2840. Yaṃ tiṇṇaṃ nisīdituṃ pahoti, taṃ heṭṭhā dīghāsanaṃ nāmāti yojanā. ‘‘Samānāsanikā mañce nisīditvā mañcaṃ bhindiṃsu, pīṭhe nisīditvā pīṭhaṃ bhindiṃsū’’ti (cūḷava. 320) āropite vatthumhi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, duvaggassa mañcaṃ duvaggassa pīṭha’’nti (cūḷava. 320) anuññātattā ‘‘dve’’ti samānāsanike dve sandhāya vuttaṃ.
2841. உப⁴தொப்³யஞ்ஜனங் , இத்தி²ங், பண்ட³கங் ட²பெத்வா ஸப்³பே³ஹிபி க³ஹட்டே²ஹி, பப்³ப³ஜிதேஹி வா புரிஸேஹி ஸஹ தீ³கா⁴ஸனே நிஸீதி³துங் அனுஞ்ஞாதந்தி யோஜனா. பொத்த²கேஸு பன கத்த²சி ‘‘ஸப்³பே³ஸ’’ந்தி ஸாமிவசனந்தோ பாடோ² தி³ஸ்ஸதி, ததோ ‘‘ஸப்³பே³ஹிபீ’’தி கரணவசனந்தோவ பாடோ² யுத்ததரோ. கரணவசனப்பஸங்கே³ வா ஸாமிவசனநித்³தே³ஸோதி வேதி³தப்³ப³ங். யதா²ஹ ‘‘யங் திண்ணங் பஹோதி, தங் ஸங்ஹாரிமங் வா ஹோது அஸங்ஹாரிமங் வா, ததா²ரூபே அபி ப²லகக²ண்டே³ அனுபஸம்பன்னேனாபி ஸத்³தி⁴ங் நிஸீதி³துங் வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 320).
2841. Ubhatobyañjanaṃ , itthiṃ, paṇḍakaṃ ṭhapetvā sabbehipi gahaṭṭhehi, pabbajitehi vā purisehi saha dīghāsane nisīdituṃ anuññātanti yojanā. Potthakesu pana katthaci ‘‘sabbesa’’nti sāmivacananto pāṭho dissati, tato ‘‘sabbehipī’’ti karaṇavacanantova pāṭho yuttataro. Karaṇavacanappasaṅge vā sāmivacananiddesoti veditabbaṃ. Yathāha ‘‘yaṃ tiṇṇaṃ pahoti, taṃ saṃhārimaṃ vā hotu asaṃhārimaṃ vā, tathārūpe api phalakakhaṇḍe anupasampannenāpi saddhiṃ nisīdituṃ vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 320).
2842. புரிமிகோதி ஞத்திது³தியாய கம்மவாசாய ஸம்மதேன ‘‘ந ச²ந்தா³க³திங் க³ச்செ²ய்ய…பே॰… க³ஹிதாக³ஹிதஞ்ச ஜானெய்யா’’தி (சூளவ॰ 317) வுத்தேஹி பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தேன பி⁴க்கு²னா புரிமவஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, பட²மங் பி⁴க்கூ² க³ணேதுங், பட²மங் பி⁴க்கூ² க³ணெத்வா ஸெய்யா க³ணேதுங், ஸெய்யா க³ணெத்வா ஸெய்யக்³கே³ன கா³ஹேது’’ந்திஆதி³னா (சூளவ॰ 318) நயேன அனுஞ்ஞாதனியாமேனேவ ஸேனாஸனக்³கா³ஹாபனங் புரிமிகோ நாம ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ. ஏவமேவ பச்சி²மிகாய வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே ஸேனாஸனக்³கா³ஹாபனங் பச்சி²மிகோ நாம. ஏவமேவ மஹாபவாரணாதி³வஸஸ்ஸ அனந்தரதி³வஸே ‘‘ப⁴ந்தே, அந்தராமுத்தகங் ஸேனாஸனங் க³ண்ஹதா²’’தி வத்வா வுட்³ட⁴படிபாடியா ஸேனாஸனக்³கா³ஹாபனங் அந்தராமுத்தகோ நாம. பகாஸிதோ ‘‘அபரஜ்ஜுக³தாய ஆஸாள்ஹியாபுரிமிகோ கா³ஹாபேதப்³போ³, மாஸக³தாய ஆஸாள்ஹியா பச்சி²மிகோ கா³ஹேதப்³போ³, அபரஜ்ஜுக³தாய பவாரணாய ஆயதிங் வஸ்ஸாவாஸத்தா²ய அந்தராமுத்தகோ கா³ஹேதப்³போ³’’தி (சூளவ॰ 318) வுத்தோ.
2842.Purimikoti ñattidutiyāya kammavācāya sammatena ‘‘na chandāgatiṃ gaccheyya…pe… gahitāgahitañca jāneyyā’’ti (cūḷava. 317) vuttehi pañcahi aṅgehi samannāgatena bhikkhunā purimavassūpanāyikadivase ‘‘anujānāmi, bhikkhave, paṭhamaṃ bhikkhū gaṇetuṃ, paṭhamaṃ bhikkhū gaṇetvā seyyā gaṇetuṃ, seyyā gaṇetvā seyyaggena gāhetu’’ntiādinā (cūḷava. 318) nayena anuññātaniyāmeneva senāsanaggāhāpanaṃ purimiko nāma senāsanaggāho. Evameva pacchimikāya vassūpanāyikadivase senāsanaggāhāpanaṃ pacchimiko nāma. Evameva mahāpavāraṇādivasassa anantaradivase ‘‘bhante, antarāmuttakaṃ senāsanaṃ gaṇhathā’’ti vatvā vuḍḍhapaṭipāṭiyā senāsanaggāhāpanaṃ antarāmuttako nāma. Pakāsito ‘‘aparajjugatāya āsāḷhiyāpurimiko gāhāpetabbo, māsagatāya āsāḷhiyā pacchimiko gāhetabbo, aparajjugatāya pavāraṇāya āyatiṃ vassāvāsatthāya antarāmuttako gāhetabbo’’ti (cūḷava. 318) vutto.
2843. வுத்தமேவத்த²ங் நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘புப்³பா³ருணா’’திஆதி³. இத⁴ பாடிபதா³ நாம த்³வே வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸா சேவ மஹாபவாரணாய அனந்தரதி³வஸோ ச. இமேஸங் திண்ணங் பாடிபத³தி³வஸானங் அருணோ புப்³பா³ருணோ நாம. தே தி³வஸே அதிக்கம்ம து³தியதிதி²படிப³த்³தோ⁴ அருணோ புனாருணோ நாம. இத³ந்தி உப⁴யாருணானந்தரங். ஸேனாஸனகா³ஹகஸ்ஸாதி எத்த² ஸகத்தே² க-பச்சயோ, ஸேனாஸனக்³கா³ஹஸ்ஸாதி அத்தோ². யதா²ஹ – ‘‘இத³ஞ்ஹி ஸேனாஸனக்³கா³ஹஸ்ஸ கெ²த்த’’ந்தி. வஸ்ஸூபக³தே வஸ்ஸூபக³மே காதப்³பே³ ஸதி, ஸாதே⁴தப்³ப³பயோஜனே பு⁴ம்மங். வஸ்ஸூபக³தேதி வா நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங். புரிமிகாய, ஹி பச்சி²மிகாய ச வஸ்ஸூபக³மனஸ்ஸ தங் தத³ஹு ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ நிமித்தங், அந்தராமுத்தகோ பன ஆக³மினோ வஸ்ஸூபக³மனஸ்ஸாதி ஏவங் திவிதோ⁴பி ஸேனாஸனக்³கா³ஹோ வஸ்ஸூபக³மனஸ்ஸ நிமித்தங் ஹோதி.
2843. Vuttamevatthaṃ niyametvā dassetumāha ‘‘pubbāruṇā’’tiādi. Idha pāṭipadā nāma dve vassūpanāyikadivasā ceva mahāpavāraṇāya anantaradivaso ca. Imesaṃ tiṇṇaṃ pāṭipadadivasānaṃ aruṇo pubbāruṇo nāma. Te divase atikkamma dutiyatithipaṭibaddho aruṇo punāruṇo nāma. Idanti ubhayāruṇānantaraṃ. Senāsanagāhakassāti ettha sakatthe ka-paccayo, senāsanaggāhassāti attho. Yathāha – ‘‘idañhi senāsanaggāhassa khetta’’nti. Vassūpagate vassūpagame kātabbe sati, sādhetabbapayojane bhummaṃ. Vassūpagateti vā nimittatthe bhummaṃ. Purimikāya, hi pacchimikāya ca vassūpagamanassa taṃ tadahu senāsanaggāho nimittaṃ, antarāmuttako pana āgamino vassūpagamanassāti evaṃ tividhopi senāsanaggāho vassūpagamanassa nimittaṃ hoti.
2844. பாடிபத³தி³வஸஸ்ஸ அருணே உக்³க³தேயேவ ஸேனாஸனே பன கா³ஹிதே அஞ்ஞோ பி⁴க்கு² ஆக³ந்த்வா ஸசே ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகங் ஸேனாஸனங் யாசதி, ஸோ பி⁴க்கு² ஸேனாஸனபஞ்ஞாபகேன ‘‘ஸேனாஸனங் கா³ஹித’’ந்தி வத்தப்³போ³தி யோஜனா.
2844. Pāṭipadadivasassa aruṇe uggateyeva senāsane pana gāhite añño bhikkhu āgantvā sace senāsanapaññāpakaṃ senāsanaṃ yācati, so bhikkhu senāsanapaññāpakena ‘‘senāsanaṃ gāhita’’nti vattabboti yojanā.
2845. வஸ்ஸாவாஸஸ்ஸ இத³ங் வஸ்ஸாவாஸிகங், வஸ்ஸங்வுத்தா²னங் தா³தப்³ப³சீவரங், கா³தா²ப³ந்த⁴வஸேன ‘‘வஸ்ஸவாஸிக’’ந்தி ரஸ்ஸத்தங். ஸங்கி⁴கங் அபலோகெத்வா க³ஹிதங் வஸ்ஸாவாஸிகங் சீவரங் ஸசே தத்ரஜங் தத்ருப்பாத³ங் ஹோதி, அந்தோவஸ்ஸே விப்³ப⁴ந்தோபி லப⁴தேதி யோஜனா. ‘‘தத்ரஜங் ஸசே’’தி இமினா சஸ்ஸ தா³யகானங் வஸ்ஸாவாஸிகபச்சயவஸேன கா³ஹிதங் பன ந லப⁴தீதி தீ³பேதி. யதா²ஹ – ‘‘பச்சயவஸேன கா³ஹிதங் பன ந லப⁴தீதி வத³ந்தீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 318).
2845. Vassāvāsassa idaṃ vassāvāsikaṃ, vassaṃvutthānaṃ dātabbacīvaraṃ, gāthābandhavasena ‘‘vassavāsika’’nti rassattaṃ. Saṅghikaṃ apaloketvā gahitaṃ vassāvāsikaṃ cīvaraṃ sace tatrajaṃ tatruppādaṃ hoti, antovasse vibbhantopi labhateti yojanā. ‘‘Tatrajaṃ sace’’ti iminā cassa dāyakānaṃ vassāvāsikapaccayavasena gāhitaṃ pana na labhatīti dīpeti. Yathāha – ‘‘paccayavasena gāhitaṃ pana na labhatīti vadantī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 318).
2846-8. ஸசே வுத்த²வஸ்ஸோ யோ பி⁴க்கு² ஆவாஸிகஹத்த²தோ கிஞ்சி திசீவராதி³கங் கப்பியப⁴ண்ட³ங் அத்தனோ க³ஹெத்வா ‘‘அஸுகஸ்மிங் குலே மய்ஹங் க³ஹிதங் வஸ்ஸாவாஸிகசீவரங் க³ண்ஹ’’ இதி ஏவங் வத்வா தஸ்ஸ ஆவாஸிகஸ்ஸ த³த்வா தி³ஸங் க³ச்ச²தி பக்கமதி, ஸோ தத்த² க³தட்டா²னே ஸசே உப்பப்³ப³ஜதி கி³ஹீ ஹோதி, தஸ்ஸ தி³ஸங்க³தஸ்ஸ ஸம்பத்தங் தங் வஸ்ஸாவாஸிகங் தேன ததா² தி³ன்னம்பி ஆவாஸிகோ பி⁴க்கு² க³ஹேதுங் ந லப⁴தி, தஸ்ஸ பாபிதங் வஸ்ஸாவாஸிகசீவரங் ஸங்கி⁴கங்யேவ ஸியாதி யோஜனா. யதா²ஹ – ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங்வுத்தோ² பி⁴க்கு² விப்³ப⁴மதி, ஸங்க⁴ஸ்ஸேவேத’’ந்தி.
2846-8. Sace vutthavasso yo bhikkhu āvāsikahatthato kiñci ticīvarādikaṃ kappiyabhaṇḍaṃ attano gahetvā ‘‘asukasmiṃ kule mayhaṃ gahitaṃ vassāvāsikacīvaraṃ gaṇha’’ iti evaṃ vatvā tassa āvāsikassa datvā disaṃ gacchati pakkamati, so tattha gataṭṭhāne sace uppabbajati gihī hoti, tassa disaṃgatassa sampattaṃ taṃ vassāvāsikaṃ tena tathā dinnampi āvāsiko bhikkhu gahetuṃ na labhati, tassa pāpitaṃ vassāvāsikacīvaraṃ saṅghikaṃyeva siyāti yojanā. Yathāha – ‘‘idha, bhikkhave, vassaṃvuttho bhikkhu vibbhamati, saṅghasseveta’’nti.
2849. தஸ்மிங் குலே தா³யகே மனுஸ்ஸே ஸம்முகா² சே படிச்சா²பேதி, தஸ்ஸ தி³ஸங்க³மிஸ்ஸ ஸம்பத்தங் வஸ்ஸாவாஸிகசீவரங் ஆவாஸிகோ லப⁴தீதி யோஜனா.
2849. Tasmiṃ kule dāyake manusse sammukhā ce paṭicchāpeti, tassa disaṃgamissa sampattaṃ vassāvāsikacīvaraṃ āvāsiko labhatīti yojanā.
2850. தத்த² ஆராமோ நாம புப்பா²ராமோ வா ப²லாராமோ வா. விஹாரோ நாம யங் கிஞ்சி பாஸாதா³தி³ஸேனாஸனங். வத்தூ²னி து³வித⁴ஸ்ஸபீதி ஆராமவத்து², விஹாரவத்தூ²தி து³வித⁴ஸ்ஸ வத்தூ²னி ச. ஆராமவத்து² நாம தேஸங்யேவ ஆராமானங் அத்தா²ய பரிச்சி²ந்தி³த்வா ட²பிதோகாஸோ, தேஸு வா ஆராமேஸு வினட்டே²ஸு தேஸங் போராணகபூ⁴மிபா⁴கோ³. விஹாரவத்து² நாம தஸ்ஸ பதிட்டா²னோகாஸோ. பி⁴ஸி நாம உண்ணபி⁴ஸிஆதீ³னங் பஞ்சன்னங் அஞ்ஞதரா. பி³ம்போ³ஹனங் நாம வுத்தப்பகாரானங் பி³ம்போ³ஹனானங் அஞ்ஞதரங். மஞ்சங் நாம மஸாரகோ பு³ந்தி³காப³த்³தோ⁴, குளீரபாத³கோ, ஆஹச்சபாத³கோதி இமேஸங் புப்³பே³ வுத்தானங் சதுன்னங் மஞ்சானங் அஞ்ஞதரங். பீட²ங் நாம மஸாரகாதீ³னங்யேவ சதுன்னங் பீடா²னங் அஞ்ஞதரங்.
2850. Tattha ārāmo nāma pupphārāmo vā phalārāmo vā. Vihāro nāma yaṃ kiñci pāsādādisenāsanaṃ. Vatthūni duvidhassapīti ārāmavatthu, vihāravatthūti duvidhassa vatthūni ca. Ārāmavatthu nāma tesaṃyeva ārāmānaṃ atthāya paricchinditvā ṭhapitokāso, tesu vā ārāmesu vinaṭṭhesu tesaṃ porāṇakabhūmibhāgo. Vihāravatthu nāma tassa patiṭṭhānokāso. Bhisi nāma uṇṇabhisiādīnaṃ pañcannaṃ aññatarā. Bimbohanaṃ nāma vuttappakārānaṃ bimbohanānaṃ aññataraṃ. Mañcaṃ nāma masārako bundikābaddho, kuḷīrapādako, āhaccapādakoti imesaṃ pubbe vuttānaṃ catunnaṃ mañcānaṃ aññataraṃ. Pīṭhaṃ nāma masārakādīnaṃyeva catunnaṃ pīṭhānaṃ aññataraṃ.
2851. லோஹகும்பீ⁴ நாம காளலோஹேன வா தம்ப³லோஹேன வா யேன கேனசி லோஹேன கதா கும்பீ⁴. கடாஹோ பாகடோவ. ‘‘பா⁴ணக’’ந்தி அலஞ்ஜரோ வுச்சதி. அலஞ்ஜரோதி ச ப³ஹுஉத³கக³ண்ஹனிகா மஹாசாடி, ஜலங் க³ண்ஹிதுங் அலந்தி அலஞ்ஜரோ. ‘‘வட்டசாடி விய ஹுத்வா தோ²கங் தீ³க⁴முகோ² மஜ்ஜே² பரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா கதோ’’தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங். வாரகோதி க⁴டோ. கு வுச்சதி பத²வீ, தஸ்ஸா தா³லனதோ விதா³ரணதோ ‘‘குதா³லோ’’தி அயோமயஉபகரணவிஸேஸோ வுச்சதி.
2851.Lohakumbhī nāma kāḷalohena vā tambalohena vā yena kenaci lohena katā kumbhī. Kaṭāho pākaṭova. ‘‘Bhāṇaka’’nti alañjaro vuccati. Alañjaroti ca bahuudakagaṇhanikā mahācāṭi, jalaṃ gaṇhituṃ alanti alañjaro. ‘‘Vaṭṭacāṭi viya hutvā thokaṃ dīghamukho majjhe paricchedaṃ dassetvā kato’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. Vārakoti ghaṭo. Ku vuccati pathavī, tassā dālanato vidāraṇato ‘‘kudālo’’ti ayomayaupakaraṇaviseso vuccati.
2852. வல்லிவேளுஆதீ³ஸு வேளூதி மஹாவேணு. திணந்தி கே³ஹச்சா²த³னங் திணங். பண்ணங் தாலபண்ணாதி³கங். முஞ்ஜந்தி முஞ்ஜதிணங். பப்³ப³ஜந்தி பப்³ப³ஜதிணங், மத்திகா பகதிமத்திகா வா கே³ருகாதி³பஞ்சவண்ணா வா மத்திகா. ஆஹ ச அட்ட²கதா²சரியோ.
2852.Valliveḷuādīsu veḷūti mahāveṇu. Tiṇanti gehacchādanaṃ tiṇaṃ. Paṇṇaṃ tālapaṇṇādikaṃ. Muñjanti muñjatiṇaṃ. Pabbajanti pabbajatiṇaṃ, mattikā pakatimattikā vā gerukādipañcavaṇṇā vā mattikā. Āha ca aṭṭhakathācariyo.
2853. த்³வேதி பட²மது³தியக³ருப⁴ண்டா³னி. த்³வீஹி ஸங்க³ஹிதானி ‘‘ஆரோமோ, ஆராமவத்து², இத³ங் பட²மங். விஹாரோ, விஹாரவத்து², இத³ங் து³திய’’ந்தி (சூளவ॰ 321-322) வுத்தத்தா. சதுஸங்க³ஹந்தி சதூஹி பி⁴ஸிஆதீ³ஹி ஸங்க³ஹோ யஸ்ஸாதி விக்³க³ஹோ. நவகொட்டா²ஸந்தி லோஹகும்பி⁴ஆத³யோ நவ கொட்டா²ஸா அஸ்ஸாதி விக்³க³ஹோ. அட்ட²தா⁴ வல்லிஆதீ³ஹி அட்ட²ஹி பகாரேஹி.
2853.Dveti paṭhamadutiyagarubhaṇḍāni. Dvīhi saṅgahitāni ‘‘āromo, ārāmavatthu, idaṃ paṭhamaṃ. Vihāro, vihāravatthu, idaṃ dutiya’’nti (cūḷava. 321-322) vuttattā. Catusaṅgahanti catūhi bhisiādīhi saṅgaho yassāti viggaho. Navakoṭṭhāsanti lohakumbhiādayo nava koṭṭhāsā assāti viggaho. Aṭṭhadhā valliādīhi aṭṭhahi pakārehi.
2854. இதீதி நித³ஸ்ஸனத்தே². ஏவங் வுத்தனயேன பஞ்சஹி ராஸீஹி நித்³தி³ட்டா²னங் க³ருப⁴ண்ட³க³ணனானங் பிண்ட³வஸேன பஞ்சவீஸதிவித⁴ங் க³ருப⁴ண்ட³ங் பஞ்சனிம்மலலோசனோ நாதோ² பகாஸயீதி யோஜனா. பஞ்ச நிம்மலானி லோசனானி யஸ்ஸாதி விக்³க³ஹோ, மங்ஸதி³ப்³ப³த⁴ம்மபு³த்³த⁴ஸமந்தசக்கு²வஸேன பஞ்சவித⁴விப்பஸன்னலோசனோதி அத்தோ².
2854.Itīti nidassanatthe. Evaṃ vuttanayena pañcahi rāsīhi niddiṭṭhānaṃ garubhaṇḍagaṇanānaṃ piṇḍavasena pañcavīsatividhaṃ garubhaṇḍaṃ pañcanimmalalocano nātho pakāsayīti yojanā. Pañca nimmalāni locanāni yassāti viggaho, maṃsadibbadhammabuddhasamantacakkhuvasena pañcavidhavippasannalocanoti attho.
2855. விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோதி இஸ்ஸரவதாய பரஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ. விபா⁴ஜெந்தோதி வஸ்ஸக்³கே³ன பாபெத்வா விபா⁴ஜெந்தோ. இத³ஞ்ஹி ஸப்³ப³ம்பி க³ருப⁴ண்ட³ங் ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கே (சூளவ॰ 321) ‘‘அவிஸ்ஸஜ்ஜியங். கிடாகி³ரிவத்து²ம்ஹி (சூளவ॰ 322) அவேப⁴ங்கி³ய’’ந்தி ச வுத்தங். உப⁴யத்த² ஆக³தவோஹாரபே⁴த³த³ஸ்ஸனமுகே²ன தத்த² விப்படிபஜ்ஜந்தஸ்ஸ ஆபத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பி⁴க்கு² து²ல்லச்சயங் பு²ஸே’’தி. பரிவாரே பன –
2855.Vissajjentoti issaravatāya parassa vissajjento. Vibhājentoti vassaggena pāpetvā vibhājento. Idañhi sabbampi garubhaṇḍaṃ senāsanakkhandhake (cūḷava. 321) ‘‘avissajjiyaṃ. Kiṭāgirivatthumhi (cūḷava. 322) avebhaṅgiya’’nti ca vuttaṃ. Ubhayattha āgatavohārabhedadassanamukhena tattha vippaṭipajjantassa āpattiṃ dassento āha ‘‘bhikkhu thullaccayaṃ phuse’’ti. Parivāre pana –
அவிஸ்ஸஜ்ஜியங் அவேப⁴ங்கி³யங், பஞ்ச வுத்தா மஹேஸினா;
Avissajjiyaṃ avebhaṅgiyaṃ, pañca vuttā mahesinā;
விஸ்ஸஜ்ஜெந்தஸ்ஸ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ அனாபத்தி;
Vissajjentassa paribhuñjantassa anāpatti;
பஞ்ஹா மேஸா குஸலேஹி சிந்திதாதி. (பரி॰ 479) –
Pañhā mesā kusalehi cintitāti. (pari. 479) –
ஆக³தங். தஸ்மா மூலச்சே²ஜ்ஜவஸேன அவிஸ்ஸஜ்ஜியங், அவேப⁴ங்கி³யஞ்ச, பரிவத்தனவஸேன பன விஸ்ஸஜ்ஜெந்தஸ்ஸ, பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ச அனாபத்தீதி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ.
Āgataṃ. Tasmā mūlacchejjavasena avissajjiyaṃ, avebhaṅgiyañca, parivattanavasena pana vissajjentassa, paribhuñjantassa ca anāpattīti evamettha adhippāyo.
2856. பி⁴க்கு²னா புக்³க³லேன வா ஸங்கே⁴ன வா க³ணேன வா க³ருப⁴ண்ட³ங் து விஸ்ஸஜ்ஜிதங் அவிஸ்ஸட்ட²மேவ ஹோதி, விப⁴த்தஞ்ச அவிபா⁴ஜிதமேவ ஹோதீதி யோஜனா.
2856.Bhikkhunā puggalena vā saṅghena vā gaṇena vā garubhaṇḍaṃ tu vissajjitaṃ avissaṭṭhameva hoti, vibhattañca avibhājitameva hotīti yojanā.
2857. எத்த² ஏதேஸு பஞ்சஸு க³ருப⁴ண்டே³ஸு புரிமேஸு தீஸு அக³ருப⁴ண்ட³கங் கிஞ்சி ந ச அத்தீ²தி யோஜனா. சதுத்தே² பன க³ருப⁴ண்டே³ அட்ட²கதா²ய ‘‘லோஹகும்பீ⁴, லோஹபா⁴ணகங், லோஹகடாஹந்தி இமானி தீணி மஹந்தானி வா ஹொந்து கு²த்³த³கானி வா, அந்தமஸோ பஸதமத்தஉத³கக³ண்ஹனகானிபி க³ருப⁴ண்டா³னியேவா’’தி வுத்தனயங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘லோஹகும்பீ⁴’’திஆதி³.
2857.Ettha etesu pañcasu garubhaṇḍesu purimesu tīsu agarubhaṇḍakaṃ kiñci na ca atthīti yojanā. Catutthe pana garubhaṇḍe aṭṭhakathāya ‘‘lohakumbhī, lohabhāṇakaṃ, lohakaṭāhanti imāni tīṇi mahantāni vā hontu khuddakāni vā, antamaso pasatamattaudakagaṇhanakānipi garubhaṇḍāniyevā’’ti vuttanayaṃ dassetumāha ‘‘lohakumbhī’’tiādi.
2858. இத³ங் திவித⁴ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பாத³க³ண்ஹனகோதி எத்த² பாதோ³ நாம மக³த⁴னாளியா பஞ்சனாளிமத்தக³ண்ஹனகோ பா⁴ஜனவிஸேஸோ. பா⁴ஜனானங் பமாணங் கரொந்தா ஸீஹளதீ³பே யேபு⁴ய்யேன தேனேவ பாதே³ன மினந்தி. தஸ்மா அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸீஹளதீ³பே பாத³க³ண்ஹனகோ பா⁴ஜேதப்³போ³’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) வுத்தங். லோஹவாரகோதி காளலோஹதம்ப³லோஹவட்டலோஹகங்ஸலோஹானங் யேன கேனசி கதோ. பா⁴ஜியோதி பா⁴ஜேதப்³போ³.
2858. Idaṃ tividhanti sambandho. Pādagaṇhanakoti ettha pādo nāma magadhanāḷiyā pañcanāḷimattagaṇhanako bhājanaviseso. Bhājanānaṃ pamāṇaṃ karontā sīhaḷadīpe yebhuyyena teneva pādena minanti. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sīhaḷadīpe pādagaṇhanako bhājetabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttaṃ. Lohavārakoti kāḷalohatambalohavaṭṭalohakaṃsalohānaṃ yena kenaci kato. Bhājiyoti bhājetabbo.
2859. ததோ உத்³த⁴ந்தி ததோ பாத³க³ண்ஹனகவாரகதோ உத்³த⁴ங் அதி⁴கங் க³ண்ஹனகோ. ஏவங் பாளிஆக³தானங் வினிச்ச²யங் த³ஸ்ஸெத்வா அட்ட²கதா²க³தானங் (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘பி⁴ங்கா³ராதீ³னீ’’திஆதி³. பி⁴ங்கா³ரோ நாம உக்கி²த்தஹத்தி²ஸொண்டா³காரேன கதஜலனிக்³க³மகண்ணிகோ உச்சகீ³வோ மஹாமுக²உத³கபா⁴ஜனவிஸேஸோ. ஆதி³-ஸத்³தே³ன அட்ட²கதா²க³தானி ‘‘படிக்³க³ஹஉளுங்கத³ப்³பி³கடச்சு²பாதிதட்டகஸரகஸமுக்³க³அங்கா³ரகபல்லதூ⁴மகடச்சு²ஆதீ³னி கு²த்³த³கானி வா மஹந்தானி வா’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) வுத்தானி ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸப்³பா³னீதி கு²த்³த³கானி வா மஹந்தானி வா.
2859.Tato uddhanti tato pādagaṇhanakavārakato uddhaṃ adhikaṃ gaṇhanako. Evaṃ pāḷiāgatānaṃ vinicchayaṃ dassetvā aṭṭhakathāgatānaṃ (cūḷava. aṭṭha. 321) dassetumāha ‘‘bhiṅgārādīnī’’tiādi. Bhiṅgāro nāma ukkhittahatthisoṇḍākārena katajalaniggamakaṇṇiko uccagīvo mahāmukhaudakabhājanaviseso. Ādi-saddena aṭṭhakathāgatāni ‘‘paṭiggahauḷuṅkadabbikaṭacchupātitaṭṭakasarakasamuggaaṅgārakapalladhūmakaṭacchuādīni khuddakāni vā mahantāni vā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttāni saṅgaṇhāti. Sabbānīti khuddakāni vā mahantāni vā.
2860. தம்ப³தா²லகா அயதா²லகா பா⁴ஜேதப்³பா³தி யோஜனா. ச-ஸத்³தே³ன அட்ட²கதா²யங் வுத்தங் ‘‘ட²பெத்வா பன பா⁴ஜனவிகதிங் அஞ்ஞஸ்மிம்பி கப்பியலோஹப⁴ண்டே³ அஞ்ஜனீ அஞ்ஜனிஸலாகா கண்ணமலஹரணீ ஸூசி பண்ணஸூசி கு²த்³த³கோ பிப்ப²லகோ கு²த்³த³கங் ஆரகண்டகங் குஞ்சிகா தாளங் கத்தரயட்டி²வேத⁴கோ நத்து²தா³னங் பி⁴ந்தி³வாலோ லோஹகூடோ லோஹகுட்டி லோஹகு³ளோ லோஹபிண்டி³ லோஹஅரணீ சக்கலிகங் அஞ்ஞம்பி விப்பகதங் லோஹப⁴ண்ட³ங் பா⁴ஜிய’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) வசனங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தூ⁴மனெத்தந்தி தூ⁴மனாளிகா. ஆதி³-ஸத்³தே³ன ‘‘பா²லதீ³பருக்க²தீ³பகபல்லகஓலம்ப³கதீ³பகஇத்தி²புரிஸதிரச்சா²னக³தரூபகானி பன அஞ்ஞானி வா பி⁴த்திச்ச²த³னகவாடாதீ³ஸு உபனேதப்³பா³னி அந்தமஸோ லோஹகி²லகங் உபாதா³ய ஸப்³பா³னி லோஹப⁴ண்டா³னி க³ருப⁴ண்டா³னியேவ ஹொந்தீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) வுத்தங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
2860. Tambathālakā ayathālakā bhājetabbāti yojanā. Ca-saddena aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘ṭhapetvā pana bhājanavikatiṃ aññasmimpi kappiyalohabhaṇḍe añjanī añjanisalākā kaṇṇamalaharaṇī sūci paṇṇasūci khuddako pipphalako khuddakaṃ ārakaṇṭakaṃ kuñcikā tāḷaṃ kattarayaṭṭhivedhako natthudānaṃ bhindivālo lohakūṭo lohakuṭṭi lohaguḷo lohapiṇḍi lohaaraṇī cakkalikaṃ aññampi vippakataṃ lohabhaṇḍaṃ bhājiya’’nti (cūḷava. aṭṭha. 321) vacanaṃ saṅgaṇhāti. Dhūmanettanti dhūmanāḷikā. Ādi-saddena ‘‘phāladīparukkhadīpakapallakaolambakadīpakaitthipurisatiracchānagatarūpakāni pana aññāni vā bhitticchadanakavāṭādīsu upanetabbāni antamaso lohakhilakaṃ upādāya sabbāni lohabhaṇḍāni garubhaṇḍāniyeva hontī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttaṃ saṅgaṇhāti.
2861. அத்தனா படிலத்³த⁴ந்தி எத்த² பி-ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ², அத்தனா படிலத்³த⁴ம்பீதி அத்தோ². பி⁴க்கு²னா அத்தனா படிலத்³த⁴ம்பி தங் லோஹப⁴ண்ட³ங் கிஞ்சிபி புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன ந பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ந்தி யோஜனா.
2861.Attanā paṭiladdhanti ettha pi-saddo luttaniddiṭṭho, attanā paṭiladdhampīti attho. Bhikkhunā attanā paṭiladdhampi taṃ lohabhaṇḍaṃ kiñcipi puggalikaparibhogena na bhuñjitabbanti yojanā.
2862. கங்ஸவட்டலோஹானங் விகாரபூ⁴தானி தம்ப³மயபா⁴ஜனானிபி புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன ஸப்³ப³ஸோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டந்தீதி யோஜனா.
2862. Kaṃsavaṭṭalohānaṃ vikārabhūtāni tambamayabhājanānipi puggalikaparibhogena sabbaso paribhuñjituṃ na vaṭṭantīti yojanā.
2863. ஏஸேவ நயோதி ‘‘ந புக்³க³லிகபோ⁴கே³னா’’திஆதி³னா த³ஸ்ஸிதனயோ. ஸங்கி⁴கேஸு வா கி³ஹீனங் ஸந்தகேஸு வா யதா²வுத்தப⁴ண்டே³ஸு பரிபோ⁴க³பச்சயா தோ³ஸோ ந அத்தீ²தி யோஜனா. ‘‘கங்ஸலோஹாதி³பா⁴ஜனங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ தி³ன்னம்பி பாரிஹாரியங் ந வட்டதி, கி³ஹிவிகதனீஹாரேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) மஹாபச்சரியங் வுத்தங். எத்த² ச பாரிஹாரியங் ந வட்டதி அத்தனோ ஸந்தகங் விய க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் ந வட்டதீதி. ‘‘கி³ஹிவிகதனீஹாரேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி இமினா ஸசே ஆராமிகாத³யோ படிஸாமெத்வா படிதெ³ந்தி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி.
2863.Eseva nayoti ‘‘na puggalikabhogenā’’tiādinā dassitanayo. Saṅghikesu vā gihīnaṃ santakesu vā yathāvuttabhaṇḍesu paribhogapaccayā doso na atthīti yojanā. ‘‘Kaṃsalohādibhājanaṃ saṅghassa dinnampi pārihāriyaṃ na vaṭṭati, gihivikatanīhāreneva paribhuñjitabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 321) mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Ettha ca pārihāriyaṃ na vaṭṭati attano santakaṃ viya gahetvā paribhuñjituṃ na vaṭṭatīti. ‘‘Gihivikatanīhārenevaparibhuñjitabba’’nti iminā sace ārāmikādayo paṭisāmetvā paṭidenti, paribhuñjituṃ vaṭṭatīti dasseti.
2864. கீ²ரபாஸாணந்தி முது³கா பாணஜாதி. வுத்தஞ்ஹி மாதிகாட்ட²கதா²க³ண்டி²பதே³ ‘‘கீ²ரபாஸாணோ நாம முது³கோ பாஸாணோ’’தி. க³ருகந்தி க³ருப⁴ண்ட³ங். தட்டகாதி³கந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸரகாதீ³னங் ஸங்க³ஹோ. க⁴டகோதி கீ²ரபாஸாணமயோயேவ வாரகோ. ‘‘பாத³க³ண்ஹனதோ உத்³த⁴’’ந்தி இமினா பாத³க³ண்ஹனகோ அக³ருப⁴ண்ட³ந்தி தீ³பேதி.
2864.Khīrapāsāṇanti mudukā pāṇajāti. Vuttañhi mātikāṭṭhakathāgaṇṭhipade ‘‘khīrapāsāṇo nāma muduko pāsāṇo’’ti. Garukanti garubhaṇḍaṃ. Taṭṭakādikanti ādi-saddena sarakādīnaṃ saṅgaho. Ghaṭakoti khīrapāsāṇamayoyeva vārako. ‘‘Pādagaṇhanato uddha’’nti iminā pādagaṇhanako agarubhaṇḍanti dīpeti.
2865. ‘‘ஸுவண்ணரஜதஹாரகூடஜாதிப²லிகபா⁴ஜனானி கி³ஹிவிகதானிபி ந வட்டந்தி, பகே³வ ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³ன வா புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன வா’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 321) அட்ட²கதா²யங் வுத்தனயங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸிங்கீ³’’திஆதி³. ஸிங்கீ³தி ஸுவண்ணங். ஸஜ்ஜு² ரஜதங். ஹாரகூடங் நாம ஸுவண்ணவண்ணங் லோஹஜாதங். ப²லிகேன உப்³ப⁴வங் ஜாதங், ப²லிகமயங் பா⁴ஜனந்தி அத்தோ². கி³ஹீனங் ஸந்தகானிபீதி அபி-ஸத்³தே³ன கி³ஹிவிகதபரிபோ⁴கே³னாபி தாவ ந வட்டந்தி, பகே³வ ஸங்கி⁴கபரிபோ⁴கே³ன வா புக்³க³லிகபரிபோ⁴கே³ன வாதி தீ³பேதி. ஸேனாஸனபரிபோ⁴கே³ பன ஆமாஸம்பி அனாமாஸம்பி ஸப்³ப³ங் வட்டதி.
2865. ‘‘Suvaṇṇarajatahārakūṭajātiphalikabhājanāni gihivikatānipi na vaṭṭanti, pageva saṅghikaparibhogena vā puggalikaparibhogena vā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) aṭṭhakathāyaṃ vuttanayaṃ dassetumāha ‘‘siṅgī’’tiādi. Siṅgīti suvaṇṇaṃ. Sajjhu rajataṃ. Hārakūṭaṃ nāma suvaṇṇavaṇṇaṃ lohajātaṃ. Phalikena ubbhavaṃ jātaṃ, phalikamayaṃ bhājananti attho. Gihīnaṃ santakānipīti api-saddena gihivikataparibhogenāpi tāva na vaṭṭanti, pageva saṅghikaparibhogena vā puggalikaparibhogena vāti dīpeti. Senāsanaparibhoge pana āmāsampi anāmāsampi sabbaṃ vaṭṭati.
2866. கு²த்³தா³தி யாய வாஸியா ட²பெத்வா த³ந்தகட்ட²ச்சே²த³னங் வா உச்சு²தச்ச²னங் வா அஞ்ஞங் மஹாகம்மங் காதுங் ந ஸக்கா, ஏவரூபா கு²த்³த³கா வாஸி பா⁴ஜனீயா. மஹத்தரீதி யதா²வுத்தப்பமாணாய வாஸியா மஹந்ததரா யேன கேனசி ஆகாரேன கதவாஸி க³ருப⁴ண்ட³ங். வேஜ்ஜானங் ஸிராவேத⁴னகம்பி ச ப²ரஸு ததா² க³ருப⁴ண்ட³ந்தி யோஜனா.
2866.Khuddāti yāya vāsiyā ṭhapetvā dantakaṭṭhacchedanaṃ vā ucchutacchanaṃ vā aññaṃ mahākammaṃ kātuṃ na sakkā, evarūpā khuddakā vāsi bhājanīyā. Mahattarīti yathāvuttappamāṇāya vāsiyā mahantatarā yena kenaci ākārena katavāsi garubhaṇḍaṃ. Vejjānaṃ sirāvedhanakampi ca pharasu tathā garubhaṇḍanti yojanā.
2867. குடா²ரீதி எத்த² ப²ரஸுஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ. யா பன ஆவுத⁴ஸங்கே²பேன கதா, அயங் அனாமாஸா. குதா³லோ அந்தமஸோ சதுரங்கு³லமத்தோபி. ஸிக²ரந்தி த⁴னுரஜ்ஜுதோ நாமெத்வா தா³ருஆதீ³னங் விஜ்ஜ²னககண்டகோ. தேனேவாதி நிகா²த³னேனேவ.
2867.Kuṭhārīti ettha pharasusadisova vinicchayo. Yā pana āvudhasaṅkhepena katā, ayaṃ anāmāsā. Kudālo antamaso caturaṅgulamattopi. Sikharanti dhanurajjuto nāmetvā dāruādīnaṃ vijjhanakakaṇṭako. Tenevāti nikhādaneneva.
2868. நிகா²த³னஸ்ஸ பே⁴த³வந்ததாய தங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘சதுரஸ்ஸமுக²ங் தோ³ணிமுக²’’ந்தி. தோ³ணிமுக²ந்தி தோ³ணி விய உப⁴யபஸ்ஸேன நாமிதமுக²ங். வங்கந்தி அக்³க³தோ நாமெத்வா கதனிகா²த³னங். பி-ஸத்³தே³ன உஜுகங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தத்த² சாதி தஸ்மிங் நிகா²த³னே. ஸத³ண்ட³ங் கு²த்³த³கஞ்ச நிகா²த³னங் ஸப்³ப³ங் க³ருப⁴ண்ட³ந்தி யோஜனா. ‘‘ஸத³ண்ட³ங் கு²த்³த³க’’ந்தி இமினா விஸேஸனத்³வயேன அத³ண்ட³ங் ப²லமத்தங் ஸிபாடிகாய ட²பெத்வா பரிஹரணயொக்³க³ங் ஸம்மஜ்ஜனித³ண்ட³வேத⁴னகங் நிகா²த³னங் அக³ருப⁴ண்ட³ங், ததோ மஹந்தங் நிகா²த³னங் அத³ண்ட³ம்பி க³ருப⁴ண்ட³ந்தி தீ³பேதி. யேஹி மனுஸ்ஸேஹி விஹாரே வாஸிஆதீ³னி தி³ன்னானி ச ஹொந்தி, தே சே க⁴ரே த³ட்³டே⁴ வா சோரேஹி வா விலுத்தே ‘‘தே³த² நோ, ப⁴ந்தே, உபகரணே புன பாகதிகே கரிஸ்ஸாமா’’தி வத³ந்தி, தா³தப்³பா³. ஸசே ஆஹரந்தி, ந வாரேதப்³பா³, அனாஹரந்தாபி ந சோதே³தப்³பா³.