Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩-૧૦. સીલસુત્તાદિવણ્ણના
3-10. Sīlasuttādivaṇṇanā
૨૧૩-૨૨૦. તતિયે (દી॰ નિ॰ ટી॰ ૨.૧૪૯) દુસ્સીલોતિ એત્થ દુ-સદ્દો અભાવત્થો ‘‘દુપ્પઞ્ઞો’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૯) વિય, ન ગરહણત્થોતિ આહ ‘‘અસીલો નિસ્સીલો’’તિ. ભિન્નસંવરોતિ એત્થ સમાદિન્નસીલો કેનચિ કારણેન સીલભેદં પત્તો, સો તાવ ભિન્નસંવરો હોતુ. યો પન સબ્બેન સબ્બં અસમાદિન્નસીલો આચારહીનો, સો કથં ભિન્નસંવરો નામ હોતીતિ ? સોપિ સાધુસમાચારસ્સ પરિહરણીયસ્સ ભેદિતત્તા ભિન્નસંવરો એવ નામ. વિનટ્ઠસંવરો સંવરરહિતોતિ હિ વુત્તં હોતિ. તં તં સિપ્પટ્ઠાનં. માઘાતકાલેતિ ‘‘મા ઘાતેથ પાણીન’’ન્તિ એવં માઘાતઘોસનં ઘોસિતદિવસે. અબ્ભુગ્ગચ્છતિ પાપકો કિત્તિસદ્દો. અજ્ઝાસયેન મઙ્કુ હોતિયેવ વિપ્પટિસારિભાવતો.
213-220. Tatiye (dī. ni. ṭī. 2.149) dussīloti ettha du-saddo abhāvattho ‘‘duppañño’’tiādīsu (ma. ni. 1.449) viya, na garahaṇatthoti āha ‘‘asīlo nissīlo’’ti. Bhinnasaṃvaroti ettha samādinnasīlo kenaci kāraṇena sīlabhedaṃ patto, so tāva bhinnasaṃvaro hotu. Yo pana sabbena sabbaṃ asamādinnasīlo ācārahīno, so kathaṃ bhinnasaṃvaro nāma hotīti ? Sopi sādhusamācārassa pariharaṇīyassa bheditattā bhinnasaṃvaro eva nāma. Vinaṭṭhasaṃvaro saṃvararahitoti hi vuttaṃ hoti. Taṃ taṃ sippaṭṭhānaṃ. Māghātakāleti ‘‘mā ghātetha pāṇīna’’nti evaṃ māghātaghosanaṃ ghositadivase. Abbhuggacchati pāpako kittisaddo. Ajjhāsayena maṅku hotiyeva vippaṭisāribhāvato.
તસ્સાતિ દુસ્સીલસ્સ. સમાદાય વત્તિતટ્ઠાનન્તિ ઉટ્ઠાય સમુટ્ઠાય કતકારણં. આપાથં આગચ્છતીતિ તં મનસો ઉપટ્ઠાતિ. ઉમ્મીલેત્વા ઇધલોકન્તિ ઉમ્મીલનકાલે અત્તનો પુત્તદારાદિવસેન ઇધલોકં પસ્સતિ. નિમીલેત્વા પરલોકન્તિ નિમીલનકાલે ગતિનિમિત્તુપટ્ઠાનવસેન પરલોકં પસ્સતિ. તેનાહ ‘‘ચત્તારો અપાયા’’તિઆદિ. પઞ્ચમપદન્તિ ‘‘કાયસ્સ ભેદા’’તિઆદિના વુત્તો પઞ્ચમો આદીનવકોટ્ઠાસો. વુત્તવિપરિયાયેનાતિ વુત્તત્થાય આદીનવકથાય વિપરિયાયેન ‘‘અપ્પમત્તો તં તં કસિવણિજ્જાદિં યથાકાલં સમ્પાદેતું સક્કોતી’’તિઆદિના. પાસંસં સીલમસ્સ અત્થીતિ સીલવા. સીલસમ્પન્નોતિ સીલેન સમન્નાગતો સમ્પન્નસીલોતિ એવમાદિકં પન અત્થવચનં સુકરન્તિ અનામટ્ઠં. ચતુત્થાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
Tassāti dussīlassa. Samādāya vattitaṭṭhānanti uṭṭhāya samuṭṭhāya katakāraṇaṃ. Āpāthaṃ āgacchatīti taṃ manaso upaṭṭhāti. Ummīletvā idhalokanti ummīlanakāle attano puttadārādivasena idhalokaṃ passati. Nimīletvā paralokanti nimīlanakāle gatinimittupaṭṭhānavasena paralokaṃ passati. Tenāha ‘‘cattāro apāyā’’tiādi. Pañcamapadanti ‘‘kāyassa bhedā’’tiādinā vutto pañcamo ādīnavakoṭṭhāso. Vuttavipariyāyenāti vuttatthāya ādīnavakathāya vipariyāyena ‘‘appamatto taṃ taṃ kasivaṇijjādiṃ yathākālaṃ sampādetuṃ sakkotī’’tiādinā. Pāsaṃsaṃ sīlamassa atthīti sīlavā. Sīlasampannoti sīlena samannāgato sampannasīloti evamādikaṃ pana atthavacanaṃ sukaranti anāmaṭṭhaṃ. Catutthādīni uttānatthāneva.
સીલસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sīlasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
અક્કોસકવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Akkosakavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૩. સીલસુત્તં • 3. Sīlasuttaṃ
૪. બહુભાણિસુત્તં • 4. Bahubhāṇisuttaṃ
૫. પઠમઅક્ખન્તિસુત્તં • 5. Paṭhamaakkhantisuttaṃ
૬. દુતિયઅક્ખન્તિસુત્તં • 6. Dutiyaakkhantisuttaṃ
૭. પઠમઅપાસાદિકસુત્તં • 7. Paṭhamaapāsādikasuttaṃ
૮. દુતિયઅપાસાદિકસુત્તં • 8. Dutiyaapāsādikasuttaṃ
૯. અગ્ગિસુત્તં • 9. Aggisuttaṃ
૧૦. મધુરાસુત્તં • 10. Madhurāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૩. સીલસુત્તવણ્ણના • 3. Sīlasuttavaṇṇanā
૪. બહુભાણિસુત્તવણ્ણના • 4. Bahubhāṇisuttavaṇṇanā
૫. પઠમઅક્ખન્તિસુત્તવણ્ણના • 5. Paṭhamaakkhantisuttavaṇṇanā
૬. દુતિયઅક્ખન્તિસુત્તવણ્ણના • 6. Dutiyaakkhantisuttavaṇṇanā
૭.પઠમઅપાસાદિકસુત્તવણ્ણના • 7.Paṭhamaapāsādikasuttavaṇṇanā
૧૦. મધુરાસુત્તવણ્ણના • 10. Madhurāsuttavaṇṇanā