Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૮. સુદત્તસુત્તં

    8. Sudattasuttaṃ

    ૫૮. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ –

    58. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘ભોજનં , ગહપતિ, દદમાનો અરિયસાવકો પટિગ્ગાહકાનં ચત્તારિ ઠાનાનિ દેતિ. કતમાનિ ચત્તારિ? આયું દેતિ, વણ્ણં દેતિ, સુખં દેતિ, બલં દેતિ. આયું ખો પન દત્વા આયુસ્સ ભાગી હોતિ દિબ્બસ્સ વા માનુસસ્સ વા. વણ્ણં દત્વા… સુખં દત્વા… બલં દત્વા બલસ્સ ભાગી હોતિ દિબ્બસ્સ વા માનુસસ્સ વા. ભોજનં, ગહપતિ, દદમાનો અરિયસાવકો પટિગ્ગાહકાનં ઇમાનિ ચત્તારિ ઠાનાનિ દેતી’’તિ.

    ‘‘Bhojanaṃ , gahapati, dadamāno ariyasāvako paṭiggāhakānaṃ cattāri ṭhānāni deti. Katamāni cattāri? Āyuṃ deti, vaṇṇaṃ deti, sukhaṃ deti, balaṃ deti. Āyuṃ kho pana datvā āyussa bhāgī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Vaṇṇaṃ datvā… sukhaṃ datvā… balaṃ datvā balassa bhāgī hoti dibbassa vā mānusassa vā. Bhojanaṃ, gahapati, dadamāno ariyasāvako paṭiggāhakānaṃ imāni cattāri ṭhānāni detī’’ti.

    1 ‘‘યો સઞ્ઞતાનં પરદત્તભોજિનં,

    2 ‘‘Yo saññatānaṃ paradattabhojinaṃ,

    કાલેન સક્કચ્ચ દદાતિ ભોજનં;

    Kālena sakkacca dadāti bhojanaṃ;

    ચત્તારિ ઠાનાનિ અનુપ્પવેચ્છતિ,

    Cattāri ṭhānāni anuppavecchati,

    આયુઞ્ચ વણ્ણઞ્ચ સુખં બલઞ્ચ.

    Āyuñca vaṇṇañca sukhaṃ balañca.

    ‘‘સો આયુદાયી વણ્ણદાયી 3, સુખં બલં દદો 4 નરો;

    ‘‘So āyudāyī vaṇṇadāyī 5, sukhaṃ balaṃ dado 6 naro;

    દીઘાયુ યસવા હોતિ, યત્થ યત્થૂપપજ્જતી’’તિ. અટ્ઠમં;

    Dīghāyu yasavā hoti, yattha yatthūpapajjatī’’ti. aṭṭhamaṃ;







    Footnotes:
    1. મહાવ॰ ૨૮૨
    2. mahāva. 282
    3. સો આયુદાયી બલદાયી (સી॰ પી॰), આયુદાયી બલદાયી (સ્યા॰ કં॰)
    4. સુખં વણ્ણં દદો (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰), સુખબલદદો (ક॰)
    5. so āyudāyī baladāyī (sī. pī.), āyudāyī baladāyī (syā. kaṃ.)
    6. sukhaṃ vaṇṇaṃ dado (sī. syā. kaṃ. pī.), sukhabaladado (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૮. સુદત્તસુત્તવણ્ણના • 8. Sudattasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭-૧૦. સુપ્પવાસાસુત્તાદિવણ્ણના • 7-10. Suppavāsāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact