Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૧૦. સોમદત્તજાતકં (૭-૨-૫)

    410. Somadattajātakaṃ (7-2-5)

    ૧૦૫.

    105.

    યો મં પુરે પચ્ચુડ્ડેતિ 1, અરઞ્ઞે દૂરમાયતો;

    Yo maṃ pure paccuḍḍeti 2, araññe dūramāyato;

    સો ન દિસ્સતિ માતઙ્ગો, સોમદત્તો કુહિં ગતો.

    So na dissati mātaṅgo, somadatto kuhiṃ gato.

    ૧૦૬.

    106.

    અયં વા સો મતો સેતિ, અલ્લસિઙ્ગંવ વચ્છિતો 3;

    Ayaṃ vā so mato seti, allasiṅgaṃva vacchito 4;

    ભુમ્યા નિપતિતો સેતિ, અમરા વત કુઞ્જરો.

    Bhumyā nipatito seti, amarā vata kuñjaro.

    ૧૦૭.

    107.

    અનગારિયુપેતસ્સ, વિપ્પમુત્તસ્સ તે સતો;

    Anagāriyupetassa, vippamuttassa te sato;

    સમણસ્સ ન તં સાધુ, યં પેતમનુસોચસિ.

    Samaṇassa na taṃ sādhu, yaṃ petamanusocasi.

    ૧૦૮.

    108.

    સંવાસેન હવે સક્ક, મનુસ્સસ્સ મિગસ્સ વા;

    Saṃvāsena have sakka, manussassa migassa vā;

    હદયે જાયતે પેમં, તં ન સક્કા અસોચિતું.

    Hadaye jāyate pemaṃ, taṃ na sakkā asocituṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    મતં મરિસ્સં રોદન્તિ, યે રુદન્તિ લપન્તિ ચ;

    Mataṃ marissaṃ rodanti, ye rudanti lapanti ca;

    તસ્મા ત્વં ઇસિ મા રોદિ, રોદિતં મોઘમાહુ સન્તો.

    Tasmā tvaṃ isi mā rodi, roditaṃ moghamāhu santo.

    ૧૧૦.

    110.

    કન્દિતેન હવે બ્રહ્મે, મતો પેતો સમુટ્ઠહે;

    Kanditena have brahme, mato peto samuṭṭhahe;

    સબ્બે સઙ્ગમ્મ રોદામ, અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ ઞાતકે.

    Sabbe saṅgamma rodāma, aññamaññassa ñātake.

    ૧૧૧.

    111.

    આદિત્તં વત મં સન્તં, ઘતસિત્તંવ પાવકં;

    Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    વારિના વિય ઓસિઞ્ચં, સબ્બં નિબ્બાપયે દરં.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    અબ્બહી વત મે સલ્લં, યમાસિ હદયસ્સિતં;

    Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    યો મે સોકપરેતસ્સ, પુત્તસોકં અપાનુદિ.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    ૧૧૩.

    113.

    સોહં અબ્બૂળ્હસલ્લોસ્મિ, વીતસોકો અનાવિલો;

    Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ન સોચામિ ન રોદામિ, તવ સુત્વાન વાસવાતિ.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna vāsavāti.

    સોમદત્તજાતકં પઞ્ચમં.

    Somadattajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. પચ્ચુદેતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰), પચ્ચુટ્ઠેતિ (ક॰)
    2. paccudeti (sī. syā. pī.), paccuṭṭheti (ka.)
    3. અલ્લપિઙ્કવ છિજ્જિતો (સી॰ પી॰), અલ્લપીતંવ વિચ્છિતો (સ્યા॰)
    4. allapiṅkava chijjito (sī. pī.), allapītaṃva vicchito (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૧૦] ૫. સોમદત્તજાતકવણ્ણના • [410] 5. Somadattajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact