Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
3. ஸமுச்சயக்க²ந்த⁴கங்
3. Samuccayakkhandhakaṃ
ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²கதா²
Sukkavissaṭṭhikathā
97. ஸமுச்சயக்க²ந்த⁴கே – சா²ரத்தங் மானத்தந்தி எத்த² சதுப்³பி³த⁴ங் மானத்தங் – அப்படிச்ச²ன்னமானத்தங், படிச்ச²ன்னமானத்தங், பக்க²மானத்தங், ஸமோதா⁴னமானத்தந்தி. தத்த² அப்படிச்ச²ன்னமானத்தங் நாம – யங் அப்படிச்ச²ன்னாய ஆபத்தியா பரிவாஸங் அத³த்வா கேவலங் ஆபத்திங் ஆபன்னபா⁴வேனேவ மானத்தாரஹஸ்ஸ மானத்தங் தி³ய்யதி. படிச்ச²ன்னமானத்தங் நாம – யங் படிச்ச²ன்னாய ஆபத்தியா பரிவுத்த²பரிவாஸஸ்ஸ தி³ய்யதி. பக்க²மானத்தங் நாம – யங் படிச்ச²ன்னாய வா அப்படிச்ச²ன்னாய வா ஆபத்தியா அத்³த⁴மாஸங் பி⁴க்கு²னீனங் தி³ய்யதி. ஸமோதா⁴னமானத்தங் நாம – யங் ஓதா⁴ய ஏகதோ கத்வா தி³ய்யதி. தேஸு இத³ங் ‘‘அப்படிச்ச²ன்னாய சா²ரத்தங் மானத்த’’ந்தி வசனதோ ‘‘அப்படிச்ச²ன்னமானத்த’’ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தங் தெ³ந்தேன ஸசே ஏகங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ ஹோதி, இத⁴ வுத்தனயேன தா³தப்³ப³ங். ஸசே த்³வே வா திஸ்ஸோ வா ததுத்தரிங் வா ஆபன்னோ, யதே²வ ‘‘ஏகங் ஆபத்தி’’ந்தி வுத்தங்; ஏவங் ‘‘த்³வே ஆபத்தியோ, திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ’’தி வத்தப்³ப³ங். ததுத்தரி பன ஸசேபி ஸதங் வா ஸஹஸ்ஸங் வா ஹோதி, ‘‘ஸம்ப³ஹுலா’’தி வத்தப்³ப³ங். நானாவத்து²காயோபி ஏகதோ கத்வா தா³தப்³பா³, தாஸங் தா³னவிதி⁴ங் பரிவாஸதா³னே கத²யிஸ்ஸாம.
97. Samuccayakkhandhake – chārattaṃ mānattanti ettha catubbidhaṃ mānattaṃ – appaṭicchannamānattaṃ, paṭicchannamānattaṃ, pakkhamānattaṃ, samodhānamānattanti. Tattha appaṭicchannamānattaṃ nāma – yaṃ appaṭicchannāya āpattiyā parivāsaṃ adatvā kevalaṃ āpattiṃ āpannabhāveneva mānattārahassa mānattaṃ diyyati. Paṭicchannamānattaṃ nāma – yaṃ paṭicchannāya āpattiyā parivutthaparivāsassa diyyati. Pakkhamānattaṃ nāma – yaṃ paṭicchannāya vā appaṭicchannāya vā āpattiyā addhamāsaṃ bhikkhunīnaṃ diyyati. Samodhānamānattaṃ nāma – yaṃ odhāya ekato katvā diyyati. Tesu idaṃ ‘‘appaṭicchannāya chārattaṃ mānatta’’nti vacanato ‘‘appaṭicchannamānatta’’nti veditabbaṃ. Taṃ dentena sace ekaṃ āpattiṃ āpanno hoti, idha vuttanayena dātabbaṃ. Sace dve vā tisso vā tatuttariṃ vā āpanno, yatheva ‘‘ekaṃ āpatti’’nti vuttaṃ; evaṃ ‘‘dve āpattiyo, tisso āpattiyo’’ti vattabbaṃ. Tatuttari pana sacepi sataṃ vā sahassaṃ vā hoti, ‘‘sambahulā’’ti vattabbaṃ. Nānāvatthukāyopi ekato katvā dātabbā, tāsaṃ dānavidhiṃ parivāsadāne kathayissāma.
ஏவங் ஆபத்திவஸேன கம்மவாசங் கத்வா தி³ன்னே மானத்தே ‘‘ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி கம்மவாசாபரியோஸானே மாளகஸீமாயமேவ ‘‘மானத்தங் ஸமாதி³யாமி, வத்தங் ஸமாதி³யாமீ’’தி வுத்தனயேன வத்தங் ஸமாதா³தப்³ப³ங். வத்தங் ஸமாதி³யித்வா தத்தே²வ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசேதப்³ப³ங், ஆரோசெந்தேன ச ஏவங் ஆரோசேதப்³ப³ங் –
Evaṃ āpattivasena kammavācaṃ katvā dinne mānatte ‘‘evametaṃ dhārayāmī’’ti kammavācāpariyosāne māḷakasīmāyameva ‘‘mānattaṃ samādiyāmi, vattaṃ samādiyāmī’’ti vuttanayena vattaṃ samādātabbaṃ. Vattaṃ samādiyitvā tattheva saṅghassa ārocetabbaṃ, ārocentena ca evaṃ ārocetabbaṃ –
‘‘அஹங் , ப⁴ந்தே, ஏகங் ஆபத்திங் ஆபஜ்ஜிங் ஸஞ்சேதனிகங் ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²ங் அப்படிச்ச²ன்னங், ஸோஹங் ஸங்க⁴ங் ஏகிஸ்ஸா ஆபத்தியா ஸஞ்சேதனிகாய ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²யா அப்படிச்ச²ன்னாய சா²ரத்தங் மானத்தங் யாசிங், தஸ்ஸ மே ஸங்கோ⁴ ஏகிஸ்ஸா ஆபத்தியா ஸஞ்சேதனிகாய ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²யா அப்படிச்ச²ன்னாய சா²ரத்தங் மானத்தங் அதா³ஸி. ஸோஹங் மானத்தங் சராமி, வேத³யாமஹங், ப⁴ந்தே ‘வேத³யதீ’தி மங் ஸங்கோ⁴ தா⁴ரேதூ’’தி.
‘‘Ahaṃ , bhante, ekaṃ āpattiṃ āpajjiṃ sañcetanikaṃ sukkavissaṭṭhiṃ appaṭicchannaṃ, sohaṃ saṅghaṃ ekissā āpattiyā sañcetanikāya sukkavissaṭṭhiyā appaṭicchannāya chārattaṃ mānattaṃ yāciṃ, tassa me saṅgho ekissā āpattiyā sañcetanikāya sukkavissaṭṭhiyā appaṭicchannāya chārattaṃ mānattaṃ adāsi. Sohaṃ mānattaṃ carāmi, vedayāmahaṃ, bhante ‘vedayatī’ti maṃ saṅgho dhāretū’’ti.
இமஞ்ச பன அத்த²ங் க³ஹெத்வா யாய காயசி பா⁴ஸாய ஆரோசேதுங் வட்டதியேவ. ஆரோசெத்வா ஸசே நிக்கி²பிதுகாமோ, வுத்தனயேனேவ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிக்கி²பிதப்³ப³ங். மாளகதோ பி⁴க்கூ²ஸு நிக்க²ந்தேஸு ஏகஸ்ஸபி ஸந்திகே நிக்கி²பிதுங் வட்டதி. மாளகதோ நிக்க²மித்வா ஸதிங் படிலப⁴ந்தேன ஸஹக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸந்திகே நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஸசே ஸோபி பக்கந்தோ, அஞ்ஞஸ்ஸ யஸ்ஸ மாளகே நாரோசிதங், தஸ்ஸ ஆரோசெத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஆரோசெந்தேன பன அவஸானே ‘‘வேத³யதீதி மங் ஆயஸ்மா தா⁴ரேதூ’’தி வத்தப்³ப³ங். த்³வின்னங் ஆரோசெந்தேன ‘‘ஆயஸ்மந்தா தா⁴ரெந்தூ’’தி, திண்ணங் ஆரோசெந்தேன ‘‘ஆயஸ்மந்தோ தா⁴ரெந்தூ’’தி வத்தப்³ப³ங். நிக்கி²த்தகாலதோ பட்டா²ய பகதத்தட்டா²னே திட்ட²தி.
Imañca pana atthaṃ gahetvā yāya kāyaci bhāsāya ārocetuṃ vaṭṭatiyeva. Ārocetvā sace nikkhipitukāmo, vuttanayeneva saṅghamajjhe nikkhipitabbaṃ. Māḷakato bhikkhūsu nikkhantesu ekassapi santike nikkhipituṃ vaṭṭati. Māḷakato nikkhamitvā satiṃ paṭilabhantena sahagacchantassa santike nikkhipitabbaṃ. Sace sopi pakkanto, aññassa yassa māḷake nārocitaṃ, tassa ārocetvā nikkhipitabbaṃ. Ārocentena pana avasāne ‘‘vedayatīti maṃ āyasmā dhāretū’’ti vattabbaṃ. Dvinnaṃ ārocentena ‘‘āyasmantā dhārentū’’ti, tiṇṇaṃ ārocentena ‘‘āyasmanto dhārentū’’ti vattabbaṃ. Nikkhittakālato paṭṭhāya pakatattaṭṭhāne tiṭṭhati.
ஸசே அப்பபி⁴க்கு²கோ விஹாரோ ஹோதி, ஸபா⁴கா³ பி⁴க்கூ² வஸந்தி, வத்தங் அனிக்கி²பித்வா அந்தோவிஹாரேயேவ ரத்தியோ க³ணேதப்³பா³. அத² ந ஸக்கா ஸோதே⁴துங், வுத்தனயேனேவ வத்தங் நிக்கி²பித்வா பச்சூஸஸமயே சதூஹி பஞ்சஹி வா பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் பரிக்கி²த்தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ பரிக்கே²பதோ, அபரிக்கி²த்தஸ்ஸ பரிக்கே²பாரஹட்டா²னதோ த்³வே லெட்³டு³பாதே அதிக்கமித்வா மஹாமக்³க³தோ ஓக்கம்ம கு³ம்பே³ன வா வதியா வா படிச்ச²ன்னட்டா²னே நிஸீதி³தப்³ப³ங். அந்தோஅருணேயேவ வுத்தனயேன வத்தங் ஸமாதி³யித்வா ஆரோசேதப்³ப³ங். ஸசே அஞ்ஞோ கோசி பி⁴க்கு² கேனசிதே³வ கரணீயேன தங் டா²னங் ஆக³ச்ச²தி, ஸசே ஏஸ தங் பஸ்ஸதி, ஸத்³த³ங் வாஸ்ஸ ஸுணாதி, ஆரோசேதப்³ப³ங். அனாரோசெந்தஸ்ஸ ரத்திச்சே²தோ³ சேவ வத்தபே⁴தோ³ ச.
Sace appabhikkhuko vihāro hoti, sabhāgā bhikkhū vasanti, vattaṃ anikkhipitvā antovihāreyeva rattiyo gaṇetabbā. Atha na sakkā sodhetuṃ, vuttanayeneva vattaṃ nikkhipitvā paccūsasamaye catūhi pañcahi vā bhikkhūhi saddhiṃ parikkhittassa vihārassa parikkhepato, aparikkhittassa parikkhepārahaṭṭhānato dve leḍḍupāte atikkamitvā mahāmaggato okkamma gumbena vā vatiyā vā paṭicchannaṭṭhāne nisīditabbaṃ. Antoaruṇeyeva vuttanayena vattaṃ samādiyitvā ārocetabbaṃ. Sace añño koci bhikkhu kenacideva karaṇīyena taṃ ṭhānaṃ āgacchati, sace esa taṃ passati, saddaṃ vāssa suṇāti, ārocetabbaṃ. Anārocentassa ratticchedo ceva vattabhedo ca.
அத² த்³வாத³ஸஹத்த²ங் உபசாரங் ஓக்கமித்வா அஜானந்தஸ்ஸேவ க³ச்ச²தி, ரத்திச்சே²தோ³ ஹோதி ஏவ, வத்தபே⁴தோ³ பன நத்தி². ஆரோசிதகாலதோ பட்டா²ய ச ஏகங் பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா ஸேஸேஹி ஸதி கரணீயே க³ந்தும்பி வட்டதி. அருணே உட்டி²தே தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ஸந்திகே வத்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். ஸசே ஸோபி கேனசி கம்மேன புரேஅருணேயேவ க³ச்ச²தி, அஞ்ஞங் விஹாரதோ நிக்க²ந்தங் வா ஆக³ந்துகங் வா யங் பட²மங் பஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே ஆரோசெத்வா வத்தங் நிக்கி²பிதப்³ப³ங். அயஞ்ச யஸ்மா க³ணஸ்ஸ ஆரோசெத்வா பி⁴க்கூ²னஞ்ச அத்தி²பா⁴வங் ஸல்லக்கெ²த்வாவ வஸி, தேனஸ்ஸ ஊனே க³ணே சரணதோ³ஸோ வா விப்பவாஸோ வா ந ஹோதி. ஸசே ந கஞ்சி பஸ்ஸதி, விஹாரங் க³ந்த்வா அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் க³தபி⁴க்கூ²ஸு ஏகஸ்ஸ ஸந்திகே நிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி மஹாஸுமத்தே²ரோ ஆஹ. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘யங் பட²மங் பஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஆரோசெத்வா நிக்கி²பிதப்³ப³ங்; அயங் நிக்கி²த்தவத்தஸ்ஸ பரிஹாரோ’’தி ஆஹ.
Atha dvādasahatthaṃ upacāraṃ okkamitvā ajānantasseva gacchati, ratticchedo hoti eva, vattabhedo pana natthi. Ārocitakālato paṭṭhāya ca ekaṃ bhikkhuṃ ṭhapetvā sesehi sati karaṇīye gantumpi vaṭṭati. Aruṇe uṭṭhite tassa bhikkhussa santike vattaṃ nikkhipitabbaṃ. Sace sopi kenaci kammena purearuṇeyeva gacchati, aññaṃ vihārato nikkhantaṃ vā āgantukaṃ vā yaṃ paṭhamaṃ passati, tassa santike ārocetvā vattaṃ nikkhipitabbaṃ. Ayañca yasmā gaṇassa ārocetvā bhikkhūnañca atthibhāvaṃ sallakkhetvāva vasi, tenassa ūne gaṇe caraṇadoso vā vippavāso vā na hoti. Sace na kañci passati, vihāraṃ gantvā attanā saddhiṃ gatabhikkhūsu ekassa santike nikkhipitabbanti mahāsumatthero āha. Mahāpadumatthero pana ‘‘yaṃ paṭhamaṃ passati, tassa ārocetvā nikkhipitabbaṃ; ayaṃ nikkhittavattassa parihāro’’ti āha.
ஏவங் சா²ரத்தங் மானத்தங் அக²ண்ட³ங் சரித்வா யத்த² ஸியா வீஸதிக³ணோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴, தத்த² ஸோ பி⁴க்கு² அப்³பே⁴தப்³போ³. அப்³பெ⁴ந்தேஹி ச பட²மங் அப்³பா⁴னாரஹோ காதப்³போ³. அயஞ்ஹி நிக்கி²த்தவத்தத்தா பகதத்தட்டா²னே டி²தோ, பகதத்தஸ்ஸ ச அப்³பா⁴னங் காதுங் ந வட்டதி, தஸ்மா வத்தங் ஸமாதா³பேதப்³போ³. வத்தே ஸமாதி³ன்னே அப்³பா⁴னாரஹோ ஹோதி. தேனாபி வத்தங் ஸமாதி³யித்வா ஆரோசெத்வா அப்³பா⁴னங் யாசிதப்³ப³ங். அனிக்கி²த்தவத்தஸ்ஸ புன வத்தஸமாதா³னகிச்சங் நத்தி². ஸோ ஹி சா²ரத்தாதிக்கமேனேவ அப்³பா⁴னாரஹோ ஹோதி, தஸ்மா ஸோ அப்³பே⁴தப்³போ³. தத்ர ய்வாயங் ‘‘ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, அப்³பே⁴தப்³போ³’’தி பாளியங்யேவ அப்³பா⁴னவிதி⁴ வுத்தோ, அயஞ்ச ஏகாபத்திவஸேன வுத்தோ. ஸசே பன த்³வே திஸ்ஸோ ஸம்ப³ஹுலா வா ஏகவத்து²கா வா நானாவத்து²கா வா ஆபத்தியோ ஹொந்தி, தாஸங் வஸேன கம்மவாசா காதப்³பா³. ஏவங் அப்படிச்ச²ன்னமானத்தங் தா³தப்³ப³ங். படிச்ச²ன்னமானத்தங் பன யஸ்மா படிச்ச²ன்னாய ஆபத்தியா பரிவுத்த²பரிவாஸஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங் ஹோதி, தஸ்மா நங் பரிவாஸகதா²யங்யேவ கத²யிஸ்ஸாம.
Evaṃ chārattaṃ mānattaṃ akhaṇḍaṃ caritvā yattha siyā vīsatigaṇo bhikkhusaṅgho, tattha so bhikkhu abbhetabbo. Abbhentehi ca paṭhamaṃ abbhānāraho kātabbo. Ayañhi nikkhittavattattā pakatattaṭṭhāne ṭhito, pakatattassa ca abbhānaṃ kātuṃ na vaṭṭati, tasmā vattaṃ samādāpetabbo. Vatte samādinne abbhānāraho hoti. Tenāpi vattaṃ samādiyitvā ārocetvā abbhānaṃ yācitabbaṃ. Anikkhittavattassa puna vattasamādānakiccaṃ natthi. So hi chārattātikkameneva abbhānāraho hoti, tasmā so abbhetabbo. Tatra yvāyaṃ ‘‘evañca pana, bhikkhave, abbhetabbo’’ti pāḷiyaṃyeva abbhānavidhi vutto, ayañca ekāpattivasena vutto. Sace pana dve tisso sambahulā vā ekavatthukā vā nānāvatthukā vā āpattiyo honti, tāsaṃ vasena kammavācā kātabbā. Evaṃ appaṭicchannamānattaṃ dātabbaṃ. Paṭicchannamānattaṃ pana yasmā paṭicchannāya āpattiyā parivutthaparivāsassa dātabbaṃ hoti, tasmā naṃ parivāsakathāyaṃyeva kathayissāma.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 1. ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி² • 1. Sukkavissaṭṭhi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²கதா²வண்ணனா • Sukkavissaṭṭhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²கதா²வண்ணனா • Sukkavissaṭṭhikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி²கதா²வண்ணனா • Sukkavissaṭṭhikathāvaṇṇanā