Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
૧૩. સોધનહારવિભઙ્ગવણ્ણના
13. Sodhanahāravibhaṅgavaṇṇanā
૪૫. તત્થ કતમો સોધનો હારોતિ સોધનહારવિભઙ્ગો. તત્થ ભગવા પદં સોધેતીતિ ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૧૦૩૯; ચૂળનિ॰ અજિતમાણવપુચ્છા ૫૮, અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૨) વદન્તો ભગવા – ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ (સુ॰ નિ॰ ૧૦૩૮; ચૂળનિ॰ અજિતમાણવપુચ્છા ૫૭, અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૧) આયસ્મતા અજિતેન પુચ્છાવસેન વુત્તં પદં સોધેતિ નામ, તદત્થસ્સ વિસ્સજ્જનતો. નો ચ આરમ્ભન્તિ ન તાવ આરમ્ભં સોધેતિ, ઞાતું ઇચ્છિતસ્સ અત્થસ્સ અપરિયોસિતત્તા. સુદ્ધો આરમ્ભોતિ ઞાતું ઇચ્છિતસ્સ અત્થસ્સ પબોધિતત્તા સોધિતો આરમ્ભોતિ અત્થો. અઞ્ઞાણપક્ખન્દાનં દ્વેળ્હકજાતાનં વા પુચ્છનકાલે પુચ્છિતાનં પુચ્છાવિસયો અવિજટં મહાગહનં વિય મહાદુગ્ગં વિય ચ અન્ધકારં અવિભૂતં હોતિ. યદા ચ ભગવતા પણ્ડિતેહિ વા ભગવતો સાવકેહિ અપદે પદં દસ્સેન્તેહિ નિજ્જટં નિગુમ્બં કત્વા પઞ્હે વિસ્સજ્જિતે મહતા ગન્ધહત્થિના અભિભવિત્વા ઓભગ્ગપદાલિતો ગહનપ્પદેસો વિય વિગતન્ધકારો વિભૂતો ઉપટ્ઠહમાનો વિસોધિતો નામ હોતિ.
45.Tattha katamo sodhano hāroti sodhanahāravibhaṅgo. Tattha bhagavā padaṃ sodhetīti ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti (su. ni. 1039; cūḷani. ajitamāṇavapucchā 58, ajitamāṇavapucchāniddesa 2) vadanto bhagavā – ‘‘kenassu nivuto loko’’ti (su. ni. 1038; cūḷani. ajitamāṇavapucchā 57, ajitamāṇavapucchāniddesa 1) āyasmatā ajitena pucchāvasena vuttaṃ padaṃ sodheti nāma, tadatthassa vissajjanato. No ca ārambhanti na tāva ārambhaṃ sodheti, ñātuṃ icchitassa atthassa apariyositattā. Suddho ārambhoti ñātuṃ icchitassa atthassa pabodhitattā sodhito ārambhoti attho. Aññāṇapakkhandānaṃ dveḷhakajātānaṃ vā pucchanakāle pucchitānaṃ pucchāvisayo avijaṭaṃ mahāgahanaṃ viya mahāduggaṃ viya ca andhakāraṃ avibhūtaṃ hoti. Yadā ca bhagavatā paṇḍitehi vā bhagavato sāvakehi apade padaṃ dassentehi nijjaṭaṃ nigumbaṃ katvā pañhe vissajjite mahatā gandhahatthinā abhibhavitvā obhaggapadālito gahanappadeso viya vigatandhakāro vibhūto upaṭṭhahamāno visodhito nāma hoti.
સોધનહારવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sodhanahāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૧૩. સોધનહારવિભઙ્ગો • 13. Sodhanahāravibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૧૩. સોધનહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 13. Sodhanahāravibhaṅgavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૧૩. સોધનહારવિભઙ્ગવિભાવના • 13. Sodhanahāravibhaṅgavibhāvanā