Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    સિક્ખાપચ્ચક્ખાનવિભઙ્ગવણ્ણના

    Sikkhāpaccakkhānavibhaṅgavaṇṇanā

    ‘‘અપ્પચ્ચક્ખાય અપ્પચ્ચક્ખાતાયા’’તિ ઉભયથાપિ પાઠો તીસુપિ ગણ્ઠિપદેસુ વુત્તો. દુબ્બલ્યે આવિકતેપીતિ ‘‘યંનૂનાહં બુદ્ધં પચ્ચક્ખેય્ય’’ન્તિઆદિના દુબ્બલભાવે પકાસિતેપિ. સિક્ખાય પન પચ્ચક્ખાતાયાતિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિઆદિના સિક્ખાય પચ્ચક્ખાતાય. યસ્મા દિરત્તવચને ગહિતે તેન પુરિમપચ્છિમપદાનિ સંસિલિટ્ઠાનિ હોન્તિ, ન તસ્મિં અગ્ગહિતે, તસ્મા દિરત્તવચનેન બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતામત્તમેવ પયોજનન્તિ આહ ‘‘બ્યઞ્જનસિલિટ્ઠતાયા’’તિ. મુખારુળ્હતાયાતિ યસ્મા એવરૂપં વચનં લોકસ્સ મુખમારુળ્હં, તસ્માતિ અત્થો.

    ‘‘Appaccakkhāya appaccakkhātāyā’’ti ubhayathāpi pāṭho tīsupi gaṇṭhipadesu vutto. Dubbalye āvikatepīti ‘‘yaṃnūnāhaṃ buddhaṃ paccakkheyya’’ntiādinā dubbalabhāve pakāsitepi. Sikkhāya pana paccakkhātāyāti ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādinā sikkhāya paccakkhātāya. Yasmā dirattavacane gahite tena purimapacchimapadāni saṃsiliṭṭhāni honti, na tasmiṃ aggahite, tasmā dirattavacanena byañjanasiliṭṭhatāmattameva payojananti āha ‘‘byañjanasiliṭṭhatāyā’’ti. Mukhāruḷhatāyāti yasmā evarūpaṃ vacanaṃ lokassa mukhamāruḷhaṃ, tasmāti attho.

    બ્યઞ્જનં સમ્પાદેતીતિ તસ્સ વિસું અત્થાભાવતો વુત્તમેવત્થં અઞ્ઞપદેન દીપેન્તો બ્યઞ્જનં સમ્પાદેતિ. વુત્તમેવત્થં કારણેન વિભાવેન્તો આહ ‘‘પરિવારકપદવિરહિતઞ્હી’’તિઆદિ. અત્થદીપકં પદં અત્થપદં.

    Byañjanaṃsampādetīti tassa visuṃ atthābhāvato vuttamevatthaṃ aññapadena dīpento byañjanaṃ sampādeti. Vuttamevatthaṃ kāraṇena vibhāvento āha ‘‘parivārakapadavirahitañhī’’tiādi. Atthadīpakaṃ padaṃ atthapadaṃ.

    સિક્ખાપચ્ચક્ખાનસ્સાતિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિઆદિસિક્ખાપચ્ચક્ખાનવચનસ્સ. ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિઆદીસુ ‘‘એવં ખો, ભિક્ખવે, દુબ્બલ્યાવિકમ્મઞ્ચેવ હોતિ સિક્ખા ચ પચ્ચક્ખાતા’’તિ વુત્તત્તા ઉભયમ્પિ હોતીતિ આહ – ‘‘એકચ્ચં દુબ્બલ્યાવિકમ્મં અત્થો હોતી’’તિ. કિઞ્ચાપિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિઆદિસિક્ખાપચ્ચક્ખાનવચનસ્સ દુબ્બલ્યાવિકમ્મપદત્થો ન હોતિ, તથાપિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિ વુત્તે સિક્ખાપરિપૂરણે દુબ્બલ્યાવિભાવસ્સપિ ગમ્યમાનત્તા ‘‘સિક્ખાપચ્ચક્ખાનસ્સ એકચ્ચં દુબ્બલ્યાવિકમ્મં અત્થો હોતી’’તિ વુત્તં. નં સન્ધાયાતિ નં અત્થભૂતં દુબ્બલ્યાવિકમ્મં સન્ધાય.

    Sikkhāpaccakkhānassāti ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādisikkhāpaccakkhānavacanassa. ‘‘Buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādīsu ‘‘evaṃ kho, bhikkhave, dubbalyāvikammañceva hoti sikkhā ca paccakkhātā’’ti vuttattā ubhayampi hotīti āha – ‘‘ekaccaṃ dubbalyāvikammaṃ attho hotī’’ti. Kiñcāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādisikkhāpaccakkhānavacanassa dubbalyāvikammapadattho na hoti, tathāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vutte sikkhāparipūraṇe dubbalyāvibhāvassapi gamyamānattā ‘‘sikkhāpaccakkhānassa ekaccaṃ dubbalyāvikammaṃ attho hotī’’ti vuttaṃ. Naṃ sandhāyāti naṃ atthabhūtaṃ dubbalyāvikammaṃ sandhāya.

    વિસેસાવિસેસન્તિ એત્થ યેન દુબ્બલ્યાવિકમ્મમેવ હોતિ, ન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં, તત્થ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનદુબ્બલ્યાવિકમ્માનં અત્થિ વિસેસો. યેન પન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનઞ્ચેવ દુબ્બલ્યાવિકમ્મઞ્ચ હોતિ, તત્થ નેવત્થિ વિસેસોતિ વેદિતબ્બં. કઠકિચ્છજીવનેતિ ધાતૂસુ પઠિતત્તા વુત્તં ‘‘કિચ્છજીવિકપ્પત્તો’’તિ. ઉક્કણ્ઠનં ઉક્કણ્ઠા, કિચ્છજીવિકા, તં ઇતો પત્તોતિ ઉક્કણ્ઠિતો. ઇતોતિ ઇતો ઠાનતો, ઇતો વિહારતો વા. એત્થાતિ ગન્તુમિચ્છિતં પદેસં વદતિ. અનભિરતિયા પીળિતો વિક્ખિત્તચિત્તો હુત્વા સીસં ઉક્ખિપિત્વા ઉદ્ધંમુખો ઇતો ચિતો ચ ઓલોકેન્તો આહિણ્ડતીતિ આહ ‘‘ઉદ્ધં કણ્ઠં કત્વા વિહરમાનો’’તિ.

    Visesāvisesanti ettha yena dubbalyāvikammameva hoti, na sikkhāpaccakkhānaṃ, tattha sikkhāpaccakkhānadubbalyāvikammānaṃ atthi viseso. Yena pana sikkhāpaccakkhānañceva dubbalyāvikammañca hoti, tattha nevatthi visesoti veditabbaṃ. Kaṭhakicchajīvaneti dhātūsu paṭhitattā vuttaṃ ‘‘kicchajīvikappatto’’ti. Ukkaṇṭhanaṃ ukkaṇṭhā, kicchajīvikā, taṃ ito pattoti ukkaṇṭhito. Itoti ito ṭhānato, ito vihārato vā. Etthāti gantumicchitaṃ padesaṃ vadati. Anabhiratiyā pīḷito vikkhittacitto hutvā sīsaṃ ukkhipitvā uddhaṃmukho ito cito ca olokento āhiṇḍatīti āha ‘‘uddhaṃ kaṇṭhaṃ katvā viharamāno’’ti.

    અટ્ટીયમાનોતિ એત્થ અટ્ટમિવ અત્તાનમાચરતિ અટ્ટીયતીતિ અટ્ટીયસદ્દસ્સ અન્તોગધઉપમાનભૂતકમ્મત્તા ઉપમેય્યભૂતેન અત્તનાવ સકમ્મકત્તં, ન ભિક્ખુભાવેનાતિ આહ ‘‘ભિક્ખુભાવન્તિ ભિક્ખુભાવેના’’તિ. ન હિ સો ભિક્ખુભાવં અટ્ટમિવ આચરતિ, કિઞ્ચરહિ અત્તાનં તસ્મા ભિક્ખુભાવેન કરણભૂતેન અત્તાનં અટ્ટીયમાનોતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બોતિ આહ ‘‘કરણત્થે ઉપયોગવચન’’ન્તિ. કણ્ઠે આસત્તેન અટ્ટીયેય્યાતિ એત્થ પન કરણત્થેયેવ કરણવચનન્તિ આહ – ‘‘યથાલક્ખણં કરણવચનેનેવ વુત્ત’’ન્તિ. કત્તુઅત્થે વા ઉપયોગવચનં દટ્ઠબ્બન્તિ આહ – ‘‘તેન વા ભિક્ખુભાવેના’’તિઆદિ, તેન કત્તુભૂતેન ભિક્ખુભાવેનાતિ અત્થો. ઇમસ્મિં પનત્થે અટ્ટં કરોતીતિ અટ્ટીયતીતિ અટ્ટીય-સદ્દં નિપ્ફાદેત્વા તતો કમ્મનિ માન-સદ્દે કતે ‘‘અટ્ટીયમાનો’’તિ પદસિદ્ધિ વેદિતબ્બા. તેનેવાહ – ‘‘અટ્ટો કરિયમાનો પીળિયમાનો’’તિ. જિગુચ્છમાનોતિ ઇમિના પન સમ્બન્ધે કરિયમાને ભિક્ખુભાવન્તિ ઉપયોગત્થે એવ ઉપયોગવચનન્તિ આહ – ‘‘અસુચિં વિય તં જિગુચ્છન્તો’’તિ, તં ભિક્ખુભાવં જિગુચ્છન્તોતિ અત્થો. સચાહન્તિ સચે અહં.

    Aṭṭīyamānoti ettha aṭṭamiva attānamācarati aṭṭīyatīti aṭṭīyasaddassa antogadhaupamānabhūtakammattā upameyyabhūtena attanāva sakammakattaṃ, na bhikkhubhāvenāti āha ‘‘bhikkhubhāvanti bhikkhubhāvenā’’ti. Na hi so bhikkhubhāvaṃ aṭṭamiva ācarati, kiñcarahi attānaṃ tasmā bhikkhubhāvena karaṇabhūtena attānaṃ aṭṭīyamānoti evamettha attho daṭṭhabboti āha ‘‘karaṇatthe upayogavacana’’nti. Kaṇṭhe āsattena aṭṭīyeyyāti ettha pana karaṇattheyeva karaṇavacananti āha – ‘‘yathālakkhaṇaṃ karaṇavacaneneva vutta’’nti. Kattuatthe vā upayogavacanaṃ daṭṭhabbanti āha – ‘‘tena vā bhikkhubhāvenā’’tiādi, tena kattubhūtena bhikkhubhāvenāti attho. Imasmiṃ panatthe aṭṭaṃ karotīti aṭṭīyatīti aṭṭīya-saddaṃ nipphādetvā tato kammani māna-sadde kate ‘‘aṭṭīyamāno’’ti padasiddhi veditabbā. Tenevāha – ‘‘aṭṭo kariyamāno pīḷiyamāno’’ti. Jigucchamānoti iminā pana sambandhe kariyamāne bhikkhubhāvanti upayogatthe eva upayogavacananti āha – ‘‘asuciṃ viya taṃ jigucchanto’’ti, taṃ bhikkhubhāvaṃ jigucchantoti attho. Sacāhanti sace ahaṃ.

    પચ્ચક્ખાનાકારેન વુત્તાનીતિ ‘‘પચ્ચક્ખેય્યં પચ્ચક્ખેય્ય’’ન્તિ વુત્તત્તા પચ્ચક્ખાનાકારસમ્બન્ધેન વુત્તાનિ. ભાવવિકપ્પાકારેનાતિ ‘‘અસ્સં અસ્સ’’ન્તિ આગતત્તા યં યં ભવિતુકામો, તસ્સ તસ્સ ભાવસ્સ વિકપ્પાકારેન, ભિક્ખુભાવતો અઞ્ઞભાવવિકપ્પાકારેનાતિ અધિપ્પાયો.

    Paccakkhānākārena vuttānīti ‘‘paccakkheyyaṃ paccakkheyya’’nti vuttattā paccakkhānākārasambandhena vuttāni. Bhāvavikappākārenāti ‘‘assaṃ assa’’nti āgatattā yaṃ yaṃ bhavitukāmo, tassa tassa bhāvassa vikappākārena, bhikkhubhāvato aññabhāvavikappākārenāti adhippāyo.

    ૫૦. ન ઉસ્સહામીતિ અત્તનો તત્થ તત્થ ઉસ્સહાભાવં દસ્સેતિ. ન વિસહામીતિ એકભત્તાદીનં અસય્હભાવં દસ્સેતિ. ન રમામીતિ ‘‘પબ્બજ્જામૂલકં નત્થિ મે સુખ’’ન્તિ દસ્સેતિ. નાભિરમામીતિ પબ્બજ્જાય અત્તનો સન્તોસાભાવં દસ્સેતિ.

    50.Na ussahāmīti attano tattha tattha ussahābhāvaṃ dasseti. Na visahāmīti ekabhattādīnaṃ asayhabhāvaṃ dasseti. Na ramāmīti ‘‘pabbajjāmūlakaṃ natthi me sukha’’nti dasseti. Nābhiramāmīti pabbajjāya attano santosābhāvaṃ dasseti.

    ઇદાનિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનવારે ઠત્વા અયં વિનિચ્છયો વેદિતબ્બો – તત્થ ‘‘સામઞ્ઞા ચવિતુકામો’’તિઆદીહિ પદેહિ ચિત્તનિયમં દસ્સેતિ. ‘‘બુદ્ધં ધમ્મ’’ન્તિઆદીહિ પદેહિ ખેત્તનિયમં દસ્સેતિ. યથા હિ લોકે સસ્સાનં રુહનટ્ઠાનં ‘‘ખેત્ત’’ન્તિ વુચ્ચતિ, એવમિદમ્પિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનસ્સ રુહનટ્ઠાનત્તા ‘‘ખેત્ત’’ન્તિ વુચ્ચતિ. ‘‘પચ્ચક્ખામિ ધારેહી’’તિ એતેન કાલનિયમં દસ્સેતિ. ‘‘વદતી’’તિ ઇમિના પયોગનિયમં દસ્સેતિ. ‘‘અલં મે બુદ્ધેન, કિન્નુ મે બુદ્ધેન, ન મમત્થો બુદ્ધેન, સુમુત્તાહં બુદ્ધેના’’તિઆદીહિ અનામટ્ઠકાલવસેનપિ પચ્ચક્ખાનં હોતીતિ દસ્સેતિ. ‘‘વિઞ્ઞાપેતી’’તિ ઇમિના વિજાનનનિયમં દસ્સેતિ. ‘‘ઉમ્મત્તકો સિક્ખં પચ્ચક્ખાતિ, ઉમ્મત્તકસ્સ સન્તિકે સિક્ખં પચ્ચક્ખાતી’’તિઆદીહિ પુગ્ગલનિયમં દસ્સેતિ. ‘‘અરિયકેન મિલક્ખસ્સ સન્તિકે સિક્ખં પચ્ચક્ખાતિ, સો ચ નપ્પટિવિજાનાતિ, અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિઆદીહિ પુગ્ગલાદિનિયમે સતિપિ વિજાનનનિયમાસમ્ભવં દસ્સેતિ . ‘‘દવાય સિક્ખં પચ્ચક્ખાતિ, અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિઆદીહિ ખેત્તાદિનિયમે સતિપિ ચિત્તનિયમાભાવેન ન રુહતીતિ દસ્સેતિ. ‘‘સાવેતુકામો ન સાવેતિ, અપચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિ ઇમિના ચિત્તનિયમેપિ સતિ પયોગનિયમાભાવેન ન રુહતીતિ દસ્સેતિ. ‘‘અવિઞ્ઞુસ્સ સાવેતિ, વિઞ્ઞુસ્સ ન સાવેતી’’તિ એતેહિ ચિત્તખેત્તકાલપયોગપુગ્ગલવિજાનનનિયમેપિ સતિ યં પુગ્ગલં ઉદ્દિસ્સ સાવેતિ, તસ્સેવ સવનેન રુહતિ, ન અઞ્ઞસ્સાતિ દસ્સેતિ. ‘‘સબ્બસો વા પન ન સાવેતિ, અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિ ઇદં પન ચિત્તાદિનિયમેનેવ સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા હોતિ, ન અઞ્ઞથાતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. તસ્મા ચિત્તખેત્તકાલપયોગપુગ્ગલવિજાનનનિયમવસેન સિક્ખાય પચ્ચક્ખાનં ઞત્વા તદભાવેન અપ્પચ્ચક્ખાનં વેદિતબ્બં.

    Idāni sikkhāpaccakkhānavāre ṭhatvā ayaṃ vinicchayo veditabbo – tattha ‘‘sāmaññā cavitukāmo’’tiādīhi padehi cittaniyamaṃ dasseti. ‘‘Buddhaṃ dhamma’’ntiādīhi padehi khettaniyamaṃ dasseti. Yathā hi loke sassānaṃ ruhanaṭṭhānaṃ ‘‘khetta’’nti vuccati, evamidampi sikkhāpaccakkhānassa ruhanaṭṭhānattā ‘‘khetta’’nti vuccati. ‘‘Paccakkhāmi dhārehī’’ti etena kālaniyamaṃ dasseti. ‘‘Vadatī’’ti iminā payoganiyamaṃ dasseti. ‘‘Alaṃ me buddhena, kinnu me buddhena, na mamattho buddhena, sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādīhi anāmaṭṭhakālavasenapi paccakkhānaṃ hotīti dasseti. ‘‘Viññāpetī’’ti iminā vijānananiyamaṃ dasseti. ‘‘Ummattako sikkhaṃ paccakkhāti, ummattakassa santike sikkhaṃ paccakkhātī’’tiādīhi puggalaniyamaṃ dasseti. ‘‘Ariyakena milakkhassa santike sikkhaṃ paccakkhāti, so ca nappaṭivijānāti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’tiādīhi puggalādiniyame satipi vijānananiyamāsambhavaṃ dasseti . ‘‘Davāya sikkhaṃ paccakkhāti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’tiādīhi khettādiniyame satipi cittaniyamābhāvena na ruhatīti dasseti. ‘‘Sāvetukāmo na sāveti, apaccakkhātā hoti sikkhā’’ti iminā cittaniyamepi sati payoganiyamābhāvena na ruhatīti dasseti. ‘‘Aviññussa sāveti, viññussa na sāvetī’’ti etehi cittakhettakālapayogapuggalavijānananiyamepi sati yaṃ puggalaṃ uddissa sāveti, tasseva savanena ruhati, na aññassāti dasseti. ‘‘Sabbaso vā pana na sāveti, appaccakkhātā hoti sikkhā’’ti idaṃ pana cittādiniyameneva sikkhā paccakkhātā hoti, na aññathāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tasmā cittakhettakālapayogapuggalavijānananiyamavasena sikkhāya paccakkhānaṃ ñatvā tadabhāvena appaccakkhānaṃ veditabbaṃ.

    કથં? ઉપસમ્પન્નભાવતો ચવિતુકામતાચિત્તેનેવ હિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન દવા વા રવા વા ભણન્તસ્સ. એવં ચિત્તવસેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન.

    Kathaṃ? Upasampannabhāvato cavitukāmatācitteneva hi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na davā vā ravā vā bhaṇantassa. Evaṃ cittavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.

    તથા ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામિ, ધમ્મં પચ્ચક્ખામિ, સઙ્ઘં પચ્ચક્ખામિ, સિક્ખં, વિનયં, પાતિમોક્ખં, ઉદ્દેસં, ઉપજ્ઝાયં, આચરિયં, સદ્ધિવિહારિકં, અન્તેવાસિકં, સમાનુપજ્ઝાયકં, સમાનાચરિયકં, સબ્રહ્મચારિં પચ્ચક્ખામી’’તિ એવં વુત્તાનં બુદ્ધાદીનં ચતુદ્દસન્નં, ‘‘ગિહીતિ મં ધારેહિ, ઉપાસકો, આરામિકો, સામણેરો, તિત્થિયો, તિત્થિયસાવકો, અસ્સમણો, અસક્યપુત્તિયોતિ મં ધારેહી’’તિ એવં વુત્તાનં ગિહિઆદીનં અટ્ઠન્નઞ્ચાતિ ઇમેસં દ્વાવીસતિયા ખેત્તપદાનં યસ્સ કસ્સચિ સવેવચનસ્સ વસેન તેસુ ચ યંકિઞ્ચિ વત્તુકામસ્સ યંકિઞ્ચિ વદતોપિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન રુક્ખાદીનં અઞ્ઞતરસ્સ નામં ગહેત્વા સિક્ખં પચ્ચક્ખન્તસ્સ. એવં ખેત્તવસેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન.

    Tathā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmi, dhammaṃ paccakkhāmi, saṅghaṃ paccakkhāmi, sikkhaṃ, vinayaṃ, pātimokkhaṃ, uddesaṃ, upajjhāyaṃ, ācariyaṃ, saddhivihārikaṃ, antevāsikaṃ, samānupajjhāyakaṃ, samānācariyakaṃ, sabrahmacāriṃ paccakkhāmī’’ti evaṃ vuttānaṃ buddhādīnaṃ catuddasannaṃ, ‘‘gihīti maṃ dhārehi, upāsako, ārāmiko, sāmaṇero, titthiyo, titthiyasāvako, assamaṇo, asakyaputtiyoti maṃ dhārehī’’ti evaṃ vuttānaṃ gihiādīnaṃ aṭṭhannañcāti imesaṃ dvāvīsatiyā khettapadānaṃ yassa kassaci savevacanassa vasena tesu ca yaṃkiñci vattukāmassa yaṃkiñci vadatopi sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na rukkhādīnaṃ aññatarassa nāmaṃ gahetvā sikkhaṃ paccakkhantassa. Evaṃ khettavasena sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.

    તત્થ યદેતં ‘‘પચ્ચક્ખામી’’તિ ચ ‘‘મં ધારેહી’’તિ ચ વુત્તં વત્તમાનકાલવચનં, યાનિ ચ ‘‘અલં મે બુદ્ધેન, કિન્નુ મે બુદ્ધેન, ન મમત્થો બુદ્ધેન, સુમુત્તાહં બુદ્ધેના’’તિઆદિના નયેન આખ્યાતવસેન કાલં અનામસિત્વા પુરિમેહિ ચુદ્દસહિ પદેહિ સદ્ધિં યોજેત્વા વુત્તાનિ ‘‘અલં મે’’તિઆદીનિ ચત્તારિ પદાનિ, તેસંયેવ ચ સવેવચનાનં વસેન પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન ‘‘પચ્ચક્ખાસિ’’ન્તિ વા ‘‘પચ્ચક્ખિસ્સ’’ન્તિ વા ‘‘મં ધારેસી’’તિ વા ‘‘ધારેસ્સસી’’તિ વા ‘‘યનૂનાહં પચ્ચક્ખેય્ય’’ન્તિ વાતિઆદીનિ અતીતાનાગતપરિકપ્પવચનાનિ ભણન્તસ્સ. એવં વત્તમાનકાલવસેન ચેવ અનામટ્ઠકાલવસેન ચ પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન.

    Tattha yadetaṃ ‘‘paccakkhāmī’’ti ca ‘‘maṃ dhārehī’’ti ca vuttaṃ vattamānakālavacanaṃ, yāni ca ‘‘alaṃ me buddhena, kinnu me buddhena, na mamattho buddhena, sumuttāhaṃ buddhenā’’tiādinā nayena ākhyātavasena kālaṃ anāmasitvā purimehi cuddasahi padehi saddhiṃ yojetvā vuttāni ‘‘alaṃ me’’tiādīni cattāri padāni, tesaṃyeva ca savevacanānaṃ vasena paccakkhānaṃ hoti, na ‘‘paccakkhāsi’’nti vā ‘‘paccakkhissa’’nti vā ‘‘maṃ dhāresī’’ti vā ‘‘dhāressasī’’ti vā ‘‘yanūnāhaṃ paccakkheyya’’nti vātiādīni atītānāgataparikappavacanāni bhaṇantassa. Evaṃ vattamānakālavasena ceva anāmaṭṭhakālavasena ca paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.

    પયોગો પન દુવિધો કાયિકો વાચસિકો. તત્થ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિઆદિના નયેન યાય કાયચિ ભાસાય વચીભેદં કત્વા વાચસિકપયોગેનેવ પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન અક્ખરલિખનં વા હત્થમુદ્દાદિદસ્સનં વા કાયપયોગં કરોન્તસ્સ. એવં વાચસિકપયોગેનેવ પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન.

    Payogo pana duvidho kāyiko vācasiko. Tattha ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’tiādinā nayena yāya kāyaci bhāsāya vacībhedaṃ katvā vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na akkharalikhanaṃ vā hatthamuddādidassanaṃ vā kāyapayogaṃ karontassa. Evaṃ vācasikapayogeneva paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.

    પુગ્ગલો પન દુવિધો યો ચ પચ્ચક્ખાતિ, યસ્સ ચ પચ્ચક્ખાતિ. તત્થ યો પચ્ચક્ખાતિ, સો સચે ઉમ્મત્તકખિત્તચિત્તવેદનાટ્ટાનં અઞ્ઞતરો ન હોતિ. યસ્સ પન પચ્ચક્ખાતિ, સો સચે મનુસ્સજાતિકો હોતિ, ન ચ ઉમ્મત્તકાદીનં અઞ્ઞતરો, સમ્મુખીભૂતો ચ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ. ન હિ અસમ્મુખીભૂતસ્સ દૂતેન વા પણ્ણેન વા આરોચનં રુહતિ. એવં યથાવુત્તપુગ્ગલવસેન પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન.

    Puggalo pana duvidho yo ca paccakkhāti, yassa ca paccakkhāti. Tattha yo paccakkhāti, so sace ummattakakhittacittavedanāṭṭānaṃ aññataro na hoti. Yassa pana paccakkhāti, so sace manussajātiko hoti, na ca ummattakādīnaṃ aññataro, sammukhībhūto ca sikkhāpaccakkhānaṃ hoti. Na hi asammukhībhūtassa dūtena vā paṇṇena vā ārocanaṃ ruhati. Evaṃ yathāvuttapuggalavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena.

    વિજાનનમ્પિ નિયમિતાનિયમિતવસેન દુવિધં. તત્થ યસ્સ યેસં વા નિયમેત્વા ‘‘ઇમસ્સ ઇમેસં વા આરોચેમી’’તિ વદતિ, સચે તે યથા પકતિયા લોકે મનુસ્સા વચનં સુત્વા આવજ્જનસમયે જાનન્તિ, એવં તસ્સ વચનાનન્તરમેવ તસ્સ ‘‘અયં ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ વા ‘‘ગિહિભાવં પત્થયતી’’તિ વા યેન કેનચિ આકારેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનભાવં જાનન્તિ, પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા. અથ અપરભાગે ‘‘કિં ઇમિના વુત્ત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા જાનન્તિ, અઞ્ઞે વા જાનન્તિ, અપ્પચ્ચક્ખાતાવ હોતિ સિક્ખા. અનિયમેત્વા આરોચેન્તસ્સ પન સચે વુત્તનયેન યો કોચિ મનુસ્સજાતિકો વચનત્થં જાનાતિ, પચ્ચક્ખાતાવ હોતિ સિક્ખા. એવં વિજાનનવસેન પચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન તદભાવેન. ઇતિ ઇમેસં વુત્તપ્પકારાનં ચિત્તાદીનં વસેનેવ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન અઞ્ઞથાતિ દટ્ઠબ્બં.

    Vijānanampi niyamitāniyamitavasena duvidhaṃ. Tattha yassa yesaṃ vā niyametvā ‘‘imassa imesaṃ vā ārocemī’’ti vadati, sace te yathā pakatiyā loke manussā vacanaṃ sutvā āvajjanasamaye jānanti, evaṃ tassa vacanānantarameva tassa ‘‘ayaṃ ukkaṇṭhito’’ti vā ‘‘gihibhāvaṃ patthayatī’’ti vā yena kenaci ākārena sikkhāpaccakkhānabhāvaṃ jānanti, paccakkhātā hoti sikkhā. Atha aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti cintetvā jānanti, aññe vā jānanti, appaccakkhātāva hoti sikkhā. Aniyametvā ārocentassa pana sace vuttanayena yo koci manussajātiko vacanatthaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Evaṃ vijānanavasena paccakkhānaṃ hoti, na tadabhāvena. Iti imesaṃ vuttappakārānaṃ cittādīnaṃ vaseneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na aññathāti daṭṭhabbaṃ.

    ૫૧. ‘‘વદતી’’તિ વચીભેદપ્પયોગં દસ્સેત્વા તદનન્તરં ‘‘વિઞ્ઞાપેતી’’તિ વુત્તત્તા તેનેવ વચીભેદેન અધિપ્પાયવિઞ્ઞાપનં ઇધાધિપ્પેતં, ન યેન કેનચિ ઉપાયેનાતિ આહ ‘‘તેનેવ વચીભેદેના’’તિ. પદપચ્ચાભટ્ઠં કત્વાતિ પદવિપરાવુત્તિં કત્વા. ઇદઞ્ચ પદપ્પયોગસ્સ અનિયમિતત્તા વુત્તં. યથા હિ લોકે ‘‘આહર પત્તં, પત્તં આહરા’’તિ અનિયમિતેન પદપ્પયોગેન તદત્થવિઞ્ઞાપનં દિટ્ઠં, એવમિધાપિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામિ, પચ્ચક્ખામિ બુદ્ધ’’ન્તિ અનિયમિતેન પદપ્પયોગેન તદત્થવિઞ્ઞાપનં હોતિયેવાતિ અધિપ્પાયો. બુદ્ધં પચ્ચક્ખામીતિ અત્થપ્પધાનો અયં નિદ્દેસો, ન સદ્દપ્પધાનોતિ આહ ‘‘મિલક્ખભાસાસુ વા અઞ્ઞતરભાસાય તમત્થં વદેય્યા’’તિ. માગધભાસતો અવસિટ્ઠા સબ્બાપિ અન્ધદમિળાદિભાસા મિલક્ખભાસાતિ વેદિતબ્બા. ખેત્તપદેસુ એકં વત્તુકામો સચેપિ અઞ્ઞં વદેય્ય, ખેત્તપદન્તોગધત્તા પચ્ચક્ખાતાવ હોતિ સિક્ખાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામીતિ વત્તુકામો’’તિઆદિ. યદિપિ ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિ વત્તું અનિચ્છન્તો ચિત્તેન તં પટિક્ખિપિત્વા અઞ્ઞં વત્તુકામો પુન વિરજ્ઝિત્વા તમેવ વદેય્ય, તથાપિ સાસનતો ચવિતુકામતાચિત્તે સતિ ખેત્તપદસ્સેવ વુત્તત્તા અઙ્ગપારિપૂરિસમ્ભવતો હોત્વેવ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનન્તિ વેદિતબ્બં. ખેત્તમેવ ઓતિણ્ણન્તિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનસ્સ રુહનટ્ઠાનભૂતં ખેત્તમેવ ઓતિણ્ણં.

    51. ‘‘Vadatī’’ti vacībhedappayogaṃ dassetvā tadanantaraṃ ‘‘viññāpetī’’ti vuttattā teneva vacībhedena adhippāyaviññāpanaṃ idhādhippetaṃ, na yena kenaci upāyenāti āha ‘‘teneva vacībhedenā’’ti. Padapaccābhaṭṭhaṃ katvāti padaviparāvuttiṃ katvā. Idañca padappayogassa aniyamitattā vuttaṃ. Yathā hi loke ‘‘āhara pattaṃ, pattaṃ āharā’’ti aniyamitena padappayogena tadatthaviññāpanaṃ diṭṭhaṃ, evamidhāpi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmi, paccakkhāmi buddha’’nti aniyamitena padappayogena tadatthaviññāpanaṃ hotiyevāti adhippāyo. Buddhaṃ paccakkhāmīti atthappadhāno ayaṃ niddeso, na saddappadhānoti āha ‘‘milakkhabhāsāsu vā aññatarabhāsāya tamatthaṃ vadeyyā’’ti. Māgadhabhāsato avasiṭṭhā sabbāpi andhadamiḷādibhāsā milakkhabhāsāti veditabbā. Khettapadesu ekaṃ vattukāmo sacepi aññaṃ vadeyya, khettapadantogadhattā paccakkhātāva hoti sikkhāti dassento āha ‘‘buddhaṃ paccakkhāmīti vattukāmo’’tiādi. Yadipi ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vattuṃ anicchanto cittena taṃ paṭikkhipitvā aññaṃ vattukāmo puna virajjhitvā tameva vadeyya, tathāpi sāsanato cavitukāmatācitte sati khettapadasseva vuttattā aṅgapāripūrisambhavato hotveva sikkhāpaccakkhānanti veditabbaṃ. Khettameva otiṇṇanti sikkhāpaccakkhānassa ruhanaṭṭhānabhūtaṃ khettameva otiṇṇaṃ.

    ‘‘પચ્ચક્ખામિ ધારેહી’’તિ વત્તમાનકાલસ્સ પધાનભાવેન વત્તુમિચ્છિતત્તા અતીતાનાગતપરિકપ્પવચનેહિ નેવત્થિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સચે પન બુદ્ધં પચ્ચક્ખિન્તિ વા’’તિઆદિ. વદતિ વિઞ્ઞાપેતીતિ એત્થ વદતીતિ ઇમિના પયોગસ્સ નિયમિતત્તા એકસ્સ સન્તિકે અત્તનો વચીભેદપ્પયોગેનેવ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન દૂતસાસનાદિપ્પયોગેનાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘દૂતં વા પહિણાતી’’તિઆદિ. તત્થ ‘‘મમ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનભાવં કથેહી’’તિ મુખસાસનવસેન ‘‘દૂતં વા પહિણાતી’’તિ વુત્તં. પણ્ણે લિખિત્વા પહિણનવસેન ‘‘સાસનં વા પેસેતી’’તિ વુત્તં. રુક્ખાદીસુ અક્ખરાનિ લિખિત્વા દસ્સનવસેન ‘‘અક્ખરં વા છિન્દતી’’તિ વુત્તં. હત્થમુદ્દાય વા તમત્થં આરોચેતીતિ હત્થેન અધિપ્પાયવિઞ્ઞાપનં સન્ધાય વુત્તં. અધિપ્પાયવિઞ્ઞાપકો હિ હત્થવિકારો હત્થમુદ્દા. હત્થ-સદ્દો ચેત્થ તદેકદેસેસુ અઙ્ગુલીસુ દટ્ઠબ્બો ‘‘ન સબ્બં હત્થં મુખે પક્ખિપિસ્સામી’’તિઆદીસુ (પાચિ॰ ૬૧૮) વિય. તસ્મા અધિપ્પાયવિઞ્ઞાપકેન અઙ્ગુલિસઙ્કોચાદિના હત્થવિકારેન તમત્થં આરોચેતીતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    ‘‘Paccakkhāmi dhārehī’’ti vattamānakālassa padhānabhāvena vattumicchitattā atītānāgataparikappavacanehi nevatthi sikkhāpaccakkhānanti dassento āha ‘‘sace pana buddhaṃ paccakkhinti vā’’tiādi. Vadati viññāpetīti ettha vadatīti iminā payogassa niyamitattā ekassa santike attano vacībhedappayogeneva sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na dūtasāsanādippayogenāti dassento āha ‘‘dūtaṃ vā pahiṇātī’’tiādi. Tattha ‘‘mama sikkhāpaccakkhānabhāvaṃ kathehī’’ti mukhasāsanavasena ‘‘dūtaṃ vā pahiṇātī’’ti vuttaṃ. Paṇṇe likhitvā pahiṇanavasena ‘‘sāsanaṃ vā pesetī’’ti vuttaṃ. Rukkhādīsu akkharāni likhitvā dassanavasena ‘‘akkharaṃ vā chindatī’’ti vuttaṃ. Hatthamuddāya vā tamatthaṃ ārocetīti hatthena adhippāyaviññāpanaṃ sandhāya vuttaṃ. Adhippāyaviññāpako hi hatthavikāro hatthamuddā. Hattha-saddo cettha tadekadesesu aṅgulīsu daṭṭhabbo ‘‘na sabbaṃ hatthaṃ mukhe pakkhipissāmī’’tiādīsu (pāci. 618) viya. Tasmā adhippāyaviññāpakena aṅgulisaṅkocādinā hatthavikārena tamatthaṃ ārocetīti evamettha attho daṭṭhabbo.

    ચિત્તસમ્પયુત્તન્તિ પચ્ચક્ખાતુકામતાચિત્તસમ્પયુત્તં. ઇદાનિ વિજાનનવસેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં નિયમિતાનિયમિતવસેન દ્વિધા વેદિતબ્બન્તિ દસ્સેન્તો આહ – ‘‘યદિ અયમેવ જાનાતૂ’’તિઆદિ. અયઞ્ચ વિભાગો ‘‘વદતિ વિઞ્ઞાપેતીતિ એકવિસયત્તા યસ્સ વદતિ, તસ્સેવ વિજાનનં અધિપ્પેતં, ન અઞ્ઞસ્સા’’તિ ઇમિના નયેન લદ્ધોતિ દટ્ઠબ્બં. ન હિ યસ્સ વદતિ, તતો અઞ્ઞં વિઞ્ઞાપેતીતિ અયમત્થો સમ્ભવતિ. સોયેવ જાનાતીતિ અવધારણેન તસ્મિં અવિજાનન્તેયેવ અઞ્ઞસ્સ જાનનં પટિક્ખિપતિ. તેનેવાહ – ‘‘અથ સો ન જાનાતિ, અઞ્ઞો સમીપે ઠિતો જાનાતિ, અપચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિ. તસ્મા ‘‘અયમેવ જાનાતૂ’’તિ એકં નિયમેત્વા આરોચિતે યદિપિ સોપિ જાનાતિ અઞ્ઞોપિ, નિયમિતસ્સ પન નિયમિતવસેન વિજાનનસમ્ભવતો સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિયેવાતિ દટ્ઠબ્બં ‘‘અઞ્ઞો મા જાનાતૂ’’તિ અનિયમિતત્તા. દ્વિન્નમ્પિ નિયમેત્વાતિ ઇદં ‘‘દ્વે વા જાનન્તુ એકો વા, ઇમેસંયેવ દ્વિન્નં આરોચેમી’’તિ એવં નિયમેત્વા આરોચનં સન્ધાય વુત્તં. તેનેવાહ – ‘‘એકસ્મિં જાનન્તેપિ દ્વીસુ જાનન્તેસુપી’’તિ. તસ્મા ‘‘દ્વેયેવ જાનન્તુ, એકો મા જાનાતૂ’’તિ એવં દ્વિન્નં નિયમેત્વા આરોચિતે દ્વીસુયેવ જાનન્તેસુ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિ, ન એકસ્મિં જાનન્તેતિ વદન્તિ.

    Cittasampayuttanti paccakkhātukāmatācittasampayuttaṃ. Idāni vijānanavasena sikkhāpaccakkhānaṃ niyamitāniyamitavasena dvidhā veditabbanti dassento āha – ‘‘yadi ayameva jānātū’’tiādi. Ayañca vibhāgo ‘‘vadati viññāpetīti ekavisayattā yassa vadati, tasseva vijānanaṃ adhippetaṃ, na aññassā’’ti iminā nayena laddhoti daṭṭhabbaṃ. Na hi yassa vadati, tato aññaṃ viññāpetīti ayamattho sambhavati. Soyeva jānātīti avadhāraṇena tasmiṃ avijānanteyeva aññassa jānanaṃ paṭikkhipati. Tenevāha – ‘‘atha so na jānāti, añño samīpe ṭhito jānāti, apaccakkhātā hoti sikkhā’’ti. Tasmā ‘‘ayameva jānātū’’ti ekaṃ niyametvā ārocite yadipi sopi jānāti aññopi, niyamitassa pana niyamitavasena vijānanasambhavato sikkhāpaccakkhānaṃ hotiyevāti daṭṭhabbaṃ ‘‘añño mā jānātū’’ti aniyamitattā. Dvinnampi niyametvāti idaṃ ‘‘dve vā jānantu eko vā, imesaṃyeva dvinnaṃ ārocemī’’ti evaṃ niyametvā ārocanaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenevāha – ‘‘ekasmiṃjānantepi dvīsu jānantesupī’’ti. Tasmā ‘‘dveyeva jānantu, eko mā jānātū’’ti evaṃ dvinnaṃ niyametvā ārocite dvīsuyeva jānantesu sikkhāpaccakkhānaṃ hoti, na ekasmiṃ jānanteti vadanti.

    સભાગેતિ વિસ્સાસિકે. પરિસઙ્કમાનોતિ ‘‘સચે તે જાનેય્યું, મં તે વારેસ્સન્તી’’તિ આસઙ્કમાનો. સમયઞ્ઞૂતિ સાસનાચારકુસલો, ઇધ પન તદધિપ્પાયજાનનમત્તેનપિ સમયઞ્ઞૂ નામ હોતિ. તેનેવ આહ – ‘‘ઉક્કણ્ઠિતો અયં…પે॰… સાસનતો ચુતોતિ જાનાતી’’તિ. તસ્મા ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિ ઇમસ્સ અત્થં ઞત્વાપિ સચે ‘‘અયં ભિક્ખુભાવતો ચવિતુકામો, ગિહી વા હોતુકામો’’તિ ન જાનાતિ, અપ્પચ્ચક્ખાતાવ હોતિ સિક્ખા. સચે પન ‘‘બુદ્ધં પચ્ચક્ખામી’’તિ વચનસ્સ અત્થં અજાનિત્વાપિ ‘‘ઉક્કણ્ઠિતો ગિહી હોતુકામો’’તિ અધિપ્પાયં જાનાતિ, પચ્ચક્ખાતાવ હોતિ સિક્ખા. અઞ્ઞસ્મિં ખણે સોતવિઞ્ઞાણવીથિયા સદ્દગ્ગહણં, અઞ્ઞસ્મિંયેવ ચ મનોવિઞ્ઞાણવીથિયા તદત્થવિજાનનન્તિ આહ – ‘‘તઙ્ખણઞ્ઞેવ પન અપુબ્બં અચરિમં દુજ્જાન’’ન્તિ. ન હિ એકસ્મિંયેવ ખણે સદ્દસવનં તદત્થવિજાનનઞ્ચ સમ્ભવતિ. તથા હિ ‘‘ઘટો’’તિ વા ‘‘પટો’’તિ વા કેનચિ વુત્તે તત્થ ઘ-સદ્દં પચ્ચુપ્પન્નં ગહેત્વા એકા સોતવિઞ્ઞાણવીથિ ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝતિ, તદનન્તરં એકા મનોવિઞ્ઞાણવીથિ તમેવ અતીતં ગહેત્વા ઉપ્પજ્જતિ. એવં તેન વુત્તવચને યત્તકાનિ અક્ખરાનિ હોન્તિ, તેસુ એકમેકં અક્ખરં પચ્ચુપ્પન્નમતીતઞ્ચ ગહેત્વા સોતવિઞ્ઞાણવીથિયા મનોવિઞ્ઞાણવીથિયા ચ ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુદ્ધાય અવસાને તાનિ અક્ખરાનિ સમ્પિણ્ડેત્વા અક્ખરસમૂહં ગહેત્વા એકા મનોવિઞ્ઞાણવીથિ ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝતિ. તદનન્તરં ‘‘અયમક્ખરસમૂહો એતસ્સ નામ’’ન્તિ નામપઞ્ઞત્તિગ્ગહણવસેન અપરાય મનોવિઞ્ઞાણવીથિયા ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુદ્ધાય તદનન્તરં ઉપ્પન્નાય મનોવિઞ્ઞાણવીથિયા ‘‘અયમેતસ્સ અત્થો’’તિ પકતિયા તદત્થવિજાનનં સમ્ભવતિ.

    Sabhāgeti vissāsike. Parisaṅkamānoti ‘‘sace te jāneyyuṃ, maṃ te vāressantī’’ti āsaṅkamāno. Samayaññūti sāsanācārakusalo, idha pana tadadhippāyajānanamattenapi samayaññū nāma hoti. Teneva āha – ‘‘ukkaṇṭhito ayaṃ…pe… sāsanato cutoti jānātī’’ti. Tasmā ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti imassa atthaṃ ñatvāpi sace ‘‘ayaṃ bhikkhubhāvato cavitukāmo, gihī vā hotukāmo’’ti na jānāti, appaccakkhātāva hoti sikkhā. Sace pana ‘‘buddhaṃ paccakkhāmī’’ti vacanassa atthaṃ ajānitvāpi ‘‘ukkaṇṭhito gihī hotukāmo’’ti adhippāyaṃ jānāti, paccakkhātāva hoti sikkhā. Aññasmiṃ khaṇe sotaviññāṇavīthiyā saddaggahaṇaṃ, aññasmiṃyeva ca manoviññāṇavīthiyā tadatthavijānananti āha – ‘‘taṅkhaṇaññeva pana apubbaṃ acarimaṃ dujjāna’’nti. Na hi ekasmiṃyeva khaṇe saddasavanaṃ tadatthavijānanañca sambhavati. Tathā hi ‘‘ghaṭo’’ti vā ‘‘paṭo’’ti vā kenaci vutte tattha gha-saddaṃ paccuppannaṃ gahetvā ekā sotaviññāṇavīthi uppajjitvā nirujjhati, tadanantaraṃ ekā manoviññāṇavīthi tameva atītaṃ gahetvā uppajjati. Evaṃ tena vuttavacane yattakāni akkharāni honti, tesu ekamekaṃ akkharaṃ paccuppannamatītañca gahetvā sotaviññāṇavīthiyā manoviññāṇavīthiyā ca uppajjitvā niruddhāya avasāne tāni akkharāni sampiṇḍetvā akkharasamūhaṃ gahetvā ekā manoviññāṇavīthi uppajjitvā nirujjhati. Tadanantaraṃ ‘‘ayamakkharasamūho etassa nāma’’nti nāmapaññattiggahaṇavasena aparāya manoviññāṇavīthiyā uppajjitvā niruddhāya tadanantaraṃ uppannāya manoviññāṇavīthiyā ‘‘ayametassa attho’’ti pakatiyā tadatthavijānanaṃ sambhavati.

    આવજ્જનસમયેનાતિ ભુમ્મત્થે કરણવચનં, અત્થાભોગસમયેતિ અત્થો. ઇદાનિ તમેવ આવજ્જનસમયં વિભાવેન્તો આહ – ‘‘યથા પકતિયા…પે॰… જાનન્તી’’તિ. તેનેવ વચીભેદેન અધિપ્પાયવિઞ્ઞાપનસ્સ ઇધાધિપ્પેતત્તા અપરભાગે ‘‘કિં ઇમિના વુત્ત’’ન્તિ તં કઙ્ખન્તસ્સ ચિરેન અધિપ્પાયવિજાનનં અઞ્ઞેનપિ કેનચિ ઉપાયન્તરેન સમ્ભવતિ, ન કેવલં વચીભેદમત્તેનાતિ આહ – ‘‘અથ અપરભાગે…પે॰… અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા’’તિ. ‘‘ગિહી ભવિસ્સામી’’તિ વુત્તે અત્થભેદો કાલભેદો ચ હોતીતિ અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા. ‘‘ધારેહી’’તિ હિ ઇમસ્સ યો અત્થો કાલો ચ, ન સો ‘‘ભવિસ્સામી’’તિ એતસ્સ. ‘‘ગિહી હોમી’’તિ વુત્તે પન અત્થભેદોયેવ, ન કાલભેદો ‘‘હોમી’’તિ વત્તમાનકાલસ્સેવ વુત્તત્તા. ‘‘ગિહી જાતોમ્હિ, ગિહીમ્હી’’તિ એત્થાપિ અત્થસ્સ ચેવ કાલસ્સ ચ ભિન્નત્તા અપ્પચ્ચક્ખાતા હોતિ સિક્ખા. ‘‘અજ્જ પટ્ઠાયા’’તિ ઇદં તથા વુત્તેપિ દોસભાવતો પરિપુણ્ણં કત્વા વુત્તં. ‘‘ધારેહી’’તિ અત્થપ્પધાનત્તા નિદ્દેસસ્સ પરિયાયવચનેહિપિ સિક્ખાપચ્ચક્ખાનં હોતિયેવાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘જાનાહી’’તિઆદિ. ધારેહિ જાનાહિ સઞ્જાનાહિ મનસિ કરોહીતિ હિ એતાનિ પદાનિ અત્થતો કાલતો ચ અભિન્નાનિ.

    Āvajjanasamayenāti bhummatthe karaṇavacanaṃ, atthābhogasamayeti attho. Idāni tameva āvajjanasamayaṃ vibhāvento āha – ‘‘yathā pakatiyā…pe… jānantī’’ti. Teneva vacībhedena adhippāyaviññāpanassa idhādhippetattā aparabhāge ‘‘kiṃ iminā vutta’’nti taṃ kaṅkhantassa cirena adhippāyavijānanaṃ aññenapi kenaci upāyantarena sambhavati, na kevalaṃ vacībhedamattenāti āha – ‘‘atha aparabhāge…pe… appaccakkhātā hoti sikkhā’’ti. ‘‘Gihī bhavissāmī’’ti vutte atthabhedo kālabhedo ca hotīti appaccakkhātā hoti sikkhā. ‘‘Dhārehī’’ti hi imassa yo attho kālo ca, na so ‘‘bhavissāmī’’ti etassa. ‘‘Gihī homī’’ti vutte pana atthabhedoyeva, na kālabhedo ‘‘homī’’ti vattamānakālasseva vuttattā. ‘‘Gihī jātomhi, gihīmhī’’ti etthāpi atthassa ceva kālassa ca bhinnattā appaccakkhātā hoti sikkhā. ‘‘Ajja paṭṭhāyā’’ti idaṃ tathā vuttepi dosabhāvato paripuṇṇaṃ katvā vuttaṃ. ‘‘Dhārehī’’ti atthappadhānattā niddesassa pariyāyavacanehipi sikkhāpaccakkhānaṃ hotiyevāti dassento āha ‘‘jānāhī’’tiādi. Dhārehi jānāhi sañjānāhi manasi karohīti hi etāni padāni atthato kālato ca abhinnāni.

    ૫૨. પુરિમાનેવ ચુદ્દસાતિ બુદ્ધાદિસબ્રહ્મચારીપરિયન્તાનિ. હોતુ ભવતૂતિ ઇદમ્પિ પટિક્ખેપમત્તમેવાતિ આહ ‘‘હોતુ, પરિયત્તન્તિ અત્થો’’તિ.

    52.Purimāneva cuddasāti buddhādisabrahmacārīpariyantāni. Hotu bhavatūti idampi paṭikkhepamattamevāti āha ‘‘hotu, pariyattanti attho’’ti.

    ૫૩. વણ્ણપટ્ઠાનન્તિ મહાસઙ્ઘિકાનં બુદ્ધગુણપરિદીપકં એકં સુત્તન્તિ વદન્તિ. ઉપાલિગાથાસૂતિ (મ॰ નિ॰ ૨.૭૬) –

    53.Vaṇṇapaṭṭhānanti mahāsaṅghikānaṃ buddhaguṇaparidīpakaṃ ekaṃ suttanti vadanti. Upāligāthāsūti (ma. ni. 2.76) –

    ‘‘ધીરસ્સ વિગતમોહસ્સ,

    ‘‘Dhīrassa vigatamohassa,

    પભિન્નખીલસ્સ વિજિતવિજયસ્સ;

    Pabhinnakhīlassa vijitavijayassa;

    અનીઘસ્સ સુસમચિત્તસ્સ;

    Anīghassa susamacittassa;

    વુદ્ધસીલસ્સ સાધુપઞ્ઞસ્સ;

    Vuddhasīlassa sādhupaññassa;

    વેસમન્તરસ્સ વિમલસ્સ;

    Vesamantarassa vimalassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘અકથંકથિસ્સ તુસિતસ્સ;

    ‘‘Akathaṃkathissa tusitassa;

    વન્તલોકામિસસ્સ મુદિતસ્સ;

    Vantalokāmisassa muditassa;

    કતસમણસ્સ મનુજસ્સ;

    Katasamaṇassa manujassa;

    અન્તિમસારીરસ્સ નરસ્સ;

    Antimasārīrassa narassa;

    અનોપમસ્સ વિરજસ્સ;

    Anopamassa virajassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘અસંસયસ્સ કુસલસ્સ;

    ‘‘Asaṃsayassa kusalassa;

    વેનયિકસ્સ સારથિવરસ્સ;

    Venayikassa sārathivarassa;

    અનુત્તરસ્સ રુચિરધમ્મસ્સ;

    Anuttarassa ruciradhammassa;

    નિક્કઙ્ખસ્સ પભાસકસ્સ;

    Nikkaṅkhassa pabhāsakassa;

    માનચ્છિદસ્સ વીરસ્સ;

    Mānacchidassa vīrassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘નિસભસ્સ અપ્પમેય્યસ્સ;

    ‘‘Nisabhassa appameyyassa;

    ગમ્ભીરસ્સ મોનપ્પત્તસ્સ;

    Gambhīrassa monappattassa;

    ખેમઙ્કરસ્સ વેદસ્સ;

    Khemaṅkarassa vedassa;

    ધમ્મટ્ઠસ્સ સંવુતત્તસ્સ;

    Dhammaṭṭhassa saṃvutattassa;

    સઙ્ગાતિગસ્સ મુત્તસ્સ;

    Saṅgātigassa muttassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘નાગસ્સ પન્તસેનસ્સ;

    ‘‘Nāgassa pantasenassa;

    ખીણસંયોજનસ્સ મુત્તસ્સ;

    Khīṇasaṃyojanassa muttassa;

    પટિમન્તકસ્સ ધોનસ્સ;

    Paṭimantakassa dhonassa;

    પન્નદ્ધજસ્સ વીતરાગસ્સ;

    Pannaddhajassa vītarāgassa;

    દન્તસ્સ નિપ્પપઞ્ચસ્સ;

    Dantassa nippapañcassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘ઇસિસત્તમસ્સ અકુહસ્સ;

    ‘‘Isisattamassa akuhassa;

    તેવિજ્જસ્સ બ્રહ્મપ્પત્તસ્સ;

    Tevijjassa brahmappattassa;

    ન્હાતકસ્સ પદકસ્સ;

    Nhātakassa padakassa;

    પસ્સદ્ધસ્સ વિદિતવેદસ્સ;

    Passaddhassa viditavedassa;

    પુરિન્દદસ્સ સક્કસ્સ;

    Purindadassa sakkassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘અરિયસ્સ ભાવિતત્તસ્સ;

    ‘‘Ariyassa bhāvitattassa;

    પત્તિપ્પત્તસ્સ વેય્યાકરણસ્સ;

    Pattippattassa veyyākaraṇassa;

    સતિમતો વિપસ્સિસ્સ;

    Satimato vipassissa;

    અનભિનતસ્સ નો અપનતસ્સ;

    Anabhinatassa no apanatassa;

    અનેજસ્સ વસિપ્પત્તસ્સ;

    Anejassa vasippattassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘સમુગ્ગતસ્સ ઝાયિસ્સ;

    ‘‘Samuggatassa jhāyissa;

    અનનુગતન્તરસ્સ સુદ્ધસ્સ;

    Ananugatantarassa suddhassa;

    અસિતસ્સ હિતસ્સ;

    Asitassa hitassa;

    પવિવિત્તસ્સ અગ્ગપ્પત્તસ્સ;

    Pavivittassa aggappattassa;

    તિણ્ણસ્સ તારયન્તસ્સ;

    Tiṇṇassa tārayantassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘સન્તસ્સ ભૂરિપઞ્ઞસ્સ;

    ‘‘Santassa bhūripaññassa;

    મહાપઞ્ઞસ્સ વીતલોભસ્સ;

    Mahāpaññassa vītalobhassa;

    તથાગતસ્સ સુગતસ્સ;

    Tathāgatassa sugatassa;

    અપ્પટિપુગ્ગલસ્સ અસમસ્સ;

    Appaṭipuggalassa asamassa;

    વિસારદસ્સ નિપુણસ્સ;

    Visāradassa nipuṇassa;

    ભગવતો તસ્સ સાવકોહમસ્મિ.

    Bhagavato tassa sāvakohamasmi.

    ‘‘તણ્હચ્છિદસ્સ બુદ્ધસ્સ;

    ‘‘Taṇhacchidassa buddhassa;

    વીતધૂમસ્સ અનુપલિત્તસ્સ;

    Vītadhūmassa anupalittassa;

    આહુનેય્યસ્સ યક્ખસ્સ;
