Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
૮. સિવિરાજચરિયાવણ્ણના
8. Sivirājacariyāvaṇṇanā
૫૧. અટ્ઠમે અરિટ્ઠસવ્હયે નગરેતિ અરિટ્ઠપુરનામકે નગરે. સિવિ નામાસિ ખત્તિયોતિ સિવીતિ ગોત્તતો એવંનામકો રાજા અહોસિ.
51. Aṭṭhame ariṭṭhasavhaye nagareti ariṭṭhapuranāmake nagare. Sivi nāmāsi khattiyoti sivīti gottato evaṃnāmako rājā ahosi.
અતીતે કિર સિવિરટ્ઠે અરિટ્ઠપુરનગરે સિવિરાજે રજ્જં કારેન્તે મહાસત્તો તસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તિ. ‘‘સિવિકુમારો’’તિસ્સ નામમકંસુ. સો વયપ્પત્તો તક્કસિલં ગન્ત્વા ઉગ્ગહિતસિપ્પો આગન્ત્વા પિતુ સિપ્પં દસ્સેત્વા ઉપરજ્જં લભિત્વા અપરભાગે પિતુ અચ્ચયેન રાજા હુત્વા અગતિગમનં પહાય દસ રાજધમ્મે અકોપેત્વા રજ્જં કારેન્તો નગરસ્સ ચતૂસુ દ્વારેસુ નગરમજ્ઝે નિવેસનદ્વારેતિ છ દાનસાલાયો કારેત્વા દેવસિકં છસતસહસ્સપરિચ્ચાગેન મહાદાનં પવત્તેસિ. અટ્ઠમીચાતુદ્દસીપન્નરસીસુ સયં દાનસાલં ગન્ત્વા દાનગ્ગં ઓલોકેતિ.
Atīte kira siviraṭṭhe ariṭṭhapuranagare sivirāje rajjaṃ kārente mahāsatto tassa putto hutvā nibbatti. ‘‘Sivikumāro’’tissa nāmamakaṃsu. So vayappatto takkasilaṃ gantvā uggahitasippo āgantvā pitu sippaṃ dassetvā uparajjaṃ labhitvā aparabhāge pitu accayena rājā hutvā agatigamanaṃ pahāya dasa rājadhamme akopetvā rajjaṃ kārento nagarassa catūsu dvāresu nagaramajjhe nivesanadvāreti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassapariccāgena mahādānaṃ pavattesi. Aṭṭhamīcātuddasīpannarasīsu sayaṃ dānasālaṃ gantvā dānaggaṃ oloketi.
સો એકદા પુણ્ણમદિવસે પાતોવ સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે રાજપલ્લઙ્કે નિસિન્નો અત્તના દિન્નદાનં આવજ્જેન્તો બાહિરવત્થું અત્તના અદિન્નં નામ અદિસ્વા ‘‘ન મે બાહિરકદાનં તથા ચિત્તં તોસેતિ, યથા અજ્ઝત્તિકદાનં, અહો વત મમ દાનસાલં ગતકાલે કોચિ યાચકો બાહિરવત્થું અયાચિત્વા અજ્ઝત્તિકમેવ યાચેય્ય, સચે હિ મે કોચિ સરીરે મંસં વા લોહિતં વા સીસં વા હદયમંસં વા અક્ખીનિ વા ઉપડ્ઢસરીરં વા સકલમેવ વા અત્તભાવં દાસભાવેન યાચેય્ય, તંતદેવસ્સ અધિપ્પાયં પૂરેન્તો દાતું સક્કોમી’’તિ ચિન્તેસિ. પાળિયં પન અક્ખીનં એવ વસેન આગતા. તેન વુત્તં –
So ekadā puṇṇamadivase pātova samussitasetacchatte rājapallaṅke nisinno attanā dinnadānaṃ āvajjento bāhiravatthuṃ attanā adinnaṃ nāma adisvā ‘‘na me bāhirakadānaṃ tathā cittaṃ toseti, yathā ajjhattikadānaṃ, aho vata mama dānasālaṃ gatakāle koci yācako bāhiravatthuṃ ayācitvā ajjhattikameva yāceyya, sace hi me koci sarīre maṃsaṃ vā lohitaṃ vā sīsaṃ vā hadayamaṃsaṃ vā akkhīni vā upaḍḍhasarīraṃ vā sakalameva vā attabhāvaṃ dāsabhāvena yāceyya, taṃtadevassa adhippāyaṃ pūrento dātuṃ sakkomī’’ti cintesi. Pāḷiyaṃ pana akkhīnaṃ eva vasena āgatā. Tena vuttaṃ –
‘‘નિસજ્જ પાસાદવરે, એવં ચિન્તેસહં તદા’’.
‘‘Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesahaṃ tadā’’.
૫૨.
52.
‘‘યંકિઞ્ચિ માનુસં દાનં, અદિન્નં મે ન વિજ્જતિ;
‘‘Yaṃkiñci mānusaṃ dānaṃ, adinnaṃ me na vijjati;
યોપિ યાચેય્ય મં ચક્ખું, દદેય્યં અવિકમ્પિતો’’તિ.
Yopi yāceyya maṃ cakkhuṃ, dadeyyaṃ avikampito’’ti.
તત્થ માનુસં દાનન્તિ પકતિમનુસ્સેહિ દાતબ્બદાનં અન્નપાનાદિ. એવં પન મહાસત્તસ્સ ઉળારે દાનજ્ઝાસયે ઉપ્પન્ને સક્કસ્સ પણ્ડુકમ્બલસિલાસનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સો તસ્સ કારણં આવજ્જેન્તો બોધિસત્તસ્સ અજ્ઝાસયં દિસ્વા ‘‘સિવિરાજા અજ્જ સમ્પત્તયાચકા ચક્ખૂનિ ચે યાચન્તિ, ચક્ખૂનિ ઉપ્પાટેત્વા નેસં દસ્સામીતિ ચિન્તેસી’’તિ સક્કો દેવપરિસાય વત્વા ‘‘સો સક્ખિસ્સતિ નુ ખો તં દાતું, ઉદાહુ નોતિ વીમંસિસ્સામિ તાવ ન’’ન્તિ બોધિસત્તે સોળસહિ ગન્ધોદકઘટેહિ ન્હત્વા સબ્બાલઙ્કારેહિ પટિમણ્ડિતે અલઙ્કતહત્થિક્ખન્ધવરગતે દાનગ્ગં ગચ્છન્તે જરાજિણ્ણો અન્ધબ્રાહ્મણો વિય હુત્વા તસ્સ ચક્ખુપથે એકસ્મિં ઉન્નતપ્પદેસે ઉભો હત્થે પસારેત્વા રાજાનં જયાપેત્વા ઠિતો બોધિસત્તેન તદભિમુખં વારણં પેસેત્વા ‘‘બ્રાહ્મણ, કિં ઇચ્છસી’’તિ પુચ્છિતો ‘‘તવ દાનજ્ઝાસયં નિસ્સાય સમુગ્ગતેન કિત્તિઘોસેન સકલલોકસન્નિવાસો નિરન્તરં ફુટો, અહઞ્ચ અન્ધો, તસ્મા તં યાચામી’’તિ ઉપચારવસેન એકં ચક્ખું યાચિ. તેન વુત્તં –
Tattha mānusaṃ dānanti pakatimanussehi dātabbadānaṃ annapānādi. Evaṃ pana mahāsattassa uḷāre dānajjhāsaye uppanne sakkassa paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. So tassa kāraṇaṃ āvajjento bodhisattassa ajjhāsayaṃ disvā ‘‘sivirājā ajja sampattayācakā cakkhūni ce yācanti, cakkhūni uppāṭetvā nesaṃ dassāmīti cintesī’’ti sakko devaparisāya vatvā ‘‘so sakkhissati nu kho taṃ dātuṃ, udāhu noti vīmaṃsissāmi tāva na’’nti bodhisatte soḷasahi gandhodakaghaṭehi nhatvā sabbālaṅkārehi paṭimaṇḍite alaṅkatahatthikkhandhavaragate dānaggaṃ gacchante jarājiṇṇo andhabrāhmaṇo viya hutvā tassa cakkhupathe ekasmiṃ unnatappadese ubho hatthe pasāretvā rājānaṃ jayāpetvā ṭhito bodhisattena tadabhimukhaṃ vāraṇaṃ pesetvā ‘‘brāhmaṇa, kiṃ icchasī’’ti pucchito ‘‘tava dānajjhāsayaṃ nissāya samuggatena kittighosena sakalalokasannivāso nirantaraṃ phuṭo, ahañca andho, tasmā taṃ yācāmī’’ti upacāravasena ekaṃ cakkhuṃ yāci. Tena vuttaṃ –
૫૩.
53.
‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, સક્કો દેવાનમિસ્સરો;
‘‘Mama saṅkappamaññāya, sakko devānamissaro;
નિસિન્નો દેવપરિસાય, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Nisinno devaparisāya, idaṃ vacanamabravi.
૫૪.
54.
‘‘નિસજ્જ પાસાદવરે, સિવિરાજા મહિદ્ધિકો;
‘‘Nisajja pāsādavare, sivirājā mahiddhiko;
ચિન્તેન્તો વિવિધં દાનં, અદેય્યં સો ન પસ્સતિ.
Cintento vividhaṃ dānaṃ, adeyyaṃ so na passati.
૫૫.
55.
‘‘તથં નુ વિતથં નેતં, હન્દ વીમંસયામિ તં;
‘‘Tathaṃ nu vitathaṃ netaṃ, handa vīmaṃsayāmi taṃ;
મુહુત્તં આગમેય્યાથ, યાવ જાનામિ તં મનં.
Muhuttaṃ āgameyyātha, yāva jānāmi taṃ manaṃ.
૫૬.
56.
‘‘પવેધમાનો પલિતસિરો, વલિગત્તો જરાતુરો;
‘‘Pavedhamāno palitasiro, valigatto jarāturo;
અન્ધવણ્ણોવ હુત્વાન, રાજાનં ઉપસઙ્કમિ.
Andhavaṇṇova hutvāna, rājānaṃ upasaṅkami.
૫૭.
57.
‘‘સો તદા પગ્ગહેત્વાન, વામં દક્ખિણબાહુ ચ;
‘‘So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu ca;
સિરસ્મિં અઞ્જલિં કત્વા, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Sirasmiṃ añjaliṃ katvā, idaṃ vacanamabravi.
૫૮.
58.
‘‘‘યાચામિ તં મહારાજ, ધમ્મિક રટ્ઠવડ્ઢન;
‘‘‘Yācāmi taṃ mahārāja, dhammika raṭṭhavaḍḍhana;
તવ દાનરતા કિત્તિ, ઉગ્ગતા દેવમાનુસે.
Tava dānaratā kitti, uggatā devamānuse.
૫૯.
59.
‘‘‘ઉભોપિ નેત્તા નયના, અન્ધા ઉપહતા મમ;
‘‘‘Ubhopi nettā nayanā, andhā upahatā mama;
એકં મે નયનં દેહિ, ત્વમ્પિ એકેન યાપયા’’’તિ.
Ekaṃ me nayanaṃ dehi, tvampi ekena yāpayā’’’ti.
તત્થ ચિન્તેન્તો વિવિધં દાનન્તિ અત્તના દિન્નં વિવિધં દાનં ચિન્તેન્તો, આવજ્જેન્તો દાનં વા અત્તના દિન્નં વિવિધં બાહિરં દેય્યધમ્મં ચિન્તેન્તો. અદેય્યં સો ન પસ્સતીતિ બાહિરં વિય અજ્ઝત્તિકવત્થુમ્પિ અદેય્યં દાતું અસક્કુણેય્યં ન પસ્સતિ, ‘‘ચક્ખૂનિપિ ઉપ્પાટેત્વા દસ્સામી’’તિ ચિન્તેસીતિ અધિપ્પાયો. તથં નુ વિતથં નેતન્તિ એતં અજ્ઝત્તિકવત્થુનોપિ અદેય્યસ્સ અદસ્સનં દેય્યભાવેનેવ દસ્સનં ચિન્તનં સચ્ચં નુ ખો, ઉદાહુ, અસચ્ચન્તિ અત્થો. સો તદા પગ્ગહેત્વાન, વામં દક્ખિણબાહુ ચાતિ વામબાહું દક્ખિણબાહુઞ્ચ તદા પગ્ગહેત્વા, ઉભો બાહૂ ઉક્ખિપિત્વાતિ અત્થો. રટ્ઠવડ્ઢનાતિ રટ્ઠવડ્ઢીકર. ત્વમ્પિ એકેન યાપયાતિ એકેન ચક્ખુના સમવિસમં પસ્સન્તો સકં અત્તભાવં ત્વં યાપેહિ, અહમ્પિ ભવતો લદ્ધેન એકેન યાપેમીતિ દસ્સેતિ.
Tattha cintento vividhaṃ dānanti attanā dinnaṃ vividhaṃ dānaṃ cintento, āvajjento dānaṃ vā attanā dinnaṃ vividhaṃ bāhiraṃ deyyadhammaṃ cintento. Adeyyaṃ so na passatīti bāhiraṃ viya ajjhattikavatthumpi adeyyaṃ dātuṃ asakkuṇeyyaṃ na passati, ‘‘cakkhūnipi uppāṭetvā dassāmī’’ti cintesīti adhippāyo. Tathaṃ nu vitathaṃ netanti etaṃ ajjhattikavatthunopi adeyyassa adassanaṃ deyyabhāveneva dassanaṃ cintanaṃ saccaṃ nu kho, udāhu, asaccanti attho. So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu cāti vāmabāhuṃ dakkhiṇabāhuñca tadā paggahetvā, ubho bāhū ukkhipitvāti attho. Raṭṭhavaḍḍhanāti raṭṭhavaḍḍhīkara. Tvampi ekena yāpayāti ekena cakkhunā samavisamaṃ passanto sakaṃ attabhāvaṃ tvaṃ yāpehi, ahampi bhavato laddhena ekena yāpemīti dasseti.
તં સુત્વા મહાસત્તો તુટ્ઠમાનસો ‘‘ઇદાનેવાહં પાસાદે નિસિન્નો એવં ચિન્તેત્વા આગતો, અયઞ્ચ મે ચિત્તં ઞત્વા વિય ચક્ખું યાચતિ, અહો વત મે લાભા, અજ્જ મે મનોરથો મત્થકં પાપુણિસ્સતિ, અદિન્નપુબ્બં વત દાનં દસ્સામી’’તિ ઉસ્સાહજાતો અહોસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Taṃ sutvā mahāsatto tuṭṭhamānaso ‘‘idānevāhaṃ pāsāde nisinno evaṃ cintetvā āgato, ayañca me cittaṃ ñatvā viya cakkhuṃ yācati, aho vata me lābhā, ajja me manoratho matthakaṃ pāpuṇissati, adinnapubbaṃ vata dānaṃ dassāmī’’ti ussāhajāto ahosi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૬૦.
60.
‘‘તસ્સાહં વચનં સુત્વા, હટ્ઠો સંવિગ્ગમાનસો;
‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;
કતઞ્જલી વેદજાતો, ઇદં વચનમબ્રવિં.
Katañjalī vedajāto, idaṃ vacanamabraviṃ.
૬૧.
61.
‘‘‘ઇદાનાહં ચિન્તયિત્વાન, પાસાદતો ઇધાગતો;
‘‘‘Idānāhaṃ cintayitvāna, pāsādato idhāgato;
ત્વં મમ ચિત્તમઞ્ઞાય, નેત્તં યાચિતુમાગતો.
Tvaṃ mama cittamaññāya, nettaṃ yācitumāgato.
૬૨.
62.
‘‘‘અહો મે માનસં સિદ્ધં, સઙ્કપ્પો પરિપૂરિતો;
‘‘‘Aho me mānasaṃ siddhaṃ, saṅkappo paripūrito;
અદિન્નપુબ્બં દાનવરં, અજ્જ દસ્સામિ યાચકે’’’તિ.
Adinnapubbaṃ dānavaraṃ, ajja dassāmi yācake’’’ti.
તત્થ તસ્સાતિ તસ્સ બ્રાહ્મણરૂપધરસ્સ સક્કસ્સ. હટ્ઠોતિ તુટ્ઠો. સંવિગ્ગમાનસોતિ મમ ચિત્તં જાનિત્વા વિય ઇમિના બ્રાહ્મણેન ચક્ખુ યાચિતં, એત્તકં કાલં એવં અચિન્તેત્વા પમજ્જિતો વતમ્હીતિ સંવિગ્ગચિત્તો. વેદજાતોતિ જાતપીતિપામોજ્જો. અબ્રવિન્તિ અભાસિં. માનસન્તિ મનસિ ભવં માનસં, દાનજ્ઝાસયો, ‘‘ચક્ખું દસ્સામી’’તિ ઉપ્પન્નદાનજ્ઝાસયોતિ અત્થો. સઙ્કપ્પોતિ મનોરથો. પરિપૂરિતોતિ પરિપુણ્ણો.
Tattha tassāti tassa brāhmaṇarūpadharassa sakkassa. Haṭṭhoti tuṭṭho. Saṃviggamānasoti mama cittaṃ jānitvā viya iminā brāhmaṇena cakkhu yācitaṃ, ettakaṃ kālaṃ evaṃ acintetvā pamajjito vatamhīti saṃviggacitto. Vedajātoti jātapītipāmojjo. Abravinti abhāsiṃ. Mānasanti manasi bhavaṃ mānasaṃ, dānajjhāsayo, ‘‘cakkhuṃ dassāmī’’ti uppannadānajjhāsayoti attho. Saṅkappoti manoratho. Paripūritoti paripuṇṇo.
અથ બોધિસત્તો ચિન્તેસિ – ‘‘અયં બ્રાહ્મણો મમ ચિત્તાચારં ઞત્વા વિય દુચ્ચજમ્પિ ચક્ખું મં યાચતિ, સિયા નુ ખો કાયચિ દેવતાય અનુસિટ્ઠો ભવિસ્સતિ, પુચ્છિસ્સામિ તાવ ન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તં બ્રાહ્મણં પુચ્છિ. તેનાહ ભગવા જાતકદેસનાયં –
Atha bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ brāhmaṇo mama cittācāraṃ ñatvā viya duccajampi cakkhuṃ maṃ yācati, siyā nu kho kāyaci devatāya anusiṭṭho bhavissati, pucchissāmi tāva na’’nti cintetvā taṃ brāhmaṇaṃ pucchi. Tenāha bhagavā jātakadesanāyaṃ –
‘‘કેનાનુસિટ્ઠો ઇધમાગતોસિ, વનિબ્બક ચક્ખુપથાનિ યાચિતું;
‘‘Kenānusiṭṭho idhamāgatosi, vanibbaka cakkhupathāni yācituṃ;
સુદુચ્ચજં યાચસિ ઉત્તમઙ્ગં, યમાહુ નેત્તં પુરિસેન દુચ્ચજ’’ન્તિ.(જા॰ ૧.૧૫.૫૩);
Suduccajaṃ yācasi uttamaṅgaṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccaja’’nti.(jā. 1.15.53);
તં સુત્વા બ્રાહ્મણરૂપધરો સક્કો આહ –
Taṃ sutvā brāhmaṇarūpadharo sakko āha –
‘‘યમાહુ દેવેસુ સુજમ્પતીતિ, મઘવાતિ નં આહુ મનુસ્સલોકે;
‘‘Yamāhu devesu sujampatīti, maghavāti naṃ āhu manussaloke;
તેનાનુસિટ્ઠો ઇધમાગતોસ્મિ, વનિબ્બકો ચક્ખુપથાનિ યાચિતું.
Tenānusiṭṭho idhamāgatosmi, vanibbako cakkhupathāni yācituṃ.
‘‘વનિબ્બતો મય્હં વનિં અનુત્તરં, દદાહિ તે ચક્ખુપથાનિ યાચિતો;
‘‘Vanibbato mayhaṃ vaniṃ anuttaraṃ, dadāhi te cakkhupathāni yācito;
દદાહિ મે ચક્ખુપથં અનુત્તરં, યમાહુ નેત્તં પુરિસેન દુચ્ચજ’’ન્તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૫૪-૫૫);
Dadāhi me cakkhupathaṃ anuttaraṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccaja’’nti. (jā. 1.15.54-55);
મહાસત્તો આહ –
Mahāsatto āha –
‘‘યેન અત્થેન આગચ્છિ, યમત્થમભિપત્થયં;
‘‘Yena atthena āgacchi, yamatthamabhipatthayaṃ;
તે તે ઇજ્ઝન્તુ સઙ્કપ્પા, લભ ચક્ખૂનિ બ્રાહ્મણ.
Te te ijjhantu saṅkappā, labha cakkhūni brāhmaṇa.
‘‘એકં તે યાચમાનસ્સ, ઉભયાનિ દદામહં;
‘‘Ekaṃ te yācamānassa, ubhayāni dadāmahaṃ;
સ ચક્ખુમા ગચ્છ જનસ્સ પેક્ખતો,
Sa cakkhumā gaccha janassa pekkhato,
યદિચ્છસે ત્વં તદ તે સમિજ્ઝતૂ’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૫૬-૫૭);
Yadicchase tvaṃ tada te samijjhatū’’ti. (jā. 1.15.56-57);
તત્થ વનિબ્બકાતિ તં આલપતિ. ચક્ખુપથાનીતિ દસ્સનસ્સ પથભાવતો ચક્ખૂનમેવેતં નામં. યમાહૂતિ યં લોકે ‘‘દુચ્ચજ’’ન્તિ કથેન્તિ. વનિબ્બતોતિ યાચન્તસ્સ. વનિન્તિ યાચનં. તે તેતિ તે તવ તસ્સ અન્ધસ્સ સઙ્કપ્પા. સ ચક્ખુમાતિ સો ત્વં મમ ચક્ખૂહિ ચક્ખુમા હુત્વા. તદ તે સમિજ્ઝતૂતિ યં ત્વં મમ સન્તિકા ઇચ્છસિ, તં તે સમિજ્ઝતૂતિ.
Tattha vanibbakāti taṃ ālapati. Cakkhupathānīti dassanassa pathabhāvato cakkhūnamevetaṃ nāmaṃ. Yamāhūti yaṃ loke ‘‘duccaja’’nti kathenti. Vanibbatoti yācantassa. Vaninti yācanaṃ. Te teti te tava tassa andhassa saṅkappā. Sa cakkhumāti so tvaṃ mama cakkhūhi cakkhumā hutvā. Tada te samijjhatūti yaṃ tvaṃ mama santikā icchasi, taṃ te samijjhatūti.
રાજા એત્તકં કથેત્વા ‘‘અયં બ્રાહ્મણો સક્કેન અનુસિટ્ઠો ઇધાગતોસ્મીતિ ભણતિ, નૂન ઇમસ્સ ઇમિના ઉપાયેન ચક્ખુ સમ્પજ્જિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ‘‘ઇધેવ મયા ચક્ખૂનિ ઉપ્પાટેત્વા દાતું અસારુપ્પ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા બ્રાહ્મણં આદાય અન્તેપુરં ગન્ત્વા રાજાસને નિસીદિત્વા સિવકં નામ વેજ્જં પક્કોસાપેસિ. અથ ‘‘અમ્હાકં કિર રાજા અક્ખીનિ ઉપ્પાટેત્વા બ્રાહ્મણસ્સ દાતુકામો’’તિ સકલનગરે એકકોલાહલં અહોસિ. અથ નં રઞ્ઞો ઞાતિસેનાપતિઆદયો રાજવલ્લભા અમચ્ચા પારિસજ્જા નાગરા ઓરોધા ચ સબ્બે સન્નિપતિત્વા નાનાઉપાયેહિ નિવારેસું. રાજાપિ ને અનુવારેસિ તેનાહ –
Rājā ettakaṃ kathetvā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo sakkena anusiṭṭho idhāgatosmīti bhaṇati, nūna imassa iminā upāyena cakkhu sampajjissatī’’ti ñatvā ‘‘idheva mayā cakkhūni uppāṭetvā dātuṃ asāruppa’’nti cintetvā brāhmaṇaṃ ādāya antepuraṃ gantvā rājāsane nisīditvā sivakaṃ nāma vejjaṃ pakkosāpesi. Atha ‘‘amhākaṃ kira rājā akkhīni uppāṭetvā brāhmaṇassa dātukāmo’’ti sakalanagare ekakolāhalaṃ ahosi. Atha naṃ rañño ñātisenāpatiādayo rājavallabhā amaccā pārisajjā nāgarā orodhā ca sabbe sannipatitvā nānāupāyehi nivāresuṃ. Rājāpi ne anuvāresi tenāha –
‘‘મા નો દેવ અદા ચક્ખું, મા નો સબ્બે પરાકરિ;
‘‘Mā no deva adā cakkhuṃ, mā no sabbe parākari;
ધનં દેહિ મહારાજ, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ.
Dhanaṃ dehi mahārāja, muttā veḷuriyā bahū.
‘‘યુત્તે દેવ રથે દેહિ, આજાનીયે ચલઙ્કતે;
‘‘Yutte deva rathe dehi, ājānīye calaṅkate;
નાગે દેહિ મહારાજ, હેમકપ્પનવાસસે.
Nāge dehi mahārāja, hemakappanavāsase.
‘‘યથા તં સિવયો સબ્બે, સયોગ્ગા સરથા સદા;
‘‘Yathā taṃ sivayo sabbe, sayoggā sarathā sadā;
સમન્તા પરિકિરેય્યું, એવં દેહિ રથેસભા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૫૮-૬૦);
Samantā parikireyyuṃ, evaṃ dehi rathesabhā’’ti. (jā. 1.15.58-60);
અથ રાજા તિસ્સો ગાથા અભાસિ –
Atha rājā tisso gāthā abhāsi –
‘‘યો વે દસ્સન્તિ વત્વાન, અદાને કુરુતે મનો;
‘‘Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;
ભૂમ્યં સો પતિતં પાસં, ગીવાયં પટિમુઞ્ચતિ.
Bhūmyaṃ so patitaṃ pāsaṃ, gīvāyaṃ paṭimuñcati.
‘‘યો વે દસ્સન્તિ વત્વાન, અદાને કુરુતે મનો;
‘‘Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;
પાપા પાપતરો હોતિ, સમ્પત્તો યમસાધનં.
Pāpā pāpataro hoti, sampatto yamasādhanaṃ.
‘‘યઞ્હિ યાચે તઞ્હિ દદે, યં ન યાચે ન તં દદે;
‘‘Yañhi yāce tañhi dade, yaṃ na yāce na taṃ dade;
સ્વાહં તમેવ દસ્સામિ, યં મં યાચતિ બ્રાહ્મણો’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૬૧-૬૩);
Svāhaṃ tameva dassāmi, yaṃ maṃ yācati brāhmaṇo’’ti. (jā. 1.15.61-63);
તત્થ મા નો, દેવાતિ નોતિ નિપાતમત્તં. દેવ, મા ચક્ખું અદાસિ. મા નો સબ્બે પરાકરીતિ અમ્હે સબ્બે મા પરિચ્ચજિ. અક્ખીસુ હિ દિન્નેસુ ત્વં રજ્જં ન કરિસ્સસિ, એવં તયા મયં પરિચ્ચત્તા નામ ભવિસ્સામાતિ અધિપ્પાયેન એવમાહંસુ. પરિકિરેય્યુન્તિ પરિવારેય્યું. એવં દેહીતિ યથા તં અવિકલચક્ખું સિવયો ચિરં પરિવારેય્યું, એવં દેહિ ધનમેવસ્સ દેહિ, મા અક્ખીનિ, અક્ખીસુ હિ દિન્નેસુ ન તં સિવયો પરિવારેસ્સન્તીતિ દસ્સેતિ.
Tattha mā no, devāti noti nipātamattaṃ. Deva, mā cakkhuṃ adāsi. Mā no sabbe parākarīti amhe sabbe mā pariccaji. Akkhīsu hi dinnesu tvaṃ rajjaṃ na karissasi, evaṃ tayā mayaṃ pariccattā nāma bhavissāmāti adhippāyena evamāhaṃsu. Parikireyyunti parivāreyyuṃ. Evaṃ dehīti yathā taṃ avikalacakkhuṃ sivayo ciraṃ parivāreyyuṃ, evaṃ dehi dhanamevassa dehi, mā akkhīni, akkhīsu hi dinnesu na taṃ sivayo parivāressantīti dasseti.
પટિમુઞ્ચતીતિ પટિપવેસેતિ. પાપા પાપતરો હોતીતિ લામકા લામકતરો નામ હોતિ. સમ્પત્તો યમસાધનન્તિ યમસ્સ આણાપવત્તિટ્ઠાનં ઉસ્સદનિરયં એસ પત્તો નામ હોતિ. યઞ્હિ યાચેતિ યં વત્થું યાચકો યાચતિ, દાયકોપિ તદેવ દદેય્ય, ન અયાચિતં, અયઞ્ચ બ્રાહ્મણો ચક્ખું મં યાચતિ, ન મુત્તાદિકં ધનં, તં દસ્સામીતિ વદતિ.
Paṭimuñcatīti paṭipaveseti. Pāpā pāpataro hotīti lāmakā lāmakataro nāma hoti. Sampatto yamasādhananti yamassa āṇāpavattiṭṭhānaṃ ussadanirayaṃ esa patto nāma hoti. Yañhi yāceti yaṃ vatthuṃ yācako yācati, dāyakopi tadeva dadeyya, na ayācitaṃ, ayañca brāhmaṇo cakkhuṃ maṃ yācati, na muttādikaṃ dhanaṃ, taṃ dassāmīti vadati.
અથ નં ‘‘આયુઆદીસુ કિં પત્થેત્વા ચક્ખૂનિ દેસિ દેવા’’તિ પુચ્છિંસુ. મહાપુરિસો ‘‘નાહં દિટ્ઠધમ્મિકં સમ્પરાયિકં વા સમ્પત્તિં પત્થેત્વા દેમિ, અપિ ચ બોધિસત્તાનં આચિણ્ણસમાચિણ્ણો પોરાણકમગ્ગો એસ, યદિદં દાનપારમિપૂરણં નામા’’તિ આહ. તેન વુત્તં –
Atha naṃ ‘‘āyuādīsu kiṃ patthetvā cakkhūni desi devā’’ti pucchiṃsu. Mahāpuriso ‘‘nāhaṃ diṭṭhadhammikaṃ samparāyikaṃ vā sampattiṃ patthetvā demi, api ca bodhisattānaṃ āciṇṇasamāciṇṇo porāṇakamaggo esa, yadidaṃ dānapāramipūraṇaṃ nāmā’’ti āha. Tena vuttaṃ –
‘‘આયું નુ વણ્ણં નુ સુખં બલં નુ, કિં પત્થયાનો નુ જનિન્દ દેસિ;
‘‘Āyuṃ nu vaṇṇaṃ nu sukhaṃ balaṃ nu, kiṃ patthayāno nu janinda desi;
કથઞ્હિ રાજા સિવિનં અનુત્તરો, ચક્ખૂનિ દજ્જા પરલોકહેતુ.
Kathañhi rājā sivinaṃ anuttaro, cakkhūni dajjā paralokahetu.
‘‘ન વાહમેતં યસસા દદામિ, ન પુત્તમિચ્છે ન ધનં ન રટ્ઠં;
‘‘Na vāhametaṃ yasasā dadāmi, na puttamicche na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;
સતઞ્ચ ધમ્મો ચરિતો પુરાણો, ઇચ્ચેવ દાને રમતે મનો મમા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૬૪-૬૫);
Satañca dhammo carito purāṇo, icceva dāne ramate mano mamā’’ti. (jā. 1.15.64-65);
તત્થ પરલોકહેતૂતિ, મહારાજ, કથં નામ તુમ્હાદિસો પણ્ડિતપુરિસો સક્કસમ્પત્તિસદિસં સન્દિટ્ઠિકં ઇસ્સરિયં પહાય પરલોકહેતુ ચક્ખૂનિ દદેય્યાતિ.
Tattha paralokahetūti, mahārāja, kathaṃ nāma tumhādiso paṇḍitapuriso sakkasampattisadisaṃ sandiṭṭhikaṃ issariyaṃ pahāya paralokahetu cakkhūni dadeyyāti.
ન વાહન્તિ ન વે અહં. યસસાતિ દિબ્બસ્સ વા માનુસસ્સ વા ઇસ્સરિયસ્સ કારણા, અપિચ સતં બોધિસત્તાનં ધમ્મો બુદ્ધકારકો ચરિતો આચરિતો આચિણ્ણો પુરાતનો ઇચ્ચેવ ઇમિના કારણેન દાનેયેવ ઈદિસો મમ મનો નિરતોતિ.
Na vāhanti na ve ahaṃ. Yasasāti dibbassa vā mānusassa vā issariyassa kāraṇā, apica sataṃ bodhisattānaṃ dhammo buddhakārako carito ācarito āciṇṇo purātano icceva iminā kāraṇena dāneyeva īdiso mama mano niratoti.
એવઞ્ચ પન વત્વા રાજા અમચ્ચે સઞ્ઞાપેત્વા સિવકં વેજ્જં આણાપેસિ – ‘‘એહિ, સિવક, મમ ઉભોપિ અક્ખીનિ ઇમસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ દાતું સીઘં ઉપ્પાટેત્વા હત્થે પતિટ્ઠપેહી’’તિ. તેન વુત્તં –
Evañca pana vatvā rājā amacce saññāpetvā sivakaṃ vejjaṃ āṇāpesi – ‘‘ehi, sivaka, mama ubhopi akkhīni imassa brāhmaṇassa dātuṃ sīghaṃ uppāṭetvā hatthe patiṭṭhapehī’’ti. Tena vuttaṃ –
૬૩.
63.
‘‘એહિ સિવક ઉટ્ઠેહિ, મા દન્ધયિ મા પવેધયિ;
‘‘Ehi sivaka uṭṭhehi, mā dandhayi mā pavedhayi;
ઉભોપિ નયનં દેહિ, ઉપ્પાટેત્વા વનિબ્બકે.
Ubhopi nayanaṃ dehi, uppāṭetvā vanibbake.
૬૪.
64.
‘‘તતો સો ચોદિતો મય્હં, સિવકો વચનંકરો;
‘‘Tato so codito mayhaṃ, sivako vacanaṃkaro;
ઉદ્ધરિત્વાન પાદાસિ, તાલમિઞ્જંવ યાચકે’’તિ.
Uddharitvāna pādāsi, tālamiñjaṃva yācake’’ti.
તત્થ ઉટ્ઠેહીતિ ઉટ્ઠાનવીરિયં કરોહિ. ઇમસ્મિં મમ ચક્ખુદાને સહાયકિચ્ચં કરોહીતિ દસ્સેતિ. મા દન્તયીતિ મા ચિરાયિ. અયઞ્હિ અતિદુલ્લભો ચિરકાલં પત્થિતો મયા ઉત્તમો દાનક્ખણો પટિલદ્ધો, સો મા વિરજ્ઝીતિ અધિપ્પાયો. મા પવેધયીતિ ‘‘અમ્હાકં રઞ્ઞો ચક્ખૂનિ ઉપ્પાટેમી’’તિ ચિત્તુત્રાસવસેન મા વેધયિ સરીરકમ્પં મા આપજ્જિ. ઉભોપિ નયનન્તિ ઉભોપિ નયને. વનિબ્બકેતિ યાચકસ્સ મય્હન્તિ મયા. ઉદ્ધરિત્વાન પાદાસીતિ સો વેજ્જો રઞ્ઞો અક્ખિકૂપતો ઉભોપિ અક્ખીનિ ઉપ્પાટેત્વા રઞ્ઞો હત્થે અદાસિ.
Tattha uṭṭhehīti uṭṭhānavīriyaṃ karohi. Imasmiṃ mama cakkhudāne sahāyakiccaṃ karohīti dasseti. Mā dantayīti mā cirāyi. Ayañhi atidullabho cirakālaṃ patthito mayā uttamo dānakkhaṇo paṭiladdho, so mā virajjhīti adhippāyo. Mā pavedhayīti ‘‘amhākaṃ rañño cakkhūni uppāṭemī’’ti cittutrāsavasena mā vedhayi sarīrakampaṃ mā āpajji. Ubhopinayananti ubhopi nayane. Vanibbaketi yācakassa mayhanti mayā. Uddharitvāna pādāsīti so vejjo rañño akkhikūpato ubhopi akkhīni uppāṭetvā rañño hatthe adāsi.
દેન્તો ચ ન સત્થકેન ઉદ્ધરિત્વા અદાસિ. સો હિ ચિન્તેસિ – ‘‘અયુત્તં માદિસસ્સ સુસિક્ખિતવેજ્જસ્સ રઞ્ઞો અક્ખીસુ સત્થપાતન’’ન્તિ ભેસજ્જાનિ ઘંસેત્વા ભેસજ્જચુણ્ણેન નીલુપ્પલં પરિભાવેત્વા દક્ખિણક્ખિં ઉપસિઙ્ઘાપેસિ, અક્ખિ પરિવત્તિ, દુક્ખા વેદના ઉપ્પજ્જિ. સો પરિભાવેત્વા પુનપિ ઉપસિઙ્ઘાપેસિ, અક્ખિ અક્ખિકૂપતો મુચ્ચિ, બલવતરા વેદના ઉદપાદિ, તતિયવારે ખરતરં પરિભાવેત્વા ઉપનામેસિ, અક્ખિ ઓસધબલેન પરિબ્ભમિત્વા અક્ખિકૂપતો નિક્ખમિત્વા ન્હારુસુત્તકેન ઓલમ્બમાનં અટ્ઠાસિ, અધિમત્તા વેદના ઉદપાદિ, લોહિતં પગ્ઘરિ, નિવત્થસાટકાપિ લોહિતેન તેમિંસુ. ઓરોધા ચ અમચ્ચા ચ રઞ્ઞો પાદમૂલે પતિત્વા ‘‘દેવ, અક્ખીનિ મા દેહિ, દેવ, અક્ખીનિ મા દેહી’’તિ મહાપરિદેવં પરિદેવિંસુ.
Dento ca na satthakena uddharitvā adāsi. So hi cintesi – ‘‘ayuttaṃ mādisassa susikkhitavejjassa rañño akkhīsu satthapātana’’nti bhesajjāni ghaṃsetvā bhesajjacuṇṇena nīluppalaṃ paribhāvetvā dakkhiṇakkhiṃ upasiṅghāpesi, akkhi parivatti, dukkhā vedanā uppajji. So paribhāvetvā punapi upasiṅghāpesi, akkhi akkhikūpato mucci, balavatarā vedanā udapādi, tatiyavāre kharataraṃ paribhāvetvā upanāmesi, akkhi osadhabalena paribbhamitvā akkhikūpato nikkhamitvā nhārusuttakena olambamānaṃ aṭṭhāsi, adhimattā vedanā udapādi, lohitaṃ pagghari, nivatthasāṭakāpi lohitena temiṃsu. Orodhā ca amaccā ca rañño pādamūle patitvā ‘‘deva, akkhīni mā dehi, deva, akkhīni mā dehī’’ti mahāparidevaṃ parideviṃsu.
રાજા વેદનં અધિવાસેત્વા ‘‘તાત, મા પપઞ્ચં કરી’’તિ આહ. સો ‘‘સાધુ, દેવા’’તિ વામહત્થેન અક્ખિં ધારેત્વા દક્ખિણહત્થેન સત્થકં આદાય અક્ખિસુત્તકં છિન્દિત્વા અક્ખિં ગહેત્વા મહાસત્તસ્સ હત્થે ઠપેસિ. સો વામક્ખિના દક્ખિણક્ખિં ઓલોકેત્વા પરિચ્ચાગપીતિયા અભિભુય્યમાનં દુક્ખવેદનં વેદેન્તો ‘‘એહિ, બ્રાહ્મણા’’તિ બ્રાહ્મણં પક્કોસાપેત્વા ‘‘મમ ઇતો ચક્ખુતો સતગુણેન સહસ્સગુણેન સતસહસ્સગુણેન સમન્તચક્ખુમેવ પિયતરં, તસ્સ મે ઇદં અક્ખિદાનં પચ્ચયો હોતૂ’’તિ બ્રાહ્મણસ્સ અક્ખિં અદાસિ. સો તં ઉક્ખિપિત્વા અત્તનો અક્ખિમ્હિ ઠપેસિ, તં તસ્સાનુભાવેન વિકસિતનીલુપ્પલં વિય હુત્વા ઉપટ્ઠાસિ. મહાસત્તો વામક્ખિના તસ્સ તં અક્ખિં દિસ્વા ‘‘અહો સુદિન્નં મયા અક્ખી’’તિ અન્તોસમુગ્ગતાય પીતિયા નિરન્તરં ફુટસરીરો હુત્વા અપરમ્પિ અદાસિ. સક્કોપિ તં તથેવ કત્વા રાજનિવેસના નિક્ખમિત્વા મહાજનસ્સ ઓલોકેન્તસ્સેવ નગરા નિક્ખમિત્વા દેવલોકમેવ ગતો.
Rājā vedanaṃ adhivāsetvā ‘‘tāta, mā papañcaṃ karī’’ti āha. So ‘‘sādhu, devā’’ti vāmahatthena akkhiṃ dhāretvā dakkhiṇahatthena satthakaṃ ādāya akkhisuttakaṃ chinditvā akkhiṃ gahetvā mahāsattassa hatthe ṭhapesi. So vāmakkhinā dakkhiṇakkhiṃ oloketvā pariccāgapītiyā abhibhuyyamānaṃ dukkhavedanaṃ vedento ‘‘ehi, brāhmaṇā’’ti brāhmaṇaṃ pakkosāpetvā ‘‘mama ito cakkhuto sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena samantacakkhumeva piyataraṃ, tassa me idaṃ akkhidānaṃ paccayo hotū’’ti brāhmaṇassa akkhiṃ adāsi. So taṃ ukkhipitvā attano akkhimhi ṭhapesi, taṃ tassānubhāvena vikasitanīluppalaṃ viya hutvā upaṭṭhāsi. Mahāsatto vāmakkhinā tassa taṃ akkhiṃ disvā ‘‘aho sudinnaṃ mayā akkhī’’ti antosamuggatāya pītiyā nirantaraṃ phuṭasarīro hutvā aparampi adāsi. Sakkopi taṃ tatheva katvā rājanivesanā nikkhamitvā mahājanassa olokentasseva nagarā nikkhamitvā devalokameva gato.
રઞ્ઞો નચિરસ્સેવ અક્ખીનિ આવાટભાવં અપ્પત્તાનિ કમ્બલગેણ્ડુકં વિય ઉગ્ગતેન મંસપિણ્ડેન પૂરેત્વા ચિત્તકમ્મરૂપસ્સ વિય રુહિંસુ, વેદના પચ્છિજ્જિ. અથ મહાસત્તો કતિપાહં પાસાદે વસિત્વા ‘‘કિં અન્ધસ્સ રજ્જેનાતિ અમચ્ચાનં રજ્જં નિય્યાતેત્વા ઉય્યાનં ગન્ત્વા પબ્બજિત્વા સમણધમ્મં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા અમચ્ચાનં તમત્થં આરોચેત્વા ‘‘મુખધોવનાદિદાયકો એકો પુરિસો મય્હં સન્તિકે હોતુ, સરીરકિચ્ચટ્ઠાનેસુપિ મે રજ્જુકં બન્ધથા’’તિ વત્વા સિવિકાય ગન્ત્વા પોક્ખરણિતીરે રાજપલ્લઙ્કે નિસીદિ. અમચ્ચાપિ વન્દિત્વા પટિક્કમિંસુ. બોધિસત્તોપિ અત્તનો દાનં આવજ્જેસિ. તસ્મિં ખણે સક્કસ્સ આસનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો તં દિસ્વા ‘‘મહારાજસ્સ વરં દત્વા ચક્ખું પટિપાકતિકં કરિસ્સામી’’તિ બોધિસત્તસ્સ સમીપં ગન્ત્વા પદસદ્દમકાસિ. મહાસત્તેન ચ ‘‘કો એસો’’તિ વુત્તે –
Rañño nacirasseva akkhīni āvāṭabhāvaṃ appattāni kambalageṇḍukaṃ viya uggatena maṃsapiṇḍena pūretvā cittakammarūpassa viya ruhiṃsu, vedanā pacchijji. Atha mahāsatto katipāhaṃ pāsāde vasitvā ‘‘kiṃ andhassa rajjenāti amaccānaṃ rajjaṃ niyyātetvā uyyānaṃ gantvā pabbajitvā samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti cintetvā amaccānaṃ tamatthaṃ ārocetvā ‘‘mukhadhovanādidāyako eko puriso mayhaṃ santike hotu, sarīrakiccaṭṭhānesupi me rajjukaṃ bandhathā’’ti vatvā sivikāya gantvā pokkharaṇitīre rājapallaṅke nisīdi. Amaccāpi vanditvā paṭikkamiṃsu. Bodhisattopi attano dānaṃ āvajjesi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa āsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko taṃ disvā ‘‘mahārājassa varaṃ datvā cakkhuṃ paṭipākatikaṃ karissāmī’’ti bodhisattassa samīpaṃ gantvā padasaddamakāsi. Mahāsattena ca ‘‘ko eso’’ti vutte –
‘‘સક્કોહમસ્મિ દેવિન્દો, આગતોસ્મિ તવન્તિકે;
‘‘Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;
વરં વરસ્સુ રાજીસિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસી’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૭૧) –
Varaṃ varassu rājīsi, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti. (jā. 1.15.71) –
વત્વા તેન –
Vatvā tena –
‘‘પહૂતં મે ધનં સક્ક, બલં કોસો ચનપ્પકો;
‘‘Pahūtaṃ me dhanaṃ sakka, balaṃ koso canappako;
અન્ધસ્સ મે સતો દાનિ, મરણઞ્ઞેવ રુચ્ચતી’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૭૨) –
Andhassa me sato dāni, maraṇaññeva ruccatī’’ti. (jā. 1.15.72) –
વુત્તે અથ નં સક્કો આહ – ‘‘સિવિરાજ, કિં પન ત્વં મરિતુકામો હુત્વા મરણં રોચેસિ, ઉદાહુ અન્ધભાવેના’’તિ. અન્ધભાવેન, દેવાતિ. ‘‘મહારાજ, દાનં નામ ન કેવલં સમ્પરાયત્થમેવ દિય્યતિ, દિટ્ઠધમ્મત્થાયપિ પચ્ચયો હોતિ, તસ્મા તવ દાનપુઞ્ઞમેવ નિસ્સાય સચ્ચકિરિયં કરોહિ, તસ્સ બલેનેવ તે ચક્ખુ ઉપ્પજ્જિસ્સતી’’તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ મયા મહાદાનં સુદિન્ન’’ન્તિ વત્વા સચ્ચકિરિયં કરોન્તો –
Vutte atha naṃ sakko āha – ‘‘sivirāja, kiṃ pana tvaṃ maritukāmo hutvā maraṇaṃ rocesi, udāhu andhabhāvenā’’ti. Andhabhāvena, devāti. ‘‘Mahārāja, dānaṃ nāma na kevalaṃ samparāyatthameva diyyati, diṭṭhadhammatthāyapi paccayo hoti, tasmā tava dānapuññameva nissāya saccakiriyaṃ karohi, tassa baleneva te cakkhu uppajjissatī’’ti vutte ‘‘tena hi mayā mahādānaṃ sudinna’’nti vatvā saccakiriyaṃ karonto –
‘‘યે મં યાચિતુમાયન્તિ, નાનાગોત્તા વનિબ્બકા;
‘‘Ye maṃ yācitumāyanti, nānāgottā vanibbakā;
યોપિ મં યાચતે તત્થ, સોપિ મે મનસો પિયો;
Yopi maṃ yācate tattha, sopi me manaso piyo;
એતેન સચ્ચવજ્જેન, ચક્ખુ મે ઉપપજ્જથા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૭૪) –
Etena saccavajjena, cakkhu me upapajjathā’’ti. (jā. 1.15.74) –
આહ.
Āha.
તત્થ યે મન્તિ યે મં યાચિતુમાગચ્છન્તિ, તેસુપિ આગતેસુ યો ઇમં નામ દેહીતિ વાચં નિચ્છારેન્તો મં યાચતે, સોપિ મે મનસો પિયો. એતેનાતિ સચે મય્હં સબ્બેપિ યાચકા પિયા, સચ્ચમેવેતં મયા વુત્તં, એતેન મે સચ્ચવચનેન એકં ચક્ખુ ઉપપજ્જથ ઉપ્પજ્જતૂતિ.
Tattha ye manti ye maṃ yācitumāgacchanti, tesupi āgatesu yo imaṃ nāma dehīti vācaṃ nicchārento maṃ yācate, sopi me manaso piyo. Etenāti sace mayhaṃ sabbepi yācakā piyā, saccamevetaṃ mayā vuttaṃ, etena me saccavacanena ekaṃ cakkhu upapajjatha uppajjatūti.
અથસ્સ વચનસમનન્તરમેવ પઠમં ચક્ખુ ઉદપાદિ. તતો દુતિયસ્સ ઉપ્પજ્જનત્થાય –
Athassa vacanasamanantarameva paṭhamaṃ cakkhu udapādi. Tato dutiyassa uppajjanatthāya –
‘‘યં મં સો યાચિતું આગા, દેહિ ચક્ખુન્તિ બ્રાહ્મણો;
‘‘Yaṃ maṃ so yācituṃ āgā, dehi cakkhunti brāhmaṇo;
તસ્સ ચક્ખૂનિ પાદાસિં, બ્રાહ્મણસ્સ વનિબ્બતો.
Tassa cakkhūni pādāsiṃ, brāhmaṇassa vanibbato.
‘‘ભિય્યો મં આવિસી પીતિ, સોમનસ્સઞ્ચનપ્પકં;
‘‘Bhiyyo maṃ āvisī pīti, somanassañcanappakaṃ;
એતેન સચ્ચવજ્જેન, દુતિયં મે ઉપપજ્જથા’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૭૫-૭૬) –
Etena saccavajjena, dutiyaṃ me upapajjathā’’ti. (jā. 1.15.75-76) –
આહ.
Āha.
તત્થ યં મન્તિ યો મં. સોતિ સો ચક્ખુયાચકો બ્રાહ્મણો. આગાતિ આગતો. વનિબ્બતોતિ યાચન્તસ્સ. મં આવિસીતિ બ્રાહ્મણસ્સ ચક્ખૂનિ દત્વા અન્ધકાલેપિ તથારૂપં વેદનં અગણેત્વા ‘‘અહો સુદિન્નં મે દાન’’ન્તિ પચ્ચવેક્ખન્તં મં ભિય્યો અતિરેકતરા પીતિ આવિસિ. સોમનસ્સઞ્ચનપ્પકન્તિ અપરિમાણં સોમનસ્સં ઉપ્પજ્જિ. એતેનાતિ સચે તદા મમ અનપ્પકં પીતિસોમનસ્સં ઉપ્પન્નં, સચ્ચમેવેતં મયા વુત્તં, એતેન મે સચ્ચવચનેન દુતિયમ્પિ ચક્ખુ ઉપપજ્જતૂતિ.
Tattha yaṃ manti yo maṃ. Soti so cakkhuyācako brāhmaṇo. Āgāti āgato. Vanibbatoti yācantassa. Maṃ āvisīti brāhmaṇassa cakkhūni datvā andhakālepi tathārūpaṃ vedanaṃ agaṇetvā ‘‘aho sudinnaṃ me dāna’’nti paccavekkhantaṃ maṃ bhiyyo atirekatarā pīti āvisi. Somanassañcanappakanti aparimāṇaṃ somanassaṃ uppajji. Etenāti sace tadā mama anappakaṃ pītisomanassaṃ uppannaṃ, saccamevetaṃ mayā vuttaṃ, etena me saccavacanena dutiyampi cakkhu upapajjatūti.
તંખણઞ્ઞેવ દુતિયમ્પિ ચક્ખુ ઉદપાદિ. તાનિ પનસ્સ ચક્ખૂનિ નેવ પાકતિકાનિ, ન દિબ્બાનિ. સક્કબ્રાહ્મણસ્સ હિ દિન્નં ચક્ખું પુન પાકતિકં કાતું ન સક્કા, ઉપહતચક્ખુનો ચ દિબ્બચક્ખુ નામ નુપ્પજ્જતિ, વુત્તનયેન પનસ્સ આદિમજ્ઝપરિયોસાનેસુ અવિપરીતં અત્તનો દાનપીતિં ઉપાદાય પીતિફરણવસેન નિબ્બત્તાનિ ‘‘સચ્ચપારમિતાચક્ખૂની’’તિ વુત્તાનિ. તેન વુત્તં –
Taṃkhaṇaññeva dutiyampi cakkhu udapādi. Tāni panassa cakkhūni neva pākatikāni, na dibbāni. Sakkabrāhmaṇassa hi dinnaṃ cakkhuṃ puna pākatikaṃ kātuṃ na sakkā, upahatacakkhuno ca dibbacakkhu nāma nuppajjati, vuttanayena panassa ādimajjhapariyosānesu aviparītaṃ attano dānapītiṃ upādāya pītipharaṇavasena nibbattāni ‘‘saccapāramitācakkhūnī’’ti vuttāni. Tena vuttaṃ –
૬૫.
65.
‘‘દદમાનસ્સ દેન્તસ્સ, દિન્નદાનસ્સ મે સતો;
‘‘Dadamānassa dentassa, dinnadānassa me sato;
ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથા નત્થિ, બોધિયાયેવ કારણા’’તિ.
Cittassa aññathā natthi, bodhiyāyeva kāraṇā’’ti.
તત્થ દદમાનસ્સાતિ ચક્ખૂનિ દાતું વેજ્જેન ઉપ્પાટેન્તસ્સ. દેન્તસ્સાતિ ઉપ્પાટિતાનિ તાનિ સક્કબ્રાહ્મણસ્સ હત્થે ઠપેન્તસ્સ. દિન્નદાનસ્સાતિ ચક્ખુદાનં દિન્નવતો. ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથાતિ દાનજ્ઝાસયસ્સ અઞ્ઞથાભાવો. બોધિયાયેવ કારણાતિ તઞ્ચ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સેવ હેતૂતિ અત્થો.
Tattha dadamānassāti cakkhūni dātuṃ vejjena uppāṭentassa. Dentassāti uppāṭitāni tāni sakkabrāhmaṇassa hatthe ṭhapentassa. Dinnadānassāti cakkhudānaṃ dinnavato. Cittassa aññathāti dānajjhāsayassa aññathābhāvo. Bodhiyāyeva kāraṇāti tañca sabbaññutaññāṇasseva hetūti attho.
૬૬. સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ સુદુલ્લભતાય એવં સુદુક્કરં મયા કતન્તિ ન ચક્ખૂનં ન અત્તભાવસ્સપિ અપ્પિયતાયાતિ દસ્સેન્તો ‘‘ન મે દેસ્સા’’તિ ઓસાનગાથમાહ. તત્થ અત્તા ન મે ન દેસ્સિયોતિ પઠમો ન-કારો નિપાતમત્તો. અત્તા ન મે કુજ્ઝિતબ્બો, ન અપ્પિયોતિ અત્થો. ‘‘અત્તાનં મે ન દેસ્સિય’’ન્તિપિ પાઠો. તસ્સત્થો – મે અત્તાનં અહં ન દેસ્સિયં ન કુજ્ઝેય્યં ન કુજ્ઝિતું અરહામિ ન સો મયા કુજ્ઝિતબ્બોતિ. ‘‘અત્તાપિ મે ન દેસ્સિયો’’તિપિ પઠન્તિ. અદાસહન્તિ અદાસિં અહં. ‘‘અદાસિહ’’ન્તિપિ પાઠો.
66. Sabbaññutaññāṇassa sudullabhatāya evaṃ sudukkaraṃ mayā katanti na cakkhūnaṃ na attabhāvassapi appiyatāyāti dassento ‘‘na me dessā’’ti osānagāthamāha. Tattha attā na me na dessiyoti paṭhamo na-kāro nipātamatto. Attā na me kujjhitabbo, na appiyoti attho. ‘‘Attānaṃ me na dessiya’’ntipi pāṭho. Tassattho – me attānaṃ ahaṃ na dessiyaṃ na kujjheyyaṃ na kujjhituṃ arahāmi na so mayā kujjhitabboti. ‘‘Attāpi me na dessiyo’’tipi paṭhanti. Adāsahanti adāsiṃ ahaṃ. ‘‘Adāsiha’’ntipi pāṭho.
તદા પન બોધિસત્તસ્સ સચ્ચકિરિયાય ચક્ખૂસુ ઉપ્પન્નેસુ સક્કાનુભાવેન સબ્બા રાજપરિસા સન્નિપતિતાવ અહોસિ. અથસ્સ સક્કો મહાજનમજ્ઝે આકાસે ઠત્વા –
Tadā pana bodhisattassa saccakiriyāya cakkhūsu uppannesu sakkānubhāvena sabbā rājaparisā sannipatitāva ahosi. Athassa sakko mahājanamajjhe ākāse ṭhatvā –
‘‘ધમ્મેન ભાસિતા ગાથા, સિવીનં રટ્ઠવડ્ઢન;
‘‘Dhammena bhāsitā gāthā, sivīnaṃ raṭṭhavaḍḍhana;
એતાનિ તવ નેત્તાનિ, દિબ્બાનિ પટિદિસ્સરે.
Etāni tava nettāni, dibbāni paṭidissare.
‘‘તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;
‘‘Tirokuṭṭaṃ tiroselaṃ, samatiggayha pabbataṃ;
સમન્તા યોજનસતં, દસ્સનં અનુભોન્તુ તે’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૭૭-૭૮) –
Samantā yojanasataṃ, dassanaṃ anubhontu te’’ti. (jā. 1.15.77-78) –
ઇમાહિ ગાથાહિ થુતિં કત્વા દેવલોકમેવ ગતો. બોધિસત્તોપિ મહાજનપરિવુતો મહન્તેન સક્કારેન નગરં પવિસિત્વા રાજગેહદ્વારે સુસજ્જિતે મહામણ્ડપે સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે રાજપલ્લઙ્કે નિસિન્નો ચક્ખુપટિલાભેન તુટ્ઠહટ્ઠપમુદિતાનં દટ્ઠું આગતાનં નાગરાનં જાનપદાનં રાજપરિસાય ચ ધમ્મં દેસેન્તો –
Imāhi gāthāhi thutiṃ katvā devalokameva gato. Bodhisattopi mahājanaparivuto mahantena sakkārena nagaraṃ pavisitvā rājagehadvāre susajjite mahāmaṇḍape samussitasetacchatte rājapallaṅke nisinno cakkhupaṭilābhena tuṭṭhahaṭṭhapamuditānaṃ daṭṭhuṃ āgatānaṃ nāgarānaṃ jānapadānaṃ rājaparisāya ca dhammaṃ desento –
‘‘કો નીધ વિત્તં ન દદેય્ય યાચિતો, અપિ વિસિટ્ઠં સુપિયમ્પિ અત્તનો;
‘‘Ko nīdha vittaṃ na dadeyya yācito, api visiṭṭhaṃ supiyampi attano;
તદિઙ્ઘ સબ્બે સિવયો સમાગતા, દિબ્બાનિ નેત્તાનિ મમજ્જ પસ્સથ.
Tadiṅgha sabbe sivayo samāgatā, dibbāni nettāni mamajja passatha.
‘‘તિરોકુટ્ટં તિરોસેલં, સમતિગ્ગય્હ પબ્બતં;