Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவிப⁴ங்க³வண்ணனா
Sikkhāpaccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā
‘‘அப்பச்சக்கா²ய அப்பச்சக்கா²தாயா’’தி உப⁴யதா²பி பாடோ² தீஸுபி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தோ. து³ப்³ப³ல்யே ஆவிகதேபீதி ‘‘யங்னூனாஹங் பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்திஆதி³னா து³ப்³ப³லபா⁴வே பகாஸிதேபி. ஸிக்கா²ய பன பச்சக்கா²தாயாதி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதி³னா ஸிக்கா²ய பச்சக்கா²தாய. யஸ்மா தி³ரத்தவசனே க³ஹிதே தேன புரிமபச்சி²மபதா³னி ஸங்ஸிலிட்டா²னி ஹொந்தி, ந தஸ்மிங் அக்³க³ஹிதே, தஸ்மா தி³ரத்தவசனேன ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தாமத்தமேவ பயோஜனந்தி ஆஹ ‘‘ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தாயா’’தி. முகா²ருள்ஹதாயாதி யஸ்மா ஏவரூபங் வசனங் லோகஸ்ஸ முக²மாருள்ஹங், தஸ்மாதி அத்தோ².
‘‘Appaccakkhāya appaccakkhātāyā’’ti ubhayathāpi pāṭho tīsupi gaṇṭhipadesu vutto. Dubbalye āvikatepīti ‘‘yaṃnūnāhaṃ buddhaṃ paccakkheyya’’ntiādinā dubbalabhāve pakāsitepi. Sikkhāya pana paccakkhātāyāti ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādinā sikkhāya paccakkhātāya. Yasmā dirattavacane gahite tena purimapacchimapadāni saṃsiliṭṭhāni honti, na tasmiṃ aggahite, tasmā dirattavacanena byañjanasiliṭṭhatāmattameva payojananti āha ‘‘byañjanasiliṭṭhatāyā’’ti. Mukhāruḷhatāyāti yasmā evarūpaṃ vacanaṃ lokassa mukhamāruḷhaṃ, tasmāti attho.
ப்³யஞ்ஜனங் ஸம்பாதே³தீதி தஸ்ஸ விஸுங் அத்தா²பா⁴வதோ வுத்தமேவத்த²ங் அஞ்ஞபதே³ன தீ³பெந்தோ ப்³யஞ்ஜனங் ஸம்பாதே³தி. வுத்தமேவத்த²ங் காரணேன விபா⁴வெந்தோ ஆஹ ‘‘பரிவாரகபத³விரஹிதஞ்ஹீ’’திஆதி³. அத்த²தீ³பகங் பத³ங் அத்த²பத³ங்.
Byañjanaṃsampādetīti tassa visuṃ atthābhāvato vuttamevatthaṃ aññapadena dīpento byañjanaṃ sampādeti. Vuttamevatthaṃ kāraṇena vibhāvento āha ‘‘parivārakapadavirahitañhī’’tiādi. Atthadīpakaṃ padaṃ atthapadaṃ.
ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸாதி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதி³ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவசனஸ்ஸ. ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதீ³ஸு ‘‘ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மஞ்சேவ ஹோதி ஸிக்கா² ச பச்சக்கா²தா’’தி வுத்தத்தா உப⁴யம்பி ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘ஏகச்சங் து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மங் அத்தோ² ஹோதீ’’தி. கிஞ்சாபி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதி³ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவசனஸ்ஸ து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மபத³த்தோ² ந ஹோதி, ததா²பி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’தி வுத்தே ஸிக்கா²பரிபூரணே து³ப்³ப³ல்யாவிபா⁴வஸ்ஸபி க³ம்யமானத்தா ‘‘ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸ ஏகச்சங் து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மங் அத்தோ² ஹோதீ’’தி வுத்தங். நங் ஸந்தா⁴யாதி நங் அத்த²பூ⁴தங் து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மங் ஸந்தா⁴ய.
Sikkhāpaccakkhānassāti ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādisikkhāpaccakkhānavacanassa. ‘‘Buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādīsu ‘‘evaṃ kho, bhikkhave, dubbalyāvikammañceva hoti sikkhā ca paccakkhātā’’ti vuttattā ubhayampi hotīti āha – ‘‘ekaccaṃ dubbalyāvikammaṃ attho hotī’’ti. Kiñcāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādisikkhāpaccakkhānavacanassa dubbalyāvikammapadattho na hoti, tathāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vutte sikkhāparipūraṇe dubbalyāvibhāvassapi gamyamānattā ‘‘sikkhāpaccakkhānassa ekaccaṃ dubbalyāvikammaṃ attho hotī’’ti vuttaṃ. Naṃ sandhāyāti naṃ atthabhūtaṃ dubbalyāvikammaṃ sandhāya.
விஸேஸாவிஸேஸந்தி எத்த² யேன து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மமேவ ஹோதி, ந ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங், தத்த² ஸிக்கா²பச்சக்கா²னது³ப்³ப³ல்யாவிகம்மானங் அத்தி² விஸேஸோ. யேன பன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஞ்சேவ து³ப்³ப³ல்யாவிகம்மஞ்ச ஹோதி, தத்த² நேவத்தி² விஸேஸோதி வேதி³தப்³ப³ங். கட²கிச்ச²ஜீவனேதி தா⁴தூஸு படி²தத்தா வுத்தங் ‘‘கிச்ச²ஜீவிகப்பத்தோ’’தி. உக்கண்ட²னங் உக்கண்டா², கிச்ச²ஜீவிகா, தங் இதோ பத்தோதி உக்கண்டி²தோ. இதோதி இதோ டா²னதோ, இதோ விஹாரதோ வா. எத்தா²தி க³ந்துமிச்சி²தங் பதே³ஸங் வத³தி. அனபி⁴ரதியா பீளிதோ விக்கி²த்தசித்தோ ஹுத்வா ஸீஸங் உக்கி²பித்வா உத்³த⁴ங்முகோ² இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தோ ஆஹிண்ட³தீதி ஆஹ ‘‘உத்³த⁴ங் கண்ட²ங் கத்வா விஹரமானோ’’தி.
Visesāvisesanti ettha yena dubbalyāvikammameva hoti, na sikkhāpaccakkhānaṃ, tattha sikkhāpaccakkhānadubbalyāvikammānaṃ atthi viseso. Yena pana sikkhāpaccakkhānañceva dubbalyāvikammañca hoti, tattha nevatthi visesoti veditabbaṃ. Kaṭhakicchajīvaneti dhātūsu paṭhitattā vuttaṃ ‘‘kicchajīvikappatto’’ti. Ukkaṇṭhanaṃ ukkaṇṭhā, kicchajīvikā, taṃ ito pattoti ukkaṇṭhito. Itoti ito ṭhānato, ito vihārato vā. Etthāti gantumicchitaṃ padesaṃ vadati. Anabhiratiyā pīḷito vikkhittacitto hutvā sīsaṃ ukkhipitvā uddhaṃmukho ito cito ca olokento āhiṇḍatīti āha ‘‘uddhaṃ kaṇṭhaṃ katvā viharamāno’’ti.
அட்டீயமானோதி எத்த² அட்டமிவ அத்தானமாசரதி அட்டீயதீதி அட்டீயஸத்³த³ஸ்ஸ அந்தோக³த⁴உபமானபூ⁴தகம்மத்தா உபமெய்யபூ⁴தேன அத்தனாவ ஸகம்மகத்தங், ந பி⁴க்கு²பா⁴வேனாதி ஆஹ ‘‘பி⁴க்கு²பா⁴வந்தி பி⁴க்கு²பா⁴வேனா’’தி. ந ஹி ஸோ பி⁴க்கு²பா⁴வங் அட்டமிவ ஆசரதி, கிஞ்சரஹி அத்தானங் தஸ்மா பி⁴க்கு²பா⁴வேன கரணபூ⁴தேன அத்தானங் அட்டீயமானோதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³தி ஆஹ ‘‘கரணத்தே² உபயோக³வசன’’ந்தி. கண்டே² ஆஸத்தேன அட்டீயெய்யாதி எத்த² பன கரணத்தே²யேவ கரணவசனந்தி ஆஹ – ‘‘யதா²லக்க²ணங் கரணவசனேனேவ வுத்த’’ந்தி. கத்துஅத்தே² வா உபயோக³வசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ந்தி ஆஹ – ‘‘தேன வா பி⁴க்கு²பா⁴வேனா’’திஆதி³, தேன கத்துபூ⁴தேன பி⁴க்கு²பா⁴வேனாதி அத்தோ². இமஸ்மிங் பனத்தே² அட்டங் கரோதீதி அட்டீயதீதி அட்டீய-ஸத்³த³ங் நிப்பா²தெ³த்வா ததோ கம்மனி மான-ஸத்³தே³ கதே ‘‘அட்டீயமானோ’’தி பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. தேனேவாஹ – ‘‘அட்டோ கரியமானோ பீளியமானோ’’தி. ஜிகு³ச்ச²மானோதி இமினா பன ஸம்ப³ந்தே⁴ கரியமானே பி⁴க்கு²பா⁴வந்தி உபயோக³த்தே² ஏவ உபயோக³வசனந்தி ஆஹ – ‘‘அஸுசிங் விய தங் ஜிகு³ச்ச²ந்தோ’’தி, தங் பி⁴க்கு²பா⁴வங் ஜிகு³ச்ச²ந்தோதி அத்தோ². ஸசாஹந்தி ஸசே அஹங்.
Aṭṭīyamānoti ettha aṭṭamiva attānamācarati aṭṭīyatīti aṭṭīyasaddassa antogadhaupamānabhūtakammattā upameyyabhūtena attanāva sakammakattaṃ, na bhikkhubhāvenāti āha ‘‘bhikkhubhāvanti bhikkhubhāvenā’’ti. Na hi so bhikkhubhāvaṃ aṭṭamiva ācarati, kiñcarahi attānaṃ tasmā bhikkhubhāvena karaṇabhūtena attānaṃ aṭṭīyamānoti evamettha attho daṭṭhabboti āha ‘‘karaṇatthe upayogavacana’’nti. Kaṇṭhe āsattena aṭṭīyeyyāti ettha pana karaṇattheyeva karaṇavacananti āha – ‘‘yathālakkhaṇaṃ karaṇavacaneneva vutta’’nti. Kattuatthe vā upayogavacanaṃ daṭṭhabbanti āha – ‘‘tena vā bhikkhubhāvenā’’tiādi, tena kattubhūtena bhikkhubhāvenāti attho. Imasmiṃ panatthe aṭṭaṃ karotīti aṭṭīyatīti aṭṭīya-saddaṃ nipphādetvā tato kammani māna-sadde kate ‘‘aṭṭīyamāno’’ti padasiddhi veditabbā. Tenevāha – ‘‘aṭṭo kariyamāno pīḷiyamāno’’ti. Jigucchamānoti iminā pana sambandhe kariyamāne bhikkhubhāvanti upayogatthe eva upayogavacananti āha – ‘‘asuciṃ viya taṃ jigucchanto’’ti, taṃ bhikkhubhāvaṃ jigucchantoti attho. Sacāhanti sace ahaṃ.
பச்சக்கா²னாகாரேன வுத்தானீதி ‘‘பச்சக்கெ²ய்யங் பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்தி வுத்தத்தா பச்சக்கா²னாகாரஸம்ப³ந்தே⁴ன வுத்தானி. பா⁴வவிகப்பாகாரேனாதி ‘‘அஸ்ஸங் அஸ்ஸ’’ந்தி ஆக³தத்தா யங் யங் ப⁴விதுகாமோ, தஸ்ஸ தஸ்ஸ பா⁴வஸ்ஸ விகப்பாகாரேன, பி⁴க்கு²பா⁴வதோ அஞ்ஞபா⁴வவிகப்பாகாரேனாதி அதி⁴ப்பாயோ.
Paccakkhānākārena vuttānīti ‘‘paccakkheyyaṃ paccakkheyya’’nti vuttattā paccakkhānākārasambandhena vuttāni. Bhāvavikappākārenāti ‘‘assaṃ assa’’nti āgatattā yaṃ yaṃ bhavitukāmo, tassa tassa bhāvassa vikappākārena, bhikkhubhāvato aññabhāvavikappākārenāti adhippāyo.
50. ந உஸ்ஸஹாமீதி அத்தனோ தத்த² தத்த² உஸ்ஸஹாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ந விஸஹாமீதி ஏகப⁴த்தாதீ³னங் அஸய்ஹபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. ந ரமாமீதி ‘‘பப்³ப³ஜ்ஜாமூலகங் நத்தி² மே ஸுக²’’ந்தி த³ஸ்ஸேதி. நாபி⁴ரமாமீதி பப்³ப³ஜ்ஜாய அத்தனோ ஸந்தோஸாபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி.
50.Na ussahāmīti attano tattha tattha ussahābhāvaṃ dasseti. Na visahāmīti ekabhattādīnaṃ asayhabhāvaṃ dasseti. Na ramāmīti ‘‘pabbajjāmūlakaṃ natthi me sukha’’nti dasseti. Nābhiramāmīti pabbajjāya attano santosābhāvaṃ dasseti.
இதா³னி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னவாரே ட²த்வா அயங் வினிச்ச²யோ வேதி³தப்³போ³ – தத்த² ‘‘ஸாமஞ்ஞா சவிதுகாமோ’’திஆதீ³ஹி பதே³ஹி சித்தனியமங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பு³த்³த⁴ங் த⁴ம்ம’’ந்திஆதீ³ஹி பதே³ஹி கெ²த்தனியமங் த³ஸ்ஸேதி. யதா² ஹி லோகே ஸஸ்ஸானங் ருஹனட்டா²னங் ‘‘கெ²த்த’’ந்தி வுச்சதி, ஏவமித³ம்பி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸ ருஹனட்டா²னத்தா ‘‘கெ²த்த’’ந்தி வுச்சதி. ‘‘பச்சக்கா²மி தா⁴ரேஹீ’’தி ஏதேன காலனியமங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘வத³தீ’’தி இமினா பயோக³னியமங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, கின்னு மே பு³த்³தே⁴ன, ந மமத்தோ² பு³த்³தே⁴ன, ஸுமுத்தாஹங் பு³த்³தே⁴னா’’திஆதீ³ஹி அனாமட்ட²காலவஸேனபி பச்சக்கா²னங் ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘விஞ்ஞாபேதீ’’தி இமினா விஜானநனியமங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘உம்மத்தகோ ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தி, உம்மத்தகஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தீ’’திஆதீ³ஹி புக்³க³லனியமங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அரியகேன மிலக்க²ஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தி, ஸோ ச நப்படிவிஜானாதி, அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’திஆதீ³ஹி புக்³க³லாதி³னியமே ஸதிபி விஜானநனியமாஸம்ப⁴வங் த³ஸ்ஸேதி . ‘‘த³வாய ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²தி, அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’திஆதீ³ஹி கெ²த்தாதி³னியமே ஸதிபி சித்தனியமாபா⁴வேன ந ருஹதீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸாவேதுகாமோ ந ஸாவேதி, அபச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’தி இமினா சித்தனியமேபி ஸதி பயோக³னியமாபா⁴வேன ந ருஹதீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அவிஞ்ஞுஸ்ஸ ஸாவேதி, விஞ்ஞுஸ்ஸ ந ஸாவேதீ’’தி ஏதேஹி சித்தகெ²த்தகாலபயோக³புக்³க³லவிஜானநனியமேபி ஸதி யங் புக்³க³லங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸாவேதி, தஸ்ஸேவ ஸவனேன ருஹதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸாதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஸப்³ப³ஸோ வா பன ந ஸாவேதி, அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’தி இத³ங் பன சித்தாதி³னியமேனேவ ஸிக்கா² பச்சக்கா²தா ஹோதி, ந அஞ்ஞதா²தி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தஸ்மா சித்தகெ²த்தகாலபயோக³புக்³க³லவிஜானநனியமவஸேன ஸிக்கா²ய பச்சக்கா²னங் ஞத்வா தத³பா⁴வேன அப்பச்சக்கா²னங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Idāni sikkhāpaccakkhānavāre ṭhatvā ayaṃ vinicchayo veditabbo – tattha ‘‘sāmaññā cavitukāmo’’tiādīhi padehi cittaniyamaṃ dasseti. ‘‘Buddhaṃ dhamma’’ntiādīhi padehi khettaniyamaṃ dasseti. Yathā hi loke sassānaṃ ruhanaṭṭhānaṃ ‘‘khetta’’nti vuccati, evamidampi sikkhāpaccakkhānassa ruhanaṭṭhānattā ‘‘khetta’’nti vuccati. ‘‘Paccakkhāmi dhārehī’’ti etena kālaniyamaṃ dasseti. ‘‘Vadatī’’ti iminā payoganiyamaṃ dasseti. ‘‘Alaṃ me buddhena, kinnu me buddhena, na mamattho buddhena, sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādīhi anāmaṭṭhakālavasenapi paccakkhānaṃ hotīti dasseti. ‘‘Viññāpetī’’ti iminā vijānananiyamaṃ dasseti. ‘‘Ummattako sikkhaṃ paccakkhāti, ummattakassa santike sikkhaṃ paccakkhātī’’tiādīhi puggalaniyamaṃ dasseti. ‘‘Ariyakena milakkhassa santike sikkhaṃ paccakkhāti, so ca nappaṭivijānāti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’tiādīhi puggalādiniyame satipi vijānananiyamāsambhavaṃ dasseti . ‘‘Davāya sikkhaṃ paccakkhāti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’tiādīhi khettādiniyame satipi cittaniyamābhāvena na ruhatīti dasseti. ‘‘Sāvetukāmo na sāveti, apaccakkhātā hoti sikkhā’’ti iminā cittaniyamepi sati payoganiyamābhāvena na ruhatīti dasseti. ‘‘Aviññussa sāveti, viññussa na sāvetī’’ti etehi cittakhettakālapayogapuggalavijānananiyamepi sati yaṃ puggalaṃ uddissa sāveti, tasseva savanena ruhati, na aññassāti dasseti. ‘‘Sabbaso vā pana na sāveti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’ti idaṃ pana cittādiniyameneva sikkhā paccakkhātā hoti, na aññathāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tasmā cittakhettakālapayogapuggalavijānananiyamavasena sikkhāya paccakkhānaṃ ñatvā tadabhāvena appaccakkhānaṃ veditabbaṃ.
கத²ங்? உபஸம்பன்னபா⁴வதோ சவிதுகாமதாசித்தேனேவ ஹி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந த³வா வா ரவா வா ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் சித்தவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Kathaṃ? Upasampannabhāvato cavitukāmatācitteneva hi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na davā vā ravā vā bhaṇantassa. Evaṃ cittavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
ததா² ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மி, த⁴ம்மங் பச்சக்கா²மி, ஸங்க⁴ங் பச்சக்கா²மி, ஸிக்க²ங், வினயங், பாதிமொக்க²ங், உத்³தே³ஸங், உபஜ்ஜா²யங், ஆசரியங், ஸத்³தி⁴விஹாரிகங், அந்தேவாஸிகங், ஸமானுபஜ்ஜா²யகங், ஸமானாசரியகங், ஸப்³ரஹ்மசாரிங் பச்சக்கா²மீ’’தி ஏவங் வுத்தானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் சதுத்³த³ஸன்னங், ‘‘கி³ஹீதி மங் தா⁴ரேஹி, உபாஸகோ, ஆராமிகோ, ஸாமணேரோ, தித்தி²யோ, தித்தி²யஸாவகோ, அஸ்ஸமணோ, அஸக்யபுத்தியோதி மங் தா⁴ரேஹீ’’தி ஏவங் வுத்தானங் கி³ஹிஆதீ³னங் அட்ட²ன்னஞ்சாதி இமேஸங் த்³வாவீஸதியா கெ²த்தபதா³னங் யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஸவேவசனஸ்ஸ வஸேன தேஸு ச யங்கிஞ்சி வத்துகாமஸ்ஸ யங்கிஞ்சி வத³தோபி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந ருக்கா²தீ³னங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ நாமங் க³ஹெத்வா ஸிக்க²ங் பச்சக்க²ந்தஸ்ஸ. ஏவங் கெ²த்தவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Tathā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmi, dhammaṃ paccakkhāmi, saṅghaṃ paccakkhāmi, sikkhaṃ, vinayaṃ, pātimokkhaṃ, uddesaṃ, upajjhāyaṃ, ācariyaṃ, saddhivihārikaṃ, antevāsikaṃ, samānupajjhāyakaṃ, samānācariyakaṃ, sabrahmacāriṃ paccakkhāmī’’ti evaṃ vuttānaṃ buddhādīnaṃ catuddasannaṃ, ‘‘gihīti maṃ dhārehi, upāsako, ārāmiko, sāmaṇero, titthiyo, titthiyasāvako, assamaṇo, asakyaputtiyoti maṃ dhārehī’’ti evaṃ vuttānaṃ gihiādīnaṃ aṭṭhannañcāti imesaṃ dvāvīsatiyā khettapadānaṃ yassa kassaci savevacanassa vasena tesu ca yaṃkiñci vattukāmassa yaṃkiñci vadatopi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na rukkhādīnaṃ aññatarassa nāmaṃ gahetvā sikkhaṃ paccakkhantassa. Evaṃ khettavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
தத்த² யதே³தங் ‘‘பச்சக்கா²மீ’’தி ச ‘‘மங் தா⁴ரேஹீ’’தி ச வுத்தங் வத்தமானகாலவசனங், யானி ச ‘‘அலங் மே பு³த்³தே⁴ன, கின்னு மே பு³த்³தே⁴ன, ந மமத்தோ² பு³த்³தே⁴ன, ஸுமுத்தாஹங் பு³த்³தே⁴னா’’திஆதி³னா நயேன ஆக்²யாதவஸேன காலங் அனாமஸித்வா புரிமேஹி சுத்³த³ஸஹி பதே³ஹி ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா வுத்தானி ‘‘அலங் மே’’திஆதீ³னி சத்தாரி பதா³னி, தேஸங்யேவ ச ஸவேவசனானங் வஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந ‘‘பச்சக்கா²ஸி’’ந்தி வா ‘‘பச்சக்கி²ஸ்ஸ’’ந்தி வா ‘‘மங் தா⁴ரேஸீ’’தி வா ‘‘தா⁴ரெஸ்ஸஸீ’’தி வா ‘‘யனூனாஹங் பச்சக்கெ²ய்ய’’ந்தி வாதிஆதீ³னி அதீதானாக³தபரிகப்பவசனானி ப⁴ணந்தஸ்ஸ. ஏவங் வத்தமானகாலவஸேன சேவ அனாமட்ட²காலவஸேன ச பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Tattha yadetaṃ ‘‘paccakkhāmī’’ti ca ‘‘maṃ dhārehī’’ti ca vuttaṃ vattamānakālavacanaṃ, yāni ca ‘‘alaṃ me buddhena, kinnu me buddhena, na mamattho buddhena, sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādinā nayena ākhyātavasena kālaṃ anāmasitvā purimehi cuddasahi padehi saddhiṃ yojetvā vuttāni ‘‘alaṃ me’’tiādīni cattāri padāni, tesaṃyeva ca savevacanānaṃ vasena paccakkhānaṃ hoti, na ‘‘paccakkhāsi’’nti vā ‘‘paccakkhissa’’nti vā ‘‘maṃ dhāresī’’ti vā ‘‘dhāressasī’’ti vā ‘‘yanūnāhaṃ paccakkheyya’’nti vātiādīni atītānāgataparikappavacanāni bhaṇantassa. Evaṃ vattamānakālavasena ceva anāmaṭṭhakālavasena ca paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
பயோகோ³ பன து³விதோ⁴ காயிகோ வாசஸிகோ. தத்த² ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’திஆதி³னா நயேன யாய காயசி பா⁴ஸாய வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசஸிகபயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அக்க²ரலிக²னங் வா ஹத்த²முத்³தா³தி³த³ஸ்ஸனங் வா காயபயோக³ங் கரொந்தஸ்ஸ. ஏவங் வாசஸிகபயோகே³னேவ பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Payogo pana duvidho kāyiko vācasiko. Tattha ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādinā nayena yāya kāyaci bhāsāya vacībhedaṃ katvā vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na akkharalikhanaṃ vā hatthamuddādidassanaṃ vā kāyapayogaṃ karontassa. Evaṃ vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
புக்³க³லோ பன து³விதோ⁴ யோ ச பச்சக்கா²தி, யஸ்ஸ ச பச்சக்கா²தி. தத்த² யோ பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே உம்மத்தககி²த்தசித்தவேத³னாட்டானங் அஞ்ஞதரோ ந ஹோதி. யஸ்ஸ பன பச்சக்கா²தி, ஸோ ஸசே மனுஸ்ஸஜாதிகோ ஹோதி, ந ச உம்மத்தகாதீ³னங் அஞ்ஞதரோ, ஸம்முகீ²பூ⁴தோ ச ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி. ந ஹி அஸம்முகீ²பூ⁴தஸ்ஸ தூ³தேன வா பண்ணேன வா ஆரோசனங் ருஹதி. ஏவங் யதா²வுத்தபுக்³க³லவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன.
Puggalo pana duvidho yo ca paccakkhāti, yassa ca paccakkhāti. Tattha yo paccakkhāti, so sace ummattakakhittacittavedanāṭṭānaṃ aññataro na hoti. Yassa pana paccakkhāti, so sace manussajātiko hoti, na ca ummattakādīnaṃ aññataro, sammukhībhūto ca sikkhāpaccakkhānaṃ hoti. Na hi asammukhībhūtassa dūtena vā paṇṇena vā ārocanaṃ ruhati. Evaṃ yathāvuttapuggalavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.
விஜானநம்பி நியமிதானியமிதவஸேன து³வித⁴ங். தத்த² யஸ்ஸ யேஸங் வா நியமெத்வா ‘‘இமஸ்ஸ இமேஸங் வா ஆரோசேமீ’’தி வத³தி, ஸசே தே யதா² பகதியா லோகே மனுஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஆவஜ்ஜனஸமயே ஜானந்தி, ஏவங் தஸ்ஸ வசனானந்தரமேவ தஸ்ஸ ‘‘அயங் உக்கண்டி²தோ’’தி வா ‘‘கி³ஹிபா⁴வங் பத்த²யதீ’’தி வா யேன கேனசி ஆகாரேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னபா⁴வங் ஜானந்தி, பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா². அத² அபரபா⁴கே³ ‘‘கிங் இமினா வுத்த’’ந்தி சிந்தெத்வா ஜானந்தி, அஞ்ஞே வா ஜானந்தி, அப்பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அனியமெத்வா ஆரோசெந்தஸ்ஸ பன ஸசே வுத்தனயேன யோ கோசி மனுஸ்ஸஜாதிகோ வசனத்த²ங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². ஏவங் விஜானநவஸேன பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தத³பா⁴வேன. இதி இமேஸங் வுத்தப்பகாரானங் சித்தாதீ³னங் வஸேனேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந அஞ்ஞதா²தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Vijānanampi niyamitāniyamitavasena duvidhaṃ. Tattha yassa yesaṃ vā niyametvā ‘‘imassa imesaṃ vā ārocemī’’ti vadati, sace te yathā pakatiyā loke manussā vacanaṃ sutvā āvajjanasamaye jānanti, evaṃ tassa vacanānantarameva tassa ‘‘ayaṃ ukkaṇṭhito’’ti vā ‘‘gihibhāvaṃ patthayatī’’ti vā yena kenaci ākārena sikkhāpaccakkhānabhāvaṃ jānanti, paccakkhātā hoti sikkhā. Atha aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti cintetvā jānanti, aññe vā jānanti, appaccakkhātāva hoti sikkhā. Aniyametvā ārocentassa pana sace vuttanayena yo koci manussajātiko vacanatthaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Evaṃ vijānanavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Iti imesaṃ vuttappakārānaṃ cittādīnaṃ vaseneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na aññathāti daṭṭhabbaṃ.
51. ‘‘வத³தீ’’தி வசீபே⁴த³ப்பயோக³ங் த³ஸ்ஸெத்வா தத³னந்தரங் ‘‘விஞ்ஞாபேதீ’’தி வுத்தத்தா தேனேவ வசீபே⁴தே³ன அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபனங் இதா⁴தி⁴ப்பேதங், ந யேன கேனசி உபாயேனாதி ஆஹ ‘‘தேனேவ வசீபே⁴தே³னா’’தி. பத³பச்சாப⁴ட்ட²ங் கத்வாதி பத³விபராவுத்திங் கத்வா. இத³ஞ்ச பத³ப்பயோக³ஸ்ஸ அனியமிதத்தா வுத்தங். யதா² ஹி லோகே ‘‘ஆஹர பத்தங், பத்தங் ஆஹரா’’தி அனியமிதேன பத³ப்பயோகே³ன தத³த்த²விஞ்ஞாபனங் தி³ட்ட²ங், ஏவமிதா⁴பி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மி, பச்சக்கா²மி பு³த்³த⁴’’ந்தி அனியமிதேன பத³ப்பயோகே³ன தத³த்த²விஞ்ஞாபனங் ஹோதியேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீதி அத்த²ப்பதா⁴னோ அயங் நித்³தே³ஸோ, ந ஸத்³த³ப்பதா⁴னோதி ஆஹ ‘‘மிலக்க²பா⁴ஸாஸு வா அஞ்ஞதரபா⁴ஸாய தமத்த²ங் வதெ³ய்யா’’தி. மாக³த⁴பா⁴ஸதோ அவஸிட்டா² ஸப்³பா³பி அந்த⁴த³மிளாதி³பா⁴ஸா மிலக்க²பா⁴ஸாதி வேதி³தப்³பா³. கெ²த்தபதே³ஸு ஏகங் வத்துகாமோ ஸசேபி அஞ்ஞங் வதெ³ய்ய, கெ²த்தபத³ந்தோக³த⁴த்தா பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீதி வத்துகாமோ’’திஆதி³. யதி³பி ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’தி வத்துங் அனிச்ச²ந்தோ சித்தேன தங் படிக்கி²பித்வா அஞ்ஞங் வத்துகாமோ புன விரஜ்ஜி²த்வா தமேவ வதெ³ய்ய, ததா²பி ஸாஸனதோ சவிதுகாமதாசித்தே ஸதி கெ²த்தபத³ஸ்ஸேவ வுத்தத்தா அங்க³பாரிபூரிஸம்ப⁴வதோ ஹொத்வேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னந்தி வேதி³தப்³ப³ங். கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணந்தி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னஸ்ஸ ருஹனட்டா²னபூ⁴தங் கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணங்.
51. ‘‘Vadatī’’ti vacībhedappayogaṃ dassetvā tadanantaraṃ ‘‘viññāpetī’’ti vuttattā teneva vacībhedena adhippāyaviññāpanaṃ idhādhippetaṃ, na yena kenaci upāyenāti āha ‘‘teneva vacībhedenā’’ti. Padapaccābhaṭṭhaṃ katvāti padaviparāvuttiṃ katvā. Idañca padappayogassa aniyamitattā vuttaṃ. Yathā hi loke ‘‘āhara pattaṃ, pattaṃ āharā’’ti aniyamitena padappayogena tadatthaviññāpanaṃ diṭṭhaṃ, evamidhāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmi, paccakkhāmi buddha’’nti aniyamitena padappayogena tadatthaviññāpanaṃ hotiyevāti adhippāyo. Buddhaṃ paccakkhāmīti atthappadhāno ayaṃ niddeso, na saddappadhānoti āha ‘‘milakkhabhāsāsu vā aññatarabhāsāya tamatthaṃ vadeyyā’’ti. Māgadhabhāsato avasiṭṭhā sabbāpi andhadamiḷādibhāsā milakkhabhāsāti veditabbā. Khettapadesu ekaṃ vattukāmo sacepi aññaṃ vadeyya, khettapadantogadhattā paccakkhātāva hoti sikkhāti dassento āha ‘‘buddhaṃ paccakkhāmīti vattukāmo’’tiādi. Yadipi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vattuṃ anicchanto cittena taṃ paṭikkhipitvā aññaṃ vattukāmo puna virajjhitvā tameva vadeyya, tathāpi sāsanato cavitukāmatācitte sati khettapadasseva vuttattā aṅgapāripūrisambhavato hotveva sikkhāpaccakkhānanti veditabbaṃ. Khettameva otiṇṇanti sikkhāpaccakkhānassa ruhanaṭṭhānabhūtaṃ khettameva otiṇṇaṃ.
‘‘பச்சக்கா²மி தா⁴ரேஹீ’’தி வத்தமானகாலஸ்ஸ பதா⁴னபா⁴வேன வத்துமிச்சி²தத்தா அதீதானாக³தபரிகப்பவசனேஹி நேவத்தி² ஸிக்கா²பச்சக்கா²னந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸசே பன பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கி²ந்தி வா’’திஆதி³. வத³தி விஞ்ஞாபேதீதி எத்த² வத³தீதி இமினா பயோக³ஸ்ஸ நியமிதத்தா ஏகஸ்ஸ ஸந்திகே அத்தனோ வசீபே⁴த³ப்பயோகே³னேவ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந தூ³தஸாஸனாதி³ப்பயோகே³னாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘தூ³தங் வா பஹிணாதீ’’திஆதி³. தத்த² ‘‘மம ஸிக்கா²பச்சக்கா²னபா⁴வங் கதே²ஹீ’’தி முக²ஸாஸனவஸேன ‘‘தூ³தங் வா பஹிணாதீ’’தி வுத்தங். பண்ணே லிகி²த்வா பஹிணனவஸேன ‘‘ஸாஸனங் வா பேஸேதீ’’தி வுத்தங். ருக்கா²தீ³ஸு அக்க²ரானி லிகி²த்வா த³ஸ்ஸனவஸேன ‘‘அக்க²ரங் வா சி²ந்த³தீ’’தி வுத்தங். ஹத்த²முத்³தா³ய வா தமத்த²ங் ஆரோசேதீதி ஹத்தே²ன அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபகோ ஹி ஹத்த²விகாரோ ஹத்த²முத்³தா³. ஹத்த²-ஸத்³தோ³ செத்த² ததே³கதே³ஸேஸு அங்கு³லீஸு த³ட்ட²ப்³போ³ ‘‘ந ஸப்³ப³ங் ஹத்த²ங் முகே² பக்கி²பிஸ்ஸாமீ’’திஆதீ³ஸு (பாசி॰ 618) விய. தஸ்மா அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபகேன அங்கு³லிஸங்கோசாதி³னா ஹத்த²விகாரேன தமத்த²ங் ஆரோசேதீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
‘‘Paccakkhāmi dhārehī’’ti vattamānakālassa padhānabhāvena vattumicchitattā atītānāgataparikappavacanehi nevatthi sikkhāpaccakkhānanti dassento āha ‘‘sace pana buddhaṃ paccakkhinti vā’’tiādi. Vadati viññāpetīti ettha vadatīti iminā payogassa niyamitattā ekassa santike attano vacībhedappayogeneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na dūtasāsanādippayogenāti dassento āha ‘‘dūtaṃ vā pahiṇātī’’tiādi. Tattha ‘‘mama sikkhāpaccakkhānabhāvaṃ kathehī’’ti mukhasāsanavasena ‘‘dūtaṃ vā pahiṇātī’’ti vuttaṃ. Paṇṇe likhitvā pahiṇanavasena ‘‘sāsanaṃ vā pesetī’’ti vuttaṃ. Rukkhādīsu akkharāni likhitvā dassanavasena ‘‘akkharaṃ vā chindatī’’ti vuttaṃ. Hatthamuddāya vā tamatthaṃ ārocetīti hatthena adhippāyaviññāpanaṃ sandhāya vuttaṃ. Adhippāyaviññāpako hi hatthavikāro hatthamuddā. Hattha-saddo cettha tadekadesesu aṅgulīsu daṭṭhabbo ‘‘na sabbaṃ hatthaṃ mukhe pakkhipissāmī’’tiādīsu (pāci. 618) viya. Tasmā adhippāyaviññāpakena aṅgulisaṅkocādinā hatthavikārena tamatthaṃ ārocetīti evamettha attho daṭṭhabbo.
சித்தஸம்பயுத்தந்தி பச்சக்கா²துகாமதாசித்தஸம்பயுத்தங். இதா³னி விஜானநவஸேன ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் நியமிதானியமிதவஸேன த்³விதா⁴ வேதி³தப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘யதி³ அயமேவ ஜானாதூ’’திஆதி³. அயஞ்ச விபா⁴கோ³ ‘‘வத³தி விஞ்ஞாபேதீதி ஏகவிஸயத்தா யஸ்ஸ வத³தி, தஸ்ஸேவ விஜானநங் அதி⁴ப்பேதங், ந அஞ்ஞஸ்ஸா’’தி இமினா நயேன லத்³தோ⁴தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந ஹி யஸ்ஸ வத³தி, ததோ அஞ்ஞங் விஞ்ஞாபேதீதி அயமத்தோ² ஸம்ப⁴வதி. ஸோயேவ ஜானாதீதி அவதா⁴ரணேன தஸ்மிங் அவிஜானந்தேயேவ அஞ்ஞஸ்ஸ ஜானநங் படிக்கி²பதி. தேனேவாஹ – ‘‘அத² ஸோ ந ஜானாதி, அஞ்ஞோ ஸமீபே டி²தோ ஜானாதி, அபச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’தி. தஸ்மா ‘‘அயமேவ ஜானாதூ’’தி ஏகங் நியமெத்வா ஆரோசிதே யதி³பி ஸோபி ஜானாதி அஞ்ஞோபி, நியமிதஸ்ஸ பன நியமிதவஸேன விஜானநஸம்ப⁴வதோ ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதியேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங் ‘‘அஞ்ஞோ மா ஜானாதூ’’தி அனியமிதத்தா. த்³வின்னம்பி நியமெத்வாதி இத³ங் ‘‘த்³வே வா ஜானந்து ஏகோ வா, இமேஸங்யேவ த்³வின்னங் ஆரோசேமீ’’தி ஏவங் நியமெத்வா ஆரோசனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். தேனேவாஹ – ‘‘ஏகஸ்மிங் ஜானந்தேபி த்³வீஸு ஜானந்தேஸுபீ’’தி. தஸ்மா ‘‘த்³வேயேவ ஜானந்து, ஏகோ மா ஜானாதூ’’தி ஏவங் த்³வின்னங் நியமெத்வா ஆரோசிதே த்³வீஸுயேவ ஜானந்தேஸு ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதி, ந ஏகஸ்மிங் ஜானந்தேதி வத³ந்தி.
Cittasampayuttanti paccakkhātukāmatācittasampayuttaṃ. Idāni vijānanavasena sikkhāpaccakkhānaṃ niyamitāniyamitavasena dvidhā veditabbanti dassento āha – ‘‘yadi ayameva jānātū’’tiādi. Ayañca vibhāgo ‘‘vadati viññāpetīti ekavisayattā yassa vadati, tasseva vijānanaṃ adhippetaṃ, na aññassā’’ti iminā nayena laddhoti daṭṭhabbaṃ. Na hi yassa vadati, tato aññaṃ viññāpetīti ayamattho sambhavati. Soyeva jānātīti avadhāraṇena tasmiṃ avijānanteyeva aññassa jānanaṃ paṭikkhipati. Tenevāha – ‘‘atha so na jānāti, añño samīpe ṭhito jānāti, apaccakkhātā hoti sikkhā’’ti. Tasmā ‘‘ayameva jānātū’’ti ekaṃ niyametvā ārocite yadipi sopi jānāti aññopi, niyamitassa pana niyamitavasena vijānanasambhavato sikkhāpaccakkhānaṃ hotiyevāti daṭṭhabbaṃ ‘‘añño mā jānātū’’ti aniyamitattā. Dvinnampi niyametvāti idaṃ ‘‘dve vā jānantu eko vā, imesaṃyeva dvinnaṃ ārocemī’’ti evaṃ niyametvā ārocanaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenevāha – ‘‘ekasmiṃjānantepi dvīsu jānantesupī’’ti. Tasmā ‘‘dveyeva jānantu, eko mā jānātū’’ti evaṃ dvinnaṃ niyametvā ārocite dvīsuyeva jānantesu sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na ekasmiṃ jānanteti vadanti.
ஸபா⁴கே³தி விஸ்ஸாஸிகே. பரிஸங்கமானோதி ‘‘ஸசே தே ஜானெய்யுங், மங் தே வாரெஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஸங்கமானோ. ஸமயஞ்ஞூதி ஸாஸனாசாரகுஸலோ, இத⁴ பன தத³தி⁴ப்பாயஜானநமத்தேனபி ஸமயஞ்ஞூ நாம ஹோதி. தேனேவ ஆஹ – ‘‘உக்கண்டி²தோ அயங்…பே॰… ஸாஸனதோ சுதோதி ஜானாதீ’’தி. தஸ்மா ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’தி இமஸ்ஸ அத்த²ங் ஞத்வாபி ஸசே ‘‘அயங் பி⁴க்கு²பா⁴வதோ சவிதுகாமோ, கி³ஹீ வா ஹோதுகாமோ’’தி ந ஜானாதி, அப்பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². ஸசே பன ‘‘பு³த்³த⁴ங் பச்சக்கா²மீ’’தி வசனஸ்ஸ அத்த²ங் அஜானித்வாபி ‘‘உக்கண்டி²தோ கி³ஹீ ஹோதுகாமோ’’தி அதி⁴ப்பாயங் ஜானாதி, பச்சக்கா²தாவ ஹோதி ஸிக்கா². அஞ்ஞஸ்மிங் க²ணே ஸோதவிஞ்ஞாணவீதி²யா ஸத்³த³க்³க³ஹணங், அஞ்ஞஸ்மிங்யேவ ச மனோவிஞ்ஞாணவீதி²யா தத³த்த²விஜானநந்தி ஆஹ – ‘‘தங்க²ணஞ்ஞேவ பன அபுப்³ப³ங் அசரிமங் து³ஜ்ஜான’’ந்தி. ந ஹி ஏகஸ்மிங்யேவ க²ணே ஸத்³த³ஸவனங் தத³த்த²விஜானநஞ்ச ஸம்ப⁴வதி. ததா² ஹி ‘‘க⁴டோ’’தி வா ‘‘படோ’’தி வா கேனசி வுத்தே தத்த² க⁴-ஸத்³த³ங் பச்சுப்பன்னங் க³ஹெத்வா ஏகா ஸோதவிஞ்ஞாணவீதி² உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²தி, தத³னந்தரங் ஏகா மனோவிஞ்ஞாணவீதி² தமேவ அதீதங் க³ஹெத்வா உப்பஜ்ஜதி. ஏவங் தேன வுத்தவசனே யத்தகானி அக்க²ரானி ஹொந்தி, தேஸு ஏகமேகங் அக்க²ரங் பச்சுப்பன்னமதீதஞ்ச க³ஹெத்வா ஸோதவிஞ்ஞாணவீதி²யா மனோவிஞ்ஞாணவீதி²யா ச உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³தா⁴ய அவஸானே தானி அக்க²ரானி ஸம்பிண்டெ³த்வா அக்க²ரஸமூஹங் க³ஹெத்வா ஏகா மனோவிஞ்ஞாணவீதி² உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²தி. தத³னந்தரங் ‘‘அயமக்க²ரஸமூஹோ ஏதஸ்ஸ நாம’’ந்தி நாமபஞ்ஞத்திக்³க³ஹணவஸேன அபராய மனோவிஞ்ஞாணவீதி²யா உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³தா⁴ய தத³னந்தரங் உப்பன்னாய மனோவிஞ்ஞாணவீதி²யா ‘‘அயமேதஸ்ஸ அத்தோ²’’தி பகதியா தத³த்த²விஜானநங் ஸம்ப⁴வதி.
Sabhāgeti vissāsike. Parisaṅkamānoti ‘‘sace te jāneyyuṃ, maṃ te vāressantī’’ti āsaṅkamāno. Samayaññūti sāsanācārakusalo, idha pana tadadhippāyajānanamattenapi samayaññū nāma hoti. Teneva āha – ‘‘ukkaṇṭhito ayaṃ…pe… sāsanato cutoti jānātī’’ti. Tasmā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti imassa atthaṃ ñatvāpi sace ‘‘ayaṃ bhikkhubhāvato cavitukāmo, gihī vā hotukāmo’’ti na jānāti, appaccakkhātāva hoti sikkhā. Sace pana ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vacanassa atthaṃ ajānitvāpi ‘‘ukkaṇṭhito gihī hotukāmo’’ti adhippāyaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Aññasmiṃ khaṇe sotaviññāṇavīthiyā saddaggahaṇaṃ, aññasmiṃyeva ca manoviññāṇavīthiyā tadatthavijānananti āha – ‘‘taṅkhaṇaññeva pana apubbaṃ acarimaṃ dujjāna’’nti. Na hi ekasmiṃyeva khaṇe saddasavanaṃ tadatthavijānanañca sambhavati. Tathā hi ‘‘ghaṭo’’ti vā ‘‘paṭo’’ti vā kenaci vutte tattha gha-saddaṃ paccuppannaṃ gahetvā ekā sotaviññāṇavīthi uppajjitvā nirujjhati, tadanantaraṃ ekā manoviññāṇavīthi tameva atītaṃ gahetvā uppajjati. Evaṃ tena vuttavacane yattakāni akkharāni honti, tesu ekamekaṃ akkharaṃ paccuppannamatītañca gahetvā sotaviññāṇavīthiyā manoviññāṇavīthiyā ca uppajjitvā niruddhāya avasāne tāni akkharāni sampiṇḍetvā akkharasamūhaṃ gahetvā ekā manoviññāṇavīthi uppajjitvā nirujjhati. Tadanantaraṃ ‘‘ayamakkharasamūho etassa nāma’’nti nāmapaññattiggahaṇavasena aparāya manoviññāṇavīthiyā uppajjitvā niruddhāya tadanantaraṃ uppannāya manoviññāṇavīthiyā ‘‘ayametassa attho’’ti pakatiyā tadatthavijānanaṃ sambhavati.
ஆவஜ்ஜனஸமயேனாதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனங், அத்தா²போ⁴க³ஸமயேதி அத்தோ². இதா³னி தமேவ ஆவஜ்ஜனஸமயங் விபா⁴வெந்தோ ஆஹ – ‘‘யதா² பகதியா…பே॰… ஜானந்தீ’’தி. தேனேவ வசீபே⁴தே³ன அதி⁴ப்பாயவிஞ்ஞாபனஸ்ஸ இதா⁴தி⁴ப்பேதத்தா அபரபா⁴கே³ ‘‘கிங் இமினா வுத்த’’ந்தி தங் கங்க²ந்தஸ்ஸ சிரேன அதி⁴ப்பாயவிஜானநங் அஞ்ஞேனபி கேனசி உபாயந்தரேன ஸம்ப⁴வதி, ந கேவலங் வசீபே⁴த³மத்தேனாதி ஆஹ – ‘‘அத² அபரபா⁴கே³…பே॰… அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா²’’தி. ‘‘கி³ஹீ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே அத்த²பே⁴தோ³ காலபே⁴தோ³ ச ஹோதீதி அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா². ‘‘தா⁴ரேஹீ’’தி ஹி இமஸ்ஸ யோ அத்தோ² காலோ ச, ந ஸோ ‘‘ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ஏதஸ்ஸ. ‘‘கி³ஹீ ஹோமீ’’தி வுத்தே பன அத்த²பே⁴தோ³யேவ, ந காலபே⁴தோ³ ‘‘ஹோமீ’’தி வத்தமானகாலஸ்ஸேவ வுத்தத்தா. ‘‘கி³ஹீ ஜாதொம்ஹி, கி³ஹீம்ஹீ’’தி எத்தா²பி அத்த²ஸ்ஸ சேவ காலஸ்ஸ ச பி⁴ன்னத்தா அப்பச்சக்கா²தா ஹோதி ஸிக்கா². ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²யா’’தி இத³ங் ததா² வுத்தேபி தோ³ஸபா⁴வதோ பரிபுண்ணங் கத்வா வுத்தங். ‘‘தா⁴ரேஹீ’’தி அத்த²ப்பதா⁴னத்தா நித்³தே³ஸஸ்ஸ பரியாயவசனேஹிபி ஸிக்கா²பச்சக்கா²னங் ஹோதியேவாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஜானாஹீ’’திஆதி³. தா⁴ரேஹி ஜானாஹி ஸஞ்ஜானாஹி மனஸி கரோஹீதி ஹி ஏதானி பதா³னி அத்த²தோ காலதோ ச அபி⁴ன்னானி.
Āvajjanasamayenāti bhummatthe karaṇavacanaṃ, atthābhogasamayeti attho. Idāni tameva āvajjanasamayaṃ vibhāvento āha – ‘‘yathā pakatiyā…pe… jānantī’’ti. Teneva vacībhedena adhippāyaviññāpanassa idhādhippetattā aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti taṃ kaṅkhantassa cirena adhippāyavijānanaṃ aññenapi kenaci upāyantarena sambhavati, na kevalaṃ vacībhedamattenāti āha – ‘‘atha aparabhāge…pe… appaccakkhātā hoti sikkhā’’ti. ‘‘Gihī bhavissāmī’’ti vutte atthabhedo kālabhedo ca hotīti appaccakkhātā hoti sikkhā. ‘‘Dhārehī’’ti hi imassa yo attho kālo ca, na so ‘‘bhavissāmī’’ti etassa. ‘‘Gihī homī’’ti vutte pana atthabhedoyeva, na kālabhedo ‘‘homī’’ti vattamānakālasseva vuttattā. ‘‘Gihī jātomhi, gihīmhī’’ti etthāpi atthassa ceva kālassa ca bhinnattā appaccakkhātā hoti sikkhā. ‘‘Ajja paṭṭhāyā’’ti idaṃ tathā vuttepi dosabhāvato paripuṇṇaṃ katvā vuttaṃ. ‘‘Dhārehī’’ti atthappadhānattā niddesassa pariyāyavacanehipi sikkhāpaccakkhānaṃ hotiyevāti dassento āha ‘‘jānāhī’’tiādi. Dhārehi jānāhi sañjānāhi manasi karohīti hi etāni padāni atthato kālato ca abhinnāni.
52. புரிமானேவ சுத்³த³ஸாதி பு³த்³தா⁴தி³ஸப்³ரஹ்மசாரீபரியந்தானி. ஹோது ப⁴வதூதி இத³ம்பி படிக்கே²பமத்தமேவாதி ஆஹ ‘‘ஹோது, பரியத்தந்தி அத்தோ²’’தி.
52.Purimāneva cuddasāti buddhādisabrahmacārīpariyantāni. Hotu bhavatūti idampi paṭikkhepamattamevāti āha ‘‘hotu, pariyattanti attho’’ti.
53. வண்ணபட்டா²னந்தி மஹாஸங்கி⁴கானங் பு³த்³த⁴கு³ணபரிதீ³பகங் ஏகங் ஸுத்தந்தி வத³ந்தி. உபாலிகா³தா²ஸூதி (ம॰ நி॰ 2.76) –
53.Vaṇṇapaṭṭhānanti mahāsaṅghikānaṃ buddhaguṇaparidīpakaṃ ekaṃ suttanti vadanti. Upāligāthāsūti (ma. ni. 2.76) –
‘‘தீ⁴ரஸ்ஸ விக³தமோஹஸ்ஸ,
‘‘Dhīrassa vigatamohassa,
பபி⁴ன்னகீ²லஸ்ஸ விஜிதவிஜயஸ்ஸ;
Pabhinnakhīlassa vijitavijayassa;
அனீக⁴ஸ்ஸ ஸுஸமசித்தஸ்ஸ;
Anīghassa susamacittassa;
வுத்³த⁴ஸீலஸ்ஸ ஸாது⁴பஞ்ஞஸ்ஸ;
Vuddhasīlassa sādhupaññassa;
வேஸமந்தரஸ்ஸ விமலஸ்ஸ;
Vesamantarassa vimalassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘அகத²ங்கதி²ஸ்ஸ துஸிதஸ்ஸ;
‘‘Akathaṃkathissa tusitassa;
வந்தலோகாமிஸஸ்ஸ முதி³தஸ்ஸ;
Vantalokāmisassa muditassa;
கதஸமணஸ்ஸ மனுஜஸ்ஸ;
Katasamaṇassa manujassa;
அந்திமஸாரீரஸ்ஸ நரஸ்ஸ;
Antimasārīrassa narassa;
அனோபமஸ்ஸ விரஜஸ்ஸ;
Anopamassa virajassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘அஸங்ஸயஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ;
‘‘Asaṃsayassa kusalassa;
வேனயிகஸ்ஸ ஸாரதி²வரஸ்ஸ;
Venayikassa sārathivarassa;
அனுத்தரஸ்ஸ ருசிரத⁴ம்மஸ்ஸ;
Anuttarassa ruciradhammassa;
நிக்கங்க²ஸ்ஸ பபா⁴ஸகஸ்ஸ;
Nikkaṅkhassa pabhāsakassa;
மானச்சி²த³ஸ்ஸ வீரஸ்ஸ;
Mānacchidassa vīrassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘நிஸப⁴ஸ்ஸ அப்பமெய்யஸ்ஸ;
‘‘Nisabhassa appameyyassa;
க³ம்பீ⁴ரஸ்ஸ மோனப்பத்தஸ்ஸ;
Gambhīrassa monappattassa;
கே²மங்கரஸ்ஸ வேத³ஸ்ஸ;
Khemaṅkarassa vedassa;
த⁴ம்மட்ட²ஸ்ஸ ஸங்வுதத்தஸ்ஸ;
Dhammaṭṭhassa saṃvutattassa;
ஸங்கா³திக³ஸ்ஸ முத்தஸ்ஸ;
Saṅgātigassa muttassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘நாக³ஸ்ஸ பந்தஸேனஸ்ஸ;
‘‘Nāgassa pantasenassa;
கீ²ணஸங்யோஜனஸ்ஸ முத்தஸ்ஸ;
Khīṇasaṃyojanassa muttassa;
படிமந்தகஸ்ஸ தோ⁴னஸ்ஸ;
Paṭimantakassa dhonassa;
பன்னத்³த⁴ஜஸ்ஸ வீதராக³ஸ்ஸ;
Pannaddhajassa vītarāgassa;
த³ந்தஸ்ஸ நிப்பபஞ்சஸ்ஸ;
Dantassa nippapañcassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘இஸிஸத்தமஸ்ஸ அகுஹஸ்ஸ;
‘‘Isisattamassa akuhassa;
தேவிஜ்ஜஸ்ஸ ப்³ரஹ்மப்பத்தஸ்ஸ;
Tevijjassa brahmappattassa;
ந்ஹாதகஸ்ஸ பத³கஸ்ஸ;
Nhātakassa padakassa;
பஸ்ஸத்³த⁴ஸ்ஸ விதி³தவேத³ஸ்ஸ;
Passaddhassa viditavedassa;
புரிந்த³த³ஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ;
Purindadassa sakkassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘அரியஸ்ஸ பா⁴விதத்தஸ்ஸ;
‘‘Ariyassa bhāvitattassa;
பத்திப்பத்தஸ்ஸ வெய்யாகரணஸ்ஸ;
Pattippattassa veyyākaraṇassa;
ஸதிமதோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ;
Satimato vipassissa;
அனபி⁴னதஸ்ஸ நோ அபனதஸ்ஸ;
Anabhinatassa no apanatassa;
அனேஜஸ்ஸ வஸிப்பத்தஸ்ஸ;
Anejassa vasippattassa;
ப⁴க³வதோ தஸ்ஸ ஸாவகோஹமஸ்மி.
Bhagavato tassa sāvakohamasmi.
‘‘ஸமுக்³க³தஸ்ஸ ஜா²யிஸ்ஸ;
‘‘Samuggatassa jhāyissa;
அனநுக³தந்தரஸ்ஸ ஸுத்³த⁴ஸ்ஸ;
Ananugatantarassa suddhassa;
அஸிதஸ்ஸ ஹிதஸ்ஸ;