Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi |
૧૩. સિરિમણ્ડત્થેરગાથા
13. Sirimaṇḍattheragāthā
૪૪૭.
447.
તસ્મા છન્નં વિવરેથ, એવં તં નાતિવસ્સતિ.
Tasmā channaṃ vivaretha, evaṃ taṃ nātivassati.
૪૪૮.
448.
તણ્હાસલ્લેન ઓતિણ્ણો, ઇચ્છાધૂપાયિતો સદા.
Taṇhāsallena otiṇṇo, icchādhūpāyito sadā.
૪૪૯.
449.
‘‘મચ્ચુનાબ્ભહતો લોકો, પરિક્ખિત્તો જરાય ચ;
‘‘Maccunābbhahato loko, parikkhitto jarāya ca;
હઞ્ઞતિ નિચ્ચમત્તાણો, પત્તદણ્ડોવ તક્કરો.
Haññati niccamattāṇo, pattadaṇḍova takkaro.
૪૫૦.
450.
‘‘આગચ્છન્તગ્ગિખન્ધાવ, મચ્ચુ બ્યાધિ જરા તયો;
‘‘Āgacchantaggikhandhāva, maccu byādhi jarā tayo;
પચ્ચુગ્ગન્તું બલં નત્થિ, જવો નત્થિ પલાયિતું.
Paccuggantuṃ balaṃ natthi, javo natthi palāyituṃ.
૪૫૧.
451.
‘‘અમોઘં દિવસં કયિરા, અપ્પેન બહુકેન વા;
‘‘Amoghaṃ divasaṃ kayirā, appena bahukena vā;
૪૫૨.
452.
‘‘ચરતો તિટ્ઠતો વાપિ, આસીનસયનસ્સ વા;
‘‘Carato tiṭṭhato vāpi, āsīnasayanassa vā;
ઉપેતિ ચરિમા રત્તિ, ન તે કાલો પમજ્જિતુ’’ન્તિ.
Upeti carimā ratti, na te kālo pamajjitu’’nti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧૩. સિરિમણ્ડત્થેરગાથાવણ્ણના • 13. Sirimaṇḍattheragāthāvaṇṇanā