Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    ૨. સોમનસ્સચરિયાવણ્ણના

    2. Somanassacariyāvaṇṇanā

    . દુતિયે ઇન્દપત્થે પુરુત્તમેતિ એવંનામકે નગરવરે. કામિતોતિ માતાપિતુઆદીહિ ‘‘અહો વત એકો પુત્તો ઉપ્પજ્જેય્યા’’તિ એવં ચિરકાલે પત્થિતો. દયિતોતિ પિયાયિતો. સોમનસ્સોતિ વિસ્સુતોતિ ‘‘સોમનસ્સો’’તિ એવં પકાસનામો.

    7. Dutiye indapatthe puruttameti evaṃnāmake nagaravare. Kāmitoti mātāpituādīhi ‘‘aho vata eko putto uppajjeyyā’’ti evaṃ cirakāle patthito. Dayitoti piyāyito. Somanassoti vissutoti ‘‘somanasso’’ti evaṃ pakāsanāmo.

    . સીલવાતિ દસકુસલકમ્મપથસીલેન ચેવ આચારસીલેન ચ સમન્નાગતો. ગુણસમ્પન્નોતિ સદ્ધાબાહુસચ્ચાદિગુણેહિ ઉપેતો, પરિપુણ્ણો વા. કલ્યાણપટિભાનવાતિ તંતંઇતિકત્તબ્બસાધનેન ઉપાયકોસલ્લસઙ્ખાતેન ચ સુન્દરેન પટિભાનેન સમન્નાગતો. વુડ્ઢાપચાયીતિ માતાપિતરો કુલે જેટ્ઠાતિ એવં યે જાતિવુડ્ઢા, યે ચ સીલાદિગુણેહિ વુડ્ઢા, તેસં અપચાયનસીલો. હિરીમાતિ પાપજિગુચ્છનલક્ખણાય હિરિયા સમન્નાગતો. સઙ્ગહેસુ ચ કોવિદોતિ દાનપિયવચનઅત્થચરિયાસમાનત્તતાસઙ્ખાતેહિ ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ યથારહં સત્તાનં સઙ્ગણ્હનેસુ કુસલો. એવરૂપો રેણુસ્સ નામ કુરુરાજસ્સ પુત્તો સોમનસ્સોતિ વિસ્સુતો યદા હોમીતિ સમ્બન્ધો.

    8.Sīlavāti dasakusalakammapathasīlena ceva ācārasīlena ca samannāgato. Guṇasampannoti saddhābāhusaccādiguṇehi upeto, paripuṇṇo vā. Kalyāṇapaṭibhānavāti taṃtaṃitikattabbasādhanena upāyakosallasaṅkhātena ca sundarena paṭibhānena samannāgato. Vuḍḍhāpacāyīti mātāpitaro kule jeṭṭhāti evaṃ ye jātivuḍḍhā, ye ca sīlādiguṇehi vuḍḍhā, tesaṃ apacāyanasīlo. Hirīmāti pāpajigucchanalakkhaṇāya hiriyā samannāgato. Saṅgahesu ca kovidoti dānapiyavacanaatthacariyāsamānattatāsaṅkhātehi catūhi saṅgahavatthūhi yathārahaṃ sattānaṃ saṅgaṇhanesu kusalo. Evarūpo reṇussa nāma kururājassa putto somanassoti vissuto yadā homīti sambandho.

    . તસ્સ રઞ્ઞો પતિકરોતિ તેન કુરુરાજેન પતિ અભિક્ખણં ઉપકત્તબ્બભાવેન પતિકરો વલ્લભો. કુહકતાપસોતિ અસન્તગુણસમ્ભાવનલક્ખણેન કોહઞ્ઞેન જીવિતકપ્પનકો એકો તાપસો, તસ્સ રઞ્ઞો સક્કાતબ્બો અહોસિ. આરામન્તિ ફલારામં, યત્થ એળાલુકલાબુકુમ્ભણ્ડતિપુસાદિવલ્લિફલાનિ ચેવ તણ્ડુલેય્યકાદિસાકઞ્ચ રોપીયતિ. માલાવચ્છન્તિ જાતિઅતિમુત્તકાદિપુપ્ફગચ્છં, તેન પુપ્ફારામં દસ્સેતિ. એત્થ ચ આરામં કત્વા તત્થ માલાવચ્છઞ્ચ યથાવુત્તફલવચ્છઞ્ચ રોપેત્વા તતો લદ્ધધનં સંહરિત્વા ઠપેન્તો જીવતીતિ અત્થો વેદિતબ્બો.

    9.Tassa rañño patikaroti tena kururājena pati abhikkhaṇaṃ upakattabbabhāvena patikaro vallabho. Kuhakatāpasoti asantaguṇasambhāvanalakkhaṇena kohaññena jīvitakappanako eko tāpaso, tassa rañño sakkātabbo ahosi. Ārāmanti phalārāmaṃ, yattha eḷālukalābukumbhaṇḍatipusādivalliphalāni ceva taṇḍuleyyakādisākañca ropīyati. Mālāvacchanti jātiatimuttakādipupphagacchaṃ, tena pupphārāmaṃ dasseti. Ettha ca ārāmaṃ katvā tattha mālāvacchañca yathāvuttaphalavacchañca ropetvā tato laddhadhanaṃ saṃharitvā ṭhapento jīvatīti attho veditabbo.

    તત્રાયં અનુપુબ્બિકથા – તદા મહારક્ખિતો નામ તાપસો પઞ્ચસતતાપસપરિવારો હિમવન્તે વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય જનપદચારિકં ચરન્તો ઇન્દપત્થનગરં પત્વા રાજુય્યાને વસિત્વા સપરિસો પિણ્ડાય ચરન્તો રાજદ્વારં પાપુણિ. રાજા ઇસિગણં દિસ્વા ઇરિયાપથે પસન્નો અલઙ્કતમહાતલે નિસીદાપેત્વા પણીતેનાહારેન પરિવિસિત્વા ‘‘ભન્તે, ઇમં વસ્સારત્તં મમ ઉય્યાનેયેવ વસથા’’તિ વત્વા તેહિ સદ્ધિં ઉય્યાનં ગન્ત્વા વસનટ્ઠાનાનિ કારેત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે દત્વા નિક્ખમિ. તતો પટ્ઠાય સબ્બેપિ તે રાજનિવેસને ભુઞ્જન્તિ.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – tadā mahārakkhito nāma tāpaso pañcasatatāpasaparivāro himavante vasitvā loṇambilasevanatthāya janapadacārikaṃ caranto indapatthanagaraṃ patvā rājuyyāne vasitvā sapariso piṇḍāya caranto rājadvāraṃ pāpuṇi. Rājā isigaṇaṃ disvā iriyāpathe pasanno alaṅkatamahātale nisīdāpetvā paṇītenāhārena parivisitvā ‘‘bhante, imaṃ vassārattaṃ mama uyyāneyeva vasathā’’ti vatvā tehi saddhiṃ uyyānaṃ gantvā vasanaṭṭhānāni kāretvā pabbajitaparikkhāre datvā nikkhami. Tato paṭṭhāya sabbepi te rājanivesane bhuñjanti.

    રાજા પન અપુત્તકો પુત્તે પત્થેતિ, પુત્તા નુપ્પજ્જન્તિ. વસ્સારત્તચ્ચયેન મહારક્ખિતો ‘‘હિમવન્તં ગમિસ્સામા’’તિ રાજાનં આપુચ્છિત્વા રઞ્ઞા કતસક્કારસમ્માનો નિક્ખમિત્વા અન્તરામગ્ગે મજ્ઝન્હિકસમયે મગ્ગા ઓક્કમ્મ એકસ્સ સન્દચ્છાયસ્સ રુક્ખસ્સ હેટ્ઠા સપરિસો નિસીદિ. તાપસા કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘રાજા અપુત્તકો, સાધુ વતસ્સ સચે રાજપુત્તં લભેય્યા’’તિ. મહારક્ખિતો તં કથં સુત્વા ‘‘ભવિસ્સતિ નુ ખો રઞ્ઞો પુત્તો, ઉદાહુ નો’’તિ ઉપધારેન્તો ‘‘ભવિસ્સતી’’તિ ઞત્વા ‘‘મા તુમ્હે ચિન્તયિત્થ, અજ્જ પચ્ચૂસકાલે એકો દેવપુત્તો ચવિત્વા રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિસ્સતી’’તિ આહ.

    Rājā pana aputtako putte pattheti, puttā nuppajjanti. Vassārattaccayena mahārakkhito ‘‘himavantaṃ gamissāmā’’ti rājānaṃ āpucchitvā raññā katasakkārasammāno nikkhamitvā antarāmagge majjhanhikasamaye maggā okkamma ekassa sandacchāyassa rukkhassa heṭṭhā sapariso nisīdi. Tāpasā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘rājā aputtako, sādhu vatassa sace rājaputtaṃ labheyyā’’ti. Mahārakkhito taṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti upadhārento ‘‘bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘mā tumhe cintayittha, ajja paccūsakāle eko devaputto cavitvā rañño aggamahesiyā kucchimhi nibbattissatī’’ti āha.

    તં સુત્વા એકો કૂટજટિલો ‘‘ઇદાનિ રાજકુલૂપકો ભવિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તાપસાનં ગમનકાલે ગિલાનાલયં કત્વા નિપજ્જિત્વા ‘‘એહિ ગચ્છામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન સક્કોમી’’તિ આહ. મહારક્ખિતો તસ્સ નિપન્નકારણં ઞત્વા ‘‘યદા સક્કોસિ, તદા આગચ્છેય્યાસી’’તિ ઇસિગણં આદાય હિમવન્તમેવ ગતો. કુહકો નિવત્તિત્વા વેગેન ગન્ત્વા રાજદ્વારે ઠત્વા ‘‘મહારક્ખિતસ્સ ઉપટ્ઠાકતાપસો આગતો’’તિ રઞ્ઞો આરોચાપેત્વા રઞ્ઞા વેગેન પક્કોસાપિતો પાસાદં અભિરુય્હ પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. રાજા તં વન્દિત્વા એકમન્તં નિસિન્નો ઇસીનં આરોગ્યં પુચ્છિત્વા ‘‘ભન્તે, અતિખિપ્પં નિવત્તિત્થ, કેનત્થેન આગતત્થા’’તિ આહ.

    Taṃ sutvā eko kūṭajaṭilo ‘‘idāni rājakulūpako bhavissāmī’’ti cintetvā tāpasānaṃ gamanakāle gilānālayaṃ katvā nipajjitvā ‘‘ehi gacchāmā’’ti vutte ‘‘na sakkomī’’ti āha. Mahārakkhito tassa nipannakāraṇaṃ ñatvā ‘‘yadā sakkosi, tadā āgaccheyyāsī’’ti isigaṇaṃ ādāya himavantameva gato. Kuhako nivattitvā vegena gantvā rājadvāre ṭhatvā ‘‘mahārakkhitassa upaṭṭhākatāpaso āgato’’ti rañño ārocāpetvā raññā vegena pakkosāpito pāsādaṃ abhiruyha paññatte āsane nisīdi. Rājā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno isīnaṃ ārogyaṃ pucchitvā ‘‘bhante, atikhippaṃ nivattittha, kenatthena āgatatthā’’ti āha.

    મહારાજ, ઇસિગણો સુખનિસિન્નો ‘‘સાધુ વતસ્સ સચે રઞ્ઞો વંસાનુરક્ખકો પુત્તો ઉપ્પજ્જેય્યા’’તિ કથં સમુટ્ઠાપેસિ. અહં તં કથં સુત્વા ‘‘ભવિસ્સતિ નુ ખો રઞ્ઞો પુત્તો, ઉદાહુ નો’’તિ દિબ્બચક્ખુના ઓલોકેન્તો ‘‘મહિદ્ધિકો દેવપુત્તો ચવિત્વા અગ્ગમહેસિયા સુધમ્માય કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિસ્સતી’’તિ દિસ્વા ‘‘અજાનન્તા ગબ્ભં નાસેય્યું, આચિક્ખિસ્સામિ તાવ ન’’ન્તિ તુમ્હાકં કથનત્થાય આગતો, કથિતં વો મયા, ગચ્છામહ’’ન્તિ. રાજા ‘‘ભન્તે, ન સક્કા ગન્તુ’’ન્તિ હટ્ઠતુટ્ઠો પસન્નચિત્તો કુહકતાપસં ઉય્યાનં નેત્વા વસનટ્ઠાનં સંવિદહિત્વા અદાસિ. સો તતો પટ્ઠાય રાજકુલે ભુઞ્જન્તો વસતિ, ‘‘દિબ્બચક્ખુકો’’ત્વેવસ્સ નામં અહોસિ.

    Mahārāja, isigaṇo sukhanisinno ‘‘sādhu vatassa sace rañño vaṃsānurakkhako putto uppajjeyyā’’ti kathaṃ samuṭṭhāpesi. Ahaṃ taṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti dibbacakkhunā olokento ‘‘mahiddhiko devaputto cavitvā aggamahesiyā sudhammāya kucchimhi nibbattissatī’’ti disvā ‘‘ajānantā gabbhaṃ nāseyyuṃ, ācikkhissāmi tāva na’’nti tumhākaṃ kathanatthāya āgato, kathitaṃ vo mayā, gacchāmaha’’nti. Rājā ‘‘bhante, na sakkā gantu’’nti haṭṭhatuṭṭho pasannacitto kuhakatāpasaṃ uyyānaṃ netvā vasanaṭṭhānaṃ saṃvidahitvā adāsi. So tato paṭṭhāya rājakule bhuñjanto vasati, ‘‘dibbacakkhuko’’tvevassa nāmaṃ ahosi.

    તદા બોધિસત્તો તાવતિંસભવનતો ચવિત્વા તત્થ પટિસન્ધિં ગણ્હિ, જાતસ્સ ચ નામગ્ગહણદિવસે ‘‘સોમનસ્સો’’તિ નામં કરિંસુ. સો કુમારપરિહારેન વડ્ઢતિ. કુહકતાપસોપિ ઉય્યાનસ્સ એકપસ્સે નાનપ્પકારં સૂપેય્યસાકઞ્ચ ફલવલ્લિઆદયો ચ રોપેત્વા પણ્ણિકાનં હત્થે વિક્કિણન્તો ધનં સંહરતિ. અથ બોધિસત્તસ્સ સત્તવસ્સિકકાલે રઞ્ઞો પચ્ચન્તો કુપિતો. સો ‘‘તાત, દિબ્બચક્ખુતાપસે મા પમજ્જા’’તિ કુમારં પટિચ્છાપેત્વા પચ્ચન્તં વૂપસમેતું ગતો.

    Tadā bodhisatto tāvatiṃsabhavanato cavitvā tattha paṭisandhiṃ gaṇhi, jātassa ca nāmaggahaṇadivase ‘‘somanasso’’ti nāmaṃ kariṃsu. So kumāraparihārena vaḍḍhati. Kuhakatāpasopi uyyānassa ekapasse nānappakāraṃ sūpeyyasākañca phalavalliādayo ca ropetvā paṇṇikānaṃ hatthe vikkiṇanto dhanaṃ saṃharati. Atha bodhisattassa sattavassikakāle rañño paccanto kupito. So ‘‘tāta, dibbacakkhutāpase mā pamajjā’’ti kumāraṃ paṭicchāpetvā paccantaṃ vūpasametuṃ gato.

    ૧૦-૧૩. અથેકદિવસં કુમારો ‘‘જટિલં પસ્સિસ્સામી’’તિ ઉય્યાનં ગન્ત્વા કૂટજટિલં એકં ગન્ધિકકાસાવં નિવાસેત્વા એકં પારુપિત્વા ઉભોહિ હત્થેહિ દ્વે ઘટે ગહેત્વા સાકવત્થુસ્મિં ઉદકં સિઞ્ચન્તં દિસ્વા ‘‘અયં કૂટજટિલો અત્તનો સમણધમ્મં અકત્વા પણ્ણિકકમ્મં કરોતી’’તિ ઞત્વા ‘‘કિં કરોસિ પણ્ણિકગહપતિકા’’તિ તં લજ્જાપેત્વા અવન્દિત્વા એવ નિક્ખમિ.

    10-13. Athekadivasaṃ kumāro ‘‘jaṭilaṃ passissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā kūṭajaṭilaṃ ekaṃ gandhikakāsāvaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ubhohi hatthehi dve ghaṭe gahetvā sākavatthusmiṃ udakaṃ siñcantaṃ disvā ‘‘ayaṃ kūṭajaṭilo attano samaṇadhammaṃ akatvā paṇṇikakammaṃ karotī’’ti ñatvā ‘‘kiṃ karosi paṇṇikagahapatikā’’ti taṃ lajjāpetvā avanditvā eva nikkhami.

    કૂટજટિલો ‘‘અયં ઇદાનેવ એવરૂપો, પચ્છા ‘કો જાનાતિ કિં કરિસ્સતી’તિ ઇદાનેવ નં નાસેતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા રઞ્ઞો આગમનકાલે પાસાણફલકં એકમન્તં ખિપિત્વા પાનીયઘટં ભિન્દિત્વા પણ્ણસાલાય તિણાનિ વિકિરિત્વા સરીરં તેલેન મક્ખેત્વા પણ્ણસાલં પવિસિત્વા સસીસં પારુપિત્વા મહાદુક્ખપ્પત્તો વિય મઞ્ચે નિપજ્જિ. રાજા આગન્ત્વા નગરં પદક્ખિણં કત્વા નિવેસનં અપવિસિત્વાવ ‘‘મમ સામિકં દિબ્બચક્ખુકં પસ્સિસ્સામી’’તિ પણ્ણસાલદ્વારં ગન્ત્વા તં વિપ્પકારં દિસ્વા ‘‘કિં નુ ખો એત’’ન્તિ અન્તો પવિસિત્વા તં નિપન્નકં દિસ્વા પાદે પરિમજ્જન્તો પુચ્છિ – ‘‘કેન, ત્વં ભન્તે, એવં વિહેઠિતો, કમજ્જ યમલોકં નેમિ, તં મે સીઘં આચિક્ખા’’તિ.

    Kūṭajaṭilo ‘‘ayaṃ idāneva evarūpo, pacchā ‘ko jānāti kiṃ karissatī’ti idāneva naṃ nāsetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā rañño āgamanakāle pāsāṇaphalakaṃ ekamantaṃ khipitvā pānīyaghaṭaṃ bhinditvā paṇṇasālāya tiṇāni vikiritvā sarīraṃ telena makkhetvā paṇṇasālaṃ pavisitvā sasīsaṃ pārupitvā mahādukkhappatto viya mañce nipajji. Rājā āgantvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā nivesanaṃ apavisitvāva ‘‘mama sāmikaṃ dibbacakkhukaṃ passissāmī’’ti paṇṇasāladvāraṃ gantvā taṃ vippakāraṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti anto pavisitvā taṃ nipannakaṃ disvā pāde parimajjanto pucchi – ‘‘kena, tvaṃ bhante, evaṃ viheṭhito, kamajja yamalokaṃ nemi, taṃ me sīghaṃ ācikkhā’’ti.

    તં સુત્વા કૂટજટિલો નિત્થુનન્તો ઉટ્ઠાય દિટ્ઠો, મહારાજ, ત્વં મે, પસ્સિત્વા તયિ વિસ્સાસેન અહં ઇમં વિપ્પકારં પત્તો, તવ પુત્તેનમ્હિ એવં વિહેઠિતોતિ. તં સુત્વા રાજા ચોરઘાતકે આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છથ કુમારસ્સ સીસં છિન્દિત્વા સરીરઞ્ચસ્સ ખણ્ડાખણ્ડિકં છિન્દિત્વા રથિયા રથિયં વિકિરથા’’તિ. તે માતરા અલઙ્કરિત્વા અત્તનો અઙ્કે નિસીદાપિતં કુમારં આકડ્ઢિંસુ – ‘‘રઞ્ઞા તે વધો આણત્તો’’તિ. કુમારો મરણભયતજ્જિતો માતુ અઙ્કતો વુટ્ઠાય – ‘‘રઞ્ઞો મં દસ્સેથ, સન્તિ રાજકિચ્ચાની’’તિ આહ. તે કુમારસ્સ વચનં સુત્વા મારેતું અવિસહન્તા ગોણં વિય રજ્જુયા પરિકડ્ઢન્તા નેત્વા રઞ્ઞો દસ્સેસું. તેન વુત્તં ‘‘તમહં દિસ્વાન કુહક’’ન્તિઆદિ.

    Taṃ sutvā kūṭajaṭilo nitthunanto uṭṭhāya diṭṭho, mahārāja, tvaṃ me, passitvā tayi vissāsena ahaṃ imaṃ vippakāraṃ patto, tava puttenamhi evaṃ viheṭhitoti. Taṃ sutvā rājā coraghātake āṇāpesi – ‘‘gacchatha kumārassa sīsaṃ chinditvā sarīrañcassa khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā rathiyā rathiyaṃ vikirathā’’ti. Te mātarā alaṅkaritvā attano aṅke nisīdāpitaṃ kumāraṃ ākaḍḍhiṃsu – ‘‘raññā te vadho āṇatto’’ti. Kumāro maraṇabhayatajjito mātu aṅkato vuṭṭhāya – ‘‘rañño maṃ dassetha, santi rājakiccānī’’ti āha. Te kumārassa vacanaṃ sutvā māretuṃ avisahantā goṇaṃ viya rajjuyā parikaḍḍhantā netvā rañño dassesuṃ. Tena vuttaṃ ‘‘tamahaṃ disvāna kuhaka’’ntiādi.

    તત્થ થુસરાસિંવ અતણ્ડુલન્તિ તણ્ડુલકણેહિ વિરહિતં થુસરાસિં વિય, દુમંવ રુક્ખં વિય, અન્તો મહાસુસિરં. કદલિંવ અસારકં સીલાદિસારરહિતં તાપસં અહં દિસ્વા નત્થિ ઇમસ્સ સતં સાધૂનં ઝાનાદિધમ્મો. કસ્મા? સામઞ્ઞા સમણભાવા સીલમત્તતોપિ અપગતો પરિહીનો અયં, તથા હિ અયં હિરીસુક્કધમ્મજહિતો પજહિતહિરિસઙ્ખાતસુક્કધમ્મો. જીવિતવુત્તિકારણાતિ ‘‘કેવલં જીવિતસ્સેવ હેતુ અયં તાપસલિઙ્ગેન ચરતી’’તિ ચિન્તેસિન્તિ દસ્સેતિ. પરન્તિહીતિ પરન્તો પચ્ચન્તો નિવાસભૂતો એતેસં અત્થીતિ પરન્તિનો, સીમન્તરિકવાસિનો. તેહિ પરન્તીહિ અટવિકેહિ પચ્ચન્તદેસો ખોભિતો અહોસિ. તં પચ્ચન્તકોપં નિસેધેતું વૂપસમેતું ગચ્છન્તો મમ પિતા કુરુરાજા ‘‘તાત સોમનસ્સકુમાર, મય્હં સામિકં ઉગ્ગતાપનં ઘોરતપં પરમસન્તિન્દ્રિયં જટિલં મા પમજ્જિ. સો હિ અમ્હાકં સબ્બકામદદો, તસ્મા યદિચ્છકં ચિત્તરુચિયં તસ્સ ચિત્તાનુકૂલં પવત્તેહિ અનુવત્તેહી’’તિ તદા મં અનુસાસીતિ દસ્સેતિ.

    Tattha thusarāsiṃva ataṇḍulanti taṇḍulakaṇehi virahitaṃ thusarāsiṃ viya, dumaṃva rukkhaṃ viya, anto mahāsusiraṃ. Kadaliṃva asārakaṃ sīlādisārarahitaṃ tāpasaṃ ahaṃ disvā natthi imassa sataṃ sādhūnaṃ jhānādidhammo. Kasmā? Sāmaññā samaṇabhāvā sīlamattatopi apagato parihīno ayaṃ, tathā hi ayaṃ hirīsukkadhammajahito pajahitahirisaṅkhātasukkadhammo. Jīvitavuttikāraṇāti ‘‘kevalaṃ jīvitasseva hetu ayaṃ tāpasaliṅgena caratī’’ti cintesinti dasseti. Parantihīti paranto paccanto nivāsabhūto etesaṃ atthīti parantino, sīmantarikavāsino. Tehi parantīhi aṭavikehi paccantadeso khobhito ahosi. Taṃ paccantakopaṃ nisedhetuṃ vūpasametuṃ gacchanto mama pitā kururājā ‘‘tāta somanassakumāra, mayhaṃ sāmikaṃ uggatāpanaṃ ghoratapaṃ paramasantindriyaṃ jaṭilaṃ mā pamajji. So hi amhākaṃ sabbakāmadado, tasmā yadicchakaṃ cittaruciyaṃ tassa cittānukūlaṃ pavattehi anuvattehī’’ti tadā maṃ anusāsīti dasseti.

    ૧૪. તમહં ગન્ત્વાનુપટ્ઠાનન્તિ પિતુ વચનં અનતિક્કન્તો તં કૂટતાપસં ઉપટ્ઠાનત્થં ગન્ત્વા તં સાકવત્થુસ્મિં ઉદકં આસિઞ્ચન્તં દિસ્વા ‘‘પણ્ણિકો અય’’ન્તિ ચ ઞત્વા કચ્ચિ તે, ગહપતિ, કુસલન્તિ, ગહપતિ, તે સરીરસ્સ કચ્ચિ કુસલં કુસલમેવ, તથા હિ સાકવત્થુસ્મિં ઉદકં આસિઞ્ચસિ. કિં વા તવ હિરઞ્ઞં વા સુવણ્ણં વા આહરીયતુ, તથા હિ પણ્ણિકવુત્તિં અનુતિટ્ઠસીતિ ઇદં વચનં અભાસિં.

    14.Tamahaṃ gantvānupaṭṭhānanti pitu vacanaṃ anatikkanto taṃ kūṭatāpasaṃ upaṭṭhānatthaṃ gantvā taṃ sākavatthusmiṃ udakaṃ āsiñcantaṃ disvā ‘‘paṇṇiko aya’’nti ca ñatvā kacci te, gahapati, kusalanti, gahapati, te sarīrassa kacci kusalaṃ kusalameva, tathā hi sākavatthusmiṃ udakaṃ āsiñcasi. Kiṃ vā tava hiraññaṃ vā suvaṇṇaṃ vā āharīyatu, tathā hi paṇṇikavuttiṃ anutiṭṭhasīti idaṃ vacanaṃ abhāsiṃ.

    ૧૫. તેન સો કુપિતો આસીતિ તેન મયા વુત્તગહપતિવાદેન સો માનનિસ્સિતો માનં અલ્લીનો કુહકો મય્હં કુપિતો કુદ્ધો અહોસિ. કુદ્ધો ચ સમાનો ‘‘ઘાતાપેમિ તુવં અજ્જ, રટ્ઠા પબ્બાજયામિ વા’’તિ આહ.

    15.Tenaso kupito āsīti tena mayā vuttagahapativādena so mānanissito mānaṃ allīno kuhako mayhaṃ kupito kuddho ahosi. Kuddho ca samāno ‘‘ghātāpemi tuvaṃ ajja, raṭṭhā pabbājayāmi vā’’ti āha.

    તત્થ તુવં અજ્જાતિ, ત્વં અજ્જ, ઇદાનિયેવ રઞ્ઞો આગતકાલેતિ અત્થો.

    Tattha tuvaṃ ajjāti, tvaṃ ajja, idāniyeva rañño āgatakāleti attho.

    ૧૬. નિસેધયિત્વા પચ્ચન્તન્તિ પચ્ચન્તં વૂપસમેત્વા નગરં અપવિટ્ઠો તઙ્ખણઞ્ઞેવ ઉય્યાનં ગન્ત્વા કુહકં કુહકતાપસં કચ્ચિ તે, ભન્તે, ખમનીયં, સમ્માનો તે પવત્તિતોતિ કુમારેન તે સમ્માનો પવત્તિતો અહોસિ.

    16.Nisedhayitvā paccantanti paccantaṃ vūpasametvā nagaraṃ apaviṭṭho taṅkhaṇaññeva uyyānaṃ gantvā kuhakaṃ kuhakatāpasaṃ kacci te, bhante, khamanīyaṃ, sammāno te pavattitoti kumārena te sammāno pavattito ahosi.

    ૧૭. કુમારો યથા નાસિયોતિ યથા કુમારો નાસિયો નાસેતબ્બો ઘાતાપેતબ્બો, તથા સો પાપો તસ્સ રઞ્ઞો આચિક્ખિ. આણાપેસીતિ મય્હં સામિકે ઇમસ્મિં દિબ્બચક્ખુતાપસે સતિ કિં મમ ન નિપ્ફજ્જતિ, તસ્મા પુત્તેન મે અત્થો નત્થિ, તતોપિ અયમેવ સેય્યોતિ ચિન્તેત્વા આણાપેસિ.

    17.Kumāro yathā nāsiyoti yathā kumāro nāsiyo nāsetabbo ghātāpetabbo, tathā so pāpo tassa rañño ācikkhi. Āṇāpesīti mayhaṃ sāmike imasmiṃ dibbacakkhutāpase sati kiṃ mama na nipphajjati, tasmā puttena me attho natthi, tatopi ayameva seyyoti cintetvā āṇāpesi.

    ૧૮. કિન્તિ ? સીસં તત્થેવ છિન્દિત્વાતિ યસ્મિં ઠાને તં કુમારં પસ્સથ, તત્થેવ તસ્સ સીસં છિન્દિત્વા સરીરઞ્ચસ્સ કત્વાન ચતુખણ્ડિકં ચતુરો ખણ્ડે કત્વા રથિયા રથિયં નીયન્તા વીથિતો વીથિં વિક્ખિપન્તા દસ્સેથ. કસ્મા? સા ગતિ જટિલહીળિતાતિ યેહિ અયં જટિલો હીળિતો, તેસં જટિલહીળિતાનં સા ગતિ સા નિપ્ફત્તિ સો વિપાકોતિ. જટિલહીળિતાતિ વા જટિલહીળનહેતુ સા તસ્સ નિપ્ફત્તીતિ એવઞ્ચેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો.

    18. Kinti ? Sīsaṃ tattheva chinditvāti yasmiṃ ṭhāne taṃ kumāraṃ passatha, tattheva tassa sīsaṃ chinditvā sarīrañcassa katvāna catukhaṇḍikaṃ caturo khaṇḍe katvā rathiyā rathiyaṃ nīyantā vīthito vīthiṃ vikkhipantā dassetha. Kasmā? Sā gati jaṭilahīḷitāti yehi ayaṃ jaṭilo hīḷito, tesaṃ jaṭilahīḷitānaṃ sā gati sā nipphatti so vipākoti. Jaṭilahīḷitāti vā jaṭilahīḷanahetu sā tassa nipphattīti evañcettha attho daṭṭhabbo.

    ૧૯. તત્થાતિ તસ્સ રઞ્ઞો આણાયં, તસ્મિં વા તાપસસ્સ પરિભવે. કારણિકાતિ ઘાતકા, ચોરઘાતકાતિ અત્થો. ચણ્ડાતિ કુરૂરા. લુદ્દાતિ સુદારુણા. અકારુણાતિ તસ્સેવ વેવચનં કતં. ‘‘અકરુણા’’તિપિ પાળિ, નિક્કરુણાતિ અત્થો. માતુ અઙ્કે નિસિન્નસ્સાતિ મમ માતુ સુધમ્માય દેવિયા ઉચ્છઙ્ગે નિસિન્નસ્સ. ‘‘નિસિન્નસ્સા’’તિ અનાદરે સામિવચનં. આકડ્ઢિત્વા નયન્તિ મન્તિ માતરા અલઙ્કરિત્વા અત્તનો અઙ્કે નિસીદાપિતં મં રાજાણાય તે ચોરઘાતકા ગોણં વિય રજ્જુયા આકડ્ઢિત્વા આઘાતનં નયન્તિ. કુમારે પન નીયમાને દાસિગણપરિવુતા સદ્ધિં ઓરોધેહિ સુધમ્મા દેવી નાગરાપિ ‘‘મયં નિરપરાધં કુમારં મારેતું ન દસ્સામા’’તિ તેન સદ્ધિંયેવ અગમંસુ.

    19.Tatthāti tassa rañño āṇāyaṃ, tasmiṃ vā tāpasassa paribhave. Kāraṇikāti ghātakā, coraghātakāti attho. Caṇḍāti kurūrā. Luddāti sudāruṇā. Akāruṇāti tasseva vevacanaṃ kataṃ. ‘‘Akaruṇā’’tipi pāḷi, nikkaruṇāti attho. Mātu aṅke nisinnassāti mama mātu sudhammāya deviyā ucchaṅge nisinnassa. ‘‘Nisinnassā’’ti anādare sāmivacanaṃ. Ākaḍḍhitvā nayanti manti mātarā alaṅkaritvā attano aṅke nisīdāpitaṃ maṃ rājāṇāya te coraghātakā goṇaṃ viya rajjuyā ākaḍḍhitvā āghātanaṃ nayanti. Kumāre pana nīyamāne dāsigaṇaparivutā saddhiṃ orodhehi sudhammā devī nāgarāpi ‘‘mayaṃ niraparādhaṃ kumāraṃ māretuṃ na dassāmā’’ti tena saddhiṃyeva agamaṃsu.

    ૨૦. બન્ધતં ગાળ્હબન્ધનન્તિ ગાળ્હબન્ધનં બન્ધન્તાનં તેસં કારણિકપુરિસાનં. રાજકિરિયાનિ અત્થિ મેતિ મયા રઞ્ઞો વત્તબ્બાનિ રાજકિચ્ચાનિ અત્થિ. તસ્મા રઞ્ઞો દસ્સેથ મં ખિપ્પન્તિ તેસં અહં એવં વચનં અવચં.

    20.Bandhataṃ gāḷhabandhananti gāḷhabandhanaṃ bandhantānaṃ tesaṃ kāraṇikapurisānaṃ. Rājakiriyāni atthi meti mayā rañño vattabbāni rājakiccāni atthi. Tasmā rañño dassetha maṃ khippanti tesaṃ ahaṃ evaṃ vacanaṃ avacaṃ.

    ૨૧. રઞ્ઞો દસ્સયિંસુ, પાપસ્સ પાપસેવિનોતિ અત્તના પાપસીલસ્સ લામકાચારસ્સ કૂટતાપસસ્સ સેવનતો પાપસેવિનો રઞ્ઞો મં દસ્સયિંસુ. દિસ્વાન તં સઞ્ઞાપેસિન્તિ તં મમ પિતરં કુરુરાજાનં પસ્સિત્વા ‘‘કસ્મા મં, દેવ, મારાપેસી’’તિ વત્વા તેન ‘‘કસ્મા ચ પન ત્વં મય્હં સામિકં દિબ્બચક્ખુતાપસં ગહપતિવાદેન સમુદાચરિ. ઇદઞ્ચિદઞ્ચ વિપ્પકારં કરી’’તિ વુત્તે ‘‘દેવ, ગહપતિઞ્ઞેવ ‘ગહપતી’તિ વદન્તસ્સ કો મય્હં દોસો’’તિ વત્વા તસ્સ નાનાવિધાનિ માલાવચ્છાનિ રોપેત્વા પુપ્ફપણ્ણફલાફલાદીનં વિક્કિણનં હત્થતો ચસ્સ તાનિ દેવસિકં વિક્કિણન્તેહિ માલાકારપણ્ણિકેહિ સદ્દહાપેત્વા ‘‘માલાવત્થુપણ્ણવત્થૂનિ ઉપધારેથા’’તિ વત્વા પણ્ણસાલઞ્ચસ્સ પવિસિત્વા પુપ્ફાદિવિક્કિયલદ્ધં કહાપણકભણ્ડિકં અત્તનો પુરિસેહિ નીહરાપેત્વા રાજાનં સઞ્ઞાપેસિં તસ્સ કૂટતાપસભાવં જાનાપેસિં. મમઞ્ચ વસમાનયિન્તિ તેન સઞ્ઞાપનેન ‘‘સચ્ચં ખો પન કુમારો વદતિ, અયં કૂટતાપસો પુબ્બે અપ્પિચ્છો વિય હુત્વા ઇદાનિ મહાપરિગ્ગહો જાતો’’તિ યથા તસ્મિં નિબ્બિન્નો મમ વસે વત્તતિ, એવં રાજાનં મમ વસમાનેસિં.

    21.Rañño dassayiṃsu, pāpassa pāpasevinoti attanā pāpasīlassa lāmakācārassa kūṭatāpasassa sevanato pāpasevino rañño maṃ dassayiṃsu. Disvāna taṃ saññāpesinti taṃ mama pitaraṃ kururājānaṃ passitvā ‘‘kasmā maṃ, deva, mārāpesī’’ti vatvā tena ‘‘kasmā ca pana tvaṃ mayhaṃ sāmikaṃ dibbacakkhutāpasaṃ gahapativādena samudācari. Idañcidañca vippakāraṃ karī’’ti vutte ‘‘deva, gahapatiññeva ‘gahapatī’ti vadantassa ko mayhaṃ doso’’ti vatvā tassa nānāvidhāni mālāvacchāni ropetvā pupphapaṇṇaphalāphalādīnaṃ vikkiṇanaṃ hatthato cassa tāni devasikaṃ vikkiṇantehi mālākārapaṇṇikehi saddahāpetvā ‘‘mālāvatthupaṇṇavatthūni upadhārethā’’ti vatvā paṇṇasālañcassa pavisitvā pupphādivikkiyaladdhaṃ kahāpaṇakabhaṇḍikaṃ attano purisehi nīharāpetvā rājānaṃ saññāpesiṃ tassa kūṭatāpasabhāvaṃ jānāpesiṃ. Mamañca vasamānayinti tena saññāpanena ‘‘saccaṃ kho pana kumāro vadati, ayaṃ kūṭatāpaso pubbe appiccho viya hutvā idāni mahāpariggaho jāto’’ti yathā tasmiṃ nibbinno mama vase vattati, evaṃ rājānaṃ mama vasamānesiṃ.

    તતો મહાસત્તો ‘‘એવરૂપસ્સ બાલસ્સ રઞ્ઞો સન્તિકે વસનતો હિમવન્તં પવિસિત્વા પબ્બજિતું યુત્ત’’ન્તિ ચિન્તેત્વા રાજાનં આપુચ્છિ – ‘‘ન મે, મહારાજ, ઇધ વાસેન અત્થો, અનુજાનાથ મં પબ્બજિસ્સામી’’તિ. રાજા ‘‘તાત, મયા અનુપધારેત્વાવ તે વધો આણત્તો, ખમ મય્હં અપરાધ’’ન્તિ મહાસત્તં ખમાપેત્વા ‘‘અજ્જેવ ઇમં રજ્જં પટિપજ્જાહી’’તિ આહ. કુમારો ‘‘દેવ, કિમત્થિ માનુસકેસુ ભોગેસુ, અહં પુબ્બે દીઘરત્તં દિબ્બભોગસમ્પત્તિયો અનુભવિં, ન તત્થાપિ મે સઙ્ગો, પબ્બજિસ્સામેવાહં, ન તાદિસસ્સ બાલસ્સ પરનેય્યબુદ્ધિનો સન્તિકે વસામી’’તિ વત્વા તં ઓવદન્તો –

    Tato mahāsatto ‘‘evarūpassa bālassa rañño santike vasanato himavantaṃ pavisitvā pabbajituṃ yutta’’nti cintetvā rājānaṃ āpucchi – ‘‘na me, mahārāja, idha vāsena attho, anujānātha maṃ pabbajissāmī’’ti. Rājā ‘‘tāta, mayā anupadhāretvāva te vadho āṇatto, khama mayhaṃ aparādha’’nti mahāsattaṃ khamāpetvā ‘‘ajjeva imaṃ rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. Kumāro ‘‘deva, kimatthi mānusakesu bhogesu, ahaṃ pubbe dīgharattaṃ dibbabhogasampattiyo anubhaviṃ, na tatthāpi me saṅgo, pabbajissāmevāhaṃ, na tādisassa bālassa paraneyyabuddhino santike vasāmī’’ti vatvā taṃ ovadanto –

    ‘‘અનિસમ્મ કતં કમ્મં, અનવત્થાય ચિન્તિતં;

    ‘‘Anisamma kataṃ kammaṃ, anavatthāya cintitaṃ;

    ભેસજ્જસ્સેવ વેભઙ્ગો, વિપાકો હોતિ પાપકો.

    Bhesajjasseva vebhaṅgo, vipāko hoti pāpako.

    ‘‘નિસમ્મ ચ કતં કમ્મં, સમ્માવત્થાય ચિન્તિતં;

    ‘‘Nisamma ca kataṃ kammaṃ, sammāvatthāya cintitaṃ;

    ભેસજ્જસ્સેવ સમ્પત્તિ, વિપાકો હોતિ ભદ્રકો.

    Bhesajjasseva sampatti, vipāko hoti bhadrako.

    ‘‘અલસો ગિહી કામભોગી ન સાધુ, અસઞ્ઞતો પબ્બજિતો ન સાધુ;

    ‘‘Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    રાજા ન સાધુ અનિસમ્મકારી, યો પણ્ડિતો કોધનો તં ન સાધુ.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    ‘‘નિસમ્મ ખત્તિયો કયિરા, નાનિસમ્મ દિસમ્પતિ;

    ‘‘Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    નિસમ્મકારિનો રાજ, યસો કિત્તિ ચ વડ્ઢતિ.

    Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhati.

    ‘‘નિસમ્મ દણ્ડં પણયેય્ય ઇસ્સરો, વેગા કતં તપ્પતિ ભૂમિપાલ;

    ‘‘Nisamma daṇḍaṃ paṇayeyya issaro, vegā kataṃ tappati bhūmipāla;

    સમ્માપણીધી ચ નરસ્સ અત્થા, અનાનુતપ્પા તે ભવન્તિ પચ્છા.

    Sammāpaṇīdhī ca narassa atthā, anānutappā te bhavanti pacchā.

    ‘‘અનાનુતપ્પાનિ હિ યે કરોન્તિ, વિભજ્જ કમ્માયતનાનિ લોકે;

    ‘‘Anānutappāni hi ye karonti, vibhajja kammāyatanāni loke;

    વિઞ્ઞુપ્પસત્થાનિ સુખુદ્રયાનિ, ભવન્તિ બુદ્ધાનુમતાનિ તાનિ.

    Viññuppasatthāni sukhudrayāni, bhavanti buddhānumatāni tāni.

    ‘‘આગચ્છું દોવારિકા ખગ્ગબન્ધા, કાસાવિયા હન્તુ મમં જનિન્દ;

    ‘‘Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    માતુઞ્ચ અઙ્કસ્મિમહં નિસિન્નો, આકડ્ઢિતો સહસા તેહિ દેવ.

    Mātuñca aṅkasmimahaṃ nisinno, ākaḍḍhito sahasā tehi deva.

    ‘‘કટુકઞ્હિ સમ્બાધં સુકિચ્છં પત્તો, મધુરમ્પિયં જીવિતં લદ્ધ રાજ;

    ‘‘Kaṭukañhi sambādhaṃ sukicchaṃ patto, madhurampiyaṃ jīvitaṃ laddha rāja;

    કિચ્છેનહં અજ્જ વધા પમુત્તો, પબ્બજ્જમેવાભિમનોહમસ્મી’’તિ. (જા॰ ૧.૧૫.૨૨૭-૨૩૪) –

    Kicchenahaṃ ajja vadhā pamutto, pabbajjamevābhimanohamasmī’’ti. (jā. 1.15.227-234) –

    ઇમાહિ ગાથાહિ ધમ્મં દેસેસિ.

    Imāhi gāthāhi dhammaṃ desesi.

    તત્થ અનિસમ્માતિ અનુપધારેત્વા. અનવત્થાયાતિ અવવત્થપેત્વા. વેભઙ્ગોતિ વિપત્તિ. વિપાકોતિ નિપ્ફત્તિ. અસઞ્ઞતોતિ અસંવુતો દુસ્સીલો. પણયેય્યાતિ પટ્ઠપેય્ય. વેગાતિ વેગેન સહસા. સમ્માપણીધી ચાતિ સમ્માપણિધિના, યોનિસો ઠપિતેન ચિત્તેન કતા નરસ્સ અત્થા પચ્છા અનાનુતપ્પા ભવન્તીતિ અત્થો. વિભજ્જાતિ ઇમાનિ કાતું યુત્તાનિ, ઇમાનિ અયુત્તાનીતિ એવં પઞ્ઞાય વિભજિત્વા. કમ્માયતનાનીતિ કમ્માનિ. બુદ્ધાનુમતાનીતિ પણ્ડિતેહિ અનુમતાનિ અનવજ્જાનિ હોન્તિ. કટુકન્તિ દુક્ખં અસાતં, સમ્બાધં સુકિચ્છં મરણભયં પત્તોમ્હિ. લદ્ધાતિ અત્તનો ઞાણબલેન જીવિતં લભિત્વા. પબ્બજ્જમેવાભિમનોતિ પબ્બજ્જાભિમુખચિત્તો એવાહમસ્મિ.

    Tattha anisammāti anupadhāretvā. Anavatthāyāti avavatthapetvā. Vebhaṅgoti vipatti. Vipākoti nipphatti. Asaññatoti asaṃvuto dussīlo. Paṇayeyyāti paṭṭhapeyya. Vegāti vegena sahasā. Sammāpaṇīdhī cāti sammāpaṇidhinā, yoniso ṭhapitena cittena katā narassa atthā pacchā anānutappā bhavantīti attho. Vibhajjāti imāni kātuṃ yuttāni, imāni ayuttānīti evaṃ paññāya vibhajitvā. Kammāyatanānīti kammāni. Buddhānumatānīti paṇḍitehi anumatāni anavajjāni honti. Kaṭukanti dukkhaṃ asātaṃ, sambādhaṃ sukicchaṃ maraṇabhayaṃ pattomhi. Laddhāti attano ñāṇabalena jīvitaṃ labhitvā. Pabbajjamevābhimanoti pabbajjābhimukhacitto evāhamasmi.

    એવં મહાસત્તેન ધમ્મે દેસિતે રાજા દેવિં આમન્તેસિ – ‘‘દેવિ, ત્વં પુત્તં નિવત્તેહી’’તિ. દેવીપિ કુમારસ્સ પબ્બજ્જમેવ રોચેસિ. મહાસત્તો માતાપિતરો વન્દિત્વા ‘‘સચે મય્હં દોસો અત્થિ, તં ખમથા’’તિ ખમાપેત્વા મહાજનં આપુચ્છિત્વા હિમવન્તાભિમુખો અગમાસિ. ગતે ચ પન મહાસત્તે મહાજનો કૂટજટિલં પોથેત્વા જીવિતક્ખયં પાપેસિ. બોધિસત્તોપિ સનાગરેહિ અમચ્ચપારિસજ્જાદીહિ રાજપુરિસેહિ અસ્સુમુખેહિ અનુબન્ધિયમાનો તે નિવત્તેસિ. મનુસ્સેસુ નિવત્તેસુ મનુસ્સવણ્ણેનાગન્ત્વા દેવતાહિ નીતો સત્ત પબ્બતરાજિયો અતિક્કમિત્વા હિમવન્તે વિસ્સકમ્મુના નિમ્મિતાય પણ્ણસાલાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિ. તેન વુત્તં –

    Evaṃ mahāsattena dhamme desite rājā deviṃ āmantesi – ‘‘devi, tvaṃ puttaṃ nivattehī’’ti. Devīpi kumārassa pabbajjameva rocesi. Mahāsatto mātāpitaro vanditvā ‘‘sace mayhaṃ doso atthi, taṃ khamathā’’ti khamāpetvā mahājanaṃ āpucchitvā himavantābhimukho agamāsi. Gate ca pana mahāsatte mahājano kūṭajaṭilaṃ pothetvā jīvitakkhayaṃ pāpesi. Bodhisattopi sanāgarehi amaccapārisajjādīhi rājapurisehi assumukhehi anubandhiyamāno te nivattesi. Manussesu nivattesu manussavaṇṇenāgantvā devatāhi nīto satta pabbatarājiyo atikkamitvā himavante vissakammunā nimmitāya paṇṇasālāya isipabbajjaṃ pabbaji. Tena vuttaṃ –

    ૨૨.

    22.

    ‘‘સો મં તત્થ ખમાપેસિ, મહારજ્જં અદાસિ મે;

    ‘‘So maṃ tattha khamāpesi, mahārajjaṃ adāsi me;

    સોહં તમં દાલયિત્વા, પબ્બજિં અનગારિય’’ન્તિ.

    Sohaṃ tamaṃ dālayitvā, pabbajiṃ anagāriya’’nti.

    તત્થ તમં દાલયિત્વાતિ કામાદીનવદસ્સનસ્સ પટિપક્ખભૂતં સમ્મોહતમં વિધમિત્વા. પબ્બજિન્તિ ઉપાગચ્છિં. અનગારિયન્તિ પબ્બજ્જં.

    Tattha tamaṃ dālayitvāti kāmādīnavadassanassa paṭipakkhabhūtaṃ sammohatamaṃ vidhamitvā. Pabbajinti upāgacchiṃ. Anagāriyanti pabbajjaṃ.

    ૨૩. ઇદાનિ યદત્થં તદા તં રાજિસ્સરિયં પરિચ્ચત્તં, તં દસ્સેતું ‘‘ન મે દેસ્સ’’ન્તિ ઓસાનગાથમાહ. તસ્સત્થો વુત્તનયોવ.

    23. Idāni yadatthaṃ tadā taṃ rājissariyaṃ pariccattaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘na me dessa’’nti osānagāthamāha. Tassattho vuttanayova.

    એવં પન મહાસત્તે પબ્બજિતે યાવ સોળસવસ્સકાલા રાજકુલે પરિચારિકવેસેન દેવતાયેવ નં ઉપટ્ઠહિંસુ. સો તત્થ ઝાનાભિઞ્ઞાયો નિબ્બત્તેત્વા બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.

    Evaṃ pana mahāsatte pabbajite yāva soḷasavassakālā rājakule paricārikavesena devatāyeva naṃ upaṭṭhahiṃsu. So tattha jhānābhiññāyo nibbattetvā brahmalokūpago ahosi.

    તદા કુહકો દેવદત્તો અહોસિ, માતા મહામાયા, મહારક્ખિતતાપસો સારિપુત્તત્થેરો, સોમનસ્સકુમારો લોકનાથો.

    Tadā kuhako devadatto ahosi, mātā mahāmāyā, mahārakkhitatāpaso sāriputtatthero, somanassakumāro lokanātho.

    તસ્સ યુધઞ્જયચરિયાયં (ચરિયા॰ ૩.૧ આદયો) વુત્તનયેનેવ દસ પારમિયો નિદ્ધારેતબ્બા. ઇધાપિ નેક્ખમ્મપારમી અતિસયવતીતિ સા એવ દેસનં આરુળ્હા. તથા સત્તવસ્સિકકાલે એવ રાજકિચ્ચેસુ સમત્થતા, તસ્સ તાપસસ્સ કૂટજટિલભાવપરિગ્ગણ્હનં, તેન પયુત્તેન રઞ્ઞા વધે આણત્તે સન્તાસાભાવો, રઞ્ઞો સન્તિકં ગન્ત્વા નાનાનયેહિ તસ્સ સદોસતં અત્તનો ચ નિરપરાધતં મહાજનસ્સ મજ્ઝે પકાસેત્વા રઞ્ઞો ચ પરનેય્યબુદ્ધિતં બાલભાવઞ્ચ પટ્ઠપેત્વા તેન ખમાપિતેપિ તસ્સ સન્તિકે વાસતો રજ્જિસ્સરિયતો ચ સંવેગમાપજ્જિત્વા નાનપ્પકારં યાચિયમાનેનપિ હત્થગતં રજ્જસિરિં ખેળપિણ્ડં વિય છડ્ડેત્વા કત્થચિ અલગ્ગચિત્તેન હુત્વા પબ્બજનં, પબ્બજિત્વા પવિવેકારામેન હુત્વા નચિરસ્સેવ અપ્પકસિરેન ઝાનાભિઞ્ઞાનિબ્બત્તનન્તિ એવમાદયો મહાસત્તસ્સ ગુણાનુભાવા વિભાવેતબ્બાતિ.

    Tassa yudhañjayacariyāyaṃ (cariyā. 3.1 ādayo) vuttanayeneva dasa pāramiyo niddhāretabbā. Idhāpi nekkhammapāramī atisayavatīti sā eva desanaṃ āruḷhā. Tathā sattavassikakāle eva rājakiccesu samatthatā, tassa tāpasassa kūṭajaṭilabhāvapariggaṇhanaṃ, tena payuttena raññā vadhe āṇatte santāsābhāvo, rañño santikaṃ gantvā nānānayehi tassa sadosataṃ attano ca niraparādhataṃ mahājanassa majjhe pakāsetvā rañño ca paraneyyabuddhitaṃ bālabhāvañca paṭṭhapetvā tena khamāpitepi tassa santike vāsato rajjissariyato ca saṃvegamāpajjitvā nānappakāraṃ yāciyamānenapi hatthagataṃ rajjasiriṃ kheḷapiṇḍaṃ viya chaḍḍetvā katthaci alaggacittena hutvā pabbajanaṃ, pabbajitvā pavivekārāmena hutvā nacirasseva appakasirena jhānābhiññānibbattananti evamādayo mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.

    સોમનસ્સચરિયાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Somanassacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi / ૨. સોમનસ્સચરિયા • 2. Somanassacariyā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact