Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૭. સોભનસુત્તં

    7. Sobhanasuttaṃ

    . ‘‘ચત્તારોમે, ભિક્ખવે, વિયત્તા વિનીતા વિસારદા બહુસ્સુતા ધમ્મધરા ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્ના સઙ્ઘં સોભેન્તિ. કતમે ચત્તારો? ભિક્ખુ, ભિક્ખવે, વિયત્તો વિનીતો વિસારદો બહુસ્સુતો ધમ્મધરો ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો સઙ્ઘં સોભેતિ. ભિક્ખુની, ભિક્ખવે, વિયત્તા વિનીતા વિસારદા બહુસ્સુતા ધમ્મધરા ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્ના સઙ્ઘં સોભેતિ. ઉપાસકો, ભિક્ખવે, વિયત્તો વિનીતો વિસારદો બહુસ્સુતો ધમ્મધરો ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો સઙ્ઘં સોભેતિ. ઉપાસિકા, ભિક્ખવે, વિયત્તા વિનીતા વિસારદા બહુસ્સુતા ધમ્મધરા ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્ના સઙ્ઘં સોભેતિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારો વિયત્તા વિનીતા વિસારદા બહુસ્સુતા ધમ્મધરા ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્ના સઙ્ઘં સોભેન્તી’’તિ.

    7. ‘‘Cattārome, bhikkhave, viyattā vinītā visāradā bahussutā dhammadharā dhammānudhammappaṭipannā saṅghaṃ sobhenti. Katame cattāro? Bhikkhu, bhikkhave, viyatto vinīto visārado bahussuto dhammadharo dhammānudhammappaṭipanno saṅghaṃ sobheti. Bhikkhunī, bhikkhave, viyattā vinītā visāradā bahussutā dhammadharā dhammānudhammappaṭipannā saṅghaṃ sobheti. Upāsako, bhikkhave, viyatto vinīto visārado bahussuto dhammadharo dhammānudhammappaṭipanno saṅghaṃ sobheti. Upāsikā, bhikkhave, viyattā vinītā visāradā bahussutā dhammadharā dhammānudhammappaṭipannā saṅghaṃ sobheti. Ime kho, bhikkhave, cattāro viyattā vinītā visāradā bahussutā dhammadharā dhammānudhammappaṭipannā saṅghaṃ sobhentī’’ti.

    ‘‘યો હોતિ વિયત્તો 1 ચ વિસારદો ચ,

    ‘‘Yo hoti viyatto 2 ca visārado ca,

    બહુસ્સુતો ધમ્મધરો ચ હોતિ;

    Bahussuto dhammadharo ca hoti;

    ધમ્મસ્સ હોતિ અનુધમ્મચારી,

    Dhammassa hoti anudhammacārī,

    સ તાદિસો વુચ્ચતિ સઙ્ઘસોભનો 3.

    Sa tādiso vuccati saṅghasobhano 4.

    ‘‘ભિક્ખુ ચ સીલસમ્પન્નો, ભિક્ખુની ચ બહુસ્સુતા;

    ‘‘Bhikkhu ca sīlasampanno, bhikkhunī ca bahussutā;

    ઉપાસકો ચ યો સદ્ધો, યા ચ સદ્ધા ઉપાસિકા;

    Upāsako ca yo saddho, yā ca saddhā upāsikā;

    એતે ખો સઙ્ઘં સોભેન્તિ, એતે હિ સઙ્ઘસોભના’’તિ. સત્તમં;

    Ete kho saṅghaṃ sobhenti, ete hi saṅghasobhanā’’ti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. વ્યત્તો (સી॰ પી॰), બ્યત્તો (સ્યા॰ કં॰)
    2. vyatto (sī. pī.), byatto (syā. kaṃ.)
    3. સંઘસોભણો (ક॰)
    4. saṃghasobhaṇo (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૭. સોભનસુત્તવણ્ણના • 7. Sobhanasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. સોભનસુત્તવણ્ણના • 7. Sobhanasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact