Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    14. ஸுஜாதபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    14. Sujātabuddhavaṃso

    1.

    1.

    தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, ஸுஜாதோ நாம நாயகோ;

    Tattheva maṇḍakappamhi, sujāto nāma nāyako;

    ஸீஹஹனுஸப⁴க்க²ந்தோ⁴, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.

    Sīhahanusabhakkhandho, appameyyo durāsado.

    2.

    2.

    சந்தோ³வ விமலோ ஸுத்³தோ⁴, ஸதரங்ஸீவ பதாபவா;

    Candova vimalo suddho, sataraṃsīva patāpavā;

    ஏவங் ஸோப⁴தி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலந்தோ ஸிரியா ஸதா³.

    Evaṃ sobhati sambuddho, jalanto siriyā sadā.

    3.

    3.

    பாபுணித்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, கேவலங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    Pāpuṇitvāna sambuddho, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;

    ஸுமங்க³லம்ஹி நக³ரே, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.

    Sumaṅgalamhi nagare, dhammacakkaṃ pavattayi.

    4.

    4.

    தே³ஸெந்தே 1 பவரங் த⁴ம்மங், ஸுஜாதே லோகனாயகே 2;

    Desente 3 pavaraṃ dhammaṃ, sujāte lokanāyake 4;

    அஸீதிகோடீ அபி⁴ஸமிங்ஸு, பட²மே த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Asītikoṭī abhisamiṃsu, paṭhame dhammadesane.

    5.

    5.

    யதா³ ஸுஜாதோ அமிதயஸோ, தே³வே வஸ்ஸங் உபாக³மி;

    Yadā sujāto amitayaso, deve vassaṃ upāgami;

    ஸத்ததிங்ஸஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Sattatiṃsasatasahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    யதா³ ஸுஜாதோ அஸமஸமோ, உபக³ச்சி² பிதுஸந்திகங்;

    Yadā sujāto asamasamo, upagacchi pitusantikaṃ;

    ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங் 5, ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Saṭṭhisatasahassānaṃ 6, tatiyābhisamayo ahu.

    7.

    7.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, sujātassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    அபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தானங் , அப்பத்தானங் ப⁴வாப⁴வே;

    Abhiññābalappattānaṃ , appattānaṃ bhavābhave;

    ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானி, பட²மங் ஸன்னிபதிங்ஸு தே.

    Saṭṭhisatasahassāni, paṭhamaṃ sannipatiṃsu te.

    9.

    9.

    புனாபரங் ஸன்னிபாதே, திதி³வோரோஹணே ஜினே;

    Punāparaṃ sannipāte, tidivorohaṇe jine;

    பஞ்ஞாஸஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Paññāsasatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    10.

    10.

    உபஸங்கமந்தோ நராஸப⁴ங், தஸ்ஸ யோ அக்³க³ஸாவகோ;

    Upasaṅkamanto narāsabhaṃ, tassa yo aggasāvako;

    சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமி.

    Catūhi satasahassehi, sambuddhaṃ upasaṅkami.

    11.

    11.

    அஹங் தேன ஸமயேன, சதுதீ³பம்ஹி இஸ்ஸரோ;

    Ahaṃ tena samayena, catudīpamhi issaro;

    அந்தலிக்க²சரோ ஆஸிங், சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.

    Antalikkhacaro āsiṃ, cakkavattī mahabbalo.

    12.

    12.

    லோகே அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    Loke acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    உபக³ந்த்வான வந்தி³ங் ஸோ, ஸுஜாதங் லோகனாயகங்.

    Upagantvāna vandiṃ so, sujātaṃ lokanāyakaṃ.

    13.

    13.

    சதுதீ³பே மஹாரஜ்ஜங், ரதனே ஸத்த உத்தமே;

    Catudīpe mahārajjaṃ, ratane satta uttame;

    பு³த்³தே⁴ நிய்யாத³யித்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Buddhe niyyādayitvāna, pabbajiṃ tassa santike.

    14.

    14.

    ஆராமிகா ஜனபதே³, உட்டா²னங் படிபிண்டி³ய;

    Ārāmikā janapade, uṭṭhānaṃ paṭipiṇḍiya;

    உபனெந்தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பச்சயங் ஸயனாஸனங்.

    Upanenti bhikkhusaṅghassa, paccayaṃ sayanāsanaṃ.

    15.

    15.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ 7 ப்³யாகாஸி, த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி இஸ்ஸரோ;

    Sopi maṃ buddho 8 byākāsi, dasasahassimhi issaro;

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, ayaṃ buddho bhavissati.

    16.

    16.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    17.

    17.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ ஹாஸங் ஜனேஸஹங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo hāsaṃ janesahaṃ;

    அதி⁴ட்ட²ஹிங் வதங் உக்³க³ங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Adhiṭṭhahiṃ vataṃ uggaṃ, dasapāramipūriyā.

    18.

    18.

    ஸுத்தந்தங் வினயஞ்சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    Suttantaṃ vinayañcāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    19.

    19.

    தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, ப்³ரஹ்மங் பா⁴வெத்வ பா⁴வனங்;

    Tatthappamatto viharanto, brahmaṃ bhāvetva bhāvanaṃ;

    அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹங்.

    Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchahaṃ.

    20.

    20.

    ஸுமங்க³லங் நாம நக³ரங், உக்³க³தோ நாம க²த்தியோ;

    Sumaṅgalaṃ nāma nagaraṃ, uggato nāma khattiyo;

    மாதா பபா⁴வதீ நாம, ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Mātā pabhāvatī nāma, sujātassa mahesino.

    21.

    21.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    ஸிரீ உபஸிரீ நந்தோ³, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Sirī upasirī nando, tayo pāsādamuttamā.

    22.

    22.

    தேவீஸதிஸஹஸ்ஸானி , நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tevīsatisahassāni , nāriyo samalaṅkatā;

    ஸிரினந்தா³ நாம நாரீ, உபஸேனோ நாம அத்ரஜோ.

    Sirinandā nāma nārī, upaseno nāma atrajo.

    23.

    23.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, அஸ்ஸயானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, assayānena nikkhami;

    அனூனநவமாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnanavamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    24.

    24.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ஸுஜாதோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, sujāto lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, ஸுமங்க³லுய்யானமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, sumaṅgaluyyānamuttame.

    25.

    25.

    ஸுத³ஸ்ஸனோ ஸுதே³வோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Sudassano sudevo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    நாரதோ³ நாமுபட்டா²கோ, ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Nārado nāmupaṭṭhāko, sujātassa mahesino.

    26.

    26.

    நாகா³ ச நாக³ஸமாலா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Nāgā ca nāgasamālā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாவேளூதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāveḷūti vuccati.

    27.

    27.

    ஸோ ச ருக்கோ² க⁴னக்க²ந்தோ⁴ 9, அச்சி²த்³தோ³ ஹோதி பத்திகோ;

    So ca rukkho ghanakkhandho 10, acchiddo hoti pattiko;

    உஜு வங்ஸோ ப்³ரஹா ஹோதி, த³ஸ்ஸனீயோ மனோரமோ.

    Uju vaṃso brahā hoti, dassanīyo manoramo.

    28.

    28.

    ஏகக்க²ந்தோ⁴ பவட்³டி⁴த்வா, ததோ ஸாகா² பபி⁴ஜ்ஜதி;

    Ekakkhandho pavaḍḍhitvā, tato sākhā pabhijjati;

    யதா² ஸுப³த்³தோ⁴ மோரஹத்தோ², ஏவங் ஸோப⁴தி ஸோ து³மோ.

    Yathā subaddho morahattho, evaṃ sobhati so dumo.

    29.

    29.

    ந தஸ்ஸ கண்டகா ஹொந்தி, நாபி சி²த்³த³ங் மஹா அஹு;

    Na tassa kaṇṭakā honti, nāpi chiddaṃ mahā ahu;

    வித்தி²ண்ணஸாகோ² அவிரலோ, ஸந்த³ச்சா²யோ மனோரமோ.

    Vitthiṇṇasākho aviralo, sandacchāyo manoramo.

    30.

    30.

    ஸுத³த்தோ சேவ சித்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Sudatto ceva citto ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    ஸுப⁴த்³தா³ ச பது³மா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Subhaddā ca padumā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    31.

    31.

    பஞ்ஞாஸரதனோ ஆஸி, உச்சத்தனேன ஸோ ஜினோ;

    Paññāsaratano āsi, uccattanena so jino;

    ஸப்³பா³காரவரூபேதோ, ஸப்³ப³கு³ணமுபாக³தோ.

    Sabbākāravarūpeto, sabbaguṇamupāgato.

    32.

    32.

    தஸ்ஸ பபா⁴ அஸமஸமா, நித்³தா⁴வதி ஸமந்ததோ;

    Tassa pabhā asamasamā, niddhāvati samantato;

    அப்பமாணோ அதுலியோ, ஓபம்மேஹி அனூபமோ.

    Appamāṇo atuliyo, opammehi anūpamo.

    33.

    33.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    34.

    34.

    யதா²பி ஸாக³ரே ஊமீ, க³க³னே தாரகா யதா²;

    Yathāpi sāgare ūmī, gagane tārakā yathā;

    ஏவங் ததா³ பாவசனங், அரஹந்தேஹி சித்திதங் 11.

    Evaṃ tadā pāvacanaṃ, arahantehi cittitaṃ 12.

    35.

    35.

    ஸோ ச பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, கு³ணானி ச தானி அதுலியானி;

    So ca buddho asamasamo, guṇāni ca tāni atuliyāni;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    36.

    36.

    ஸுஜாதோ ஜினவரோ பு³த்³தோ⁴, ஸிலாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Sujāto jinavaro buddho, silārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வ தஸ்ஸ சேதியோ 13, தீணிகா³வுதமுக்³க³தோதி.

    Tattheva tassa cetiyo 14, tīṇigāvutamuggatoti.

    ஸுஜாதஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ த்³வாத³ஸமோ.

    Sujātassa bhagavato vaṃso dvādasamo.







    Footnotes:
    1. தே³ஸெந்தோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. ஸுஜாதோ லோகனாயகோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    3. desento (syā. kaṃ.)
    4. sujāto lokanāyako (syā. kaṃ.)
    5. ஸத்ததிங்ஸஸஹஸ்ஸானங் (ஸீ॰)
    6. sattatiṃsasahassānaṃ (sī.)
    7. ததா³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    8. tadā (syā. kaṃ.)
    9. க⁴னருசிரோ (ஸீ॰ க॰)
    10. ghanaruciro (sī. ka.)
    11. சித்தகங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    12. cittakaṃ (syā. kaṃ.)
    13. தத்தே²வ சேதியோ ஸத்து² (ஸ்யா॰ கங்॰)
    14. tattheva cetiyo satthu (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 14. ஸுஜாதபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 14. Sujātabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact