Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૪૭. સુદ્ધિનિદ્દેસવણ્ણના

    47. Suddhiniddesavaṇṇanā

    ૪૫૫. દેસના સંવરો એટ્ઠિ, પચ્ચવેક્ખણ ભેદતોતિ (પારા॰ અટ્ઠ॰ ૨.૫૮૫; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૯) દેસનાસુદ્ધિ સંવરસુદ્ધિ પરિયેટ્ઠિસુદ્ધિ પચ્ચવેક્ખણસુદ્ધીતિ એવં ચતુબ્બિધા સુદ્ધીતિ અત્થો. ઇદાનિ તાહિ સુદ્ધીહિ વિસુજ્ઝનકે દસ્સેતું ‘‘પાતિમોક્ખસંવરસમ્મત’’ન્તિઆદિમાહ.

    455.Desanāsaṃvaro eṭṭhi, paccavekkhaṇa bhedatoti (pārā. aṭṭha. 2.585; visuddhi. 1.19) desanāsuddhi saṃvarasuddhi pariyeṭṭhisuddhi paccavekkhaṇasuddhīti evaṃ catubbidhā suddhīti attho. Idāni tāhi suddhīhi visujjhanake dassetuṃ ‘‘pātimokkhasaṃvarasammata’’ntiādimāha.

    ૪૫૬. ‘‘પુન એવં ન કરિસ્સ’’ન્તિ ચિત્તાધિટ્ઠાનસંવરા યસ્મા સુજ્ઝતિ ઇન્દ્રિયસંવરો, તસ્મા ઇન્દ્રિયસંવરો ‘‘સંવરસુદ્ધી’’તિ વુત્તોતિ સમ્બન્ધો.

    456. ‘‘Puna evaṃ na karissa’’nti cittādhiṭṭhānasaṃvarā yasmā sujjhati indriyasaṃvaro, tasmā indriyasaṃvaro ‘‘saṃvarasuddhī’’ti vuttoti sambandho.

    ૪૫૭. પહાયાનેસનન્તિ અનેસનં પહાય ધમ્મેન ઉપ્પાદેન્તસ્સ પચ્ચયેતિ પાઠસેસો.

    457.Pahāyānesananti anesanaṃ pahāya dhammena uppādentassa paccayeti pāṭhaseso.

    ૪૫૮. ‘‘પટિસઙ્ખા યોનિસો ચીવરં પટિસેવામિ…પે॰… ઉપ્પન્નાનં વેય્યાબાધિકાનં…પે॰… પરમતાયા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૨૩; અ॰ નિ॰ ૬.૫૮) ચ એવં ચતૂસુપિ પચ્ચયેસુ યથાવુત્તપચ્ચવેક્ખણસુજ્ઝનાતિ અત્થો. એત્થ પન દુવિધં પચ્ચવેક્ખણં પટિલાભકાલે ચ પરિભોગકાલે ચ. પટિલાભકાલે હિ ધાતુવસેન વા પટિક્કૂલવસેન વા પચ્ચવેક્ખિત્વા ઠપિતચીવરાદીનિ તતો ઉત્તરિ પરિભુઞ્જન્તસ્સ અનવજ્જોવ પરિભોગો, પરિભોગકાલેપિ. સુદ્ધિવિનિચ્છયો.

    458. ‘‘Paṭisaṅkhā yoniso cīvaraṃ paṭisevāmi…pe… uppannānaṃ veyyābādhikānaṃ…pe… paramatāyā’’ti (ma. ni. 1.23; a. ni. 6.58) ca evaṃ catūsupi paccayesu yathāvuttapaccavekkhaṇasujjhanāti attho. Ettha pana duvidhaṃ paccavekkhaṇaṃ paṭilābhakāle ca paribhogakāle ca. Paṭilābhakāle hi dhātuvasena vā paṭikkūlavasena vā paccavekkhitvā ṭhapitacīvarādīni tato uttari paribhuñjantassa anavajjova paribhogo, paribhogakālepi. Suddhivinicchayo.

    સુદ્ધિનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suddhiniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact