Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૩૦. સીલવીમંસજાતકં (૪-૩-૧૦)

    330. Sīlavīmaṃsajātakaṃ (4-3-10)

    ૧૧૭.

    117.

    સીલં કિરેવ કલ્યાણં, સીલં લોકે અનુત્તરં;

    Sīlaṃ kireva kalyāṇaṃ, sīlaṃ loke anuttaraṃ;

    પસ્સ ઘોરવિસો નાગો, સીલવાતિ ન હઞ્ઞતિ.

    Passa ghoraviso nāgo, sīlavāti na haññati.

    ૧૧૮.

    118.

    યાવદેવસ્સહૂ કિઞ્ચિ, તાવદેવ અખાદિસું;

    Yāvadevassahū kiñci, tāvadeva akhādisuṃ;

    સઙ્ગમ્મ કુલલા લોકે, ન હિંસન્તિ અકિઞ્ચનં.

    Saṅgamma kulalā loke, na hiṃsanti akiñcanaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    સુખં નિરાસા સુપતિ, આસા ફલવતી સુખા;

    Sukhaṃ nirāsā supati, āsā phalavatī sukhā;

    આસં નિરાસં કત્વાન, સુખં સુપતિ પિઙ્ગલા.

    Āsaṃ nirāsaṃ katvāna, sukhaṃ supati piṅgalā.

    ૧૨૦.

    120.

    ન સમાધિપરો અત્થિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ;

    Na samādhiparo atthi, asmiṃ loke paramhi ca;

    ન પરં નાપિ અત્તાનં, વિહિંસતિ સમાહિતોતિ.

    Na paraṃ nāpi attānaṃ, vihiṃsati samāhitoti.

    સીલવીમંસજાતકં દસમં.

    Sīlavīmaṃsajātakaṃ dasamaṃ.

    કુટિદૂસકવગ્ગો તતિયો.

    Kuṭidūsakavaggo tatiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સમનુસ્સ -સદુદ્દુભ-યાચનકો, અથ મેણ્ડવરુત્તમ-ગોધવરો;

    Samanussa -saduddubha-yācanako, atha meṇḍavaruttama-godhavaro;

    અથ કાયસકેપુક ભોતીવરો, અથ રાધસુસીલવરેન દસાતિ.

    Atha kāyasakepuka bhotīvaro, atha rādhasusīlavarena dasāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૩૦] ૧૦. સીલવીમંસજાતકવણ્ણના • [330] 10. Sīlavīmaṃsajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact