Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૨૦૩. સેટ્ઠિભરિયાવત્થુ

    203. Seṭṭhibhariyāvatthu

    ૩૩૦. તેન ખો પન સમયેન સાકેતે સેટ્ઠિભરિયાય સત્તવસ્સિકો સીસાબાધો હોતિ. બહૂ મહન્તા મહન્તા દિસાપામોક્ખા વેજ્જા આગન્ત્વા નાસક્ખિંસુ અરોગં કાતું. બહું હિરઞ્ઞં આદાય અગમંસુ. અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો સાકેતં પવિસિત્વા મનુસ્સે પુચ્છિ – ‘‘કો, ભણે, ગિલાનો, કં તિકિચ્છામી’’તિ? ‘‘એતિસ્સા, આચરિય, સેટ્ઠિભરિયાય સત્તવસ્સિકો સીસાબાધો; ગચ્છ, આચરિય, સેટ્ઠિભરિયં તિકિચ્છાહી’’તિ. અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો યેન સેટ્ઠિસ્સ ગહપતિસ્સ નિવેસનં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા દોવારિકં આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છ, ભણે દોવારિક, સેટ્ઠિભરિયાય પાવદ – ‘વેજ્જો, અય્યે, આગતો, સો તં દટ્ઠુકામો’’’તિ. ‘‘એવં, આચરિયા’’તિ ખો સો દોવારિકો જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ પટિસ્સુત્વા યેન સેટ્ઠિભરિયા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા સેટ્ઠિભરિયં એતદવોચ – ‘‘વેજ્જો , અય્યે, આગતો; સો તં દટ્ઠુકામો’’તિ. ‘‘કીદિસો, ભણે દોવારિક, વેજ્જો’’તિ? ‘‘દહરકો, અય્યે’’તિ. ‘‘અલં, ભણે દોવારિક, કિં મે દહરકો વેજ્જો કરિસ્સતિ? બહૂ મહન્તા મહન્તા દિસાપામોક્ખા વેજ્જા આગન્ત્વા નાસક્ખિંસુ અરોગં કાતું. બહું હિરઞ્ઞં આદાય અગમંસૂ’’તિ. અથ ખો સો દોવારિકો યેન જીવકો કોમારભચ્ચો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘સેટ્ઠિભરિયા, આચરિય, એવમાહ – ‘અલં, ભણે દોવારિક, કિં મે દહરકો વેજ્જો કરિસ્સતિ? બહૂ મહન્તા મહન્તા દિસાપામોક્ખા વેજ્જા આગન્ત્વા નાસક્ખિંસુ અરોગં કાતું. બહું હિરઞ્ઞં આદાય અગમંસૂ’’’તિ. ‘‘ગચ્છ, ભણે દોવારિક, સેટ્ઠિભરિયાય પાવદ – ‘વેજ્જો, અય્યે, એવમાહ – મા કિર, અય્યે, પુરે કિઞ્ચિ અદાસિ. યદા અરોગા અહોસિ તદા યં ઇચ્છેય્યાસિ તં દજ્જેય્યાસી’’’તિ. ‘‘એવં, આચરિયા’’તિ ખો સો દોવારિકો જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ પટિસ્સુત્વા યેન સેટ્ઠિભરિયા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા સેટ્ઠિભરિયં એતદવોચ – ‘‘વેજ્જો, અય્યે, એવમાહ – ‘મા કિર, અય્યે, પુરે કિઞ્ચિ અદાસિ. યદા અરોગા અહોસિ તદા યં ઇચ્છેય્યાસિ તં દજ્જેય્યાસી’’’તિ. ‘‘તેન હિ, ભણે દોવારિક, વેજ્જો આગચ્છતૂ’’તિ. ‘‘એવં, અય્યે’’તિ ખો સો દોવારિકો સેટ્ઠિભરિયાય પટિસ્સુત્વા યેન જીવકો કોમારભચ્ચો તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘સેટ્ઠિભરિયા તં, આચરિય, પક્કોસતી’’તિ .

    330. Tena kho pana samayena sākete seṭṭhibhariyāya sattavassiko sīsābādho hoti. Bahū mahantā mahantā disāpāmokkhā vejjā āgantvā nāsakkhiṃsu arogaṃ kātuṃ. Bahuṃ hiraññaṃ ādāya agamaṃsu. Atha kho jīvako komārabhacco sāketaṃ pavisitvā manusse pucchi – ‘‘ko, bhaṇe, gilāno, kaṃ tikicchāmī’’ti? ‘‘Etissā, ācariya, seṭṭhibhariyāya sattavassiko sīsābādho; gaccha, ācariya, seṭṭhibhariyaṃ tikicchāhī’’ti. Atha kho jīvako komārabhacco yena seṭṭhissa gahapatissa nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā dovārikaṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha, bhaṇe dovārika, seṭṭhibhariyāya pāvada – ‘vejjo, ayye, āgato, so taṃ daṭṭhukāmo’’’ti. ‘‘Evaṃ, ācariyā’’ti kho so dovāriko jīvakassa komārabhaccassa paṭissutvā yena seṭṭhibhariyā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā seṭṭhibhariyaṃ etadavoca – ‘‘vejjo , ayye, āgato; so taṃ daṭṭhukāmo’’ti. ‘‘Kīdiso, bhaṇe dovārika, vejjo’’ti? ‘‘Daharako, ayye’’ti. ‘‘Alaṃ, bhaṇe dovārika, kiṃ me daharako vejjo karissati? Bahū mahantā mahantā disāpāmokkhā vejjā āgantvā nāsakkhiṃsu arogaṃ kātuṃ. Bahuṃ hiraññaṃ ādāya agamaṃsū’’ti. Atha kho so dovāriko yena jīvako komārabhacco tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘seṭṭhibhariyā, ācariya, evamāha – ‘alaṃ, bhaṇe dovārika, kiṃ me daharako vejjo karissati? Bahū mahantā mahantā disāpāmokkhā vejjā āgantvā nāsakkhiṃsu arogaṃ kātuṃ. Bahuṃ hiraññaṃ ādāya agamaṃsū’’’ti. ‘‘Gaccha, bhaṇe dovārika, seṭṭhibhariyāya pāvada – ‘vejjo, ayye, evamāha – mā kira, ayye, pure kiñci adāsi. Yadā arogā ahosi tadā yaṃ iccheyyāsi taṃ dajjeyyāsī’’’ti. ‘‘Evaṃ, ācariyā’’ti kho so dovāriko jīvakassa komārabhaccassa paṭissutvā yena seṭṭhibhariyā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā seṭṭhibhariyaṃ etadavoca – ‘‘vejjo, ayye, evamāha – ‘mā kira, ayye, pure kiñci adāsi. Yadā arogā ahosi tadā yaṃ iccheyyāsi taṃ dajjeyyāsī’’’ti. ‘‘Tena hi, bhaṇe dovārika, vejjo āgacchatū’’ti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho so dovāriko seṭṭhibhariyāya paṭissutvā yena jīvako komārabhacco tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘seṭṭhibhariyā taṃ, ācariya, pakkosatī’’ti .

    અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો યેન સેટ્ઠિભરિયા તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા સેટ્ઠિભરિયાય વિકારં સલ્લક્ખેત્વા સેટ્ઠિભરિયં એતદવોચ – ‘‘પસતેન, અય્યે, સપ્પિના અત્થો’’તિ . અથ ખો સેટ્ઠિભરિયા જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ પસતં સપ્પિં દાપેસિ. અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો તં પસતં સપ્પિં નાનાભેસજ્જેહિ નિપ્પચિત્વા સેટ્ઠિભરિયં મઞ્ચકે ઉત્તાનં નિપાતેત્વા 1 નત્થુતો અદાસિ. અથ ખો તં સપ્પિં નત્થુતો દિન્નં મુખતો ઉગ્ગઞ્છિ. અથ ખો સેટ્ઠિભરિયા પટિગ્ગહે નિટ્ઠુભિત્વા દાસિં આણાપેસિ – ‘‘હન્દ, જે, ઇમં સપ્પિં પિચુના ગણ્હાહી’’તિ. અથ ખો જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ એતદહોસિ – ‘‘અચ્છરિયં 2 યાવ લૂખાયં ઘરણી, યત્ર હિ નામ ઇમં છડ્ડનીયધમ્મં સપ્પિં પિચુના ગાહાપેસ્સતિ. બહુકાનિ ચ મે મહગ્ઘાનિ 3 ભેસજ્જાનિ ઉપગતાનિ. કિમ્પિ માયં કિઞ્ચિ 4 દેય્યધમ્મં દસ્સતી’’તિ. અથ ખો સેટ્ઠિભરિયા જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ વિકારં સલ્લક્ખેત્વા જીવકં કોમારભચ્ચં એતદવોચ – ‘‘કિસ્સ ત્વં, આચરિય, વિમનોસી’’તિ? ઇધ મે એતદહોસિ – ‘‘અચ્છરિયં યાવ લૂખાયં ધરણી, યત્ર હિ નામ ઇમં છડ્ડનીયધમ્મં સપ્પિં પિચુના ગાહાપેસ્સતિ. બહુકાનિ ચ મે મહગ્ઘાનિ સજ્જાનિ ઉપગતાનિ. કિમ્પિ માયં કિઞ્ચિ દેય્યધમ્મં દસ્સતી’’તિ. ‘‘મયં ખો, આચરિય, આગારિકા નામ ઉપજાનામેતસ્સ સંયમસ્સ. વરમેતં સપ્પિ દાસાનં વા કમ્મકરાનં વા પાદબ્ભઞ્જનં વા પદીપકરણે વા આસિત્તં. મા ખો ત્વં, આચરિય, વિમનો અહોસિ. ન તે દેય્યધમ્મો હાયિસ્સતી’’તિ. અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો સેટ્ઠિભરિયાય સત્તવસ્સિકં સીસાબાધં એકેનેવ નત્થુકમ્મેન અપકડ્ઢિ. અથ ખો સેટ્ઠિભરિયા અરોગા સમાના જીવકસ્સ કોમારભચ્ચસ્સ ચત્તારિ સહસ્સાનિ પાદાસિ. પુત્તો – માતા મે અરોગા ઠિતાતિ ચત્તારિ સહસ્સાનિ પાદાસિ. સુણિસા – સસ્સુ મે અરોગા ઠિતાતિ ચત્તારિ સહસ્સાનિ પાદાસિ. સેટ્ઠિ ગહપતિ – ભરિયા મે અરોગા ઠિતાતિ ચત્તારિ સહસ્સાનિ પાદાસિ દાસઞ્ચ દાસિઞ્ચ અસ્સરથઞ્ચ.

    Atha kho jīvako komārabhacco yena seṭṭhibhariyā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā seṭṭhibhariyāya vikāraṃ sallakkhetvā seṭṭhibhariyaṃ etadavoca – ‘‘pasatena, ayye, sappinā attho’’ti . Atha kho seṭṭhibhariyā jīvakassa komārabhaccassa pasataṃ sappiṃ dāpesi. Atha kho jīvako komārabhacco taṃ pasataṃ sappiṃ nānābhesajjehi nippacitvā seṭṭhibhariyaṃ mañcake uttānaṃ nipātetvā 5 natthuto adāsi. Atha kho taṃ sappiṃ natthuto dinnaṃ mukhato uggañchi. Atha kho seṭṭhibhariyā paṭiggahe niṭṭhubhitvā dāsiṃ āṇāpesi – ‘‘handa, je, imaṃ sappiṃ picunā gaṇhāhī’’ti. Atha kho jīvakassa komārabhaccassa etadahosi – ‘‘acchariyaṃ 6 yāva lūkhāyaṃ gharaṇī, yatra hi nāma imaṃ chaḍḍanīyadhammaṃ sappiṃ picunā gāhāpessati. Bahukāni ca me mahagghāni 7 bhesajjāni upagatāni. Kimpi māyaṃ kiñci 8 deyyadhammaṃ dassatī’’ti. Atha kho seṭṭhibhariyā jīvakassa komārabhaccassa vikāraṃ sallakkhetvā jīvakaṃ komārabhaccaṃ etadavoca – ‘‘kissa tvaṃ, ācariya, vimanosī’’ti? Idha me etadahosi – ‘‘acchariyaṃ yāva lūkhāyaṃ dharaṇī, yatra hi nāma imaṃ chaḍḍanīyadhammaṃ sappiṃ picunā gāhāpessati. Bahukāni ca me mahagghāni sajjāni upagatāni. Kimpi māyaṃ kiñci deyyadhammaṃ dassatī’’ti. ‘‘Mayaṃ kho, ācariya, āgārikā nāma upajānāmetassa saṃyamassa. Varametaṃ sappi dāsānaṃ vā kammakarānaṃ vā pādabbhañjanaṃ vā padīpakaraṇe vā āsittaṃ. Mā kho tvaṃ, ācariya, vimano ahosi. Na te deyyadhammo hāyissatī’’ti. Atha kho jīvako komārabhacco seṭṭhibhariyāya sattavassikaṃ sīsābādhaṃ ekeneva natthukammena apakaḍḍhi. Atha kho seṭṭhibhariyā arogā samānā jīvakassa komārabhaccassa cattāri sahassāni pādāsi. Putto – mātā me arogā ṭhitāti cattāri sahassāni pādāsi. Suṇisā – sassu me arogā ṭhitāti cattāri sahassāni pādāsi. Seṭṭhi gahapati – bhariyā me arogā ṭhitāti cattāri sahassāni pādāsi dāsañca dāsiñca assarathañca.

    અથ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો તાનિ સોળસસહસ્સાનિ આદાય દાસઞ્ચ દાસિઞ્ચ અસ્સરથઞ્ચ યેન રાજગહં તેન પક્કામિ. અનુપુબ્બેન યેન રાજગહં યેન અભયો રાજકુમારો તેનુપસઙ્કમિ, ઉપસઙ્કમિત્વા અભયં રાજકુમારં એતદવોચ – ‘‘ઇદં મે, દેવ, પઠમકમ્મં સોળસસહસ્સાનિ દાસો ચ દાસી ચ અસ્સરથો ચ. પટિગ્ગણ્હાતુ મે દેવો પોસાવનિક’’ન્તિ. ‘‘અલં, ભણે જીવક; તુય્હમેવ હોતુ. અમ્હાકઞ્ઞેવ અન્તેપુરે નિવેસનં માપેહી’’તિ. ‘‘એવં, દેવા’’તિ ખો જીવકો કોમારભચ્ચો અભયસ્સ રાજકુમારસ્સ પટિસ્સુત્વા અભયસ્સ રાજકુમારસ્સ અન્તેપુરે નિવેસનં માપેસિ.

    Atha kho jīvako komārabhacco tāni soḷasasahassāni ādāya dāsañca dāsiñca assarathañca yena rājagahaṃ tena pakkāmi. Anupubbena yena rājagahaṃ yena abhayo rājakumāro tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā abhayaṃ rājakumāraṃ etadavoca – ‘‘idaṃ me, deva, paṭhamakammaṃ soḷasasahassāni dāso ca dāsī ca assaratho ca. Paṭiggaṇhātu me devo posāvanika’’nti. ‘‘Alaṃ, bhaṇe jīvaka; tuyhameva hotu. Amhākaññeva antepure nivesanaṃ māpehī’’ti. ‘‘Evaṃ, devā’’ti kho jīvako komārabhacco abhayassa rājakumārassa paṭissutvā abhayassa rājakumārassa antepure nivesanaṃ māpesi.

    સેટ્ઠિભરિયાવત્થુ નિટ્ઠિતં.

    Seṭṭhibhariyāvatthu niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. નિપજ્જાપેત્વા (સી॰ સ્યા॰)
    2. અચ્છરિયં વત ભો (સ્યા॰)
    3. મહગ્ઘાનિ મહગ્ઘાનિ (સી॰ સ્યા॰)
    4. કઞ્ચિ (સ્યા॰)
    5. nipajjāpetvā (sī. syā.)
    6. acchariyaṃ vata bho (syā.)
    7. mahagghāni mahagghāni (sī. syā.)
    8. kañci (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સેટ્ઠિભરિયાદિવત્થુકથા • Seṭṭhibhariyādivatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાવણ્ણના • Jīvakavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / જીવકવત્થુકથાદિવણ્ણના • Jīvakavatthukathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨૦૩. સેટ્ઠિભરિયાદિવત્થુકથા • 203. Seṭṭhibhariyādivatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact