Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૯. સિવિજાતકં (૩)

    499. Sivijātakaṃ (3)

    ૫૨.

    52.

    દૂરે અપસ્સં થેરોવ, ચક્ખું યાચિતુમાગતો;

    Dūre apassaṃ therova, cakkhuṃ yācitumāgato;

    એકનેત્તા ભવિસ્સામ, ચક્ખું મે દેહિ યાચિતો.

    Ekanettā bhavissāma, cakkhuṃ me dehi yācito.

    ૫૩.

    53.

    કેનાનુસિટ્ઠો ઇધ માગતોસિ, વનિબ્બક 1 ચક્ખુપથાનિ યાચિતું;

    Kenānusiṭṭho idha māgatosi, vanibbaka 2 cakkhupathāni yācituṃ;

    સુદુચ્ચજં યાચસિ ઉત્તમઙ્ગં, યમાહુ નેત્તં પુરિસેન દુચ્ચજં.

    Suduccajaṃ yācasi uttamaṅgaṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccajaṃ.

    ૫૪.

    54.

    યમાહુ દેવેસુ સુજમ્પતીતિ, મઘવાતિ નં આહુ મનુસ્સલોકે;

    Yamāhu devesu sujampatīti, maghavāti naṃ āhu manussaloke;

    તેનાનુસિટ્ઠો ઇધ માગતોસ્મિ, વનિબ્બકો ચક્ખુપથાનિ યાચિતું.

    Tenānusiṭṭho idha māgatosmi, vanibbako cakkhupathāni yācituṃ.

    ૫૫.

    55.

    વનિબ્બતો 3 મય્હ વનિં 4 અનુત્તરં, દદાહિ તે ચક્ખુપથાનિ યાચિતો;

    Vanibbato 5 mayha vaniṃ 6 anuttaraṃ, dadāhi te cakkhupathāni yācito;

    દદાહિ મે ચક્ખુપથં અનુત્તરં, યમાહુ નેત્તં પુરિસેન દુચ્ચજં.

    Dadāhi me cakkhupathaṃ anuttaraṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccajaṃ.

    ૫૬.

    56.

    યેન અત્થેન આગચ્છિ 7, યમત્થમભિપત્થયં;

    Yena atthena āgacchi 8, yamatthamabhipatthayaṃ;

    તે તે ઇજ્ઝન્તુ સઙ્કપ્પા, લભ ચક્ખૂનિ બ્રાહ્મણ.

    Te te ijjhantu saṅkappā, labha cakkhūni brāhmaṇa.

    ૫૭.

    57.

    એકં તે યાચમાનસ્સ, ઉભયાનિ દદામહં;

    Ekaṃ te yācamānassa, ubhayāni dadāmahaṃ;

    સ ચક્ખુમા ગચ્છ જનસ્સ પેક્ખતો, યદિચ્છસે ત્વં તદતે સમિજ્ઝતુ.

    Sa cakkhumā gaccha janassa pekkhato, yadicchase tvaṃ tadate samijjhatu.

    ૫૮.

    58.

    મા નો દેવ અદા ચક્ખું, મા નો સબ્બે પરાકરિ 9;

    Mā no deva adā cakkhuṃ, mā no sabbe parākari 10;

    ધનં દેહિ મહારાજ, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ.

    Dhanaṃ dehi mahārāja, muttā veḷuriyā bahū.

    ૫૯.

    59.

    યુત્તે દેવ રથે દેહિ, આજાનીયે ચલઙ્કતે;

    Yutte deva rathe dehi, ājānīye calaṅkate;

    નાગે દેહિ મહારાજ, હેમકપ્પનવાસસે.

    Nāge dehi mahārāja, hemakappanavāsase.

    ૬૦.

    60.

    યથા તં સિવયો 11 સબ્બે, સયોગ્ગા સરથા સદા;

    Yathā taṃ sivayo 12 sabbe, sayoggā sarathā sadā;

    સમન્તા પરિકિરેય્યું 13, એવં દેહિ રથેસભ.

    Samantā parikireyyuṃ 14, evaṃ dehi rathesabha.

    ૬૧.

    61.

    યો વે દસ્સન્તિ વત્વાન, અદાને કુરુતે મનો;

    Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;

    ભૂમ્યં 15 સો પતિતં પાસં, ગીવાયં પટિમુઞ્ચતિ.

    Bhūmyaṃ 16 so patitaṃ pāsaṃ, gīvāyaṃ paṭimuñcati.

    ૬૨.

    62.

    યો વે દસ્સન્તિ વત્વાન, અદાને કુરુતે મનો;

    Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;

    પાપા પાપતરો હોતિ, સમ્પત્તો યમસાધનં.

    Pāpā pāpataro hoti, sampatto yamasādhanaṃ.

    ૬૩.

    63.

    યઞ્હિ યાચે તઞ્હિ દદે, યં ન યાચે ન તં દદે;

    Yañhi yāce tañhi dade, yaṃ na yāce na taṃ dade;

    સ્વાહં તમેવ દસ્સામિ, યં મં યાચતિ બ્રાહ્મણો.

    Svāhaṃ tameva dassāmi, yaṃ maṃ yācati brāhmaṇo.

    ૬૪.

    64.

    આયું નુ વણ્ણં નુ સુખં બલં નુ, કિં પત્થયાનો નુ જનિન્દ દેસિ;

    Āyuṃ nu vaṇṇaṃ nu sukhaṃ balaṃ nu, kiṃ patthayāno nu janinda desi;

    કથઞ્હિ રાજા સિવિનં અનુત્તરો, ચક્ખૂનિ દજ્જા પરલોકહેતુ.

    Kathañhi rājā sivinaṃ anuttaro, cakkhūni dajjā paralokahetu.

    ૬૫.

    65.

    ન વાહમેતં યસસા દદામિ, ન પુત્તમિચ્છે ન ધનં ન રટ્ઠં;

    Na vāhametaṃ yasasā dadāmi, na puttamicche na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;

    સતઞ્ચ ધમ્મો ચરિતો પુરાણો, ઇચ્ચેવ દાને રમતે મનો મમ 17.

    Satañca dhammo carito purāṇo, icceva dāne ramate mano mama 18.

    ૬૬.

    66.

    સખા ચ મિત્તો ચ મમાસિ સીવિક 19, સુસિક્ખિતો સાધુ કરોહિ મે વચો;

    Sakhā ca mitto ca mamāsi sīvika 20, susikkhito sādhu karohi me vaco;

    ઉદ્ધરિત્વા 21 ચક્ખૂનિ મમં જિગીસતો, હત્થેસુ ઠપેહિ 22 વનિબ્બકસ્સ.

    Uddharitvā 23 cakkhūni mamaṃ jigīsato, hatthesu ṭhapehi 24 vanibbakassa.

    ૬૭.

    67.

    ચોદિતો સિવિરાજેન, સિવિકો વચનઙ્કરો;

    Codito sivirājena, siviko vacanaṅkaro;

    રઞ્ઞો ચક્ખૂનુદ્ધરિત્વા 25, બ્રાહ્મણસ્સૂપનામયિ;

    Rañño cakkhūnuddharitvā 26, brāhmaṇassūpanāmayi;

    સચક્ખુ બ્રાહ્મણો આસિ, અન્ધો રાજા ઉપાવિસિ.

    Sacakkhu brāhmaṇo āsi, andho rājā upāvisi.

    ૬૮.

    68.

    તતો સો કતિપાહસ્સ, ઉપરૂળ્હેસુ ચક્ખુસુ;

    Tato so katipāhassa, uparūḷhesu cakkhusu;

    સૂતં આમન્તયી રાજા, સિવીનં રટ્ઠવડ્ઢનો.

    Sūtaṃ āmantayī rājā, sivīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano.

    ૬૯.

    69.

    યોજેહિ સારથિ યાનં, યુત્તઞ્ચ પટિવેદય;

    Yojehi sārathi yānaṃ, yuttañca paṭivedaya;

    ઉય્યાનભૂમિં ગચ્છામ, પોક્ખરઞ્ઞો વનાનિ ચ.

    Uyyānabhūmiṃ gacchāma, pokkharañño vanāni ca.

    ૭૦.

    70.

    સો ચ પોક્ખરણીતીરે 27, પલ્લઙ્કેન ઉપાવિસિ;

    So ca pokkharaṇītīre 28, pallaṅkena upāvisi;

    તસ્સ સક્કો પાતુરહુ, દેવરાજા સુજમ્પતિ.

    Tassa sakko pāturahu, devarājā sujampati.

    ૭૧.

    71.

    સક્કોહમસ્મિ દેવિન્દો, આગતોસ્મિ તવન્તિકે;

    Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;

    વરં વરસ્સુ રાજીસિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ varassu rājīsi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૭૨.

    72.

    પહૂતં મે ધનં સક્ક, બલં કોસો ચનપ્પકો;

    Pahūtaṃ me dhanaṃ sakka, balaṃ koso canappako;

    અન્ધસ્સ મે સતો દાનિ, મરણઞ્ઞેવ રુચ્ચતિ.

    Andhassa me sato dāni, maraṇaññeva ruccati.

    ૭૩.

    73.

    યાનિ સચ્ચાનિ દ્વિપદિન્દ, તાનિ ભાસસ્સુ ખત્તિય;

    Yāni saccāni dvipadinda, tāni bhāsassu khattiya;

    સચ્ચં તે ભણમાનસ્સ, પુન ચક્ખુ ભવિસ્સતિ.

    Saccaṃ te bhaṇamānassa, puna cakkhu bhavissati.

    ૭૪.

    74.

    યે મં યાચિતુમાયન્તિ, નાનાગોત્તા વનિબ્બકા;

    Ye maṃ yācitumāyanti, nānāgottā vanibbakā;

    યોપિ મં યાચતે તત્થ, સોપિ મે મનસો પિયો;

    Yopi maṃ yācate tattha, sopi me manaso piyo;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, ચક્ખુ મે ઉપપજ્જથ.

    Etena saccavajjena, cakkhu me upapajjatha.

    ૭૫.

    75.

    યં મં સો યાચિતું આગા, દેહિ ચક્ખુન્તિ બ્રાહ્મણો;

    Yaṃ maṃ so yācituṃ āgā, dehi cakkhunti brāhmaṇo;

    તસ્સ ચક્ખૂનિ પાદાસિં, બ્રાહ્મણસ્સ વનિબ્બતો 29.

    Tassa cakkhūni pādāsiṃ, brāhmaṇassa vanibbato 30.

    ૭૬.

    76.

    ભિય્યો મં આવિસી પીતિ, સોમનસ્સઞ્ચનપ્પકં;

    Bhiyyo maṃ āvisī pīti, somanassañcanappakaṃ;

    એતેન સચ્ચવજ્જેન, દુતિયં મે ઉપપજ્જથ.

    Etena saccavajjena, dutiyaṃ me upapajjatha.

    ૭૭.

    77.

    ધમ્મેન ભાસિતા ગાથા, સિવીનં રટ્ઠવડ્ઢન;

    Dhammena bhāsitā gāthā, sivīnaṃ raṭṭhavaḍḍhana;

    એતાનિ તવ નેત્તાનિ, દિબ્બાનિ પટિદિસ્સરે.

    Etāni tava nettāni, dibbāni paṭidissare.

    ૭૮.

    78.

    તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;

    Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;

    સમન્તા યોજનસતં, દસ્સનં અનુભોન્તુ તે.

    Samantā yojanasataṃ, dassanaṃ anubhontu te.

    ૭૯.

    79.

    કો નીધ વિત્તં ન દદેય્ય યાચિતો, અપિ વિસિટ્ઠં સુપિયમ્પિ અત્તનો;

    Ko nīdha vittaṃ na dadeyya yācito, api visiṭṭhaṃ supiyampi attano;

    તદિઙ્ઘ સબ્બે સિવયો સમાગતા, દિબ્બાનિ નેત્તાનિ મમજ્જ પસ્સથ.

    Tadiṅgha sabbe sivayo samāgatā, dibbāni nettāni mamajja passatha.

    ૮૦.

    80.

    તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;

    Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;

    સમન્તા યોજનસતં, દસ્સનં અનુભોન્તિ મે.

    Samantā yojanasataṃ, dassanaṃ anubhonti me.

    ૮૧.

    81.

    ન ચાગમત્તા પરમત્થિ કિઞ્ચિ, મચ્ચાનં ઇધ જીવિતે;

    Na cāgamattā paramatthi kiñci, maccānaṃ idha jīvite;

    દત્વાન માનુસં 31 ચક્ખું, લદ્ધં મે 32 ચક્ખું અમાનુસં.

    Datvāna mānusaṃ 33 cakkhuṃ, laddhaṃ me 34 cakkhuṃ amānusaṃ.

    ૮૨.

    82.

    એતમ્પિ દિસ્વા સિવયો, દેથ દાનાનિ ભુઞ્જથ;

    Etampi disvā sivayo, detha dānāni bhuñjatha;

    દત્વા ચ ભુત્વા ચ યથાનુભાવં, અનિન્દિતા સગ્ગમુપેથ ઠાનન્તિ.

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, aninditā saggamupetha ṭhānanti.

    સિવિજાતકં તતિયં.

    Sivijātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. વણિબ્બક (સી॰)
    2. vaṇibbaka (sī.)
    3. વનિબ્બકો (સ્યા॰ પી॰)
    4. વનં (ક॰), વણિં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    5. vanibbako (syā. pī.)
    6. vanaṃ (ka.), vaṇiṃ (sī. syā. pī.)
    7. આગઞ્છિ (સી॰ પી॰)
    8. āgañchi (sī. pī.)
    9. પરક્કરિ (સ્યા॰ ક॰ અટ્ઠ॰), પરિક્કરિ (ક॰) પરિ + આ + કરિ = પરાકરિ
    10. parakkari (syā. ka. aṭṭha.), parikkari (ka.) pari + ā + kari = parākari
    11. સીવિયો (સ્યા॰)
    12. sīviyo (syā.)
    13. પરિકરેય્યું (સ્યા॰ પી॰)
    14. parikareyyuṃ (syā. pī.)
    15. ભૂમ્યા (સી॰ પી॰)
    16. bhūmyā (sī. pī.)
    17. મમં (સી॰ પી॰)
    18. mamaṃ (sī. pī.)
    19. સીવક (સી॰ પી॰)
    20. sīvaka (sī. pī.)
    21. ઉદ્ધત્વ (સી॰), લદ્ધ ત્વં (પી॰)
    22. આવેસિ (સી॰)
    23. uddhatva (sī.), laddha tvaṃ (pī.)
    24. āvesi (sī.)
    25. ચક્ખૂનિ ઉદ્ધત્વા (સી॰ પી॰)
    26. cakkhūni uddhatvā (sī. pī.)
    27. પોક્ખરણિયા તીરે (સી॰ પી॰)
    28. pokkharaṇiyā tīre (sī. pī.)
    29. વણિબ્બિનો (સી॰), વનિબ્બિનો (પી॰)
    30. vaṇibbino (sī.), vanibbino (pī.)
    31. દત્વા માનુસકં (સી॰)
    32. મે ઇતિ પદં નત્થિ સી॰ પોત્થકે
    33. datvā mānusakaṃ (sī.)
    34. me iti padaṃ natthi sī. potthake



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૯] ૩. સિવિજાતકવણ્ણના • [499] 3. Sivijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact