Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૬. સોણદિન્નાવિમાનવત્થુ

    6. Soṇadinnāvimānavatthu

    ૨૧૭.

    217.

    ‘‘અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, યા ત્વં તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ઓભાસેન્તી દિસા સબ્બા, ઓસધી વિય તારકા.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    ૨૧૮.

    218.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો, કેન તે ઇધ મિજ્ઝતિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    ઉપ્પજ્જન્તિ ચ તે ભોગા, યે કેચિ મનસો પિયા.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    ૨૧૯.

    219.

    ‘‘પુચ્છામિ તં દેવિ મહાનુભાવે, મનુસ્સભૂતા કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવા, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૨૨૦.

    220.

    સા દેવતા અત્તમના, મોગ્ગલ્લાનેન પુચ્છિતા;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    પઞ્હં પુટ્ઠા વિયાકાસિ, યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૨૨૧.

    221.

    ‘‘સોણદિન્નાતિ મં અઞ્ઞંસુ, નાળન્દાયં ઉપાસિકા;

    ‘‘Soṇadinnāti maṃ aññaṃsu, nāḷandāyaṃ upāsikā;

    સદ્ધા સીલેન સમ્પન્ના, સંવિભાગરતા સદા.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    ૨૨૨.

    222.

    ‘‘અચ્છાદનઞ્ચ ભત્તઞ્ચ, સેનાસનં પદીપિયં;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    અદાસિં ઉજુભૂતેસુ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    ૨૨૩.

    223.

    ‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    ૨૨૪.

    224.

    ‘‘ઉપોસથં ઉપવસિસ્સં, સદા સીલેસુ સંવુતા;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    સઞ્ઞમા સંવિભાગા ચ, વિમાનં આવસામહં.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    ૨૨૫.

    225.

    ‘‘પાણાતિપાતા વિરતા, મુસાવાદા ચ સઞ્ઞતા;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    થેય્યા ચ અતિચારા ચ, મજ્જપાના ચ આરકા.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    ૨૨૬.

    226.

    ‘‘પઞ્ચસિક્ખાપદે રતા, અરિયસચ્ચાન કોવિદા;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    ઉપાસિકા ચક્ખુમતો, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    ૨૨૭.

    227.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    સોણદિન્નાવિમાનં છટ્ઠં.

    Soṇadinnāvimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૬. સોણદિન્નાવિમાનવણ્ણના • 6. Soṇadinnāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact