Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૭૭. સેતકેતુજાતકં (૬-૧-૨)

    377. Setaketujātakaṃ (6-1-2)

    .

    8.

    મા તાત કુજ્ઝિ ન હિ સાધુ કોધો, બહુમ્પિ તે અદિટ્ઠમસ્સુતઞ્ચ;

    Mā tāta kujjhi na hi sādhu kodho, bahumpi te adiṭṭhamassutañca;

    માતા પિતા દિસતા 1 સેતકેતુ, આચરિયમાહુ દિસતં પસત્થા.

    Mātā pitā disatā 2 setaketu, ācariyamāhu disataṃ pasatthā.

    .

    9.

    અગારિનો અન્નદપાનવત્થદા 3, અવ્હાયિકા તમ્પિ દિસં વદન્તિ;

    Agārino annadapānavatthadā 4, avhāyikā tampi disaṃ vadanti;

    એસા દિસા પરમા સેતકેતુ, યં પત્વા દુક્ખી સુખિનો ભવન્તિ.

    Esā disā paramā setaketu, yaṃ patvā dukkhī sukhino bhavanti.

    ૧૦.

    10.

    ખરાજિના જટિલા પઙ્કદન્તા, દુમ્મક્ખરૂપા 5 યેમે જપ્પન્તિ મન્તે;

    Kharājinā jaṭilā paṅkadantā, dummakkharūpā 6 yeme jappanti mante;

    કચ્ચિ નુ તે માનુસકે પયોગે, ઇદં વિદૂ પરિમુત્તા અપાયા.

    Kacci nu te mānusake payoge, idaṃ vidū parimuttā apāyā.

    ૧૧.

    11.

    પાપાનિ કમ્માનિ કત્વાન રાજ, બહુસ્સુતો ચે ન 7 ચરેય્ય ધમ્મં;

    Pāpāni kammāni katvāna rāja, bahussuto ce na 8 careyya dhammaṃ;

    સહસ્સવેદોપિ ન તં પટિચ્ચ, દુક્ખા પમુઞ્ચે ચરણં અપત્વા.

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamuñce caraṇaṃ apatvā.

    ૧૨.

    12.

    સહસ્સવેદોપિ ન તં પટિચ્ચ, દુક્ખા પમુઞ્ચે ચરણં અપત્વા;

    Sahassavedopi na taṃ paṭicca, dukkhā pamuñce caraṇaṃ apatvā;

    મઞ્ઞામિ વેદા અફલા ભવન્તિ, સસંયમં ચરણમેવ 9 સચ્ચં.

    Maññāmi vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇameva 10 saccaṃ.

    ૧૩.

    13.

    ન હેવ વેદા અફલા ભવન્તિ, સસંયમં ચરણમેવ સચ્ચં;

    Na heva vedā aphalā bhavanti, sasaṃyamaṃ caraṇameva saccaṃ;

    કિત્તિઞ્હિ પપ્પોતિ અધિચ્ચ વેદે, સન્તિં પુણેતિ 11 ચરણેન દન્તોતિ.

    Kittiñhi pappoti adhicca vede, santiṃ puṇeti 12 caraṇena dantoti.

    સેતકેતુજાતકં દુતિયં.

    Setaketujātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. દિસા તાત (સ્યા॰), દિસા તા (પી॰)
    2. disā tāta (syā.), disā tā (pī.)
    3. અન્નપાનવત્થદા (સ્યા॰ ક॰)
    4. annapānavatthadā (syā. ka.)
    5. દુમુક્ખરૂપા (સી॰ સ્યા॰), દુમ્મુક્ખરૂપા (પી॰ ક॰)
    6. dumukkharūpā (sī. syā.), dummukkharūpā (pī. ka.)
    7. બહુસ્સુતો નેવ (સી॰ સ્યા॰)
    8. bahussuto neva (sī. syā.)
    9. ચરણઞ્ઞેવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. caraṇaññeva (sī. syā. pī.)
    11. સન્તં પુને’તિ (સી॰ પી॰)
    12. santaṃ pune’ti (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૭૭] ૨. સેતકેતુજાતકવણ્ણના • [377] 2. Setaketujātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact