Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૩-૯. સોણકાયનસુત્તાદિવણ્ણના
3-9. Soṇakāyanasuttādivaṇṇanā
૨૩૪-૨૪૦. તતિયે પુરિમાનિ, ભન્તે, દિવસાનિ પુરિમતરાનીતિ એત્થ હિય્યો દિવસં પુરિમં નામ, તતો પરં પુરિમતરન્તિ આહ ‘‘અતીતાનન્તરદિવસતો પટ્ઠાયા’’તિઆદિ. ઇતિ ઇમેસુ દ્વીસુ પવત્તિતો યથાક્કમં પુરિમપુરિમતરભાવો દસ્સિતો. એવં સન્તેપિ યદેત્થ ‘‘પુરિમતર’’ન્તિ વુત્તં, તતો પભુતિ યં યં ઓરં, તં તં પુરિમં. યં યં પરં, તં તં પુરિમતરં ઓરપારભાવસ્સ વિય પુરિમતરભાવસ્સ ચ અપેક્ખાસિદ્ધત્તા. સેસં વુત્તનયમેવ. ચતુત્થાદીનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
234-240. Tatiye purimāni, bhante, divasāni purimatarānīti ettha hiyyo divasaṃ purimaṃ nāma, tato paraṃ purimataranti āha ‘‘atītānantaradivasato paṭṭhāyā’’tiādi. Iti imesu dvīsu pavattito yathākkamaṃ purimapurimatarabhāvo dassito. Evaṃ santepi yadettha ‘‘purimatara’’nti vuttaṃ, tato pabhuti yaṃ yaṃ oraṃ, taṃ taṃ purimaṃ. Yaṃ yaṃ paraṃ, taṃ taṃ purimataraṃ orapārabhāvassa viya purimatarabhāvassa ca apekkhāsiddhattā. Sesaṃ vuttanayameva. Catutthādīni uttānatthāneva.
સોણકાયનસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Soṇakāyanasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૩. સોણકાયનસુત્તં • 3. Soṇakāyanasuttaṃ
૪. પઠમસિક્ખાપદસુત્તં • 4. Paṭhamasikkhāpadasuttaṃ
૫. દુતિયસિક્ખાપદસુત્તં • 5. Dutiyasikkhāpadasuttaṃ
૬. અરિયમગ્ગસુત્તં • 6. Ariyamaggasuttaṃ
૭. બોજ્ઝઙ્ગસુત્તં • 7. Bojjhaṅgasuttaṃ
૮. સાવજ્જસુત્તં • 8. Sāvajjasuttaṃ
૯. અબ્યાબજ્ઝસુત્તં • 9. Abyābajjhasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૩. સોણકાયનસુત્તવણ્ણના • 3. Soṇakāyanasuttavaṇṇanā
૪-૯. સિક્ખાપદસુત્તાદિવણ્ણના • 4-9. Sikkhāpadasuttādivaṇṇanā