Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
3. ஸீஹாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
3. Sīhātherīgāthāvaṇṇanā
அயோனிஸோ மனஸிகாராதிஆதி³கா ஸீஹாய தே²ரியா கா³தா² . அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வேஸாலியங் ஸீஹஸேனாபதினோ ப⁴கி³னியா தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா ‘‘மாதுலஸ்ஸ நாமங் கரோமா’’தி ஸீஹாதி நாமங் அகங்ஸு. ஸா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரா ஸீஹஸ்ஸ ஸேனாபதினோ த⁴ம்மே தே³ஸியமானே தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ மாதாபிதரோ அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜித்வா ச விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வாபி ப³ஹித்³தா⁴ புது²த்தாரம்மணே விதா⁴வந்தங் சித்தங் நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தீ ஸத்த ஸங்வச்ச²ரானி மிச்சா²விதக்கேஹி பா³தீ⁴யமானா சித்தஸ்ஸாத³ங் அலப⁴ந்தீ ‘‘கிங் மே இமினா பாபஜீவிதேன , உப்³ப³ந்தி⁴த்வா மரிஸ்ஸாமீ’’தி பாஸங் க³ஹெத்வா ருக்க²ஸாகா²யங் லக்³கி³த்வா தங் அத்தனோ கண்டே² படிமுஞ்சந்தீ புப்³பா³சிண்ணவஸேன விபஸ்ஸனாய சித்தங் அபி⁴னீஹரி, அந்திமப⁴விகதாய பாஸஸ்ஸ ப³ந்த⁴னங் கீ³வட்டா²னே அஹோஸி, ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா ஸா தாவதே³வ விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. அரஹத்தங் பத்தஸமகாலமேவ ச பாஸப³ந்தோ⁴ கீ³வதோ முச்சித்வா வினிவத்தி. ஸா அரஹத்தே பதிட்டி²தா உதா³னவஸேன –
Ayoniso manasikārātiādikā sīhāya theriyā gāthā . Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde vesāliyaṃ sīhasenāpatino bhaginiyā dhītā hutvā nibbatti. Tassā ‘‘mātulassa nāmaṃ karomā’’ti sīhāti nāmaṃ akaṃsu. Sā viññutaṃ patvā ekadivasaṃ satthārā sīhassa senāpatino dhamme desiyamāne taṃ dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā mātāpitaro anujānāpetvā pabbaji. Pabbajitvā ca vipassanaṃ ārabhitvāpi bahiddhā puthuttārammaṇe vidhāvantaṃ cittaṃ nivattetuṃ asakkontī satta saṃvaccharāni micchāvitakkehi bādhīyamānā cittassādaṃ alabhantī ‘‘kiṃ me iminā pāpajīvitena , ubbandhitvā marissāmī’’ti pāsaṃ gahetvā rukkhasākhāyaṃ laggitvā taṃ attano kaṇṭhe paṭimuñcantī pubbāciṇṇavasena vipassanāya cittaṃ abhinīhari, antimabhavikatāya pāsassa bandhanaṃ gīvaṭṭhāne ahosi, ñāṇassa paripākaṃ gatattā sā tāvadeva vipassanaṃ vaḍḍhetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Arahattaṃ pattasamakālameva ca pāsabandho gīvato muccitvā vinivatti. Sā arahatte patiṭṭhitā udānavasena –
77.
77.
‘‘அயோனிஸோ மனஸிகாரா, காமராகே³ன அட்டிதா;
‘‘Ayoniso manasikārā, kāmarāgena aṭṭitā;
அஹோஸிங் உத்³த⁴தா புப்³பே³, சித்தே அவஸவத்தினீ.
Ahosiṃ uddhatā pubbe, citte avasavattinī.
78.
78.
‘‘பரியுட்டி²தா க்லேஸேஹி, ஸுப⁴ஸஞ்ஞானுவத்தினீ;
‘‘Pariyuṭṭhitā klesehi, subhasaññānuvattinī;
ஸமங் சித்தஸ்ஸ ந லபி⁴ங், ராக³சித்தவஸானுகா³.
Samaṃ cittassa na labhiṃ, rāgacittavasānugā.
79.
79.
‘‘கிஸா பண்டு³ விவண்ணா ச, ஸத்த வஸ்ஸானி சாரிஹங்;
‘‘Kisā paṇḍu vivaṇṇā ca, satta vassāni cārihaṃ;
நாஹங் தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸுக²ங் விந்தி³ங் ஸுது³க்கி²தா.
Nāhaṃ divā vā rattiṃ vā, sukhaṃ vindiṃ sudukkhitā.
80.
80.
‘‘ததோ ரஜ்ஜுங் க³ஹெத்வான, பாவிஸிங் வனமந்தரங்;
‘‘Tato rajjuṃ gahetvāna, pāvisiṃ vanamantaraṃ;
வரங் மே இத⁴ உப்³ப³ந்த⁴ங், யஞ்ச ஹீனங் புனாசரே.
Varaṃ me idha ubbandhaṃ, yañca hīnaṃ punācare.
81.
81.
‘‘த³ள்ஹபாஸங் கரித்வான, ருக்க²ஸாகா²ய ப³ந்தி⁴ய;
‘‘Daḷhapāsaṃ karitvāna, rukkhasākhāya bandhiya;
பக்கி²பிங் பாஸங் கீ³வாயங், அத² சித்தங் விமுச்சி மே’’தி. –
Pakkhipiṃ pāsaṃ gīvāyaṃ, atha cittaṃ vimucci me’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² அயோனிஸோ மனஸிகாராதி அனுபாயமனஸிகாரேன, அஸுபே⁴ ஸுப⁴ந்தி விபல்லாஸக்³கா³ஹேன. காமராகே³ன அட்டிதாதி காமகு³ணேஸு ச²ந்த³ராகே³ன பீளிதா. அஹோஸிங் உத்³த⁴தா புப்³பே³, சித்தே அவஸவத்தினீதி புப்³பே³ மம சித்தே மய்ஹங் வஸே அவத்தமானே உத்³த⁴தா நானாரம்மணே விக்கி²த்தசித்தா அஸமாஹிதா அஹோஸிங்.
Tattha ayoniso manasikārāti anupāyamanasikārena, asubhe subhanti vipallāsaggāhena. Kāmarāgena aṭṭitāti kāmaguṇesu chandarāgena pīḷitā. Ahosiṃ uddhatā pubbe, citte avasavattinīti pubbe mama citte mayhaṃ vase avattamāne uddhatā nānārammaṇe vikkhittacittā asamāhitā ahosiṃ.
பரியுட்டி²தா க்லேஸேஹி, ஸுப⁴ஸஞ்ஞானுவத்தினீதி பரியுட்டா²னபத்தேஹி காமராகா³தி³கிலேஸேஹி அபி⁴பூ⁴தா ரூபாதீ³ஸு ஸுப⁴ந்தி பவத்தாய காமஸஞ்ஞாய அனுவத்தனஸீலா. ஸமங் சித்தஸ்ஸ ந லபி⁴ங், ராக³சித்தவஸானுகா³தி காமராக³ஸம்பயுத்தசித்தஸ்ஸ வஸங் அனுக³ச்ச²ந்தீ ஈஸகம்பி சித்தஸ்ஸ ஸமங் சேதோஸமத²ங் சித்தேகக்³க³தங் ந லபி⁴ங்.
Pariyuṭṭhitā klesehi, subhasaññānuvattinīti pariyuṭṭhānapattehi kāmarāgādikilesehi abhibhūtā rūpādīsu subhanti pavattāya kāmasaññāya anuvattanasīlā. Samaṃ cittassa na labhiṃ, rāgacittavasānugāti kāmarāgasampayuttacittassa vasaṃ anugacchantī īsakampi cittassa samaṃ cetosamathaṃ cittekaggataṃ na labhiṃ.
கிஸா பண்டு³ விவண்ணா சாதி ஏவங் உக்கண்டி²தபா⁴வேன கிஸா த⁴மனிஸந்த²தக³த்தா உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதா ததோ ஏவ விவண்ணா விக³தச²விவண்ணா ச ஹுத்வா. ஸத்த வஸ்ஸானீதி ஸத்த ஸங்வச்ச²ரானி. சாரிஹந்தி சரிங் அஹங். நாஹங் தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸுக²ங் விந்தி³ங் ஸுது³க்கி²தாதி ஏவமஹங் ஸத்தஸு ஸங்வச்ச²ரேஸு கிலேஸது³க்கே²ன து³க்கி²தா ஏகதா³பி தி³வா வா ரத்திங் வா ஸமணஸுக²ங் ந படிலபி⁴ங்.
Kisā paṇḍu vivaṇṇā cāti evaṃ ukkaṇṭhitabhāvena kisā dhamanisanthatagattā uppaṇḍuppaṇḍukajātā tato eva vivaṇṇā vigatachavivaṇṇā ca hutvā. Satta vassānīti satta saṃvaccharāni. Cārihanti cariṃ ahaṃ. Nāhaṃ divā vārattiṃ vā, sukhaṃ vindiṃ sudukkhitāti evamahaṃ sattasu saṃvaccharesu kilesadukkhena dukkhitā ekadāpi divā vā rattiṃ vā samaṇasukhaṃ na paṭilabhiṃ.
ததோதி கிலேஸபரியுட்டா²னேன ஸமணஸுகா²லாப⁴பா⁴வதோ. ரஜ்ஜுங் க³ஹெத்வான பாவிஸிங், வனமந்தரந்தி பாஸரஜ்ஜுங் ஆதா³ய வனந்தரங் பாவிஸிங். கிமத்த²ங் பாவிஸீதி சே ஆஹ – ‘‘வரங் மே இத⁴ உப்³ப³ந்த⁴ங், யஞ்ச ஹீனங் புனாசரே’’தி யத³ஹங் ஸமணத⁴ம்மங் காதுங் அஸக்கொந்தீ ஹீனங் கி³ஹிபா⁴வங் புன ஆசரே ஆசரெய்யங் அனுதிட்டெ²ய்யங், ததோ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன இமஸ்மிங் வனந்தரே உப்³ப³ந்த⁴ங் ப³ந்தி⁴த்வா மரணங் மே வரங் ஸெட்ட²ந்தி அத்தோ². அத² சித்தங் விமுச்சி மேதி யதா³ ருக்க²ஸாகா²ய ப³ந்த⁴பாஸங் கீ³வாயங் பக்கி²பி, அத² தத³னந்தரமேவ வுட்டா²னகா³மினிவிபஸ்ஸனாமக்³கே³ன க⁴டிதத்தா மக்³க³படிபாடியா ஸப்³பா³ஸவேஹி மம சித்தங் விமுச்சி விமுத்தங் அஹோஸீதி.
Tatoti kilesapariyuṭṭhānena samaṇasukhālābhabhāvato. Rajjuṃ gahetvāna pāvisiṃ, vanamantaranti pāsarajjuṃ ādāya vanantaraṃ pāvisiṃ. Kimatthaṃ pāvisīti ce āha – ‘‘varaṃ me idha ubbandhaṃ, yañca hīnaṃ punācare’’ti yadahaṃ samaṇadhammaṃ kātuṃ asakkontī hīnaṃ gihibhāvaṃ puna ācare ācareyyaṃ anutiṭṭheyyaṃ, tato sataguṇena sahassaguṇena imasmiṃ vanantare ubbandhaṃ bandhitvā maraṇaṃ me varaṃ seṭṭhanti attho. Atha cittaṃ vimucci meti yadā rukkhasākhāya bandhapāsaṃ gīvāyaṃ pakkhipi, atha tadanantarameva vuṭṭhānagāminivipassanāmaggena ghaṭitattā maggapaṭipāṭiyā sabbāsavehi mama cittaṃ vimucci vimuttaṃ ahosīti.
ஸீஹாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sīhātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 3. ஸீஹாதே²ரீகா³தா² • 3. Sīhātherīgāthā