Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
15. ஸெட்டி²புத்தபேதவத்து²வண்ணனா
15. Seṭṭhiputtapetavatthuvaṇṇanā
ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானீதி இத³ங் ஸெட்டி²புத்தபேதவத்து². தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ அலங்கதப்படியத்தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ மஹதியா ராஜித்³தி⁴யா மஹந்தேன ராஜானுபா⁴வேன நக³ரங் அனுஸஞ்சரந்தோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் கே³ஹே உபரிபாஸாதே³ வாதபானங் விவரித்வா தங் ராஜவிபூ⁴திங் ஓலோகெந்திங் ரூபஸம்பத்தியா தே³வச்ச²ராபடிபா⁴க³ங் ஏகங் இத்தி²ங் தி³ஸ்வா அதி³ட்ட²புப்³பே³ ஆரம்மணே ஸஹஸா ஸமுப்பன்னேன கிலேஸஸமுதா³சாரேன பரியுட்டி²தசித்தோ ஸதிபி குலரூபாசாராதி³கு³ணவிஸேஸஸம்பன்னே அந்தேபுரஜனே ஸபா⁴வலஹுகஸ்ஸ பன து³த்³த³மஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ வஸேன தஸ்ஸங் இத்தி²யங் படிப³த்³த⁴மானஸோ ஹுத்வா பச்சா²ஸனே நிஸின்னஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ‘‘இமங் பாஸாத³ங் இமஞ்ச இத்தி²ங் உபதா⁴ரேஹீ’’தி ஸஞ்ஞங் த³த்வா ராஜகே³ஹங் பவிட்டோ². அஞ்ஞங் ஸப்³ப³ங் அம்ப³ஸக்கரபேதவத்து²ம்ஹி ஆக³தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.
Saṭṭhivassasahassānīti idaṃ seṭṭhiputtapetavatthu. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena kho pana samayena rājā pasenadi kosalo alaṅkatappaṭiyatto hatthikkhandhavaragato mahatiyā rājiddhiyā mahantena rājānubhāvena nagaraṃ anusañcaranto aññatarasmiṃ gehe uparipāsāde vātapānaṃ vivaritvā taṃ rājavibhūtiṃ olokentiṃ rūpasampattiyā devaccharāpaṭibhāgaṃ ekaṃ itthiṃ disvā adiṭṭhapubbe ārammaṇe sahasā samuppannena kilesasamudācārena pariyuṭṭhitacitto satipi kularūpācārādiguṇavisesasampanne antepurajane sabhāvalahukassa pana duddamassa cittassa vasena tassaṃ itthiyaṃ paṭibaddhamānaso hutvā pacchāsane nisinnassa purisassa ‘‘imaṃ pāsādaṃ imañca itthiṃ upadhārehī’’ti saññaṃ datvā rājagehaṃ paviṭṭho. Aññaṃ sabbaṃ ambasakkarapetavatthumhi āgatanayeneva veditabbaṃ.
அயங் பன விஸேஸோ – இத⁴ புரிஸோ ஸூரியே அனத்த²ங்க³தேயேவ ஆக³ந்த்வா நக³ரத்³வாரே த²கிதே அத்தனா ஆனீதங் அருணவண்ணமத்திகங் உப்பலானி ச நக³ரத்³வாரகவாடே லக்³கெ³த்வா நிபஜ்ஜிதுங் ஜேதவனங் அக³மாஸி. ராஜா பன ஸிரிஸயனே வாஸூபக³தோ மஜ்ஜி²மயாமே ஸ-இதி ந-இதி து³-இதி ஸோ-இதி ச இமானி சத்தாரி அக்க²ரானி மஹதா கண்டே²ன உச்சாரிதானி விய விஸ்ஸரவஸேன அஸ்ஸோஸி. தானி கிர அதீதே காலே ஸாவத்தி²வாஸீஹி சதூஹி ஸெட்டி²புத்தேஹி போ⁴க³மத³மத்தேஹி யொப்³ப³னகாலே பாரதா³ரிககம்மவஸேன ப³ஹுங் அபுஞ்ஞங் பஸவெத்வா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தஸ்ஸேவ நக³ரஸ்ஸ ஸமீபே லோஹகும்பி⁴யங் நிப்³ப³த்தித்வா பச்சமானேஹி லோஹகும்பி⁴யா முக²வட்டிங் பத்வா ஏகேகங் கா³த²ங் வத்து²காமேஹி உச்சாரிதானங் தாஸங் கா³தா²னங் ஆதி³அக்க²ரானி , தே பட²மக்க²ரமேவ வத்வா வேத³னாப்பத்தா ஹுத்வா லோஹகும்பி⁴ங் ஓதரிங்ஸு.
Ayaṃ pana viseso – idha puriso sūriye anatthaṅgateyeva āgantvā nagaradvāre thakite attanā ānītaṃ aruṇavaṇṇamattikaṃ uppalāni ca nagaradvārakavāṭe laggetvā nipajjituṃ jetavanaṃ agamāsi. Rājā pana sirisayane vāsūpagato majjhimayāme sa-iti na-iti du-iti so-iti ca imāni cattāri akkharāni mahatā kaṇṭhena uccāritāni viya vissaravasena assosi. Tāni kira atīte kāle sāvatthivāsīhi catūhi seṭṭhiputtehi bhogamadamattehi yobbanakāle pāradārikakammavasena bahuṃ apuññaṃ pasavetvā aparabhāge kālaṃ katvā tasseva nagarassa samīpe lohakumbhiyaṃ nibbattitvā paccamānehi lohakumbhiyā mukhavaṭṭiṃ patvā ekekaṃ gāthaṃ vatthukāmehi uccāritānaṃ tāsaṃ gāthānaṃ ādiakkharāni , te paṭhamakkharameva vatvā vedanāppattā hutvā lohakumbhiṃ otariṃsu.
ராஜா பன தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதோ ஸங்விக்³கோ³ லோமஹட்ட²ஜாதோ தங் ரத்தாவஸேஸங் து³க்கே²ன வீதினாமெத்வா விபா⁴தாய ரத்தியா புரோஹிதங் பக்கோஸாபெத்வா தங் பவத்திங் கதே²ஸி. புரோஹிதோ ராஜானங் பீ⁴ததஸிதங் ஞத்வா லாப⁴கி³த்³தோ⁴ ‘‘உப்பன்னோ கோ² அயங் மய்ஹங் ப்³ராஹ்மணானஞ்ச லாபு⁴ப்பாத³னுபாயோ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘மஹாராஜ, மஹா வதாயங் உபத்³த³வோ உப்பன்னோ, ஸப்³ப³சதுக்கங் யஞ்ஞங் யஜாஹீ’’தி ஆஹ. ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அமச்சே ஆணாபேஸி ‘‘ஸப்³ப³சதுக்கயஞ்ஞஸ்ஸ உபகரணானி ஸஜ்ஜேதா²’’தி. தங் ஸுத்வா மல்லிகா தே³வீ ராஜானங் ஏவமாஹ – ‘‘கஸ்மா, மஹாராஜ, ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அனேகபாணவத⁴ஹிங்ஸனககிச்சங் காதுகாமோஸி, நனு ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதஞாணசாரோ ப⁴க³வா புச்சி²தப்³போ³? யதா² ச தே ப⁴க³வா ப்³யாகரிஸ்ஸதி, ததா² படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி. ராஜா தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா ‘‘ந, மஹாராஜ, ததோனிதா³னங் துய்ஹங் கோசி அந்தராயோ’’தி வத்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய தேஸங் லோஹகும்பி⁴னிரயே நிப்³ப³த்தஸத்தானங் பவத்திங் கதெ²த்வா தேஹி பச்சேகங் உச்சாரேதுங் ஆரத்³த⁴கா³தா²யோ –
Rājā pana taṃ saddaṃ sutvā bhītatasito saṃviggo lomahaṭṭhajāto taṃ rattāvasesaṃ dukkhena vītināmetvā vibhātāya rattiyā purohitaṃ pakkosāpetvā taṃ pavattiṃ kathesi. Purohito rājānaṃ bhītatasitaṃ ñatvā lābhagiddho ‘‘uppanno kho ayaṃ mayhaṃ brāhmaṇānañca lābhuppādanupāyo’’ti cintetvā ‘‘mahārāja, mahā vatāyaṃ upaddavo uppanno, sabbacatukkaṃ yaññaṃ yajāhī’’ti āha. Rājā tassa vacanaṃ sutvā amacce āṇāpesi ‘‘sabbacatukkayaññassa upakaraṇāni sajjethā’’ti. Taṃ sutvā mallikā devī rājānaṃ evamāha – ‘‘kasmā, mahārāja, brāhmaṇassa vacanaṃ sutvā anekapāṇavadhahiṃsanakakiccaṃ kātukāmosi, nanu sabbattha appaṭihatañāṇacāro bhagavā pucchitabbo? Yathā ca te bhagavā byākarissati, tathā paṭipajjitabba’’nti. Rājā tassā vacanaṃ sutvā satthu santikaṃ gantvā taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā ‘‘na, mahārāja, tatonidānaṃ tuyhaṃ koci antarāyo’’ti vatvā ādito paṭṭhāya tesaṃ lohakumbhiniraye nibbattasattānaṃ pavattiṃ kathetvā tehi paccekaṃ uccāretuṃ āraddhagāthāyo –
802.
802.
‘‘ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ;
‘‘Saṭṭhivassasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;
நிரயே பச்சமானானங், கதா³ அந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி.
Niraye paccamānānaṃ, kadā anto bhavissati.
803.
803.
‘‘நத்தி² அந்தோ குதோ அந்தோ, ந அந்தோ படிதி³ஸ்ஸதி;
‘‘Natthi anto kuto anto, na anto paṭidissati;
ததா² ஹி பகதங் பாபங், துய்ஹங் மய்ஹஞ்ச மாரிஸா.
Tathā hi pakataṃ pāpaṃ, tuyhaṃ mayhañca mārisā.
804.
804.
‘‘து³ஜ்ஜீவிதமஜீவிம்ஹ, யே ஸந்தே ந த³த³ம்ஹஸே;
‘‘Dujjīvitamajīvimha, ye sante na dadamhase;
ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ.
Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.
805.
805.
‘‘ஸோஹங் நூன இதோ க³ந்த்வா, யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிங்;
‘‘Sohaṃ nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;
வத³ஞ்ஞூ ஸீலஸம்பன்னோ, காஹாமி குஸலங் ப³ஹு’’ந்தி. –
Vadaññū sīlasampanno, kāhāmi kusalaṃ bahu’’nti. –
பரிபுண்ணங் கத்வா கதே²ஸி.
Paripuṇṇaṃ katvā kathesi.
802. தத்த² ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானீதி வஸ்ஸானங் ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானி. தஸ்மிங் கிர லோஹகும்பி⁴னிரயே நிப்³ப³த்தஸத்தோ அதோ⁴ ஓக³ச்ச²ந்தோ திங்ஸாய வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேஹி ஹெட்டி²மதலங் பாபுணாதி, ததோ உத்³த⁴ங் உக்³க³ச்ச²ந்தோபி திங்ஸாய ஏவ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேஹி முக²வட்டிபதே³ஸங் பாபுணாதி, தாய ஸஞ்ஞாய ஸோ ‘‘ஸட்டி²வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸப்³ப³ஸோ’’தி கா³த²ங் வத்துகாமோ ஸ-இதி வத்வா அதி⁴மத்தவேத³னாப்பத்தோ ஹுத்வா அதோ⁴முகோ² பதி. ப⁴க³வா பன தங் ரஞ்ஞோ பரிபுண்ணங் கத்வா கதே²ஸி. ஏஸ நயோ ஸேஸகா³தா²ஸுபி. தத்த² கதா³ அந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீதி லோஹகும்பி⁴னிரயே பச்சமானானங் அம்ஹாகங் கதா³ நு கோ² இமஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ அந்தோ பரியோஸானங் ப⁴விஸ்ஸதி.
802. Tattha saṭṭhivassasahassānīti vassānaṃ saṭṭhisahassāni. Tasmiṃ kira lohakumbhiniraye nibbattasatto adho ogacchanto tiṃsāya vassasahassehi heṭṭhimatalaṃ pāpuṇāti, tato uddhaṃ uggacchantopi tiṃsāya eva vassasahassehi mukhavaṭṭipadesaṃ pāpuṇāti, tāya saññāya so ‘‘saṭṭhivassasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso’’ti gāthaṃ vattukāmo sa-iti vatvā adhimattavedanāppatto hutvā adhomukho pati. Bhagavā pana taṃ rañño paripuṇṇaṃ katvā kathesi. Esa nayo sesagāthāsupi. Tattha kadā anto bhavissatīti lohakumbhiniraye paccamānānaṃ amhākaṃ kadā nu kho imassa dukkhassa anto pariyosānaṃ bhavissati.
803. ததா² ஹீதி யதா² துய்ஹங் மய்ஹஞ்ச இமஸ்ஸ து³க்க²ஸ்ஸ நத்தி² அந்தோ, ந அந்தோ படிதி³ஸ்ஸதி, ததா² தேன பகாரேன பாபகங் கம்மங் பகதங் தயா மயா சாதி விப⁴த்திங் விபரிணாமெத்வா வத்தப்³ப³ங்.
803.Tathā hīti yathā tuyhaṃ mayhañca imassa dukkhassa natthi anto, na anto paṭidissati, tathā tena pakārena pāpakaṃ kammaṃ pakataṃ tayā mayā cāti vibhattiṃ vipariṇāmetvā vattabbaṃ.
804. து³ஜ்ஜீவிதந்தி விஞ்ஞூஹி க³ரஹிதப்³ப³ங் ஜீவிதங். யே ஸந்தேதி யே மயங் ஸந்தே விஜ்ஜமானே தெ³ய்யத⁴ம்மே. ந த³த³ம்ஹஸேதி ந அத³ம்ஹ. வுத்தமேவத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ’’தி வுத்தங்.
804.Dujjīvitanti viññūhi garahitabbaṃ jīvitaṃ. Ye santeti ye mayaṃ sante vijjamāne deyyadhamme. Na dadamhaseti na adamha. Vuttamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano’’ti vuttaṃ.
805. ஸோஹந்தி ஸோ அஹங். நூனாதி பரிவிதக்கே நிபாதோ. இதோதி இமஸ்மா லோஹகும்பி⁴னிரயா. க³ந்த்வாதி அபக³ந்த்வா. யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிந்தி மனுஸ்ஸயோனிங் மனுஸ்ஸத்தபா⁴வங் லபி⁴த்வா. வத³ஞ்ஞூதி பரிச்சாக³ஸீலோ, யாசகானங் வா வசனஞ்ஞூ. ஸீலஸம்பன்னோதி ஸீலாசாரஸம்பன்னோ. காஹாமி குஸலங் ப³ஹுந்தி புப்³பே³ விய பமாத³ங் அனாபஜ்ஜித்வா ப³ஹுங் பஹூதங் குஸலங் புஞ்ஞகம்மங் கரிஸ்ஸாமி, உபசினிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².
805.Sohanti so ahaṃ. Nūnāti parivitakke nipāto. Itoti imasmā lohakumbhinirayā. Gantvāti apagantvā. Yoniṃ laddhāna mānusinti manussayoniṃ manussattabhāvaṃ labhitvā. Vadaññūti pariccāgasīlo, yācakānaṃ vā vacanaññū. Sīlasampannoti sīlācārasampanno. Kāhāmi kusalaṃ bahunti pubbe viya pamādaṃ anāpajjitvā bahuṃ pahūtaṃ kusalaṃ puññakammaṃ karissāmi, upacinissāmīti attho.
ஸத்தா² இமா கா³தா²யோ வத்வா வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தே³ஸனாபரியோஸானே மத்திகாரத்துப்பலஹாரகோ புரிஸோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ராஜா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ பரபரிக்³க³ஹே அபி⁴ஜ்ஜ²ங் பஹாய ஸதா³ரஸந்துட்டோ² அஹோஸீதி.
Satthā imā gāthāyo vatvā vitthārena dhammaṃ desesi, desanāpariyosāne mattikārattuppalahārako puriso sotāpattiphale patiṭṭhahi. Rājā sañjātasaṃvego parapariggahe abhijjhaṃ pahāya sadārasantuṭṭho ahosīti.
ஸெட்டி²புத்தபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Seṭṭhiputtapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 15. ஸெட்டி²புத்தபேதவத்து² • 15. Seṭṭhiputtapetavatthu