Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. સિલાયૂપસુત્તવણ્ણના

    6. Silāyūpasuttavaṇṇanā

    ૨૬. છટ્ઠે ચન્દિકાપુત્તોતિ માતુ નામવસેન પઞ્ઞાતો ચન્દિકાપુત્તત્થેરો. ચેતસા ચિત્તં હોતીતિ ચિત્તવારપરિયાયેન ચિત્તવારપરિયાયો ચિતો વડ્ઢિતો હોતિ. ચેતસા ચિત્તં સુપરિચિતન્તિ ચિત્તવારપરિયાયેન ચિત્તવારપરિયાયો ઉપરૂપરિ સુચિતો સુવડ્ઢિતો હોતિ. નેવસ્સ ચિત્તં પરિયાદિયન્તીતિ તાનિ આરમ્મણાનિ તસ્સ ખીણાસવસ્સ ચિત્તુપ્પાદં ગહેત્વા ખેપેત્વા ઠાતું ન સક્કોન્તિ. અમિસ્સીકતન્તિ તાનિ આરમ્મણાનિ અનલ્લીનત્તા તેહિ અમિસ્સીકતં. આનેઞ્જપ્પત્તન્તિ અનિઞ્જનભાવં નિપ્ફન્દનભાવં પત્તં.

    26. Chaṭṭhe candikāputtoti mātu nāmavasena paññāto candikāputtatthero. Cetasā cittaṃ hotīti cittavārapariyāyena cittavārapariyāyo cito vaḍḍhito hoti. Cetasā cittaṃ suparicitanti cittavārapariyāyena cittavārapariyāyo uparūpari sucito suvaḍḍhito hoti. Nevassa cittaṃ pariyādiyantīti tāni ārammaṇāni tassa khīṇāsavassa cittuppādaṃ gahetvā khepetvā ṭhātuṃ na sakkonti. Amissīkatanti tāni ārammaṇāni anallīnattā tehi amissīkataṃ. Āneñjappattanti aniñjanabhāvaṃ nipphandanabhāvaṃ pattaṃ.

    સિલાયૂપોતિ સિલાથમ્ભો. સોળસકુક્કુકોતિ દીઘતો સોળસહત્થો. હેટ્ઠાનેમઙ્ગમાતિ આવાટસ્સ હેટ્ઠાગતા. ઉપરિ નેમસ્સાતિ ઉપરિ આવાટસ્સ. સુનિખાતત્તાતિ અયમુસલેહિ કોટ્ટેત્વા કોટ્ટેત્વા સુટ્ઠુ નિખાતત્તા. એવમેવ ખોતિ એત્થ સિલાયૂપો વિય ખીણાસવો દટ્ઠબ્બો, મહાવાતા વિય છસુ દ્વારેસુ ઉપ્પજ્જનકા કિલેસા, ચતૂહિ દિસાહિ આગન્ત્વા વાતાનં સિલાયૂપં ચાલેતું અસમત્થભાવો વિય છસુ દ્વારેસુ ઉપ્પજ્જનકકિલેસાનં ખીણાસવસ્સ ચિત્તં ચાલેતું અસમત્થભાવો વેદિતબ્બો. ઇમસ્મિમ્પિ સુત્તે ખીણાસવોવ કથિતો.

    Silāyūpoti silāthambho. Soḷasakukkukoti dīghato soḷasahattho. Heṭṭhānemaṅgamāti āvāṭassa heṭṭhāgatā. Upari nemassāti upari āvāṭassa. Sunikhātattāti ayamusalehi koṭṭetvā koṭṭetvā suṭṭhu nikhātattā. Evameva khoti ettha silāyūpo viya khīṇāsavo daṭṭhabbo, mahāvātā viya chasu dvāresu uppajjanakā kilesā, catūhi disāhi āgantvā vātānaṃ silāyūpaṃ cāletuṃ asamatthabhāvo viya chasu dvāresu uppajjanakakilesānaṃ khīṇāsavassa cittaṃ cāletuṃ asamatthabhāvo veditabbo. Imasmimpi sutte khīṇāsavova kathito.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. સિલાયૂપસુત્તં • 6. Silāyūpasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. સિલાયૂપસુત્તવણ્ણના • 6. Silāyūpasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact