Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૨. દ્વાદસકનિપાતો

    12. Dvādasakanipāto

    ૧. સીલવત્થેરગાથા

    1. Sīlavattheragāthā

    ૬૦૮.

    608.

    ‘‘સીલમેવિધ સિક્ખેથ, અસ્મિં લોકે સુસિક્ખિતં;

    ‘‘Sīlamevidha sikkhetha, asmiṃ loke susikkhitaṃ;

    સીલં હિ સબ્બસમ્પત્તિં, ઉપનામેતિ સેવિતં.

    Sīlaṃ hi sabbasampattiṃ, upanāmeti sevitaṃ.

    ૬૦૯.

    609.

    ‘‘સીલં રક્ખેય્ય મેધાવી, પત્થયાનો તયો સુખે;

    ‘‘Sīlaṃ rakkheyya medhāvī, patthayāno tayo sukhe;

    પસંસં વિત્તિલાભઞ્ચ, પેચ્ચ સગ્ગે પમોદનં 1.

    Pasaṃsaṃ vittilābhañca, pecca sagge pamodanaṃ 2.

    ૬૧૦.

    610.

    ‘‘સીલવા હિ બહૂ મિત્તે, સઞ્ઞમેનાધિગચ્છતિ;

    ‘‘Sīlavā hi bahū mitte, saññamenādhigacchati;

    દુસ્સીલો પન મિત્તેહિ, ધંસતે પાપમાચરં.

    Dussīlo pana mittehi, dhaṃsate pāpamācaraṃ.

    ૬૧૧.

    611.

    ‘‘અવણ્ણઞ્ચ અકિત્તિઞ્ચ, દુસ્સીલો લભતે નરો;

    ‘‘Avaṇṇañca akittiñca, dussīlo labhate naro;

    વણ્ણં કિત્તિં પસંસઞ્ચ, સદા લભતિ સીલવા.

    Vaṇṇaṃ kittiṃ pasaṃsañca, sadā labhati sīlavā.

    ૬૧૨.

    612.

    ‘‘આદિ સીલં પતિટ્ઠા ચ, કલ્યાણાનઞ્ચ માતુકં;

    ‘‘Ādi sīlaṃ patiṭṭhā ca, kalyāṇānañca mātukaṃ;

    પમુખં સબ્બધમ્માનં, તસ્મા સીલં વિસોધયે.

    Pamukhaṃ sabbadhammānaṃ, tasmā sīlaṃ visodhaye.

    ૬૧૩.

    613.

    ‘‘વેલા ચ સંવરં સીલં 3, ચિત્તસ્સ અભિહાસનં;

    ‘‘Velā ca saṃvaraṃ sīlaṃ 4, cittassa abhihāsanaṃ;

    તિત્થઞ્ચ સબ્બબુદ્ધાનં, તસ્મા સીલં વિસોધયે.

    Titthañca sabbabuddhānaṃ, tasmā sīlaṃ visodhaye.

    ૬૧૪.

    614.

    ‘‘સીલં બલં અપ્પટિમં, સીલં આવુધમુત્તમં;

    ‘‘Sīlaṃ balaṃ appaṭimaṃ, sīlaṃ āvudhamuttamaṃ;

    સીલમાભરણં સેટ્ઠં, સીલં કવચમબ્ભુતં.

    Sīlamābharaṇaṃ seṭṭhaṃ, sīlaṃ kavacamabbhutaṃ.

    ૬૧૫.

    615.

    ‘‘સીલં સેતુ મહેસક્ખો, સીલં ગન્ધો અનુત્તરો;

    ‘‘Sīlaṃ setu mahesakkho, sīlaṃ gandho anuttaro;

    સીલં વિલેપનં સેટ્ઠં, યેન વાતિ દિસોદિસં.

    Sīlaṃ vilepanaṃ seṭṭhaṃ, yena vāti disodisaṃ.

    ૬૧૬.

    616.

    ‘‘સીલં સમ્બલમેવગ્ગં, સીલં પાથેય્યમુત્તમં;

    ‘‘Sīlaṃ sambalamevaggaṃ, sīlaṃ pātheyyamuttamaṃ;

    સીલં સેટ્ઠો અતિવાહો, યેન યાતિ દિસોદિસં.

    Sīlaṃ seṭṭho ativāho, yena yāti disodisaṃ.

    ૬૧૭.

    617.

    ‘‘ઇધેવ નિન્દં લભતિ, પેચ્ચાપાયે ચ દુમ્મનો;

    ‘‘Idheva nindaṃ labhati, peccāpāye ca dummano;

    સબ્બત્થ દુમ્મનો બાલો, સીલેસુ અસમાહિતો.

    Sabbattha dummano bālo, sīlesu asamāhito.

    ૬૧૮.

    618.

    ‘‘ઇધેવ કિત્તિં લભતિ, પેચ્ચ સગ્ગે ચ સુમ્મનો;

    ‘‘Idheva kittiṃ labhati, pecca sagge ca summano;

    સબ્બત્થ સુમનો ધીરો, સીલેસુ સુસમાહિતો.

    Sabbattha sumano dhīro, sīlesu susamāhito.

    ૬૧૯.

    619.

    ‘‘સીલમેવ ઇધ અગ્ગં, પઞ્ઞવા પન ઉત્તમો;

    ‘‘Sīlameva idha aggaṃ, paññavā pana uttamo;

    મનુસ્સેસુ ચ દેવેસુ, સીલપઞ્ઞાણતો જય’’ન્તિ.

    Manussesu ca devesu, sīlapaññāṇato jaya’’nti.

    … સીલવો થેરો….

    … Sīlavo thero….







    Footnotes:
    1. પેચ્ચ સગ્ગે ચ મોદનં (સી॰ પી॰)
    2. pecca sagge ca modanaṃ (sī. pī.)
    3. સંવરો સીલં (સી॰), સંવરસીલં (સી॰ અટ્ઠ॰)
    4. saṃvaro sīlaṃ (sī.), saṃvarasīlaṃ (sī. aṭṭha.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. સીલવત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Sīlavattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact