Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    8. ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    8. Sobhitabuddhavaṃso

    1.

    1.

    ரேவதஸ்ஸ அபரேன, ஸோபி⁴தோ நாம நாயகோ;

    Revatassa aparena, sobhito nāma nāyako;

    ஸமாஹிதோ ஸந்தசித்தோ, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ.

    Samāhito santacitto, asamo appaṭipuggalo.

    2.

    2.

    ஸோ ஜினோ ஸககே³ஹம்ஹி, மானஸங் வினிவத்தயி;

    So jino sakagehamhi, mānasaṃ vinivattayi;

    பத்வான கேவலங் போ³தி⁴ங், த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.

    Patvāna kevalaṃ bodhiṃ, dhammacakkaṃ pavattayi.

    3.

    3.

    யாவ ஹெட்டா² அவீசிதோ, ப⁴வக்³கா³ சாபி உத்³த⁴தோ;

    Yāva heṭṭhā avīcito, bhavaggā cāpi uddhato;

    எத்த²ந்தரே ஏகபரிஸா, அஹோஸி த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Etthantare ekaparisā, ahosi dhammadesane.

    4.

    4.

    தாய பரிஸாய ஸம்பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி;

    Tāya parisāya sambuddho, dhammacakkaṃ pavattayi;

    க³ணனாய ந வத்தப்³போ³, பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Gaṇanāya na vattabbo, paṭhamābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    ததோ பரம்பி தே³ஸெந்தே, மரூனஞ்ச ஸமாக³மே;

    Tato parampi desente, marūnañca samāgame;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    புனாபரங் ராஜபுத்தோ, ஜயஸேனோ நாம க²த்தியோ;

    Punāparaṃ rājaputto, jayaseno nāma khattiyo;

    ஆராமங் ரோபயித்வான, பு³த்³தே⁴ நிய்யாத³யீ ததா³.

    Ārāmaṃ ropayitvāna, buddhe niyyādayī tadā.

    7.

    7.

    தஸ்ஸ யாக³ங் பகித்தெந்தோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா;

    Tassa yāgaṃ pakittento, dhammaṃ desesi cakkhumā;

    ததா³ கோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tadā koṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    8.

    8.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, sobhitassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    9.

    9.

    உக்³க³தோ நாம ஸோ ராஜா, தா³னங் தே³தி நருத்தமே;

    Uggato nāma so rājā, dānaṃ deti naruttame;

    தம்ஹி தா³னே ஸமாக³ஞ்சு²ங், அரஹந்தா 1 ஸதகோடியோ.

    Tamhi dāne samāgañchuṃ, arahantā 2 satakoṭiyo.

    10.

    10.

    புனாபரங் புரக³ணோ 3, தே³தி தா³னங் நருத்தமே;

    Punāparaṃ puragaṇo 4, deti dānaṃ naruttame;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    11.

    11.

    தே³வலோகே வஸித்வான, யதா³ ஓரோஹதீ ஜினோ;

    Devaloke vasitvāna, yadā orohatī jino;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo.

    12.

    12.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஸுஜாதோ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    Ahaṃ tena samayena, sujāto nāma brāhmaṇo;

    ததா³ ஸஸாவகங் பு³த்³த⁴ங், அன்னபானேன தப்பயிங்.

    Tadā sasāvakaṃ buddhaṃ, annapānena tappayiṃ.

    13.

    13.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸோபி⁴தோ லோகனாயகோ;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, sobhito lokanāyako;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    15.

    15.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    தமேவத்த²மனுப்பத்தியா, உக்³க³ங் தி⁴திமகாஸஹங்.

    Tamevatthamanuppattiyā, uggaṃ dhitimakāsahaṃ.

    16.

    16.

    ஸுத⁴ம்மங் நாம நக³ரங், ஸுத⁴ம்மோ நாம க²த்தியோ;

    Sudhammaṃ nāma nagaraṃ, sudhammo nāma khattiyo;

    ஸுத⁴ம்மா நாம ஜனிகா, ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sudhammā nāma janikā, sobhitassa mahesino.

    17.

    17.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    குமுதோ³ நாளினோ பது³மோ, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Kumudo nāḷino padumo, tayo pāsādamuttamā.

    18.

    18.

    ஸத்ததிங்ஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Sattatiṃsasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    மணிலா 5 நாம ஸா நாரீ, ஸீஹோ நாமாஸி அத்ரஜோ.

    Maṇilā 6 nāma sā nārī, sīho nāmāsi atrajo.

    19.

    19.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, பாஸாதே³னாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, pāsādenābhinikkhami;

    ஸத்தாஹங் பதா⁴னசாரங், சரித்வா புரிஸுத்தமோ.

    Sattāhaṃ padhānacāraṃ, caritvā purisuttamo.

    20.

    20.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ஸோபி⁴தோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, sobhito lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, ஸுத⁴ம்முய்யானமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, sudhammuyyānamuttame.

    21.

    21.

    அஸமோ ச ஸுனெத்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Asamo ca sunetto ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    அனோமோ நாமுபட்டா²கோ, ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Anomo nāmupaṭṭhāko, sobhitassa mahesino.

    22.

    22.

    நகுலா ச ஸுஜாதா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Nakulā ca sujātā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    பு³ஜ்ஜ²மானோ ச ஸோ பு³த்³தோ⁴, நாக³மூலே அபு³ஜ்ஜ²த².

    Bujjhamāno ca so buddho, nāgamūle abujjhatha.

    23.

    23.

    ரம்மோ சேவ ஸுத³த்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Rammo ceva sudatto ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    நகுலா சேவ சித்தா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Nakulā ceva cittā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    24.

    24.

    அட்ட²பண்ணாஸரதனங், அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ, accuggato mahāmuni;

    ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, ஸதரங்ஸீவ உக்³க³தோ.

    Obhāseti disā sabbā, sataraṃsīva uggato.

    25.

    25.

    யதா² ஸுபு²ல்லங் பவனங், நானாக³ந்தே⁴ஹி தூ⁴பிதங்;

    Yathā suphullaṃ pavanaṃ, nānāgandhehi dhūpitaṃ;

    ததே²வ தஸ்ஸ பாவசனங், ஸீலக³ந்தே⁴ஹி தூ⁴பிதங்.

    Tatheva tassa pāvacanaṃ, sīlagandhehi dhūpitaṃ.

    26.

    26.

    யதா²பி ஸாக³ரோ நாம, த³ஸ்ஸனேன அதப்பியோ;

    Yathāpi sāgaro nāma, dassanena atappiyo;

    ததே²வ தஸ்ஸ பாவசனங், ஸவணேன அதப்பியங்.

    Tatheva tassa pāvacanaṃ, savaṇena atappiyaṃ.

    27.

    27.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    28.

    28.

    ஓவாத³ங் அனுஸிட்டி²ஞ்ச, த³த்வான ஸேஸகே ஜனே;

    Ovādaṃ anusiṭṭhiñca, datvāna sesake jane;

    ஹுதாஸனோவ தாபெத்வா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Hutāsanova tāpetvā, nibbuto so sasāvako.

    29.

    29.

    ஸோ ச பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, தேபி ஸாவகா ப³லப்பத்தா;

    So ca buddho asamasamo, tepi sāvakā balappattā;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    30.

    30.

    ஸோபி⁴தோ வரஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸீஹாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Sobhito varasambuddho, sīhārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    ஸோபி⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ச²ட்டோ².

    Sobhitassa bhagavato vaṃso chaṭṭho.







    Footnotes:
    1. அரஹதங் (க॰)
    2. arahataṃ (ka.)
    3. புக³க³ணோ (க॰)
    4. pugagaṇo (ka.)
    5. மகி²லா (அட்ட²॰), ஸமங்கீ³ (ஸீ॰), மகிலா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. makhilā (aṭṭha.), samaṅgī (sī.), makilā (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 8. ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 8. Sobhitabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact