Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    ૨. સીહનાદવગ્ગો

    2. Sīhanādavaggo

    ૧. સીહનાદસુત્તવણ્ણના

    1. Sīhanādasuttavaṇṇanā

    ૧૧. દુતિયસ્સ પઠમે અવાપુરેન્તિ વિવરન્તિ દ્વારં એતેનાતિ અવાપુરણં. રજં હરન્તિ એતેનાતિ રજોહરણં. કળોપિહત્થોતિ વિલીવમયભાજનહત્થો, ‘‘ચમ્મમયભાજનહત્થો’’તિ ચ વદન્તિ. છિન્નાનિ વિસાણાનિ એતસ્સાતિ છિન્નવિસાણો, ઉસભો ચ સો છિન્નવિસાણો ચાતિ ઉસભછિન્નવિસાણો. વિસેસનપરોયં સમાસો. અહિકુણપેન વાતિઆદિ અતિજેગુચ્છપ્પટિકૂલકુણપદસ્સનત્થં વુત્તં. કણ્ઠે આસત્તેનાતિ કેનચિદેવ પચ્ચત્થિકેન આનેત્વા કણ્ઠે બદ્ધેન, ઓમુક્કેનાતિ અત્થો. અટ્ટો આતુરો દુગ્ગન્ધપીળાય પીળિતો. અચ્ચયસ્સ પટિગ્ગણ્હનં વા અધિવાસનં. એવઞ્હિ સો કારણે દેસિયમાને તતો વિગતો નામ હોતિ. તેનાહ ‘‘પટિગ્ગણ્હતૂતિ ખમતૂ’’તિ. સેસમેત્થ સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.

    11. Dutiyassa paṭhame avāpurenti vivaranti dvāraṃ etenāti avāpuraṇaṃ. Rajaṃ haranti etenāti rajoharaṇaṃ. Kaḷopihatthoti vilīvamayabhājanahattho, ‘‘cammamayabhājanahattho’’ti ca vadanti. Chinnāni visāṇāni etassāti chinnavisāṇo, usabho ca so chinnavisāṇo cāti usabhachinnavisāṇo. Visesanaparoyaṃ samāso. Ahikuṇapena vātiādi atijegucchappaṭikūlakuṇapadassanatthaṃ vuttaṃ. Kaṇṭhe āsattenāti kenacideva paccatthikena ānetvā kaṇṭhe baddhena, omukkenāti attho. Aṭṭo āturo duggandhapīḷāya pīḷito. Accayassa paṭiggaṇhanaṃ vā adhivāsanaṃ. Evañhi so kāraṇe desiyamāne tato vigato nāma hoti. Tenāha ‘‘paṭiggaṇhatūti khamatū’’ti. Sesamettha suviññeyyameva.

    સીહનાદસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sīhanādasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સીહનાદસુત્તં • 1. Sīhanādasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સીહનાદસુત્તવણ્ણના • 1. Sīhanādasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact