Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૪. સુદ્ધટ્ઠકસુત્તં

    4. Suddhaṭṭhakasuttaṃ

    ૭૯૪.

    794.

    પસ્સામિ સુદ્ધં પરમં અરોગં, દિટ્ઠેન સંસુદ્ધિ નરસ્સ હોતિ;

    Passāmi suddhaṃ paramaṃ arogaṃ, diṭṭhena saṃsuddhi narassa hoti;

    એવાભિજાનં 1 પરમન્તિ ઞત્વા, સુદ્ધાનુપસ્સીતિ પચ્ચેતિ ઞાણં.

    Evābhijānaṃ 2 paramanti ñatvā, suddhānupassīti pacceti ñāṇaṃ.

    ૭૯૫.

    795.

    દિટ્ઠેન ચે સુદ્ધિ નરસ્સ હોતિ, ઞાણેન વા સો પજહાતિ દુક્ખં;

    Diṭṭhena ce suddhi narassa hoti, ñāṇena vā so pajahāti dukkhaṃ;

    અઞ્ઞેન સો સુજ્ઝતિ સોપધીકો, દિટ્ઠી હિ નં પાવ તથા વદાનં.

    Aññena so sujjhati sopadhīko, diṭṭhī hi naṃ pāva tathā vadānaṃ.

    ૭૯૬.

    796.

    ન બ્રાહ્મણો અઞ્ઞતો સુદ્ધિમાહ, દિટ્ઠે સુતે સીલવતે મુતે વા;

    Na brāhmaṇo aññato suddhimāha, diṭṭhe sute sīlavate mute vā;

    પુઞ્ઞે ચ પાપે ચ અનૂપલિત્તો, અત્તઞ્જહો નયિધ પકુબ્બમાનો.

    Puññe ca pāpe ca anūpalitto, attañjaho nayidha pakubbamāno.

    ૭૯૭.

    797.

    પુરિમં પહાય અપરં સિતાસે, એજાનુગા તે ન તરન્તિ સઙ્ગં;

    Purimaṃ pahāya aparaṃ sitāse, ejānugā te na taranti saṅgaṃ;

    તે ઉગ્ગહાયન્તિ નિરસ્સજન્તિ, કપીવ સાખં પમુઞ્ચં ગહાયં 3.

    Te uggahāyanti nirassajanti, kapīva sākhaṃ pamuñcaṃ gahāyaṃ 4.

    ૭૯૮.

    798.

    સયં સમાદાય વતાનિ જન્તુ, ઉચ્ચાવચં ગચ્છતિ સઞ્ઞસત્તો;

    Sayaṃ samādāya vatāni jantu, uccāvacaṃ gacchati saññasatto;

    વિદ્વા ચ વેદેહિ સમેચ્ચ ધમ્મં, ન ઉચ્ચાવચં ગચ્છતિ ભૂરિપઞ્ઞો.

    Vidvā ca vedehi samecca dhammaṃ, na uccāvacaṃ gacchati bhūripañño.

    ૭૯૯.

    799.

    સ સબ્બધમ્મેસુ વિસેનિભૂતો, યં કિઞ્ચિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા;

    Sa sabbadhammesu visenibhūto, yaṃ kiñci diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    તમેવ દસ્સિં વિવટં ચરન્તં, કેનીધ લોકસ્મિ વિકપ્પયેય્ય.

    Tameva dassiṃ vivaṭaṃ carantaṃ, kenīdha lokasmi vikappayeyya.

    ૮૦૦.

    800.

    ન કપ્પયન્તિ ન પુરેક્ખરોન્તિ, અચ્ચન્તસુદ્ધીતિ ન તે વદન્તિ;

    Na kappayanti na purekkharonti, accantasuddhīti na te vadanti;

    આદાનગન્થં ગથિતં વિસજ્જ, આસં ન કુબ્બન્તિ કુહિઞ્ચિ લોકે.

    Ādānaganthaṃ gathitaṃ visajja, āsaṃ na kubbanti kuhiñci loke.

    ૮૦૧.

    801.

    સીમાતિગો બ્રાહ્મણો તસ્સ નત્થિ, ઞત્વા વ દિસ્વા વ 5 સમુગ્ગહીતં;

    Sīmātigo brāhmaṇo tassa natthi, ñatvā va disvā va 6 samuggahītaṃ;

    ન રાગરાગી ન વિરાગરત્તો, તસ્સીધ નત્થી પરમુગ્ગહીતન્તિ.

    Na rāgarāgī na virāgaratto, tassīdha natthī paramuggahītanti.

    સુદ્ધટ્ઠકસુત્તં ચતુત્થં નિટ્ઠિતં.

    Suddhaṭṭhakasuttaṃ catutthaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. એતાભિજાનં (સી॰ પી॰)
    2. etābhijānaṃ (sī. pī.)
    3. પમુખં ગહાય (સ્યા॰), પમુઞ્ચ ગહાય (ક॰)
    4. pamukhaṃ gahāya (syā.), pamuñca gahāya (ka.)
    5. ઞત્વા ચ દિસ્વા ચ (ક॰ સી॰ ક॰)
    6. ñatvā ca disvā ca (ka. sī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૪. સુદ્ધટ્ઠકસુત્તવણ્ણના • 4. Suddhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact