Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫૦૫. સોમનસ્સજાતકં (૯)

    505. Somanassajātakaṃ (9)

    ૨૧૧.

    211.

    કો તં હિંસતિ હેઠેતિ, કિં 1 દુમ્મનો સોચસિ અપ્પતીતો;

    Ko taṃ hiṃsati heṭheti, kiṃ 2 dummano socasi appatīto;

    કસ્સજ્જ માતાપિતરો રુદન્તુ, ક્વજ્જ સેતુ 3 નિહતો પથબ્યા.

    Kassajja mātāpitaro rudantu, kvajja setu 4 nihato pathabyā.

    ૨૧૨.

    212.

    તુટ્ઠોસ્મિ દેવ તવ દસ્સનેન, ચિરસ્સં પસ્સામિ તં ભૂમિપાલ;

    Tuṭṭhosmi deva tava dassanena, cirassaṃ passāmi taṃ bhūmipāla;

    અહિંસકો રેણુમનુપ્પવિસ્સ, પુત્તેન તે હેઠયિતોસ્મિ 5 દેવ.

    Ahiṃsako reṇumanuppavissa, puttena te heṭhayitosmi 6 deva.

    ૨૧૩.

    213.

    આયન્તુ દોવારિકા ખગ્ગબન્ધા 7, કાસાવિયા યન્તુ 8 અન્તેપુરન્તં;

    Āyantu dovārikā khaggabandhā 9, kāsāviyā yantu 10 antepurantaṃ;

    હન્ત્વાન તં સોમનસ્સં કુમારં, છેત્વાન સીસં વરમાહરન્તુ.

    Hantvāna taṃ somanassaṃ kumāraṃ, chetvāna sīsaṃ varamāharantu.

    ૨૧૪.

    214.

    પેસિતા રાજિનો દૂતા, કુમારં એતદબ્રવું;

    Pesitā rājino dūtā, kumāraṃ etadabravuṃ;

    ઇસ્સરેન વિતિણ્ણોસિ, વધં પત્તોસિ ખત્તિય.

    Issarena vitiṇṇosi, vadhaṃ pattosi khattiya.

    ૨૧૫.

    215.

    સ રાજપુત્તો પરિદેવયન્તો, દસઙ્ગુલિં અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વા;

    Sa rājaputto paridevayanto, dasaṅguliṃ añjaliṃ paggahetvā;

    અહમ્પિ ઇચ્છામિ જનિન્દ દટ્ઠું, જીવં મં નેત્વા 11 પટિદસ્સયેથ.

    Ahampi icchāmi janinda daṭṭhuṃ, jīvaṃ maṃ netvā 12 paṭidassayetha.

    ૨૧૬.

    216.

    તસ્સ તં વચનં સુત્વા, રઞ્ઞો પુત્તં અદસ્સયું;

    Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rañño puttaṃ adassayuṃ;

    પુત્તો ચ પિતરં દિસ્વા, દૂરતોવજ્ઝભાસથ.

    Putto ca pitaraṃ disvā, dūratovajjhabhāsatha.

    ૨૧૭.

    217.

    આગચ્છું 13 દોવારિકા ખગ્ગબન્ધા, કાસાવિયા હન્તુ મમં જનિન્દ;

    Āgacchuṃ 14 dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    અક્ખાહિ મે પુચ્છિતો એતમત્થં, અપરાધો કો નિધ મમજ્જ અત્થિ.

    Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, aparādho ko nidha mamajja atthi.

    ૨૧૮.

    218.

    સાયઞ્ચ પાતો ઉદકં સજાતિ, અગ્ગિં સદા પારિચરતપ્પમત્તો;

    Sāyañca pāto udakaṃ sajāti, aggiṃ sadā pāricaratappamatto;

    તં તાદિસં સંયતં બ્રહ્મચારિં, કસ્મા તુવં બ્રૂસિ ગહપ્પતીતિ.

    Taṃ tādisaṃ saṃyataṃ brahmacāriṃ, kasmā tuvaṃ brūsi gahappatīti.

    ૨૧૯.

    219.

    તાલા ચ મૂલા ચ ફલા ચ દેવ, પરિગ્ગહા વિવિધા સન્તિમસ્સ;

    Tālā ca mūlā ca phalā ca deva, pariggahā vividhā santimassa;

    તે રક્ખતિ ગોપયતપ્પમત્તો, 15 તસ્મા અહં બ્રૂમિ ગહપ્પતીતિ 16.

    Te rakkhati gopayatappamatto, 17 tasmā ahaṃ brūmi gahappatīti 18.

    ૨૨૦.

    220.

    સચ્ચં ખો એતં વદસિ કુમાર, પરિગ્ગહા વિવિધા સન્તિમસ્સ;

    Saccaṃ kho etaṃ vadasi kumāra, pariggahā vividhā santimassa;

    તે રક્ખતિ ગોપયતપ્પમત્તો, સ 19 બ્રાહ્મણો ગહપતિ તેન હોતિ.

    Te rakkhati gopayatappamatto, sa 20 brāhmaṇo gahapati tena hoti.

    ૨૨૧.

    221.

    સુણન્તુ મય્હં પરિસા સમાગતા, સનેગમા જાનપદા ચ સબ્બે;

    Suṇantu mayhaṃ parisā samāgatā, sanegamā jānapadā ca sabbe;

    બાલાયં બાલસ્સ વચો નિસમ્મ, અહેતુના ઘાતયતે મં 21 જનિન્દો.

    Bālāyaṃ bālassa vaco nisamma, ahetunā ghātayate maṃ 22 janindo.

    ૨૨૨.

    222.

    દળ્હસ્મિ મૂલે વિસટે વિરૂળ્હે, દુન્નિક્કયો વેળુ પસાખજાતો;

    Daḷhasmi mūle visaṭe virūḷhe, dunnikkayo veḷu pasākhajāto;

    વન્દામિ પાદાનિ તવ 23 જનિન્દ, અનુજાન મં પબ્બજિસ્સામિ દેવ.

    Vandāmi pādāni tava 24 janinda, anujāna maṃ pabbajissāmi deva.

    ૨૨૩.

    223.

    ભુઞ્જસ્સુ ભોગે વિપુલે કુમાર, સબ્બઞ્ચ તે ઇસ્સરિયં દદામિ;

    Bhuñjassu bhoge vipule kumāra, sabbañca te issariyaṃ dadāmi;

    અજ્જેવ ત્વં કુરૂનં હોહિ રાજા, મા પબ્બજી પબ્બજ્જા હિ દુક્ખા.

    Ajjeva tvaṃ kurūnaṃ hohi rājā, mā pabbajī pabbajjā hi dukkhā.

    ૨૨૪.

    224.

    કિન્નૂધ દેવ તવમત્થિ ભોગા, પુબ્બેવહં 25 દેવલોકે રમિસ્સં;

    Kinnūdha deva tavamatthi bhogā, pubbevahaṃ 26 devaloke ramissaṃ;

    રૂપેહિ સદ્દેહિ અથો રસેહિ, ગન્ધેહિ ફસ્સેહિ મનોરમેહિ.

    Rūpehi saddehi atho rasehi, gandhehi phassehi manoramehi.

    ૨૨૫.

    225.

    ભુત્તા ચ મે 27 ભોગા તિદિવસ્મિં દેવ, પરિવારિતા 28 અચ્છરાનં ગણેન 29;

    Bhuttā ca me 30 bhogā tidivasmiṃ deva, parivāritā 31 accharānaṃ gaṇena 32;

    તુવઞ્ચ 33 બાલં પરનેય્યં વિદિત્વા, ન તાદિસે રાજકુલે વસેય્યં.

    Tuvañca 34 bālaṃ paraneyyaṃ viditvā, na tādise rājakule vaseyyaṃ.

    ૨૨૬.

    226.

    સચાહં બાલો પરનેય્યો અસ્મિ, એકાપરાધં 35 ખમ પુત્ત મય્હં;

    Sacāhaṃ bālo paraneyyo asmi, ekāparādhaṃ 36 khama putta mayhaṃ;

    પુનપિ ચે એદિસકં ભવેય્ય, યથામતિં સોમનસ્સ કરોહિ.

    Punapi ce edisakaṃ bhaveyya, yathāmatiṃ somanassa karohi.

    ૨૨૭.

    227.

    અનિસમ્મ કતં કમ્મં, અનવત્થાય ચિન્તિતં;

    Anisamma kataṃ kammaṃ, anavatthāya cintitaṃ;

    ભેસજ્જસ્સેવ વેભઙ્ગો, વિપાકો હોતિ પાપકો.

    Bhesajjasseva vebhaṅgo, vipāko hoti pāpako.

    ૨૨૮.

    228.

    નિસમ્મ ચ કતં કમ્મં, સમ્માવત્થાય ચિન્તિતં;

    Nisamma ca kataṃ kammaṃ, sammāvatthāya cintitaṃ;

    ભેસજ્જસ્સેવ સમ્પત્તિ, વિપાકો હોતિ ભદ્રકો.

    Bhesajjasseva sampatti, vipāko hoti bhadrako.

    ૨૨૯.

    229.

    અલસો ગિહી કામભોગી ન સાધુ, અસઞ્ઞતો પબ્બજિતો ન સાધુ;

    Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    રાજા ન સાધુ અનિસમ્મકારી, યો પણ્ડિતો કોધનો તં ન સાધુ.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    ૨૩૦.

    230.

    નિસમ્મ ખત્તિયો કયિરા, નાનિસમ્મ દિસમ્પતિ;

    Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    નિસમ્મકારિનો રાજ, યસો કિત્તિ ચ વડ્ઢતિ.

    Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhati.

    ૨૩૧.

    231.

    નિસમ્મ દણ્ડં પણયેય્ય ઇસ્સરો, વેગા કતં તપ્પતિ ભૂમિપાલ;

    Nisamma daṇḍaṃ paṇayeyya issaro, vegā kataṃ tappati bhūmipāla;

    સમ્માપણીધી ચ નરસ્સ અત્થા, અનાનુતપ્પા તે ભવન્તિ પચ્છા.

    Sammāpaṇīdhī ca narassa atthā, anānutappā te bhavanti pacchā.

    ૨૩૨.

    232.

    અનાનુતપ્પાનિ હિ યે કરોન્તિ, વિભજ્જ કમ્માયતનાનિ લોકે;

    Anānutappāni hi ye karonti, vibhajja kammāyatanāni loke;

    વિઞ્ઞુપ્પસત્થાનિ સુખુદ્રયાનિ, ભવન્તિ બુદ્ધાનુમતાનિ 37 તાનિ.

    Viññuppasatthāni sukhudrayāni, bhavanti buddhānumatāni 38 tāni.

    ૨૩૩.

    233.

    આગચ્છું દોવારિકા ખગ્ગબન્ધા, કાસાવિયા હન્તુ મમં જનિન્દ;

    Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    માતુઞ્ચ 39 અઙ્કસ્મિમહં નિસિન્નો, આકડ્ઢિતો સહસા તેહિ દેવ.

    Mātuñca 40 aṅkasmimahaṃ nisinno, ākaḍḍhito sahasā tehi deva.

    ૨૩૪.

    234.

    કટુકઞ્હિ સમ્બાધં સુકિચ્છં 41 પત્તો, મધુરમ્પિ યં જીવિતં લદ્ધ રાજ;

    Kaṭukañhi sambādhaṃ sukicchaṃ 42 patto, madhurampi yaṃ jīvitaṃ laddha rāja;

    કિચ્છેનહં અજ્જ વધા પમુત્તો, પબ્બજ્જમેવાભિમનોહમસ્મિ.

    Kicchenahaṃ ajja vadhā pamutto, pabbajjamevābhimanohamasmi.

    ૨૩૫.

    235.

    પુત્તો તવાયં તરુણો સુધમ્મે, અનુકમ્પકો સોમનસ્સો કુમારો;

    Putto tavāyaṃ taruṇo sudhamme, anukampako somanasso kumāro;

    તં યાચમાનો ન લભામિ સ્વજ્જ 43, અરહસિ નં યાચિતવે 44 તુવમ્પિ.

    Taṃ yācamāno na labhāmi svajja 45, arahasi naṃ yācitave 46 tuvampi.

    ૨૩૬.

    236.

    રમસ્સુ ભિક્ખાચરિયાય પુત્ત, નિસમ્મ ધમ્મેસુ પરિબ્બજસ્સુ;

    Ramassu bhikkhācariyāya putta, nisamma dhammesu paribbajassu;

    સબ્બેસુ ભૂતેસુ નિધાય દણ્ડં, અનિન્દિતો બ્રહ્મમુપેહિ ઠાનં.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, anindito brahmamupehi ṭhānaṃ.

    ૨૩૭.

    237.

    અચ્છેર 47 રૂપં વત યાદિસઞ્ચ, દુક્ખિતં મં દુક્ખાપયસે સુધમ્મે;

    Acchera 48 rūpaṃ vata yādisañca, dukkhitaṃ maṃ dukkhāpayase sudhamme;

    યાચસ્સુ પુત્તં ઇતિ વુચ્ચમાના, ભિય્યોવ ઉસ્સાહયસે કુમારં.

    Yācassu puttaṃ iti vuccamānā, bhiyyova ussāhayase kumāraṃ.

    ૨૩૮.

    238.

    યે વિપ્પમુત્તા અનવજ્જભોગિનો 49, પરિનિબ્બુતા લોકમિમં ચરન્તિ;

    Ye vippamuttā anavajjabhogino 50, parinibbutā lokamimaṃ caranti;

    તમરિયમગ્ગં પટિપજ્જમાનં, ન ઉસ્સહે વારયિતું કુમારં.

    Tamariyamaggaṃ paṭipajjamānaṃ, na ussahe vārayituṃ kumāraṃ.

    ૨૩૯.

    239.

    અદ્ધા હવે સેવિતબ્બા સપઞ્ઞા, બહુસ્સુતા યે બહુઠાનચિન્તિનો;

    Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    યેસાયં સુત્વાન સુભાસિતાનિ, અપ્પોસ્સુક્કા વીતસોકા સુધમ્માતિ.

    Yesāyaṃ sutvāna subhāsitāni, appossukkā vītasokā sudhammāti.

    સોમનસ્સજાતકં નવમં.

    Somanassajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. કિન્નુ (પી॰ ક॰)
    2. kinnu (pī. ka.)
    3. કો ન્વેજ્જ સેતિ (ક॰), કો અજ્જ સેતુ (?)
    4. ko nvejja seti (ka.), ko ajja setu (?)
    5. પોથયિતોસ્મિ (ક॰)
    6. pothayitosmi (ka.)
    7. ખગ્ગબદ્ધા (સી॰ પી॰)
    8. હન્તુ (ક॰)
    9. khaggabaddhā (sī. pī.)
    10. hantu (ka.)
    11. જીવં પનેત્વા (સી॰ પી॰)
    12. jīvaṃ panetvā (sī. pī.)
    13. આગઞ્છું (સી॰), આગઞ્છુ (પી॰)
    14. āgañchuṃ (sī.), āgañchu (pī.)
    15. બ્રાહ્મણો ગહપતિ તેન હોતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. બ્રાહ્મણો ગહપતિ તેન હોતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    17. brāhmaṇo gahapati tena hoti (sī. syā. pī.)
    18. brāhmaṇo gahapati tena hoti (sī. syā. pī.)
    19. નત્થિ ઇદં સી॰ સ્યા॰ પી॰ પોત્થકેસુ
    20. natthi idaṃ sī. syā. pī. potthakesu
    21. ઘાતયતે (સી॰ પી॰)
    22. ghātayate (sī. pī.)
    23. તવં (સી॰ પી॰)
    24. tavaṃ (sī. pī.)
    25. પુબ્બે ચહં (ક॰)
    26. pubbe cahaṃ (ka.)
    27. ભુત્તા (સી॰ પી॰)
    28. પરિચારિતા (ક॰)
    29. અચ્છરાસંગણેન (સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    30. bhuttā (sī. pī.)
    31. paricāritā (ka.)
    32. accharāsaṃgaṇena (syā. pī. ka.)
    33. તવઞ્ચ (સી॰ પી॰)
    34. tavañca (sī. pī.)
    35. એતાપરાધં (ક॰)
    36. etāparādhaṃ (ka.)
    37. વદ્ધાનુમતાનિ (સી॰ પી॰)
    38. vaddhānumatāni (sī. pī.)
    39. માતુચ્ચ (પી॰)
    40. mātucca (pī.)
    41. સુકિચ્છ (સી॰ પી॰)
    42. sukiccha (sī. pī.)
    43. સજ્જ (સી॰ પી॰)
    44. યાચિતુયે (ક॰)
    45. sajja (sī. pī.)
    46. yācituye (ka.)
    47. અચ્છરિય (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    48. acchariya (sī. syā. pī.)
    49. ભોજિનો (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    50. bhojino (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૦૫] ૯. સોમનસ્સજાતકવણ્ણના • [505] 9. Somanassajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact