Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    ૬. સુચરિતસુત્તવણ્ણના

    6. Sucaritasuttavaṇṇanā

    ૬૫. છટ્ઠે સુટ્ઠુ ચરિતાનિ, સુન્દરાનિ વા ચરિતાનિ સુચરિતાનિ. કાયેન સુચરિતં, કાયતો વા પવત્તં સુચરિતં કાયસુચરિતં. સેસેસુપિ એસેવ નયો. ઇધાપિ પન પઞ્ઞત્તિવસેન, કમ્મપથવસેન ચાતિ દુવિધા કથા. તત્થ કાયદ્વારે પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદસ્સ અવીતિક્કમો કાયસુચરિતં, વચીદ્વારે પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદસ્સ અવીતિક્કમો વચીસુચરિતં, ઉભયત્થ પઞ્ઞત્તસ્સ અવીતિક્કમો મનોસુચરિતન્તિ અયં પઞ્ઞત્તિકથા. પાણાતિપાતાદીહિ પન વિરમન્તસ્સ ઉપ્પન્ના તિસ્સો ચેતનાપિ વિરતિયોપિ કાયસુચરિતં, મુસાવાદાદીહિ વિરમન્તસ્સ ચતસ્સો ચેતનાપિ વિરતિયોપિ વચીસુચરિતં, અનભિજ્ઝા, અબ્યાપાદો, સમ્માદિટ્ઠીતિ તયો ચેતનાસમ્પયુત્તધમ્મા મનોસુચરિતન્તિ અયં કમ્મપથકથા. સેસં વુત્તનયમેવ.

    65. Chaṭṭhe suṭṭhu caritāni, sundarāni vā caritāni sucaritāni. Kāyena sucaritaṃ, kāyato vā pavattaṃ sucaritaṃ kāyasucaritaṃ. Sesesupi eseva nayo. Idhāpi pana paññattivasena, kammapathavasena cāti duvidhā kathā. Tattha kāyadvāre paññattasikkhāpadassa avītikkamo kāyasucaritaṃ, vacīdvāre paññattasikkhāpadassa avītikkamo vacīsucaritaṃ, ubhayattha paññattassa avītikkamo manosucaritanti ayaṃ paññattikathā. Pāṇātipātādīhi pana viramantassa uppannā tisso cetanāpi viratiyopi kāyasucaritaṃ, musāvādādīhi viramantassa catasso cetanāpi viratiyopi vacīsucaritaṃ, anabhijjhā, abyāpādo, sammādiṭṭhīti tayo cetanāsampayuttadhammā manosucaritanti ayaṃ kammapathakathā. Sesaṃ vuttanayameva.

    છટ્ઠસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Chaṭṭhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi / ૬. સુચરિતસુત્તં • 6. Sucaritasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact