Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. સીહનાદસુત્તવણ્ણના
10. Sīhanādasuttavaṇṇanā
૬૪. દસમે આસભં ઠાનન્તિ સેટ્ઠં નિચ્ચલટ્ઠાનં. સીહનાદન્તિ અભીતનાદં પમુખનાદં. બ્રહ્મચક્કન્તિ સેટ્ઠઞાણચક્કં પટિવેધઞાણઞ્ચેવ દેસનાઞાણઞ્ચ. ઠાનઞ્ચ ઠાનતોતિ કારણઞ્ચ કારણતો. યમ્પીતિ યેન ઞાણેન. ઇદમ્પિ તથાગતસ્સાતિ ઇદમ્પિ ઠાનાટ્ઠાનઞાણં તથાગતસ્સ તથાગતબલં નામ હોતિ. એવં સબ્બપદેસુ અત્થો વેદિતબ્બો. કમ્મસમાદાનાનન્તિ સમાદિયિત્વા કતાનં કુસલાકુસલકમ્માનં, કમ્મમેવ વા કમ્મસમાદાનં. ઠાનસો હેતુસોતિ પચ્ચયતો ચેવ હેતુતો ચ. તત્થ ગતિઉપધિકાલપયોગા વિપાકસ્સ ઠાનં, કમ્મં હેતુ. ઝાનવિમોક્ખસમાધિસમાપત્તીનન્તિ ચતુન્નં ઝાનાનં અટ્ઠન્નં વિમોક્ખાનં તિણ્ણં સમાધીનં નવન્નં અનુપુબ્બસમાપત્તીનઞ્ચ. સંકિલેસન્તિ હાનભાગિયં ધમ્મં. વોદાનન્તિ વિસેસભાગિયં ધમ્મં. વુટ્ઠાનન્તિ ‘‘વોદાનમ્પિ વુટ્ઠાનં, તમ્હા તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠાનમ્પિ વુટ્ઠાન’’ન્તિ (વિભ॰ ૮૨૮) એવં વુત્તં પગુણજ્ઝાનઞ્ચેવ ભવઙ્ગનફલસમાપત્તિયો ચ. હેટ્ઠિમં હેટ્ઠિમઞ્હિ પગુણજ્ઝાનં ઉપરિમસ્સ ઉપરિમસ્સ પદટ્ઠાનં હોતિ, તસ્મા ‘‘વોદાનમ્પિ વુટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. ભવઙ્ગેન પન સબ્બજ્ઝાનેહિ વુટ્ઠાનં હોતિ, ફલસમાપત્તિયા નિરોધસમાપત્તિતો વુટ્ઠાનં હોતિ. તં સન્ધાય ‘‘તમ્હા તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠાનમ્પિ વુટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. અનેકવિહિતન્તિઆદીનિ વિસુદ્ધિમગ્ગે (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૪૦૨) વણ્ણિતાનિ. આસવક્ખયઞાણં હેટ્ઠા વુત્તત્થમેવ. પુરિમસ્સાપિ ઞાણત્તયસ્સ વિત્થારકથં ઇચ્છન્તેન મજ્ઝિમટ્ઠકથાય મહાસીહનાદવણ્ણના (મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧૪૬ આદયો) ઓલોકેતબ્બા. સમાહિતસ્સાતિ એકગ્ગચિત્તસ્સ. સમાધિ મગ્ગોતિ સમાધિ એતેસં ઞાણાનં અધિગમાય ઉપાયો. અસમાધીતિ અનેકગ્ગભાવો. કુમ્મગ્ગોતિ મિચ્છામગ્ગો. ઇમસ્મિં સુત્તે તથાગતસ્સ ઞાણબલં કથિતન્તિ.
64. Dasame āsabhaṃ ṭhānanti seṭṭhaṃ niccalaṭṭhānaṃ. Sīhanādanti abhītanādaṃ pamukhanādaṃ. Brahmacakkanti seṭṭhañāṇacakkaṃ paṭivedhañāṇañceva desanāñāṇañca. Ṭhānañca ṭhānatoti kāraṇañca kāraṇato. Yampīti yena ñāṇena. Idampi tathāgatassāti idampi ṭhānāṭṭhānañāṇaṃ tathāgatassa tathāgatabalaṃ nāma hoti. Evaṃ sabbapadesu attho veditabbo. Kammasamādānānanti samādiyitvā katānaṃ kusalākusalakammānaṃ, kammameva vā kammasamādānaṃ. Ṭhānaso hetusoti paccayato ceva hetuto ca. Tattha gatiupadhikālapayogā vipākassa ṭhānaṃ, kammaṃ hetu. Jhānavimokkhasamādhisamāpattīnanti catunnaṃ jhānānaṃ aṭṭhannaṃ vimokkhānaṃ tiṇṇaṃ samādhīnaṃ navannaṃ anupubbasamāpattīnañca. Saṃkilesanti hānabhāgiyaṃ dhammaṃ. Vodānanti visesabhāgiyaṃ dhammaṃ. Vuṭṭhānanti ‘‘vodānampi vuṭṭhānaṃ, tamhā tamhā samādhimhā vuṭṭhānampi vuṭṭhāna’’nti (vibha. 828) evaṃ vuttaṃ paguṇajjhānañceva bhavaṅganaphalasamāpattiyo ca. Heṭṭhimaṃ heṭṭhimañhi paguṇajjhānaṃ uparimassa uparimassa padaṭṭhānaṃ hoti, tasmā ‘‘vodānampi vuṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Bhavaṅgena pana sabbajjhānehi vuṭṭhānaṃ hoti, phalasamāpattiyā nirodhasamāpattito vuṭṭhānaṃ hoti. Taṃ sandhāya ‘‘tamhā tamhā samādhimhā vuṭṭhānampi vuṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Anekavihitantiādīni visuddhimagge (visuddhi. 2.402) vaṇṇitāni. Āsavakkhayañāṇaṃ heṭṭhā vuttatthameva. Purimassāpi ñāṇattayassa vitthārakathaṃ icchantena majjhimaṭṭhakathāya mahāsīhanādavaṇṇanā (ma. ni. aṭṭha. 1.146 ādayo) oloketabbā. Samāhitassāti ekaggacittassa. Samādhi maggoti samādhi etesaṃ ñāṇānaṃ adhigamāya upāyo. Asamādhīti anekaggabhāvo. Kummaggoti micchāmaggo. Imasmiṃ sutte tathāgatassa ñāṇabalaṃ kathitanti.
મહાવગ્ગો છટ્ઠો.
Mahāvaggo chaṭṭho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. સીહનાદસુત્તં • 10. Sīhanādasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. સીહનાદસુત્તવણ્ણના • 10. Sīhanādasuttavaṇṇanā