Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૯. સીતિવગ્ગો
9. Sītivaggo
૧. સીતિભાવસુત્તવણ્ણના
1. Sītibhāvasuttavaṇṇanā
૮૫. નવમસ્સ પઠમે સીતિભાવન્તિ નિબ્બાનં, કિલેસવૂપસમં વા. નિગ્ગણ્હાતીતિ અચ્ચારદ્ધવીરિયતાદીહિ ઉદ્ધતં ચિત્તં ઉદ્ધચ્ચપક્ખતો રક્ખણવસેન નિગ્ગણ્હાતિ. પગ્ગણ્હાતીતિ અતિસિથિલવીરિયતાદીહિ લીનં ચિત્તં કોસજ્જપાતતો રક્ખણવસેન પગ્ગણ્હાતિ. સમ્પહંસેતીતિ સમપ્પવત્તચિત્તં તથાપવત્તિયં પઞ્ઞાય તોસેતિ ઉત્તેજેતિ વા. યદા વા પઞ્ઞાપયોગમન્દતાય ઉપસમસુખાનધિગમેન વા નિરસ્સાદં ચિત્તં ભાવનાય ન પક્ખન્દતિ, તદા જાતિઆદીનિ સંવેગવત્થૂનિ પચ્ચવેક્ખિત્વા સમ્પહંસેતિ સમુત્તેજેતિ. અજ્ઝુપેક્ખતીતિ યદા પન ચિત્તં અલીનં અનુદ્ધતં અનિરસ્સાદં આરમ્મણે સમપ્પવત્તં સમ્મદેવ ભાવનાવીતિં ઓતિણ્ણં હોતિ, તદા પગ્ગહનિગ્ગહસમ્પહંસનેસુ કિઞ્ચિ બ્યાપારં અકત્વા સમપ્પવત્તેસુ અસ્સેસુ સારથી વિય અજ્ઝુપેક્ખતિ, ઉપેક્ખકોવ હોતિ. પણીતાધિમુત્તિકોતિ પણીતે ઉત્તમે મગ્ગફલે અધિમુત્તો નિન્નપોણપબ્ભારો.
85. Navamassa paṭhame sītibhāvanti nibbānaṃ, kilesavūpasamaṃ vā. Niggaṇhātīti accāraddhavīriyatādīhi uddhataṃ cittaṃ uddhaccapakkhato rakkhaṇavasena niggaṇhāti. Paggaṇhātīti atisithilavīriyatādīhi līnaṃ cittaṃ kosajjapātato rakkhaṇavasena paggaṇhāti. Sampahaṃsetīti samappavattacittaṃ tathāpavattiyaṃ paññāya toseti uttejeti vā. Yadā vā paññāpayogamandatāya upasamasukhānadhigamena vā nirassādaṃ cittaṃ bhāvanāya na pakkhandati, tadā jātiādīni saṃvegavatthūni paccavekkhitvā sampahaṃseti samuttejeti. Ajjhupekkhatīti yadā pana cittaṃ alīnaṃ anuddhataṃ anirassādaṃ ārammaṇe samappavattaṃ sammadeva bhāvanāvītiṃ otiṇṇaṃ hoti, tadā paggahaniggahasampahaṃsanesu kiñci byāpāraṃ akatvā samappavattesu assesu sārathī viya ajjhupekkhati, upekkhakova hoti. Paṇītādhimuttikoti paṇīte uttame maggaphale adhimutto ninnapoṇapabbhāro.
સીતિભાવસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sītibhāvasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧. સીતિભાવસુત્તં • 1. Sītibhāvasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧. સીતિભાવસુત્તવણ્ણના • 1. Sītibhāvasuttavaṇṇanā