Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૫. પઞ્ચમપણ્ણાસકં
5. Pañcamapaṇṇāsakaṃ
(૨૧) ૧. સપ્પુરિસવગ્ગો
(21) 1. Sappurisavaggo
૧-૧૦. સિક્ખાપદસુત્તાદિવણ્ણના
1-10. Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā
૨૦૧-૨૧૦. પઞ્ચમસ્સ પઠમે અસપ્પુરિસોતિ લામકપુરિસો. પાણં અતિપાતેતીતિ પાણાતિપાતી. અદિન્નં આદિયતીતિ અદિન્નાદાયી. કામેસુ મિચ્છા ચરતીતિ કામેસુમિચ્છાચારી. મુસા વદતીતિ મુસાવાદી. સુરામેરયમજ્જપમાદે તિટ્ઠતીતિ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાયી. પાણાતિપાતે સમાદપેતીતિ યથા પાણં અતિપાતેતિ, તથા નં તત્થ ગહણં ગણ્હાપેતિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. અયં વુચ્ચતીતિ અયં એવરૂપો પુગ્ગલો યસ્મા સયંકતેન ચ દુસ્સીલ્યેન સમન્નાગતો, યઞ્ચ સમાદપિતેન કતં, તતો ઉપડ્ઢસ્સ દાયાદો, તસ્મા ‘‘અસપ્પુરિસેન અસપ્પુરિસતરો’’તિ વુચ્ચતિ. સપ્પુરિસોતિ ઉત્તમપુરિસો. સપ્પુરિસેન સપ્પુરિસતરોતિ અત્તના ચ કતેન સુસીલ્યેન સમન્નાગતત્તા યઞ્ચ સમાદપિતો કરોતિ, તતો ઉપડ્ઢસ્સ દાયાદત્તા ઉત્તમપુરિસેન ઉત્તમપુરિસતરો. એત્થ ચ પરેન કતં દુસ્સીલ્યં સુસીલ્યં વા આણત્તિયા અત્તના ચ વચિપ્પયોગેન કતન્તિ આણાપનવસેન પસુતપાપસ્સ પુઞ્ઞસ્સ વા દાયાદો ‘‘તતો ઉપડ્ઢસ્સ દાયાદો’’તિ વુત્તો. દુતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
201-210. Pañcamassa paṭhame asappurisoti lāmakapuriso. Pāṇaṃ atipātetīti pāṇātipātī. Adinnaṃ ādiyatīti adinnādāyī. Kāmesu micchā caratīti kāmesumicchācārī. Musā vadatīti musāvādī. Surāmerayamajjapamāde tiṭṭhatīti surāmerayamajjapamādaṭṭhāyī. Pāṇātipāte samādapetīti yathā pāṇaṃ atipāteti, tathā naṃ tattha gahaṇaṃ gaṇhāpeti. Sesesupi eseva nayo. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ evarūpo puggalo yasmā sayaṃkatena ca dussīlyena samannāgato, yañca samādapitena kataṃ, tato upaḍḍhassa dāyādo, tasmā ‘‘asappurisena asappurisataro’’ti vuccati. Sappurisoti uttamapuriso. Sappurisena sappurisataroti attanā ca katena susīlyena samannāgatattā yañca samādapito karoti, tato upaḍḍhassa dāyādattā uttamapurisena uttamapurisataro. Ettha ca parena kataṃ dussīlyaṃ susīlyaṃ vā āṇattiyā attanā ca vacippayogena katanti āṇāpanavasena pasutapāpassa puññassa vā dāyādo ‘‘tato upaḍḍhassa dāyādo’’ti vutto. Dutiyādīni uttānatthāneva.
સિક્ખાપદસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
સપ્પુરિસવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sappurisavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
૨૧૧-૨૨૦. દુતિયો પરિસાવગ્ગો ઉત્તાનત્થોયેવ.
211-220. Dutiyo parisāvaggo uttānatthoyeva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. સિક્ખાપદસુત્તં • 1. Sikkhāpadasuttaṃ
૨. અસ્સદ્ધસુત્તં • 2. Assaddhasuttaṃ
૩. સત્તકમ્મસુત્તં • 3. Sattakammasuttaṃ
૪. દસકમ્મસુત્તં • 4. Dasakammasuttaṃ
૫. અટ્ઠઙ્ગિકસુત્તં • 5. Aṭṭhaṅgikasuttaṃ
૬. દસમગ્ગસુત્તં • 6. Dasamaggasuttaṃ
૭. પઠમપાપધમ્મસુત્તં • 7. Paṭhamapāpadhammasuttaṃ
૮. દુતિયપાપધમ્મસુત્તં • 8. Dutiyapāpadhammasuttaṃ
૯. તતિયપાપધમ્મસુત્તં • 9. Tatiyapāpadhammasuttaṃ
૧૦. ચતુત્થપાપધમ્મસુત્તં • 10. Catutthapāpadhammasuttaṃ
૧. પરિસાસુત્તં • 1. Parisāsuttaṃ
૨. દિટ્ઠિસુત્તં • 2. Diṭṭhisuttaṃ
૩. અકતઞ્ઞુતાસુત્તં • 3. Akataññutāsuttaṃ
૪. પાણાતિપાતીસુત્તં • 4. Pāṇātipātīsuttaṃ
૫. પઠમમગ્ગસુત્તં • 5. Paṭhamamaggasuttaṃ
૬. દુતિયમગ્ગસુત્તં • 6. Dutiyamaggasuttaṃ
૭. પઠમવોહારપથસુત્તં • 7. Paṭhamavohārapathasuttaṃ
૮. દુતિયવોહારપથસુત્તં • 8. Dutiyavohārapathasuttaṃ
૯. અહિરિકસુત્તં • 9. Ahirikasuttaṃ
૧૦. દુસ્સીલસુત્તં • 10. Dussīlasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧-૬. સિક્ખાપદસુત્તવણ્ણના • 1-6. Sikkhāpadasuttavaṇṇanā
૭-૧૦. પાપધમ્મસુત્તચતુક્કવણ્ણના • 7-10. Pāpadhammasuttacatukkavaṇṇanā
૧. પરિસાસુત્તવણ્ણના • 1. Parisāsuttavaṇṇanā
૨. દિટ્ઠિસુત્તવણ્ણના • 2. Diṭṭhisuttavaṇṇanā
૩. અકતઞ્ઞુતાસુત્તવણ્ણના • 3. Akataññutāsuttavaṇṇanā
૪-૭. પાણાતિપાતીસુત્તાદિવણ્ણના • 4-7. Pāṇātipātīsuttādivaṇṇanā