Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
2. ஸீஹனாத³வக்³கோ³
2. Sīhanādavaggo
1. ஸீஹனாத³ஸுத்தவண்ணனா
1. Sīhanādasuttavaṇṇanā
11. து³தியஸ்ஸ பட²மே யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ‘‘ஸசே ஸத்தா² சாரிகங் பக்கமிதுகாமோ அஸ்ஸ , இமஸ்மிங் காலே பக்கமெய்ய. ஹந்தா³ஹங் சாரிகங் க³மனத்தா²ய ஸத்தா²ரங் ஆபுச்சா²மீ’’தி சிந்தெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ உபஸங்கமி. ஆயஸ்மா மங், ப⁴ந்தேதி ஸோ கிர பி⁴க்கு² தே²ரங் மஹதா பி⁴க்கு²பரிவாரேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே பி⁴க்கூ² ததா²க³தங் பஹாய ஸாரிபுத்தங் பரிவாரெத்வா நிக்க²ந்தா, க³மனவிச்சே²த³மஸ்ஸ கரிஸ்ஸாமீ’’தி அட்டா²னே கோபங் ப³ந்தி⁴த்வா ஏவமாஹ. தத்த² ஆஸஜ்ஜாதி க⁴ட்டெத்வா. அப்படினிஸ்ஸஜ்ஜாதி அக்க²மாபெத்வா அச்சயங் அதே³ஸெத்வா. கிஸ்மிங் பன ஸோ காரணே ஆகா⁴தங் ப³ந்தீ⁴தி? தே²ரஸ்ஸ கிர த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா உட்டா²ய க³ச்ச²தோ சீவரகண்ணோ தஸ்ஸ ஸரீரங் பு²ஸி, வாதோ பஹரீதிபி வத³ந்தி. எத்தகேன ஆகா⁴தங் ப³ந்தி⁴த்வா தே²ரங் மஹதா பரிவாரேன க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா உஸூயமானோ ‘‘க³மனவிச்சே²த³மஸ்ஸ கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவமாஹ. ஏஹி த்வங் பி⁴க்கூ²தி ஸத்தா² தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ந தங் பி⁴க்கு² ஸாரிபுத்தோ பஹரீதி வுத்தே, ‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே அத்தனோ அக்³க³ஸாவகஸ்ஸேவ பக்க²ங் வஹத², ந மய்ஹ’ந்தி மயி மனோபதோ³ஸங் கத்வா அபாயே நிப்³ப³த்தெய்யா’’தி ஞத்வா ‘‘ஸாரிபுத்தங் பக்கோஸாபெத்வா இமமத்த²ங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ஆமந்தெத்வா ஏவமாஹ. அவாபுரணங் ஆதா³யாதி குஞ்சிகங் க³ஹெத்வா. ஸீஹனாத³ந்தி ஸெட்ட²னாத³ங் பமுக²னாத³ங் அப்படிவத்தியனாத³ங். ஏவங் த்³வீஹி மஹாதே²ரேஹி ஆரோசிதோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னானி பஹாய ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி. கீ²யனத⁴ம்மந்தி கதா²த⁴ம்மங்.
11. Dutiyassa paṭhame yena bhagavā tenupasaṅkamīti ‘‘sace satthā cārikaṃ pakkamitukāmo assa , imasmiṃ kāle pakkameyya. Handāhaṃ cārikaṃ gamanatthāya satthāraṃ āpucchāmī’’ti cintetvā bhikkhusaṅghaparivuto upasaṅkami. Āyasmā maṃ, bhanteti so kira bhikkhu theraṃ mahatā bhikkhuparivārena gacchantaṃ disvā ‘‘ime bhikkhū tathāgataṃ pahāya sāriputtaṃ parivāretvā nikkhantā, gamanavicchedamassa karissāmī’’ti aṭṭhāne kopaṃ bandhitvā evamāha. Tattha āsajjāti ghaṭṭetvā. Appaṭinissajjāti akkhamāpetvā accayaṃ adesetvā. Kismiṃ pana so kāraṇe āghātaṃ bandhīti? Therassa kira dasabalaṃ vanditvā uṭṭhāya gacchato cīvarakaṇṇo tassa sarīraṃ phusi, vāto paharītipi vadanti. Ettakena āghātaṃ bandhitvā theraṃ mahatā parivārena gacchantaṃ disvā usūyamāno ‘‘gamanavicchedamassa karissāmī’’ti evamāha. Ehi tvaṃ bhikkhūti satthā tassa bhikkhuno vacanaṃ sutvā ‘‘na taṃ bhikkhu sāriputto paharīti vutte, ‘bhante, tumhe attano aggasāvakasseva pakkhaṃ vahatha, na mayha’nti mayi manopadosaṃ katvā apāye nibbatteyyā’’ti ñatvā ‘‘sāriputtaṃ pakkosāpetvā imamatthaṃ pucchissāmī’’ti ekaṃ bhikkhuṃ āmantetvā evamāha. Avāpuraṇaṃ ādāyāti kuñcikaṃ gahetvā. Sīhanādanti seṭṭhanādaṃ pamukhanādaṃ appaṭivattiyanādaṃ. Evaṃ dvīhi mahātherehi ārocito bhikkhusaṅgho rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni pahāya satthu santikaṃ agamāsi. Khīyanadhammanti kathādhammaṃ.
கூ³த²க³தந்தி கூ³த²மேவ. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ. பத²வீஸமேனாதி அகுஜ்ஜ²னட்டே²ன பத²வியா ஸமானேன. ந ஹி பத²வீ ‘‘மயி ஸுசிங் நிக்கி²பந்தீ’’தி ஸோமனஸ்ஸங் கரோதி, ந ‘‘அஸுசிங் நிக்கி²பந்தீ’’தி தோ³மனஸ்ஸங். மய்ஹம்பி ஏவரூபங் சித்தந்தி த³ஸ்ஸேதி. விபுலேனாதி அபரித்தேன. மஹக்³க³தேனாதி மஹந்தபா⁴வங் க³தேன. அப்பமாணேனாதி வட்³டி⁴தப்பமாணேன. அவேரேனாதி அகுஸலவேரபுக்³க³லவேரரஹிதேன. அப்³யாபஜ்ஜே²னாதி நித்³து³க்கே²ன விக³ததோ³மனஸ்ஸேன. ஸோ இதா⁴தி ஸோ அனுபட்டி²தகாயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னோ பி⁴க்கு² ஏவங் கரெய்ய, மாதி³ஸோ கத²ங் ஏவரூபங் கரிஸ்ஸதி, ப⁴ந்தேதி பட²மங் ஸீஹனாத³ங் நதி³. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
Gūthagatanti gūthameva. Sesesupi eseva nayo. Pathavīsamenāti akujjhanaṭṭhena pathaviyā samānena. Na hi pathavī ‘‘mayi suciṃ nikkhipantī’’ti somanassaṃ karoti, na ‘‘asuciṃ nikkhipantī’’ti domanassaṃ. Mayhampi evarūpaṃ cittanti dasseti. Vipulenāti aparittena. Mahaggatenāti mahantabhāvaṃ gatena. Appamāṇenāti vaḍḍhitappamāṇena. Averenāti akusalaverapuggalaverarahitena. Abyāpajjhenāti niddukkhena vigatadomanassena. So idhāti so anupaṭṭhitakāyānupassanāsatipaṭṭhāno bhikkhu evaṃ kareyya, mādiso kathaṃ evarūpaṃ karissati, bhanteti paṭhamaṃ sīhanādaṃ nadi. Evaṃ sabbattha yojanā veditabbā.
ரஜோஹரணந்தி ரஜஸம்மஜ்ஜனசோளகங், பாத³புஞ்ச²ந்தி, தஸ்ஸேவ நாமங். களோபிஹத்தோ²தி பச்சி²ஹத்தோ² உக்க²லிஹத்தோ² வா. நந்தகவாஸீதி அந்தச்சி²ன்னபிலோதிகவஸனோ. ஸூரதோதி ஸுசிஸீலோ ஸோரச்சேன ஸமன்னாக³தோ. ஸுத³ந்தோதி ஸுட்டு² த³மத²ங் உபக³தோ. ஸுவினீதோதி ஸுட்டு² ஸிக்கி²தோ. ந கஞ்சி ஹிங்ஸதீதி விஸாணாதீ³ஸு க³ண்ஹந்தம்பி பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜந்தம்பி ந கஞ்சி விஹேடே²தி. உஸப⁴சி²ன்னவிஸாணஸமேனாதி உஸப⁴ஸ்ஸ சி²ன்னவிஸாணஸ்ஸ சித்தஸதி³ஸேன.
Rajoharaṇanti rajasammajjanacoḷakaṃ, pādapuñchanti, tasseva nāmaṃ. Kaḷopihatthoti pacchihattho ukkhalihattho vā. Nantakavāsīti antacchinnapilotikavasano. Sūratoti sucisīlo soraccena samannāgato. Sudantoti suṭṭhu damathaṃ upagato. Suvinītoti suṭṭhu sikkhito. Na kañci hiṃsatīti visāṇādīsu gaṇhantampi piṭṭhiṃ parimajjantampi na kañci viheṭheti. Usabhachinnavisāṇasamenāti usabhassa chinnavisāṇassa cittasadisena.
அட்டீயெய்யாதி அட்டோ பீளிதோ ப⁴வெய்ய. ஹராயெய்யாதி லஜ்ஜெய்ய. ஜிகு³ச்செ²ய்யாதி ஜிகு³ச்ச²ங் ஆபஜ்ஜெய்ய.
Aṭṭīyeyyāti aṭṭo pīḷito bhaveyya. Harāyeyyāti lajjeyya. Jiguccheyyāti jigucchaṃ āpajjeyya.
மேத³கதா²லிகந்தி மேத³கதா²லிகா வுச்சதி ஸூனகாரகேஹி யூஸனிக்க²மனத்தா²ய தத்த² தத்த² கதசி²த்³தா³ தா²லிகா. பரிஹரெய்யாதி மங்ஸஸ்ஸ பூரெத்வா உக்கி²பித்வா க³ச்செ²ய்ய. சி²த்³தா³வசி²த்³த³ந்தி பரித்தமஹந்தேஹி சி²த்³தே³ஹி ஸமன்னாக³தங். உக்³க⁴ரந்தந்தி உபரிமுகே²ஹி சி²த்³தே³ஹி நிக்க²மமானயூஸங். பக்³க⁴ரந்தந்தி அதோ⁴முகே²ஹி நிக்க²மமானயூஸங். ஏவமஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் யூஸமக்கி²தங் ப⁴வெய்ய. சி²த்³தா³வசி²த்³த³ந்தி நவஹி வணமுகே²ஹி பரித்தமஹந்த சி²த்³த³ங். ஏவமெத்த² அட்ட²மனவமேஹி த்³வீஹி அங்கே³ஹி தே²ரோ அத்தனோ ஸரீரே நிச்ச²ந்த³ராக³தங் கதே²ஸி.
Medakathālikanti medakathālikā vuccati sūnakārakehi yūsanikkhamanatthāya tattha tattha katachiddā thālikā. Parihareyyāti maṃsassa pūretvā ukkhipitvā gaccheyya. Chiddāvachiddanti parittamahantehi chiddehi samannāgataṃ. Uggharantanti uparimukhehi chiddehi nikkhamamānayūsaṃ. Paggharantanti adhomukhehi nikkhamamānayūsaṃ. Evamassa sakalasarīraṃ yūsamakkhitaṃ bhaveyya. Chiddāvachiddanti navahi vaṇamukhehi parittamahanta chiddaṃ. Evamettha aṭṭhamanavamehi dvīhi aṅgehi thero attano sarīre nicchandarāgataṃ kathesi.
அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கூ²தி ஏவங் தே²ரேன நவஹி காரணேஹி ஸீஹனாதே³ நதி³தே அத² ஸோ பி⁴க்கு². அச்சயோதி அபராதோ⁴. மங் அச்சக³மாதி மங் அதிக்கம்ம அபி⁴ப⁴வித்வா பவத்தோ. பதிக்³க³ண்ஹதூதி க²மது. ஆயதிங் ஸங்வராயாதி அனாக³தே ஸங்வரணத்தா²ய, புன ஏவரூபஸ்ஸ அபராத⁴ஸ்ஸ அகரணத்தா²ய. தக்³கா⁴தி ஏகங்ஸேன. யதா²த⁴ம்மங் படிகரோஸீதி யதா² த⁴ம்மோ டி²தோ, ததே²வ கரோஸி, க²மாபேஸீதி வுத்தங் ஹோதி. தங் தே மயங் படிக்³க³ண்ஹாமாதி தங் தவ அபராத⁴ங் மயங் க²மாம. வுத்³தி⁴ஹேஸா பி⁴க்கு² அரியஸ்ஸ வினயேதி ஏஸா பி⁴க்கு² அரியஸ்ஸ வினயே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே வுட்³டி⁴ நாம. கதமா? அச்சயங் அச்சயதோ தி³ஸ்வா யதா²த⁴ம்மங் படிகரித்வா ஆயதிங் ஸங்வராபஜ்ஜனா. தே³ஸனங் பன புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னங் கரொந்தோ யோ அச்சயங் அச்சயதோ தி³ஸ்வா யதா²த⁴ம்மங் படிகரோதி, ஆயதிங் ஸங்வரங் ஆபஜ்ஜதீதி ஆஹ. ப²லதீதி ஸசே ஹி தே²ரோ ந க²மெய்ய, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தத்தே²வ ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லெய்ய. தஸ்மா ப⁴க³வா ஏவமாஹ. ஸசே மங் ஸோதி ஸசே மங் அயங் பி⁴க்கு² க²மாஹீதி ஏவங் வத³தி. க²மது ச மே ஸோதி அயம்பி சாயஸ்மா மய்ஹங் க²மதூதி ஏவங் தே²ரோ தஸ்ஸ அச்சயங் படிக்³க³ண்ஹித்வா ஸயம்பி தங் ஸத்து² ஸம்முகே² க²மாபேஸீதி.
Atha kho so bhikkhūti evaṃ therena navahi kāraṇehi sīhanāde nadite atha so bhikkhu. Accayoti aparādho. Maṃ accagamāti maṃ atikkamma abhibhavitvā pavatto. Patiggaṇhatūti khamatu. Āyatiṃ saṃvarāyāti anāgate saṃvaraṇatthāya, puna evarūpassa aparādhassa akaraṇatthāya. Tagghāti ekaṃsena. Yathādhammaṃ paṭikarosīti yathā dhammo ṭhito, tatheva karosi, khamāpesīti vuttaṃ hoti. Taṃ te mayaṃ paṭiggaṇhāmāti taṃ tava aparādhaṃ mayaṃ khamāma. Vuddhihesā bhikkhu ariyassa vinayeti esā bhikkhu ariyassa vinaye buddhassa bhagavato sāsane vuḍḍhi nāma. Katamā? Accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikaritvā āyatiṃ saṃvarāpajjanā. Desanaṃ pana puggalādhiṭṭhānaṃ karonto yo accayaṃ accayatodisvā yathādhammaṃ paṭikaroti, āyatiṃ saṃvaraṃ āpajjatīti āha. Phalatīti sace hi thero na khameyya, tassa bhikkhuno tattheva sattadhā muddhā phaleyya. Tasmā bhagavā evamāha. Sace maṃ soti sace maṃ ayaṃ bhikkhu khamāhīti evaṃ vadati. Khamatu ca me soti ayampi cāyasmā mayhaṃ khamatūti evaṃ thero tassa accayaṃ paṭiggaṇhitvā sayampi taṃ satthu sammukhe khamāpesīti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. ஸீஹனாத³ஸுத்தங் • 1. Sīhanādasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. ஸீஹனாத³ஸுத்தவண்ணனா • 1. Sīhanādasuttavaṇṇanā