Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૪. સેવિતબ્બાસેવિતબ્બસુત્તવણ્ણના

    4. Sevitabbāsevitabbasuttavaṇṇanā

    ૧૦૯. અઞ્ઞમઞ્ઞન્તિ અઞ્ઞં અઞ્ઞં. તેનાહ ‘‘અઞ્ઞં સેવિતબ્બ’’ન્તિઆદિ. સત્તહિ પદેહીતિ સત્તહિ વાક્યેહિ. પજ્જતિ એતેન યથાધિપ્પેતો અત્થોતિ પદં, વાક્યં. સારિપુત્તત્થેરસ્સ ઓકાસકરણં ધમ્મદાયાદે (મ॰ નિ॰ ૧.૩૧) વુત્તનયેન વેદિતબ્બં.

    109.Aññamaññanti aññaṃ aññaṃ. Tenāha ‘‘aññaṃ sevitabba’’ntiādi. Sattahi padehīti sattahi vākyehi. Pajjati etena yathādhippeto atthoti padaṃ, vākyaṃ. Sāriputtattherassa okāsakaraṇaṃ dhammadāyāde (ma. ni. 1.31) vuttanayena veditabbaṃ.

    ૧૧૩. દિટ્ઠિયેવ પચ્ચયવસેન પટિલદ્ધતાય દિટ્ઠિપટિલાભો. સઞ્ઞાપટિલાભેપિ એસેવ નયો. મિચ્છાદિટ્ઠિસમ્માદિટ્ઠિયો…પે॰… ન ગહિતા કમ્મપથપ્પત્તાનં તેસં મનોસમાચારભાવેન ગહિતત્તા. યદિ એવં કસ્મા દિટ્ઠિ ચિત્તુપ્પાદવારે ન ગહિતાતિ? કામં મિચ્છાદિટ્ઠિયા અવયવિભાવો લબ્ભતિ, તથાપિ ચિત્તુપ્પાદક્ખણે લોકિયલોકુત્તરચિત્તુપ્પાદેસુ કમ્મપથકોટ્ઠાસો ન ઉદ્ધટો.

    113. Diṭṭhiyeva paccayavasena paṭiladdhatāya diṭṭhipaṭilābho. Saññāpaṭilābhepi eseva nayo. Micchādiṭṭhisammādiṭṭhiyo…pe… na gahitā kammapathappattānaṃ tesaṃ manosamācārabhāvena gahitattā. Yadi evaṃ kasmā diṭṭhi cittuppādavāre na gahitāti? Kāmaṃ micchādiṭṭhiyā avayavibhāvo labbhati, tathāpi cittuppādakkhaṇe lokiyalokuttaracittuppādesu kammapathakoṭṭhāso na uddhaṭo.

    ૧૧૫. કામસઞ્ઞાદીનન્તિ એત્થ આદિ-સદ્દેન યથા બ્યાપાદવિહિંસાસઞ્ઞા સઙ્ગહિતા, એવં અનભિજ્ઝાઅબ્યાપાદઅવિહિંસાસઞ્ઞા સઙ્ગહિતા પઠમેન આદિસદ્દેન ‘‘અનભિજ્ઝાસહગતાય સઞ્ઞાયા’’તિઆદિપાઠસ્સ સઙ્ગહિતત્તા.

    115.Kāmasaññādīnanti ettha ādi-saddena yathā byāpādavihiṃsāsaññā saṅgahitā, evaṃ anabhijjhāabyāpādaavihiṃsāsaññā saṅgahitā paṭhamena ādisaddena ‘‘anabhijjhāsahagatāya saññāyā’’tiādipāṭhassa saṅgahitattā.

    ૧૧૭. તિ કામભવાદીનં અપરિયોસાનાય પરિયોસાનં ઇચ્છતોપિ તાદિસસ્સ ભવાનં અપરિયોસાનમેવ હોતિ . ચત્તારો હોન્તિ પુગ્ગલવસેન. તેનાહ ‘‘પુથુજ્જનોપિ હી’’તિઆદિ. અકુસલા ધમ્મા વડ્ઢન્તીતિ તેસં પહાનાય અપ્પટિપજ્જમાનસ્સાતિ અધિપ્પાયો, તતો એવ કુસલા ધમ્મા પરિહાયન્તિ. તેનસ્સ કિલેસદુક્ખેન વિપાકદુક્ખેન ચ સદુક્ખમેવ અત્તભાવં અભિનિબ્બત્તેતિ. ઓરમ્ભાગિયસંયોજનાનિ પહાય સુદ્ધાવાસેસુ નિબ્બત્તનારહો અનાગામી કથં…પે॰… અભિવડ્ઢન્તીતિ આહ ‘‘અનાગામીપી’’તિઆદિ. સદુક્ખમેવ અત્તભાવં અભિનિબ્બત્તેતિ, યાય લબ્ભમાનઅકુસલાભિવુદ્ધિં કુસલપરિહાનિઞ્ચ ગહેત્વા અનાગામિનોપિ સબ્યાબજ્ઝઅત્તભાવાભિનિબ્બત્તનં વુત્તં. એવં યથાલબ્ભમાનં અકુસલપરિહાનિં કુસલાભિવુદ્ધિઞ્ચ ગહેત્વા પુથુજ્જનસ્સપિ અન્તિમભવિકસ્સ અબ્યાબજ્ઝઅત્તભાવાભિનિબ્બત્તનં વુત્તન્તિ દટ્ઠબ્બં. તેનાહ ‘‘પુથુજ્જનોપી’’તિઆદિ. અકુસલમેવ હાયતિ,ન કુસલં તસ્સ બુદ્ધિપક્ખે ઠિતત્તા. તત્થાપિ વિપસ્સનમેવ ગબ્ભં ગણ્હાપેતિ, ન વટ્ટગબ્ભં અન્તિમભવિકતાય વિવટ્ટૂપનિસ્સિતત્તા અજ્ઝાસયસ્સ, ઞાણસ્સ ચ પાકગમનતો.

    117. Ti kāmabhavādīnaṃ apariyosānāya pariyosānaṃ icchatopi tādisassa bhavānaṃ apariyosānameva hoti . Cattāro honti puggalavasena. Tenāha ‘‘puthujjanopi hī’’tiādi. Akusalā dhammā vaḍḍhantīti tesaṃ pahānāya appaṭipajjamānassāti adhippāyo, tato eva kusalā dhammā parihāyanti. Tenassa kilesadukkhena vipākadukkhena ca sadukkhameva attabhāvaṃ abhinibbatteti. Orambhāgiyasaṃyojanāni pahāya suddhāvāsesu nibbattanāraho anāgāmī kathaṃ…pe… abhivaḍḍhantīti āha ‘‘anāgāmīpī’’tiādi. Sadukkhameva attabhāvaṃ abhinibbatteti, yāya labbhamānaakusalābhivuddhiṃ kusalaparihāniñca gahetvā anāgāminopi sabyābajjhaattabhāvābhinibbattanaṃ vuttaṃ. Evaṃ yathālabbhamānaṃ akusalaparihāniṃ kusalābhivuddhiñca gahetvā puthujjanassapi antimabhavikassa abyābajjhaattabhāvābhinibbattanaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tenāha ‘‘puthujjanopī’’tiādi. Akusalameva hāyati,na kusalaṃ tassa buddhipakkhe ṭhitattā. Tatthāpi vipassanameva gabbhaṃ gaṇhāpeti, na vaṭṭagabbhaṃ antimabhavikatāya vivaṭṭūpanissitattā ajjhāsayassa, ñāṇassa ca pākagamanato.

    ૧૧૯. એકચ્ચસ્સાતિ સામિવચનં ‘‘અભિનન્દતી’’તિઆદીસુ પચ્ચત્તવસેન પરિણામેતબ્બં, તથા ‘‘નિબ્બિન્દતી’’તિઆદીસુપિ. ઉગ્ગણ્હિત્વાપીતિ પિ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો. ભગવતો ભાસિતસ્સ અત્થં અજાનન્તા તાવ દીઘરત્તં હિતસુખતો પરિબાહિરા હોન્તુ જાનન્તાનમ્પિ સબ્બેસં દીઘરત્તં હિતાય સુખાય હોતીતિ અનેકંસિકતં ચોદેન્તો ‘‘એવં સન્તેપી’’તિઆદિમાહ. ઇતરો સબ્બેસમ્પિ દીઘરત્તં હિતાય સુખાય હોતિયેવાતિ, ‘‘અપ્પટિસન્ધિકા’’તિઆદિના અનેકંસિકતં પરિહરતિ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    119.Ekaccassāti sāmivacanaṃ ‘‘abhinandatī’’tiādīsu paccattavasena pariṇāmetabbaṃ, tathā ‘‘nibbindatī’’tiādīsupi. Uggaṇhitvāpīti pi-saddo luttaniddiṭṭho. Bhagavato bhāsitassa atthaṃ ajānantā tāva dīgharattaṃ hitasukhato paribāhirā hontu jānantānampi sabbesaṃ dīgharattaṃ hitāya sukhāya hotīti anekaṃsikataṃ codento ‘‘evaṃ santepī’’tiādimāha. Itaro sabbesampi dīgharattaṃ hitāya sukhāya hotiyevāti, ‘‘appaṭisandhikā’’tiādinā anekaṃsikataṃ pariharati. Sesaṃ suviññeyyameva.

    સેવિતબ્બાસેવિતબ્બસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.

    Sevitabbāsevitabbasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૪. સેવિતબ્બાસેવિતબ્બસુત્તં • 4. Sevitabbāsevitabbasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. સેવિતબ્બાસેવિતબ્બસુત્તવણ્ણના • 4. Sevitabbāsevitabbasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact