Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
સેનાસનક્ખન્ધકકથાવણ્ણના
Senāsanakkhandhakakathāvaṇṇanā
૨૮૨૭. આસન્દિકોતિ ચતુરસ્સપીઠં. અતિક્કન્તપમાણોતિ હેટ્ઠા અટનિયા વડ્ઢકિહત્થતો ઉચ્ચતરપ્પમાણપાદકો. એકપસ્સતો દીઘો પન ઉચ્ચપાદકો ન વટ્ટતિ. યથાહ – ‘‘ઉચ્ચકમ્પિ આસન્દિકન્તિ વચનતો એકતોભાગેન દીઘપીઠમેવ હિ અટ્ઠઙ્ગુલાધિકપાદકં ન વટ્ટતિ, ચતુરસ્સઆસન્દિકો પન પમાણાતિક્કન્તોપિ વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૯૭).
2827.Āsandikoti caturassapīṭhaṃ. Atikkantapamāṇoti heṭṭhā aṭaniyā vaḍḍhakihatthato uccatarappamāṇapādako. Ekapassato dīgho pana uccapādako na vaṭṭati. Yathāha – ‘‘uccakampi āsandikanti vacanato ekatobhāgena dīghapīṭhameva hi aṭṭhaṅgulādhikapādakaṃ na vaṭṭati, caturassaāsandiko pana pamāṇātikkantopi vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
તથાતિ ઇમિના ‘‘અતિક્કન્તપમાણો’’તિ ઇદં પચ્ચામસતિ. પઞ્ચઙ્ગપીઠન્તિ ચત્તારો પાદા, અપસ્સેનન્તિ ઇમેહિ પઞ્ચઙ્ગેહિ યુત્તપીઠં. સત્તઙ્ગન્તિ તીસુ દિસાસુ અપસ્સયે યોજેત્વા કતં. તઞ્હિ ચતૂહિ પાદેહિ, તીહિ અપસ્સેહિ ચ યુત્તત્તા ‘‘સત્તઙ્ગપીઠ’’ન્તિ વુત્તં. એસ નયો મઞ્ચેપિ. યથાહ – ‘‘સત્તઙ્ગો નામ તીસુ દિસાસુ અપસ્સયં કત્વા કતમઞ્ચો, અયમ્પિ પમાણાતિક્કન્તો વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૯૭).
Tathāti iminā ‘‘atikkantapamāṇo’’ti idaṃ paccāmasati. Pañcaṅgapīṭhanti cattāro pādā, apassenanti imehi pañcaṅgehi yuttapīṭhaṃ. Sattaṅganti tīsu disāsu apassaye yojetvā kataṃ. Tañhi catūhi pādehi, tīhi apassehi ca yuttattā ‘‘sattaṅgapīṭha’’nti vuttaṃ. Esa nayo mañcepi. Yathāha – ‘‘sattaṅgo nāma tīsu disāsu apassayaṃ katvā katamañco, ayampi pamāṇātikkanto vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
૨૮૨૮. તૂલોનદ્ધાતિ ઉપરિ તૂલં પક્ખિપિત્વા બદ્ધા. ઘરેયેવાતિ ગિહીનં ગેહેયેવ નિસીદિતું વટ્ટતીતિ સમ્બન્ધો. ‘‘નિસીદિતુ’’ન્તિ ઇમિનાવ સયનં પટિક્ખિત્તં. સીસપાદૂપધાનન્તિ સીસૂપધાનઞ્ચેવ પાદૂપધાનઞ્ચ. ચ-સદ્દો પિ-સદ્દત્થે સો ‘‘અગિલાનસ્સા’’તિ એત્થ આનેત્વા સમ્બન્ધિતબ્બો, તેન અગિલાનસ્સાપિ તાવ વટ્ટતિ, પગેવ ગિલાનસ્સાતિ દીપેતિ.
2828.Tūlonaddhāti upari tūlaṃ pakkhipitvā baddhā. Ghareyevāti gihīnaṃ geheyeva nisīdituṃ vaṭṭatīti sambandho. ‘‘Nisīditu’’nti imināva sayanaṃ paṭikkhittaṃ. Sīsapādūpadhānanti sīsūpadhānañceva pādūpadhānañca. Ca-saddo pi-saddatthe so ‘‘agilānassā’’ti ettha ānetvā sambandhitabbo, tena agilānassāpi tāva vaṭṭati, pageva gilānassāti dīpeti.
૨૮૨૯. ન કેવલં ગિલાનસ્સ સીસપાદૂપધાનમેવ વટ્ટતિ, અથ ખો ઇદમ્પીતિ દસ્સેતુમાહ ‘‘સન્થરિત્વા’’તિઆદિ. ઉપધાનાનિ સન્થરિત્વાતિ બહૂ ઉપધાનાનિ અત્થરિત્વા. તત્થ ચાતિ તસ્મિં ઉપધાનસન્થરે. પચ્ચત્થરણકં દત્વાતિ ઉપરિ પચ્ચત્થરણકં અત્થરિત્વા.
2829. Na kevalaṃ gilānassa sīsapādūpadhānameva vaṭṭati, atha kho idampīti dassetumāha ‘‘santharitvā’’tiādi. Upadhānāni santharitvāti bahū upadhānāni attharitvā. Tattha cāti tasmiṃ upadhānasanthare. Paccattharaṇakaṃ datvāti upari paccattharaṇakaṃ attharitvā.
૨૮૩૦. તિરિયન્તિ વિત્થારતો. મુટ્ઠિરતનન્તિ પાકતિકમુટ્ઠિકરતનં. તં પન વડ્ઢકીનં વિદત્થિમત્તં. મિતન્તિ પાકટિતં પમાણયુત્તં હોતીતિ યોજના. કત્થચિ પોત્થકેસુ ‘‘મત’’ન્તિ પાઠો દિસ્સતિ, સો ન ગહેતબ્બો. દીઘતોતિ બિમ્બોહનસ્સ દીઘતો. દિયડ્ઢન્તિ દિયડ્ઢહત્થં વા દ્વિહત્થં વા હોતીતિ કુરુન્દિયં વુત્તન્તિ સમ્બન્ધો. ઇદમેવ હિ ‘‘સીસપ્પમાણબિમ્બોહન’’ન્તિ અધિપ્પેતં. યથાહ –
2830.Tiriyanti vitthārato. Muṭṭhiratananti pākatikamuṭṭhikaratanaṃ. Taṃ pana vaḍḍhakīnaṃ vidatthimattaṃ. Mitanti pākaṭitaṃ pamāṇayuttaṃ hotīti yojanā. Katthaci potthakesu ‘‘mata’’nti pāṭho dissati, so na gahetabbo. Dīghatoti bimbohanassa dīghato. Diyaḍḍhanti diyaḍḍhahatthaṃ vā dvihatthaṃ vā hotīti kurundiyaṃ vuttanti sambandho. Idameva hi ‘‘sīsappamāṇabimbohana’’nti adhippetaṃ. Yathāha –
‘‘સીસપ્પમાણં નામ યસ્સ વિત્થારતો તીસુ કણ્ણેસુ દ્વિન્નં કણ્ણાનં અન્તરં મિનિયમાનં વિદત્થિ ચેવ ચતુરઙ્ગુલઞ્ચ હોતિ, મજ્ઝટ્ઠાનં મુટ્ઠિરતનં હોતિ. દીઘતો પન દિયડ્ઢરતનં વા દ્વિરતનં વાતિ કુરુન્દિયં વુત્તં. અયં સીસપ્પમાણસ્સ ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદો, ઇતો ઉદ્ધં ન વટ્ટતિ, હેટ્ઠા પન વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૨૯૭).
‘‘Sīsappamāṇaṃ nāma yassa vitthārato tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānaṃ antaraṃ miniyamānaṃ vidatthi ceva caturaṅgulañca hoti, majjhaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanaṃ hoti. Dīghato pana diyaḍḍharatanaṃ vā dviratanaṃ vāti kurundiyaṃ vuttaṃ. Ayaṃ sīsappamāṇassa ukkaṭṭhaparicchedo, ito uddhaṃ na vaṭṭati, heṭṭhā pana vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 297).
૨૮૩૧. ચોળન્તિ પિલોતિકા. પણ્ણન્તિ રુક્ખલતાનં પણ્ણં. ઉણ્ણાતિ એળકાદીનં લોમં. તિણન્તિ દબ્બતિણાદિ યં કિઞ્ચિ તિણં. વાકન્તિ કદલિઅક્કમકચિવાકાદિકં. એતેહિ પઞ્ચહિ પૂરિતા ભિસિયો તૂલાનં ગણનાવસા હેતુગબ્ભાનં એતેસં પઞ્ચન્નં ગબ્ભાનં ગણનાવસેન પઞ્ચ ભાસિતાતિ યોજના.
2831.Coḷanti pilotikā. Paṇṇanti rukkhalatānaṃ paṇṇaṃ. Uṇṇāti eḷakādīnaṃ lomaṃ. Tiṇanti dabbatiṇādi yaṃ kiñci tiṇaṃ. Vākanti kadaliakkamakacivākādikaṃ. Etehi pañcahi pūritā bhisiyo tūlānaṃ gaṇanāvasā hetugabbhānaṃ etesaṃ pañcannaṃ gabbhānaṃ gaṇanāvasena pañca bhāsitāti yojanā.
૨૮૩૨. બિમ્બોહનગબ્ભં દસ્સેતુમાહ ‘‘ભિસી’’તિઆદિ. પઞ્ચેવાતિ યથાવુત્તચોળાદિપઞ્ચેવ. તથા તૂલાનિ તીણિપીતિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, તીણિ તૂલાનિ રુક્ખતૂલં લતાતૂલં પોટકિતૂલ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૨૯૭) અનુઞ્ઞાતાનિ તીણિપિ તૂલાનિ. એત્થ ચ રુક્ખતૂલં નામ સિમ્બલિરુક્ખાદીનં યેસં કેસઞ્ચિ રુક્ખાનં તૂલં. લતાતૂલં નામ ખીરવલ્લિઆદીનં યાસં કાસઞ્ચિ વલ્લીનં તૂલં. પોટકિતૂલં નામ પોટકિતિણાદીનં યેસં કેસઞ્ચિ તિણજાતિકાનં અન્તમસો ઉચ્છુનળાદીનમ્પિ તૂલં. લોમાનિ મિગપક્ખીનન્તિ સીહાદિચતુપ્પદાનં, મોરાદિપક્ખીનં લોમાનિ. ઇમેતિ ભિસિગબ્ભાદયો ઇમે દસ બિમ્બોહનસ્સ ગબ્ભાતિ સમ્બન્ધો.
2832. Bimbohanagabbhaṃ dassetumāha ‘‘bhisī’’tiādi. Pañcevāti yathāvuttacoḷādipañceva. Tathā tūlāni tīṇipīti ‘‘anujānāmi, bhikkhave, tīṇi tūlāni rukkhatūlaṃ latātūlaṃ poṭakitūla’’nti (cūḷava. 297) anuññātāni tīṇipi tūlāni. Ettha ca rukkhatūlaṃ nāma simbalirukkhādīnaṃ yesaṃ kesañci rukkhānaṃ tūlaṃ. Latātūlaṃ nāma khīravalliādīnaṃ yāsaṃ kāsañci vallīnaṃ tūlaṃ. Poṭakitūlaṃ nāma poṭakitiṇādīnaṃ yesaṃ kesañci tiṇajātikānaṃ antamaso ucchunaḷādīnampi tūlaṃ. Lomāni migapakkhīnanti sīhādicatuppadānaṃ, morādipakkhīnaṃ lomāni. Imeti bhisigabbhādayo ime dasa bimbohanassa gabbhāti sambandho.
૨૮૩૩. એવં કપ્પિયં ભિસિબિમ્બોહનગબ્ભં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અકપ્પિયં દસ્સેતુમાહ ‘‘મનુસ્સલોમ’’ન્તિઆદિ. લોમેસુ મનુસ્સલોમઞ્ચ પુપ્ફેસુ બકુલપિયઙ્ગુપુપ્ફાદિકં સબ્બં પુપ્ફઞ્ચ પણ્ણેસુ ચ સુદ્ધં કેવલં તમાલપત્તઞ્ચ ન વટ્ટતીતિ યોજના. ‘‘સુદ્ધ’’ન્તિ ઇમિના તમાલપત્તં સેસગબ્ભેહિ મિસ્સં વટ્ટતીતિ બ્યતિરેકતો દીપેતિ.
2833. Evaṃ kappiyaṃ bhisibimbohanagabbhaṃ dassetvā idāni akappiyaṃ dassetumāha ‘‘manussaloma’’ntiādi. Lomesu manussalomañca pupphesu bakulapiyaṅgupupphādikaṃ sabbaṃ pupphañca paṇṇesu ca suddhaṃ kevalaṃ tamālapattañca na vaṭṭatīti yojanā. ‘‘Suddha’’nti iminā tamālapattaṃ sesagabbhehi missaṃ vaṭṭatīti byatirekato dīpeti.
૨૮૩૪. મસૂરકેતિ ચમ્મછવિભિસિબિમ્બોહને.
2834.Masūraketi cammachavibhisibimbohane.
૨૮૩૫. ‘‘સુદ્ધ’’ન્તિ ઇમિના બ્યતિરેકતો દસ્સિતમેવત્થં સરૂપતો વિભાવેતુમાહ ‘‘મિસ્સ’’ન્તિઆદિ.
2835. ‘‘Suddha’’nti iminā byatirekato dassitamevatthaṃ sarūpato vibhāvetumāha ‘‘missa’’ntiādi.
૨૮૩૬. તિરચ્છાનગતસ્સ વાતિ અન્તમસો ગણ્ડુપ્પાદસ્સાપિ. કારેન્તસ્સાતિ ચિત્તકમ્મકટ્ઠકમ્માદિવસેન કારાપેન્તસ્સ વા કરોન્તસ્સ વા.
2836.Tiracchānagatassa vāti antamaso gaṇḍuppādassāpi. Kārentassāti cittakammakaṭṭhakammādivasena kārāpentassa vā karontassa vā.
૨૮૩૭. જાતકન્તિ અપણ્ણકજાતકાદિજાતકઞ્ચ. વત્થુન્તિ વિમાનવત્થુઆદિકં પસાદજનકં વા પેતવત્થુઆદિકં સંવેગજનકં વા વત્થું. વા-સદ્દેન અટ્ઠકથાગતં ઇધ દસ્સિતપકરણં સઙ્ગણ્હાતિ. પરેહિ વાતિ એત્થ વા-સદ્દો અવધારણે, તેન પરેહિ કારાપેતુમેવ વટ્ટતિ, ન સયં કાતુન્તિ દીપેતિ. સયં કાતુમ્પીતિ એત્થ અપિ-સદ્દો પગેવ કારાપેતુન્તિ દીપેતિ.
2837.Jātakanti apaṇṇakajātakādijātakañca. Vatthunti vimānavatthuādikaṃ pasādajanakaṃ vā petavatthuādikaṃ saṃvegajanakaṃ vā vatthuṃ. Vā-saddena aṭṭhakathāgataṃ idha dassitapakaraṇaṃ saṅgaṇhāti. Parehi vāti ettha vā-saddo avadhāraṇe, tena parehi kārāpetumeva vaṭṭati, na sayaṃ kātunti dīpeti. Sayaṃ kātumpīti ettha api-saddo pageva kārāpetunti dīpeti.
૨૮૩૮. યો પન ભિક્ખુ દ્વીહિ વસ્સેહિ વા એકેન વા વસ્સેન યસ્સ ભિક્ખુનો વુડ્ઢતરો વા હોતિ દહરતરો વા, સો તેન ભિક્ખુના સમાનાસનિકો નામ હોતીતિ યોજના.
2838.Yo pana bhikkhu dvīhi vassehi vā ekena vā vassena yassa bhikkhuno vuḍḍhataro vā hoti daharataro vā, so tena bhikkhunā samānāsaniko nāma hotīti yojanā.
૨૮૩૯. ‘‘સત્તવસ્સેન પઞ્ચવસ્સો’’તિ ઇદં દ્વીહિ વસ્સેહિ વુડ્ઢનવકાનં સમાનાસનિકત્તે ઉદાહરણં. ‘‘છ વસ્સેન પઞ્ચવસ્સો’’તિ ઇદં એકવસ્સેન વુડ્ઢનવકાનં સમાનાસનિકત્તે ઉદાહરણં.
2839.‘‘Sattavassena pañcavasso’’ti idaṃ dvīhi vassehi vuḍḍhanavakānaṃ samānāsanikatte udāharaṇaṃ. ‘‘Chavassena pañcavasso’’ti idaṃ ekavassena vuḍḍhanavakānaṃ samānāsanikatte udāharaṇaṃ.
૨૮૪૦. યં તિણ્ણં નિસીદિતું પહોતિ, તં હેટ્ઠા દીઘાસનં નામાતિ યોજના. ‘‘સમાનાસનિકા મઞ્ચે નિસીદિત્વા મઞ્ચં ભિન્દિંસુ, પીઠે નિસીદિત્વા પીઠં ભિન્દિંસૂ’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૦) આરોપિતે વત્થુમ્હિ ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, દુવગ્ગસ્સ મઞ્ચં દુવગ્ગસ્સ પીઠ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૦) અનુઞ્ઞાતત્તા ‘‘દ્વે’’તિ સમાનાસનિકે દ્વે સન્ધાય વુત્તં.
2840. Yaṃ tiṇṇaṃ nisīdituṃ pahoti, taṃ heṭṭhā dīghāsanaṃ nāmāti yojanā. ‘‘Samānāsanikā mañce nisīditvā mañcaṃ bhindiṃsu, pīṭhe nisīditvā pīṭhaṃ bhindiṃsū’’ti (cūḷava. 320) āropite vatthumhi ‘‘anujānāmi, bhikkhave, duvaggassa mañcaṃ duvaggassa pīṭha’’nti (cūḷava. 320) anuññātattā ‘‘dve’’ti samānāsanike dve sandhāya vuttaṃ.
૨૮૪૧. ઉભતોબ્યઞ્જનં , ઇત્થિં, પણ્ડકં ઠપેત્વા સબ્બેહિપિ ગહટ્ઠેહિ, પબ્બજિતેહિ વા પુરિસેહિ સહ દીઘાસને નિસીદિતું અનુઞ્ઞાતન્તિ યોજના. પોત્થકેસુ પન કત્થચિ ‘‘સબ્બેસ’’ન્તિ સામિવચનન્તો પાઠો દિસ્સતિ, તતો ‘‘સબ્બેહિપી’’તિ કરણવચનન્તોવ પાઠો યુત્તતરો. કરણવચનપ્પસઙ્ગે વા સામિવચનનિદ્દેસોતિ વેદિતબ્બં. યથાહ ‘‘યં તિણ્ણં પહોતિ, તં સંહારિમં વા હોતુ અસંહારિમં વા, તથારૂપે અપિ ફલકખણ્ડે અનુપસમ્પન્નેનાપિ સદ્ધિં નિસીદિતું વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૦).
2841. Ubhatobyañjanaṃ , itthiṃ, paṇḍakaṃ ṭhapetvā sabbehipi gahaṭṭhehi, pabbajitehi vā purisehi saha dīghāsane nisīdituṃ anuññātanti yojanā. Potthakesu pana katthaci ‘‘sabbesa’’nti sāmivacananto pāṭho dissati, tato ‘‘sabbehipī’’ti karaṇavacanantova pāṭho yuttataro. Karaṇavacanappasaṅge vā sāmivacananiddesoti veditabbaṃ. Yathāha ‘‘yaṃ tiṇṇaṃ pahoti, taṃ saṃhārimaṃ vā hotu asaṃhārimaṃ vā, tathārūpe api phalakakhaṇḍe anupasampannenāpi saddhiṃ nisīdituṃ vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 320).
૨૮૪૨. પુરિમિકોતિ ઞત્તિદુતિયાય કમ્મવાચાય સમ્મતેન ‘‘ન છન્દાગતિં ગચ્છેય્ય…પે॰… ગહિતાગહિતઞ્ચ જાનેય્યા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૧૭) વુત્તેહિ પઞ્ચહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના પુરિમવસ્સૂપનાયિકદિવસે ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, પઠમં ભિક્ખૂ ગણેતું, પઠમં ભિક્ખૂ ગણેત્વા સેય્યા ગણેતું, સેય્યા ગણેત્વા સેય્યગ્ગેન ગાહેતુ’’ન્તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૩૧૮) નયેન અનુઞ્ઞાતનિયામેનેવ સેનાસનગ્ગાહાપનં પુરિમિકો નામ સેનાસનગ્ગાહો. એવમેવ પચ્છિમિકાય વસ્સૂપનાયિકદિવસે સેનાસનગ્ગાહાપનં પચ્છિમિકો નામ. એવમેવ મહાપવારણાદિવસસ્સ અનન્તરદિવસે ‘‘ભન્તે, અન્તરામુત્તકં સેનાસનં ગણ્હથા’’તિ વત્વા વુડ્ઢપટિપાટિયા સેનાસનગ્ગાહાપનં અન્તરામુત્તકો નામ. પકાસિતો ‘‘અપરજ્જુગતાય આસાળ્હિયાપુરિમિકો ગાહાપેતબ્બો, માસગતાય આસાળ્હિયા પચ્છિમિકો ગાહેતબ્બો, અપરજ્જુગતાય પવારણાય આયતિં વસ્સાવાસત્થાય અન્તરામુત્તકો ગાહેતબ્બો’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૧૮) વુત્તો.
2842.Purimikoti ñattidutiyāya kammavācāya sammatena ‘‘na chandāgatiṃ gaccheyya…pe… gahitāgahitañca jāneyyā’’ti (cūḷava. 317) vuttehi pañcahi aṅgehi samannāgatena bhikkhunā purimavassūpanāyikadivase ‘‘anujānāmi, bhikkhave, paṭhamaṃ bhikkhū gaṇetuṃ, paṭhamaṃ bhikkhū gaṇetvā seyyā gaṇetuṃ, seyyā gaṇetvā seyyaggena gāhetu’’ntiādinā (cūḷava. 318) nayena anuññātaniyāmeneva senāsanaggāhāpanaṃ purimiko nāma senāsanaggāho. Evameva pacchimikāya vassūpanāyikadivase senāsanaggāhāpanaṃ pacchimiko nāma. Evameva mahāpavāraṇādivasassa anantaradivase ‘‘bhante, antarāmuttakaṃ senāsanaṃ gaṇhathā’’ti vatvā vuḍḍhapaṭipāṭiyā senāsanaggāhāpanaṃ antarāmuttako nāma. Pakāsito ‘‘aparajjugatāya āsāḷhiyāpurimiko gāhāpetabbo, māsagatāya āsāḷhiyā pacchimiko gāhetabbo, aparajjugatāya pavāraṇāya āyatiṃ vassāvāsatthāya antarāmuttako gāhetabbo’’ti (cūḷava. 318) vutto.
૨૮૪૩. વુત્તમેવત્થં નિયમેત્વા દસ્સેતુમાહ ‘‘પુબ્બારુણા’’તિઆદિ. ઇધ પાટિપદા નામ દ્વે વસ્સૂપનાયિકદિવસા ચેવ મહાપવારણાય અનન્તરદિવસો ચ. ઇમેસં તિણ્ણં પાટિપદદિવસાનં અરુણો પુબ્બારુણો નામ. તે દિવસે અતિક્કમ્મ દુતિયતિથિપટિબદ્ધો અરુણો પુનારુણો નામ. ઇદન્તિ ઉભયારુણાનન્તરં. સેનાસનગાહકસ્સાતિ એત્થ સકત્થે ક-પચ્ચયો, સેનાસનગ્ગાહસ્સાતિ અત્થો. યથાહ – ‘‘ઇદઞ્હિ સેનાસનગ્ગાહસ્સ ખેત્ત’’ન્તિ. વસ્સૂપગતે વસ્સૂપગમે કાતબ્બે સતિ, સાધેતબ્બપયોજને ભુમ્મં. વસ્સૂપગતેતિ વા નિમિત્તત્થે ભુમ્મં. પુરિમિકાય, હિ પચ્છિમિકાય ચ વસ્સૂપગમનસ્સ તં તદહુ સેનાસનગ્ગાહો નિમિત્તં, અન્તરામુત્તકો પન આગમિનો વસ્સૂપગમનસ્સાતિ એવં તિવિધોપિ સેનાસનગ્ગાહો વસ્સૂપગમનસ્સ નિમિત્તં હોતિ.
2843. Vuttamevatthaṃ niyametvā dassetumāha ‘‘pubbāruṇā’’tiādi. Idha pāṭipadā nāma dve vassūpanāyikadivasā ceva mahāpavāraṇāya anantaradivaso ca. Imesaṃ tiṇṇaṃ pāṭipadadivasānaṃ aruṇo pubbāruṇo nāma. Te divase atikkamma dutiyatithipaṭibaddho aruṇo punāruṇo nāma. Idanti ubhayāruṇānantaraṃ. Senāsanagāhakassāti ettha sakatthe ka-paccayo, senāsanaggāhassāti attho. Yathāha – ‘‘idañhi senāsanaggāhassa khetta’’nti. Vassūpagate vassūpagame kātabbe sati, sādhetabbapayojane bhummaṃ. Vassūpagateti vā nimittatthe bhummaṃ. Purimikāya, hi pacchimikāya ca vassūpagamanassa taṃ tadahu senāsanaggāho nimittaṃ, antarāmuttako pana āgamino vassūpagamanassāti evaṃ tividhopi senāsanaggāho vassūpagamanassa nimittaṃ hoti.
૨૮૪૪. પાટિપદદિવસસ્સ અરુણે ઉગ્ગતેયેવ સેનાસને પન ગાહિતે અઞ્ઞો ભિક્ખુ આગન્ત્વા સચે સેનાસનપઞ્ઞાપકં સેનાસનં યાચતિ, સો ભિક્ખુ સેનાસનપઞ્ઞાપકેન ‘‘સેનાસનં ગાહિત’’ન્તિ વત્તબ્બોતિ યોજના.
2844. Pāṭipadadivasassa aruṇe uggateyeva senāsane pana gāhite añño bhikkhu āgantvā sace senāsanapaññāpakaṃ senāsanaṃ yācati, so bhikkhu senāsanapaññāpakena ‘‘senāsanaṃ gāhita’’nti vattabboti yojanā.
૨૮૪૫. વસ્સાવાસસ્સ ઇદં વસ્સાવાસિકં, વસ્સંવુત્થાનં દાતબ્બચીવરં, ગાથાબન્ધવસેન ‘‘વસ્સવાસિક’’ન્તિ રસ્સત્તં. સઙ્ઘિકં અપલોકેત્વા ગહિતં વસ્સાવાસિકં ચીવરં સચે તત્રજં તત્રુપ્પાદં હોતિ, અન્તોવસ્સે વિબ્ભન્તોપિ લભતેતિ યોજના. ‘‘તત્રજં સચે’’તિ ઇમિના ચસ્સ દાયકાનં વસ્સાવાસિકપચ્ચયવસેન ગાહિતં પન ન લભતીતિ દીપેતિ. યથાહ – ‘‘પચ્ચયવસેન ગાહિતં પન ન લભતીતિ વદન્તી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૧૮).
2845. Vassāvāsassa idaṃ vassāvāsikaṃ, vassaṃvutthānaṃ dātabbacīvaraṃ, gāthābandhavasena ‘‘vassavāsika’’nti rassattaṃ. Saṅghikaṃ apaloketvā gahitaṃ vassāvāsikaṃ cīvaraṃ sace tatrajaṃ tatruppādaṃ hoti, antovasse vibbhantopi labhateti yojanā. ‘‘Tatrajaṃ sace’’ti iminā cassa dāyakānaṃ vassāvāsikapaccayavasena gāhitaṃ pana na labhatīti dīpeti. Yathāha – ‘‘paccayavasena gāhitaṃ pana na labhatīti vadantī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 318).
૨૮૪૬-૮. સચે વુત્થવસ્સો યો ભિક્ખુ આવાસિકહત્થતો કિઞ્ચિ તિચીવરાદિકં કપ્પિયભણ્ડં અત્તનો ગહેત્વા ‘‘અસુકસ્મિં કુલે મય્હં ગહિતં વસ્સાવાસિકચીવરં ગણ્હ’’ ઇતિ એવં વત્વા તસ્સ આવાસિકસ્સ દત્વા દિસં ગચ્છતિ પક્કમતિ, સો તત્થ ગતટ્ઠાને સચે ઉપ્પબ્બજતિ ગિહી હોતિ, તસ્સ દિસંગતસ્સ સમ્પત્તં તં વસ્સાવાસિકં તેન તથા દિન્નમ્પિ આવાસિકો ભિક્ખુ ગહેતું ન લભતિ, તસ્સ પાપિતં વસ્સાવાસિકચીવરં સઙ્ઘિકંયેવ સિયાતિ યોજના. યથાહ – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, વસ્સંવુત્થો ભિક્ખુ વિબ્ભમતિ, સઙ્ઘસ્સેવેત’’ન્તિ.
2846-8. Sace vutthavasso yo bhikkhu āvāsikahatthato kiñci ticīvarādikaṃ kappiyabhaṇḍaṃ attano gahetvā ‘‘asukasmiṃ kule mayhaṃ gahitaṃ vassāvāsikacīvaraṃ gaṇha’’ iti evaṃ vatvā tassa āvāsikassa datvā disaṃ gacchati pakkamati, so tattha gataṭṭhāne sace uppabbajati gihī hoti, tassa disaṃgatassa sampattaṃ taṃ vassāvāsikaṃ tena tathā dinnampi āvāsiko bhikkhu gahetuṃ na labhati, tassa pāpitaṃ vassāvāsikacīvaraṃ saṅghikaṃyeva siyāti yojanā. Yathāha – ‘‘idha, bhikkhave, vassaṃvuttho bhikkhu vibbhamati, saṅghasseveta’’nti.
૨૮૪૯. તસ્મિં કુલે દાયકે મનુસ્સે સમ્મુખા ચે પટિચ્છાપેતિ, તસ્સ દિસંગમિસ્સ સમ્પત્તં વસ્સાવાસિકચીવરં આવાસિકો લભતીતિ યોજના.
2849. Tasmiṃ kule dāyake manusse sammukhā ce paṭicchāpeti, tassa disaṃgamissa sampattaṃ vassāvāsikacīvaraṃ āvāsiko labhatīti yojanā.
૨૮૫૦. તત્થ આરામો નામ પુપ્ફારામો વા ફલારામો વા. વિહારો નામ યં કિઞ્ચિ પાસાદાદિસેનાસનં. વત્થૂનિ દુવિધસ્સપીતિ આરામવત્થુ, વિહારવત્થૂતિ દુવિધસ્સ વત્થૂનિ ચ. આરામવત્થુ નામ તેસંયેવ આરામાનં અત્થાય પરિચ્છિન્દિત્વા ઠપિતોકાસો, તેસુ વા આરામેસુ વિનટ્ઠેસુ તેસં પોરાણકભૂમિભાગો. વિહારવત્થુ નામ તસ્સ પતિટ્ઠાનોકાસો. ભિસિ નામ ઉણ્ણભિસિઆદીનં પઞ્ચન્નં અઞ્ઞતરા. બિમ્બોહનં નામ વુત્તપ્પકારાનં બિમ્બોહનાનં અઞ્ઞતરં. મઞ્ચં નામ મસારકો બુન્દિકાબદ્ધો, કુળીરપાદકો, આહચ્ચપાદકોતિ ઇમેસં પુબ્બે વુત્તાનં ચતુન્નં મઞ્ચાનં અઞ્ઞતરં. પીઠં નામ મસારકાદીનંયેવ ચતુન્નં પીઠાનં અઞ્ઞતરં.
2850. Tattha ārāmo nāma pupphārāmo vā phalārāmo vā. Vihāro nāma yaṃ kiñci pāsādādisenāsanaṃ. Vatthūni duvidhassapīti ārāmavatthu, vihāravatthūti duvidhassa vatthūni ca. Ārāmavatthu nāma tesaṃyeva ārāmānaṃ atthāya paricchinditvā ṭhapitokāso, tesu vā ārāmesu vinaṭṭhesu tesaṃ porāṇakabhūmibhāgo. Vihāravatthu nāma tassa patiṭṭhānokāso. Bhisi nāma uṇṇabhisiādīnaṃ pañcannaṃ aññatarā. Bimbohanaṃ nāma vuttappakārānaṃ bimbohanānaṃ aññataraṃ. Mañcaṃ nāma masārako bundikābaddho, kuḷīrapādako, āhaccapādakoti imesaṃ pubbe vuttānaṃ catunnaṃ mañcānaṃ aññataraṃ. Pīṭhaṃ nāma masārakādīnaṃyeva catunnaṃ pīṭhānaṃ aññataraṃ.
૨૮૫૧. લોહકુમ્ભી નામ કાળલોહેન વા તમ્બલોહેન વા યેન કેનચિ લોહેન કતા કુમ્ભી. કટાહો પાકટોવ. ‘‘ભાણક’’ન્તિ અલઞ્જરો વુચ્ચતિ. અલઞ્જરોતિ ચ બહુઉદકગણ્હનિકા મહાચાટિ, જલં ગણ્હિતું અલન્તિ અલઞ્જરો. ‘‘વટ્ટચાટિ વિય હુત્વા થોકં દીઘમુખો મજ્ઝે પરિચ્છેદં દસ્સેત્વા કતો’’તિ ગણ્ઠિપદે વુત્તં. વારકોતિ ઘટો. કુ વુચ્ચતિ પથવી, તસ્સા દાલનતો વિદારણતો ‘‘કુદાલો’’તિ અયોમયઉપકરણવિસેસો વુચ્ચતિ.
2851.Lohakumbhī nāma kāḷalohena vā tambalohena vā yena kenaci lohena katā kumbhī. Kaṭāho pākaṭova. ‘‘Bhāṇaka’’nti alañjaro vuccati. Alañjaroti ca bahuudakagaṇhanikā mahācāṭi, jalaṃ gaṇhituṃ alanti alañjaro. ‘‘Vaṭṭacāṭi viya hutvā thokaṃ dīghamukho majjhe paricchedaṃ dassetvā kato’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ. Vārakoti ghaṭo. Ku vuccati pathavī, tassā dālanato vidāraṇato ‘‘kudālo’’ti ayomayaupakaraṇaviseso vuccati.
૨૮૫૨. વલ્લિવેળુઆદીસુ વેળૂતિ મહાવેણુ. તિણન્તિ ગેહચ્છાદનં તિણં. પણ્ણં તાલપણ્ણાદિકં. મુઞ્જન્તિ મુઞ્જતિણં. પબ્બજન્તિ પબ્બજતિણં, મત્તિકા પકતિમત્તિકા વા ગેરુકાદિપઞ્ચવણ્ણા વા મત્તિકા. આહ ચ અટ્ઠકથાચરિયો.
2852.Valliveḷuādīsu veḷūti mahāveṇu. Tiṇanti gehacchādanaṃ tiṇaṃ. Paṇṇaṃ tālapaṇṇādikaṃ. Muñjanti muñjatiṇaṃ. Pabbajanti pabbajatiṇaṃ, mattikā pakatimattikā vā gerukādipañcavaṇṇā vā mattikā. Āha ca aṭṭhakathācariyo.
૨૮૫૩. દ્વેતિ પઠમદુતિયગરુભણ્ડાનિ. દ્વીહિ સઙ્ગહિતાનિ ‘‘આરોમો, આરામવત્થુ, ઇદં પઠમં. વિહારો, વિહારવત્થુ, ઇદં દુતિય’’ન્તિ (ચૂળવ॰ ૩૨૧-૩૨૨) વુત્તત્તા. ચતુસઙ્ગહન્તિ ચતૂહિ ભિસિઆદીહિ સઙ્ગહો યસ્સાતિ વિગ્ગહો. નવકોટ્ઠાસન્તિ લોહકુમ્ભિઆદયો નવ કોટ્ઠાસા અસ્સાતિ વિગ્ગહો. અટ્ઠધા વલ્લિઆદીહિ અટ્ઠહિ પકારેહિ.
2853.Dveti paṭhamadutiyagarubhaṇḍāni. Dvīhi saṅgahitāni ‘‘āromo, ārāmavatthu, idaṃ paṭhamaṃ. Vihāro, vihāravatthu, idaṃ dutiya’’nti (cūḷava. 321-322) vuttattā. Catusaṅgahanti catūhi bhisiādīhi saṅgaho yassāti viggaho. Navakoṭṭhāsanti lohakumbhiādayo nava koṭṭhāsā assāti viggaho. Aṭṭhadhā valliādīhi aṭṭhahi pakārehi.
૨૮૫૪. ઇતીતિ નિદસ્સનત્થે. એવં વુત્તનયેન પઞ્ચહિ રાસીહિ નિદ્દિટ્ઠાનં ગરુભણ્ડગણનાનં પિણ્ડવસેન પઞ્ચવીસતિવિધં ગરુભણ્ડં પઞ્ચનિમ્મલલોચનો નાથો પકાસયીતિ યોજના. પઞ્ચ નિમ્મલાનિ લોચનાનિ યસ્સાતિ વિગ્ગહો, મંસદિબ્બધમ્મબુદ્ધસમન્તચક્ખુવસેન પઞ્ચવિધવિપ્પસન્નલોચનોતિ અત્થો.
2854.Itīti nidassanatthe. Evaṃ vuttanayena pañcahi rāsīhi niddiṭṭhānaṃ garubhaṇḍagaṇanānaṃ piṇḍavasena pañcavīsatividhaṃ garubhaṇḍaṃ pañcanimmalalocano nātho pakāsayīti yojanā. Pañca nimmalāni locanāni yassāti viggaho, maṃsadibbadhammabuddhasamantacakkhuvasena pañcavidhavippasannalocanoti attho.
૨૮૫૫. વિસ્સજ્જેન્તોતિ ઇસ્સરવતાય પરસ્સ વિસ્સજ્જેન્તો. વિભાજેન્તોતિ વસ્સગ્ગેન પાપેત્વા વિભાજેન્તો. ઇદઞ્હિ સબ્બમ્પિ ગરુભણ્ડં સેનાસનક્ખન્ધકે (ચૂળવ॰ ૩૨૧) ‘‘અવિસ્સજ્જિયં. કિટાગિરિવત્થુમ્હિ (ચૂળવ॰ ૩૨૨) અવેભઙ્ગિય’’ન્તિ ચ વુત્તં. ઉભયત્થ આગતવોહારભેદદસ્સનમુખેન તત્થ વિપ્પટિપજ્જન્તસ્સ આપત્તિં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભિક્ખુ થુલ્લચ્ચયં ફુસે’’તિ. પરિવારે પન –
2855.Vissajjentoti issaravatāya parassa vissajjento. Vibhājentoti vassaggena pāpetvā vibhājento. Idañhi sabbampi garubhaṇḍaṃ senāsanakkhandhake (cūḷava. 321) ‘‘avissajjiyaṃ. Kiṭāgirivatthumhi (cūḷava. 322) avebhaṅgiya’’nti ca vuttaṃ. Ubhayattha āgatavohārabhedadassanamukhena tattha vippaṭipajjantassa āpattiṃ dassento āha ‘‘bhikkhu thullaccayaṃ phuse’’ti. Parivāre pana –
અવિસ્સજ્જિયં અવેભઙ્ગિયં, પઞ્ચ વુત્તા મહેસિના;
Avissajjiyaṃ avebhaṅgiyaṃ, pañca vuttā mahesinā;
વિસ્સજ્જેન્તસ્સ પરિભુઞ્જન્તસ્સ અનાપત્તિ;
Vissajjentassa paribhuñjantassa anāpatti;
પઞ્હા મેસા કુસલેહિ ચિન્તિતાતિ. (પરિ॰ ૪૭૯) –
Pañhā mesā kusalehi cintitāti. (pari. 479) –
આગતં. તસ્મા મૂલચ્છેજ્જવસેન અવિસ્સજ્જિયં, અવેભઙ્ગિયઞ્ચ, પરિવત્તનવસેન પન વિસ્સજ્જેન્તસ્સ, પરિભુઞ્જન્તસ્સ ચ અનાપત્તીતિ એવમેત્થ અધિપ્પાયો.
Āgataṃ. Tasmā mūlacchejjavasena avissajjiyaṃ, avebhaṅgiyañca, parivattanavasena pana vissajjentassa, paribhuñjantassa ca anāpattīti evamettha adhippāyo.
૨૮૫૬. ભિક્ખુના પુગ્ગલેન વા સઙ્ઘેન વા ગણેન વા ગરુભણ્ડં તુ વિસ્સજ્જિતં અવિસ્સટ્ઠમેવ હોતિ, વિભત્તઞ્ચ અવિભાજિતમેવ હોતીતિ યોજના.
2856.Bhikkhunā puggalena vā saṅghena vā gaṇena vā garubhaṇḍaṃ tu vissajjitaṃ avissaṭṭhameva hoti, vibhattañca avibhājitameva hotīti yojanā.
૨૮૫૭. એત્થ એતેસુ પઞ્ચસુ ગરુભણ્ડેસુ પુરિમેસુ તીસુ અગરુભણ્ડકં કિઞ્ચિ ન ચ અત્થીતિ યોજના. ચતુત્થે પન ગરુભણ્ડે અટ્ઠકથાય ‘‘લોહકુમ્ભી, લોહભાણકં, લોહકટાહન્તિ ઇમાનિ તીણિ મહન્તાનિ વા હોન્તુ ખુદ્દકાનિ વા, અન્તમસો પસતમત્તઉદકગણ્હનકાનિપિ ગરુભણ્ડાનિયેવા’’તિ વુત્તનયં દસ્સેતુમાહ ‘‘લોહકુમ્ભી’’તિઆદિ.
2857.Ettha etesu pañcasu garubhaṇḍesu purimesu tīsu agarubhaṇḍakaṃ kiñci na ca atthīti yojanā. Catutthe pana garubhaṇḍe aṭṭhakathāya ‘‘lohakumbhī, lohabhāṇakaṃ, lohakaṭāhanti imāni tīṇi mahantāni vā hontu khuddakāni vā, antamaso pasatamattaudakagaṇhanakānipi garubhaṇḍāniyevā’’ti vuttanayaṃ dassetumāha ‘‘lohakumbhī’’tiādi.
૨૮૫૮. ઇદં તિવિધન્તિ સમ્બન્ધો. પાદગણ્હનકોતિ એત્થ પાદો નામ મગધનાળિયા પઞ્ચનાળિમત્તગણ્હનકો ભાજનવિસેસો. ભાજનાનં પમાણં કરોન્તા સીહળદીપે યેભુય્યેન તેનેવ પાદેન મિનન્તિ. તસ્મા અટ્ઠકથાયં ‘‘સીહળદીપે પાદગણ્હનકો ભાજેતબ્બો’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) વુત્તં. લોહવારકોતિ કાળલોહતમ્બલોહવટ્ટલોહકંસલોહાનં યેન કેનચિ કતો. ભાજિયોતિ ભાજેતબ્બો.
2858. Idaṃ tividhanti sambandho. Pādagaṇhanakoti ettha pādo nāma magadhanāḷiyā pañcanāḷimattagaṇhanako bhājanaviseso. Bhājanānaṃ pamāṇaṃ karontā sīhaḷadīpe yebhuyyena teneva pādena minanti. Tasmā aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sīhaḷadīpe pādagaṇhanako bhājetabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttaṃ. Lohavārakoti kāḷalohatambalohavaṭṭalohakaṃsalohānaṃ yena kenaci kato. Bhājiyoti bhājetabbo.
૨૮૫૯. તતો ઉદ્ધન્તિ તતો પાદગણ્હનકવારકતો ઉદ્ધં અધિકં ગણ્હનકો. એવં પાળિઆગતાનં વિનિચ્છયં દસ્સેત્વા અટ્ઠકથાગતાનં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) દસ્સેતુમાહ ‘‘ભિઙ્ગારાદીની’’તિઆદિ. ભિઙ્ગારો નામ ઉક્ખિત્તહત્થિસોણ્ડાકારેન કતજલનિગ્ગમકણ્ણિકો ઉચ્ચગીવો મહામુખઉદકભાજનવિસેસો. આદિ-સદ્દેન અટ્ઠકથાગતાનિ ‘‘પટિગ્ગહઉળુઙ્કદબ્બિકટચ્છુપાતિતટ્ટકસરકસમુગ્ગઅઙ્ગારકપલ્લધૂમકટચ્છુઆદીનિ ખુદ્દકાનિ વા મહન્તાનિ વા’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) વુત્તાનિ સઙ્ગણ્હાતિ. સબ્બાનીતિ ખુદ્દકાનિ વા મહન્તાનિ વા.
2859.Tato uddhanti tato pādagaṇhanakavārakato uddhaṃ adhikaṃ gaṇhanako. Evaṃ pāḷiāgatānaṃ vinicchayaṃ dassetvā aṭṭhakathāgatānaṃ (cūḷava. aṭṭha. 321) dassetumāha ‘‘bhiṅgārādīnī’’tiādi. Bhiṅgāro nāma ukkhittahatthisoṇḍākārena katajalaniggamakaṇṇiko uccagīvo mahāmukhaudakabhājanaviseso. Ādi-saddena aṭṭhakathāgatāni ‘‘paṭiggahauḷuṅkadabbikaṭacchupātitaṭṭakasarakasamuggaaṅgārakapalladhūmakaṭacchuādīni khuddakāni vā mahantāni vā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttāni saṅgaṇhāti. Sabbānīti khuddakāni vā mahantāni vā.
૨૮૬૦. તમ્બથાલકા અયથાલકા ભાજેતબ્બાતિ યોજના. ચ-સદ્દેન અટ્ઠકથાયં વુત્તં ‘‘ઠપેત્વા પન ભાજનવિકતિં અઞ્ઞસ્મિમ્પિ કપ્પિયલોહભણ્ડે અઞ્જની અઞ્જનિસલાકા કણ્ણમલહરણી સૂચિ પણ્ણસૂચિ ખુદ્દકો પિપ્ફલકો ખુદ્દકં આરકણ્ટકં કુઞ્ચિકા તાળં કત્તરયટ્ઠિવેધકો નત્થુદાનં ભિન્દિવાલો લોહકૂટો લોહકુટ્ટિ લોહગુળો લોહપિણ્ડિ લોહઅરણી ચક્કલિકં અઞ્ઞમ્પિ વિપ્પકતં લોહભણ્ડં ભાજિય’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) વચનં સઙ્ગણ્હાતિ. ધૂમનેત્તન્તિ ધૂમનાળિકા. આદિ-સદ્દેન ‘‘ફાલદીપરુક્ખદીપકપલ્લકઓલમ્બકદીપકઇત્થિપુરિસતિરચ્છાનગતરૂપકાનિ પન અઞ્ઞાનિ વા ભિત્તિચ્છદનકવાટાદીસુ ઉપનેતબ્બાનિ અન્તમસો લોહખિલકં ઉપાદાય સબ્બાનિ લોહભણ્ડાનિ ગરુભણ્ડાનિયેવ હોન્તી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) વુત્તં સઙ્ગણ્હાતિ.
2860. Tambathālakā ayathālakā bhājetabbāti yojanā. Ca-saddena aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘ṭhapetvā pana bhājanavikatiṃ aññasmimpi kappiyalohabhaṇḍe añjanī añjanisalākā kaṇṇamalaharaṇī sūci paṇṇasūci khuddako pipphalako khuddakaṃ ārakaṇṭakaṃ kuñcikā tāḷaṃ kattarayaṭṭhivedhako natthudānaṃ bhindivālo lohakūṭo lohakuṭṭi lohaguḷo lohapiṇḍi lohaaraṇī cakkalikaṃ aññampi vippakataṃ lohabhaṇḍaṃ bhājiya’’nti (cūḷava. aṭṭha. 321) vacanaṃ saṅgaṇhāti. Dhūmanettanti dhūmanāḷikā. Ādi-saddena ‘‘phāladīparukkhadīpakapallakaolambakadīpakaitthipurisatiracchānagatarūpakāni pana aññāni vā bhitticchadanakavāṭādīsu upanetabbāni antamaso lohakhilakaṃ upādāya sabbāni lohabhaṇḍāni garubhaṇḍāniyeva hontī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) vuttaṃ saṅgaṇhāti.
૨૮૬૧. અત્તના પટિલદ્ધન્તિ એત્થ પિ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો, અત્તના પટિલદ્ધમ્પીતિ અત્થો. ભિક્ખુના અત્તના પટિલદ્ધમ્પિ તં લોહભણ્ડં કિઞ્ચિપિ પુગ્ગલિકપરિભોગેન ન ભુઞ્જિતબ્બન્તિ યોજના.
2861.Attanā paṭiladdhanti ettha pi-saddo luttaniddiṭṭho, attanā paṭiladdhampīti attho. Bhikkhunā attanā paṭiladdhampi taṃ lohabhaṇḍaṃ kiñcipi puggalikaparibhogena na bhuñjitabbanti yojanā.
૨૮૬૨. કંસવટ્ટલોહાનં વિકારભૂતાનિ તમ્બમયભાજનાનિપિ પુગ્ગલિકપરિભોગેન સબ્બસો પરિભુઞ્જિતું ન વટ્ટન્તીતિ યોજના.
2862. Kaṃsavaṭṭalohānaṃ vikārabhūtāni tambamayabhājanānipi puggalikaparibhogena sabbaso paribhuñjituṃ na vaṭṭantīti yojanā.
૨૮૬૩. એસેવ નયોતિ ‘‘ન પુગ્ગલિકભોગેના’’તિઆદિના દસ્સિતનયો. સઙ્ઘિકેસુ વા ગિહીનં સન્તકેસુ વા યથાવુત્તભણ્ડેસુ પરિભોગપચ્ચયા દોસો ન અત્થીતિ યોજના. ‘‘કંસલોહાદિભાજનં સઙ્ઘસ્સ દિન્નમ્પિ પારિહારિયં ન વટ્ટતિ, ગિહિવિકતનીહારેનેવ પરિભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) મહાપચ્ચરિયં વુત્તં. એત્થ ચ પારિહારિયં ન વટ્ટતિ અત્તનો સન્તકં વિય ગહેત્વા પરિભુઞ્જિતું ન વટ્ટતીતિ. ‘‘ગિહિવિકતનીહારેનેવ પરિભુઞ્જિતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના સચે આરામિકાદયો પટિસામેત્વા પટિદેન્તિ, પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ.
2863.Eseva nayoti ‘‘na puggalikabhogenā’’tiādinā dassitanayo. Saṅghikesu vā gihīnaṃ santakesu vā yathāvuttabhaṇḍesu paribhogapaccayā doso na atthīti yojanā. ‘‘Kaṃsalohādibhājanaṃ saṅghassa dinnampi pārihāriyaṃ na vaṭṭati, gihivikatanīhāreneva paribhuñjitabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 321) mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Ettha ca pārihāriyaṃ na vaṭṭati attano santakaṃ viya gahetvā paribhuñjituṃ na vaṭṭatīti. ‘‘Gihivikatanīhārenevaparibhuñjitabba’’nti iminā sace ārāmikādayo paṭisāmetvā paṭidenti, paribhuñjituṃ vaṭṭatīti dasseti.
૨૮૬૪. ખીરપાસાણન્તિ મુદુકા પાણજાતિ. વુત્તઞ્હિ માતિકાટ્ઠકથાગણ્ઠિપદે ‘‘ખીરપાસાણો નામ મુદુકો પાસાણો’’તિ. ગરુકન્તિ ગરુભણ્ડં. તટ્ટકાદિકન્તિ આદિ-સદ્દેન સરકાદીનં સઙ્ગહો. ઘટકોતિ ખીરપાસાણમયોયેવ વારકો. ‘‘પાદગણ્હનતો ઉદ્ધ’’ન્તિ ઇમિના પાદગણ્હનકો અગરુભણ્ડન્તિ દીપેતિ.
2864.Khīrapāsāṇanti mudukā pāṇajāti. Vuttañhi mātikāṭṭhakathāgaṇṭhipade ‘‘khīrapāsāṇo nāma muduko pāsāṇo’’ti. Garukanti garubhaṇḍaṃ. Taṭṭakādikanti ādi-saddena sarakādīnaṃ saṅgaho. Ghaṭakoti khīrapāsāṇamayoyeva vārako. ‘‘Pādagaṇhanato uddha’’nti iminā pādagaṇhanako agarubhaṇḍanti dīpeti.
૨૮૬૫. ‘‘સુવણ્ણરજતહારકૂટજાતિફલિકભાજનાનિ ગિહિવિકતાનિપિ ન વટ્ટન્તિ, પગેવ સઙ્ઘિકપરિભોગેન વા પુગ્ગલિકપરિભોગેન વા’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) અટ્ઠકથાયં વુત્તનયં દસ્સેતુમાહ ‘‘સિઙ્ગી’’તિઆદિ. સિઙ્ગીતિ સુવણ્ણં. સજ્ઝુ રજતં. હારકૂટં નામ સુવણ્ણવણ્ણં લોહજાતં. ફલિકેન ઉબ્ભવં જાતં, ફલિકમયં ભાજનન્તિ અત્થો. ગિહીનં સન્તકાનિપીતિ અપિ-સદ્દેન ગિહિવિકતપરિભોગેનાપિ તાવ ન વટ્ટન્તિ, પગેવ સઙ્ઘિકપરિભોગેન વા પુગ્ગલિકપરિભોગેન વાતિ દીપેતિ. સેનાસનપરિભોગે પન આમાસમ્પિ અનામાસમ્પિ સબ્બં વટ્ટતિ.
2865. ‘‘Suvaṇṇarajatahārakūṭajātiphalikabhājanāni gihivikatānipi na vaṭṭanti, pageva saṅghikaparibhogena vā puggalikaparibhogena vā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 321) aṭṭhakathāyaṃ vuttanayaṃ dassetumāha ‘‘siṅgī’’tiādi. Siṅgīti suvaṇṇaṃ. Sajjhu rajataṃ. Hārakūṭaṃ nāma suvaṇṇavaṇṇaṃ lohajātaṃ. Phalikena ubbhavaṃ jātaṃ, phalikamayaṃ bhājananti attho. Gihīnaṃ santakānipīti api-saddena gihivikataparibhogenāpi tāva na vaṭṭanti, pageva saṅghikaparibhogena vā puggalikaparibhogena vāti dīpeti. Senāsanaparibhoge pana āmāsampi anāmāsampi sabbaṃ vaṭṭati.
૨૮૬૬. ખુદ્દાતિ યાય વાસિયા ઠપેત્વા દન્તકટ્ઠચ્છેદનં વા ઉચ્છુતચ્છનં વા અઞ્ઞં મહાકમ્મં કાતું ન સક્કા, એવરૂપા ખુદ્દકા વાસિ ભાજનીયા. મહત્તરીતિ યથાવુત્તપ્પમાણાય વાસિયા મહન્તતરા યેન કેનચિ આકારેન કતવાસિ ગરુભણ્ડં. વેજ્જાનં સિરાવેધનકમ્પિ ચ ફરસુ તથા ગરુભણ્ડન્તિ યોજના.
2866.Khuddāti yāya vāsiyā ṭhapetvā dantakaṭṭhacchedanaṃ vā ucchutacchanaṃ vā aññaṃ mahākammaṃ kātuṃ na sakkā, evarūpā khuddakā vāsi bhājanīyā. Mahattarīti yathāvuttappamāṇāya vāsiyā mahantatarā yena kenaci ākārena katavāsi garubhaṇḍaṃ. Vejjānaṃ sirāvedhanakampi ca pharasu tathā garubhaṇḍanti yojanā.
૨૮૬૭. કુઠારીતિ એત્થ ફરસુસદિસોવ વિનિચ્છયો. યા પન આવુધસઙ્ખેપેન કતા, અયં અનામાસા. કુદાલો અન્તમસો ચતુરઙ્ગુલમત્તોપિ. સિખરન્તિ ધનુરજ્જુતો નામેત્વા દારુઆદીનં વિજ્ઝનકકણ્ટકો. તેનેવાતિ નિખાદનેનેવ.
2867.Kuṭhārīti ettha pharasusadisova vinicchayo. Yā pana āvudhasaṅkhepena katā, ayaṃ anāmāsā. Kudālo antamaso caturaṅgulamattopi. Sikharanti dhanurajjuto nāmetvā dāruādīnaṃ vijjhanakakaṇṭako. Tenevāti nikhādaneneva.
૨૮૬૮. નિખાદનસ્સ ભેદવન્તતાય તં વિભજિત્વા દસ્સેતુમાહ ‘‘ચતુરસ્સમુખં દોણિમુખ’’ન્તિ. દોણિમુખન્તિ દોણિ વિય ઉભયપસ્સેન નામિતમુખં. વઙ્કન્તિ અગ્ગતો નામેત્વા કતનિખાદનં. પિ-સદ્દેન ઉજુકં સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થ ચાતિ તસ્મિં નિખાદને. સદણ્ડં ખુદ્દકઞ્ચ નિખાદનં સબ્બં ગરુભણ્ડન્તિ યોજના. ‘‘સદણ્ડં ખુદ્દક’’ન્તિ ઇમિના વિસેસનદ્વયેન અદણ્ડં ફલમત્તં સિપાટિકાય ઠપેત્વા પરિહરણયોગ્ગં સમ્મજ્જનિદણ્ડવેધનકં નિખાદનં અગરુભણ્ડં, તતો મહન્તં નિખાદનં અદણ્ડમ્પિ ગરુભણ્ડન્તિ દીપેતિ. યેહિ મનુસ્સેહિ વિહારે વાસિઆદીનિ દિન્નાનિ ચ હોન્તિ, તે ચે ઘરે દડ્ઢે વા ચોરેહિ વા વિલુત્તે ‘‘દેથ નો, ભન્તે, ઉપકરણે પુન પાકતિકે કરિસ્સામા’’તિ વદન્તિ, દાતબ્બા. સચે આહરન્તિ, ન વારેતબ્બા, અનાહરન્તાપિ ન ચોદેતબ્બા.
2868. Nikhādanassa bhedavantatāya taṃ vibhajitvā dassetumāha ‘‘caturassamukhaṃ doṇimukha’’nti. Doṇimukhanti doṇi viya ubhayapassena nāmitamukhaṃ. Vaṅkanti aggato nāmetvā katanikhādanaṃ. Pi-saddena ujukaṃ saṅgaṇhāti. Tattha cāti tasmiṃ nikhādane. Sadaṇḍaṃ khuddakañca nikhādanaṃ sabbaṃ garubhaṇḍanti yojanā. ‘‘Sadaṇḍaṃ khuddaka’’nti iminā visesanadvayena adaṇḍaṃ phalamattaṃ sipāṭikāya ṭhapetvā pariharaṇayoggaṃ sammajjanidaṇḍavedhanakaṃ nikhādanaṃ agarubhaṇḍaṃ, tato mahantaṃ nikhādanaṃ adaṇḍampi garubhaṇḍanti dīpeti. Yehi manussehi vihāre vāsiādīni dinnāni ca honti, te ce ghare daḍḍhe vā corehi vā vilutte ‘‘detha no, bhante, upakaraṇe puna pākatike karissāmā’’ti vadanti, dātabbā. Sace āharanti, na vāretabbā, anāharantāpi na codetabbā.
૨૮૬૯. ‘‘કમ્મારતટ્ટકારચુન્દકારનળકારમણિકારપત્તબન્ધકાનં અધિકરણિમુટ્ઠિકસણ્ડાસતુલાદીનિ સબ્બાનિ લોહમયઉપકરણાનિ સઙ્ઘે દિન્નકાલતો પટ્ઠાય ગરુભણ્ડાનિ. તિપુકોટ્ટકસુવણ્ણકારચમ્મકારઉપકરણેસુપિ એસેવ નયો. અયં પન વિસેસો – તિપુકોટ્ટકઉપકરણેસુપિ તિપુચ્છેદનસત્થકં, સુવણ્ણકારઉપકરણેસુ સુવણ્ણચ્છેદનસત્થકં, ચમ્મકારઉપકરણેસુ કતપરિકમ્મચમ્મછિન્દનકં ખુદ્દકસત્થન્તિ ઇમાનિ ભાજનીયભણ્ડાની’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૨૧) અટ્ઠકથાગતં વિનિચ્છયેકદેસં દસ્સેતુમાહ ‘‘મુટ્ઠિક’’ન્તિઆદિ . તુલાદિકન્તિ એત્થ આદિ-સદ્દેન કત્તરિઆદિઉપકરણં સઙ્ગણ્હાતિ.