Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૪. સોપાકત્થેરગાથા

    4. Sopākattheragāthā

    ૪૮૦.

    480.

    ‘‘દિસ્વા પાસાદછાયાયં, ચઙ્કમન્તં નરુત્તમં;

    ‘‘Disvā pāsādachāyāyaṃ, caṅkamantaṃ naruttamaṃ;

    તત્થ નં ઉપસઙ્કમ્મ, વન્દિસ્સં 1 પુરિસુત્તમં.

    Tattha naṃ upasaṅkamma, vandissaṃ 2 purisuttamaṃ.

    ૪૮૧.

    481.

    ‘‘એકંસં ચીવરં કત્વા, સંહરિત્વાન પાણયો;

    ‘‘Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, saṃharitvāna pāṇayo;

    અનુચઙ્કમિસ્સં વિરજં, સબ્બસત્તાનમુત્તમં.

    Anucaṅkamissaṃ virajaṃ, sabbasattānamuttamaṃ.

    ૪૮૨.

    482.

    ‘‘તતો પઞ્હે અપુચ્છિ મં, પઞ્હાનં કોવિદો વિદૂ;

    ‘‘Tato pañhe apucchi maṃ, pañhānaṃ kovido vidū;

    અચ્છમ્ભી ચ અભીતો ચ, બ્યાકાસિં સત્થુનો અહં.

    Acchambhī ca abhīto ca, byākāsiṃ satthuno ahaṃ.

    ૪૮૩.

    483.

    ‘‘વિસ્સજ્જિતેસુ પઞ્હેસુ, અનુમોદિ તથાગતો;

    ‘‘Vissajjitesu pañhesu, anumodi tathāgato;

    ભિક્ખુસઙ્ઘં વિલોકેત્વા, ઇમમત્થં અભાસથ’’.

    Bhikkhusaṅghaṃ viloketvā, imamatthaṃ abhāsatha’’.

    ૪૮૪.

    484.

    ‘‘લાભા અઙ્ગાનં મગધાનં, યેસાયં પરિભુઞ્જતિ;

    ‘‘Lābhā aṅgānaṃ magadhānaṃ, yesāyaṃ paribhuñjati;

    ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    પચ્ચુટ્ઠાનઞ્ચ સામીચિં, તેસં લાભા’’તિ ચાબ્રવિ.

    Paccuṭṭhānañca sāmīciṃ, tesaṃ lābhā’’ti cābravi.

    ૪૮૫.

    485.

    ‘‘અજ્જતગ્ગે મં સોપાક, દસ્સનાયોપસઙ્કમ;

    ‘‘Ajjatagge maṃ sopāka, dassanāyopasaṅkama;

    એસા ચેવ તે સોપાક, ભવતુ ઉપસમ્પદા’’.

    Esā ceva te sopāka, bhavatu upasampadā’’.

    ૪૮૬.

    486.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સોહં, લદ્ધાન ઉપસમ્પદં;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, laddhāna upasampadaṃ;

    ધારેમિ અન્તિમં દેહં, અહો ધમ્મસુધમ્મતા’’તિ.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, aho dhammasudhammatā’’ti.

    … સોપાકો થેરો….

    … Sopāko thero….







    Footnotes:
    1. વન્દિસં (સી॰ પી॰)
    2. vandisaṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૪. સોપાકત્થેરગાથાવણ્ણના • 4. Sopākattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact