Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૦૫. સીલવીમંસનજાતકં (૪-૧-૫)

    305. Sīlavīmaṃsanajātakaṃ (4-1-5)

    ૧૭.

    17.

    નત્થિ લોકે રહો નામ, પાપકમ્મં પકુબ્બતો;

    Natthi loke raho nāma, pāpakammaṃ pakubbato;

    પસ્સન્તિ વનભૂતાનિ, તં બાલો મઞ્ઞતી રહો.

    Passanti vanabhūtāni, taṃ bālo maññatī raho.

    ૧૮.

    18.

    અહં રહો ન પસ્સામિ, સુઞ્ઞં વાપિ ન વિજ્જતિ;

    Ahaṃ raho na passāmi, suññaṃ vāpi na vijjati;

    યત્થ અઞ્ઞં 1 ન પસ્સામિ, અસુઞ્ઞં હોતિ તં મયા.

    Yattha aññaṃ 2 na passāmi, asuññaṃ hoti taṃ mayā.

    ૧૯.

    19.

    દુજ્જચ્ચો ચ સુજચ્ચો 3 ચ, નન્દો ચ સુખવડ્ઢિતો 4;

    Dujjacco ca sujacco 5 ca, nando ca sukhavaḍḍhito 6;

    વેજ્જો ચ અદ્ધુવસીલો 7 ચ, તે ધમ્મં જહુ મત્થિકા.

    Vejjo ca addhuvasīlo 8 ca, te dhammaṃ jahu matthikā.

    ૨૦.

    20.

    બ્રાહ્મણો ચ કથં જહે, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    Brāhmaṇo ca kathaṃ jahe, sabbadhammāna pāragū;

    યો ધમ્મમનુપાલેતિ, ધિતિમા સચ્ચનિક્કમોતિ.

    Yo dhammamanupāleti, dhitimā saccanikkamoti.

    સીલવીમંસનજાતકં પઞ્ચમં.

    Sīlavīmaṃsanajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. સુઞ્ઞં (સ્યા॰ ક॰)
    2. suññaṃ (syā. ka.)
    3. અજચ્ચો (પી॰)
    4. સુખવચ્છકો (સી॰), સુખવચ્છનો (સ્યા॰ પી॰)
    5. ajacco (pī.)
    6. sukhavacchako (sī.), sukhavacchano (syā. pī.)
    7. અથ સીલો (ક॰)
    8. atha sīlo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૦૫] ૫. સીલવીમંસનજાતકવણ્ણના • [305] 5. Sīlavīmaṃsanajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact