Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya

    8. ஸிங்கா³லஸுத்தங்

    8. Siṅgālasuttaṃ

    242. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸிங்கா³லகோ 1 க³ஹபதிபுத்தோ காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய ராஜக³ஹா நிக்க²மித்வா அல்லவத்தோ² அல்லகேஸோ பஞ்ஜலிகோ புது²தி³ஸா 2 நமஸ்ஸதி – புரத்தி²மங் தி³ஸங் த³க்கி²ணங் தி³ஸங் பச்சி²மங் தி³ஸங் உத்தரங் தி³ஸங் ஹெட்டி²மங் தி³ஸங் உபரிமங் தி³ஸங்.

    242. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena siṅgālako 3 gahapatiputto kālasseva uṭṭhāya rājagahā nikkhamitvā allavattho allakeso pañjaliko puthudisā 4 namassati – puratthimaṃ disaṃ dakkhiṇaṃ disaṃ pacchimaṃ disaṃ uttaraṃ disaṃ heṭṭhimaṃ disaṃ uparimaṃ disaṃ.

    243. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய பாவிஸி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா ஸிங்கா³லகங் க³ஹபதிபுத்தங் காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய ராஜக³ஹா நிக்க²மித்வா அல்லவத்த²ங் அல்லகேஸங் பஞ்ஜலிகங் புது²தி³ஸா நமஸ்ஸந்தங் – புரத்தி²மங் தி³ஸங் த³க்கி²ணங் தி³ஸங் பச்சி²மங் தி³ஸங் உத்தரங் தி³ஸங் ஹெட்டி²மங் தி³ஸங் உபரிமங் தி³ஸங். தி³ஸ்வா ஸிங்கா³லகங் க³ஹபதிபுத்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கிங் நு கோ² த்வங், க³ஹபதிபுத்த, காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய ராஜக³ஹா நிக்க²மித்வா அல்லவத்தோ² அல்லகேஸோ பஞ்ஜலிகோ புது²தி³ஸா நமஸ்ஸஸி – புரத்தி²மங் தி³ஸங் த³க்கி²ணங் தி³ஸங் பச்சி²மங் தி³ஸங் உத்தரங் தி³ஸங் ஹெட்டி²மங் தி³ஸங் உபரிமங் தி³ஸ’’ந்தி? ‘‘பிதா மங், ப⁴ந்தே, காலங் கரொந்தோ ஏவங் அவச – ‘தி³ஸா, தாத, நமஸ்ஸெய்யாஸீ’தி. ஸோ கோ² அஹங், ப⁴ந்தே, பிதுவசனங் ஸக்கரொந்தோ க³ருங் கரொந்தோ மானெந்தோ பூஜெந்தோ காலஸ்ஸேவ உட்டா²ய ராஜக³ஹா நிக்க²மித்வா அல்லவத்தோ² அல்லகேஸோ பஞ்ஜலிகோ புது²தி³ஸா நமஸ்ஸாமி – புரத்தி²மங் தி³ஸங் த³க்கி²ணங் தி³ஸங் பச்சி²மங் தி³ஸங் உத்தரங் தி³ஸங் ஹெட்டி²மங் தி³ஸங் உபரிமங் தி³ஸ’’ந்தி.

    243. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya pāvisi. Addasā kho bhagavā siṅgālakaṃ gahapatiputtaṃ kālasseva vuṭṭhāya rājagahā nikkhamitvā allavatthaṃ allakesaṃ pañjalikaṃ puthudisā namassantaṃ – puratthimaṃ disaṃ dakkhiṇaṃ disaṃ pacchimaṃ disaṃ uttaraṃ disaṃ heṭṭhimaṃ disaṃ uparimaṃ disaṃ. Disvā siṅgālakaṃ gahapatiputtaṃ etadavoca – ‘‘kiṃ nu kho tvaṃ, gahapatiputta, kālasseva uṭṭhāya rājagahā nikkhamitvā allavattho allakeso pañjaliko puthudisā namassasi – puratthimaṃ disaṃ dakkhiṇaṃ disaṃ pacchimaṃ disaṃ uttaraṃ disaṃ heṭṭhimaṃ disaṃ uparimaṃ disa’’nti? ‘‘Pitā maṃ, bhante, kālaṃ karonto evaṃ avaca – ‘disā, tāta, namasseyyāsī’ti. So kho ahaṃ, bhante, pituvacanaṃ sakkaronto garuṃ karonto mānento pūjento kālasseva uṭṭhāya rājagahā nikkhamitvā allavattho allakeso pañjaliko puthudisā namassāmi – puratthimaṃ disaṃ dakkhiṇaṃ disaṃ pacchimaṃ disaṃ uttaraṃ disaṃ heṭṭhimaṃ disaṃ uparimaṃ disa’’nti.

    ச² தி³ஸா

    Cha disā

    244. ‘‘ந கோ², க³ஹபதிபுத்த, அரியஸ்ஸ வினயே ஏவங் ச² தி³ஸா 5 நமஸ்ஸிதப்³பா³’’தி. ‘‘யதா² கத²ங் பன, ப⁴ந்தே, அரியஸ்ஸ வினயே ச² தி³ஸா 6 நமஸ்ஸிதப்³பா³? ஸாது⁴ மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேது, யதா² அரியஸ்ஸ வினயே ச² தி³ஸா 7 நமஸ்ஸிதப்³பா³’’தி.

    244. ‘‘Na kho, gahapatiputta, ariyassa vinaye evaṃ cha disā 8 namassitabbā’’ti. ‘‘Yathā kathaṃ pana, bhante, ariyassa vinaye cha disā 9 namassitabbā? Sādhu me, bhante, bhagavā tathā dhammaṃ desetu, yathā ariyassa vinaye cha disā 10 namassitabbā’’ti.

    ‘‘தேன ஹி, க³ஹபதிபுத்த ஸுணோஹி ஸாது⁴கங் மனஸிகரோஹி பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஸிங்கா³லகோ க³ஹபதிபுத்தோ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    ‘‘Tena hi, gahapatiputta suṇohi sādhukaṃ manasikarohi bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho siṅgālako gahapatiputto bhagavato paccassosi. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘யதோ கோ², க³ஹபதிபுத்த, அரியஸாவகஸ்ஸ சத்தாரோ கம்மகிலேஸா பஹீனா ஹொந்தி, சதூஹி ச டா²னேஹி பாபகம்மங் ந கரோதி, ச² ச போ⁴கா³னங் அபாயமுகா²னி ந ஸேவதி, ஸோ ஏவங் சுத்³த³ஸ பாபகாபக³தோ ச²த்³தி³ஸாபடிச்சா²தீ³ 11 உபோ⁴லோகவிஜயாய படிபன்னோ ஹோதி. தஸ்ஸ அயஞ்சேவ லோகோ ஆரத்³தோ⁴ ஹோதி பரோ ச லோகோ. ஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதி.

    ‘‘Yato kho, gahapatiputta, ariyasāvakassa cattāro kammakilesā pahīnā honti, catūhi ca ṭhānehi pāpakammaṃ na karoti, cha ca bhogānaṃ apāyamukhāni na sevati, so evaṃ cuddasa pāpakāpagato chaddisāpaṭicchādī 12 ubholokavijayāya paṭipanno hoti. Tassa ayañceva loko āraddho hoti paro ca loko. So kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjati.

    சத்தாரோகம்மகிலேஸா

    Cattārokammakilesā

    245. ‘‘கதமஸ்ஸ சத்தாரோ கம்மகிலேஸா பஹீனா ஹொந்தி? பாணாதிபாதோ கோ², க³ஹபதிபுத்த, கம்மகிலேஸோ, அதி³ன்னாதா³னங் கம்மகிலேஸோ, காமேஸுமிச்சா²சாரோ கம்மகிலேஸோ, முஸாவாதோ³ கம்மகிலேஸோ. இமஸ்ஸ சத்தாரோ கம்மகிலேஸா பஹீனா ஹொந்தீ’’தி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான 13 ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    245. ‘‘Katamassa cattāro kammakilesā pahīnā honti? Pāṇātipāto kho, gahapatiputta, kammakileso, adinnādānaṃ kammakileso, kāmesumicchācāro kammakileso, musāvādo kammakileso. Imassa cattāro kammakilesā pahīnā hontī’’ti. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna 14 sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘பாணாதிபாதோ அதி³ன்னாதா³னங், முஸாவாதோ³ ச வுச்சதி;

    ‘‘Pāṇātipāto adinnādānaṃ, musāvādo ca vuccati;

    பரதா³ரக³மனஞ்சேவ, நப்பஸங்ஸந்தி பண்டி³தா’’தி.

    Paradāragamanañceva, nappasaṃsanti paṇḍitā’’ti.

    சதுட்டா²னங்

    Catuṭṭhānaṃ

    246. ‘‘கதமேஹி சதூஹி டா²னேஹி பாபகம்மங் ந கரோதி? ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²ந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²ந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, மோஹாக³திங் க³ச்ச²ந்தோ பாபகம்மங் கரோதி, ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²ந்தோ பாபகம்மங் கரோதி. யதோ கோ², க³ஹபதிபுத்த, அரியஸாவகோ நேவ ச²ந்தா³க³திங் க³ச்ச²தி, ந தோ³ஸாக³திங் க³ச்ச²தி, ந மோஹாக³திங் க³ச்ச²தி, ந ப⁴யாக³திங் க³ச்ச²தி; இமேஹி சதூஹி டா²னேஹி பாபகம்மங் ந கரோதீ’’தி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    246. ‘‘Katamehi catūhi ṭhānehi pāpakammaṃ na karoti? Chandāgatiṃ gacchanto pāpakammaṃ karoti, dosāgatiṃ gacchanto pāpakammaṃ karoti, mohāgatiṃ gacchanto pāpakammaṃ karoti, bhayāgatiṃ gacchanto pāpakammaṃ karoti. Yato kho, gahapatiputta, ariyasāvako neva chandāgatiṃ gacchati, na dosāgatiṃ gacchati, na mohāgatiṃ gacchati, na bhayāgatiṃ gacchati; imehi catūhi ṭhānehi pāpakammaṃ na karotī’’ti. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா, யோ த⁴ம்மங் அதிவத்ததி;

    ‘‘Chandā dosā bhayā mohā, yo dhammaṃ ativattati;

    நிஹீயதி யஸோ தஸ்ஸ 15, காளபக்கே²வ சந்தி³மா.

    Nihīyati yaso tassa 16, kāḷapakkheva candimā.

    ‘‘ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா, யோ த⁴ம்மங் நாதிவத்ததி;

    ‘‘Chandā dosā bhayā mohā, yo dhammaṃ nātivattati;

    ஆபூரதி யஸோ தஸ்ஸ 17, ஸுக்கபக்கே²வ 18 சந்தி³மா’’தி.

    Āpūrati yaso tassa 19, sukkapakkheva 20 candimā’’ti.

    ச² அபாயமுகா²னி

    Cha apāyamukhāni

    247. ‘‘கதமானி ச² போ⁴கா³னங் அபாயமுகா²னி ந ஸேவதி? ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னானுயோகோ³ கோ², க³ஹபதிபுத்த, போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங், விகாலவிஸிகா²சரியானுயோகோ³ போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங், ஸமஜ்ஜாபி⁴சரணங் போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங், ஜூதப்பமாத³ட்டா²னானுயோகோ³ போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங், பாபமித்தானுயோகோ³ போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங், ஆலஸ்யானுயோகோ³ 21 போ⁴கா³னங் அபாயமுக²ங்.

    247. ‘‘Katamāni cha bhogānaṃ apāyamukhāni na sevati? Surāmerayamajjappamādaṭṭhānānuyogo kho, gahapatiputta, bhogānaṃ apāyamukhaṃ, vikālavisikhācariyānuyogo bhogānaṃ apāyamukhaṃ, samajjābhicaraṇaṃ bhogānaṃ apāyamukhaṃ, jūtappamādaṭṭhānānuyogo bhogānaṃ apāyamukhaṃ, pāpamittānuyogo bhogānaṃ apāyamukhaṃ, ālasyānuyogo 22 bhogānaṃ apāyamukhaṃ.

    ஸுராமேரயஸ்ஸ ச² ஆதீ³னவா

    Surāmerayassa cha ādīnavā

    248. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³. ஸந்தி³ட்டி²கா த⁴னஜானி 23, கலஹப்பவட்³ட⁴னீ, ரோகா³னங் ஆயதனங், அகித்திஸஞ்ஜனநீ, கோபீனநித³ங்ஸனீ , பஞ்ஞாய து³ப்³ப³லிகரணீத்வேவ ச²ட்ட²ங் பத³ங் ப⁴வதி. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா ஸுராமேரயமஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³.

    248. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā surāmerayamajjappamādaṭṭhānānuyoge. Sandiṭṭhikā dhanajāni 24, kalahappavaḍḍhanī, rogānaṃ āyatanaṃ, akittisañjananī, kopīnanidaṃsanī , paññāya dubbalikaraṇītveva chaṭṭhaṃ padaṃ bhavati. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā surāmerayamajjappamādaṭṭhānānuyoge.

    விகாலசரியாய ச² ஆதீ³னவா

    Vikālacariyāya cha ādīnavā

    249. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா விகாலவிஸிகா²சரியானுயோகே³. அத்தாபிஸ்ஸ அகு³த்தோ அரக்கி²தோ ஹோதி, புத்ததா³ரோபிஸ்ஸ அகு³த்தோ அரக்கி²தோ ஹோதி, ஸாபதெய்யங்பிஸ்ஸ அகு³த்தங் அரக்கி²தங் ஹோதி, ஸங்கியோ ச ஹோதி பாபகேஸு டா²னேஸு 25, அபூ⁴தவசனஞ்ச தஸ்மிங் ரூஹதி, ப³ஹூனஞ்ச து³க்க²த⁴ம்மானங் புரக்க²தோ ஹோதி. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா விகாலவிஸிகா²சரியானுயோகே³.

    249. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā vikālavisikhācariyānuyoge. Attāpissa agutto arakkhito hoti, puttadāropissa agutto arakkhito hoti, sāpateyyaṃpissa aguttaṃ arakkhitaṃ hoti, saṅkiyo ca hoti pāpakesu ṭhānesu 26, abhūtavacanañca tasmiṃ rūhati, bahūnañca dukkhadhammānaṃ purakkhato hoti. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā vikālavisikhācariyānuyoge.

    ஸமஜ்ஜாபி⁴சரணஸ்ஸ ச² ஆதீ³னவா

    Samajjābhicaraṇassa cha ādīnavā

    250. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா ஸமஜ்ஜாபி⁴சரணே. க்வ 27 நச்சங், க்வ கீ³தங், க்வ வாதி³தங், க்வ அக்கா²னங், க்வ பாணிஸ்ஸரங், க்வ கும்ப⁴து²னந்தி. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா ஸமஜ்ஜாபி⁴சரணே.

    250. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā samajjābhicaraṇe. Kva 28 naccaṃ, kva gītaṃ, kva vāditaṃ, kva akkhānaṃ, kva pāṇissaraṃ, kva kumbhathunanti. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā samajjābhicaraṇe.

    ஜூதப்பமாத³ஸ்ஸ ச² ஆதீ³னவா

    Jūtappamādassa cha ādīnavā

    251. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா ஜூதப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³. ஜயங் வேரங் பஸவதி, ஜினோ வித்தமனுஸோசதி, ஸந்தி³ட்டி²கா த⁴னஜானி, ஸபா⁴க³தஸ்ஸ 29 வசனங் ந ரூஹதி, மித்தாமச்சானங் பரிபூ⁴தோ ஹோதி, ஆவாஹவிவாஹகானங் அபத்தி²தோ ஹோதி – ‘அக்க²து⁴த்தோ அயங் புரிஸபுக்³க³லோ நாலங் தா³ரப⁴ரணாயா’தி. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா ஜூதப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³.

    251. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā jūtappamādaṭṭhānānuyoge. Jayaṃ veraṃ pasavati, jino vittamanusocati, sandiṭṭhikā dhanajāni, sabhāgatassa 30 vacanaṃ na rūhati, mittāmaccānaṃ paribhūto hoti, āvāhavivāhakānaṃ apatthito hoti – ‘akkhadhutto ayaṃ purisapuggalo nālaṃ dārabharaṇāyā’ti. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā jūtappamādaṭṭhānānuyoge.

    பாபமித்ததாய ச² ஆதீ³னவா

    Pāpamittatāya cha ādīnavā

    252. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா பாபமித்தானுயோகே³. யே து⁴த்தா, யே ஸொண்டா³, யே பிபாஸா, யே நேகதிகா, யே வஞ்சனிகா, யே ஸாஹஸிகா. த்யாஸ்ஸ மித்தா ஹொந்தி தே ஸஹாயா. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா பாபமித்தானுயோகே³.

    252. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā pāpamittānuyoge. Ye dhuttā, ye soṇḍā, ye pipāsā, ye nekatikā, ye vañcanikā, ye sāhasikā. Tyāssa mittā honti te sahāyā. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā pāpamittānuyoge.

    ஆலஸ்யஸ்ஸ ச² ஆதீ³னவா

    Ālasyassa cha ādīnavā

    253. ‘‘ச² கோ²மே, க³ஹபதிபுத்த, ஆதீ³னவா ஆலஸ்யானுயோகே³. அதிஸீதந்தி கம்மங் ந கரோதி, அதிஉண்ஹந்தி கம்மங் ந கரோதி, அதிஸாயந்தி கம்மங் ந கரோதி, அதிபாதோதி கம்மங் ந கரோதி, அதிசா²தொஸ்மீதி கம்மங் ந கரோதி, அதிதா⁴தொஸ்மீதி கம்மங் ந கரோதி. தஸ்ஸ ஏவங் கிச்சாபதே³ஸப³ஹுலஸ்ஸ விஹரதோ அனுப்பன்னா சேவ போ⁴கா³ நுப்பஜ்ஜந்தி, உப்பன்னா ச போ⁴கா³ பரிக்க²யங் க³ச்ச²ந்தி. இமே கோ², க³ஹபதிபுத்த, ச² ஆதீ³னவா ஆலஸ்யானுயோகே³’’தி. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    253. ‘‘Cha khome, gahapatiputta, ādīnavā ālasyānuyoge. Atisītanti kammaṃ na karoti, atiuṇhanti kammaṃ na karoti, atisāyanti kammaṃ na karoti, atipātoti kammaṃ na karoti, atichātosmīti kammaṃ na karoti, atidhātosmīti kammaṃ na karoti. Tassa evaṃ kiccāpadesabahulassa viharato anuppannā ceva bhogā nuppajjanti, uppannā ca bhogā parikkhayaṃ gacchanti. Ime kho, gahapatiputta, cha ādīnavā ālasyānuyoge’’ti. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘ஹோதி பானஸகா² நாம,

    ‘‘Hoti pānasakhā nāma,

    ஹோதி ஸம்மியஸம்மியோ;

    Hoti sammiyasammiyo;

    யோ ச அத்தே²ஸு ஜாதேஸு,

    Yo ca atthesu jātesu,

    ஸஹாயோ ஹோதி ஸோ ஸகா².

    Sahāyo hoti so sakhā.

    ‘‘உஸ்ஸூரஸெய்யா பரதா³ரஸேவனா,

    ‘‘Ussūraseyyā paradārasevanā,

    வேரப்பஸவோ 31 ச அனத்த²தா ச;

    Verappasavo 32 ca anatthatā ca;

    பாபா ச மித்தா ஸுகத³ரியதா ச,

    Pāpā ca mittā sukadariyatā ca,

    ஏதே ச² டா²னா புரிஸங் த⁴ங்ஸயந்தி.

    Ete cha ṭhānā purisaṃ dhaṃsayanti.

    ‘‘பாபமித்தோ பாபஸகோ²,

    ‘‘Pāpamitto pāpasakho,

    பாபஆசாரகோ³சரோ;

    Pāpaācāragocaro;

    அஸ்மா லோகா பரம்ஹா ச,

    Asmā lokā paramhā ca,

    உப⁴யா த⁴ங்ஸதே நரோ.

    Ubhayā dhaṃsate naro.

    ‘‘அக்கி²த்தி²யோ வாருணீ நச்சகீ³தங்,

    ‘‘Akkhitthiyo vāruṇī naccagītaṃ,

    தி³வா ஸொப்பங் பாரிசரியா அகாலே;

    Divā soppaṃ pāricariyā akāle;

    பாபா ச மித்தா ஸுகத³ரியதா ச,

    Pāpā ca mittā sukadariyatā ca,

    ஏதே ச² டா²னா புரிஸங் த⁴ங்ஸயந்தி.

    Ete cha ṭhānā purisaṃ dhaṃsayanti.

    ‘‘அக்கே²ஹி தி³ப்³ப³ந்தி ஸுரங் பிவந்தி,

    ‘‘Akkhehi dibbanti suraṃ pivanti,

    யந்தித்தி²யோ பாணஸமா பரேஸங்;

    Yantitthiyo pāṇasamā paresaṃ;

    நிஹீனஸேவீ ந ச வுத்³த⁴ஸேவீ 33,

    Nihīnasevī na ca vuddhasevī 34,

    நிஹீயதே காளபக்கே²வ சந்தோ³.

    Nihīyate kāḷapakkheva cando.

    ‘‘யோ வாருணீ அத்³த⁴னோ அகிஞ்சனோ,

    ‘‘Yo vāruṇī addhano akiñcano,

    பிபாஸோ பிவங் பபாக³தோ 35;

    Pipāso pivaṃ papāgato 36;

    உத³கமிவ இணங் விகா³ஹதி,

    Udakamiva iṇaṃ vigāhati,

    அகுலங் 37 காஹிதி கி²ப்பமத்தனோ.

    Akulaṃ 38 kāhiti khippamattano.

    ‘‘ந தி³வா ஸொப்பஸீலேன, ரத்திமுட்டா²னதெ³ஸ்ஸினா 39;

    ‘‘Na divā soppasīlena, rattimuṭṭhānadessinā 40;

    நிச்சங் மத்தேன ஸொண்டே³ன, ஸக்கா ஆவஸிதுங் க⁴ரங்.

    Niccaṃ mattena soṇḍena, sakkā āvasituṃ gharaṃ.

    ‘‘அதிஸீதங் அதிஉண்ஹங், அதிஸாயமித³ங் அஹு;

    ‘‘Atisītaṃ atiuṇhaṃ, atisāyamidaṃ ahu;

    இதி விஸ்ஸட்ட²கம்மந்தே, அத்தா² அச்செந்தி மாணவே.

    Iti vissaṭṭhakammante, atthā accenti māṇave.

    ‘‘யோத⁴ ஸீதஞ்ச உண்ஹஞ்ச, திணா பி⁴ய்யோ ந மஞ்ஞதி;

    ‘‘Yodha sītañca uṇhañca, tiṇā bhiyyo na maññati;

    கரங் புரிஸகிச்சானி, ஸோ ஸுக²ங் 41 ந விஹாயதீ’’தி.

    Karaṃ purisakiccāni, so sukhaṃ 42 na vihāyatī’’ti.

    மித்தபதிரூபகா

    Mittapatirūpakā

    254. ‘‘சத்தாரோமே, க³ஹபதிபுத்த, அமித்தா மித்தபதிரூபகா வேதி³தப்³பா³. அஞ்ஞத³த்து²ஹரோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³, வசீபரமோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³, அனுப்பியபா⁴ணீ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³, அபாயஸஹாயோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³.

    254. ‘‘Cattārome, gahapatiputta, amittā mittapatirūpakā veditabbā. Aññadatthuharo amitto mittapatirūpako veditabbo, vacīparamo amitto mittapatirūpako veditabbo, anuppiyabhāṇī amitto mittapatirūpako veditabbo, apāyasahāyo amitto mittapatirūpako veditabbo.

    255. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அஞ்ஞத³த்து²ஹரோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³.

    255. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi aññadatthuharo amitto mittapatirūpako veditabbo.

    ‘‘அஞ்ஞத³த்து²ஹரோ ஹோதி, அப்பேன ப³ஹுமிச்ச²தி ;

    ‘‘Aññadatthuharo hoti, appena bahumicchati ;

    ப⁴யஸ்ஸ கிச்சங் கரோதி, ஸேவதி அத்த²காரணா.

    Bhayassa kiccaṃ karoti, sevati atthakāraṇā.

    ‘‘இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி அஞ்ஞத³த்து²ஹரோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³.

    ‘‘Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi aññadatthuharo amitto mittapatirūpako veditabbo.

    256. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி வசீபரமோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³. அதீதேன படிஸந்த²ரதி 43, அனாக³தேன படிஸந்த²ரதி, நிரத்த²கேன ஸங்க³ண்ஹாதி, பச்சுப்பன்னேஸு கிச்சேஸு ப்³யஸனங் த³ஸ்ஸேதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி வசீபரமோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³.

    256. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi vacīparamo amitto mittapatirūpako veditabbo. Atītena paṭisantharati 44, anāgatena paṭisantharati, niratthakena saṅgaṇhāti, paccuppannesu kiccesu byasanaṃ dasseti. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi vacīparamo amitto mittapatirūpako veditabbo.

    257. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அனுப்பியபா⁴ணீ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³. பாபகங்பிஸ்ஸ 45 அனுஜானாதி, கல்யாணங்பிஸ்ஸ அனுஜானாதி, ஸம்முகா²ஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி, பரம்முகா²ஸ்ஸ அவண்ணங் பா⁴ஸதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி அனுப்பியபா⁴ணீ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³.

    257. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi anuppiyabhāṇī amitto mittapatirūpako veditabbo. Pāpakaṃpissa 46 anujānāti, kalyāṇaṃpissa anujānāti, sammukhāssa vaṇṇaṃ bhāsati, parammukhāssa avaṇṇaṃ bhāsati. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi anuppiyabhāṇī amitto mittapatirūpako veditabbo.

    258. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அபாயஸஹாயோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³ . ஸுராமேரய மஜ்ஜப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³ ஸஹாயோ ஹோதி, விகால விஸிகா² சரியானுயோகே³ ஸஹாயோ ஹோதி, ஸமஜ்ஜாபி⁴சரணே ஸஹாயோ ஹோதி, ஜூதப்பமாத³ட்டா²னானுயோகே³ ஸஹாயோ ஹோதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி அபாயஸஹாயோ அமித்தோ மித்தபதிரூபகோ வேதி³தப்³போ³’’தி.

    258. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi apāyasahāyo amitto mittapatirūpako veditabbo . Surāmeraya majjappamādaṭṭhānānuyoge sahāyo hoti, vikāla visikhā cariyānuyoge sahāyo hoti, samajjābhicaraṇe sahāyo hoti, jūtappamādaṭṭhānānuyoge sahāyo hoti. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi apāyasahāyo amitto mittapatirūpako veditabbo’’ti.

    259. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    259. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘அஞ்ஞத³த்து²ஹரோ மித்தோ, யோ ச மித்தோ வசீபரோ 47;

    ‘‘Aññadatthuharo mitto, yo ca mitto vacīparo 48;

    அனுப்பியஞ்ச யோ ஆஹ, அபாயேஸு ச யோ ஸகா².

    Anuppiyañca yo āha, apāyesu ca yo sakhā.

    ஏதே அமித்தே சத்தாரோ, இதி விஞ்ஞாய பண்டி³தோ;

    Ete amitte cattāro, iti viññāya paṇḍito;

    ஆரகா பரிவஜ்ஜெய்ய, மக்³க³ங் படிப⁴யங் யதா²’’தி.

    Ārakā parivajjeyya, maggaṃ paṭibhayaṃ yathā’’ti.

    ஸுஹத³மித்தோ

    Suhadamitto

    260. ‘‘சத்தாரோமே , க³ஹபதிபுத்த, மித்தா ஸுஹதா³ வேதி³தப்³பா³. உபகாரோ 49 மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³, ஸமானஸுக²து³க்கோ² மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³, அத்த²க்கா²யீ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³, அனுகம்பகோ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³.

    260. ‘‘Cattārome , gahapatiputta, mittā suhadā veditabbā. Upakāro 50 mitto suhado veditabbo, samānasukhadukkho mitto suhado veditabbo, atthakkhāyī mitto suhado veditabbo, anukampako mitto suhado veditabbo.

    261. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி உபகாரோ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³. பமத்தங் ரக்க²தி, பமத்தஸ்ஸ ஸாபதெய்யங் ரக்க²தி, பீ⁴தஸ்ஸ ஸரணங் ஹோதி, உப்பன்னேஸு கிச்சகரணீயேஸு தத்³தி³கு³ணங் போ⁴க³ங் அனுப்பதே³தி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி உபகாரோ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³.

    261. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi upakāro mitto suhado veditabbo. Pamattaṃ rakkhati, pamattassa sāpateyyaṃ rakkhati, bhītassa saraṇaṃ hoti, uppannesu kiccakaraṇīyesu taddiguṇaṃ bhogaṃ anuppadeti. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi upakāro mitto suhado veditabbo.

    262. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி ஸமானஸுக²து³க்கோ² மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³. கு³ய்ஹமஸ்ஸ ஆசிக்க²தி, கு³ய்ஹமஸ்ஸ பரிகூ³ஹதி, ஆபதா³ஸு ந விஜஹதி, ஜீவிதங்பிஸ்ஸ அத்தா²ய பரிச்சத்தங் ஹோதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி ஸமானஸுக²து³க்கோ² மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³.

    262. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi samānasukhadukkho mitto suhado veditabbo. Guyhamassa ācikkhati, guyhamassa parigūhati, āpadāsu na vijahati, jīvitaṃpissa atthāya pariccattaṃ hoti. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi samānasukhadukkho mitto suhado veditabbo.

    263. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அத்த²க்கா²யீ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³. பாபா நிவாரேதி, கல்யாணே நிவேஸேதி, அஸ்ஸுதங் ஸாவேதி, ஸக்³க³ஸ்ஸ மக்³க³ங் ஆசிக்க²தி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி அத்த²க்கா²யீ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³.

    263. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi atthakkhāyī mitto suhado veditabbo. Pāpā nivāreti, kalyāṇe niveseti, assutaṃ sāveti, saggassa maggaṃ ācikkhati. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi atthakkhāyī mitto suhado veditabbo.

    264. ‘‘சதூஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அனுகம்பகோ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³. அப⁴வேனஸ்ஸ ந நந்த³தி, ப⁴வேனஸ்ஸ நந்த³தி, அவண்ணங் ப⁴ணமானங் நிவாரேதி, வண்ணங் ப⁴ணமானங் பஸங்ஸதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, சதூஹி டா²னேஹி அனுகம்பகோ மித்தோ ஸுஹதோ³ வேதி³தப்³போ³’’தி.

    264. ‘‘Catūhi kho, gahapatiputta, ṭhānehi anukampako mitto suhado veditabbo. Abhavenassa na nandati, bhavenassa nandati, avaṇṇaṃ bhaṇamānaṃ nivāreti, vaṇṇaṃ bhaṇamānaṃ pasaṃsati. Imehi kho, gahapatiputta, catūhi ṭhānehi anukampako mitto suhado veditabbo’’ti.

    265. இத³மவோச ப⁴க³வா, இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    265. Idamavoca bhagavā, idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘உபகாரோ ச யோ மித்தோ, ஸுகே² து³க்கே² 51 ச யோ ஸகா² 52;

    ‘‘Upakāro ca yo mitto, sukhe dukkhe 53 ca yo sakhā 54;

    அத்த²க்கா²யீ ச யோ மித்தோ, யோ ச மித்தானுகம்பகோ.

    Atthakkhāyī ca yo mitto, yo ca mittānukampako.

    ‘‘ஏதேபி மித்தே சத்தாரோ, இதி விஞ்ஞாய பண்டி³தோ;

    ‘‘Etepi mitte cattāro, iti viññāya paṇḍito;

    ஸக்கச்சங் பயிருபாஸெய்ய, மாதா புத்தங் வ ஓரஸங்;

    Sakkaccaṃ payirupāseyya, mātā puttaṃ va orasaṃ;

    பண்டி³தோ ஸீலஸம்பன்னோ, ஜலங் அக்³கீ³வ பா⁴ஸதி.

    Paṇḍito sīlasampanno, jalaṃ aggīva bhāsati.

    ‘‘போ⁴கே³ ஸங்ஹரமானஸ்ஸ, ப⁴மரஸ்ஸேவ இரீயதோ;

    ‘‘Bhoge saṃharamānassa, bhamarasseva irīyato;

    போ⁴கா³ ஸன்னிசயங் யந்தி, வம்மிகோவுபசீயதி.

    Bhogā sannicayaṃ yanti, vammikovupacīyati.

    ‘‘ஏவங் போ⁴கே³ ஸமாஹத்வா 55, அலமத்தோ குலே கி³ஹீ;

    ‘‘Evaṃ bhoge samāhatvā 56, alamatto kule gihī;

    சதுதா⁴ விப⁴ஜே போ⁴கே³, ஸ வே மித்தானி க³ந்த²தி.

    Catudhā vibhaje bhoge, sa ve mittāni ganthati.

    ‘‘ஏகேன போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜெய்ய, த்³வீஹி கம்மங் பயோஜயே;

    ‘‘Ekena bhoge bhuñjeyya, dvīhi kammaṃ payojaye;

    சதுத்த²ஞ்ச நிதா⁴பெய்ய, ஆபதா³ஸு ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.

    Catutthañca nidhāpeyya, āpadāsu bhavissatī’’ti.

    ச²த்³தி³ஸாபடிச்சா²த³னகண்ட³ங்

    Chaddisāpaṭicchādanakaṇḍaṃ

    266. ‘‘கத²ஞ்ச, க³ஹபதிபுத்த, அரியஸாவகோ ச²த்³தி³ஸாபடிச்சா²தீ³ ஹோதி? ச² இமா, க³ஹபதிபுத்த, தி³ஸா வேதி³தப்³பா³. புரத்தி²மா தி³ஸா மாதாபிதரோ வேதி³தப்³பா³, த³க்கி²ணா தி³ஸா ஆசரியா வேதி³தப்³பா³, பச்சி²மா தி³ஸா புத்ததா³ரா வேதி³தப்³பா³, உத்தரா தி³ஸா மித்தாமச்சா வேதி³தப்³பா³, ஹெட்டி²மா தி³ஸா தா³ஸகம்மகரா வேதி³தப்³பா³, உபரிமா தி³ஸா ஸமணப்³ராஹ்மணா வேதி³தப்³பா³.

    266. ‘‘Kathañca, gahapatiputta, ariyasāvako chaddisāpaṭicchādī hoti? Cha imā, gahapatiputta, disā veditabbā. Puratthimā disā mātāpitaro veditabbā, dakkhiṇā disā ācariyā veditabbā, pacchimā disā puttadārā veditabbā, uttarā disā mittāmaccā veditabbā, heṭṭhimā disā dāsakammakarā veditabbā, uparimā disā samaṇabrāhmaṇā veditabbā.

    267. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி புத்தேன புரத்தி²மா தி³ஸா மாதாபிதரோ பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – ப⁴தோ நே 57 ப⁴ரிஸ்ஸாமி, கிச்சங் நேஸங் கரிஸ்ஸாமி, குலவங்ஸங் ட²பெஸ்ஸாமி, தா³யஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாமி, அத² வா பன பேதானங் காலங்கதானங் த³க்கி²ணங் அனுப்பத³ஸ்ஸாமீதி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி புத்தேன புரத்தி²மா தி³ஸா மாதாபிதரோ பச்சுபட்டி²தா பஞ்சஹி டா²னேஹி புத்தங் அனுகம்பந்தி. பாபா நிவாரெந்தி, கல்யாணே நிவேஸெந்தி, ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தி, பதிரூபேன தா³ரேன ஸங்யோஜெந்தி, ஸமயே தா³யஜ்ஜங் நிய்யாதெ³ந்தி 58. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி புத்தேன புரத்தி²மா தி³ஸா மாதாபிதரோ பச்சுபட்டி²தா இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹி புத்தங் அனுகம்பந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா புரத்தி²மா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா.

    267. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi puttena puratthimā disā mātāpitaro paccupaṭṭhātabbā – bhato ne 59 bharissāmi, kiccaṃ nesaṃ karissāmi, kulavaṃsaṃ ṭhapessāmi, dāyajjaṃ paṭipajjāmi, atha vā pana petānaṃ kālaṅkatānaṃ dakkhiṇaṃ anuppadassāmīti. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi puttena puratthimā disā mātāpitaro paccupaṭṭhitā pañcahi ṭhānehi puttaṃ anukampanti. Pāpā nivārenti, kalyāṇe nivesenti, sippaṃ sikkhāpenti, patirūpena dārena saṃyojenti, samaye dāyajjaṃ niyyādenti 60. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi puttena puratthimā disā mātāpitaro paccupaṭṭhitā imehi pañcahi ṭhānehi puttaṃ anukampanti. Evamassa esā puratthimā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā.

    268. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அந்தேவாஸினா த³க்கி²ணா தி³ஸா ஆசரியா பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – உட்டா²னேன உபட்டா²னேன ஸுஸ்ஸுஸாய பாரிசரியாய ஸக்கச்சங் ஸிப்பபடிக்³க³ஹணேன 61. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி அந்தேவாஸினா த³க்கி²ணா தி³ஸா ஆசரியா பச்சுபட்டி²தா பஞ்சஹி டா²னேஹி அந்தேவாஸிங் அனுகம்பந்தி – ஸுவினீதங் வினெந்தி, ஸுக்³க³ஹிதங் கா³ஹாபெந்தி, ஸப்³ப³ஸிப்பஸ்ஸுதங் ஸமக்கா²யினோ ப⁴வந்தி, மித்தாமச்சேஸு படியாதெ³ந்தி 62, தி³ஸாஸு பரித்தாணங் கரொந்தி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி அந்தேவாஸினா த³க்கி²ணா தி³ஸா ஆசரியா பச்சுபட்டி²தா இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹி அந்தேவாஸிங் அனுகம்பந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா த³க்கி²ணா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா.

    268. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi antevāsinā dakkhiṇā disā ācariyā paccupaṭṭhātabbā – uṭṭhānena upaṭṭhānena sussusāya pāricariyāya sakkaccaṃ sippapaṭiggahaṇena 63. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi antevāsinā dakkhiṇā disā ācariyā paccupaṭṭhitā pañcahi ṭhānehi antevāsiṃ anukampanti – suvinītaṃ vinenti, suggahitaṃ gāhāpenti, sabbasippassutaṃ samakkhāyino bhavanti, mittāmaccesu paṭiyādenti 64, disāsu parittāṇaṃ karonti. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi antevāsinā dakkhiṇā disā ācariyā paccupaṭṭhitā imehi pañcahi ṭhānehi antevāsiṃ anukampanti. Evamassa esā dakkhiṇā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā.

    269. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி ஸாமிகேன பச்சி²மா தி³ஸா ப⁴ரியா பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – ஸம்மானநாய அனவமானநாய 65 அனதிசரியாய இஸ்ஸரியவொஸ்ஸக்³கே³ன அலங்காரானுப்பதா³னேன. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி ஸாமிகேன பச்சி²மா தி³ஸா ப⁴ரியா பச்சுபட்டி²தா பஞ்சஹி டா²னேஹி ஸாமிகங் அனுகம்பதி – ஸுஸங்விஹிதகம்மந்தா ச ஹோதி, ஸங்க³ஹிதபரிஜனா 66 ச, அனதிசாரினீ ச, ஸம்ப⁴தஞ்ச அனுரக்க²தி, த³க்கா² ச ஹோதி அனலஸா ஸப்³ப³கிச்சேஸு. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி ஸாமிகேன பச்சி²மா தி³ஸா ப⁴ரியா பச்சுபட்டி²தா இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹி ஸாமிகங் அனுகம்பதி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா பச்சி²மா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா.

    269. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi sāmikena pacchimā disā bhariyā paccupaṭṭhātabbā – sammānanāya anavamānanāya 67 anaticariyāya issariyavossaggena alaṅkārānuppadānena. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi sāmikena pacchimā disā bhariyā paccupaṭṭhitā pañcahi ṭhānehi sāmikaṃ anukampati – susaṃvihitakammantā ca hoti, saṅgahitaparijanā 68 ca, anaticārinī ca, sambhatañca anurakkhati, dakkhā ca hoti analasā sabbakiccesu. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi sāmikena pacchimā disā bhariyā paccupaṭṭhitā imehi pañcahi ṭhānehi sāmikaṃ anukampati. Evamassa esā pacchimā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā.

    270. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி குலபுத்தேன உத்தரா தி³ஸா மித்தாமச்சா பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – தா³னேன பெய்யவஜ்ஜேன 69 அத்த²சரியாய ஸமானத்ததாய அவிஸங்வாத³னதாய. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தேன உத்தரா தி³ஸா மித்தாமச்சா பச்சுபட்டி²தா பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தங் அனுகம்பந்தி – பமத்தங் ரக்க²ந்தி, பமத்தஸ்ஸ ஸாபதெய்யங் ரக்க²ந்தி, பீ⁴தஸ்ஸ ஸரணங் ஹொந்தி, ஆபதா³ஸு ந விஜஹந்தி, அபரபஜா சஸ்ஸ படிபூஜெந்தி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தேன உத்தரா தி³ஸா மித்தாமச்சா பச்சுபட்டி²தா இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தங் அனுகம்பந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா உத்தரா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா.

    270. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi kulaputtena uttarā disā mittāmaccā paccupaṭṭhātabbā – dānena peyyavajjena 70 atthacariyāya samānattatāya avisaṃvādanatāya. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi kulaputtena uttarā disā mittāmaccā paccupaṭṭhitā pañcahi ṭhānehi kulaputtaṃ anukampanti – pamattaṃ rakkhanti, pamattassa sāpateyyaṃ rakkhanti, bhītassa saraṇaṃ honti, āpadāsu na vijahanti, aparapajā cassa paṭipūjenti. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi kulaputtena uttarā disā mittāmaccā paccupaṭṭhitā imehi pañcahi ṭhānehi kulaputtaṃ anukampanti. Evamassa esā uttarā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā.

    271. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி அய்யிரகேன 71 ஹெட்டி²மா தி³ஸா தா³ஸகம்மகரா பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – யதா²ப³லங் கம்மந்தஸங்விதா⁴னேன ப⁴த்தவேதனானுப்பதா³னேன கி³லானுபட்டா²னேன அச்ச²ரியானங் ரஸானங் ஸங்விபா⁴கே³ன ஸமயே வொஸ்ஸக்³கே³ன. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி அய்யிரகேன ஹெட்டி²மா தி³ஸா தா³ஸகம்மகரா பச்சுபட்டி²தா பஞ்சஹி டா²னேஹி அய்யிரகங் அனுகம்பந்தி – புப்³பு³ட்டா²யினோ ச ஹொந்தி, பச்சா² நிபாதினோ ச, தி³ன்னாதா³யினோ ச, ஸுகதகம்மகரா ச, கித்திவண்ணஹரா ச. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி அய்யிரகேன ஹெட்டி²மா தி³ஸா தா³ஸகம்மகரா பச்சுபட்டி²தா இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹி அய்யிரகங் அனுகம்பந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா ஹெட்டி²மா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா.

    271. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi ayyirakena 72 heṭṭhimā disā dāsakammakarā paccupaṭṭhātabbā – yathābalaṃ kammantasaṃvidhānena bhattavetanānuppadānena gilānupaṭṭhānena acchariyānaṃ rasānaṃ saṃvibhāgena samaye vossaggena. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi ayyirakena heṭṭhimā disā dāsakammakarā paccupaṭṭhitā pañcahi ṭhānehi ayyirakaṃ anukampanti – pubbuṭṭhāyino ca honti, pacchā nipātino ca, dinnādāyino ca, sukatakammakarā ca, kittivaṇṇaharā ca. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi ayyirakena heṭṭhimā disā dāsakammakarā paccupaṭṭhitā imehi pañcahi ṭhānehi ayyirakaṃ anukampanti. Evamassa esā heṭṭhimā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā.

    272. ‘‘பஞ்சஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, டா²னேஹி குலபுத்தேன உபரிமா தி³ஸா ஸமணப்³ராஹ்மணா பச்சுபட்டா²தப்³பா³ – மெத்தேன காயகம்மேன மெத்தேன வசீகம்மேன மெத்தேன மனோகம்மேன அனாவடத்³வாரதாய ஆமிஸானுப்பதா³னேன. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தேன உபரிமா தி³ஸா ஸமணப்³ராஹ்மணா பச்சுபட்டி²தா ச²ஹி டா²னேஹி குலபுத்தங் அனுகம்பந்தி – பாபா நிவாரெந்தி, கல்யாணே நிவேஸெந்தி, கல்யாணேன மனஸா அனுகம்பந்தி, அஸ்ஸுதங் ஸாவெந்தி, ஸுதங் பரியோதா³பெந்தி, ஸக்³க³ஸ்ஸ மக்³க³ங் ஆசிக்க²ந்தி. இமேஹி கோ², க³ஹபதிபுத்த, பஞ்சஹி டா²னேஹி குலபுத்தேன உபரிமா தி³ஸா ஸமணப்³ராஹ்மணா பச்சுபட்டி²தா இமேஹி ச²ஹி டா²னேஹி குலபுத்தங் அனுகம்பந்தி. ஏவமஸ்ஸ ஏஸா உபரிமா தி³ஸா படிச்ச²ன்னா ஹோதி கே²மா அப்படிப⁴யா’’தி.

    272. ‘‘Pañcahi kho, gahapatiputta, ṭhānehi kulaputtena uparimā disā samaṇabrāhmaṇā paccupaṭṭhātabbā – mettena kāyakammena mettena vacīkammena mettena manokammena anāvaṭadvāratāya āmisānuppadānena. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi kulaputtena uparimā disā samaṇabrāhmaṇā paccupaṭṭhitā chahi ṭhānehi kulaputtaṃ anukampanti – pāpā nivārenti, kalyāṇe nivesenti, kalyāṇena manasā anukampanti, assutaṃ sāventi, sutaṃ pariyodāpenti, saggassa maggaṃ ācikkhanti. Imehi kho, gahapatiputta, pañcahi ṭhānehi kulaputtena uparimā disā samaṇabrāhmaṇā paccupaṭṭhitā imehi chahi ṭhānehi kulaputtaṃ anukampanti. Evamassa esā uparimā disā paṭicchannā hoti khemā appaṭibhayā’’ti.

    273. இத³மவோச ப⁴க³வா. இத³ங் வத்வான ஸுக³தோ அதா²பரங் ஏதத³வோச ஸத்தா² –

    273. Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘மாதாபிதா தி³ஸா புப்³பா³, ஆசரியா த³க்கி²ணா தி³ஸா;

    ‘‘Mātāpitā disā pubbā, ācariyā dakkhiṇā disā;

    புத்ததா³ரா தி³ஸா பச்சா², மித்தாமச்சா ச உத்தரா.

    Puttadārā disā pacchā, mittāmaccā ca uttarā.

    ‘‘தா³ஸகம்மகரா ஹெட்டா², உத்³த⁴ங் ஸமணப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Dāsakammakarā heṭṭhā, uddhaṃ samaṇabrāhmaṇā;

    ஏதா தி³ஸா நமஸ்ஸெய்ய, அலமத்தோ குலே கி³ஹீ.

    Etā disā namasseyya, alamatto kule gihī.

    ‘‘பண்டி³தோ ஸீலஸம்பன்னோ, ஸண்ஹோ ச படிபா⁴னவா;

    ‘‘Paṇḍito sīlasampanno, saṇho ca paṭibhānavā;
