Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૧૯. સટ્ઠિનિપાતો

    19. Saṭṭhinipāto

    ૫૨૯. સોણકજાતકં (૧)

    529. Soṇakajātakaṃ (1)

    .

    1.

    ‘‘તસ્સ સુત્વા સતં દમ્મિ, સહસ્સં દિટ્ઠ 1 સોણકં;

    ‘‘Tassa sutvā sataṃ dammi, sahassaṃ diṭṭha 2 soṇakaṃ;

    કો મે સોણકમક્ખાતિ, સહાયં પંસુકીળિતં’’.

    Ko me soṇakamakkhāti, sahāyaṃ paṃsukīḷitaṃ’’.

    .

    2.

    ‘‘અથબ્રવી માણવકો, દહરો પઞ્ચચૂળકો;

    ‘‘Athabravī māṇavako, daharo pañcacūḷako;

    મય્હં સુત્વા સતં દેહિ, સહસ્સં દિટ્ઠ 3 સોણકં;

    Mayhaṃ sutvā sataṃ dehi, sahassaṃ diṭṭha 4 soṇakaṃ;

    અહં તે સોણકક્ખિસ્સં 5, સહાયં પંસુકીળિતં’’.

    Ahaṃ te soṇakakkhissaṃ 6, sahāyaṃ paṃsukīḷitaṃ’’.

    .

    3.

    ‘‘કતમસ્મિં 7 સો જનપદે, રટ્ઠેસુ નિગમેસુ ચ;

    ‘‘Katamasmiṃ 8 so janapade, raṭṭhesu nigamesu ca;

    કત્થ સોણકમદ્દક્ખિ 9, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’.

    Kattha soṇakamaddakkhi 10, taṃ me akkhāhi pucchito’’.

    .

    4.

    ‘‘તવેવ દેવ વિજિતે, તવેવુય્યાનભૂમિયા;

    ‘‘Taveva deva vijite, tavevuyyānabhūmiyā;

    ઉજુવંસા મહાસાલા, નીલોભાસા મનોરમા.

    Ujuvaṃsā mahāsālā, nīlobhāsā manoramā.

    .

    5.

    ‘‘તિટ્ઠન્તિ મેઘસમાના, રમ્મા અઞ્ઞોઞ્ઞનિસ્સિતા;

    ‘‘Tiṭṭhanti meghasamānā, rammā aññoññanissitā;

    તેસં મૂલમ્હિ 11 સોણકો, ઝાયતી અનુપાદનો 12;

    Tesaṃ mūlamhi 13 soṇako, jhāyatī anupādano 14;

    ઉપાદાનેસુ લોકેસુ, ડય્હમાનેસુ નિબ્બુતો.

    Upādānesu lokesu, ḍayhamānesu nibbuto.

    .

    6.

    ‘‘તતો ચ રાજા પાયાસિ, સેનાય ચતુરઙ્ગિયા;

    ‘‘Tato ca rājā pāyāsi, senāya caturaṅgiyā;

    કારાપેત્વા સમં મગ્ગં, અગમા યેન સોણકો.

    Kārāpetvā samaṃ maggaṃ, agamā yena soṇako.

    .

    7.

    ‘‘ઉય્યાનભૂમિં ગન્ત્વાન, વિચરન્તો બ્રહાવને;

    ‘‘Uyyānabhūmiṃ gantvāna, vicaranto brahāvane;

    આસીનં સોણકં દક્ખિ, ડય્હમાનેસુ નિબ્બુતં’’.

    Āsīnaṃ soṇakaṃ dakkhi, ḍayhamānesu nibbutaṃ’’.

    .

    8.

    ‘‘કપણો વતયં ભિક્ખુ, મુણ્ડો સઙ્ઘાટિપારુતો;

    ‘‘Kapaṇo vatayaṃ bhikkhu, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    અમાતિકો અપિતિકો, રુક્ખમૂલસ્મિ ઝાયતિ’’.

    Amātiko apitiko, rukkhamūlasmi jhāyati’’.

    .

    9.

    ‘‘ઇમં વાક્યં નિસામેત્વા, સોણકો એતદબ્રવિ;

    ‘‘Imaṃ vākyaṃ nisāmetvā, soṇako etadabravi;

    ‘ન રાજ કપણો હોતિ, ધમ્મં કાયેન ફસ્સયં 15.

    ‘Na rāja kapaṇo hoti, dhammaṃ kāyena phassayaṃ 16.

    ૧૦.

    10.

    ‘યો ચ 17 ધમ્મં નિરંકત્વા 18, અધમ્મમનુવત્તતિ;

    ‘Yo ca 19 dhammaṃ niraṃkatvā 20, adhammamanuvattati;

    સ રાજ કપણો હોતિ, પાપો પાપપરાયનો’’’.

    Sa rāja kapaṇo hoti, pāpo pāpaparāyano’’’.

    ૧૧.

    11.

    ‘‘‘અરિન્દમોતિ મે નામં, કાસિરાજાતિ મં વિદૂ;

    ‘‘‘Arindamoti me nāmaṃ, kāsirājāti maṃ vidū;

    કચ્ચિ ભોતો સુખસ્સેય્યા 21, ઇધ પત્તસ્સ સોણક’’’.

    Kacci bhoto sukhasseyyā 22, idha pattassa soṇaka’’’.

    ૧૨.

    12.

    ‘‘સદાપિ ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Sadāpi bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    ન તેસં કોટ્ઠે ઓપેન્તિ, ન કુમ્ભિં ન ખળોપિયં 23;

    Na tesaṃ koṭṭhe openti, na kumbhiṃ na khaḷopiyaṃ 24;

    પરનિટ્ઠિતમેસાના, તેન યાપેન્તિ સુબ્બતા.

    Paraniṭṭhitamesānā, tena yāpenti subbatā.

    ૧૩.

    13.

    ‘‘દુતિયમ્પિ ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Dutiyampi bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    અનવજ્જપિણ્ડો 25 ભોત્તબ્બો, ન ચ કોચૂપરોધતિ.

    Anavajjapiṇḍo 26 bhottabbo, na ca kocūparodhati.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘તતિયમ્પિ ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Tatiyampi bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    નિબ્બુતો પિણ્ડો ભોત્તબ્બો, ન ચ કોચૂપરોધતિ.

    Nibbuto piṇḍo bhottabbo, na ca kocūparodhati.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘ચતુત્થમ્પિ 27 ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Catutthampi 28 bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    મુત્તસ્સ રટ્ઠે ચરતો, સઙ્ગો યસ્સ ન વિજ્જતિ.

    Muttassa raṭṭhe carato, saṅgo yassa na vijjati.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘પઞ્ચમમ્પિ 29 ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Pañcamampi 30 bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    નગરમ્હિ ડય્હમાનમ્હિ, નાસ્સ કિઞ્ચિ અડય્હથ.

    Nagaramhi ḍayhamānamhi, nāssa kiñci aḍayhatha.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘છટ્ઠમ્પિ 31 ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Chaṭṭhampi 32 bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    રટ્ઠે વિલુમ્પમાનમ્હિ 33, નાસ્સ કિઞ્ચિ અહીરથ 34.

    Raṭṭhe vilumpamānamhi 35, nāssa kiñci ahīratha 36.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘સત્તમમ્પિ 37 ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Sattamampi 38 bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    ચોરેહિ રક્ખિતં મગ્ગં, યે ચઞ્ઞે પરિપન્થિકા;

    Corehi rakkhitaṃ maggaṃ, ye caññe paripanthikā;

    પત્તચીવરમાદાય, સોત્થિં ગચ્છતિ સુબ્બતો.

    Pattacīvaramādāya, sotthiṃ gacchati subbato.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘અટ્ઠમમ્પિ 39 ભદ્રમધનસ્સ, અનાગારસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Aṭṭhamampi 40 bhadramadhanassa, anāgārassa bhikkhuno;

    યં યં દિસં પક્કમતિ, અનપેક્ખોવ ગચ્છતિ’’.

    Yaṃ yaṃ disaṃ pakkamati, anapekkhova gacchati’’.

    ૨૦.

    20.

    ‘‘બહૂપિ ભદ્રા 41 એતેસં, યો ત્વં ભિક્ખુ પસંસસિ;

    ‘‘Bahūpi bhadrā 42 etesaṃ, yo tvaṃ bhikkhu pasaṃsasi;

    અહઞ્ચ ગિદ્ધો કામેસુ, કથં કાહામિ સોણક.

    Ahañca giddho kāmesu, kathaṃ kāhāmi soṇaka.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘પિયા મે માનુસા કામા, અથો દિબ્યાપિ મે પિયા;

    ‘‘Piyā me mānusā kāmā, atho dibyāpi me piyā;

    અથ કેન નુ વણ્ણેન, ઉભો લોકે લભામસે’’.

    Atha kena nu vaṇṇena, ubho loke labhāmase’’.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘કામે ગિદ્ધા 43 કામરતા, કામેસુ અધિમુચ્છિતા;

    ‘‘Kāme giddhā 44 kāmaratā, kāmesu adhimucchitā;

    નરા પાપાનિ કત્વાન, ઉપપજ્જન્તિ દુગ્ગતિં.

    Narā pāpāni katvāna, upapajjanti duggatiṃ.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘યે ચ કામે પહન્ત્વાન 45, નિક્ખન્તા અકુતોભયા;

    ‘‘Ye ca kāme pahantvāna 46, nikkhantā akutobhayā;

    એકોદિભાવાધિગતા, ન તે ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં.

    Ekodibhāvādhigatā, na te gacchanti duggatiṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘ઉપમં તે કરિસ્સામિ, તં સુણોહિ અરિન્દમ;

    ‘‘Upamaṃ te karissāmi, taṃ suṇohi arindama;

    ઉપમાય મિધેકચ્ચે 47, અત્થં જાનન્તિ પણ્ડિતા.

    Upamāya midhekacce 48, atthaṃ jānanti paṇḍitā.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘ગઙ્ગાય કુણપં દિસ્વા, વુય્હમાનં મહણ્ણવે;

    ‘‘Gaṅgāya kuṇapaṃ disvā, vuyhamānaṃ mahaṇṇave;

    વાયસો સમચિન્તેસિ, અપ્પપઞ્ઞો અચેતસો.

    Vāyaso samacintesi, appapañño acetaso.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘‘યાનઞ્ચ વતિદં લદ્ધં, ભક્ખો ચાયં અનપ્પકો’;

    ‘‘‘Yānañca vatidaṃ laddhaṃ, bhakkho cāyaṃ anappako’;

    તત્થ રત્તિં તત્થ દિવા, તત્થેવ નિરતો મનો.

    Tattha rattiṃ tattha divā, tattheva nirato mano.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘ખાદં નાગસ્સ મંસાનિ, પિવં ભાગીરથોદકં 49;

    ‘‘Khādaṃ nāgassa maṃsāni, pivaṃ bhāgīrathodakaṃ 50;

    સમ્પસ્સં વનચેત્યાનિ, ન પલેત્થ 51 વિહઙ્ગમો.

    Sampassaṃ vanacetyāni, na palettha 52 vihaṅgamo.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘તઞ્ચ 53 ઓતરણી ગઙ્ગા, પમત્તં કુણપે રતં;

    ‘‘Tañca 54 otaraṇī gaṅgā, pamattaṃ kuṇape rataṃ;

    સમુદ્દં અજ્ઝગાહાસિ 55, અગતી યત્થ પક્ખિનં.

    Samuddaṃ ajjhagāhāsi 56, agatī yattha pakkhinaṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘સો ચ ભક્ખપરિક્ખીણો, ઉદપત્વા 57 વિહઙ્ગમો.

    ‘‘So ca bhakkhaparikkhīṇo, udapatvā 58 vihaṅgamo.

    ન પચ્છતો ન પુરતો, નુત્તરં નોપિ દક્ખિણં.

    Na pacchato na purato, nuttaraṃ nopi dakkhiṇaṃ.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘દીપં સો નજ્ઝગાગઞ્છિ 59, અગતી યત્થ પક્ખિનં;

    ‘‘Dīpaṃ so najjhagāgañchi 60, agatī yattha pakkhinaṃ;

    સો ચ તત્થેવ પાપત્થ, યથા દુબ્બલકો તથા.

    So ca tattheva pāpattha, yathā dubbalako tathā.

    ૩૧.

    31.

    ‘‘તઞ્ચ સામુદ્દિકા મચ્છા, કુમ્ભીલા મકરા સુસૂ;

    ‘‘Tañca sāmuddikā macchā, kumbhīlā makarā susū;

    પસય્હકારા ખાદિંસુ, ફન્દમાનં વિપક્ખકં 61.

    Pasayhakārā khādiṃsu, phandamānaṃ vipakkhakaṃ 62.

    ૩૨.

    32.

    ‘‘એવમેવ તુવં રાજ, યે ચઞ્ઞે કામભોગિનો;

    ‘‘Evameva tuvaṃ rāja, ye caññe kāmabhogino;

    ગિદ્ધા ચે ન વમિસ્સન્તિ, કાકપઞ્ઞાવ 63 તે વિદૂ.

    Giddhā ce na vamissanti, kākapaññāva 64 te vidū.

    ૩૩.

    33.

    ‘‘એસા તે ઉપમા રાજ, અત્થસન્દસ્સની કતા;

    ‘‘Esā te upamā rāja, atthasandassanī katā;

    ત્વઞ્ચ પઞ્ઞાયસે તેન, યદિ કાહસિ વા ન વા.

    Tvañca paññāyase tena, yadi kāhasi vā na vā.

    ૩૪.

    34.

    ‘‘એકવાચમ્પિ દ્વિવાચં, ભણેય્ય અનુકમ્પકો;

    ‘‘Ekavācampi dvivācaṃ, bhaṇeyya anukampako;

    તતુત્તરિં ન ભાસેય્ય, દાસોવય્યસ્સ 65 સન્તિકે’’.

    Tatuttariṃ na bhāseyya, dāsovayyassa 66 santike’’.

    ૩૫.

    35.

    ‘‘ઇદં વત્વાન પક્કામિ, સોણકો અમિતબુદ્ધિમા 67;

    ‘‘Idaṃ vatvāna pakkāmi, soṇako amitabuddhimā 68;

    વેહાસે અન્તલિક્ખસ્મિં, અનુસાસિત્વાન ખત્તિયં’’.

    Vehāse antalikkhasmiṃ, anusāsitvāna khattiyaṃ’’.

    ૩૬.

    36.

    ‘‘કો નુમે રાજકત્તારો, સુદ્દા વેય્યત્તમાગતા 69;

    ‘‘Ko nume rājakattāro, suddā veyyattamāgatā 70;

    રજ્જં નિય્યાદયિસ્સામિ, નાહં રજ્જેન મત્થિકો.

    Rajjaṃ niyyādayissāmi, nāhaṃ rajjena matthiko.

    ૩૭.

    37.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં’’ 71.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ’’ 72.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘અત્થિ તે દહરો પુત્તો, દીઘાવુ રટ્ઠવડ્ઢનો;

    ‘‘Atthi te daharo putto, dīghāvu raṭṭhavaḍḍhano;

    તં રજ્જે અભિસિઞ્ચસ્સુ, સો નો રાજા ભવિસ્સતિ’’.

    Taṃ rajje abhisiñcassu, so no rājā bhavissati’’.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘ખિપ્પં કુમારમાનેથ, દીઘાવું રટ્ઠવડ્ઢનં;

    ‘‘Khippaṃ kumāramānetha, dīghāvuṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ;

    તં રજ્જે અભિસિઞ્ચિસ્સં, સો વો રાજા ભવિસ્સતિ’’.

    Taṃ rajje abhisiñcissaṃ, so vo rājā bhavissati’’.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘તતો કુમારમાનેસું, દીઘાવું રટ્ઠવડ્ઢનં;

    ‘‘Tato kumāramānesuṃ, dīghāvuṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ;

    તં દિસ્વા આલપી રાજા, એકપુત્તં મનોરમં.

    Taṃ disvā ālapī rājā, ekaputtaṃ manoramaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સટ્ઠિ ગામસહસ્સાનિ, પરિપુણ્ણાનિ સબ્બસો;

    ‘‘Saṭṭhi gāmasahassāni, paripuṇṇāni sabbaso;

    તે પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Te putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં 73.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ 74.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘સટ્ઠિ નાગસહસ્સાનિ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Saṭṭhi nāgasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    સુવણ્ણકચ્છા માતઙ્ગા, હેમકપ્પનવાસસા.

    Suvaṇṇakacchā mātaṅgā, hemakappanavāsasā.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, તોમરઙ્કુસપાણિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, tomaraṅkusapāṇibhi;

    તે પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Te putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘સટ્ઠિ અસ્સસહસ્સાનિ, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Saṭṭhi assasahassāni, sabbālaṅkārabhūsitā;

    આજાનીયાવ જાતિયા, સિન્ધવા સીઘવાહિનો.

    Ājānīyāva jātiyā, sindhavā sīghavāhino.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ઇલ્લિયાચાપધારિભિ 75;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, illiyācāpadhāribhi 76;

    તે પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Te putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘સટ્ઠિ રથસહસ્સાનિ, સન્નદ્ધા ઉસ્સિતદ્ધજા;

    ‘‘Saṭṭhi rathasahassāni, sannaddhā ussitaddhajā;

    દીપા અથોપિ વેય્યગ્ઘા, સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા.

    Dīpā athopi veyyagghā, sabbālaṅkārabhūsitā.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘આરૂળ્હા ગામણીયેહિ, ચાપહત્થેહિ વમ્મિભિ;

    ‘‘Ārūḷhā gāmaṇīyehi, cāpahatthehi vammibhi;

    તે પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Te putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘સટ્ઠિ ધેનુસહસ્સાનિ, રોહઞ્ઞા પુઙ્ગવૂસભા;

    ‘‘Saṭṭhi dhenusahassāni, rohaññā puṅgavūsabhā;

    તા પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Tā putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘સોળસિત્થિસહસ્સાનિ , સબ્બાલઙ્કારભૂસિતા;

    ‘‘Soḷasitthisahassāni , sabbālaṅkārabhūsitā;

    વિચિત્રવત્થાભરણા, આમુત્તમણિકુણ્ડલા;

    Vicitravatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    તા પુત્ત પટિપજ્જસ્સુ, રજ્જં નિય્યાદયામિ તે.

    Tā putta paṭipajjassu, rajjaṃ niyyādayāmi te.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘અજ્જેવ પબ્બજિસ્સામિ, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;

    ‘‘Ajjeva pabbajissāmi, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    માહં કાકોવ દુમ્મેધો, કામાનં વસમન્વગં’’.

    Māhaṃ kākova dummedho, kāmānaṃ vasamanvagaṃ’’.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘દહરસ્સેવ મે તાત, માતા મતાતિ મે સુતં;

    ‘‘Daharasseva me tāta, mātā matāti me sutaṃ;

    તયા વિના અહં તાત, જીવિતુમ્પિ ન ઉસ્સહે.

    Tayā vinā ahaṃ tāta, jīvitumpi na ussahe.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘યથા આરઞ્ઞકં નાગં, પોતો અન્વેતિ પચ્છતો;

    ‘‘Yathā āraññakaṃ nāgaṃ, poto anveti pacchato;

    જેસ્સન્તં ગિરિદુગ્ગેસુ, સમેસુ વિસમેસુ ચ.

    Jessantaṃ giriduggesu, samesu visamesu ca.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘એવં તં અનુગચ્છામિ, પુત્તમાદાય 77 પચ્છતો;

    ‘‘Evaṃ taṃ anugacchāmi, puttamādāya 78 pacchato;

    સુભરો તે ભવિસ્સામિ, ન તે હેસ્સામિ દુબ્ભરો’’.

    Subharo te bhavissāmi, na te hessāmi dubbharo’’.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘યથા સામુદ્દિકં નાવં, વાણિજાનં ધનેસિનં;

    ‘‘Yathā sāmuddikaṃ nāvaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    વોહારો તત્થ ગણ્હેય્ય, વાણિજા બ્યસની 79 સિયા.

    Vohāro tattha gaṇheyya, vāṇijā byasanī 80 siyā.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘એવમેવાયં પુત્તકલિ 81, અન્તરાયકરો મમ 82;

    ‘‘Evamevāyaṃ puttakali 83, antarāyakaro mama 84;

    ઇમં કુમારં પાપેથ, પાસાદં રતિવડ્ઢનં.

    Imaṃ kumāraṃ pāpetha, pāsādaṃ rativaḍḍhanaṃ.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘તત્થ કમ્બુસહત્થાયો, યથા સક્કંવ અચ્છરા;

    ‘‘Tattha kambusahatthāyo, yathā sakkaṃva accharā;

    તા નં તત્થ રમેસ્સન્તિ 85, તાહિ ચેસો 86 રમિસ્સતિ.

    Tā naṃ tattha ramessanti 87, tāhi ceso 88 ramissati.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘તતો કુમારં પાપેસું, પાસાદં રતિવડ્ઢનં;

    ‘‘Tato kumāraṃ pāpesuṃ, pāsādaṃ rativaḍḍhanaṃ;

    તં દિસ્વા અવચું કઞ્ઞા, દીઘાવું રટ્ઠવડ્ઢનં.

    Taṃ disvā avacuṃ kaññā, dīghāvuṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘દેવતા નુસિ ગન્ધબ્બો, અદુ 89 સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Devatā nusi gandhabbo, adu 90 sakko purindado;

    કો વા ત્વં કસ્સ વા પુત્તો, કથં જાનેમુ તં મયં’’.

    Ko vā tvaṃ kassa vā putto, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ’’.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘નમ્હિ દેવો ન ગન્ધબ્બો, નાપિ 91 સક્કો પુરિન્દદો;

    ‘‘Namhi devo na gandhabbo, nāpi 92 sakko purindado;

    કાસિરઞ્ઞો અહં પુત્તો, દીઘાવુ રટ્ઠવડ્ઢનો;

    Kāsirañño ahaṃ putto, dīghāvu raṭṭhavaḍḍhano;

    મમં 93 ભરથ ભદ્દં વો 94, અહં ભત્તા ભવામિ વો’’.

    Mamaṃ 95 bharatha bhaddaṃ vo 96, ahaṃ bhattā bhavāmi vo’’.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘તં તત્થ અવચું કઞ્ઞા, દીઘાવું રટ્ઠવડ્ઢનં;

    ‘‘Taṃ tattha avacuṃ kaññā, dīghāvuṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ;

    ‘કુહિં રાજા અનુપ્પત્તો, ઇતો રાજા કુહિં ગતો’’’.

    ‘Kuhiṃ rājā anuppatto, ito rājā kuhiṃ gato’’’.

    ૬૬.

    66.

    ‘‘પઙ્કં રાજા અતિક્કન્તો, થલે રાજા પતિટ્ઠિતો;

    ‘‘Paṅkaṃ rājā atikkanto, thale rājā patiṭṭhito;

    અકણ્ટકં અગહનં, પટિપન્નો મહાપથં.

    Akaṇṭakaṃ agahanaṃ, paṭipanno mahāpathaṃ.

    ૬૭.

    67.

    ‘‘અહઞ્ચ પટિપન્નોસ્મિ, મગ્ગં દુગ્ગતિગામિનં;

    ‘‘Ahañca paṭipannosmi, maggaṃ duggatigāminaṃ;

    સકણ્ટકં સગહનં, યેન ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં’’.

    Sakaṇṭakaṃ sagahanaṃ, yena gacchanti duggatiṃ’’.

    ૬૮.

    68.

    ‘‘તસ્સ તે સ્વાગતં રાજ, સીહસ્સેવ ગિરિબ્બજં;

    ‘‘Tassa te svāgataṃ rāja, sīhasseva giribbajaṃ;

    અનુસાસ મહારાજ, ત્વં નો સબ્બાસમિસ્સરો’’તિ.

    Anusāsa mahārāja, tvaṃ no sabbāsamissaro’’ti.

    સોણકજાતકં પઠમં.

    Soṇakajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. દટ્ઠુ (સી॰ પી॰)
    2. daṭṭhu (sī. pī.)
    3. દટ્ઠુ (સી॰ પી॰)
    4. daṭṭhu (sī. pī.)
    5. અહં સોણકમક્ખિસ્સં (સી॰ પી॰), અહં તે સોણકમક્ખિસ્સં (સ્યા॰)
    6. ahaṃ soṇakamakkhissaṃ (sī. pī.), ahaṃ te soṇakamakkhissaṃ (syā.)
    7. કતરસ્મિં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. katarasmiṃ (sī. syā. pī.)
    9. કત્થ તે સોણકો દિટ્ઠો (સી॰ પી॰)
    10. kattha te soṇako diṭṭho (sī. pī.)
    11. મૂલસ્મિં (સી॰ પી॰), મૂલસ્મિ (સ્યા॰)
    12. અનુપાદિનો (સ્યા॰), અનુપાદાનો (પી॰)
    13. mūlasmiṃ (sī. pī.), mūlasmi (syā.)
    14. anupādino (syā.), anupādāno (pī.)
    15. ફુસયં (ક॰)
    16. phusayaṃ (ka.)
    17. યોધ (સી॰ સ્યા॰)
    18. નિરાકત્વા (?)
    19. yodha (sī. syā.)
    20. nirākatvā (?)
    21. સુખા સેય્યા (પી॰), સુખસેય્યો (ક॰)
    22. sukhā seyyā (pī.), sukhaseyyo (ka.)
    23. ન કુમ્ભે ન કળોપિયા (સ્યા॰ પી॰)
    24. na kumbhe na kaḷopiyā (syā. pī.)
    25. અનવજ્જો પિણ્ડા (પી॰)
    26. anavajjo piṇḍā (pī.)
    27. ચતુત્થં (પી॰)
    28. catutthaṃ (pī.)
    29. પઞ્ચમં (પી॰)
    30. pañcamaṃ (pī.)
    31. છટ્ઠં (પી॰)
    32. chaṭṭhaṃ (pī.)
    33. વિલુપ્પમાનમ્હિ (ક॰)
    34. અહારથ (સી॰ સ્યા॰)
    35. viluppamānamhi (ka.)
    36. ahāratha (sī. syā.)
    37. સત્તમં (પી॰)
    38. sattamaṃ (pī.)
    39. અટ્ઠમં (પી॰)
    40. aṭṭhamaṃ (pī.)
    41. બહૂનિ સમણભદ્રાનિ (સી॰), બહૂપિ ભદ્રકા એતે (પી॰)
    42. bahūni samaṇabhadrāni (sī.), bahūpi bhadrakā ete (pī.)
    43. કામેસુ ગિદ્ધા (સી॰ પી॰)
    44. kāmesu giddhā (sī. pī.)
    45. પહત્વાન (સી॰ પી॰)
    46. pahatvāna (sī. pī.)
    47. પિધેકચ્ચે (સી॰ પી॰)
    48. pidhekacce (sī. pī.)
    49. ભાગિરસોદકં (સી॰ સ્યા॰ પી॰ ક॰)
    50. bhāgirasodakaṃ (sī. syā. pī. ka.)
    51. પલેત્વા (ક॰)
    52. paletvā (ka.)
    53. તંવ (પી॰)
    54. taṃva (pī.)
    55. અજ્ઝગાહયિ (પી॰)
    56. ajjhagāhayi (pī.)
    57. ઉપ્પતિત્વા (સી॰ સ્યા॰), ઉદાપત્વા (પી॰)
    58. uppatitvā (sī. syā.), udāpatvā (pī.)
    59. ન અજ્ઝગઞ્છિ (સી॰), ન અજ્ઝગચ્છિ (પી॰)
    60. na ajjhagañchi (sī.), na ajjhagacchi (pī.)
    61. વિપક્ખિનં (સી॰ પી॰), વિપક્ખિકં (સ્યા॰)
    62. vipakkhinaṃ (sī. pī.), vipakkhikaṃ (syā.)
    63. કાકપઞ્ઞાય (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    64. kākapaññāya (sī. syā. pī.)
    65. દાસો અય્યસ્સ (સી॰), દાસો અયિરસ્સ (પી॰)
    66. dāso ayyassa (sī.), dāso ayirassa (pī.)
    67. સોણકો’મિતબુદ્ધિમા (?)
    68. soṇako’mitabuddhimā (?)
    69. સૂતા વેય્યત્તિમાગતા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    70. sūtā veyyattimāgatā (sī. syā. pī.)
    71. વસમન્નગા (પી॰)
    72. vasamannagā (pī.)
    73. વસમન્નગા (પી॰)
    74. vasamannagā (pī.)
    75. ઇન્દિયાચાપધારિભિ (ક॰)
    76. indiyācāpadhāribhi (ka.)
    77. પત્તમાદાય (પી॰)
    78. pattamādāya (pī.)
    79. બ્યસનં (ક॰)
    80. byasanaṃ (ka.)
    81. પુત્તક (સ્યા॰)
    82. મમં (પી॰)
    83. puttaka (syā.)
    84. mamaṃ (pī.)
    85. રમિસ્સન્તિ (સ્યા॰ ક॰)
    86. મેસો (પી॰)
    87. ramissanti (syā. ka.)
    88. meso (pī.)
    89. આદુ (સી॰ પી॰)
    90. ādu (sī. pī.)
    91. નમ્હિ (ક॰)
    92. namhi (ka.)
    93. મમ (પી॰)
    94. ભદ્દન્તે (ક॰)
    95. mama (pī.)
    96. bhaddante (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૨૯] ૧. સોણકજાતકવણ્ણના • [529] 1. Soṇakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact