Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    9. ஸிக்கா²னிஸங்ஸஸுத்தங்

    9. Sikkhānisaṃsasuttaṃ

    46. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    46. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘ஸிக்கா²னிஸங்ஸா , பி⁴க்க²வே, விஹரத² பஞ்ஞுத்தரா விமுத்திஸாரா ஸதாதி⁴பதெய்யா. ஸிக்கா²னிஸங்ஸானங், பி⁴க்க²வே, விஹரதங் பஞ்ஞுத்தரானங் விமுத்திஸாரானங் ஸதாதி⁴பதெய்யானங் த்³வின்னங் ப²லானங் அஞ்ஞதரங் ப²லங் பாடிகங்க²ங் – தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே அஞ்ஞா, ஸதி வா உபாதி³ஸேஸே அனாகா³மிதா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Sikkhānisaṃsā , bhikkhave, viharatha paññuttarā vimuttisārā satādhipateyyā. Sikkhānisaṃsānaṃ, bhikkhave, viharataṃ paññuttarānaṃ vimuttisārānaṃ satādhipateyyānaṃ dvinnaṃ phalānaṃ aññataraṃ phalaṃ pāṭikaṅkhaṃ – diṭṭheva dhamme aññā, sati vā upādisese anāgāmitā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘பரிபுண்ணஸிக்க²ங் 1 அபஹானத⁴ம்மங், பஞ்ஞுத்தரங் ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸிங்;

    ‘‘Paripuṇṇasikkhaṃ 2 apahānadhammaṃ, paññuttaraṃ jātikhayantadassiṃ;

    தங் வே முனிங் அந்திமதே³ஹதா⁴ரிங், மாரஞ்ஜஹங் ப்³ரூமி ஜராய பாரகு³ங்.

    Taṃ ve muniṃ antimadehadhāriṃ, mārañjahaṃ brūmi jarāya pāraguṃ.

    ‘‘தஸ்மா ஸதா³ ஜா²னரதா ஸமாஹிதா, ஆதாபினோ ஜாதிக²யந்தத³ஸ்ஸினோ;

    ‘‘Tasmā sadā jhānaratā samāhitā, ātāpino jātikhayantadassino;

    மாரங் ஸஸேனங் அபி⁴பு⁴ய்ய பி⁴க்க²வோ, ப⁴வத² ஜாதிமரணஸ்ஸ பாரகா³’’தி.

    Māraṃ sasenaṃ abhibhuyya bhikkhavo, bhavatha jātimaraṇassa pāragā’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. நவமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. பரிபுண்ணஸேக²ங் (ஸீ॰), பரிபுண்ணஸெக்க²ங் (ஸ்யா॰)
    2. paripuṇṇasekhaṃ (sī.), paripuṇṇasekkhaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 9. ஸிக்கா²னிஸங்ஸஸுத்தவண்ணனா • 9. Sikkhānisaṃsasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact