Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૧૯. સુલસાજાતકં (૩)

    419. Sulasājātakaṃ (3)

    ૧૮.

    18.

    ઇદં સુવણ્ણકાયૂરં, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ;

    Idaṃ suvaṇṇakāyūraṃ, muttā veḷuriyā bahū;

    સબ્બં હરસ્સુ ભદ્દન્તે, મઞ્ચ દાસીતિ સાવય.

    Sabbaṃ harassu bhaddante, mañca dāsīti sāvaya.

    ૧૯.

    19.

    ઓરોપયસ્સુ કલ્યાણિ, મા બાળ્હં 1 પરિદેવસિ;

    Oropayassu kalyāṇi, mā bāḷhaṃ 2 paridevasi;

    ન ચાહં અભિજાનામિ, અહન્ત્વા ધનમાભતં.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, ahantvā dhanamābhataṃ.

    ૨૦.

    20.

    યતો સરામિ અત્તાનં, યતો પત્તાસ્મિ વિઞ્ઞુતં;

    Yato sarāmi attānaṃ, yato pattāsmi viññutaṃ;

    ન ચાહં અભિજાનામિ, અઞ્ઞં પિયતરં તયા.

    Na cāhaṃ abhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā.

    ૨૧.

    21.

    એહિ તં ઉપગૂહિસ્સં 3, કરિસ્સઞ્ચ પદક્ખિણં;

    Ehi taṃ upagūhissaṃ 4, karissañca padakkhiṇaṃ;

    ન હિ દાનિ પુન અત્થિ, મમ તુય્હઞ્ચ સઙ્ગમો.

    Na hi dāni puna atthi, mama tuyhañca saṅgamo.

    ૨૨.

    22.

    ન હિ સબ્બેસુ ઠાનેસુ, પુરિસો હોતિ પણ્ડિતો;

    Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    ઇત્થીપિ પણ્ડિતા હોતિ, તત્થ તત્થ વિચક્ખણા.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.

    ૨૩.

    23.

    ન હિ સબ્બેસુ ઠાનેસુ, પુરિસો હોતિ પણ્ડિતો;

    Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;

    ઇત્થીપિ પણ્ડિતા હોતિ, લહું અત્થં વિચિન્તિકા 5.

    Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthaṃ vicintikā 6.

    ૨૪.

    24.

    લહુઞ્ચ વત ખિપ્પઞ્ચ, નિકટ્ઠે સમચેતયિ;

    Lahuñca vata khippañca, nikaṭṭhe samacetayi;

    મિગં પુણ્ણાયતેનેવ 7, સુલસા સત્તુકં વધિ.

    Migaṃ puṇṇāyateneva 8, sulasā sattukaṃ vadhi.

    ૨૫.

    25.

    યોધ ઉપ્પતિતં અત્થં, ન ખિપ્પમનુબુજ્ઝતિ;

    Yodha uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;

    સો હઞ્ઞતિ મન્દમતિ, ચોરોવ ગિરિગબ્ભરે.

    So haññati mandamati, corova girigabbhare.

    ૨૬.

    26.

    યો ચ ઉપ્પતિતં અત્થં, ખિપ્પમેવ નિબોધતિ;

    Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;

    મુચ્ચતે સત્તુસમ્બાધા, સુલસા સત્તુકામિવાતિ.

    Muccate sattusambādhā, sulasā sattukāmivāti.

    સુલસાજાતકં તતિયં.

    Sulasājātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. બહું (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. bahuṃ (sī. syā. pī.)
    3. ઉપગુય્હિસ્સં (ક॰)
    4. upaguyhissaṃ (ka.)
    5. લહુમત્થવિચિન્તિકા (સી॰ પી॰)
    6. lahumatthavicintikā (sī. pī.)
    7. પુણ્ણાયતનેવ (સ્યા॰)
    8. puṇṇāyataneva (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૧૯] ૩. સુલસાજાતકવણ્ણના • [419] 3. Sulasājātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact