Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    3. ஸீஹாதே²ரீகா³தா²

    3. Sīhātherīgāthā

    77.

    77.

    ‘‘அயோனிஸோ மனஸிகாரா, காமராகே³ன அட்டிதா;

    ‘‘Ayoniso manasikārā, kāmarāgena aṭṭitā;

    அஹோஸிங் உத்³த⁴தா புப்³பே³, சித்தே அவஸவத்தினீ.

    Ahosiṃ uddhatā pubbe, citte avasavattinī.

    78.

    78.

    ‘‘பரியுட்டி²தா க்லேஸேஹி, ஸுப⁴ஸஞ்ஞானுவத்தினீ;

    ‘‘Pariyuṭṭhitā klesehi, subhasaññānuvattinī;

    ஸமங் சித்தஸ்ஸ ந லபி⁴ங், ராக³சித்தவஸானுகா³.

    Samaṃ cittassa na labhiṃ, rāgacittavasānugā.

    79.

    79.

    ‘‘கிஸா பண்டு³ விவண்ணா ச, ஸத்த வஸ்ஸானி சாரிஹங்;

    ‘‘Kisā paṇḍu vivaṇṇā ca, satta vassāni cārihaṃ;

    நாஹங் தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸுக²ங் விந்தி³ங் ஸுது³க்கி²தா.

    Nāhaṃ divā vā rattiṃ vā, sukhaṃ vindiṃ sudukkhitā.

    80.

    80.

    ‘‘ததோ ரஜ்ஜுங் க³ஹெத்வான, பாவிஸிங் வனமந்தரங்;

    ‘‘Tato rajjuṃ gahetvāna, pāvisiṃ vanamantaraṃ;

    வரங் மே இத⁴ உப்³ப³ந்த⁴ங், யஞ்ச ஹீனங் புனாசரே.

    Varaṃ me idha ubbandhaṃ, yañca hīnaṃ punācare.

    81.

    81.

    ‘‘த³ள்ஹபாஸங் 1 கரித்வான, ருக்க²ஸாகா²ய ப³ந்தி⁴ய;

    ‘‘Daḷhapāsaṃ 2 karitvāna, rukkhasākhāya bandhiya;

    பக்கி²பிங் பாஸங் கீ³வாயங், அத² சித்தங் விமுச்சி மே’’தி.

    Pakkhipiṃ pāsaṃ gīvāyaṃ, atha cittaṃ vimucci me’’ti.

    … ஸீஹா தே²ரீ….

    … Sīhā therī….







    Footnotes:
    1. த³ள்ஹங் பாஸங் (ஸீ॰)
    2. daḷhaṃ pāsaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 3. ஸீஹாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 3. Sīhātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact