Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi |
૨. સોળસઞાણનિદ્દેસો
2. Soḷasañāṇaniddeso
૧૫૩. ઇમેહિ સોળસહિ આકારેહિ ઉદુચિત્તં ચિત્તં સમુદુચિતં ચિત્તં એકત્તે સન્તિટ્ઠતિ, નીવરણેહિ વિસુજ્ઝતિ. કતમે તે એકત્તા? નેક્ખમ્મં એકત્તં, અબ્યાપાદો એકત્તં, આલોકસઞ્ઞા એકત્તં, અવિક્ખેપો એકત્તં, ધમ્મવવત્થાનં એકત્તં, ઞાણં એકત્તં, પામોજ્જં એકત્તં, સબ્બેપિ કુસલા ધમ્મા એકત્તા.
153. Imehi soḷasahi ākārehi uducittaṃ cittaṃ samuducitaṃ cittaṃ ekatte santiṭṭhati, nīvaraṇehi visujjhati. Katame te ekattā? Nekkhammaṃ ekattaṃ, abyāpādo ekattaṃ, ālokasaññā ekattaṃ, avikkhepo ekattaṃ, dhammavavatthānaṃ ekattaṃ, ñāṇaṃ ekattaṃ, pāmojjaṃ ekattaṃ, sabbepi kusalā dhammā ekattā.
નીવરણાતિ, કતમે તે નીવરણા? કામચ્છન્દો નીવરણં, બ્યાપાદો નીવરણં, થિનમિદ્ધં નીવરણં, ઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચં નીવરણં, વિચિકિચ્છા નીવરણં, અવિજ્જા નીવરણં, અરતિ નીવરણં, સબ્બેપિ અકુસલા ધમ્મા નીવરણા.
Nīvaraṇāti, katame te nīvaraṇā? Kāmacchando nīvaraṇaṃ, byāpādo nīvaraṇaṃ, thinamiddhaṃ nīvaraṇaṃ, uddhaccakukkuccaṃ nīvaraṇaṃ, vicikicchā nīvaraṇaṃ, avijjā nīvaraṇaṃ, arati nīvaraṇaṃ, sabbepi akusalā dhammā nīvaraṇā.
નીવરણાતિ, કેનટ્ઠેન નીવરણા? નિય્યાનાવરણટ્ઠેન નીવરણા. કતમે તે નિય્યાના? નેક્ખમ્મં અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ નેક્ખમ્મેન અરિયા નિય્યન્તિ. કામચ્છન્દો નિય્યાનાવરણં. તેન ચ કામચ્છન્દેન નિવુતત્તા નેક્ખમ્મં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – કામચ્છન્દો નિય્યાનાવરણં. અબ્યાપાદો અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ અબ્યાપાદેન અરિયા નિય્યન્તિ. બ્યાપાદો નિય્યાનાવરણં. તેન ચ બ્યાપાદેન નિવુતત્તા અબ્યાપાદં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – બ્યાપાદો નિય્યાનાવરણં. આલોકસઞ્ઞા અરિયાનં નિય્યાનં. તાય ચ આલોકસઞ્ઞાય અરિયા નિય્યન્તિ . થિનમિદ્ધં નિય્યાનાવરણં. તેન ચ થિનમિદ્ધેન નિવુતત્તા આલોકસઞ્ઞં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – થિનમિદ્ધં નિય્યાનાવરણં. અવિક્ખેપો અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ અવિક્ખેપેન અરિયા નિય્યન્તિ. ઉદ્ધચ્ચં નિય્યાનાવરણં . તેન ચ ઉદ્ધચ્ચેન નિવુતત્તા અવિક્ખેપં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – ઉદ્ધચ્ચં નિય્યાનાવરણં. ધમ્મવવત્થાનં અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ ધમ્મવવત્થાનેન અરિયા નિય્યન્તિ. વિચિકિચ્છા નિય્યાનાવરણં. તાય ચ વિચિકિચ્છાય નિવુતત્તા ધમ્મવવત્થાનં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – વિચિકિચ્છા નિય્યાનાવરણં. ઞાણં અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ ઞાણેન અરિયા નિય્યન્તિ. અવિજ્જા નિય્યાનાવરણં. તાય ચ અવિજ્જાય નિવુતત્તા ઞાણં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – અવિજ્જા નિય્યાનાવરણં. પામોજ્જં અરિયાનં નિય્યાનં. તેન ચ પામોજ્જેન અરિયા નિય્યન્તિ. અરતિ નિય્યાનાવરણં. તાય ચ અરતિયા નિવુતત્તા પામોજ્જં અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – અરતિ નિય્યાનાવરણં. સબ્બેપિ કુસલા ધમ્મા અરિયાનં નિય્યાનં. તેહિ ચ કુસલેહિ ધમ્મેહિ અરિયા નિય્યન્તિ. સબ્બેપિ અકુસલા ધમ્મા નિય્યાનાવરણા. તેહિ ચ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ નિવુતત્તા કુસલે ધમ્મે અરિયાનં નિય્યાનં નપ્પજાનાતીતિ – સબ્બેપિ અકુસલા ધમ્મા નિય્યાનાવરણા. ઇમેહિ ચ પન નીવરણેહિ વિસુદ્ધચિત્તસ્સ સોળસવત્થુકં આનાપાનસ્સતિસમાધિં ભાવયતો ખણિકસમોધાના.
Nīvaraṇāti, kenaṭṭhena nīvaraṇā? Niyyānāvaraṇaṭṭhena nīvaraṇā. Katame te niyyānā? Nekkhammaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca nekkhammena ariyā niyyanti. Kāmacchando niyyānāvaraṇaṃ. Tena ca kāmacchandena nivutattā nekkhammaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – kāmacchando niyyānāvaraṇaṃ. Abyāpādo ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca abyāpādena ariyā niyyanti. Byāpādo niyyānāvaraṇaṃ. Tena ca byāpādena nivutattā abyāpādaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – byāpādo niyyānāvaraṇaṃ. Ālokasaññā ariyānaṃ niyyānaṃ. Tāya ca ālokasaññāya ariyā niyyanti . Thinamiddhaṃ niyyānāvaraṇaṃ. Tena ca thinamiddhena nivutattā ālokasaññaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – thinamiddhaṃ niyyānāvaraṇaṃ. Avikkhepo ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca avikkhepena ariyā niyyanti. Uddhaccaṃ niyyānāvaraṇaṃ . Tena ca uddhaccena nivutattā avikkhepaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – uddhaccaṃ niyyānāvaraṇaṃ. Dhammavavatthānaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca dhammavavatthānena ariyā niyyanti. Vicikicchā niyyānāvaraṇaṃ. Tāya ca vicikicchāya nivutattā dhammavavatthānaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – vicikicchā niyyānāvaraṇaṃ. Ñāṇaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca ñāṇena ariyā niyyanti. Avijjā niyyānāvaraṇaṃ. Tāya ca avijjāya nivutattā ñāṇaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – avijjā niyyānāvaraṇaṃ. Pāmojjaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ. Tena ca pāmojjena ariyā niyyanti. Arati niyyānāvaraṇaṃ. Tāya ca aratiyā nivutattā pāmojjaṃ ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – arati niyyānāvaraṇaṃ. Sabbepi kusalā dhammā ariyānaṃ niyyānaṃ. Tehi ca kusalehi dhammehi ariyā niyyanti. Sabbepi akusalā dhammā niyyānāvaraṇā. Tehi ca akusalehi dhammehi nivutattā kusale dhamme ariyānaṃ niyyānaṃ nappajānātīti – sabbepi akusalā dhammā niyyānāvaraṇā. Imehi ca pana nīvaraṇehi visuddhacittassa soḷasavatthukaṃ ānāpānassatisamādhiṃ bhāvayato khaṇikasamodhānā.
સોળસઞાણનિદ્દેસો દુતિયો.
Soḷasañāṇaniddeso dutiyo.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / ૨. સોળસઞાણનિદ્દેસવણ્ણના • 2. Soḷasañāṇaniddesavaṇṇanā