Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    2. ஸூகரமுக²பேதவத்து²வண்ணனா

    2. Sūkaramukhapetavatthuvaṇṇanā

    காயோ தே ஸப்³ப³ஸோவண்ணோதி இத³ங் ஸத்த²ரி ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே விஹரந்தே அஞ்ஞ்ஞாதரங் ஸூகரமுக²பேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ஏகோ பி⁴க்கு² காயேன ஸஞ்ஞதோ அஹோஸி, வாசாய அஸஞ்ஞதோ, பி⁴க்கூ² அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி. ஸோ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தோ, ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் தத்த² பச்சித்வா ததோ சவித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹஸமீபே கி³ஜ்ஜ²கூடபப்³ப³தபாதே³ தஸ்ஸேவ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன கு²ப்பிபாஸாபி⁴பூ⁴தோ பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ காயோ ஸுவண்ணவண்ணோ அஹோஸி, முக²ங் ஸூகரமுக²ஸதி³ஸங். அதா²யஸ்மா நாரதோ³ கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே வஸந்தோ பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ராஜக³ஹங் பிண்டா³ய க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ தங் பேதங் தி³ஸ்வா தேன கதகம்மங் புச்ச²ந்தோ –

    Kāyo te sabbasovaṇṇoti idaṃ satthari rājagahaṃ upanissāya veḷuvane kalandakanivāpe viharante añññātaraṃ sūkaramukhapetaṃ ārabbha vuttaṃ. Atīte kira kassapassa bhagavato sāsane eko bhikkhu kāyena saññato ahosi, vācāya asaññato, bhikkhū akkosati paribhāsati. So kālaṃ katvā niraye nibbatto, ekaṃ buddhantaraṃ tattha paccitvā tato cavitvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahasamīpe gijjhakūṭapabbatapāde tasseva kammassa vipākāvasesena khuppipāsābhibhūto peto hutvā nibbatti. Tassa kāyo suvaṇṇavaṇṇo ahosi, mukhaṃ sūkaramukhasadisaṃ. Athāyasmā nārado gijjhakūṭe pabbate vasanto pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā pattacīvaramādāya rājagahaṃ piṇḍāya gacchanto antarāmagge taṃ petaṃ disvā tena katakammaṃ pucchanto –

    4.

    4.

    ‘‘காயோ தே ஸப்³ப³ஸோவண்ணோ, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸதே தி³ஸா;

    ‘‘Kāyo te sabbasovaṇṇo, sabbā obhāsate disā;

    முக²ங் தே ஸூகரஸ்ஸேவ, கிங் கம்மமகரீ புரே’’தி. –

    Mukhaṃ te sūkarasseva, kiṃ kammamakarī pure’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² காயோ தே ஸப்³ப³ஸோவண்ணோதி தவ காயோ தே³ஹோ ஸப்³போ³ ஸுவண்ணவண்ணோ உத்தத்தகனகஸன்னிபோ⁴. ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸதே தி³ஸாதி தஸ்ஸ பபா⁴ய ஸப்³பா³பி தி³ஸா ஸமந்தந்தோ ஓபா⁴ஸதி விஜ்ஜோததி. ஓபா⁴ஸதேதி வா அந்தோக³த⁴ஹோதுஅத்த²மித³ங் பத³ந்தி ‘‘தே காயோ ஸப்³ப³ஸோவண்ணோ ஸப்³பா³ தி³ஸா ஓபா⁴ஸேதி விஜ்ஜோதேதீ’’தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. முக²ங் தே ஸூகரஸ்ஸேவாதி முக²ங் பன தே ஸூகரஸ்ஸ விய, ஸூகரமுக²ஸதி³ஸங் தவ முக²ந்தி அத்தோ². கிங் கம்மமகரீ புரேதி ‘‘த்வங் புப்³பே³ அதீதஜாதியங் கீதி³ஸங் கம்மங் அகாஸீ’’தி புச்ச²தி.

    Gāthamāha. Tattha kāyo te sabbasovaṇṇoti tava kāyo deho sabbo suvaṇṇavaṇṇo uttattakanakasannibho. Sabbā obhāsate disāti tassa pabhāya sabbāpi disā samantanto obhāsati vijjotati. Obhāsateti vā antogadhahotuatthamidaṃ padanti ‘‘te kāyo sabbasovaṇṇo sabbā disā obhāseti vijjotetī’’ti attho daṭṭhabbo. Mukhaṃte sūkarassevāti mukhaṃ pana te sūkarassa viya, sūkaramukhasadisaṃ tava mukhanti attho. Kiṃ kammamakarī pureti ‘‘tvaṃ pubbe atītajātiyaṃ kīdisaṃ kammaṃ akāsī’’ti pucchati.

    ஏவங் தே²ரேன ஸோ பேதோ கதகம்மங் புட்டோ² கா³தா²ய விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ –

    Evaṃ therena so peto katakammaṃ puṭṭho gāthāya vissajjento –

    5.

    5.

    ‘‘காயேன ஸஞ்ஞதோ ஆஸிங், வாசாயாஸிமஸஞ்ஞதோ;

    ‘‘Kāyena saññato āsiṃ, vācāyāsimasaññato;

    தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, யதா² பஸ்ஸஸி நாரதா³’’தி. –

    Tena metādiso vaṇṇo, yathā passasi nāradā’’ti. –

    ஆஹ . தத்த² காயேன ஸஞ்ஞதோ ஆஸிந்தி காயிகேன ஸங்யமேன ஸங்யதோ காயத்³வாரிகேன ஸங்வரேன ஸங்வுதோ அஹோஸிங். வாசாயாஸிமஸஞ்ஞதோதி வாசாய அஸஞ்ஞதோ வாசஸிகேன அஸங்வரேன ஸமன்னாக³தோ அஹோஸிங். தேனாதி தேன உப⁴யேன ஸங்யமேன அஸங்யமேன ச. மேதி மய்ஹங். ஏதாதி³ஸோ வண்ணோதி ஏதி³ஸோ. யதா² த்வங், நாரத³, பச்சக்க²தோ பஸ்ஸஸி, ஏவரூபோ, காயேன மனுஸ்ஸஸண்டா²னோ ஸுவண்ணவண்ணோ, முகே²ன ஸூகரஸதி³ஸோ ஆஸிந்தி யோஜனா. வண்ணஸத்³தோ³ ஹி இத⁴ ச²வியங் ஸண்டா²னே ச த³ட்ட²ப்³போ³.

    Āha . Tattha kāyena saññato āsinti kāyikena saṃyamena saṃyato kāyadvārikena saṃvarena saṃvuto ahosiṃ. Vācāyāsimasaññatoti vācāya asaññato vācasikena asaṃvarena samannāgato ahosiṃ. Tenāti tena ubhayena saṃyamena asaṃyamena ca. Meti mayhaṃ. Etādiso vaṇṇoti ediso. Yathā tvaṃ, nārada, paccakkhato passasi, evarūpo, kāyena manussasaṇṭhāno suvaṇṇavaṇṇo, mukhena sūkarasadiso āsinti yojanā. Vaṇṇasaddo hi idha chaviyaṃ saṇṭhāne ca daṭṭhabbo.

    ஏவங் பேதோ தே²ரேன புச்சி²தோ தமத்த²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தமேவ காரணங் கத்வா தே²ரஸ்ஸ ஓவாத³ங் தெ³ந்தோ –

    Evaṃ peto therena pucchito tamatthaṃ vissajjetvā tameva kāraṇaṃ katvā therassa ovādaṃ dento –

    6.

    6.

    ‘‘தங் த்யாஹங் நாரத³ ப்³ரூமி, ஸாமங் தி³ட்ட²மித³ங் தயா;

    ‘‘Taṃ tyāhaṃ nārada brūmi, sāmaṃ diṭṭhamidaṃ tayā;

    மாகாஸி முக²ஸா பாபங், மா கோ² ஸூகரமுகோ² அஹூ’’தி. –

    Mākāsi mukhasā pāpaṃ, mā kho sūkaramukho ahū’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² ந்தி தஸ்மா. த்யாஹந்தி தே அஹங். நாரதா³தி தே²ரங் ஆலபதி. ப்³ரூமீதி கதே²மி. ஸாமந்தி ஸயமேவ. இத³ந்தி அத்தனோ ஸரீரங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. அயஞ்ஹெத்த² அத்தோ² – யஸ்மா, ப⁴ந்தே நாரத³, இத³ங் மம ஸரீரங் க³லதோ பட்டா²ய ஹெட்டா² மனுஸ்ஸஸண்டா²னங், உபரி ஸூகரஸண்டா²னங், தயா பச்சக்க²தோவ தி³ட்ட²ங், தஸ்மா தே அஹங் ஓவாத³வஸேன வதா³மீதி. கிந்தி சேதி ஆஹ ‘‘மாகாஸி முக²ஸா பாபங், மா கோ² ஸூகரமுகோ² அஹூ’’தி. தத்த² மாதி படிஸேதே⁴ நிபாதோ. முக²ஸாதி முகே²ன. கோ²தி அவதா⁴ரணே, வாசாய பாபகம்மங் மாகாஸி மா கரோஹி. மா கோ² ஸூகரமுகோ² அஹூதி அஹங் விய ஸூகரமுகோ² மா அஹோஸியேவ. ஸசே பன த்வங் முக²ரோ ஹுத்வா வாசாய பாபங் கரெய்யாஸி, ஏகங்ஸேன ஸூகரமுகோ² ப⁴வெய்யாஸி, தஸ்மா மாகாஸி முக²ஸா பாபந்தி ப²லபடிஸேத⁴னமுகே²னபி ஹேதுமேவ படிஸேதே⁴தி.

    Gāthamāha. Tattha tanti tasmā. Tyāhanti te ahaṃ. Nāradāti theraṃ ālapati. Brūmīti kathemi. Sāmanti sayameva. Idanti attano sarīraṃ sandhāya vadati. Ayañhettha attho – yasmā, bhante nārada, idaṃ mama sarīraṃ galato paṭṭhāya heṭṭhā manussasaṇṭhānaṃ, upari sūkarasaṇṭhānaṃ, tayā paccakkhatova diṭṭhaṃ, tasmā te ahaṃ ovādavasena vadāmīti. Kinti ceti āha ‘‘mākāsi mukhasā pāpaṃ, mā kho sūkaramukho ahū’’ti. Tattha ti paṭisedhe nipāto. Mukhasāti mukhena. Khoti avadhāraṇe, vācāya pāpakammaṃ mākāsi mā karohi. kho sūkaramukho ahūti ahaṃ viya sūkaramukho mā ahosiyeva. Sace pana tvaṃ mukharo hutvā vācāya pāpaṃ kareyyāsi, ekaṃsena sūkaramukho bhaveyyāsi, tasmā mākāsi mukhasā pāpanti phalapaṭisedhanamukhenapi hetumeva paṭisedheti.

    அதா²யஸ்மா நாரதோ³ ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ சதுபரிஸமஜ்ஜே² நிஸின்னஸ்ஸ ஸத்து²னோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா², ‘‘நாரத³, புப்³பே³வ மயா ஸோ ஸத்தோ² தி³ட்டோ²’’தி வத்வா அனேகாகாரவோகாரங் வசீது³ச்சரிதஸன்னிஸ்ஸிதங் ஆதீ³னவங், வசீஸுசரிதபடிஸங்யுத்தஞ்ச ஆனிஸங்ஸங் பகாஸெந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா ஸம்பத்தபரிஸாய ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Athāyasmā nārado rājagahe piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto catuparisamajjhe nisinnassa satthuno tamatthaṃ ārocesi. Satthā, ‘‘nārada, pubbeva mayā so sattho diṭṭho’’ti vatvā anekākāravokāraṃ vacīduccaritasannissitaṃ ādīnavaṃ, vacīsucaritapaṭisaṃyuttañca ānisaṃsaṃ pakāsento dhammaṃ desesi. Sā desanā sampattaparisāya sātthikā ahosīti.

    ஸூகரமுக²பேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sūkaramukhapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 2. ஸூகரமுக²பேதவத்து² • 2. Sūkaramukhapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact