Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયાલઙ્કાર-ટીકા • Vinayālaṅkāra-ṭīkā |
૨૪. સીમાવિનિચ્છયકથા
24. Sīmāvinicchayakathā
૧૫૬. એવં નિસ્સયવિનિચ્છયં કથેત્વા ઇદાનિ સીમાવિનિચ્છયં કથેતું ‘‘સીમાતિ એત્થ’’ત્યાદિમાહ. તત્થ સીમાતિ સિનીયતે સમગ્ગેન સઙ્ઘેન કમ્મવાચાય બન્ધીયતેતિ સીમા. સિ બન્ધનેતિ ધાતુ, મ-પચ્ચયો, કિયાદિગણોયં. વિભાગવન્તાનં સભાવવિભાવનં વિભાગેન વિના ન હોતીતિ આહ ‘‘સીમા નામેસા…પે॰… હોતી’’તિ. તત્થ બદ્ધસીમં તાવ દસ્સેતું ‘‘તત્થ એકાદસ’’ત્યાદિમાહ.
156. Evaṃ nissayavinicchayaṃ kathetvā idāni sīmāvinicchayaṃ kathetuṃ ‘‘sīmāti ettha’’tyādimāha. Tattha sīmāti sinīyate samaggena saṅghena kammavācāya bandhīyateti sīmā. Si bandhaneti dhātu, ma-paccayo, kiyādigaṇoyaṃ. Vibhāgavantānaṃ sabhāvavibhāvanaṃ vibhāgena vinā na hotīti āha ‘‘sīmā nāmesā…pe… hotī’’ti. Tattha baddhasīmaṃ tāva dassetuṃ ‘‘tattha ekādasa’’tyādimāha.
વીસતિવગ્ગકરણીયપરમત્તા સઙ્ઘકમ્મસ્સ હેટ્ઠિમન્તતો યત્થ કમ્મારહેન સદ્ધિં એકવીસતિ ભિક્ખૂ નિસીદિતું સક્કોન્તિ, તત્તકે પદેસે સીમં બન્ધિતું વટ્ટતિ, ન તતો ઓરન્તિ આહ ‘‘અતિખુદ્દકા નામ યત્થ એકવીસતિ ભિક્ખૂ નિસીદિતું ન સક્કોન્તી’’તિ. પુરત્થિમાય દિસાયાતિ ઇદં નિદસ્સનમત્તં, તસ્સં પન દિસાયં નિમિત્તે અસતિ યત્થ અત્થિ, તતો પટ્ઠાય પઠમં ‘‘પુરત્થિમાય અનુદિસાય, દક્ખિણાય દિસાયા’’તિઆદિના સમન્તા વિજ્જમાનટ્ઠાનેસુ નિમિત્તાનિ કિત્તેત્વા પુન ‘‘પુરત્થિમાય અનુદિસાયા’’તિ પઠમકિત્તિતં પટિકિત્તેતું વટ્ટતિ તીહિ નિમિત્તેહિ સિઙ્ઘાટકસણ્ઠાનાયપિ સીમાય સમ્મન્નિતબ્બતો. તિક્ખત્તું સીમમણ્ડલં સમ્બન્ધન્તેનાતિ વિનયધરેન સયં એકસ્મિંયેવ ઠાને ઠત્વા કેવલં નિમિત્તકિત્તનવચનેનેવ સીમમણ્ડલં સમન્તા નિમિત્તેન નિમિત્તં બન્ધન્તેનાતિ અત્થો. તંતંનિમિત્તટ્ઠાનં અગન્ત્વાપિ હિ કિત્તેતું વટ્ટતિ. તિયોજનપરમાયપિ સીમાય સમન્તતો તિક્ખત્તું અનુપરિગમનસ્સ એકદિવસેન દુક્કરત્તા વિનયધરેન સયં અદિટ્ઠમ્પિ પુબ્બે ભિક્ખૂહિ યથાવવત્થિતં નિમિત્તં ‘‘પાસાણો ભન્તે’’તિઆદિના કેનચિ વુત્તાનુસારેન સલ્લક્ખેત્વા ‘‘એસો પાસાણો નિમિત્ત’’ન્તિઆદિના કિત્તેતુમ્પિ વટ્ટતિ એવ.
Vīsativaggakaraṇīyaparamattā saṅghakammassa heṭṭhimantato yattha kammārahena saddhiṃ ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ sakkonti, tattake padese sīmaṃ bandhituṃ vaṭṭati, na tato oranti āha ‘‘atikhuddakā nāma yattha ekavīsati bhikkhū nisīdituṃ na sakkontī’’ti. Puratthimāya disāyāti idaṃ nidassanamattaṃ, tassaṃ pana disāyaṃ nimitte asati yattha atthi, tato paṭṭhāya paṭhamaṃ ‘‘puratthimāya anudisāya, dakkhiṇāya disāyā’’tiādinā samantā vijjamānaṭṭhānesu nimittāni kittetvā puna ‘‘puratthimāya anudisāyā’’ti paṭhamakittitaṃ paṭikittetuṃ vaṭṭati tīhi nimittehi siṅghāṭakasaṇṭhānāyapi sīmāya sammannitabbato. Tikkhattuṃ sīmamaṇḍalaṃ sambandhantenāti vinayadharena sayaṃ ekasmiṃyeva ṭhāne ṭhatvā kevalaṃ nimittakittanavacaneneva sīmamaṇḍalaṃ samantā nimittena nimittaṃ bandhantenāti attho. Taṃtaṃnimittaṭṭhānaṃ agantvāpi hi kittetuṃ vaṭṭati. Tiyojanaparamāyapi sīmāya samantato tikkhattuṃ anuparigamanassa ekadivasena dukkarattā vinayadharena sayaṃ adiṭṭhampi pubbe bhikkhūhi yathāvavatthitaṃ nimittaṃ ‘‘pāsāṇo bhante’’tiādinā kenaci vuttānusārena sallakkhetvā ‘‘eso pāsāṇo nimitta’’ntiādinā kittetumpi vaṭṭati eva.
સંસટ્ઠવિટપાતિ ઇમિના અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ આસન્નતં દીપેતિ. બદ્ધા હોતીતિ પચ્છિમદિસાભાગે સીમં સન્ધાય વુત્તં. એકરતનમત્તા સુવિઞ્ઞેય્યતરા હોતીતિ કત્વા વુત્તં ‘‘પચ્છિમકોટિયા હત્થમત્તા સીમન્તરિકા ઠપેતબ્બા’’તિ. એકઙ્ગુલિમત્તાપિ સીમન્તરિકા વટ્ટતિયેવ. તત્તકેનપિ હિ સીમા અસમ્ભિન્નાવ હોતિ. દ્વિન્નં સીમાનં નિમિત્તં હોતીતિ નિમિત્તસ્સ સીમતો બાહિરત્તા સીમસમ્ભેદો ન હોતીતિ વુત્તં. સીમસઙ્કરં કરોતીતિ વડ્ઢિત્વા સીમપ્પદેસં પવિટ્ઠે દ્વિન્નં સીમાનં ગતટ્ઠાનસ્સ દુવિઞ્ઞેય્યત્તા વુત્તં, ન, પન તત્થ કમ્મં કાતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સનત્થં. ન હિ સીમા તત્તકેન અસીમા હોતિ, દ્વે પન સીમા પચ્છા વડ્ઢિતરુક્ખેન અજ્ઝોત્થટત્તા એકાબદ્ધા હોન્તિ, તસ્મા એકત્થ ઠત્વા કમ્મં કરોન્તેહિ ઇતરં સોધેત્વા કાતબ્બં. તસ્સા પદેસન્તિ યત્થ ઠત્વા ભિક્ખૂહિ કમ્મં કાતું સક્કા હોતિ, તાદિસં પદેસં, યત્થ પન ઠિતેહિ કમ્મં કાતું ન સક્કા હોતિ, તાદિસં પદેસં અન્તોકરિત્વા બન્ધન્તા સીમાય સીમં સંભિન્દન્તિ નામ. ન કમ્મવાચં વગ્ગં કરોન્તીતિ કમ્મવાચં ન ભિન્દન્તિ, કમ્મં ન કોપેન્તીતિ અધિપ્પાયો.
Saṃsaṭṭhaviṭapāti iminā aññamaññassa āsannataṃ dīpeti. Baddhā hotīti pacchimadisābhāge sīmaṃ sandhāya vuttaṃ. Ekaratanamattā suviññeyyatarā hotīti katvā vuttaṃ ‘‘pacchimakoṭiyā hatthamattā sīmantarikā ṭhapetabbā’’ti. Ekaṅgulimattāpi sīmantarikā vaṭṭatiyeva. Tattakenapi hi sīmā asambhinnāva hoti. Dvinnaṃ sīmānaṃ nimittaṃ hotīti nimittassa sīmato bāhirattā sīmasambhedo na hotīti vuttaṃ. Sīmasaṅkaraṃ karotīti vaḍḍhitvā sīmappadesaṃ paviṭṭhe dvinnaṃ sīmānaṃ gataṭṭhānassa duviññeyyattā vuttaṃ, na, pana tattha kammaṃ kātuṃ na vaṭṭatīti dassanatthaṃ. Na hi sīmā tattakena asīmā hoti, dve pana sīmā pacchā vaḍḍhitarukkhena ajjhotthaṭattā ekābaddhā honti, tasmā ekattha ṭhatvā kammaṃ karontehi itaraṃ sodhetvā kātabbaṃ. Tassā padesanti yattha ṭhatvā bhikkhūhi kammaṃ kātuṃ sakkā hoti, tādisaṃ padesaṃ, yattha pana ṭhitehi kammaṃ kātuṃ na sakkā hoti, tādisaṃ padesaṃ antokaritvā bandhantā sīmāya sīmaṃ saṃbhindanti nāma. Na kammavācaṃ vaggaṃ karontīti kammavācaṃ na bhindanti, kammaṃ na kopentīti adhippāyo.
૧૫૮. સુદ્ધપંસુપબ્બતોતિ ન કેનચિ કતો સયંજાતોવ વુત્તો. તથા સેસાપિ. ઇતરોપીતિ સુદ્ધપંસુપબ્બતાદિકો પબ્બતોપિ. હત્થિપ્પમાણોતિ એત્થ ભૂમિતો ઉગ્ગતપદેસેન હત્થિપ્પમાણં ગહેતબ્બં. સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૧૩૮) પન વજિરબુદ્ધિટીકાયઞ્ચ (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) ‘‘હત્થિપ્પમાણો નામ પબ્બતો હેટ્ઠિમકોટિયા અડ્ઢટ્ઠમરતનુબ્બેધો’’તિ વુત્તં. ચતૂહિ વા તીહિ વાતિ સીમભૂમિયં ચતૂસુ, તીસુ વા દિસાસુ ઠિતેહિ, એકિસ્સા એવ પન દિસાય ઠિતેહિ તતો બહૂહિપિ સમ્મન્નિતું ન વટ્ટતિ, દ્વીહિ પન દ્વીસુ દિસાસુ ઠિતેહિપિ ન વટ્ટતિ. તસ્માતિ યસ્મા એકેન ન વટ્ટતિ, તસ્મા. તં બહિદ્ધા કત્વાતિ કિત્તિતનિમિત્તસ્સ અસીમત્તા અન્તોસીમાય કરણં અયુત્તન્તિ વુત્તં. તેનાહ ‘‘સચે’’તિઆદિ.
158.Suddhapaṃsupabbatoti na kenaci kato sayaṃjātova vutto. Tathā sesāpi. Itaropīti suddhapaṃsupabbatādiko pabbatopi. Hatthippamāṇoti ettha bhūmito uggatapadesena hatthippamāṇaṃ gahetabbaṃ. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana vajirabuddhiṭīkāyañca (vajira. ṭī. mahāvagga 138) ‘‘hatthippamāṇo nāma pabbato heṭṭhimakoṭiyā aḍḍhaṭṭhamaratanubbedho’’ti vuttaṃ. Catūhi vā tīhi vāti sīmabhūmiyaṃ catūsu, tīsu vā disāsu ṭhitehi, ekissā eva pana disāya ṭhitehi tato bahūhipi sammannituṃ na vaṭṭati, dvīhi pana dvīsu disāsu ṭhitehipi na vaṭṭati. Tasmāti yasmā ekena na vaṭṭati, tasmā. Taṃ bahiddhā katvāti kittitanimittassa asīmattā antosīmāya karaṇaṃ ayuttanti vuttaṃ. Tenāha ‘‘sace’’tiādi.
દ્વત્તિંસપલગુળપિણ્ડપ્પમાણતા સણ્ઠાનતો ગહેતબ્બા, ન તુલગણનાવસેન, ભારતો પલપરિમાણઞ્ચ મગધતુલાય ગહેતબ્બં, સા ચ લોકિયતુલાય દ્વિગુણાતિ વદન્તિ. સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૧૩૮) પન ‘‘દ્વત્તિંસપલગુળપિણ્ડપ્પમાણતા તુલતાય ગહેતબ્બા, ન તુલગણનાયા’’તિ વુત્તં. અતિમહન્તોપીતિ ભૂમિતો હત્થિપ્પમાણં અનુગન્ત્વા હેટ્ઠાભૂમિયં ઓતિણ્ણઘનતો અનેકયોજનપ્પમાણોપિ. સચે હિ તતો હત્થિપ્પમાણં કૂટં ઉગ્ગચ્છતિ, પબ્બતસઙ્ખમેવ ગચ્છતિ. વજિરબુદ્ધિટીકાયં (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) – સચે એકાબદ્ધો હોતિ, ન કાતબ્બોતિ એત્થ ચતૂસુ દિસાસુ ચતુન્નં પબ્બતકૂટાનં હેટ્ઠા પિટ્ઠિપાસાણસદિસે પાસાણે ઠિતત્તા એકાબદ્ધભાવે સતિપિ પથવિતો ઉદ્ધં તેસં સમ્બન્ધે અસતિ હેટ્ઠા પથવીગતસમ્બન્ધમત્તે અબ્બોહારિકં કત્વા કિત્તેતું વટ્ટતિ. તેનેવ ‘‘પિટ્ઠિપાસાણો અતિમહન્તોપિ પાસાણસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતી’’તિ વુત્તં. પથવિતો હેટ્ઠા તસ્સ મહન્તભાવે ગય્હમાને પબ્બતમેવ હોતીતિ અનુગણ્ઠિપદે વુત્તં. ચિનિત્વા કતપંસુપુઞ્જે તિણગુમ્બરુક્ખા ચે જાયન્તિ, પબ્બતો હોતીતિ ધમ્મસિરિત્થેરો, નેવાતિ ઉપતિસ્સત્થેરોતિ વુત્તં. પાસાણોતિ સુધામયપાસાણોપિ વટ્ટતીતિ વદન્તિ, વીમંસિતબ્બં ઇટ્ઠકાય પટિક્ખિત્તત્તા. સોપીતિ ખાણુકો વિય ઉટ્ઠિતપાસાણોપિ. ચતુપઞ્ચરુક્ખનિમિત્તમત્તમ્પીતિ એકચ્ચેસુ નિમિત્તસદ્દો નત્થીતિ વુત્તં.
Dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇatā saṇṭhānato gahetabbā, na tulagaṇanāvasena, bhārato palaparimāṇañca magadhatulāya gahetabbaṃ, sā ca lokiyatulāya dviguṇāti vadanti. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana ‘‘dvattiṃsapalaguḷapiṇḍappamāṇatā tulatāya gahetabbā, na tulagaṇanāyā’’ti vuttaṃ. Atimahantopīti bhūmito hatthippamāṇaṃ anugantvā heṭṭhābhūmiyaṃ otiṇṇaghanato anekayojanappamāṇopi. Sace hi tato hatthippamāṇaṃ kūṭaṃ uggacchati, pabbatasaṅkhameva gacchati. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) – sace ekābaddho hoti, na kātabboti ettha catūsu disāsu catunnaṃ pabbatakūṭānaṃ heṭṭhā piṭṭhipāsāṇasadise pāsāṇe ṭhitattā ekābaddhabhāve satipi pathavito uddhaṃ tesaṃ sambandhe asati heṭṭhā pathavīgatasambandhamatte abbohārikaṃ katvā kittetuṃ vaṭṭati. Teneva ‘‘piṭṭhipāsāṇo atimahantopi pāsāṇasaṅkhyameva gacchatī’’ti vuttaṃ. Pathavito heṭṭhā tassa mahantabhāve gayhamāne pabbatameva hotīti anugaṇṭhipade vuttaṃ. Cinitvā katapaṃsupuñje tiṇagumbarukkhā ce jāyanti, pabbato hotīti dhammasiritthero, nevāti upatissattheroti vuttaṃ. Pāsāṇoti sudhāmayapāsāṇopi vaṭṭatīti vadanti, vīmaṃsitabbaṃ iṭṭhakāya paṭikkhittattā. Sopīti khāṇuko viya uṭṭhitapāsāṇopi. Catupañcarukkhanimittamattampīti ekaccesu nimittasaddo natthīti vuttaṃ.
અન્તોસારાનન્તિ તસ્મિં ખણે તરુણતાય સારે અવિજ્જમાનેપિ પરિણામેન ભવિસ્સમાનસારેપિ સન્ધાય વુત્તં . તાદિસાનઞ્હિ સૂચિદણ્ડકપ્પમાણપરિણાહાનં ચતુપઞ્ચમત્તાનમ્પિ વનં વટ્ટતિ. અન્તોસારમિસ્સકાનન્તિ અન્તોસારેહિ રુક્ખેહિ સમ્મિસ્સાનં. એતેન તચસારરુક્ખમિસ્સકાનમ્પિ વનં વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. ચતુપઞ્ચરુક્ખમત્તમ્પીતિ સારરુક્ખે સન્ધાય વુત્તં. વજિરબુદ્ધિટીકાયં (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) પન ‘‘એત્થ તયો ચે સારરુક્ખા હોન્તિ, દ્વે અસારા, સારરુક્ખાનં બહુત્તં ઇચ્છિતબ્બં. સુસાનમ્પિ ઇધ વનમેવાતિ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ સયંજાતત્તાતિ વુત્તં. કેચિ પન ‘ચતૂસુ દ્વે અન્તોસારા ચે, વટ્ટતિ, અન્તોસારા અધિકા, સમા વા, વટ્ટતિ, તસ્મા બહૂસુપિ દ્વે ચે અન્તોસારા અત્થિ, વટ્ટતી’તિ વદન્તી’’તિ વુત્તં. વનમજ્ઝે વિહારં કરોન્તીતિ રુક્ખઘટાય અન્તરે રુક્ખે અચ્છિન્દિત્વા વતિઆદીહિ વિહારપરિચ્છેદં કત્વાવ અન્તોરુક્ખન્તરેસુ એવ પરિવેણપણ્ણસાલાદીનં કરણવસેન યથા અન્તોવિહારમ્પિ વનમેવ હોતિ, એવં વિહારં કરોન્તીતિ અત્થો. યદિ હિ સબ્બં રુક્ખં છિન્દિત્વા વિહારં કરેય્યું, વિહારસ્સ અવનત્તા તં પરિક્ખિપિત્વા ઠિતવનં એકત્થ કિત્તેતબ્બં સિયા, ઇધ પન અન્તોપિ વનત્તા ‘‘વનં ન કિત્તેતબ્બ’’ન્તિ વુત્તં. સચે હિ તં કિત્તેન્તિ, ‘‘નિમિત્તસ્સ ઉપરિ વિહારો હોતી’’તિઆદિના અનન્તરે વુત્તદોસો આપજ્જતિ . એકદેસન્તિ વનેકદેસં, રુક્ખવિરહિતટ્ઠાને કતવિહારસ્સ એકપસ્સે ઠિતવનસ્સ એકદેસન્તિ અત્થો.
Antosārānanti tasmiṃ khaṇe taruṇatāya sāre avijjamānepi pariṇāmena bhavissamānasārepi sandhāya vuttaṃ . Tādisānañhi sūcidaṇḍakappamāṇapariṇāhānaṃ catupañcamattānampi vanaṃ vaṭṭati. Antosāramissakānanti antosārehi rukkhehi sammissānaṃ. Etena tacasārarukkhamissakānampi vanaṃ vaṭṭatīti dasseti. Catupañcarukkhamattampīti sārarukkhe sandhāya vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘ettha tayo ce sārarukkhā honti, dve asārā, sārarukkhānaṃ bahuttaṃ icchitabbaṃ. Susānampi idha vanamevāti saṅkhyaṃ gacchati sayaṃjātattāti vuttaṃ. Keci pana ‘catūsu dve antosārā ce, vaṭṭati, antosārā adhikā, samā vā, vaṭṭati, tasmā bahūsupi dve ce antosārā atthi, vaṭṭatī’ti vadantī’’ti vuttaṃ. Vanamajjhe vihāraṃ karontīti rukkhaghaṭāya antare rukkhe acchinditvā vatiādīhi vihāraparicchedaṃ katvāva antorukkhantaresu eva pariveṇapaṇṇasālādīnaṃ karaṇavasena yathā antovihārampi vanameva hoti, evaṃ vihāraṃ karontīti attho. Yadi hi sabbaṃ rukkhaṃ chinditvā vihāraṃ kareyyuṃ, vihārassa avanattā taṃ parikkhipitvā ṭhitavanaṃ ekattha kittetabbaṃ siyā, idha pana antopi vanattā ‘‘vanaṃ na kittetabba’’nti vuttaṃ. Sace hi taṃ kittenti, ‘‘nimittassa upari vihāro hotī’’tiādinā anantare vuttadoso āpajjati . Ekadesanti vanekadesaṃ, rukkhavirahitaṭṭhāne katavihārassa ekapasse ṭhitavanassa ekadesanti attho.
સૂચિદણ્ડકપ્પમાણોતિ વંસદણ્ડપ્પમાણો. ‘‘લેખનિદણ્ડપ્પમાણો’’તિ કેચિ. માતિકાટ્ઠકથાયં (કઙ્ખા॰ અટ્ઠ॰ દુબ્બલસિક્ખાપદવણ્ણના) પન અવેભઙ્ગિયવિનિચ્છયે ‘‘યો કોચિ અટ્ઠઙ્ગુલસૂચિદણ્ડમત્તોપિ વેળુ…પે॰… ગરુભણ્ડ’’ન્તિ વુત્તત્તા તનુતરો વેળુદણ્ડોતિ ચ સૂચિદણ્ડોતિ ચ ગહેતબ્બં. વંસનળકસરાવાદીસૂતિ વેળુપબ્બે વા નળપબ્બે વા કપલ્લકાદિમત્તિકભાજનેસુ વાતિ અત્થો. તઙ્ખણમ્પીતિ તરુણપોતકે અમિલાયિત્વા વિરુહનજાતિકે સન્ધાય વુત્તં. યે પન પરિણતા સમૂલં ઉદ્ધરિત્વા રોપિતાપિ છિન્નસાખા વિય મિલાયિત્વા ચિરેન નવમૂલઙ્કુરુપ્પત્તિયા જીવન્તિ, મિયન્તિયેવ વા, તાદિસે કિત્તેતું ન વટ્ટતિ. એતન્તિ નવમૂલસાખાનિગ્ગમનં. સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૧૩૮) પન ‘‘સૂચિદણ્ડકપ્પમાણોતિ સીહળદીપે લેખનિદણ્ડપ્પમાણોતિ વદન્તિ, સો ચ કનિટ્ઠઙ્ગુલિપરિમાણોતિ દટ્ઠબ્બ’’ન્તિ વુત્તં.
Sūcidaṇḍakappamāṇoti vaṃsadaṇḍappamāṇo. ‘‘Lekhanidaṇḍappamāṇo’’ti keci. Mātikāṭṭhakathāyaṃ (kaṅkhā. aṭṭha. dubbalasikkhāpadavaṇṇanā) pana avebhaṅgiyavinicchaye ‘‘yo koci aṭṭhaṅgulasūcidaṇḍamattopi veḷu…pe… garubhaṇḍa’’nti vuttattā tanutaro veḷudaṇḍoti ca sūcidaṇḍoti ca gahetabbaṃ. Vaṃsanaḷakasarāvādīsūti veḷupabbe vā naḷapabbe vā kapallakādimattikabhājanesu vāti attho. Taṅkhaṇampīti taruṇapotake amilāyitvā viruhanajātike sandhāya vuttaṃ. Ye pana pariṇatā samūlaṃ uddharitvā ropitāpi chinnasākhā viya milāyitvā cirena navamūlaṅkuruppattiyā jīvanti, miyantiyeva vā, tādise kittetuṃ na vaṭṭati. Etanti navamūlasākhāniggamanaṃ. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) pana ‘‘sūcidaṇḍakappamāṇoti sīhaḷadīpe lekhanidaṇḍappamāṇoti vadanti, so ca kaniṭṭhaṅguliparimāṇoti daṭṭhabba’’nti vuttaṃ.
મજ્ઝેતિ સીમાય મહાદિસાનં અન્તો. કોણન્તિ સીમાય ચતૂસુ કોણેસુ દ્વિન્નં દ્વિન્નં મગ્ગાનં સમ્બન્ધટ્ઠાનં. પરભાગે કિત્તેતું વટ્ટતીતિ તેસં ચતુન્નં કોણાનં બહિ નિક્ખમિત્વા ઠિતેસુ અટ્ઠસુ મગ્ગેસુ એકિસ્સા દિસાય એકં, અઞ્ઞિસ્સા દિસાય ચાપરન્તિ એવં ચત્તારોપિ મગ્ગા ચતૂસુ દિસાસુ કિત્તેતું વટ્ટતીતિ અધિપ્પાયો. એવં પન કિત્તિતમત્તેન કથં એકાબદ્ધતા વિગચ્છતીતિ વિઞ્ઞાયતિ. પરતો ગતટ્ઠાનેપિ એતે એવ તે ચત્તારો મગ્ગા. ‘‘ચત્તારો મગ્ગા ચતૂસુ દિસાસુ ગચ્છન્તી’’તિ હિ વુત્તં, તસ્મા એત્થ કારણં વિચિનિતબ્બન્તિ વિમતિવિનોદનિયં (વિ॰ વિ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૨.૧૩૮) વુત્તં. વિચિનન્તો પન એવં કારણં પઞ્ઞાયતિ – પુબ્બવાક્યેપિ ‘‘વિહારં પરિક્ખિપિત્વા ચત્તારો મગ્ગા’’તિ, પરવાક્યેપિ ‘‘વિહારમજ્ઝેન નિબ્બિજ્ઝિત્વા ગતમગ્ગોપી’’તિ વિહારમેવ સન્ધાય વુત્તો, તસ્મા ઇધાપિ ‘‘કોણં નિબ્બિજ્ઝિત્વા ગતં પના’’તિ (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૩૮) અટ્ઠકથાયં વુત્તત્તા એતે મગ્ગા વિહારસ્સ કોણમેવ નિબ્બિજ્ઝિંસુ, ન અઞ્ઞમઞ્ઞં મિસ્સિંસુ, તસ્મા એકાબદ્ધભાવાભાવા ચતુન્નં મગ્ગાનં ચતૂસુ ઠાનેસુ કિત્તેતું વટ્ટતીતિ. સારત્થદીપનિયં પન ‘‘પરભાગે કિત્તેતું વટ્ટતીતિ બહિ નિક્ખમિત્વા ઠિતેસુ અટ્ઠસુ મગ્ગેસુ એકિસ્સા દિસાય એકં, અપરાય એકન્તિ એવં ચતૂસુ ઠાનેસુ કિત્તેતું વટ્ટતી’’તિ એત્તકમેવ વુત્તં. વજિરબુદ્ધિટીકાયં (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) પન ‘‘પરભાગેતિ એત્થ એતેહિ બદ્ધટ્ઠાનતો ગતત્તા વટ્ટતિ, તથા દીઘમગ્ગેપિ ગહિતટ્ઠાનતો ગતટ્ઠાનસ્સ અઞ્ઞત્તાતિ વદન્તી’’તિ વુત્તં. તમ્પિ એકાબદ્ધનિમિત્તત્તા વિચારેતબ્બં.
Majjheti sīmāya mahādisānaṃ anto. Koṇanti sīmāya catūsu koṇesu dvinnaṃ dvinnaṃ maggānaṃ sambandhaṭṭhānaṃ. Parabhāge kittetuṃ vaṭṭatīti tesaṃ catunnaṃ koṇānaṃ bahi nikkhamitvā ṭhitesu aṭṭhasu maggesu ekissā disāya ekaṃ, aññissā disāya cāparanti evaṃ cattāropi maggā catūsu disāsu kittetuṃ vaṭṭatīti adhippāyo. Evaṃ pana kittitamattena kathaṃ ekābaddhatā vigacchatīti viññāyati. Parato gataṭṭhānepi ete eva te cattāro maggā. ‘‘Cattāro maggā catūsu disāsu gacchantī’’ti hi vuttaṃ, tasmā ettha kāraṇaṃ vicinitabbanti vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. mahāvagga 2.138) vuttaṃ. Vicinanto pana evaṃ kāraṇaṃ paññāyati – pubbavākyepi ‘‘vihāraṃ parikkhipitvā cattāro maggā’’ti, paravākyepi ‘‘vihāramajjhena nibbijjhitvā gatamaggopī’’ti vihārameva sandhāya vutto, tasmā idhāpi ‘‘koṇaṃ nibbijjhitvā gataṃ panā’’ti (mahāva. aṭṭha. 138) aṭṭhakathāyaṃ vuttattā ete maggā vihārassa koṇameva nibbijjhiṃsu, na aññamaññaṃ missiṃsu, tasmā ekābaddhabhāvābhāvā catunnaṃ maggānaṃ catūsu ṭhānesu kittetuṃ vaṭṭatīti. Sāratthadīpaniyaṃ pana ‘‘parabhāge kittetuṃ vaṭṭatīti bahi nikkhamitvā ṭhitesu aṭṭhasu maggesu ekissā disāya ekaṃ, aparāya ekanti evaṃ catūsu ṭhānesu kittetuṃ vaṭṭatī’’ti ettakameva vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘parabhāgeti ettha etehi baddhaṭṭhānato gatattā vaṭṭati, tathā dīghamaggepi gahitaṭṭhānato gataṭṭhānassa aññattāti vadantī’’ti vuttaṃ. Tampi ekābaddhanimittattā vicāretabbaṃ.
ઉત્તરન્તિયા ભિક્ખુનિયાતિ ઇદઞ્ચ પાળિયં ભિક્ખુનીનં નદીપારગમને નદીલક્ખણસ્સ આગતત્તા વુત્તં, ભિક્ખૂનં અન્તરવાસકતેમનમત્તમ્પિ વટ્ટતિયેવ. સારત્થદીપનિયમ્પિ (સારત્થ॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૩.૧૩૮) ‘‘ભિક્ખુનિયા એવ ગહણઞ્ચેત્થ ભિક્ખુનીવિભઙ્ગે ભિક્ખુનીવસેન નદીલક્ખણસ્સ પાળિયં આગતત્તા તેનેવ નયેન દસ્સનત્થં કતં. સીમં બન્ધન્તાનં નિમિત્તં હોતીતિ અયં વુત્તલક્ખણા નદી સમુદ્દં વા પવિસતુ તળાકં વા, પભવતો પટ્ઠાય નિમિત્તં હોતી’’તિ વુત્તં. વજિરબુદ્ધિટીકાયં (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) પન ‘‘અન્તરવાસકો તેમિયતીતિ વુત્તત્તા તત્તકપ્પમાણઉદકેયેવ કાતું વટ્ટતીતિ કેચિ. ‘તેમિયતી’તિ ઇમિના હેટ્ઠિમકોટિયા નદીલક્ખણં વુત્તં, એવરૂપાય નદિયા યસ્મિં ઠાને ચત્તારો માસે અપ્પં વા બહું વા ઉદકં અજ્ઝોત્થરિત્વા પવત્તતિ, તસ્મિં ઠાને અપ્પોદકેપિ ઠત્વા કાતું વટ્ટતીતિ એકે’’તિ વુત્તં.
Uttarantiyā bhikkhuniyāti idañca pāḷiyaṃ bhikkhunīnaṃ nadīpāragamane nadīlakkhaṇassa āgatattā vuttaṃ, bhikkhūnaṃ antaravāsakatemanamattampi vaṭṭatiyeva. Sāratthadīpaniyampi (sārattha. ṭī. mahāvagga 3.138) ‘‘bhikkhuniyā eva gahaṇañcettha bhikkhunīvibhaṅge bhikkhunīvasena nadīlakkhaṇassa pāḷiyaṃ āgatattā teneva nayena dassanatthaṃ kataṃ. Sīmaṃ bandhantānaṃ nimittaṃ hotīti ayaṃ vuttalakkhaṇā nadī samuddaṃ vā pavisatu taḷākaṃ vā, pabhavato paṭṭhāya nimittaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) pana ‘‘antaravāsako temiyatīti vuttattā tattakappamāṇaudakeyeva kātuṃ vaṭṭatīti keci. ‘Temiyatī’ti iminā heṭṭhimakoṭiyā nadīlakkhaṇaṃ vuttaṃ, evarūpāya nadiyā yasmiṃ ṭhāne cattāro māse appaṃ vā bahuṃ vā udakaṃ ajjhottharitvā pavattati, tasmiṃ ṭhāne appodakepi ṭhatvā kātuṃ vaṭṭatīti eke’’ti vuttaṃ.
નદીચતુક્કેપિ એસેવ નયોતિ ઇમિના એકત્થ કિત્તેત્વા અઞ્ઞત્થ પરતો ગતટ્ઠાનેપિ કિત્તેતું ન વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. તેનેવ ચ ‘‘અસમ્મિસ્સા નદિયો પન ચતસ્સોપિ કિત્તેતું વટ્ટતી’’તિ અસમ્મિસ્સગ્ગહણં કતં. અજ્ઝોત્થરિત્વા આવરણં પવત્તતિયેવાતિ આવરણં અજ્ઝોત્થરિત્વા સન્દતિયેવ. અપવત્તમાનાતિ અસન્દમાનુદકા. આવરણઞ્હિ પત્વા નદિયા યત્તકે પદેસે ઉદકં અસન્દમાનં સન્તિટ્ઠતિ, તત્થ નદીનિમિત્તં કાતું ન વટ્ટતિ, ઉપરિ સન્દમાનટ્ઠાનેયેવ વટ્ટતિ. અસન્દમાનટ્ઠાને પન ઉદકનિમિત્તં કાતું વટ્ટતિ. ઠિતમેવ હિ ઉદકં ઉદકનિમિત્તે વટ્ટતિ, ન સન્દમાનં. તેનેવાહ ‘‘પવત્તનટ્ઠાને નદીનિમિત્તં, અપવત્તનટ્ઠાને ઉદકનિમિત્તં કાતું વટ્ટતી’’તિ. ‘‘પવત્તનટ્ઠાને નદીનિમિત્તન્તિ વુત્તત્તા સેતુતો પરતો તત્તકં ઉદકં યદિ પવત્તતિ, નદી એવાતિ વદન્તિ. જાતસ્સરાદીસુ ઠિતોદકં જાતસ્સરાદિપદેસેન અન્તરિકમ્પિ નિમિત્તં કાતું વટ્ટતિ નદીપારસીમાય નિમિત્તં વિય. સચે સો પદેસો કાલન્તરેન ગામખેત્તભાવં પાપુણાતિ, તત્થ અઞ્ઞં સીમં સમ્મન્નિતું વટ્ટતી’’તિ વજિરબુદ્ધિટીકાયં (વજિર॰ ટી॰ મહાવગ્ગ ૧૩૮) વુત્તં. મૂલેતિ આદિકાલે. નદિં ભિન્દિત્વાતિ યથા ઉદકં અનિચ્છન્તેહિ કસ્સકેહિ મહોઘે નિવટ્ટેતું ન સક્કા, એવં કૂલં ભિન્દિત્વા. નદિં ભિન્દિત્વાતિ વા માતિકામુખદ્વારેન નદીકૂલં ભિન્દિત્વા.
Nadīcatukkepi eseva nayoti iminā ekattha kittetvā aññattha parato gataṭṭhānepi kittetuṃ na vaṭṭatīti dasseti. Teneva ca ‘‘asammissā nadiyo pana catassopi kittetuṃ vaṭṭatī’’ti asammissaggahaṇaṃ kataṃ. Ajjhottharitvā āvaraṇaṃ pavattatiyevāti āvaraṇaṃ ajjhottharitvā sandatiyeva. Apavattamānāti asandamānudakā. Āvaraṇañhi patvā nadiyā yattake padese udakaṃ asandamānaṃ santiṭṭhati, tattha nadīnimittaṃ kātuṃ na vaṭṭati, upari sandamānaṭṭhāneyeva vaṭṭati. Asandamānaṭṭhāne pana udakanimittaṃ kātuṃ vaṭṭati. Ṭhitameva hi udakaṃ udakanimitte vaṭṭati, na sandamānaṃ. Tenevāha ‘‘pavattanaṭṭhāne nadīnimittaṃ, apavattanaṭṭhāne udakanimittaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Pavattanaṭṭhāne nadīnimittanti vuttattā setuto parato tattakaṃ udakaṃ yadi pavattati, nadī evāti vadanti. Jātassarādīsu ṭhitodakaṃ jātassarādipadesena antarikampi nimittaṃ kātuṃ vaṭṭati nadīpārasīmāya nimittaṃ viya. Sace so padeso kālantarena gāmakhettabhāvaṃ pāpuṇāti, tattha aññaṃ sīmaṃ sammannituṃ vaṭṭatī’’ti vajirabuddhiṭīkāyaṃ (vajira. ṭī. mahāvagga 138) vuttaṃ. Mūleti ādikāle. Nadiṃ bhinditvāti yathā udakaṃ anicchantehi kassakehi mahoghe nivaṭṭetuṃ na sakkā, evaṃ kūlaṃ bhinditvā. Nadiṃ bhinditvāti vā mātikāmukhadvārena nadīkūlaṃ bhinditvā.
ઉક્ખેપિમન્તિ દીઘરજ્જુના કૂટેહિ ઉસ્સિઞ્ચનીયં. ઉક્ખેપિમન્તિ વા કૂપતો વિય ઉક્ખિપિત્વા ગહેતબ્બં. ઉક્ખેપિમન્તિ વા ઉદ્ધરિત્વા ગહેતબ્બકં.
Ukkhepimanti dīgharajjunā kūṭehi ussiñcanīyaṃ. Ukkhepimanti vā kūpato viya ukkhipitvā gahetabbaṃ. Ukkhepimanti vā uddharitvā gahetabbakaṃ.
અસમ્મિસ્સેહીતિ સબ્બદિસાસુ ઠિતપબ્બતેહિ એવ વા પાસાણાદીસુ અઞ્ઞતરેહિ વા નિમિત્તન્તરાબ્યવહિતેહિ. સમ્મિસ્સેહીતિ એકત્થ પબ્બતો, અઞ્ઞત્થ પાસાણોતિ એવં ઠિતેહિ અટ્ઠહિ. નિમિત્તાનં સતેનાપીતિ ઇમિના એકિસ્સાયેવ દિસાય બહૂનિપિ નિમિત્તાનિ ‘‘પુરત્થિમાય દિસાય કિં નિમિત્તં, પબ્બતો, ભન્તે. પુન પુરત્થિમાય દિસાય કિં નિમિત્તં, પાસાણો, ભન્તે’’તિઆદિના (મહાવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૩૮) કિત્તેતું વટ્ટતીતિ દસ્સેતિ. સિઙ્ઘાટકસણ્ઠાનાતિ તિકોણા. સિઙ્ઘાટકસણ્ઠાનાતિ વા તિકોણરચ્છાસણ્ઠાના. ચતુરસ્સાતિ સમચતુરસ્સા. મુદિઙ્ગસણ્ઠાના પન આયતચતુરસ્સા, એકકોટિયં સઙ્કોચિતા, તદઞ્ઞાય વિત્થિણ્ણા વા હોતિ. મુદિઙ્ગસણ્ઠાનાતિ વા મુદિઙ્ગભેરી વિય મજ્ઝે વિત્થતા ઉભોસુ કોટીસુ સઙ્કોચિતા હોતિ.
Asammissehīti sabbadisāsu ṭhitapabbatehi eva vā pāsāṇādīsu aññatarehi vā nimittantarābyavahitehi. Sammissehīti ekattha pabbato, aññattha pāsāṇoti evaṃ ṭhitehi aṭṭhahi. Nimittānaṃ satenāpīti iminā ekissāyeva disāya bahūnipi nimittāni ‘‘puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ, pabbato, bhante. Puna puratthimāya disāya kiṃ nimittaṃ, pāsāṇo, bhante’’tiādinā (mahāva. aṭṭha. 138) kittetuṃ vaṭṭatīti dasseti. Siṅghāṭakasaṇṭhānāti tikoṇā. Siṅghāṭakasaṇṭhānāti vā tikoṇaracchāsaṇṭhānā. Caturassāti samacaturassā. Mudiṅgasaṇṭhānā pana āyatacaturassā, ekakoṭiyaṃ saṅkocitā, tadaññāya vitthiṇṇā vā hoti. Mudiṅgasaṇṭhānāti vā mudiṅgabherī viya majjhe vitthatā ubhosu koṭīsu saṅkocitā hoti.
૧૫૯. એવં બદ્ધસીમાય નિમિત્તસમ્પત્તિયુત્તતં દસ્સેત્વા ઇદાનિ પરિસસમ્પત્તિયુત્તતં દસ્સેતું ‘‘પરિસસમ્પત્તિયુત્તા નામા’’તિઆદિમાહ . તત્થ સબ્બન્તિમેન પરિચ્છેદેનાતિ સબ્બહેટ્ઠિમેન ગણનપરિચ્છેદેન, અપ્પતરો ચે ગણો હોતીતિ અધિપ્પાયો. ઇમસ્સ પન સીમાસમ્મુતિકમ્મસ્સ ચતુવગ્ગકરણીયત્તા ‘‘ચતૂહિ ભિક્ખૂહી’’તિ વુત્તં. સન્નિપતિતાતિ સમગ્ગા હુત્વા અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ હત્થપાસં અવિજહિત્વા સન્નિપતિતા. ઇમિના ‘‘ચતુવગ્ગકરણીયે કમ્મે ચત્તારો ભિક્ખૂ પકતત્તા કમ્મપ્પત્તા, તે આગતા હોન્તી’’તિ વુત્તં પઠમસમ્પત્તિલક્ખણં દસ્સેતિ. યાવતિકા તસ્મિં ગામક્ખેત્તેતિ યસ્મિં પદેસે સીમં બન્ધિતુકામા, તસ્મિં એકસ્સ ગામભોજકસ્સ આયુપ્પત્તિટ્ઠાનભૂતે ગામક્ખેત્તે ઠિતા ભિક્ખૂતિ સમ્બન્ધો. બદ્ધસીમં વા નદીસમુદ્દજાતસ્સરે વા અનોક્કમિત્વાતિ એતેન એતા બદ્ધસીમાદયો ગામસીમતો સીમન્તરભૂતા, ન તાસુ ઠિતા ગામસીમાય કમ્મં કરોન્તાનં વગ્ગં કરોન્તિ, તસ્મા ન તેસં છન્દો આહરિતબ્બોતિ દસ્સેતિ. તે સબ્બે હત્થપાસે વા કત્વાતિ વગ્ગકમ્મપરિહરણત્થં સન્નિપતિતું સમત્થે તે ગામક્ખેત્તટ્ઠે સબ્બે ભિક્ખૂ સઙ્ઘસ્સ હત્થપાસે કત્વાતિ અત્થો. છન્દં વા આહરિત્વાતિ સન્નિપતિતું અસમત્થાનં છન્દં આહરિત્વા. તસ્મિં ગામક્ખેત્તે યદિપિ સહસ્સભિક્ખૂ હોન્તિ, તેસુ ચત્તારોયેવ કમ્મપ્પત્તા, અવસેસા છન્દારહા, તસ્મા અનાગતાનં છન્દો આહરિતબ્બોતિ અત્થો, ઇમિના ‘‘છન્દારહાનં છન્દો આહટો હોતી’’તિ વુત્તં દુતિયસમ્પત્તિલક્ખણમાહ. ‘‘સમ્મુખીભૂતા ન પટિક્કોસન્તી’’તિ વુત્તં તતિયસમ્પત્તિલક્ખણં પન ઇમેસં સામત્થિયેન વુત્તં હોતિ.
159. Evaṃ baddhasīmāya nimittasampattiyuttataṃ dassetvā idāni parisasampattiyuttataṃ dassetuṃ ‘‘parisasampattiyuttā nāmā’’tiādimāha . Tattha sabbantimena paricchedenāti sabbaheṭṭhimena gaṇanaparicchedena, appataro ce gaṇo hotīti adhippāyo. Imassa pana sīmāsammutikammassa catuvaggakaraṇīyattā ‘‘catūhi bhikkhūhī’’ti vuttaṃ. Sannipatitāti samaggā hutvā aññamaññassa hatthapāsaṃ avijahitvā sannipatitā. Iminā ‘‘catuvaggakaraṇīye kamme cattāro bhikkhū pakatattā kammappattā, te āgatā hontī’’ti vuttaṃ paṭhamasampattilakkhaṇaṃ dasseti. Yāvatikā tasmiṃ gāmakkhetteti yasmiṃ padese sīmaṃ bandhitukāmā, tasmiṃ ekassa gāmabhojakassa āyuppattiṭṭhānabhūte gāmakkhette ṭhitā bhikkhūti sambandho. Baddhasīmaṃ vā nadīsamuddajātassare vā anokkamitvāti etena etā baddhasīmādayo gāmasīmato sīmantarabhūtā, na tāsu ṭhitā gāmasīmāya kammaṃ karontānaṃ vaggaṃ karonti, tasmā na tesaṃ chando āharitabboti dasseti. Te sabbe hatthapāse vā katvāti vaggakammapariharaṇatthaṃ sannipatituṃ samatthe te gāmakkhettaṭṭhe sabbe bhikkhū saṅghassa hatthapāse katvāti attho. Chandaṃ vā āharitvāti sannipatituṃ asamatthānaṃ chandaṃ āharitvā. Tasmiṃ gāmakkhette yadipi sahassabhikkhū honti, tesu cattāroyeva kammappattā, avasesā chandārahā, tasmā anāgatānaṃ chando āharitabboti attho, iminā ‘‘chandārahānaṃ chando āhaṭo hotī’’ti vuttaṃ dutiyasampattilakkhaṇamāha. ‘‘Sammukhībhūtā na paṭikkosantī’’ti vuttaṃ tatiyasampattilakkhaṇaṃ pana imesaṃ sāmatthiyena vuttaṃ hoti.
૧૬૦. એવં બદ્ધસીમાય પરિસસમ્પત્તિયુત્તતં દસ્સેત્વા ઇદાનિ કમ્મવાચાસમ્પત્તિયુત્તતં દસ્સેતું ‘‘કમ્મવાચાસમ્પત્તિયુત્તા નામા’’તિઆદિમાહ. તત્થ ‘‘સુણાતુ મે’’તિઆદીનં અત્થો હેટ્ઠા ઉપસમ્પદકમ્મવાચાવણ્ણનાયં વુત્તોવ . એવં વુત્તાયાતિ એવં ઇમિના અનુક્કમેન ઉપોસથક્ખન્ધકે (મહાવ॰ ૧૩૮-૧૩૯) ભગવતા વુત્તાય. પરિસુદ્ધાયાતિ ઞત્તિદોસઅનઉસ્સાવનદોસેહિ પરિસમન્તતો સુદ્ધાય. ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચાયાતિ એકાય ઞત્તિયા એકાય અનુસ્સાવનાય કરિયમાનત્તા ઞત્તિ એવ દુતિયા ઇમિસ્સા કમ્મવાચાયાતિ ઞત્તિદુતિયકમ્મવાચા, તાય. નિમિત્તાનં અન્તો સીમા હોતિ, નિમિત્તાનિ સીમતો બહિ હોન્તિ નિમિત્તાનિ બહિ કત્વા હેટ્ઠા પથવીસન્ધારઉદકં પરિયન્તં કત્વા સીમાય ગતત્તા.
160. Evaṃ baddhasīmāya parisasampattiyuttataṃ dassetvā idāni kammavācāsampattiyuttataṃ dassetuṃ ‘‘kammavācāsampattiyuttā nāmā’’tiādimāha. Tattha ‘‘suṇātu me’’tiādīnaṃ attho heṭṭhā upasampadakammavācāvaṇṇanāyaṃ vuttova . Evaṃ vuttāyāti evaṃ iminā anukkamena uposathakkhandhake (mahāva. 138-139) bhagavatā vuttāya. Parisuddhāyāti ñattidosaanaussāvanadosehi parisamantato suddhāya. Ñattidutiyakammavācāyāti ekāya ñattiyā ekāya anussāvanāya kariyamānattā ñatti eva dutiyā imissā kammavācāyāti ñattidutiyakammavācā, tāya. Nimittānaṃ anto sīmā hoti, nimittāni sīmato bahi honti nimittāni bahi katvā heṭṭhā pathavīsandhāraudakaṃ pariyantaṃ katvā sīmāya gatattā.
૧૬૧. એવં સમાનસંવાસકસીમાસમ્મુતિયા કમ્મવાચાસમ્પત્તિં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અધિટ્ઠિતતેચીવરિકાનં ભિક્ખૂનં ચીવરે સુખપરિભોગત્થં ભગવતા પઞ્ઞત્તં અવિપ્પવાસસીમાસમ્મુતિકમ્મવાચાસમ્પત્તિં દસ્સેન્તો ‘‘એવં બદ્ધાય ચ’’ત્યાદિમાહ. તત્થ તિચીવરેન અવિપ્પવાસં સમ્મન્નેય્યાતિ યથા અધિટ્ઠિતતેચીવરિકો ભિક્ખુ અન્તોસીમાયં તિચીવરેન વિપ્પવસન્તોપિ અવિપ્પવાસોયેવ હોતિ, દુતિયકથિનસિક્ખાપદેન (પારા॰ ૪૭૧ આદયો) આપત્તિ ન હોતિ, એવં તં સમાનસંવાસકસીમં તિચીવરેન અવિપ્પવાસં સમ્મન્નેય્યાતિ અત્થો. ઠપેત્વા ગામઞ્ચ ગામૂપચારઞ્ચાતિ યદિ તિસ્સા સમાનસંવાસકસીમાય અન્તો ગામો અત્થિ, તં ગામઞ્ચ ગામૂપચારઞ્ચ ઠપેત્વા તતો વિનિમુત્તં તં સમાનસંવાસકસીમં તિચીવરેન અવિપ્પવાસં સમ્મન્નેય્યાતિ અત્થો.
161. Evaṃ samānasaṃvāsakasīmāsammutiyā kammavācāsampattiṃ dassetvā idāni adhiṭṭhitatecīvarikānaṃ bhikkhūnaṃ cīvare sukhaparibhogatthaṃ bhagavatā paññattaṃ avippavāsasīmāsammutikammavācāsampattiṃ dassento ‘‘evaṃ baddhāya ca’’tyādimāha. Tattha ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti yathā adhiṭṭhitatecīvariko bhikkhu antosīmāyaṃ ticīvarena vippavasantopi avippavāsoyeva hoti, dutiyakathinasikkhāpadena (pārā. 471 ādayo) āpatti na hoti, evaṃ taṃ samānasaṃvāsakasīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti attho. Ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcāti yadi tissā samānasaṃvāsakasīmāya anto gāmo atthi, taṃ gāmañca gāmūpacārañca ṭhapetvā tato vinimuttaṃ taṃ samānasaṃvāsakasīmaṃ ticīvarena avippavāsaṃ sammanneyyāti attho.
સીમસઙ્ખ્યંયેવ ગચ્છતીતિ અવિપ્પવાસસીમસઙ્ખ્યંયેવ ગચ્છતિ. એકમ્પિ કુલં પવિટ્ઠં વાતિ અભિનવકતગેહેસુ સબ્બપઠમં એકમ્પિ કુલં પવિટ્ઠં અત્થિ. અગતં વાતિ પોરાણકગામે અઞ્ઞેસુ કુલેસુ ગેહાનિ છડ્ડેત્વા ગતેસુપિ એકમ્પિ કુલં અગતં અત્થીતિ અત્થો.
Sīmasaṅkhyaṃyeva gacchatīti avippavāsasīmasaṅkhyaṃyeva gacchati. Ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ vāti abhinavakatagehesu sabbapaṭhamaṃ ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ atthi. Agataṃ vāti porāṇakagāme aññesu kulesu gehāni chaḍḍetvā gatesupi ekampi kulaṃ agataṃ atthīti attho.
૧૬૨. એવં સઙ્ખેપેન સીમાસમ્મુતિં દસ્સેત્વા પુન વિત્થારેન દસ્સેન્તો ‘‘અયમેત્થ સઙ્ખેપો, અયં પન વિત્થારો’’તિઆદિમાહ. સીમાય ઉપચારં ઠપેત્વાતિ આયતિં બન્ધિતબ્બાય સીમાય નેસં વિહારાનં પરિચ્છેદતો બહિ સીમન્તરિકપ્પહોનકં ઉપચારં ઠપેત્વા. બદ્ધા સીમાયેસુ વિહારેસુ, તે બદ્ધસીમા. પાટિયેક્કન્તિ પચ્ચેકં. બદ્ધસીમાસદિસાનીતિ યથા બદ્ધસીમાસુ ઠિતા અઞ્ઞમઞ્ઞં છન્દાદિં અનપેક્ખિત્વા પચ્ચેકં કમ્મં કાતું લભન્તિ, એવં ગામસીમાસુ ઠિતાપીતિ દસ્સેતિ. અન્તોનિમિત્તગતેહિ પનાતિ એકસ્સ ગામસ્સ ઉપડ્ઢં અન્તોકત્તુકામતાય સતિ સબ્બેસં આગમને પયોજનં નત્થીતિ કત્વા વુત્તં. આગન્તબ્બન્તિ ચ સામીચિવસેન વુત્તં, નાયં નિયમો ‘‘આગન્તબ્બમેવા’’તિ. તેનેવાહ ‘‘આગમનમ્પિ અનાગમનમ્પિ વટ્ટતી’’તિ. અબદ્ધાય હિ સીમાય નાનાગામક્ખેત્તાનં નાનાસીમસભાવત્તા તેસં અનાગમનેપિ વગ્ગકમ્મં ન હોતિ, તસ્મા અનાગમનમ્પિ વટ્ટતિ. બદ્ધાય પન સીમાય એકસીમભાવતો પુન અઞ્ઞસ્મિં કમ્મે કરિયમાને અન્તોસીમગતેહિ આગન્તબ્બમેવાતિ આહ ‘‘અવિપ્પવાસસીમા…પે॰… આગન્તબ્બ’’ન્તિ. નિમિત્તકિત્તનકાલે અસોધિતાયપિ સીમાય નેવત્થિ દોસો નિમિત્તકિત્તનસ્સ અપલોકનાદીસુ અઞ્ઞતરાભાવતો.
162. Evaṃ saṅkhepena sīmāsammutiṃ dassetvā puna vitthārena dassento ‘‘ayamettha saṅkhepo, ayaṃ pana vitthāro’’tiādimāha. Sīmāya upacāraṃ ṭhapetvāti āyatiṃ bandhitabbāya sīmāya nesaṃ vihārānaṃ paricchedato bahi sīmantarikappahonakaṃ upacāraṃ ṭhapetvā. Baddhā sīmāyesu vihāresu, te baddhasīmā. Pāṭiyekkanti paccekaṃ. Baddhasīmāsadisānīti yathā baddhasīmāsu ṭhitā aññamaññaṃ chandādiṃ anapekkhitvā paccekaṃ kammaṃ kātuṃ labhanti, evaṃ gāmasīmāsu ṭhitāpīti dasseti. Antonimittagatehi panāti ekassa gāmassa upaḍḍhaṃ antokattukāmatāya sati sabbesaṃ āgamane payojanaṃ natthīti katvā vuttaṃ. Āgantabbanti ca sāmīcivasena vuttaṃ, nāyaṃ niyamo ‘‘āgantabbamevā’’ti. Tenevāha ‘‘āgamanampi anāgamanampi vaṭṭatī’’ti. Abaddhāya hi sīmāya nānāgāmakkhettānaṃ nānāsīmasabhāvattā tesaṃ anāgamanepi vaggakammaṃ na hoti, tasmā anāgamanampi vaṭṭati. Baddhāya pana sīmāya ekasīmabhāvato puna aññasmiṃ kamme kariyamāne antosīmagatehi āgantabbamevāti āha ‘‘avippavāsasīmā…pe… āgantabba’’nti. Nimittakittanakāle asodhitāyapi sīmāya nevatthi doso nimittakittanassa apalokanādīsu aññatarābhāvato.
ભેરિસઞ્ઞં વાતિ સમ્મન્નનપરિયોસાનં કરોમાતિ વત્વાતિ લિખિતં. તેન તાદિસે કાલે તં કપ્પતીતિ સિદ્ધં હોતિ. ભેરિસઞ્ઞં વા સઙ્ખસઞ્ઞં વાતિ પન તેસં સદ્દં સુત્વા ઇદાનિ સઙ્ઘો સીમં બન્ધતીતિ ઞત્વા આગન્તુકભિક્ખૂનં તં ગામક્ખેત્તં અપ્પવેસનત્થં, આરામિકાદીનઞ્ચ તેસં નિવારણત્થં કમ્મવાચારદ્ધકાલેયેવ સઞ્ઞા કરીયતિ, એવં સતિ તં કરણં સપ્પયોજનં હોતિ. તેનેવ ‘‘ભેરિસઙ્ખસદ્દં કત્વા’’તિ અવત્વા ‘‘ભેરિસઙ્ખસઞ્ઞં કત્વા’’તિ સઞ્ઞાગ્ગહણં કતં. ‘‘સઞ્ઞં કત્વા’’તિ ચ પુબ્બકાલકિરિયં વત્વા ‘‘કમ્મવાચાય સીમા બન્ધિતબ્બા’’તિ અપરકાલકિરિયં વદતિ, પરિયોસાનકાલે પન સબ્બતૂરિયાતાલિકસઙ્ઘુટ્ઠં કત્વા દેવમનુસ્સાનં અનુમોદનં કારેતબ્બં હોતીતિ વેદિતબ્બં.
Bherisaññaṃ vāti sammannanapariyosānaṃ karomāti vatvāti likhitaṃ. Tena tādise kāle taṃ kappatīti siddhaṃ hoti. Bherisaññaṃ vā saṅkhasaññaṃ vāti pana tesaṃ saddaṃ sutvā idāni saṅgho sīmaṃ bandhatīti ñatvā āgantukabhikkhūnaṃ taṃ gāmakkhettaṃ appavesanatthaṃ, ārāmikādīnañca tesaṃ nivāraṇatthaṃ kammavācāraddhakāleyeva saññā karīyati, evaṃ sati taṃ karaṇaṃ sappayojanaṃ hoti. Teneva ‘‘bherisaṅkhasaddaṃ katvā’’ti avatvā ‘‘bherisaṅkhasaññaṃ katvā’’ti saññāggahaṇaṃ kataṃ. ‘‘Saññaṃ katvā’’ti ca pubbakālakiriyaṃ vatvā ‘‘kammavācāya sīmā bandhitabbā’’ti aparakālakiriyaṃ vadati, pariyosānakāle pana sabbatūriyātālikasaṅghuṭṭhaṃ katvā devamanussānaṃ anumodanaṃ kāretabbaṃ hotīti veditabbaṃ.