Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    ૧૬. સિરિમાવિમાનવણ્ણના

    16. Sirimāvimānavaṇṇanā

    યુત્તા ચ તે પરમઅલઙ્કતા હયાતિ સિરિમાવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ચ સમયેન હેટ્ઠા અનન્તરવત્થુમ્હિ વુત્તા સિરિમા ગણિકા સોતાપત્તિફલસ્સ અધિગતત્તા વિસ્સજ્જિતકિલિટ્ઠકમ્મન્તા હુત્વા સઙ્ઘસ્સ અટ્ઠ સલાકભત્તાનિ પટ્ઠપેસિ. આદિતો પટ્ઠાય નિબદ્ધં અટ્ઠ ભિક્ખૂ ગેહં આગચ્છન્તિ. સા ‘‘સપ્પિં ગણ્હથ ખીરં ગણ્હથા’’તિઆદીનિ વત્વા તેસં પત્તે પૂરેતિ, એકેન લદ્ધં તિણ્ણમ્પિ ચતુન્નમ્પિ પહોતિ, દેવસિકં સોળસકહાપણપરિબ્બયેન પિણ્ડપાતો દીયતિ. અથેકદિવસં એકો ભિક્ખુ તસ્સા ગેહે અટ્ઠકભત્તં ભુઞ્જિત્વા તિયોજનમત્થકે એકં વિહારં અગમાસિ. અથ નં સાયં થેરુપટ્ઠાને નિસિન્નં પુચ્છિંસુ, ‘‘આવુસો, કહં ભિક્ખં ગહેત્વા ઇધાગતોસી’’તિ? ‘‘સિરિમાય અટ્ઠકભત્તં મે ભુત્ત’’ન્તિ. ‘‘તં મનાપં કત્વા દેતિ, આવુસો’’તિ. ‘‘ન સક્કા તસ્સા ભત્તં વણ્ણેતું, અતિપણીતં કત્વા દેતિ, એકેન લદ્ધં તિણ્ણમ્પિ ચતુન્નમ્પિ પહોતિ, તસ્સા પન દેય્યધમ્મતોપિ દસ્સનમેવ ઉત્તરિતરં’’. સા હિ ઇત્થી એવરૂપા ચ એવરૂપા ચાતિ તસ્સા ગુણે કથેસિ.

    Yuttā ca te paramaalaṅkatā hayāti sirimāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena ca samayena heṭṭhā anantaravatthumhi vuttā sirimā gaṇikā sotāpattiphalassa adhigatattā vissajjitakiliṭṭhakammantā hutvā saṅghassa aṭṭha salākabhattāni paṭṭhapesi. Ādito paṭṭhāya nibaddhaṃ aṭṭha bhikkhū gehaṃ āgacchanti. Sā ‘‘sappiṃ gaṇhatha khīraṃ gaṇhathā’’tiādīni vatvā tesaṃ patte pūreti, ekena laddhaṃ tiṇṇampi catunnampi pahoti, devasikaṃ soḷasakahāpaṇaparibbayena piṇḍapāto dīyati. Athekadivasaṃ eko bhikkhu tassā gehe aṭṭhakabhattaṃ bhuñjitvā tiyojanamatthake ekaṃ vihāraṃ agamāsi. Atha naṃ sāyaṃ therupaṭṭhāne nisinnaṃ pucchiṃsu, ‘‘āvuso, kahaṃ bhikkhaṃ gahetvā idhāgatosī’’ti? ‘‘Sirimāya aṭṭhakabhattaṃ me bhutta’’nti. ‘‘Taṃ manāpaṃ katvā deti, āvuso’’ti. ‘‘Na sakkā tassā bhattaṃ vaṇṇetuṃ, atipaṇītaṃ katvā deti, ekena laddhaṃ tiṇṇampi catunnampi pahoti, tassā pana deyyadhammatopi dassanameva uttaritaraṃ’’. Sā hi itthī evarūpā ca evarūpā cāti tassā guṇe kathesi.

    અથેકો ભિક્ખુ તસ્સા ગુણકથં સુત્વા અદિસ્વાપિ સવનેનેવ સિનેહં ઉપ્પાદેત્વા ‘‘મયા તત્થ ગન્ત્વા તં દટ્ઠું વટ્ટતી’’તિ અત્તનો વસ્સગ્ગં કથેત્વા તં ભિક્ખું ઠિતિકં પુચ્છિત્વા ‘‘સ્વે, આવુસો, તસ્મિં ગેહે ત્વં સઙ્ઘત્થેરો હુત્વા અટ્ઠકભત્તં લભિસ્સસી’’તિ સુત્વા તઙ્ખણઞ્ઞેવ પત્તચીવરમાદાય પક્કન્તો પાતોવ અરુણે ઉગ્ગચ્છન્તે સલાકગ્ગં પવિસિત્વા ઠિતો સઙ્ઘત્થેરો હુત્વા તસ્સા ગેહે અટ્ઠકભત્તં લભિ. યો પન સો ભિક્ખુ હિય્યો ભુઞ્જિત્વા પક્કામિ, તસ્સ ગતવેલાયમેવસ્સા સરીરે રોગો ઉપ્પજ્જિ. તસ્મા આભરણાનિ ઓમુઞ્ચિત્વા નિપજ્જિ. અથસ્સા દાસિયો અટ્ઠકભત્તં લભિતું આગતે ભિક્ખૂ દિસ્વા આરોચેસું. સા ગન્ત્વા સહત્થા પત્તે ગહેતું વા નિસીદાપેતું વા અસક્કોન્તી દાસિયો આણાપેસિ ‘‘અમ્મા પત્તે ગહેત્વા અય્યે નિસીદાપેત્વા યાગું પાયેત્વા ખજ્જકં દત્વા ભત્તવેલાય પત્તે પૂરેત્વા દેથા’’તિ. તા ‘‘સાધુ, અય્યે’’તિ ભિક્ખૂ પવેસેત્વા યાગું પાયેત્વા ખજ્જકં દત્વા ભત્તવેલાય ભત્તસ્સ પત્તે પૂરેત્વા તસ્સા આરોચયિંસુ. સા ‘‘મં પરિગ્ગહેત્વા નેથ , અય્યે વન્દિસ્સામી’’તિ વત્વા તાહિ પરિગ્ગહેત્વા ભિક્ખૂનં સન્તિકં નીતા વેધમાનેન સરીરેન ભિક્ખૂ વન્દિ. સો ભિક્ખુ તં ઓલોકેત્વા ચિન્તેસિ ‘‘ગિલાનાય તાવ અયં એતિસ્સા રૂપસોભા, અરોગકાલે પન સબ્બાભરણપટિમણ્ડિતાય ઇમિસ્સા કીદિસી રૂપસમ્પત્તી’’તિ. અથસ્સ અનેકવસ્સકોટિસન્નિચિતો કિલેસો સમુદાચરિ. સો અઞ્ઞાણી હુત્વા ભત્તં ભુઞ્જિતું અસક્કોન્તો પત્તં આદાય વિહારં ગન્ત્વા પત્તં પિધાય એકમન્તે ઠપેત્વા ચીવરકણ્ણં પત્થરિત્વા નિપજ્જિ. અથ નં એકો સહાયકો ભિક્ખુ યાચન્તોપિ ભોજેતું નાસક્ખિ, સો છિન્નભત્તો અહોસિ.

    Atheko bhikkhu tassā guṇakathaṃ sutvā adisvāpi savaneneva sinehaṃ uppādetvā ‘‘mayā tattha gantvā taṃ daṭṭhuṃ vaṭṭatī’’ti attano vassaggaṃ kathetvā taṃ bhikkhuṃ ṭhitikaṃ pucchitvā ‘‘sve, āvuso, tasmiṃ gehe tvaṃ saṅghatthero hutvā aṭṭhakabhattaṃ labhissasī’’ti sutvā taṅkhaṇaññeva pattacīvaramādāya pakkanto pātova aruṇe uggacchante salākaggaṃ pavisitvā ṭhito saṅghatthero hutvā tassā gehe aṭṭhakabhattaṃ labhi. Yo pana so bhikkhu hiyyo bhuñjitvā pakkāmi, tassa gatavelāyamevassā sarīre rogo uppajji. Tasmā ābharaṇāni omuñcitvā nipajji. Athassā dāsiyo aṭṭhakabhattaṃ labhituṃ āgate bhikkhū disvā ārocesuṃ. Sā gantvā sahatthā patte gahetuṃ vā nisīdāpetuṃ vā asakkontī dāsiyo āṇāpesi ‘‘ammā patte gahetvā ayye nisīdāpetvā yāguṃ pāyetvā khajjakaṃ datvā bhattavelāya patte pūretvā dethā’’ti. Tā ‘‘sādhu, ayye’’ti bhikkhū pavesetvā yāguṃ pāyetvā khajjakaṃ datvā bhattavelāya bhattassa patte pūretvā tassā ārocayiṃsu. Sā ‘‘maṃ pariggahetvā netha , ayye vandissāmī’’ti vatvā tāhi pariggahetvā bhikkhūnaṃ santikaṃ nītā vedhamānena sarīrena bhikkhū vandi. So bhikkhu taṃ oloketvā cintesi ‘‘gilānāya tāva ayaṃ etissā rūpasobhā, arogakāle pana sabbābharaṇapaṭimaṇḍitāya imissā kīdisī rūpasampattī’’ti. Athassa anekavassakoṭisannicito kileso samudācari. So aññāṇī hutvā bhattaṃ bhuñjituṃ asakkonto pattaṃ ādāya vihāraṃ gantvā pattaṃ pidhāya ekamante ṭhapetvā cīvarakaṇṇaṃ pattharitvā nipajji. Atha naṃ eko sahāyako bhikkhu yācantopi bhojetuṃ nāsakkhi, so chinnabhatto ahosi.

    તં દિવસમેવ સાયન્હસમયે સિરિમા કાલમકાસિ. રાજા સત્થુ સાસનં પેસેસિ ‘‘ભન્તે, જીવકસ્સ કનિટ્ઠભગિની સિરિમા કાલમકાસી’’તિ. સત્થા તં સુત્વા રઞ્ઞો સાસનં પહિણિ ‘‘સિરિમાય સરીરઝાપનકિચ્ચં નત્થિ, આમકસુસાને તં યથા કાકાદયો ન ખાદન્તિ, તથા નિપજ્જાપેત્વા રક્ખાપેથા’’તિ. રાજા તથા અકાસિ. પટિપાટિયા તયો દિવસા અતિક્કન્તા, ચતુત્થે દિવસે સરીરં ઉદ્ધુમાયિ, નવહિ વણમુખેહિ પુળવકા પગ્ઘરિંસુ, સકલસરીરં ભિન્નસાલિભત્તચાટિ વિય અહોસિ. રાજા નગરે ભેરિં ચરાપેસિ ‘‘ઠપેત્વા ગેહરક્ખણકદારકે સિરિમાય દસ્સનત્થં અનાગચ્છન્તાનં અટ્ઠ કહાપણા દણ્ડો’’તિ. સત્થુ સન્તિકઞ્ચ પેસેસિ ‘‘બુદ્ધપ્પમુખો કિર સઙ્ઘો સિરિમાય દસ્સનત્થં આગચ્છતૂ’’તિ. સત્થા ભિક્ખૂનં આરોચાપેસિ ‘‘સિરિમાય દસ્સનત્થં ગમિસ્સામા’’તિ.

    Taṃ divasameva sāyanhasamaye sirimā kālamakāsi. Rājā satthu sāsanaṃ pesesi ‘‘bhante, jīvakassa kaniṭṭhabhaginī sirimā kālamakāsī’’ti. Satthā taṃ sutvā rañño sāsanaṃ pahiṇi ‘‘sirimāya sarīrajhāpanakiccaṃ natthi, āmakasusāne taṃ yathā kākādayo na khādanti, tathā nipajjāpetvā rakkhāpethā’’ti. Rājā tathā akāsi. Paṭipāṭiyā tayo divasā atikkantā, catutthe divase sarīraṃ uddhumāyi, navahi vaṇamukhehi puḷavakā pagghariṃsu, sakalasarīraṃ bhinnasālibhattacāṭi viya ahosi. Rājā nagare bheriṃ carāpesi ‘‘ṭhapetvā geharakkhaṇakadārake sirimāya dassanatthaṃ anāgacchantānaṃ aṭṭha kahāpaṇā daṇḍo’’ti. Satthu santikañca pesesi ‘‘buddhappamukho kira saṅgho sirimāya dassanatthaṃ āgacchatū’’ti. Satthā bhikkhūnaṃ ārocāpesi ‘‘sirimāya dassanatthaṃ gamissāmā’’ti.

    સોપિ દહરભિક્ખુ ચત્તારો દિવસે કસ્સચિ વચનં અગ્ગહેત્વા છિન્નભત્તોવ નિપજ્જિ. પત્તે ભત્તં પૂતિકં જાતં, પત્તે મલમ્પિ ઉટ્ઠહિ. અથ સો સહાયકભિક્ખુના ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘આવુસો સત્થા સિરિમાય દસ્સનત્થં ગચ્છતી’’તિ વુચ્ચમાનો તથા છાતજ્ઝત્તોપિ ‘‘સિરિમા’’તિ વુત્તપદેયેવ સહસા ઉટ્ઠહિત્વા ‘‘સત્થા સિરિમં દટ્ઠું ગચ્છતિ, ત્વમ્પિ ગમિસ્સસી’’તિ? ‘‘આમ ગમિસ્સામી’’તિ ભત્તં છડ્ડેત્વા પત્તં ધોવિત્વા થવિકાય પક્ખિપિત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં અગમાસિ. સત્થા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો એકપસ્સે અટ્ઠાસિ, ભિક્ખુનિસઙ્ઘોપિ રાજપરિસાપિ ઉપાસકપરિસાપિ ઉપાસિકાપરિસાપિ એકેકપસ્સે અટ્ઠંસુ.

    Sopi daharabhikkhu cattāro divase kassaci vacanaṃ aggahetvā chinnabhattova nipajji. Patte bhattaṃ pūtikaṃ jātaṃ, patte malampi uṭṭhahi. Atha so sahāyakabhikkhunā upasaṅkamitvā ‘‘āvuso satthā sirimāya dassanatthaṃ gacchatī’’ti vuccamāno tathā chātajjhattopi ‘‘sirimā’’ti vuttapadeyeva sahasā uṭṭhahitvā ‘‘satthā sirimaṃ daṭṭhuṃ gacchati, tvampi gamissasī’’ti? ‘‘Āma gamissāmī’’ti bhattaṃ chaḍḍetvā pattaṃ dhovitvā thavikāya pakkhipitvā bhikkhusaṅghena saddhiṃ agamāsi. Satthā bhikkhusaṅghaparivuto ekapasse aṭṭhāsi, bhikkhunisaṅghopi rājaparisāpi upāsakaparisāpi upāsikāparisāpi ekekapasse aṭṭhaṃsu.

    સત્થા રાજાનં પુચ્છિ ‘‘કા એસા, મહારાજા’’તિ? ‘‘ભન્તે, જીવકસ્સ કનિટ્ઠભગિની સિરિમા નામા’’તિ. ‘‘સિરિમા એસા’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. તેન હિ નગરે ભેરિં ચરાપેહિ ‘‘સહસ્સં દત્વા સિરિમં ગણ્હન્તૂ’’તિ. રાજા તથા કારેસિ, એકોપિ ‘‘હ’’ન્તિ વા ‘‘હુ’’ન્તિ વા વદન્તો નામ નાહોસિ. રાજા સત્થુ આરોચેસિ ‘‘ન ગણ્હન્તિ ભન્તે’’તિ, તેન હિ મહારાજ અગ્ઘં ઓહાપેહીતિ. રાજા ‘‘પઞ્ચસતાનિ દત્વા ગણ્હન્તૂ’’તિ ભેરિં ચરાપેત્વા કઞ્ચિ ગણ્હનકં અદિસ્વા ‘‘અડ્ઢતેય્યસતાનિ, દ્વેસતાનિ, સતં, પઞ્ઞાસં, પઞ્ચવીસતિ, વીસતિ કહાપણે, દસ કહાપણે, પઞ્ચ કહાપણે, એકં કહાપણં, અડ્ઢં, પાદં, માસકં, કાકણિકં દત્વા સિરિમં ગણ્હન્તૂ’’તિ ભેરિં ચરાપેત્વા ‘‘મુધાપિ ગણ્હન્તૂ’’તિ ભેરિં ચરાપેસિ, તથાપિ ‘‘હ’’ન્તિ વા ‘‘હુ’’ન્તિ વા વદન્તો નામ નાહોસિ. રાજા ‘‘મુધાપિ, ભન્તે, ગણ્હન્તો નત્થી’’તિ આહ. સત્થા ‘‘પસ્સથ, ભિક્ખવે, મહાજનસ્સ પિયમાતુગામં, ઇમસ્મિંયેવ નગરે સહસ્સં દત્વા પુબ્બે એકદિવસં લભિંસુ, ઇદાનિ મુધાપિ ગણ્હન્તો નત્થિ એવરૂપં નામ રૂપં ખયવયપ્પત્તં આહરિમેહિ અલઙ્કારેહિ વિચિત્તકતં નવન્નં વણ્ણમુખાનં વસેન અરુભૂતં તીહિ અટ્ઠિસતેહિ સમુસ્સિતં નિચ્ચાતુરં કેવલં બાલમહાજનેન બહુધા સઙ્કપ્પિતતાય બહુસઙ્કપ્પં અદ્ધુવં અત્તભાવ’’ન્તિ દસ્સેન્તો –

    Satthā rājānaṃ pucchi ‘‘kā esā, mahārājā’’ti? ‘‘Bhante, jīvakassa kaniṭṭhabhaginī sirimā nāmā’’ti. ‘‘Sirimā esā’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. Tena hi nagare bheriṃ carāpehi ‘‘sahassaṃ datvā sirimaṃ gaṇhantū’’ti. Rājā tathā kāresi, ekopi ‘‘ha’’nti vā ‘‘hu’’nti vā vadanto nāma nāhosi. Rājā satthu ārocesi ‘‘na gaṇhanti bhante’’ti, tena hi mahārāja agghaṃ ohāpehīti. Rājā ‘‘pañcasatāni datvā gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpetvā kañci gaṇhanakaṃ adisvā ‘‘aḍḍhateyyasatāni, dvesatāni, sataṃ, paññāsaṃ, pañcavīsati, vīsati kahāpaṇe, dasa kahāpaṇe, pañca kahāpaṇe, ekaṃ kahāpaṇaṃ, aḍḍhaṃ, pādaṃ, māsakaṃ, kākaṇikaṃ datvā sirimaṃ gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpetvā ‘‘mudhāpi gaṇhantū’’ti bheriṃ carāpesi, tathāpi ‘‘ha’’nti vā ‘‘hu’’nti vā vadanto nāma nāhosi. Rājā ‘‘mudhāpi, bhante, gaṇhanto natthī’’ti āha. Satthā ‘‘passatha, bhikkhave, mahājanassa piyamātugāmaṃ, imasmiṃyeva nagare sahassaṃ datvā pubbe ekadivasaṃ labhiṃsu, idāni mudhāpi gaṇhanto natthi evarūpaṃ nāma rūpaṃ khayavayappattaṃ āharimehi alaṅkārehi vicittakataṃ navannaṃ vaṇṇamukhānaṃ vasena arubhūtaṃ tīhi aṭṭhisatehi samussitaṃ niccāturaṃ kevalaṃ bālamahājanena bahudhā saṅkappitatāya bahusaṅkappaṃ addhuvaṃ attabhāva’’nti dassento –

    ‘‘પસ્સ ચિત્તકતં બિમ્બં, અરુકાયં સમુસ્સિતં;

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    આતુરં બહુસઙ્કપ્પં, યસ્સ નત્થિ ધુવં ઠિતી’’તિ. (થેરગા॰ ૧૧૬૦) –

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhitī’’ti. (theragā. 1160) –

    ગાથમાહ. દેસનાપરિયોસાને સિરિમાય પટિબદ્ધચિત્તો ભિક્ખુ વિગતછન્દરાગો હુત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિ, ચતુરાસીતિયા પાણસહસ્સાનં ધમ્માભિસમયો અહોસિ.

    Gāthamāha. Desanāpariyosāne sirimāya paṭibaddhacitto bhikkhu vigatachandarāgo hutvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi, caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi.

    તેન ચ સમયેન સિરિમા દેવકઞ્ઞા અત્તનો વિભવસમિદ્ધિં ઓલોકેત્વા આગતટ્ઠાનં ઓલોકેન્તી પુરિમત્તભાવે અત્તનો સરીરસમીપે ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતં ભગવન્તં ઠિતં મહાજનકાયઞ્ચ સન્નિપતિતં દિસ્વા પઞ્ચહિ દેવકઞ્ઞાસતેહિ પરિવુતા પઞ્ચહિ રથસતેહિ દિસ્સમાનકાયા આગન્ત્વા રથતો ઓતરિત્વા સપરિવારા ભગવન્તં વન્દિત્વા કતઞ્જલી અટ્ઠાસિ. તેન ચ સમયેન આયસ્મા વઙ્ગીસો ભગવતો અવિદૂરે ઠિતો હોતિ. સો ભગવન્તં એતદવોચ ‘‘પટિભાતિ મં ભગવા એકં પઞ્હં પુચ્છિતુ’’ન્તિ. ‘‘પટિભાતુ તં વઙ્ગીસા’’તિ ભગવા અવોચ. આયસ્મા વઙ્ગીસો તં સિરિમં દેવધીતરં –

    Tena ca samayena sirimā devakaññā attano vibhavasamiddhiṃ oloketvā āgataṭṭhānaṃ olokentī purimattabhāve attano sarīrasamīpe bhikkhusaṅghaparivutaṃ bhagavantaṃ ṭhitaṃ mahājanakāyañca sannipatitaṃ disvā pañcahi devakaññāsatehi parivutā pañcahi rathasatehi dissamānakāyā āgantvā rathato otaritvā saparivārā bhagavantaṃ vanditvā katañjalī aṭṭhāsi. Tena ca samayena āyasmā vaṅgīso bhagavato avidūre ṭhito hoti. So bhagavantaṃ etadavoca ‘‘paṭibhāti maṃ bhagavā ekaṃ pañhaṃ pucchitu’’nti. ‘‘Paṭibhātu taṃ vaṅgīsā’’ti bhagavā avoca. Āyasmā vaṅgīso taṃ sirimaṃ devadhītaraṃ –

    ૧૩૭.

    137.

    ‘‘યુત્તા ચ તે પરમઅલઙ્કતા હયા, અધોમુખા અઘસિગમા બલી જવા;

    ‘‘Yuttā ca te paramaalaṅkatā hayā, adhomukhā aghasigamā balī javā;

    અભિનિમ્મિતા પઞ્ચરથાસતા ચ તે, અન્વેન્તિ તં સારથિચોદિતા હયા.

    Abhinimmitā pañcarathāsatā ca te, anventi taṃ sārathicoditā hayā.

    ૧૩૮.

    138.

    ‘‘સા તિટ્ઠસિ રથવરે અલઙ્કતા,

    ‘‘Sā tiṭṭhasi rathavare alaṅkatā,

    ઓભાસયં જલમિવ જોતિ પોવકો;

    Obhāsayaṃ jalamiva joti povako;

    પુચ્છામિ તં વરતનુ અનોમદસ્સને,

    Pucchāmi taṃ varatanu anomadassane,

    કસ્મા નુ કાયા અનધિવરં ઉપાગમી’’તિ. – પટિપુચ્છિ;

    Kasmā nu kāyā anadhivaraṃ upāgamī’’ti. – paṭipucchi;

    ૧૩૭. તત્થ યુત્તા ચ તે પરમઅલઙ્કતા હયાતિ પરમં અતિવિય વિસેસતો અલઙ્કતા, પરમેહિ વા ઉત્તમેહિ દિબ્બેહિ અસ્સાલઙ્કારેહિ અલઙ્કતા, પરમા વા અગ્ગા સેટ્ઠા આજાનીયા સબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કતા હયા અસ્સા તે તવ રથે યોજિતા, યુત્તા વા તે રથસ્સ ચ અનુચ્છવિકા, અઞ્ઞમઞ્ઞં વા સદિસતાય યુત્તા સંસટ્ઠાતિ અત્થો. એત્થ ચ ‘‘પરમઅલઙ્કતા’’તિ પુરિમસ્મિં પક્ખે સન્ધિં અકત્વા દુતિયસ્મિં પક્ખે અવિભત્તિકનિદ્દેસો દટ્ઠબ્બો . અધોમુખાતિ હેટ્ઠામુખા. યદિપિ તે તદા પકતિયાવ ઠિતા, દેવલોકતો ઓરોહણવસેન ‘‘અધોમુખા’’તિ વુત્તા. અઘસિગમાતિ વેહાસંગમા. બલીતિ બલવન્તો. જવાતિ જવનકા , બલવન્તો ચેવ વેગવન્તો ચાતિ અત્થો. અભિનિમ્મિતાતિ તવ પુઞ્ઞકમ્મેન નિમ્મિતા નિબ્બત્તા. સયં નિમ્મિતમેવ વા સન્ધાય ‘‘અભિનિમ્મિતા’’તિ વુત્તં નિમ્માનરતિભાવતો સિરિમાય દેવધીતાય. પઞ્ચરથાસતાતિ ગાથાસુખત્થં થકારસ્સ દીઘં લિઙ્ગવિપલ્લાસઞ્ચ કત્વા વુત્તં, વિભત્તિઅલોપો વા દટ્ઠબ્બો, પઞ્ચ રથસતાનીતિ અત્થો. અન્વેન્તિ તં સારથિચોદિતા હયાતિ સારથીહિ ચોદિતા વિય રથેસુ યુત્તા ઇમે હયા ભદ્દે, દેવતે, તં અનુગચ્છન્તિ. ‘‘સારથિઅચોદિતા’’તિ કેચિ પઠન્તિ, સારથીહિ અચોદિતા એવ અનુગચ્છન્તીતિ અત્થો. ‘‘સારથિચોદિતા હયા’’તિ એકંયેવ વા પદં ગાથાસુખત્થં દીઘં કત્વા વુત્તં, સારથિચોદિતહયા પઞ્ચ રથસતાતિ યોજના.

    137. Tattha yuttā ca te paramaalaṅkatā hayāti paramaṃ ativiya visesato alaṅkatā, paramehi vā uttamehi dibbehi assālaṅkārehi alaṅkatā, paramā vā aggā seṭṭhā ājānīyā sabbālaṅkārehi alaṅkatā hayā assā te tava rathe yojitā, yuttā vā te rathassa ca anucchavikā, aññamaññaṃ vā sadisatāya yuttā saṃsaṭṭhāti attho. Ettha ca ‘‘paramaalaṅkatā’’ti purimasmiṃ pakkhe sandhiṃ akatvā dutiyasmiṃ pakkhe avibhattikaniddeso daṭṭhabbo . Adhomukhāti heṭṭhāmukhā. Yadipi te tadā pakatiyāva ṭhitā, devalokato orohaṇavasena ‘‘adhomukhā’’ti vuttā. Aghasigamāti vehāsaṃgamā. Balīti balavanto. Javāti javanakā , balavanto ceva vegavanto cāti attho. Abhinimmitāti tava puññakammena nimmitā nibbattā. Sayaṃ nimmitameva vā sandhāya ‘‘abhinimmitā’’ti vuttaṃ nimmānaratibhāvato sirimāya devadhītāya. Pañcarathāsatāti gāthāsukhatthaṃ thakārassa dīghaṃ liṅgavipallāsañca katvā vuttaṃ, vibhattialopo vā daṭṭhabbo, pañca rathasatānīti attho. Anventi taṃ sārathicoditā hayāti sārathīhi coditā viya rathesu yuttā ime hayā bhadde, devate, taṃ anugacchanti. ‘‘Sārathiacoditā’’ti keci paṭhanti, sārathīhi acoditā eva anugacchantīti attho. ‘‘Sārathicoditā hayā’’ti ekaṃyeva vā padaṃ gāthāsukhatthaṃ dīghaṃ katvā vuttaṃ, sārathicoditahayā pañca rathasatāti yojanā.

    ૧૩૮. સા તિટ્ઠસીતિ સા ત્વં તિટ્ઠસિ. રથવરેતિ રથુત્તમે. અલઙ્કતાતિ સટ્ઠિસકટભારેહિ દિબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કતસરીરા. ઓભાસયં જલમિવ જોતિ પાવકોતિ ઓભાસેન્તી જોતિરિવ જલન્તી પાવકો વિય ચ તિટ્ઠસિ, સમન્તતો ઓભાસેન્તી જલન્તી તિટ્ઠસીતિ વુત્તં હોતિ. ‘‘જોતી’’તિ ચ ચન્દિમસૂરિયનક્ખત્તતારકરૂપાનં સાધારણનામં. વરતનૂતિ ઉત્તમરૂપધરે સબ્બઙ્ગસોભને. તતો એવ અનોમદસ્સને અલામકદસ્સને, દસ્સનીયે પાસાદિકેતિ અત્થો. કસ્મા નુ કાયા અનધિવરં ઉપાગમીતિ કુતો નામ દેવકાયતો અનુત્તરં સમ્માસમ્બુદ્ધં પયિરુપાસનાય ઉપગઞ્છિ ઉપગતાસિ.

    138.Sā tiṭṭhasīti sā tvaṃ tiṭṭhasi. Rathavareti rathuttame. Alaṅkatāti saṭṭhisakaṭabhārehi dibbālaṅkārehi alaṅkatasarīrā. Obhāsayaṃ jalamiva joti pāvakoti obhāsentī jotiriva jalantī pāvako viya ca tiṭṭhasi, samantato obhāsentī jalantī tiṭṭhasīti vuttaṃ hoti. ‘‘Jotī’’ti ca candimasūriyanakkhattatārakarūpānaṃ sādhāraṇanāmaṃ. Varatanūti uttamarūpadhare sabbaṅgasobhane. Tato eva anomadassane alāmakadassane, dassanīye pāsādiketi attho. Kasmā nu kāyā anadhivaraṃ upāgamīti kuto nāma devakāyato anuttaraṃ sammāsambuddhaṃ payirupāsanāya upagañchi upagatāsi.

    એવં થેરેન પુચ્છિતા સા દેવતા અત્તાનં આવિકરોન્તી –

    Evaṃ therena pucchitā sā devatā attānaṃ āvikarontī –

    ૧૩૯.

    139.

    ‘‘કામગ્ગપત્તાનં યમાહુનુત્તરં, નિમ્માય નિમ્માય રમન્તિ દેવતા;

    ‘‘Kāmaggapattānaṃ yamāhunuttaraṃ, nimmāya nimmāya ramanti devatā;

    તસ્મા કાયા અચ્છરા કામવણ્ણિની, ઇધાગતા અનધિવરં નમસ્સિતુ’’ન્તિ. –

    Tasmā kāyā accharā kāmavaṇṇinī, idhāgatā anadhivaraṃ namassitu’’nti. –

    ગાથમાહ.

    Gāthamāha.

    ૧૩૯. તત્થ કામગ્ગપત્તાનં યમાહુનુત્તરન્તિ કામૂપભોગેહિ અગ્ગભાવં પત્તાનં પરનિમ્મિતવસવત્તીનં દેવાનં યં દેવકાયં યસેન ભોગાદિવસેન ચ અનુત્તરન્તિ વદન્તિ, તતો કાયા. નિમ્માય નિમ્માય રમન્તિ દેવતાતિ નિમ્માનરતિદેવતા અત્તના યથારુચિતે કામે સયં નિમ્મિનિત્વા નિમ્મિનિત્વા રમન્તિ કીળન્તિ લળન્તા અભિરમન્તિ. તસ્મા કાયાતિ તસ્મા નિમ્માનરતિદેવનિકાયા . કામવણ્ણિનીતિ કામરૂપધરા યથિચ્છિતરૂપધારિની. ઇધાગતાતિ ઇધ ઇમસ્મિં મનુસ્સલોકે, ઇમં વા મનુસ્સલોકં આગતા.

    139. Tattha kāmaggapattānaṃ yamāhunuttaranti kāmūpabhogehi aggabhāvaṃ pattānaṃ paranimmitavasavattīnaṃ devānaṃ yaṃ devakāyaṃ yasena bhogādivasena ca anuttaranti vadanti, tato kāyā. Nimmāya nimmāya ramanti devatāti nimmānaratidevatā attanā yathārucite kāme sayaṃ nimminitvā nimminitvā ramanti kīḷanti laḷantā abhiramanti. Tasmā kāyāti tasmā nimmānaratidevanikāyā . Kāmavaṇṇinīti kāmarūpadharā yathicchitarūpadhārinī. Idhāgatāti idha imasmiṃ manussaloke, imaṃ vā manussalokaṃ āgatā.

    એવં દેવતાય અત્તનો નિમ્માનરતિદેવતાભાવે કથિતે પુન થેરો તસ્સા પુરિમભવં તત્થ કતપુઞ્ઞકમ્મં લદ્ધિઞ્ચ કથાપેતુકામો –

    Evaṃ devatāya attano nimmānaratidevatābhāve kathite puna thero tassā purimabhavaṃ tattha katapuññakammaṃ laddhiñca kathāpetukāmo –

    ૧૪૦.

    140.

    ‘‘કિં ત્વં પુરે સુચરિતમાચરીધ, કેનચ્છસિ ત્વં અમિતયસા સુખેધિતા;

    ‘‘Kiṃ tvaṃ pure sucaritamācarīdha, kenacchasi tvaṃ amitayasā sukhedhitā;

    ઇદ્ધી ચ તે અનધિવરા વિહઙ્ગમા, વણ્ણો ચ તે દસ દિસા વિરોચતિ.

    Iddhī ca te anadhivarā vihaṅgamā, vaṇṇo ca te dasa disā virocati.

    ૧૪૧.

    141.

    ‘‘દેવેહિ ત્વં પરિવુતા સક્કતા ચસિ,

    ‘‘Devehi tvaṃ parivutā sakkatā casi,

    કુતો ચુતા સુગતિગતાસિ દેવતે;

    Kuto cutā sugatigatāsi devate;

    કસ્સ વા ત્વં વચનકરાનુસાસનિં,

    Kassa vā tvaṃ vacanakarānusāsaniṃ,

    આચિક્ખ મે ત્વં યદિ બુદ્ધસાવિકા’’તિ. – દ્વે ગાથા અભાસિ;

    Ācikkha me tvaṃ yadi buddhasāvikā’’ti. – dve gāthā abhāsi;

    ૧૪૦. તત્થ આચરીતિ દીઘં કત્વા વુત્તં, ઉપચિનીતિ અત્થો. ઇધાતિ નિપાતમત્તં, ઇધ વા ઇમસ્મિં દેવત્તભાવે. કેનચ્છસીતિ કેન પુઞ્ઞકમ્મેન અસ્સત્થા અચ્છસિ. ‘‘કેનાસિ ત્વ’’ન્તિ કેચિ પઠન્તિ. અમિતયસાતિ ન મિતયસા અનપ્પકપરિવારા. સુખેધિતાતિ સુખેન વડ્ઢિતા, સુપરિબ્રૂહિતદિબ્બસુખાતિ અત્થો. ઇદ્ધીતિ દિબ્બાનુભાવો. અનધિવરાતિ અધિકા વિસિટ્ઠા અઞ્ઞા એતિસ્સા નત્થીતિ અનધિવરા, અતિઉત્તમાતિ અત્થો. વિહઙ્ગમાતિ વેહાસગામિની. દસ દિસાતિ દસપિ દિસા. વિરોચતીતિ ઓભાસેતિ.

    140. Tattha ācarīti dīghaṃ katvā vuttaṃ, upacinīti attho. Idhāti nipātamattaṃ, idha vā imasmiṃ devattabhāve. Kenacchasīti kena puññakammena assatthā acchasi. ‘‘Kenāsi tva’’nti keci paṭhanti. Amitayasāti na mitayasā anappakaparivārā. Sukhedhitāti sukhena vaḍḍhitā, suparibrūhitadibbasukhāti attho. Iddhīti dibbānubhāvo. Anadhivarāti adhikā visiṭṭhā aññā etissā natthīti anadhivarā, atiuttamāti attho. Vihaṅgamāti vehāsagāminī. Dasa disāti dasapi disā. Virocatīti obhāseti.

    ૧૪૧. પરિવુતા સક્કતા ચસીતિ સમન્તતો પરિવારિતા સમ્ભાવિતા ચ અસિ. કુતો ચુતા સુગતિગતાસીતિ પઞ્ચસુ ગતીસુ કતરગતિતો ચુતા હુત્વા સુગતિં ઇમં દેવગતિં પટિસન્ધિવસેન ઉપગતા અસિ. કસ્સ વા ત્વં વચનકરાનુસાસનિન્તિ કસ્સ નુ વા સત્થુ સાસને પાવચને ઓવાદાનુસાસનિસમ્પટિચ્છનેન ત્વં વચનકરા અસીતિ યોજના. કસ્સ વા ત્વં સત્થુ વચનકરા અનુસાસકસ્સ અનુસિટ્ઠિયં પતિટ્ઠાનેનાતિ એવં વા એત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. એવં અનુદ્દેસિકવસેન તસ્સા લદ્ધિં પુચ્છિત્વા પુન ઉદ્દેસિકવસેન ‘‘આચિક્ખ મે ત્વં યદિ બુદ્ધસાવિકા’’તિ પુચ્છતિ. તત્થ બુદ્ધસાવિકાતિ સબ્બમ્પિ ઞેય્યધમ્મં સયમ્ભુઞાણેન હત્થતલે આમલકં વિય પચ્ચક્ખતો બુદ્ધત્તા બુદ્ધસ્સ ભગવતો ધમ્મસ્સવનન્તે જાતાતિ બુદ્ધસાવિકા.

    141.Parivutāsakkatā casīti samantato parivāritā sambhāvitā ca asi. Kuto cutā sugatigatāsīti pañcasu gatīsu kataragatito cutā hutvā sugatiṃ imaṃ devagatiṃ paṭisandhivasena upagatā asi. Kassa vā tvaṃ vacanakarānusāsaninti kassa nu vā satthu sāsane pāvacane ovādānusāsanisampaṭicchanena tvaṃ vacanakarā asīti yojanā. Kassa vā tvaṃ satthu vacanakarā anusāsakassa anusiṭṭhiyaṃ patiṭṭhānenāti evaṃ vā ettha attho daṭṭhabbo. Evaṃ anuddesikavasena tassā laddhiṃ pucchitvā puna uddesikavasena ‘‘ācikkha me tvaṃ yadi buddhasāvikā’’ti pucchati. Tattha buddhasāvikāti sabbampi ñeyyadhammaṃ sayambhuñāṇena hatthatale āmalakaṃ viya paccakkhato buddhattā buddhassa bhagavato dhammassavanante jātāti buddhasāvikā.

    એવં થેરેન પુચ્છિતમત્થં કથેન્તી દેવતા ઇમા ગાથા અભાસિ –

    Evaṃ therena pucchitamatthaṃ kathentī devatā imā gāthā abhāsi –

    ૧૪૨.

    142.

    ‘‘નગન્તરે નગરવરે સુમાપિતે, પરિચારિકા રાજવરસ્સ સિરિમતો;

    ‘‘Nagantare nagaravare sumāpite, paricārikā rājavarassa sirimato;

    નચ્ચે ગીતે પરમસુસિક્ખિતા અહું, સિરિમાતિ મં રાજગહે અવેદિંસુ.

    Nacce gīte paramasusikkhitā ahuṃ, sirimāti maṃ rājagahe avediṃsu.

    ૧૪૩.

    143.

    ‘‘બુદ્ધો ચ મે ઇસિનિસભો વિનાયકો, અદેસયી સમુદયદુક્ખનિચ્ચતં;

    ‘‘Buddho ca me isinisabho vināyako, adesayī samudayadukkhaniccataṃ;

    અસઙ્ખતં દુક્ખનિરોધ સસ્સતં, મગ્ગઞ્ચિમં અકુટિલમઞ્જસં સિવં.

    Asaṅkhataṃ dukkhanirodha sassataṃ, maggañcimaṃ akuṭilamañjasaṃ sivaṃ.

    ૧૪૪.

    144.

    ‘‘સુત્વાનહં અમતપદં અસઙ્ખતં, તથાગતસ્સનધિવરસ્સ સાસનં;

    ‘‘Sutvānahaṃ amatapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatassanadhivarassa sāsanaṃ;

    સીલેસ્વહં પરમસુસંવુતા અહું, ધમ્મે ઠિતા નરવરબુદ્ધદેસિતે.

    Sīlesvahaṃ paramasusaṃvutā ahuṃ, dhamme ṭhitā naravarabuddhadesite.

    ૧૪૫.

    145.

    ‘‘ઞત્વાનહં વિરજપદં અસઙ્ખતં, તથાગતેનનધિવરેન દેસિતં;

    ‘‘Ñatvānahaṃ virajapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatenanadhivarena desitaṃ;

    તત્થેવહં સમથસમાધિમાફુસિં, સાયેવ મે પરમનિયામતા અહુ.

    Tatthevahaṃ samathasamādhimāphusiṃ, sāyeva me paramaniyāmatā ahu.

    ૧૪૬.

    146.

    ‘‘લદ્ધાનહં અમતવરં વિસેસનં, એકંસિકા અભિસમયે વિસેસિય;

    ‘‘Laddhānahaṃ amatavaraṃ visesanaṃ, ekaṃsikā abhisamaye visesiya;

    અસંસયા બહુજનપૂજિતા અહં, ખિડ્ડારતિં પચ્ચનુભોમનપ્પકં.

    Asaṃsayā bahujanapūjitā ahaṃ, khiḍḍāratiṃ paccanubhomanappakaṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ‘‘એવં અહં અમતદસમ્હિ દેવતા, તથાગતસ્સનધિવરસ્સ સાવિકા;

    ‘‘Evaṃ ahaṃ amatadasamhi devatā, tathāgatassanadhivarassa sāvikā;

    ધમ્મદ્દસા પઠમફલે પતિટ્ઠિતા, સોતાપન્ના ન ચ પન મત્થિ દુગ્ગતિ.

    Dhammaddasā paṭhamaphale patiṭṭhitā, sotāpannā na ca pana matthi duggati.

    ૧૪૮.

    148.

    ‘‘સા વન્દિતું અનધિવરં ઉપાગમિં, પાસાદિકે કુસલરતે ચ ભિક્ખવો;

    ‘‘Sā vandituṃ anadhivaraṃ upāgamiṃ, pāsādike kusalarate ca bhikkhavo;

    નમસ્સિતું સમણસમાગમં સિવં, સગારવા સિરિમતો ધમ્મરાજિનો.

    Namassituṃ samaṇasamāgamaṃ sivaṃ, sagāravā sirimato dhammarājino.

    ૧૪૯.

    149.

    ‘‘દિસ્વા મુનિં મુદિતમનમ્હિ પીણિતા, તથાગતં નરવરદમ્મસારથિં;

    ‘‘Disvā muniṃ muditamanamhi pīṇitā, tathāgataṃ naravaradammasārathiṃ;

    તણ્હચ્છિદં કુસલરતં વિનાયકં, વન્દામહં પરમહિતાનુકમ્પક’’ન્તિ.

    Taṇhacchidaṃ kusalarataṃ vināyakaṃ, vandāmahaṃ paramahitānukampaka’’nti.

    ૧૪૨. તત્થ નગન્તરેતિ ઇસિગિલિવેપુલ્લવેભારપણ્ડવગિજ્ઝકૂટસઙ્ખાતાનં પઞ્ચન્નં પબ્બતાનં અન્તરે વેમજ્ઝે, યતો તં નગરં ‘‘ગિરિબ્બજ’’ન્તિ વુચ્ચતિ . નગરવરેતિ ઉત્તમનગરે, રાજગહં સન્ધાયાહ. સુમાપિતેતિ મહાગોવિન્દપણ્ડિતેન વત્થુવિજ્જાવિધિના સમ્મદેવ નિવેસિતે. પરિચારિકાતિ સંગીતપરિચરિયાય ઉપટ્ઠાયિકા. રાજવરસ્સાતિ બિમ્બિસારમહારાજસ્સ. સિરિમતોતિ એત્થ ‘‘સિરીતિ બુદ્ધિપુઞ્ઞાનં અધિવચન’’ન્તિ વદન્તિ. અથ વા પુઞ્ઞનિબ્બત્તા સરીરસોભગ્ગાદિસમ્પત્તિ કતપુઞ્ઞં નિસ્સયતિ, કતપુઞ્ઞેહિ વા નિસ્સીયતીતિ ‘‘સિરી’’તિ વુચ્ચતિ, સા એતસ્સ અત્થીતિ સિરિમા, તસ્સ સિરિમતો. પરમસુસિક્ખિતાતિ અતિવિય સમ્મદેવ ચ સિક્ખિતા. અહુન્તિ અહોસિં. અવેદિંસૂતિ અઞ્ઞાસું.

    142. Tattha nagantareti isigilivepullavebhārapaṇḍavagijjhakūṭasaṅkhātānaṃ pañcannaṃ pabbatānaṃ antare vemajjhe, yato taṃ nagaraṃ ‘‘giribbaja’’nti vuccati . Nagaravareti uttamanagare, rājagahaṃ sandhāyāha. Sumāpiteti mahāgovindapaṇḍitena vatthuvijjāvidhinā sammadeva nivesite. Paricārikāti saṃgītaparicariyāya upaṭṭhāyikā. Rājavarassāti bimbisāramahārājassa. Sirimatoti ettha ‘‘sirīti buddhipuññānaṃ adhivacana’’nti vadanti. Atha vā puññanibbattā sarīrasobhaggādisampatti katapuññaṃ nissayati, katapuññehi vā nissīyatīti ‘‘sirī’’ti vuccati, sā etassa atthīti sirimā, tassa sirimato. Paramasusikkhitāti ativiya sammadeva ca sikkhitā. Ahunti ahosiṃ. Avediṃsūti aññāsuṃ.

    ૧૪૩. ઇસિનિસભોતિ ગવસતજેટ્ઠકો ઉસભો, ગવસહસ્સજેટ્ઠકો વસભો, વજસતજેટ્ઠકો વા ઉસભો, વજસહસ્સજેટ્ઠકો વસભો, સબ્બગવસેટ્ઠો સબ્બપરિસ્સયસહો સેતો પાસાદિકો મહાભારવહો અસનિસતસદ્દેહિપિ અસમ્પકમ્પિયો નિસભો. રથા સો અત્તનો નિસભબલેન સમન્નાગતો ચતૂહિ પાદેહિ પથવિં ઉપ્પીળેત્વા કેનચિ પરિસ્સયેન અકમ્પિયો અચલટ્ઠાનેન તિટ્ઠતિ, એવં ભગવા દસહિ તથાગતબલેહિ સમન્નાગતો ચતૂહિ વેસારજ્જપાદેહિ અટ્ઠપરિસપથવિં ઉપ્પીળેત્વા સદેવકે લોકે કેનચિ પચ્ચત્થિકેન પચ્ચામિત્તેન અકમ્પિયો અચલટ્ઠાનેન તિટ્ઠતિ, તસ્મા નિસભો વિયાતિ નિસભો. સીલાદીનં ધમ્મક્ખન્ધાનં એસનટ્ઠેન ‘‘ઇસી’’તિ લદ્ધવોહારેસુ સેક્ખાસેક્ખઇસીસુ નિસભો, ઇસીનં વા નિસભો, ઇસિ ચ સો નિસભો ચાતિ વા ઇસિનિસભો. વેનેય્યસત્તે વિનેતીતિ વિનાયકો, નાયકવિરહિતોતિ વા વિનાયકો, સયમ્ભૂતિ અત્થો.

    143.Isinisabhoti gavasatajeṭṭhako usabho, gavasahassajeṭṭhako vasabho, vajasatajeṭṭhako vā usabho, vajasahassajeṭṭhako vasabho, sabbagavaseṭṭho sabbaparissayasaho seto pāsādiko mahābhāravaho asanisatasaddehipi asampakampiyo nisabho. Rathā so attano nisabhabalena samannāgato catūhi pādehi pathaviṃ uppīḷetvā kenaci parissayena akampiyo acalaṭṭhānena tiṭṭhati, evaṃ bhagavā dasahi tathāgatabalehi samannāgato catūhi vesārajjapādehi aṭṭhaparisapathaviṃ uppīḷetvā sadevake loke kenaci paccatthikena paccāmittena akampiyo acalaṭṭhānena tiṭṭhati, tasmā nisabho viyāti nisabho. Sīlādīnaṃ dhammakkhandhānaṃ esanaṭṭhena ‘‘isī’’ti laddhavohāresu sekkhāsekkhaisīsu nisabho, isīnaṃ vā nisabho, isi ca so nisabho cāti vā isinisabho. Veneyyasatte vinetīti vināyako, nāyakavirahitoti vā vināyako, sayambhūti attho.

    અદેસયી સમુદયદુક્ખનિચ્ચતન્તિ સમુદયસચ્ચસ્સ ચ દુક્ખસચ્ચસ્સ ચ અનિચ્ચતં વયધમ્મતં અભાસિ. તેન ‘‘યંકિઞ્ચિ સમુદયધમ્મં, સબ્બં તં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ અત્તનો અભિસમયઞાણસ્સ પવત્તિઆકારં દસ્સેતિ. સમુદયદુક્ખનિચ્ચતન્તિ વા સમુદયસચ્ચઞ્ચ દુક્ખસચ્ચઞ્ચ અનિચ્ચતઞ્ચ. તત્થ સમુદયસચ્ચદુક્ખસચ્ચગ્ગહણેન વિપસ્સનાય ભૂમિં દસ્સેતિ, અનિચ્ચતાગહણેન તસ્સા પવત્તિઆકારં દસ્સેતિ. સઙ્ખારાનઞ્હિ અનિચ્ચાકારે વિભાવિતે દુક્ખાકારો અનત્તાકારોપિ વિભાવિતોયેવ હોતિ તંનિબન્ધનત્તા તેસં. તેનાહ ‘‘યદનિચ્ચં, તં દુક્ખં, યં દુક્ખં, તદનત્તા’’તિ (સં॰ નિ॰ ૩.૧૫). અસઙ્ખતં દુક્ખનિરોધસસ્સતન્તિ કેનચિ પચ્ચયેન ન સઙ્ખતન્તિ અસઙ્ખતં , સબ્બકાલં તથભાવેન સસ્સતં, સકલવટ્ટદુક્ખનિરોધભાવતો દુક્ખનિરોધં અરિયસચ્ચઞ્ચ મે અદેસયીતિ યોજના. મગ્ગઞ્ચિમં અકુટિલમઞ્જસં સિવન્તિ અન્તદ્વયપરિવજ્જનેન કુટિલભાવકરાનં માયાદીનં કાયવઙ્કાદીનઞ્ચ પહાનેન અકુટિલં, તતો એવ અઞ્જસં, અસિવભાવકરાનં કામરાગાદીનં સમુચ્છિન્દનેન સિવં નિબ્બાનં. મગ્ગન્તિ નિબ્બાનત્થિકેહિ મગ્ગીયતિ, કિલેસે વા મારેન્તો ગચ્છતીતિ ‘‘મગ્ગો’’તિ લદ્ધનામં ઇદં તુમ્હાકઞ્ચ મમઞ્ચ પચ્ચક્ખભૂતં દુક્ખનિરોધગામિનિપટિપદાસઙ્ખાતં અરિયસચ્ચઞ્ચ મે અદેસયીતિ યોજના.

    Adesayī samudayadukkhaniccatanti samudayasaccassa ca dukkhasaccassa ca aniccataṃ vayadhammataṃ abhāsi. Tena ‘‘yaṃkiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti attano abhisamayañāṇassa pavattiākāraṃ dasseti. Samudayadukkhaniccatanti vā samudayasaccañca dukkhasaccañca aniccatañca. Tattha samudayasaccadukkhasaccaggahaṇena vipassanāya bhūmiṃ dasseti, aniccatāgahaṇena tassā pavattiākāraṃ dasseti. Saṅkhārānañhi aniccākāre vibhāvite dukkhākāro anattākāropi vibhāvitoyeva hoti taṃnibandhanattā tesaṃ. Tenāha ‘‘yadaniccaṃ, taṃ dukkhaṃ, yaṃ dukkhaṃ, tadanattā’’ti (saṃ. ni. 3.15). Asaṅkhataṃ dukkhanirodhasassatanti kenaci paccayena na saṅkhatanti asaṅkhataṃ , sabbakālaṃ tathabhāvena sassataṃ, sakalavaṭṭadukkhanirodhabhāvato dukkhanirodhaṃ ariyasaccañca me adesayīti yojanā. Maggañcimaṃ akuṭilamañjasaṃ sivanti antadvayaparivajjanena kuṭilabhāvakarānaṃ māyādīnaṃ kāyavaṅkādīnañca pahānena akuṭilaṃ, tato eva añjasaṃ, asivabhāvakarānaṃ kāmarāgādīnaṃ samucchindanena sivaṃ nibbānaṃ. Magganti nibbānatthikehi maggīyati, kilese vā mārento gacchatīti ‘‘maggo’’ti laddhanāmaṃ idaṃ tumhākañca mamañca paccakkhabhūtaṃ dukkhanirodhagāminipaṭipadāsaṅkhātaṃ ariyasaccañca me adesayīti yojanā.

    ૧૪૪. સુત્વાનહં અમતપદં અસઙ્ખતં, તથાગતસ્સનધિવરસ્સ સાસનન્તિ એત્થ અયં સઙ્ખેપત્થો – તથા આગમનાદિઅત્થેન તથાગતસ્સ, સદેવકે લોકે અગ્ગભાવતો અનધિવરસ્સ, સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ અમતપદં અસઙ્ખતં નિબ્બાનં ઉદ્દિસ્સ દેસિતત્તા, અમતસ્સ વા નિબ્બાનસ્સ પટિપજ્જનુપાયત્તા કેનચિપિ અસઙ્ખરણીયત્તા ચ અમતપદં અસઙ્ખતં સાસનં સદ્ધમ્મં અહં સુત્વાનાતિ. સીલેસ્વહન્તિ સીલેસુ નિપ્ફાદેતબ્બેસુ અહં. પરમસુસંવુતાતિ અતિવિય સમ્મદેવ સંવુતા. અહુન્તિ અહોસિં. ધમ્મે ઠિતાતિ પટિપત્તિધમ્મે પતિટ્ઠિતા.

    144.Sutvānahaṃ amatapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatassanadhivarassa sāsananti ettha ayaṃ saṅkhepattho – tathā āgamanādiatthena tathāgatassa, sadevake loke aggabhāvato anadhivarassa, sammāsambuddhassa amatapadaṃ asaṅkhataṃ nibbānaṃ uddissa desitattā, amatassa vā nibbānassa paṭipajjanupāyattā kenacipi asaṅkharaṇīyattā ca amatapadaṃ asaṅkhataṃ sāsanaṃ saddhammaṃ ahaṃ sutvānāti. Sīlesvahanti sīlesu nipphādetabbesu ahaṃ. Paramasusaṃvutāti ativiya sammadeva saṃvutā. Ahunti ahosiṃ. Dhamme ṭhitāti paṭipattidhamme patiṭṭhitā.

    ૧૪૫. ઞત્વાનાતિ સચ્છિકિરિયાભિસમયવસેન જાનિત્વા. તત્થેવાતિ તસ્મિંયેવ ખણે, તસ્મિંયેવ વા અત્તભાવે. સમથસમાધિમાફુસિન્તિ પચ્ચનીકધમ્માનં સમુચ્છેદવસેન સમનતો વૂપસમનતો પરમત્થસમથભૂતં લોકુત્તરસમાધિં આફુસિં અધિગચ્છિં. યદિપિ યસ્મિં ખણે નિરોધસ્સ સચ્છિકિરિયાભિસમયો, તસ્મિંયેવ ખણે મગ્ગસ્સ ભાવનાભિસમયો, આરમ્મણપટિવેધં પન ભાવનાપટિવેધસ્સેવ પુરિમસિદ્ધિકારણં વિય કત્વા દસ્સેતું –

    145.Ñatvānāti sacchikiriyābhisamayavasena jānitvā. Tatthevāti tasmiṃyeva khaṇe, tasmiṃyeva vā attabhāve. Samathasamādhimāphusinti paccanīkadhammānaṃ samucchedavasena samanato vūpasamanato paramatthasamathabhūtaṃ lokuttarasamādhiṃ āphusiṃ adhigacchiṃ. Yadipi yasmiṃ khaṇe nirodhassa sacchikiriyābhisamayo, tasmiṃyeva khaṇe maggassa bhāvanābhisamayo, ārammaṇapaṭivedhaṃ pana bhāvanāpaṭivedhasseva purimasiddhikāraṇaṃ viya katvā dassetuṃ –

    ‘‘ઞત્વાનહં વિરજપદં અસઙ્ખતં, તથાગતેનનધિવરેન દેસિતં’’.

    ‘‘Ñatvānahaṃ virajapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatenanadhivarena desitaṃ’’.

    તત્થેવહં ‘સમથસમાધિમાફુસિ’ન્તિ વુત્તં યથા ‘‘ચક્ખુઞ્ચ પટિચ્ચ રૂપે ચ ઉપ્પજ્જતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણ’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૦૦; ૩.૪૨૧; સં॰ નિ॰ ૪.૬૦). ઞત્વાનાતિ વા સમાનકાલવસેન વુત્તન્તિ વેદિતબ્બં યથા ‘‘નિહન્ત્વાન તમં સબ્બં, આદિચ્ચો નભમુગ્ગતો’’તિ. સાયેવાતિ યા લોકુત્તરસમાધિફુસના લદ્ધા, સાયેવ. પરમનિયામતાતિ પરમા ઉત્તમા મગ્ગનિયામતા.

    Tatthevahaṃ ‘samathasamādhimāphusi’nti vuttaṃ yathā ‘‘cakkhuñca paṭicca rūpe ca uppajjati cakkhuviññāṇa’’nti (ma. ni. 1.400; 3.421; saṃ. ni. 4.60). Ñatvānāti vā samānakālavasena vuttanti veditabbaṃ yathā ‘‘nihantvāna tamaṃ sabbaṃ, ādicco nabhamuggato’’ti. Sāyevāti yā lokuttarasamādhiphusanā laddhā, sāyeva. Paramaniyāmatāti paramā uttamā magganiyāmatā.
