Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૯. સિક્ખાપદસુત્તં
9. Sikkhāpadasuttaṃ
૯૯. ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે ચત્તારો? અત્તહિતાય પટિપન્નો નો પરહિતાય, પરહિતાય પટિપન્નો નો અત્તહિતાય, નેવત્તહિતાય પટિપન્નો નો પરહિતાય, અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો પરહિતાય ચ.
99. ‘‘Cattārome, bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Attahitāya paṭipanno no parahitāya, parahitāya paṭipanno no attahitāya, nevattahitāya paṭipanno no parahitāya, attahitāya ceva paṭipanno parahitāya ca.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે , એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ, નો પરં પાણાતિપાતા વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના અદિન્નાદાના પટિવિરતો હોતિ, નો પરં અદિન્નાદાના વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના કામેસુમિચ્છાચારા પટિવિરતો હોતિ, નો પરં કામેસુમિચ્છાચારા વેરમણિયા સમાદપેતિ ; અત્તના મુસાવાદા પટિવિરતો હોતિ, નો પરં મુસાવાદા વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો હોતિ, નો પરં સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિયા સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે , પુગ્ગલો અત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo attahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya? Idha, bhikkhave , ekacco puggalo attanā pāṇātipātā paṭivirato hoti, no paraṃ pāṇātipātā veramaṇiyā samādapeti; attanā adinnādānā paṭivirato hoti, no paraṃ adinnādānā veramaṇiyā samādapeti; attanā kāmesumicchācārā paṭivirato hoti, no paraṃ kāmesumicchācārā veramaṇiyā samādapeti ; attanā musāvādā paṭivirato hoti, no paraṃ musāvādā veramaṇiyā samādapeti; attanā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti, no paraṃ surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇiyā samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave , puggalo attahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પરહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો અત્તહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના પાણાતિપાતા અપ્પટિવિરતો હોતિ, પરં પાણાતિપાતા વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના અદિન્નાદાના અપ્પટિવિરતો હોતિ, પરં અદિન્નાદાના વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના કામેસુમિચ્છાચારા અપ્પટિવિરતો હોતિ, પરં કામેસુમિચ્છાચારા વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના મુસાવાદા અપ્પટિવિરતો હોતિ, પરં મુસાવાદા વેરમણિયા સમાદપેતિ; અત્તના સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના અપ્પટિવિરતો હોતિ, પરં સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિયા સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પરહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો અત્તહિતાય.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo parahitāya paṭipanno hoti, no attahitāya? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā pāṇātipātā appaṭivirato hoti, paraṃ pāṇātipātā veramaṇiyā samādapeti; attanā adinnādānā appaṭivirato hoti, paraṃ adinnādānā veramaṇiyā samādapeti; attanā kāmesumicchācārā appaṭivirato hoti, paraṃ kāmesumicchācārā veramaṇiyā samādapeti; attanā musāvādā appaṭivirato hoti, paraṃ musāvādā veramaṇiyā samādapeti; attanā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā appaṭivirato hoti, paraṃ surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇiyā samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo parahitāya paṭipanno hoti, no attahitāya.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ નો પરહિતાય? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના પાણાતિપાતા અપ્પટિવિરતો હોતિ, નો પરં પાણાતિપાતા વેરમણિયા સમાદપેતિ…પે॰… અત્તના સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના અપ્પટિવિરતો હોતિ, નો પરં સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિયા સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો નેવત્તહિતાય પટિપન્નો હોતિ, નો પરહિતાય.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo nevattahitāya paṭipanno hoti no parahitāya? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā pāṇātipātā appaṭivirato hoti, no paraṃ pāṇātipātā veramaṇiyā samādapeti…pe… attanā surāmerayamajjapamādaṭṭhānā appaṭivirato hoti, no paraṃ surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇiyā samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo nevattahitāya paṭipanno hoti, no parahitāya.
‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તના ચ પાણાતિપાતા પટિવિરતો હોતિ, પરઞ્ચ પાણાતિપાતા વેરમણિયા સમાદપેતિ…પે॰… અત્તના ચ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના પટિવિરતો હોતિ, પરઞ્ચ સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાના વેરમણિયા સમાદપેતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો અત્તહિતાય ચેવ પટિપન્નો હોતિ પરહિતાય ચ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો પુગ્ગલા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિ’’ન્તિ. નવમં.
‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo attahitāya ceva paṭipanno hoti parahitāya ca? Idha, bhikkhave, ekacco puggalo attanā ca pāṇātipātā paṭivirato hoti, parañca pāṇātipātā veramaṇiyā samādapeti…pe… attanā ca surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti, parañca surāmerayamajjapamādaṭṭhānā veramaṇiyā samādapeti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo attahitāya ceva paṭipanno hoti parahitāya ca. Ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Navamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. અત્તહિતસુત્તવણ્ણના • 8. Attahitasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. ખિપ્પનિસન્તિસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Khippanisantisuttādivaṇṇanā