Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૦. સેરીસકવિમાનવત્થુ

    10. Serīsakavimānavatthu

    ૧૨૨૮.

    1228.

    1 સુણોથ યક્ખસ્સ ચ વાણિજાન ચ, સમાગમો યત્થ તદા અહોસિ;

    2 Suṇotha yakkhassa ca vāṇijāna ca, samāgamo yattha tadā ahosi;

    યથા કથં ઇતરિતરેન ચાપિ, સુભાસિતં તઞ્ચ સુણાથ સબ્બે.

    Yathā kathaṃ itaritarena cāpi, subhāsitaṃ tañca suṇātha sabbe.

    ૧૨૨૯.

    1229.

    ‘‘યો સો અહુ રાજા પાયાસિ નામ 3, ભુમ્માનં સહબ્યગતો યસસ્સી;

    ‘‘Yo so ahu rājā pāyāsi nāma 4, bhummānaṃ sahabyagato yasassī;

    સો મોદમાનોવ સકે વિમાને, અમાનુસો માનુસે અજ્ઝભાસીતિ.

    So modamānova sake vimāne, amānuso mānuse ajjhabhāsīti.

    ૧૨૩૦.

    1230.

    ‘‘વઙ્કે અરઞ્ઞે અમનુસ્સટ્ઠાને, કન્તારે અપ્પોદકે અપ્પભક્ખે;

    ‘‘Vaṅke araññe amanussaṭṭhāne, kantāre appodake appabhakkhe;

    સુદુગ્ગમે વણ્ણુપથસ્સ મજ્ઝે, વઙ્કં ભયા 5 નટ્ઠમના મનુસ્સા.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, vaṅkaṃ bhayā 6 naṭṭhamanā manussā.

    ૧૨૩૧.

    1231.

    ‘‘નયિધ ફલા મૂલમયા ચ સન્તિ, ઉપાદાનં નત્થિ કુતોધ ભક્ખો;

    ‘‘Nayidha phalā mūlamayā ca santi, upādānaṃ natthi kutodha bhakkho;

    અઞ્ઞત્ર પંસૂહિ ચ વાલુકાહિ ચ, તતાહિ ઉણ્હાહિ ચ દારુણાહિ ચ.

    Aññatra paṃsūhi ca vālukāhi ca, tatāhi uṇhāhi ca dāruṇāhi ca.

    ૧૨૩૨.

    1232.

    ‘‘ઉજ્જઙ્ગલં તત્તમિવં કપાલં, અનાયસં પરલોકેન તુલ્યં;

    ‘‘Ujjaṅgalaṃ tattamivaṃ kapālaṃ, anāyasaṃ paralokena tulyaṃ;

    લુદ્દાનમાવાસમિદં પુરાણં, ભૂમિપ્પદેસો અભિસત્તરૂપો.

    Luddānamāvāsamidaṃ purāṇaṃ, bhūmippadeso abhisattarūpo.

    ૧૨૩૩.

    1233.

    ‘‘અથ તુમ્હે કેન 7 વણ્ણેન, કિમાસમાના ઇમં પદેસં હિ;

    ‘‘Atha tumhe kena 8 vaṇṇena, kimāsamānā imaṃ padesaṃ hi;

    અનુપવિટ્ઠા સહસા સમેચ્ચ, લોભા ભયા અથ વા સમ્પમૂળ્હા’’તિ.

    Anupaviṭṭhā sahasā samecca, lobhā bhayā atha vā sampamūḷhā’’ti.

    ૧૨૩૪.

    1234.

    ‘‘મગધેસુ અઙ્ગેસુ ચ સત્થવાહા, આરોપયિત્વા પણિયં પુથુત્તં;

    ‘‘Magadhesu aṅgesu ca satthavāhā, āropayitvā paṇiyaṃ puthuttaṃ;

    તે યામસે સિન્ધુસોવીરભૂમિં, ધનત્થિકા ઉદ્દયં પત્થયાના.

    Te yāmase sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ patthayānā.

    ૧૨૩૫.

    1235.

    ‘‘દિવા પિપાસં નધિવાસયન્તા, યોગ્ગાનુકમ્પઞ્ચ સમેક્ખમાના,

    ‘‘Divā pipāsaṃ nadhivāsayantā, yoggānukampañca samekkhamānā,

    એતેન વેગેન આયામ સબ્બે 9, રત્તિં મગ્ગં પટિપન્ના વિકાલે.

    Etena vegena āyāma sabbe 10, rattiṃ maggaṃ paṭipannā vikāle.

    ૧૨૩૬.

    1236.

    ‘‘તે દુપ્પયાતા અપરદ્ધમગ્ગા, અન્ધાકુલા વિપ્પનટ્ઠા અરઞ્ઞે;

    ‘‘Te duppayātā aparaddhamaggā, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    સુદુગ્ગમે વણ્ણુપથસ્સ મજ્ઝે, દિસં ન જાનામ પમૂળ્હચિત્તા.

    Suduggame vaṇṇupathassa majjhe, disaṃ na jānāma pamūḷhacittā.

    ૧૨૩૭.

    1237.

    ‘‘ઇદઞ્ચ દિસ્વાન અદિટ્ઠપુબ્બં, વિમાનસેટ્ઠઞ્ચ તવઞ્ચ યક્ખ;

    ‘‘Idañca disvāna adiṭṭhapubbaṃ, vimānaseṭṭhañca tavañca yakkha;

    તતુત્તરિં જીવિતમાસમાના, દિસ્વા પતીતા સુમના ઉદગ્ગા’’તિ.

    Tatuttariṃ jīvitamāsamānā, disvā patītā sumanā udaggā’’ti.

    ૧૨૩૮.

    1238.

    ‘‘પારં સમુદ્દસ્સ ઇમઞ્ચ વણ્ણું 11, વેત્તાચરં 12 સઙ્કુપથઞ્ચ મગ્ગં;

    ‘‘Pāraṃ samuddassa imañca vaṇṇuṃ 13, vettācaraṃ 14 saṅkupathañca maggaṃ;

    નદિયો પન પબ્બતાનઞ્ચ દુગ્ગા, પુથુદ્દિસા ગચ્છથ ભોગહેતુ.

    Nadiyo pana pabbatānañca duggā, puthuddisā gacchatha bhogahetu.

    ૧૨૩૯.

    1239.

    ‘‘પક્ખન્દિયાન વિજિતં પરેસં, વેરજ્જકે માનુસે પેક્ખમાના;

    ‘‘Pakkhandiyāna vijitaṃ paresaṃ, verajjake mānuse pekkhamānā;

    યં વો સુતં વા અથ વાપિ દિટ્ઠં, અચ્છેરકં તં વો સુણોમ તાતા’’તિ.

    Yaṃ vo sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ, accherakaṃ taṃ vo suṇoma tātā’’ti.

    ૧૨૪૦.

    1240.

    ‘‘ઇતોપિ અચ્છેરતરં કુમાર, ન તો સુતં વા અથ વાપિ દિટ્ઠં;

    ‘‘Itopi accherataraṃ kumāra, na to sutaṃ vā atha vāpi diṭṭhaṃ;

    અતીતમાનુસ્સકમેવ સબ્બં, દિસ્વાન તપ્પામ અનોમવણ્ણં.

    Atītamānussakameva sabbaṃ, disvāna tappāma anomavaṇṇaṃ.

    ૧૨૪૧.

    1241.

    ‘‘વેહાયસં પોક્ખરઞ્ઞો સવન્તિ, પહૂતમલ્યા 15 બહુપુણ્ડરીકા;

    ‘‘Vehāyasaṃ pokkharañño savanti, pahūtamalyā 16 bahupuṇḍarīkā;

    દુમા ચિમે 17 નિચ્ચફલૂપપન્ના, અતીવ ગન્ધા સુરભિં પવાયન્તિ.

    Dumā cime 18 niccaphalūpapannā, atīva gandhā surabhiṃ pavāyanti.

    ૧૨૪૨.

    1242.

    ‘‘વેળૂરિયથમ્ભા સતમુસ્સિતાસે, સિલાપવાળસ્સ ચ આયતંસા;

    ‘‘Veḷūriyathambhā satamussitāse, silāpavāḷassa ca āyataṃsā;

    મસારગલ્લા સહલોહિતઙ્ગા, થમ્ભા ઇમે જોતિરસામયાસે.

    Masāragallā sahalohitaṅgā, thambhā ime jotirasāmayāse.

    ૧૨૪૩.

    1243.

    ‘‘સહસ્સથમ્ભં અતુલાનુભાવં, તેસૂપરિ સાધુમિદં વિમાનં;

    ‘‘Sahassathambhaṃ atulānubhāvaṃ, tesūpari sādhumidaṃ vimānaṃ;

    રતનન્તરં કઞ્ચનવેદિમિસ્સં, તપનીયપટ્ટેહિ ચ સાધુછન્નં.

    Ratanantaraṃ kañcanavedimissaṃ, tapanīyapaṭṭehi ca sādhuchannaṃ.

    ૧૨૪૪.

    1244.

    ‘‘જમ્બોનદુત્તત્તમિદં સુમટ્ઠો, પાસાદસોપાણફલૂપપન્નો;

    ‘‘Jambonaduttattamidaṃ sumaṭṭho, pāsādasopāṇaphalūpapanno;

    દળ્હો ચ વગ્ગુ ચ સુસઙ્ગતો ચ 19, અતીવ નિજ્ઝાનખમો મનુઞ્ઞો.

    Daḷho ca vaggu ca susaṅgato ca 20, atīva nijjhānakhamo manuñño.

    ૧૨૪૫.

    1245.

    ‘‘રતનન્તરસ્મિં બહુઅન્નપાનં, પરિવારિતો અચ્છરાસઙ્ગણેન;

    ‘‘Ratanantarasmiṃ bahuannapānaṃ, parivārito accharāsaṅgaṇena;

    મુરજઆલમ્બરતૂરિયઘુટ્ઠો, અભિવન્દિતોસિ થુતિવન્દનાય.

    Murajaālambaratūriyaghuṭṭho, abhivanditosi thutivandanāya.

    ૧૨૪૬.

    1246.

    ‘‘સો મોદસિ નારિગણપ્પબોધનો, વિમાનપાસાદવરે મનોરમે;

    ‘‘So modasi nārigaṇappabodhano, vimānapāsādavare manorame;

    અચિન્તિયો સબ્બગુણૂપપન્નો, રાજા યથા વેસ્સવણો નળિન્યા 21.

    Acintiyo sabbaguṇūpapanno, rājā yathā vessavaṇo naḷinyā 22.

    ૧૨૪૭.

    1247.

    ‘‘દેવો નુ આસિ ઉદવાસિ યક્ખો, ઉદાહુ દેવિન્દો મનુસ્સભૂતો;

    ‘‘Devo nu āsi udavāsi yakkho, udāhu devindo manussabhūto;

    પુચ્છન્તિ તં વાણિજા સત્થવાહા, આચિક્ખ કો નામ તુવંસિ યક્ખો’’તિ.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, ācikkha ko nāma tuvaṃsi yakkho’’ti.

    ૧૨૪૮.

    1248.

    ‘‘સેરીસકો 23 નામ અહમ્હિ યક્ખો, કન્તારિયો વણ્ણુપથમ્હિ ગુત્તો;

    ‘‘Serīsako 24 nāma ahamhi yakkho, kantāriyo vaṇṇupathamhi gutto;

    ઇમં પદેસં અભિપાલયામિ, વચનકરો વેસ્સવણસ્સ રઞ્ઞો’’તિ.

    Imaṃ padesaṃ abhipālayāmi, vacanakaro vessavaṇassa rañño’’ti.

    ૧૨૪૯.

    1249.

    ‘‘અધિચ્ચલદ્ધં પરિણામજં તે, સયં કતં ઉદાહુ દેવેહિ દિન્નં;

    ‘‘Adhiccaladdhaṃ pariṇāmajaṃ te, sayaṃ kataṃ udāhu devehi dinnaṃ;

    પુચ્છન્તિ તં વાણિજા સત્થવાહા, કથં તયા લદ્ધમિદં મનુઞ્ઞ’’ન્તિ.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    ૧૨૫૦.

    1250.

    ‘‘નાધિચ્ચલદ્ધં ન પરિણામજં મે, ન સયં કતં ન હિ દેવેહિ દિન્નં;

    ‘‘Nādhiccaladdhaṃ na pariṇāmajaṃ me, na sayaṃ kataṃ na hi devehi dinnaṃ;

    સકેહિ કમ્મેહિ અપાપકેહિ, પુઞ્ઞેહિ મે લદ્ધમિદં મનુઞ્ઞ’’ન્તિ.

    Sakehi kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ manuñña’’nti.

    ૧૨૫૧.

    1251.

    ‘‘કિં તે વતં કિં પન બ્રહ્મચરિયં, કિસ્સ સુચિણ્ણસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    પુચ્છન્તિ તં વાણિજા સત્થવાહા, કથં તયા લદ્ધમિદં વિમાન’’ન્તિ.

    Pucchanti taṃ vāṇijā satthavāhā, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    ૧૨૫૨.

    1252.

    ‘‘મમં પાયાસીતિ અહુ સમઞ્ઞા, રજ્જં યદા કારયિં કોસલાનં;

    ‘‘Mamaṃ pāyāsīti ahu samaññā, rajjaṃ yadā kārayiṃ kosalānaṃ;

    નત્થિકદિટ્ઠિ કદરિયો પાપધમ્મો, ઉચ્છેદવાદી ચ તદા અહોસિં.

    Natthikadiṭṭhi kadariyo pāpadhammo, ucchedavādī ca tadā ahosiṃ.

    ૧૨૫૩.

    1253.

    ‘‘સમણો ચ ખો આસિ કુમારકસ્સપો, બહુસ્સુતો ચિત્તકથી ઉળારો;

    ‘‘Samaṇo ca kho āsi kumārakassapo, bahussuto cittakathī uḷāro;

    સો મે તદા ધમ્મકથં અભાસિ 25, દિટ્ઠિવિસૂકાનિ વિનોદયી મે.

    So me tadā dhammakathaṃ abhāsi 26, diṭṭhivisūkāni vinodayī me.

    ૧૨૫૪.

    1254.

    ‘‘તાહં તસ્સ 27 ધમ્મકથં સુણિત્વા, ઉપાસકત્તં પટિવેદયિસ્સં;

    ‘‘Tāhaṃ tassa 28 dhammakathaṃ suṇitvā, upāsakattaṃ paṭivedayissaṃ;

    પાણાતિપાતા વિરતો અહોસિં, લોકે અદિન્નં પરિવજ્જયિસ્સં;

    Pāṇātipātā virato ahosiṃ, loke adinnaṃ parivajjayissaṃ;

    અમજ્જપો નો ચ મુસા અભાણિં, સકેન દારેન ચ અહોસિ તુટ્ઠો.

    Amajjapo no ca musā abhāṇiṃ, sakena dārena ca ahosi tuṭṭho.

    ૧૨૫૫.

    1255.

    ‘‘તં મે વતં તં પન બ્રહ્મચરિયં, તસ્સ સુચિણ્ણસ્સ અયં વિપાકો;

    ‘‘Taṃ me vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    તેહેવ કમ્મેહિ અપાપકેહિ, પુઞ્ઞેહિ મે લદ્ધમિદં વિમાન’’ન્તિ.

    Teheva kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ vimāna’’nti.

    ૧૨૫૬.

    1256.

    ‘‘સચ્ચં કિરાહંસુ નરા સપઞ્ઞા, અનઞ્ઞથા વચનં પણ્ડિતાનં;

    ‘‘Saccaṃ kirāhaṃsu narā sapaññā, anaññathā vacanaṃ paṇḍitānaṃ;

    યહિં યહિં ગચ્છતિ પુઞ્ઞકમ્મો, તહિં તહિં મોદતિ કામકામી.

    Yahiṃ yahiṃ gacchati puññakammo, tahiṃ tahiṃ modati kāmakāmī.

    ૧૨૫૭.

    1257.

    ‘‘યહિં યહિં સોકપરિદ્દવો ચ, વધો ચ બન્ધો ચ પરિક્કિલેસો;

    ‘‘Yahiṃ yahiṃ sokapariddavo ca, vadho ca bandho ca parikkileso;

    તહિં તહિં ગચ્છતિ પાપકમ્મો, ન મુચ્ચતિ દુગ્ગતિયા કદાચી’’તિ.

    Tahiṃ tahiṃ gacchati pāpakammo, na muccati duggatiyā kadācī’’ti.

    ૧૨૫૮.

    1258.

    ‘‘સમ્મૂળ્હરૂપોવ જનો અહોસિ, અસ્મિં મુહુત્તે કલલીકતોવ;

    ‘‘Sammūḷharūpova jano ahosi, asmiṃ muhutte kalalīkatova;

    જનસ્સિમસ્સ તુય્હઞ્ચ કુમાર, અપ્પચ્ચયો કેન નુ ખો અહોસી’’તિ.

    Janassimassa tuyhañca kumāra, appaccayo kena nu kho ahosī’’ti.

    ૧૨૫૯.

    1259.

    ‘‘ઇમે ચ સિરીસવના 29 તાતા, દિબ્બા 30 ગન્ધા સુરભી 31 સમ્પવન્તિ 32;

    ‘‘Ime ca sirīsavanā 33 tātā, dibbā 34 gandhā surabhī 35 sampavanti 36;

    તે સમ્પવાયન્તિ ઇમં વિમાનં, દિવા ચ રત્તો ચ તમં નિહન્ત્વા.

    Te sampavāyanti imaṃ vimānaṃ, divā ca ratto ca tamaṃ nihantvā.

    ૧૨૬૦.

    1260.

    ‘‘ઇમેસઞ્ચ ખો વસ્સસતચ્ચયેન, સિપાટિકા ફલતિ એકમેકા;

    ‘‘Imesañca kho vassasataccayena, sipāṭikā phalati ekamekā;

    માનુસ્સકં વસ્સસતં અતીતં, યદગ્ગે કાયમ્હિ ઇધૂપપન્નો.

    Mānussakaṃ vassasataṃ atītaṃ, yadagge kāyamhi idhūpapanno.

    ૧૨૬૧.

    1261.

    ‘‘દિસ્વાનહં વસ્સસતાનિ પઞ્ચ, અસ્મિં વિમાને ઠત્વાન તાતા;

    ‘‘Disvānahaṃ vassasatāni pañca, asmiṃ vimāne ṭhatvāna tātā;

    આયુક્ખયા પુઞ્ઞક્ખયા ચવિસ્સં, તેનેવ સોકેન પમુચ્છિતોસ્મી’’તિ 37.

    Āyukkhayā puññakkhayā cavissaṃ, teneva sokena pamucchitosmī’’ti 38.

    ૧૨૬૨.

    1262.

    ‘‘કથં નુ સોચેય્ય તથાવિધો સો, લદ્ધા વિમાનં અતુલં ચિરાય;

    ‘‘Kathaṃ nu soceyya tathāvidho so, laddhā vimānaṃ atulaṃ cirāya;

    યે ચાપિ ખો ઇત્તરમુપપન્ના, તે નૂન સોચેય્યું પરિત્તપુઞ્ઞા’’તિ.

    Ye cāpi kho ittaramupapannā, te nūna soceyyuṃ parittapuññā’’ti.

    ૧૨૬૩.

    1263.

    ‘‘અનુચ્છવિં ઓવદિયઞ્ચ મે તં, યં મં તુમ્હે પેય્યવાચં વદેથ;

    ‘‘Anucchaviṃ ovadiyañca me taṃ, yaṃ maṃ tumhe peyyavācaṃ vadetha;

    તુમ્હે ચ ખો તાતા મયાનુગુત્તા, યેનિચ્છકં તેન પલેથ સોત્થિ’’ન્તિ.

    Tumhe ca kho tātā mayānuguttā, yenicchakaṃ tena paletha sotthi’’nti.

    ૧૨૬૪.

    1264.

    ‘‘ગન્ત્વા મયં સિન્ધુસોવીરભૂમિં, ધનત્થિકા ઉદ્દયં પત્થયાના;

    ‘‘Gantvā mayaṃ sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ patthayānā;

    યથાપયોગા પરિપુણ્ણચાગા, કાહામ સેરીસમહં ઉળાર’’ન્તિ.

    Yathāpayogā paripuṇṇacāgā, kāhāma serīsamahaṃ uḷāra’’nti.

    ૧૨૬૫.

    1265.

    ‘‘મા ચેવ સેરીસમહં અકત્થ, સબ્બઞ્ચ વો ભવિસ્સતિ યં વદેથ;

    ‘‘Mā ceva serīsamahaṃ akattha, sabbañca vo bhavissati yaṃ vadetha;

    પાપાનિ કમ્માનિ વિવજ્જયાથ, ધમ્માનુયોગઞ્ચ અધિટ્ઠહાથ.

    Pāpāni kammāni vivajjayātha, dhammānuyogañca adhiṭṭhahātha.

    ૧૨૬૬.

    1266.

    ‘‘ઉપાસકો અત્થિ ઇમમ્હિ સઙ્ઘે, બહુસ્સુતો સીલવતૂપપન્નો;

    ‘‘Upāsako atthi imamhi saṅghe, bahussuto sīlavatūpapanno;

    સદ્ધો ચ ચાગી ચ સુપેસલો ચ, વિચક્ખણો સન્તુસિતો મુતીમા.

    Saddho ca cāgī ca supesalo ca, vicakkhaṇo santusito mutīmā.

    ૧૨૬૭.

    1267.

    ‘‘સઞ્જાનમાનો ન મુસા ભણેય્ય, પરૂપઘાતાય ન ચેતયેય્ય;

    ‘‘Sañjānamāno na musā bhaṇeyya, parūpaghātāya na cetayeyya;

    વેભૂતિકં પેસુણં નો કરેય્ય, સણ્હઞ્ચ વાચં સખિલં ભણેય્ય.

    Vebhūtikaṃ pesuṇaṃ no kareyya, saṇhañca vācaṃ sakhilaṃ bhaṇeyya.

    ૧૨૬૮.

    1268.

    ‘‘સગારવો સપ્પટિસ્સો વિનીતો, અપાપકો અધિસીલે વિસુદ્ધો;

    ‘‘Sagāravo sappaṭisso vinīto, apāpako adhisīle visuddho;

    સો માતરં પિતરઞ્ચાપિ જન્તુ, ધમ્મેન પોસેતિ અરિયવુત્તિ.

    So mātaraṃ pitarañcāpi jantu, dhammena poseti ariyavutti.

    ૧૨૬૯.

    1269.

    ‘‘મઞ્ઞે સો માતાપિતૂનં કારણા, ભોગાનિ પરિયેસતિ ન અત્તહેતુ;

    ‘‘Maññe so mātāpitūnaṃ kāraṇā, bhogāni pariyesati na attahetu;

    માતાપિતૂનઞ્ચ યો 39 અચ્ચયેન, નેક્ખમ્મપોણો ચરિસ્સતિ બ્રહ્મચરિયં.

    Mātāpitūnañca yo 40 accayena, nekkhammapoṇo carissati brahmacariyaṃ.

    ૧૨૭૦.

    1270.

    ‘‘ઉજૂ અવઙ્કો અસઠો અમાયો, ન લેસકપ્પેન ચ વોહરેય્ય;

    ‘‘Ujū avaṅko asaṭho amāyo, na lesakappena ca vohareyya;

    સો તાદિસો સુકતકમ્મકારી, ધમ્મે ઠિતો કિન્તિ લભેથ દુક્ખં.

    So tādiso sukatakammakārī, dhamme ṭhito kinti labhetha dukkhaṃ.

    ૧૨૭૧.

    1271.

    ‘‘તં કારણા પાતુકતોમ્હિ અત્તના, તસ્મા ધમ્મં પસ્સથ વાણિજાસે;

    ‘‘Taṃ kāraṇā pātukatomhi attanā, tasmā dhammaṃ passatha vāṇijāse;

    અઞ્ઞત્ર તેનિહ ભસ્મી 41 ભવેથ, અન્ધાકુલા વિપ્પનટ્ઠા અરઞ્ઞે;

    Aññatra teniha bhasmī 42 bhavetha, andhākulā vippanaṭṭhā araññe;

    તં ખિપ્પમાનેન લહું પરેન, સુખો હવે સપ્પુરિસેન સઙ્ગમો’’તિ.

    Taṃ khippamānena lahuṃ parena, sukho have sappurisena saṅgamo’’ti.

    ૧૨૭૨.

    1272.

    ‘‘કિં નામ સો કિઞ્ચ કરોતિ કમ્મં,

    ‘‘Kiṃ nāma so kiñca karoti kammaṃ,

    કિં નામધેય્યં કિં પન તસ્સ ગોત્તં;

    Kiṃ nāmadheyyaṃ kiṃ pana tassa gottaṃ;

    મયમ્પિ નં દટ્ઠુકામમ્હ યક્ખ, યસ્સાનુકમ્પાય ઇધાગતોસિ;

    Mayampi naṃ daṭṭhukāmamha yakkha, yassānukampāya idhāgatosi;

    લાભા હિ તસ્સ, યસ્સ તુવં પિહેસી’’તિ.

    Lābhā hi tassa, yassa tuvaṃ pihesī’’ti.

    ૧૨૭૩.

    1273.

    ‘‘યો કપ્પકો સમ્ભવનામધેય્યો,

    ‘‘Yo kappako sambhavanāmadheyyo,

    ઉપાસકો કોચ્છફલૂપજીવી;

    Upāsako kocchaphalūpajīvī;

    જાનાથ નં તુમ્હાકં પેસિયો સો,

    Jānātha naṃ tumhākaṃ pesiyo so,

    મા ખો નં હીળિત્થ સુપેસલો સો’’તિ.

    Mā kho naṃ hīḷittha supesalo so’’ti.

    ૧૨૭૪.

    1274.

    ‘‘જાનામસે યં ત્વં પવદેસિ 43 યક્ખ,

    ‘‘Jānāmase yaṃ tvaṃ pavadesi 44 yakkha,

    ન ખો નં જાનામ સ એદિસોતિ;

    Na kho naṃ jānāma sa edisoti;

    મયમ્પિ નં પૂજયિસ્સામ યક્ખ,

    Mayampi naṃ pūjayissāma yakkha,

    સુત્વાન તુય્હં વચનં ઉળાર’’ન્તિ.

    Sutvāna tuyhaṃ vacanaṃ uḷāra’’nti.

    ૧૨૭૫.

    1275.

    ‘‘યે કેચિ ઇમસ્મિં સત્થે મનુસ્સા,

    ‘‘Ye keci imasmiṃ satthe manussā,

    દહરા મહન્તા અથવાપિ મજ્ઝિમા;

    Daharā mahantā athavāpi majjhimā;

    સબ્બેવ તે આલમ્બન્તુ વિમાનં,

    Sabbeva te ālambantu vimānaṃ,

    પસ્સન્તુ પુઞ્ઞાનં ફલં કદરિયા’’તિ.

    Passantu puññānaṃ phalaṃ kadariyā’’ti.

    ૧૨૭૬.

    1276.

    તે તત્થ સબ્બેવ ‘અહં પુરે’તિ,

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti,

    તં કપ્પકં તત્થ પુરક્ખત્વા 45;

    Taṃ kappakaṃ tattha purakkhatvā 46;

    સબ્બેવ તે આલમ્બિંસુ વિમાનં,

    Sabbeva te ālambiṃsu vimānaṃ,

    મસક્કસારં વિય વાસવસ્સ.

    Masakkasāraṃ viya vāsavassa.

    ૧૨૭૭.

    1277.

    તે તત્થ સબ્બેવ ‘અહં પુરે’તિ, ઉપાસકત્તં પટિવેદયિંસુ;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayiṃsu;

    પાણાતિપાતા વિરતા અહેસું, લોકે અદિન્નં પરિવજ્જયિંસુ;

    Pāṇātipātā viratā ahesuṃ, loke adinnaṃ parivajjayiṃsu;

    અમજ્જપા નો ચ મુસા ભણિંસુ, સકેન દારેન ચ અહેસું તુટ્ઠા.

    Amajjapā no ca musā bhaṇiṃsu, sakena dārena ca ahesuṃ tuṭṭhā.

    ૧૨૭૮.

    1278.

    તે તત્થ સબ્બેવ ‘અહં પુરે’તિ, ઉપાસકત્તં પટિવેદયિત્વા;

    Te tattha sabbeva ‘ahaṃ pure’ti, upāsakattaṃ paṭivedayitvā;

    પક્કામિ સત્થો અનુમોદમાનો, યક્ખિદ્ધિયા અનુમતો પુનપ્પુનં.

    Pakkāmi sattho anumodamāno, yakkhiddhiyā anumato punappunaṃ.

    ૧૨૭૯.

    1279.

    ‘‘ગન્ત્વાન તે સિન્ધુસોવીરભૂમિં, ધનત્થિકા ઉદ્દયં 47 પત્થયાના;

    ‘‘Gantvāna te sindhusovīrabhūmiṃ, dhanatthikā uddayaṃ 48 patthayānā;

    યથાપયોગા પરિપુણ્ણલાભા, પચ્ચાગમું પાટલિપુત્તમક્ખતં.

    Yathāpayogā paripuṇṇalābhā, paccāgamuṃ pāṭaliputtamakkhataṃ.

    ૧૨૮૦.

    1280.

    ‘‘ગન્ત્વાન તે સઙ્ઘરં સોત્થિવન્તો,

    ‘‘Gantvāna te saṅgharaṃ sotthivanto,

    પુત્તેહિ દારેહિ સમઙ્ગિભૂતા;

    Puttehi dārehi samaṅgibhūtā;

    આનન્દી વિત્તા 49 સુમના પતીતા,

    Ānandī vittā 50 sumanā patītā,

    અકંસુ સેરીસમહં ઉળારં;

    Akaṃsu serīsamahaṃ uḷāraṃ;

    સેરીસકં તે પરિવેણં માપયિંસુ.

    Serīsakaṃ te pariveṇaṃ māpayiṃsu.

    ૧૨૮૧.

    1281.

    એતાદિસા સપ્પુરિસાન સેવના,

    Etādisā sappurisāna sevanā,

    મહત્થિકા ધમ્મગુણાન સેવના;

    Mahatthikā dhammaguṇāna sevanā;

    એકસ્સ અત્થાય ઉપાસકસ્સ,

    Ekassa atthāya upāsakassa,

    સબ્બેવ સત્તા સુખિતા 51 અહેસુન્તિ.

    Sabbeva sattā sukhitā 52 ahesunti.

    સેરીસકવિમાનં દસમં.

    Serīsakavimānaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. પે॰ વ॰ ૬૦૪
    2. pe. va. 604
    3. નામો (સી॰)
    4. nāmo (sī.)
    5. ધઙ્કંભયા (ક॰)
    6. dhaṅkaṃbhayā (ka.)
    7. કેન નુ (સ્યા॰ ક॰)
    8. kena nu (syā. ka.)
    9. સબ્બે તે (ક॰)
    10. sabbe te (ka.)
    11. વનં (સ્યા॰), વણ્ણં (ક॰)
    12. વેત્તં પરં (સ્યા॰), વેત્તાચારં (ક॰)
    13. vanaṃ (syā.), vaṇṇaṃ (ka.)
    14. vettaṃ paraṃ (syā.), vettācāraṃ (ka.)
    15. પહૂતમાલ્યા (સ્યા॰)
    16. pahūtamālyā (syā.)
    17. દુમા ચ તે (સ્યા॰ ક॰)
    18. dumā ca te (syā. ka.)
    19. વગ્ગુ સુમુખો સુસઙ્ગતો (સી॰)
    20. vaggu sumukho susaṅgato (sī.)
    21. નળિઞ્ઞં (ક॰)
    22. naḷiññaṃ (ka.)
    23. સેરિસ્સકો (સી॰ સ્યા॰)
    24. serissako (sī. syā.)
    25. અકાસિ (સી॰)
    26. akāsi (sī.)
    27. તાહં (ક॰)
    28. tāhaṃ (ka.)
    29. ઇમે સિરીસૂપવના ચ (સી॰), ઇમેપિ સિરીસવના ચ (પી॰ ક॰)
    30. દિબ્બા ચ (પી॰ ક॰)
    31. સુરભિં (સી॰ ક॰)
    32. સમ્પવાયન્તિ (ક॰)
    33. ime sirīsūpavanā ca (sī.), imepi sirīsavanā ca (pī. ka.)
    34. dibbā ca (pī. ka.)
    35. surabhiṃ (sī. ka.)
    36. sampavāyanti (ka.)
    37. સમુચ્છિતોસ્મીતિ (પી॰ ક॰)
    38. samucchitosmīti (pī. ka.)
    39. સો (?)
    40. so (?)
    41. ભસ્મિ (સ્યા॰), ભસ્મ (ક॰)
    42. bhasmi (syā.), bhasma (ka.)
    43. વદેસિ (સી॰)
    44. vadesi (sī.)
    45. પુરક્ખિપિત્વા (સી॰)
    46. purakkhipitvā (sī.)
    47. ઉદય (પી॰ ક॰)
    48. udaya (pī. ka.)
    49. આનન્દચિત્તા (સ્યા॰), આનન્દીચિત્તા (ક॰)
    50. ānandacittā (syā.), ānandīcittā (ka.)
    51. સુખિનો (પી॰ ક॰)
    52. sukhino (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૦. સેરીસકવિમાનવણ્ણના • 10. Serīsakavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact