Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૪. સેય્યાસુત્તં
4. Seyyāsuttaṃ
૨૪૬. ‘‘ચતસ્સો ઇમા, ભિક્ખવે, સેય્યા. કતમા ચતસ્સો? પેતસેય્યા, કામભોગિસેય્યા , સીહસેય્યા, તથાગતસેય્યા. કતમા ચ, ભિક્ખવે, પેતસેય્યા? યેભુય્યેન, ભિક્ખવે, પેતા ઉત્તાના સેન્તિ; અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, પેતસેય્યા.
246. ‘‘Catasso imā, bhikkhave, seyyā. Katamā catasso? Petaseyyā, kāmabhogiseyyā , sīhaseyyā, tathāgataseyyā. Katamā ca, bhikkhave, petaseyyā? Yebhuyyena, bhikkhave, petā uttānā senti; ayaṃ vuccati, bhikkhave, petaseyyā.
‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, કામભોગિસેય્યા? યેભુય્યેન, ભિક્ખવે, કામભોગી વામેન પસ્સેન સેન્તિ; અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કામભોગિસેય્યા.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, kāmabhogiseyyā? Yebhuyyena, bhikkhave, kāmabhogī vāmena passena senti; ayaṃ vuccati, bhikkhave, kāmabhogiseyyā.
‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, સીહસેય્યા? સીહો , ભિક્ખવે, મિગરાજા દક્ખિણેન પસ્સેન સેય્યં કપ્પેતિ, પાદે પાદં અચ્ચાધાય, અન્તરસત્થિમ્હિ નઙ્ગુટ્ઠં અનુપક્ખિપિત્વા. સો પટિબુજ્ઝિત્વા પુરિમં કાયં અબ્ભુન્નામેત્વા પચ્છિમં કાયં અનુવિલોકેતિ. સચે, ભિક્ખવે, સીહો મિગરાજા કિઞ્ચિ પસ્સતિ કાયસ્સ વિક્ખિત્તં વા વિસટં વા, તેન, ભિક્ખવે, સીહો મિગરાજા અનત્તમનો હોતિ. સચે પન, ભિક્ખવે, સીહો મિગરાજા ન કિઞ્ચિ પસ્સતિ કાયસ્સ વિક્ખિત્તં વા વિસટં વા, તેન , ભિક્ખવે, સીહો મિગરાજા અત્તમનો હોતિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, સીહસેય્યા.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, sīhaseyyā? Sīho , bhikkhave, migarājā dakkhiṇena passena seyyaṃ kappeti, pāde pādaṃ accādhāya, antarasatthimhi naṅguṭṭhaṃ anupakkhipitvā. So paṭibujjhitvā purimaṃ kāyaṃ abbhunnāmetvā pacchimaṃ kāyaṃ anuviloketi. Sace, bhikkhave, sīho migarājā kiñci passati kāyassa vikkhittaṃ vā visaṭaṃ vā, tena, bhikkhave, sīho migarājā anattamano hoti. Sace pana, bhikkhave, sīho migarājā na kiñci passati kāyassa vikkhittaṃ vā visaṭaṃ vā, tena , bhikkhave, sīho migarājā attamano hoti. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, sīhaseyyā.
‘‘કતમા ચ, ભિક્ખવે, તથાગતસેય્યા? ઇધ, ભિક્ખવે, તથાગતો વિવિચ્ચેવ કામેહિ…પે॰… ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, તથાગતસેય્યા. ઇમા ખો, ભિક્ખવે, ચતસ્સો સેય્યા’’તિ. ચતુત્થં.
‘‘Katamā ca, bhikkhave, tathāgataseyyā? Idha, bhikkhave, tathāgato vivicceva kāmehi…pe… catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccati, bhikkhave, tathāgataseyyā. Imā kho, bhikkhave, catasso seyyā’’ti. Catutthaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૪. સેય્યાસુત્તવણ્ણના • 4. Seyyāsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૪-૭. સેય્યાસુત્તાદિવણ્ણના • 4-7. Seyyāsuttādivaṇṇanā